Om Blockchain Technology – kunnskapsbase –

Om Blockchain Technology

Problemet med sentralisert infrastruktur

I dag på Internett må vi hele tiden stole på hverandre med sensitive data, transaksjoner og poster. De fleste av våre interaksjoner på Internett kjører på sentraliserte webservere, og store mengder brukerdata finnes ofte i en enkelt database. Nåværende databaser er designet for å bli kontrollert av “pålitelige” administratorer som kan lese, endre, blokkere og til og med slette data. Den sentraliserte arkitekturen på Internett i dag er ikke bare ineffektiv, men sårbar for sensur og målrettede angrep fra både hackere og interne dårlige aktører.  

Tillitsrevolusjonen: Den første Blockchain

I 2009 utviklet og utgav Satoshi Nakamoto, en anonym person eller gruppe individer, den første blockchain. Interessant, de brukte faktisk aldri ordet “blockchain.” Bare blokk og kjetting.

Puslespillet for Satoshi var internetthandel – hvordan man på en sikker måte kan tilrettelegge digitale transaksjoner uten tredjeparts betalingsbehandlere. I dag, når noen sveiper et kredittkort, passerer deres personlige identifikasjonsinformasjon ofte gjennom så mange som fem forskjellige enheter – kortforeninger, betalingsbehandlere, clearinghus – som krever transaksjonsgebyrer og som krever at brukerne stoler på integriteten til systemene sine. “Vi trenger et system,” forklarte Satoshi, “for at deltakerne skulle bli enige om en enkelt historie i rekkefølgen [transaksjoner] ble mottatt.”

Satoshis system var ganske enkelt, men elegant i sin enkelhet. Et nettverk av brukere kan kjede blokker av transaksjoner sammen ved hjelp av ganske vanlige kryptografiske funksjoner og strukturer –– hashes, Merkle-trær, en sikker hash-algoritme, tidsstempel –– og en lett nettverksdesign. Nettverket var desentralisert og åpen kildekode – det vil si at det var offentlig tilgjengelig.

Hva er blockchain

ConsenSys Academy

Hva er blockchain?

Se på video

“Blokken” i en blokkjede refererer til en blokk med transaksjoner som har blitt kringkastet til nettverket. “Kjeden” refererer til en streng av disse blokkene. Når en ny transaksjonsblokk er validert av nettverket, er den festet til slutten av en eksisterende kjede. Denne blokkjeden er en stadig voksende liste, eller hovedbok, av transaksjoner som nettverket har validert. Vi kaller denne eneste, avtalt transaksjonshistorien for en blockchain.

Den faktiske datastrukturen til en blockchain er ikke så ny, men konsensusprotokollen er: brukere kan samarbeide om å bygge kjeden globalt, og alt på egen hånd. Av denne grunn sammenligner mange en blockchain med “et regneark alle kan få tilgang til” (Blockchain Basics). Og samarbeidet er automatisk, bak kulissene, og kjører på CPUer på datamaskiner over hele verden.

Hvem, hva og hvor av systemet er relativt rett frem. Hvem er mennesker, hva som lar maskiner kjøre, og hvor – den delte kjeden av validerte transaksjoner – er bare programvare. Og hvorfor? Å bygge nettverk vi kan stole på.

Utover Bitcoin: Ethereum Blockchain

Bitcoin-blockchain som Satoshi Nakamoto utviklet og ga ut til verden i 2009, hadde en veldig spesifikk applikasjon: elektroniske kontanter. Elektroniske kontanter som understøttes av blockchain-teknologi kalles “kryptovaluta”, fordi de bruker kryptografi for å sikre finansielle transaksjoner. For tiden er det nesten 2000 forskjellige kryptovalutaer. Blockchain er den grunnleggende teknologien som ligger til grunn for Bitcoin, men potensialet strekker seg langt utover kryptovaluta.

