Ethereum-nätverkets tillstånd: 5 år i rad

blogg 1NyheterUtvecklareFöretagBlockchain förklaradeHändelser och konferenserPressNyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress

Vi respekterar din integritet

HemBloggNyheter

Ethereum-nätverkets tillstånd: 5 år i rad

Ser tillbaka på de första fem åren av vårt ekosystems strävan att uppgradera Internet. av ConsenSys 30 juli 2020 Upplagt den 30 juli 2020

ethereum 5 års födelsedagskreativ centrerad

Stora genombrott följer vanligtvis en sju-stegs väg:

 1. Först har ingen hört talas om dig.
 2. Då har de hört talas om dig men tycker att du är nötter.
 3. Då förstår de din produkt, men tror att den inte har någon möjlighet.
 4. Sedan ser de din produkt som en leksak.
 5. Då ser de det som en fantastisk leksak.
 6. Sedan börjar de använda den.
 7. Då kunde de inte föreställa sig livet utan det.

–Morgan Housel, ”När du förändrar världen och ingen märker det”

Ingen har hört talas om dig

Ethereum är nu det mest aktivt utvecklade blockchain-nätverket i världen. Men för fem år sedan idag, när genblock gruvades till och nätverket lanserades officiellt, hade få personer utanför programvaruteknik hört talas om Ethereum blockchain.

Ethereum: Bitcoin Plus Allt

I Goldman Sachs 2015-landmärkesrapport, “Vad händer om jag berättar för dig att Blockchain kan störa allt,” Ethereum listades som en “start”. Annars beskrevs det som en “grupp”. Människor försökte förstå vad det var och exakt vad som gjorde det annorlunda än Bitcoin, ett digitalt kassasystem. På ConsenSys tillbringade vi, och spenderar fortfarande, en bra bit tid på att förklara dessa skillnader. De kan inte betonas tillräckligt: 

 • Bitcoin är en enda applikation av blockchain-teknik.
 • Det finns många olika typer av blockkedjor, med mycket olika egenskaper.
 • Ethereum är en typ av blockchain.
 • Ethereum är öppen källkod och ägs därför av alla.

Om du vill veta vad blockkedjor betyder för framtiden för mänskliga nätverk och maktfördelningen, denna tweetstorm från Naval Ravikant är ett bra ställe att börja. 

Utvecklarens Blockchain

Ethereum-blockkedjan byggdes enligt fem designprinciper, beskrivna i Vitalik Buterins Vitbok om Ethereum

 • Enkelhet
 • Universalitet
 • Modularitet
 • Rörlighet
 • Icke-diskriminering och icke-censur

Ett sätt att tänka på är att om någon bad dig att bygga en maskin som tog dessa principer till sin logiska gräns, skulle du sluta med en maskin som Ethereum. 

I deras bok Mastering Ethereum, Andreas Antonopoulos och Gavin Wood kallar Ethereum “utvecklarens blockchain, byggd av utvecklare för utvecklare.” Utvecklare föredrar vanligtvis programvara som är öppen, användbar, programmerbar och kraftfull. Tusentals och sedan hundratusentals devs graviderade mot Ethereum eftersom källkoden är gratis, du kan bygga på vad andra har byggt, de smarta kontrakten är standardiserade och mallar och möjligheterna är oändliga när du börjar koppla ihop kontrakt och koppla in olika data matar.

Nya decentraliserade applikationer (dapps) per månad lanserades på Ethereum blockchain.Nya decentraliserade applikationer (dapps) per månad lanserades på Ethereum blockchain.

Dapps status gjorde en enorm tjänst för ekosystemet när det började gräva i dappkontrakt och fingeravtrycka GitHub repos, avslöja vansinnet bakom kulisserna utvecklaraktivitet på Ethereum. När New York Times publicerades “Utöver Bitcoin Bubble” det kändes som att folk äntligen var uppmärksamma. Bitcoin var bara toppen av blockchain-isberget, och det var bara en tidsfråga innan resten av världen följde utvecklarna.

De tror att du är nötter

DAO

År 2016 fångade DAO-hacket och den hårda gaffeln som följde allas uppmärksamhet. Vissa människor tyckte att denna Ethereum-sak var nötter. Vad som hände, den tryck sa, ”Väcker filosofiska frågor om livskraften hos sådana system.” 

Men utvecklare sa, “Detta är en övergångsrit.”

