Hur man förklarar tokenisering för sexåringar (ja … typ av)

blogg 1NyheterUtvecklareFöretagBlockchain förklaradeHändelser och konferenserPressNyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress

Vi respekterar din integritet

HemBloggCodefi

Hur man förklarar tokenisering för sexåringar (ja … typ av)

av Alex Kostura 21 april 2020 Upplagt 21 april 2020

tokenhjälte

Vad är egentligen en blockchain-baserad ‘token’? Det kan vara knepigt att sätta tankarna runt begrepp som tokenisering av finansiella tillgångar, tokenfraktionering och hur smarta kontrakt beter sig i vissa scenarier, även för erfarna DeFi-branschutövare. Chansen är stor att du inte har utfrågats om blockchain-koncept av en kryptobesatt sexåring, men som Albert Einstein en gång sa, “om du inte kan förklara det för en sexåring, gör du förmodligen inte” t förstår det själv ”. Med detta i åtanke har vi på ConsenSys Codefi tagit ett steg för att förklara tokeniseringsprocessen genom att använda en analogi till något som alla sexåringar vet: kulor.

Så låt oss börja med en token:

token 1.png

En token representerar digitalt äganderätten till något på ett säkert sätt med kryptografiska metoder. “Något” kan faktiskt vara vad som helst: en kryptotillgång, ja, men också en företagsaktie, en fondandel, ett syndikerat lån, en företagsobligation, ett derivat, en fastighetstillgång, ett konstverk eller en lyxvara.

Egenskaperna och kraven för en viss token skiljer sig beroende på användningsfallet. Att välja rätt token bland de många alternativen beror på det angivna användningsfallet.

Steg 1: Välja en token-kategori

Trots mångfalden av tokens kan de flesta av dem generaliseras i tre huvudkategorier, enligt definitionen i Token Taxonomy Framework.


Den första kategorin är fungibla tokens:

token 2.png

Fungible tokens är alla identiska och kan inte skiljas från varandra. Varje enskild symbol är i huvudsak utbytbar, som amerikanska dollar, företagsaktier eller uns guld. Detta är förmodligen den enklaste och vanligaste kategorin av tokens, och grundläggande användningsfall för fungibla tokens är ganska enkla – den vanligaste är kryptovalutor (som Bitcoin eller Ether).

Den andra kategorin är icke-fungibla tokens:

token 3.png

Icke-fungibla tokens är som en samling av olika, unika kulor: de representerar något unikt eller ändligt och är därför inte utbytbara med varandra. Icke-fungibla tokens (NFT) används för att skapa verifierbar digital brist, liksom för att representera tillgångsägande av saker som fastigheter, lyxvaror, konstverk eller samlarobjekt i videospel (CryptoKitties är ett tidigt exempel). I huvudsak används NFT för objekt som kräver ett unikt digitalt fingeravtryck. NFT möjliggör en helt ny mängd kraftfulla möjligheter att använda blockchain-teknik.

Den tredje kategorin är hybrid-tokens:

token 4.png

Hybrid-tokens är en blandning av båda och är därför lite mer komplexa. Varje token tillhör en klass (ibland även kallad kategori / partition / del). Inuti en given klass är alla symboler desamma: de är fungibla. Men tokens från olika klasser kan särskiljas från varandra: de är icke-fungibla. Med marmoranalogin är hybridpoletter som grupper med olika färgade kulor, identiska med alla och bara de kulor av samma färggrupp. Hybrid token-klasser kan till exempel representera en fondandel, en container på ett fartyg, etc..

För alla symboler – fungibla, icke-fungibla eller hybrid – finns det en uppsättning fördefinierade axiom eller “regler” som dikterar dess beteende i vissa scenarier. För mer vanliga användningar av tokens, till exempel token för finansiella tillgångar, har en uppsättning generaliserade Ethereum-tokenstandarder byggts (som ERC20, ERC721, ERC1400) för att säkerställa mer sömlös interoperabilitet och integration med befintliga plattformar och decentraliserade applikationer.

Till exempel, om ett företag emitterar aktier via en token som är noterad på en av dessa verifierade standarder (som ERC20, ERC721, ERC1400), kommer de “av design” att handlas på någon form av Ethereum-kompatibel börs (OpenFinance, Templum , TZero, etc.). Dessutom, om tillgången verifierar en standard, kan investerare sedan välja vilken som helst tillgångsförvaringslösning bland alla Ethereum-kompatibla plånböcker (Argent, Fortis, Metamask etc.).

Steg 2: Definiera affärsflödet + lämpliga beteenden

Varje symbol är i slutändan en samling smarta kontrakt som dikterar dess attribut och funktionalitet. Motsvarande funktionalitet för denna token är inställd i ett standard smart kontrakt, som sedan kan användas av andra produkter som olika plånböcker och växlar. Token smarta kontrakt är kodifierade regler och beteenden som följer token under hela dess livscykel.

