Vad är detaljhandelscentralbankens digitala valuta?

blogg 1NyheterUtvecklareFöretagBlockchain förklaradeHändelser och konferenserPressNyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress

Vi respekterar din integritet

HomeBlogEnterprise Blockchain

Vad är Centralbankens digitala valuta?

Nyckelprinciper för detaljhandeln CBDC och tillståndet för antagande av centralbankblockchain runt om i världen. av Matthieu Saint Olive 8 juni 2020 Upplagt 8 juni 2020

vad är cbdc hjälte

Om du följer innovationer inom finans och kryptovaluta kanske du har hört en överdriven mängd surr kring konceptet med centralbankens digitala valutor (CBDC). Men det är ibland ganska svårt att förstå vilka centralbanker som ligger längst fram i skapandet av ett CBDC och vilka viktiga principer för design de överväger. Målet med detta inlägg är att introducera de viktigaste principerna för detaljhandeln CBDC och dela några konkreta exempel på hur olika centralbanker runt om i världen planerar att implementera tekniken.

En kort betalningshistoria

Pengar är en viktig ingrediens för ekonomisk aktivitet och deras fysiska form är nära kopplad till användarnas behov. Det är anledningen till att pengar kontinuerligt har utvecklats sedan de mest primitiva formerna av förhistoria (skal, pärlor) till de senaste formerna (kontanter, bankapplikationer) efter en kontinuerlig process av dematerialisering. Under de senaste åren ledde framväxten av internetbaserade produkter och tjänster till ett paradigmskifte med att världens transaktioner flyttade in i en digitalt ansluten ekonomi. Tillväxten av de digitala betalningsmedlen är tydligt korrelerad med minskningen av kontantanvändbarheten i vår digitala ekonomi. Företag som PayPal, Stripe, Ant Financial och Revolut har blivit ledande inom branschen och har dragit nytta av denna övergång till online- och digital handel.

På senare tid har vi sett framväxten av nya innovationer i betalningsbranschen. Det började med Bitcoin och sedan stablecoins byggda ovanpå Ethereum blockchain som Tether (USDT) med miljarder dollar som handlas varje dag. Förra året tillkännagav Facebook sin ambition att gå in i penning- och betalningsindustrin med Libra-projektet: ett globalt stablecoin som de hävdar skulle förbättra ekonomisk inkludering i regioner där människor kan använda Facebook, men fortfarande saknar ett bankkonto.

Eftersom centralbankernas kärnmandat är att säkerställa monetär och finansiell stabilitet har innovationen inom blockchain- och stablecoin-teknologier tvingat dessa institutioner att bedöma om omvandlingen av betalningsindustrin utgör en risk. Bland de lösningar som föreslås är att centralbanker ska erbjuda ett alternativ till privata digitala betalningsmedel, med en digital form av kontanter. Det här är vad vi kallar Centralbankens digitala valutor.

consensys plexus ikon runda Ladda ner vår vitbok, “Centralbanker och framtiden för digitala pengar.” Ladda ner

Vad är centralbankens pengar idag?

Den mest igenkännbara formen av centralbankpengar är kontanter, som kan användas av allmänheten och som mest används för mindre värdetransaktioner. Den andra formen av centralbankpengar är ett lagligt betalningsmedel utfärdat av en centralbank som representerar ett krav mot centralbanken. Detta skiljer sig från kommersiella bankpengar, vilket representerar ett krav mot affärsbanken. Men i värde används centralbankpengar mest av finansinstitut för avveckling mellan banker. Enkelt uttryckt betyder det att finansinstitut har ett bankkonto i centralbanken, medan du och jag (som individer) inte kan. Dessa konton hanteras redan digitalt och tillåter realtidstransaktioner med system som kallas RTGS (Real Time Gross Settlement). Till exempel kallas det europeiska RTGS-systemet Mål 2.

De två typerna av CBDC

Precis som kontanter och kommersiella bankfordringar mot centralbanken finns det två huvudtyper av CBDC som övervägs över hela världen:

 • Partihandel CBDC: denna typ av valuta skulle användas av finansinstitut för att köpa och sälja finansiella tillgångar och skulle ersätta RTGS-system.
 • Detaljhandel CBDC: denna typ av valuta skulle användas för att betala för saker, skicka pengar till vänner och familj och eventuellt för att få statliga incitament och subventioner.