Gemenskapen fick arbeta med att dokumentera kända attacker och stridstestning smarta kontraktsbibliotek. Det har inte varit någon brist på säkerhetsincidenter genom åren är nu decentraliserade autonoma organisationer en häftklammer för Ethereum-ekosystemet (Aragon, Moloch DAO, Legal DAO, Maker DAO) och hårda gafflar är en beprövad modell för uppgradering av nätets protokoll.  

Positivt summa tänkande

Tänk på vad som tidigare brukade vara “nötter” i vårt ekosystem:

 • Företag som arbetar i ett offentligt nätverk
 • Olika blockkedjor som arbetar tillsammans

100-åriga företag som Ernst & Young använder nu bevis på noll kunskap för att utveckla privata transaktionslösningar i det offentliga Ethereum-nätverket. Och de samarbetar med en flotta av andra organisationer för att driva baslinjeprotokollet framåt och hjälpa företag ombord till mainnet. 

Ethereum och Hyperledger, som en gång uppfattades som konkurrerande DLT-initiativ, är nu helt integrerade via Besu, Burrow och Sawtooth. Even Fabric stöder Ethereums smarta kontrakt.

Det maximistiska, en-blockchain-to-rule-them-all-tänkandet som kännetecknade kryptosfärens tidiga dagar har fallit bort till förmån för en större vision av samverkande blockchain-protokoll. Under de senaste månaderna har vi sett en enorm uppgång i “inslagna bitcoin” – bitcoin representerat som ERC-20-tokens på Ethereum som gör det möjligt för bitcoininnehavare att delta i de decentraliserade finansprotokollen som inte är tillgängliga i Bitcoin-nätverket. 

Poängen är att det positiva summatänkandet från tidiga personer som en gång verkade långsökt och tekniskt omöjligt nu mer och mer är verklighet. Med Jeff Bezos ord, “Uppfinningen kräver en långsiktig vilja att missförstås.” 

De förstår det men …

ICO-feber

I början av 2018 var blockchain- och Ethereum-samhället fortfarande på väg från chocken som 2017 hade skickat genom kryptosfären. ICO-bommen 2017 hade initierat en av de största tjurmarknaderna i Ethereums historia på baksidan av betydande spekulationer och enastående ERC-20-tokenlanseringar. Bommen visade förstahands kraften i nätverkseffektmöjligheterna i kärnan i blockchain-teknik. Men ett antal länder – Kina, Sydkorea, Marocko, Colombia, Singapore och många andra – utfärdade antingen förbud eller stränga varningar till sina medborgare om bitcoin, eter och andra kryptotillgångar..

När glödet på $ 1000 + ETH-priserna försvann och kryptovinter sjönk, började branschen ompröva det senaste året av ICO och räkna med sina mörkare arv. Fortune rapporterade det nästan 50% av alla ICO-projekt hade redan misslyckats senast i februari. The Verge publicerade en nykterande rapport om mental hälsa och förtvivlan hos många sydkoreanska årtusenden i efterdyningarna av marknaden för kryptotjurar.

Skapandet av ERC-20-tokenkontrakt på Ethereum.Skapandet av ERC-20-tokenkontrakt på Ethereum.

Idag finns över 160 000 ERC-20-tokenavtal på Ethereum-nätverket. Många skapades i början av 2018 under höjden av ICO-bommen. Under de senaste månaderna i år har vi sett skapandet av ERC-20-tokens börja öka mot liknande nivåer, men utan den prisvolatilitet som vi alla upplevde i slutet av 2017 och början av 2018.

“Ethereum Killers”

ICO-bommen och dess efterdyningar gav rik mark för en skörd av nya programmerbara blockkedjor, varav många placerade sin teknik som ersättning för Ethereum. Den mest anmärkningsvärda av dessa ”Ethereum killers” var EOS, som släppte en vitbok 2017. 

Berättelserna efter ICO-marknadsföring av nya blockkedjor fokuserade till stor del på bristerna i Ethereum: skalbarhet, integritet, UX och nytta. Några av dessa brister upplevdes, andra verkliga och andra överdrivna.

Sammantaget hade Ethereum ICO-boom och efterdyningar många förstått tekniken, men letade fortfarande efter övertygande användningsfall och möjligheter. En silverfodring av kryptobommen och vintern var att det uppmuntrade oss att uppmärksamma lägre nivåer och kanske mer avslöjande blockchain-mätvärden utöver pris och transaktionsvolym: smarta kontraktdistributioner, decentralisering och risk.

