Hur Tranche-utlåning kommer att ge fasta räntor till DeFi

blogg 1NyheterUtvecklareFöretagBlockchain förklaradeHändelser och konferenserPressNyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress

Vi respekterar din integritet

HemBloggCodefi

Hur Tranche-utlåning kommer att ge fasta räntor till DeFi

Tranche-produkter, och särskilt tranche-utlåningsprodukter, är nya innovationer som kommer att föra fasta räntor till DeFi-baserade skulder. Av Mattison Asher 4 februari 2021 Upplagt 4 februari 2021

Q4 2020 DEFI RAPPORT blogg 3 Ladda ner rapport

Detta är en del av en serie artiklar från ConsenSys Codefis Q4 2020 Ethereum DeFi-rapport. Ladda ner hela rapporten för att lära dig mer om tokenstandarder för tillgångar och betalningar, NFT-marknadsplatser, sociala symboler och community-tokens, flash-lån, insvept Bitcoin och Filecoin, utlåningsprojekt och mer.

En trend inom DeFi att se upp för under första kvartalet 2021 är nya tranchprodukter, som står i spetsen för BarnBridge och Saffran Finance. Det har varit stort intresse för dessa produkter, vilket framgår av BarnBridge’s nästan 500 miljoner dollar i TVL bara för att odla dess styrningstecken. Det är viktigt att erkänna att Saffron Finance-kontrakt inte har granskats. 

Specifikt finns det innovation i nya tranche-utlåningsprodukter som snart kommer på marknaden. Vad är en tranche-utlåningsprodukt kan du fråga? En av de största problemen med DeFi-utlåning är att räntorna alltid är varierande, vilket innebär att de ständigt förändras. Medan du kanske tjänar 6,7% APY att låna ut ditt DAI på Aave idag, kan den räntan vara 10% imorgon eller 1% per vecka från och med nu. Volatiliteten i dessa rörliga räntor hindrar varje enskild person eller institution som letar efter förutsägbar och stabil avkastning i sina utlåningsprodukter. Innovatörer inom DeFi planerar en lösning på detta problem: trancher. På den mest grundläggande nivån fungerar en del enligt följande: 

  • Användare sätter in sina digitala tillgångar i en pool, som har en fast ränta. Denna pool av tillgångar lånas sedan ut via utlåningsprotokoll som Aave eller Compound. 
  • När användaren initialt sätter in sina tillgångar har användaren möjlighet att sätta in i del A i poolen eller del B. 
  • Insättare i del A får garanterat den fasta räntan som är kopplad till poolen under en fast tidsperiod. Om poolen till exempel har en fast avkastning på 10% APY och du sätter in $ 100 i del A, kommer du att få $ 110 ($ 100 huvudstol + $ 10 i ränta) på ett år. 

Så du måste fråga dig själv, hur kan en fast ränta garanteras till insättare i Tranche A när tillgångspoolen lånas ut via ett protokoll som bara erbjuder rörliga räntor? Det är där spekulanterna som sätter in i Tranche B kommer in. Insättare i del B spekulerar effektivt i vad de tror att poolens realiserade APY kommer att bli. Om den realiserade räntan är högre än 10% APY efter ett år skulle all extra ränta som genererades fördelas till insättarna i Tranche B. 

Men vad händer om den realiserade räntan hamnar lägre än räntan i poolen, i detta fall 10%? Tranche A kommer fortfarande att belönas med sina 10%, men i detta scenario skulle den realiserade räntan inte täcka den noterade räntan. Således skulle huvudstaden på insättningar i del B minskas för att kompensera insättarna i del A. Du kan förmodligen se varför insättarna i del B kallas spekulanter nu!

Tranche-utlåning är bara en av de många nya innovativa teknologier som utvecklas i DeFi. Dessutom exemplifierar delbetalningar hur sammansättningsbara alla dessa innovationer är. Lagen som utformade detta tranche-utlåningssystem kom inte från Compound eller Aave, ändå byggde de en helt ny produkt ovanpå de befintliga utlåningsprotokollen..

Med detta sagt finns det inneboende risker för sammansättbarheten av smarta Ethereum-kontrakt. Ju mer olika finansiella produkter är beroende av varandra, desto mer sammanflätade blir riskerna med dessa produkter. Om ett av de underliggande protokollen misslyckas utgör de en systemrisk för andra relaterade produkter som interagerar med protokollet. Kryptomarknadskraschen den 12 mars 2020 är ett nyligen visat exempel. Under 36 timmar sjönk ETH-priset kraftigt, vilket gjorde MakerDAO valv oåtkomliga på grund av trängsel i nätverket, vilket också orsakade att prisorakler misslyckades och i slutändan kostade användarna miljoner i förluster. 

Kommer dessa delprodukter att ge en upprepning av 2008 års finanskris?

Man får inte bortse från den andra inneboende risken i trancheringen av tillgångar, särskilt med tanke på den värdepappersstödda värdepapperskrisen som utlöste den finansiella kraschen 2008. Trancher av skräpskyddade värdepapper ompackades som CDO, såldes vidare.

Få förväntade sig dynamiken i hur dessa nya strukturerade produkter skulle interagera med makroekonomiska trender, som en krasch på bostadsmarknaden. En annan tydlig risk med dessa tranchprodukter är att de till stor del är nya typer av strukturerade produkter byggs av icke-finansiella experter. Att strukturera produkter är en otroligt komplex metod som vanligtvis bara görs av de smartaste finansingenjörerna hos investeringsbankerna. Att förmedla en robust förståelse för hur dessa strukturerade produkter i DeFi kommer att fungera för marknadsaktörerna är absolut nödvändigt för att undvika betydande ekonomisk förlust.

Med detta sagt hade många av problemen med finanskrisen 2008 att göra med att kreditvärderingsinstituten felaktigt klassificerade CDO: er snarare än att det var problem med själva de strukturerade produkterna. Eftersom det inte finns några kreditvärderingsinstitut inom DeFi som felaktigt betygsätter dessa strukturerade produkter, finns risken för missbedömning inte vid denna tidpunkt. 

DeFiEthereumGovernanceLendingMetaMaskTrancheNyhetsbrevPrenumerera på vårt nyhetsbrev för de senaste Ethereum-nyheterna, företagslösningar, utvecklarresurser och mer.E-postadress

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map