 Ett smart smartkontrakt är en bra utgångspunkt för att tokenisera en finansiell tillgång. En symbol i sig räcker dock inte för att göra den till en finansiell tillgång, eftersom den fortfarande behöver tillämpas och anpassas till ett användningsfall. För att dra nytta av fördelarna med programmerbara blockkedjor som Ethereum, måste vi ställa in användningsfallsspecifika regler och beteenden som styr tillgången. Då ser vi magin hända.

 Om vi ​​ser token som en marmor, går tillgångstokenisering bortom skapandet av kulor (eller tokens). Den inkluderar också rörledningen som styr alla marmorns rörelser. Denna pipeline är vad vi kallar arbetsflödet för en tokeniserad tillgång.

Sammanfattningsvis är tokenisering av finansiella tillgångar en kombination av:

  • en symbol (fungibelt, icke-fungibelt eller hybrid): en digital representation definierad av en uppsättning självklara regler som är kompatibla med ekosystemet, och

  • ett affärsflöde: en uppsättning “användarfallsspecifika” regler som kommer att gälla för token och diktera dess beteende i vissa scenarier.

token 5.png

Affärsflödet bygger antingen av:

  • lägga till ytterligare beteenden / egenskaper direkt i det smarta tokenavtalet (när det är generiskt nog), eller genom

  • skapa ett dedikerat arbetsflödes smartt kontrakt, förutom det smarta tokenkontraktet, som kan ses som rörledningen genom vilken tokens kommer att utvecklas

Vanliga beteenden som kan implementeras i arbetsflödets smarta kontrakt

token 6.png

I slutändan kan kombinationen av ett smart smart kontrakt + affärsflödes smartt kontrakt representera alla typer av finansiella tillgångar.

token 7.png

Steg 3: Konfigurera styrning och roller

När alla regler är definierade (token + affärsflöde) är det viktigt att konfigurera det smarta kontrakten genom att definiera vem som får utföra de olika åtgärder som definieras inom reglerna.

token 8.png

Olika nivåer av kontroll kan definieras över tokens.

token 9.png

Olika roller kan också urskiljas beroende på vilken styrning som införts.

token 10.png

Steg 4: Välja ett blockchain-nätverk: offentligt eller privat tillstånd 

Det sista steget är att välja blockchain-nätverket där smarta kontrakt (er) (dvs. tokens) kommer att distribueras. Medan det finns många olika blockkedjor i drift idag, ligger huvudvalet mellan offentliga blockkedjor (som det offentliga Ethereum-blockchain), privata eller privata tillståndsblockkedjor (tillåtet så att endast utvalda deltagare kan gå med i nätverket). Beroende på vilken funktionalitet du behöver för dina tokens påverkar beslutet om vilket blockchain-nätverk du ska använda saker som:

  • Skalbarhet: hur snabbt transaktioner bearbetas och hur låg nätverksfördröjningen är. Beroende på ens skalbarhetskrav (eller nödvändiga transaktionshastigheter) kan ett privat nätverk föredras, till exempel (som erbjuder snabbare transaktionskörning, men på bekostnad av integritet och interoperabilitet)

  • Integritet: offentliga nätverkstransaktioner är pseudonyma men inte helt anonyma. När någon känner till en tokeninnehavares adress (offentlig nyckel) kan han få tillgång till hela denna transaktionshistorik. Därför kan ett privat nätverk vara mer lämpligt, beroende på kraven på transparens (såsom vissa regelverk).

  • Interoperabilitet: tillgångar kommer att vara lättillgängliga med externa plattformar / utbyten om de distribueras i det offentliga Ethereum-nätverket, medan det kommer att kräva mer komplex utveckling för integration, som cross-blockchain-broar, om de skapas i privata nätverk.

token 11.png

Vill du leka med kulor? 

Vi hoppas att förståelsen av de olika typerna av tokens och funktioner för tokenization har blivit lite tydligare för dig. Om du är intresserad av att lära dig mer om tokeniserade tillgångar som en möjlig lösning för ditt företag, hjälper vi gärna. ConsenSys affärs- och finansoperativsystem, Codefi Assets, tillhandahåller byggstenarna för att skapa, utfärda och hantera livscykeln för digitala tillgångar, associerade marknader och digitala finansiella instrument i offentliga eller tillåtna blockchain-nätverk. Vi kan hjälpa till att förenkla och anpassa design, utfärdande och distribution av digitala tillgångar och värdepapper. Codefi Assets kan hjälpa dig att utfärda nya tokens och koda och automatisera motsvarande rättigheter och skyldigheter för emittenter och investerare på den typ av blockchain-nätverk som fungerar bäst för dina behov.

token 12.png

Är du redo att bygga nästa utveckling av digital ekonomi? Kom igång idag.

Kontakta Codefi Assets Team →

Asset ManagementIndustry InsightTokenizationNewsletterPrenumerera på vårt nyhetsbrev för de senaste Ethereum-nyheterna, företagslösningar, utvecklarresurser och mer.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map