Regeringsemitterad Blockchain-identitet: Fallstudie från Zug

Introducerar civil identitet i blockchain

 

Utmaningen

FN förutspår det 2050, 68% av befolkningen kommer att bo i stadsområden. Detta massinflöde av medborgare kommer att sätta stress på nuvarande statliga system och processer. För att säkerställa att städerna är väl rustade för att hantera den myriad av kommande utmaningar gör ett ökande antal städer steg mot att bli “smarta” städer.

Zug, även kallad Crypto Valley, planerade att utforska blockchain-baserade digitala identiteter för att förbättra tillgången till digitala statliga tjänster samtidigt som effektiviteten, datasäkerheten och rösttillgängligheten ökades.

Effektivisering av direkt demokrati

I de flesta demokratier kallas medborgarna att rösta för få val – president, parlament eller lokal. Representanten de väljer fattar politiska beslut för deras räkning. Detta kallas en indirekt demokrati.

Schweizarna har en direkt demokrati, som tar dem till valurnan ungefär fyra gånger per år för att rösta om en myriad av frågor som är relevanta för deras specifika kanton, t.ex. rökning på restauranger, finansiering av museer och utvidgning av lokala busslinjer. Även om detta är den mest demokratiska regeringen i modern tid skapar den också en besvärlig, dyr och tidskrävande process.

“Tack vare blockchain-baserade digitala identiteter får människor tillbaka kontroll över sina egna data.” 

– Martin Würmli, kommunfullmäktige i Zug

Enterprise Ethereum-lösningen

Zug utnyttjade uPort, en decentraliserad identitetsplattform för att skapa världens första liveimplementering av ett själv suveränt regeringsutfärdat identitetsprojekt på Ethereum blockchain, tillsammans med staden Zug, Institute for Financial Services Zug (IFZ) vid Lucerne University , tillsammans med integrator TI&M för plattformen och Luxoft för att genomföra omröstning. Sommaren 2017 lanserade de ett pilotprogram för att registrera inhemska ID på den offentliga Ethereum blockchain. Efter pilotprogrammet lanserade Zug programmet officiellt i november 2017. 

uPorts identitetsmodell återvänder äganderätten till identiteten till individen genom att låta användare registrera sin egen identitet på Ethereum, skicka och begära referenser, underteckna transaktioner och säkert hantera nycklar och data i sitt öppna identitetssystem. 

Hur det fungerade

Zug skapade sin egen identitet i det offentliga Ethereum-nätverket som gav dem makten att signera och verifiera data. Tillgång till Zug-stadens identitet delegerades till stadsfullmäktige, som använde sin personliga uPort-identitet utrustad med specifika administratörsrättigheter.

Användarupplevelse
  1. En bosatt i Zug laddade ner uPort ID-appen från Apple App Store och skapade ett konto. 
  2. UPort-appen genererade en unik privat nyckel som representerar användarens identitet på sin telefon, som fungerade som användarens identitetsagent.
  3. Invånaren hade möjlighet att säkerhetskopiera sin privata nyckel, så att de kunde återställa åtkomst till sin identitet om de skulle förlora åtkomst till sin telefon. Med denna inställning fick invånaren fullständig kontroll över sin identitet och all tillhörande data. 
  4. Invånaren besökte Zugs webbplats för att registrera sig genom att skanna en QR-kod för att interagera med Zugs e-förvaltningsplattform för första gången. 
  5. Invånaren angav sitt födelsedatum och passnummer på Zugs webbplats. Begäran signerades kryptografiskt och skickades till staden som en ny ansökan om Zug ID-ansökan. 
  6. Invånaren var tvungen att besöka stadens Einwohnerkontrolle (medborgarregistreringskontor) för en personlig verifiering av deras uppgifter inom 14 dagar. 
  7. En gång bekräftat utfärdade stadsfullmäktige dem en verifierbar referens som innehöll deras Zug-ID undertecknat av stadens identitet. Andra organisationer, offentliga och privata, kan erbjuda tjänster för att använda Zug ID i användarens uPort-app.
  8. Medborgare fick tillgång till flera tjänster genom att visa sitt ZUG-ID i användarens uPort-app, i det här fallet genom att rösta på en kommande festival.

 

Mål uppnådda

Säkra digitala interaktioner mellan människor och regeringar

350 registrerade medborgare skapade framgångsrikt ett digitalt ID, verifierat av uPort. 70 medborgare deltog i omröstningen om närvaron av fyrverkerier vid en kommande festival. Användare hoppade över den besvärliga inloggningsprocessen, loggade in med sitt uPort-konto, röstade och loggade av utan att gå till en vallokal. Det var möjligt att verifiera vem som röstade utan att förlita sig på mellanhänder eller rösträkningsinfrastruktur. Piloten visade att användarkontrollerade identiteter stöder moderniseringen av e-röstningsinitiativ, vilket kan spara staden miljoner människor och produktivitetskostnader.

 

Nästa steg

I framtiden kan medborgare i Zug använda digitala ID för att få tillgång till specifika tjänster runt om i staden. Till exempel, AirBie är en cykeldelningstjänst som bara ger åtkomst till sina cyklar genom uPort-decentraliserade identiteter. Användare hoppar över den tråkiga registreringsprocessen och loggar helt enkelt in på sitt uPort-aktiverade Zug ID för att få fri tillgång till AirBie-kryptercyklar i upp till 20 timmar. Vid tidpunkten för detta inlägg hade deras cyklar använts mer än 1600 gånger av 90 användare.

UPorts decentraliserade ID är det första, säkra steget för att möjliggöra skapandet av många “smart city” -tjänster, dvs. tillgång till autonoma bussar, lyxiga bildelningsappar och checka ut böcker från biblioteket. 

Registrera dig för ett företag blockchain-konsultation

ConsenSys Solutions ger blockchain till affärer. Vi arbetar med företag, myndigheter, ideella organisationer och nystartade företag över hela världen för att bygga, testa och distribuera offentliga och privata blockchain-lösningar.

Anslut till en blockchain-expertRegistrera dig för ett företag blockchain-konsultation

Läs mer om Zug Digital ID

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me