De tycker att det är en leksak

On-Ramps och NFTs

När Ethereum-communityn utvecklade nya tokenstandarder som ERC-721, spel och konst framträdde som roliga ramper till den underliggande blockchain-tekniken. Och det var vettigt: spel har inbyggda mikroekonomier och samlarobjekt, och digital konst som hashades till blockchain var lätt att tjäna pengar och bevisligen äkta. Marknadsplatser som SuperRare poppade upp för digitala konstverk. Folk pratade om “smakprov.”  

CryptoKitties

Den virala känslan som först chockade Ethereum-nätverket var en anspråkslös dapp som heter CryptoKitties, ett digitalt kattungshandelsspel som verkade som ett kors mellan Neopets och futures trading. I december 2017 fördubblades totala nätverksförfrågningar eftersom priserna på CryptoKitties steg till de sex siffrorna. En arbetsgrupp av utvecklare från MetaMask, Infura, Grid + och Axiom Zen samlades för att optimera UX och utforska långsiktiga skalningslösningar för att lindra trängseln. När de samarbetade insåg de något djupt om utvecklingen av Ethereum-protokollet. Som Alex Miller från Grid + noterade, “Alla som äger eter uppmuntras att göra systemet bättre.” 

Ethereums dagliga aktiva användareDaily Active Users (DAU) har följt ett liknande mönster som kontotillväxt. 16 januari 2018 såg de flesta DAU: er under någon av de senaste fem åren, med 723,085 unika adresser som interagerade på mainnet.

Människor insåg också att spelare och artister drev företag direkt ur deras Ethereum plånböcker. Devs hade låst upp ekonomiska modeller där tidigare inga hade funnits. De tog med finansiering till spel – nu var det dags att se om de kunde spela pengar.

De tycker att det är en fantastisk leksak

Uppkomsten av DeFi

Det finns ett argument att hela Ethereum är decentraliserad finansiering (DeFi). I sin kärna underhålls blockchain av ett nätverk av incitament som gruvarbetare fortsätter att spendera resurser för att få en decentraliserad valuta som belöning. Den ackumulerade valutan säljs sedan till andra människor och går in i ekosystemet.

DeFi, som det vanligtvis förstås, emellertid – som en uppsättning sammankopplade protokoll som har möjlighet att ersätta dagens traditionella finansiella fordon – dök upp på scenen i slutet av 2017 med MakerDAO: s släpp av DAI. MakerDAO tillät ETH att vara låst i det smarta kontraktet och DAI-stablecoin tas ut som säkerhet. Efter det ögonblicket växte Ethereum DeFi-ekosystemet stadigt och dominerades till stor del fortfarande av MakerDAO.

Totalt ETH och WETH låst i DeFiTotalt ETH och WETH låst i DeFi-protokoll.

2019 var DeFi-året, men dess inflytande förblev fortfarande begränsat till stor del till samhället av människor som redan var bekanta med tekniken och som arbetat i ekosystemet under en tid. Många företag byggde DeFi-protokoll, men totalt sett kändes UX rudimentära och kapaciteten fortfarande ganska begränsad förutom de mest skickliga DeFi-användare.

Under de första månaderna av 2019 var DeFi-ekosystemet på många sätt en sandlåda där Ethereum-entusiaster testade dessa öppna protokoll på väg och bevisade fallet för decentraliserad finansiering. I efterdyningarna av björnmarknaden 2018 kan ETH-innehavare ha känt sig försiktiga med att “sätta sin ETH i arbete” snarare än HODLing i hopp om en annan tjurmarknad.

Ekonomiska primitiva och pengar-lego

Ekonomiska primitiver är de grundläggande decentraliserade ekonomiska kapaciteterna och teknologierna som kan kombineras eller byggas ovanpå andra för att skapa mer komplexa och / eller specifika applikationer. Dessa ekonomiska primitiver och de applikationer som bygger på toppen fungerar lite som legos, för att använda en populär analogi. Pengar legos staplade ovanpå pengar legos staplade ovanpå mer pengar legos skapar en sammanvävd, sammankopplad finansiell struktur som är både stark och anpassningsbar.

Dessa pengar-legos nådde kritisk massa i slutet av 2019 och slängde oss in i 2020 och tog DeFi från statusen som “fantastisk leksak” till de tidiga stadierna av ett kritiskt verktyg för att ombilda vår ekonomiska infrastruktur.

De börjar använda den

Programvara äter ekonomi

För fem år sedan skulle det ha verkat konstigt att ”Flytta 15 biljoner dollar global bruttonationalprodukt till programmerbara blockkedjor med öppen källkod.” Nu verkar det som det enda sättet att få fart, motståndskraft, öppenhet och i slutändan tillit till vårt globala finansiella system, som fortfarande körs på 30 år gammal bankprogramvara. 