För omfattningen av detta inlägg kommer jag bara att fokusera på detaljhandeln CBDC, som liknar en digital form av kontanter. Från och med nu används termen “CBDC” för att beskriva en “detaljhandel-CBDC.”

De viktigaste principerna för detaljhandeln CBDC

Även om det finns många designmöjligheter för en detaljhandel-CBDC, är de flesta centralbanker över hela världen överens om följande nyckelprinciper:

 • Ett CBDC skulle vara en ny form av centralbankpengar, utfärdade och kontrollerade av centralbanken. CBDC-leveransen bestäms av penningpolitiken och kontrolleras av centralbanken. 
 • CBDC är en skuld till centralbankens balansräkning (i motsats till kommersiella bankpengar som är ett krav mot en kommersiell bank).
 • Ett CBDC måste accepteras som betalningsmedel, lagligt betalningsmedel och en säker värdeförvaring av alla medborgare, företag och myndigheter. 
 • En CBDC distribueras till en-till-en-paritet med relevant fiat av centralbanken och bör vara sömlöst och fritt konvertibelt mot kommersiella bankpengar och kontanter.
 • Konsumenter ska inte behöva ett bankkonto för att få och använda ett CBDC.
 • CBDC bör byggas på en öppen infrastruktur för att privata företag ska kunna bygga innovativa produkter och tjänster. 
 • Kostnaden för transaktionen bör vara lägre än nuvarande system.

Enligt Bank for International Settlements, mer än 80% av centralbankerna arbetar med CBDC. Kina, Sverige, Kambodja, Bahamas och östra Karibien är bland de mest avancerade initiativen för detaljhandeln CBDC. De driver livepiloter, och de flesta av dem planerar att gå live i slutet av 2021. Dessutom, med några veckors mellanrum, meddelar en annan centralbank en plan för att starta en CBDC-pilot. De senaste länderna inkluderar Nederländerna och Sydkorea. Men bland dessa centralbanker planerar inte alla att gå live med CBDC. Ett antal av dem, såsom Bank of Canada och den sydafrikanska reservbanken, har förklarat att de lanserar dessa piloter för att korrekt bedöma möjligheterna och riskerna med en CBDC och bli så redo som möjligt att utfärda en CBDC om det behövs.

antagande av cbdc

Hur olika länder implementerar CBDC

Medan ett antal centralbanker förmodligen kommer att utfärda ett CBDC de närmaste åren, är det ganska säkert att de inte kommer att vara exakt samma. Det finns många designalternativ som beror på det nationella sammanhanget och frågor som: 

 • Används kontanter? 
 • Är människor kopplade till den integritet som kontanter ger? 
 • Anses kommersiella bankpengar vara säkra? 
 • Vad är nivån på ekonomisk inkludering? 

Bland de pågående initiativen kan vi redan se några skillnader. Till exempel heter projektet ”Sanddollar”På Bahamas är utformat för att ge invånarna enklare tillgång till finansiella tjänster mot bakgrund av ekonomiska svårigheter efter orkanens Dorians skador på den finansiella infrastrukturen. Därför gör de det möjligt för allmänheten att använda CBDC-plånboken utan något bankkonto och utan att begära någon användaridentifiering för små belopp. De planerar att gå live så tidigt som i slutet av året. 

Kinas mål är annorlunda. De har arbetat med projektet Digital valuta och elektronisk betalning (DCEP) sedan 2014 för att konkurrera med dollarns dominans som global reservvaluta, som en del av deras bredare Belt and Road-strategi. Det pågår piloter i fyra städer och 20 privata företag inklusive McDonald’s och Starbucks är en del av experimentet. Tydligen använder den kinesiska CBDC inte blockchain utan använder några av dess nyckelkomponenter som asymmetrisk kryptografi och smarta kontrakt. 