Hvordan Ethereum skiller seg fra Bitcoin


Blockchain forklart med Joe Lubin

Hvordan Ethereum skiller seg fra Bitcoin

Se på video

I 2015 lanserte Ethereum som en mye mer allsidig versjon av Bitcoin-betalingssystemets underliggende blockchain-teknologi. Verdien av en blockchain er sikkerheten til nettverket: deltakerne kan etablere en pålitelig og uforanderlig oversikt over transaksjoner uten behov for mellommenn. Kraften til Ethereum-blockchain er dens programmerbarhet: avtaler er innebygd i koden slik at transaksjoner utføres automatisk. Disse digitale avtalene, eller “smarte kontrakter”, kan ha ubegrensede formater, betingelser og til og med påkalle andre kontrakter, noe som gjør Ethereum nyttig ikke bare for betalingsoppgjør, men for et bredt spekter av bransjer, fra bank og finans til energi.

Peer-to-Peer-nettverk og Blockchain-teknologi

Peer-to-peer-nettverk har eksistert i flere tiår. Et av de mest berømte tidlige peer-to-peer-nettverkene var Napster, et fildelingsprogram opprettet av Sean Parker, som senere skulle bli en av Facebooks første ledere. Et blockchain-basert peer-to-peer-nettverk presenterer en betydelig fremgang i forhold til disse tidligere systemene ved å tillate store grupper av enkeltpersoner eller organisasjoner å handle uten å stole på en enkelt myndighet for å registrere og validere disse transaksjonene..

Distribuerte Ledger Technology (DLT)

Blockchains er en underkategori av distribuert hovedboksteknologi. Hovedforskjellen mellom en blockchain og tidligere transaksjonsregistreringer er at blockchains brukes fordelte hovedbøker. Der det finnes en hovedbok på en datamaskin eller server, eksisterer en distribuert hovedbok og oppdateres samtidig på hver datamaskin i nettverket (hver enkelt person og organisasjon som bruker hovedboken). En blockchain er derfor en type desentralisert hovedbok, som opererer på et peer-to-peer-nettverk. Det er distribuerte hovedbøker som ikke opererer på blokkjeder, men de er ikke like vanlige og er vanligvis distribuert for å løse smalere databaserelaterte problemer.

Verdien av desentralisering

Den desentraliserte arkitekturen til en blockchain – et globalt nettverk av datamaskiner som samtidig kjører programvaren og validerer kjeden av transaksjoner – er det som sikrer at transaksjonsjournalen aldri blir kompromittert. Desentralisering er kritisk som et arkitektonisk prinsipp. Det gjør et blockchain-nettverk mindre sannsynlig å mislykkes, vanskeligere å angripe og vanskeligere for dårlige skuespillere å spille systemet. I Mestring av Ethereum, Andreas Antonopoulus og Gavin Wood oppfordrer leserne til å se nøye på en gitt blockchain og evaluere en rekke egenskaper, inkludert desentralisering:

I dag er det imidlertid et stort utvalg av blokkjeder med forskjellige egenskaper. Vi trenger kvalifiseringskrav for å hjelpe oss med å forstå egenskapene til den aktuelle blockchain, som åpen, offentlig, global, desentralisert, nøytral, sensurbestandig. Ikke alle blokkjeder er skapt like. Når noen forteller deg at noe er en blockchain, har du ikke fått svar; heller må du begynne å stille mange spørsmål for å avklare hva de mener når de bruker ordet “blockchain”.

Hos ConsenSys er vårt mål å hjelpe brukere, utviklere og organisasjoner med å stille de riktige spørsmålene om blockchain-teknologi, slik at vi alle kan bygge og dra nytte av nettverk som vi kan stole på..

“Ethereum er en av de grunnleggende protokollene til det desentraliserte nettet.”

–Joseph Lubin, grunnlegger av Ethereum og medstifter av ConsenSys

Lær mer om blockchain-teknologi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map