Framåtblickande företag följde utvecklarna och har investerat i Ethereum i flera år nu. Vårt partnerskap med Microsoft startade 2015 var ett av våra tidigaste ansträngningar för att hjälpa företag att anta blockchain-teknik via Ethereum Blockchain som en tjänst på Azure. De Enterprise Ethereum Alliance och Hyperledger har också blivit värdefulla miljöer för stora institutioner att aktivt samarbeta, alternativ för veterinärdistribution och utveckla gemensamma företagsstandarder. 

Den institutionella besättningen

Så vem är de största aktörerna som använder Ethereum? Det är en lång lista. Handelsfinansjättar. Agritech-jättar. 32 av Forbes Blockchain 50 projekt i år bygger på Ethereum. Nu flyttar kraftverken in. Depositarförtroendet & Clearing Corporation, som bearbetar cirka 2 000 000 dollar i transaktioner per år, tillkännagav nyligen en Ethereum-baserad prototyp för digital kapitalförvaltning.

Nya initiativ växer ständigt fram. I sin slutrapport förra månaden delade EU Blockchain Observatory och Forum en masskälla blockchain-initiativkarta som nu kartlägger över 700 initiativ över hela världen..

EU: s Blockchain Observatory och Forums Global Blockchain Initiative Map.EU: s Blockchain Observatory och Forums Global Blockchain Initiative Map.

Några av dessa projekt är fortfarande mycket utforskande. Trehundra år gamla centralbanker kommer till exempel inte att anta blockchain-baserade betalningssystem över natten. Men enligt a senaste tidningen från Bank for International Settlements undersöker 80% av dessa äldre institutioner aktivt centralbankens digitala valuta (CBDC). De etablerade aktörerna inser att Ethereum i en värld med superappar, buntade tjänster och en alltmer digital ekonomi inte bara är infrastrukturen de behöver för att göra större affärer med varandra utan deras livlina för att tjäna kunderna från 2000-talet.. 

Plug-and-Play Ethereum

Sedan början har ConsenSys uppdrag varit att bygga tillräckligt med infrastruktur och verktyg för att göra det möjligt för resten av världen att fortsätta bygga en ny tillitinfrastruktur bredvid oss. Vi liknar ofta denna process med att bygga ett raketfartyg under flygningen. Insatserna är otroligt höga och det finns inget stopp nu. 

Under det senaste året har vi arbetat hårt för att samla våra produkter i en integrerad svit med full stack som gör Ethereum mer plug-and-play än någonsin, oavsett om du är ett dapp-team som behöver API-åtkomst till nodinfrastruktur eller ett finansiellt institut som är redo att optimera affärsprocesser och digitalisera finansiella instrument. Med en lager 2-lösning som SKALE Network formar upp och Ethereum 2.0 i horisonten är vi glada att se hur ny och förbättrad användbarhet och nätverksprestanda låser upp utvecklare, företag och nästa våg av superanvändare.

De kan inte föreställa sig livet utan det

Detta kapitel i den sju-stegs vägen till det stora genombrottet skrivs fortfarande och kommer att utvecklas långsamt men säkert under de kommande åren. Innovation i denna skala kan ofta inte mätas i kvartal eller till och med år. Vi vill dock tro att det finns vissa användare – och några större institutioner – som redan inte kan föreställa sig livet utan Ethereum. 

Tack alla er i hela ekosystemet för ert stöd, entusiasm och outtröttliga arbete de senaste fem åren. Att uppgradera vår globala infrastruktur är ingen liten bedrift, men det är lönsamt och mycket givande. Vi kan inte vänta med att se hur det här nätverket ser ut om ytterligare fem år. 

Håll dig uppdaterad om Ethereum

Prenumerera på ConsenSys nyhetsbrev. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de senaste Ethereum-nyheterna, företagslösningar, utvecklarresurser med mera. E-postadress Exklusivt innehållEthereum Q3 2020 DeFi-rapportRapportera

Ethereum Q3 2020 DeFi-rapport

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapportRapportera

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapport

Ethereum 2 0 Staking Ecosystem ReportRapportera

Ethereum 2.0 Staking Ecosystem Report

Komplett guide till blockchain-affärsnätverkGuide

Komplett guide till blockchain-affärsnätverk

Hur man bygger en framgångsrik Blockchain-produktWebinar

Hur man bygger en framgångsrik Blockchain-produkt

Centralbanker och pengarnas framtidVitt papper

Centralbanker och pengarnas framtid

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map