Sverige har en unik ekonomisk ställning: det är det minst kontantberoende landet i världen med endast 1% av BNP i kontanter, jämfört med 11% för euroområdet. Minskningen av kontantanvändningen som observerats under de senaste åren ledde till att vissa handlare vägrade att betala för att det var för dyrt. De planerar ännu inte att gå live men beskrivs fortfarande som ett av de mest avancerade initiativen.

Bank of England har ännu inte byggt någon teknik för CBDC, men de har publicerat en mycket grundlig diskussionsunderlag. De beskriver en möjlig arkitekturdesign som baseras på en offentlig-privat plattformsmodell. Konceptet är att CBDC, som värdeförvaring, skulle redovisas på en kärnbok som drivs av centralbanken, vilket skulle kunna utnyttja en privat och tillåten blockchain. Medan huvudboken kommer att tillhandahålla de enklaste betalningsfunktionerna, skulle vissa auktoriserade privata företag tillhandahålla användarvänliga gränssnitt för att använda CBDC, men kommer också att tillhandahålla ytterligare tjänster som lån och räntebärande sparkonton. Detta partnerskap mellan centralbanken och affärsbankerna skulle innebära att en CBDC inte bara kommer att tillhandahålla tillförlitlig och effektiv betalningsinfrastruktur utan också främja digital innovation från privata företag..

Utöver de nationella CBDC som testas, vad händer om centralbankerna runt om i världen samarbetar för att bygga gemensamma standarder för CBDC? Sådana globala standarder skulle förenkla driftskompatibiliteten mellan dessa centralbankssystem, vilket avsevärt skulle minska kostnaderna och komplexiteten för gränsöverskridande betalningar. Det finns ett par initiativ på denna väg, inklusive Bank for International Settlements nya centralbankgruppen, tillsammans med sex andra centralbanker som bildade en arbetsgrupp tidigare i år för att utforska delade standarder. Tyvärr är detta initiativ fortfarande isolerad och ingen information delades offentligt ännu om leveranserna.

Hur CBDC kommer att bli en spelväxlare för detaljbetalningar

Jag tror att det är uppenbart att under de närmaste åren kommer vi att se ett par CBDCs utfärdas “på riktigt” runt om i världen. Men medan de flesta människor idag fokuserar på att ta reda på vem som blir den första centralbanken som utfärdar ett CBDC, tror jag att vi borde titta närmare på “vem kommer att bygga den bästa?” Vilket CBDC verkligen kommer att förändra spelet när det gäller detaljbetalningar?

Enligt min mening har en CBDC potential att bli en verklig spelväxlare för betalningsindustrin om ett villkor är uppfyllt: centralbankens digitala valuta måste byggas som en öppen och delad infrastruktur för att den privata sektorn enkelt ska kunna bygga på den . Det måste vara öppet, öppet och tillgängligt eftersom ingen vill bygga och använda silade system längre! Följaktligen rekommenderar jag starkt centralbankerna runt om i världen att vara uppmärksamma på de stora omvandlingar som sker med de offentliga blockchain-ekosystemen, särskilt Ethereum, och hitta modet att bygga en liknande öppen infrastruktur som främjar digital innovation. Låt oss anta fördelarna med decentralisering i kombination med det solida förtroende som centralbankerna erbjuder!

Se vårt webinar om CBDC och Stablecoins

Lär dig vad CBDC betyder för pengarnas framtid. Se CBDCIndustry InsightBetalningarNyhetsbrevPrenumerera på vårt nyhetsbrev för de senaste Ethereum-nyheterna, företagslösningar, utvecklarresurser och mer.E-postadressExklusivt innehållKomplett guide till blockchain-affärsnätverkGuide

Komplett guide till blockchain-affärsnätverk

Introduktion till tokeniseringWebinar

Introduktion till tokenisering

Framtiden för finansiella digitala tillgångar och DeFiWebinar

Framtiden för ekonomi: digitala tillgångar och deFi

Vad är Enterprise EthereumWebinar

Vad är Enterprise Ethereum?

Centralbanker och pengarnas framtidVitt papper

Centralbanker och pengarnas framtid

Komgo Blockchain för handelsfinansiering av råvarorCase Stud

Komgo: Blockchain för handelsfinansiering av råvaror

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me