En guide till gas

blogg 1NyheterUtvecklareFöretagBlockchain förklaradeHändelser och konferenserPressNyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress

Vi respekterar din integritet

HomeBlogBlockchain förklaras

En guide till gas

En guide till gas, dess syfte, dess nyanser och dess nytta på Ethereum blockchain. Av ConsenSys 23 maj 2018 Publicerat 23 maj 2018

guide till gas

Mellan den 1 januari 2018 och den 3 januari 2018 var den genomsnittliga kostnaden för att genomföra en transaktion på Ethereum blockchain ökade 187%. Orsaken var relaterad till det ökade priset på ”gas”, den måttenhet som används för att representera kostnaden för att driva verksamhet på Ethereum. Ökad nätverkstrafik i början av januari satte priset på bensin uppåt eftersom människor tävlade om att deras transaktioner skulle prioriteras. Gas – som vi kommer att utforska – är en grundläggande och användbar del av Ethereum blockchain. Det är dock utan tvekan förvirrande och frustrerande att hantera, särskilt för de som börjar handla på blockchain.

Om vi ​​jämför (på en mycket hög nivå) gas i Ethereum-nätverket med transaktionsavgiften som ett kreditkortsföretag tar ut för användning av ett kort, kan vi se den förvirring och potentiella problem som tas upp av konceptet och volatiliteten för gas- och gaspriset. Kunder gränsar nuförtiden aldrig direkt med transaktionsavgiften för att använda ett kreditkort. Kostnaden är relativt standard, bestäms av kreditkortsföretaget, är dold i kostnaden för varan eller tjänsten och kan inte hanteras så att den förlorar dina pengar och upphäver transaktionen.

Styrkan i blockchain-tekniken är bristen på en central enhet som strukturerar avgifter, bestämmer påföljder och kan blockera alla transaktioner de önskar, vilket effektivt minskar människor ur konsumentekonomin. Att be varje deltagare i den distribuerade ekonomins ekonomi, dock – oavsett bakgrund, expertis, användningsfrekvens eller anledning till användning – att förstå gasens tekniska funktion för att säkerställa att deras transaktioner genomförs (och genomförs på ett lämpligt sätt) är inte en skalbar användarupplevelse . På lång sikt kommer dApp-utvecklare att hitta sätt att förenkla användarinteraktionen med gas för att stärka kundupplevelsen och sänka risken för ogiltiga transaktioner. Under tiden är det dock avgörande att vi förstår basen för gas, dess användbarhet och orsaken till att den existerar.

Ethereums virtuella maskin och gas

För att diskutera gas krävs införandet av Ethereum Virtual Machine (EVM). På hög nivå är EVM den miljö där smarta kontrakt utförs på blockchain. Varje nod i Ethereum-nätverket driver Ethereum blockchain, och tillsammans bildar de kollektivt EVM – eller Turing-komplett världsdator. Inom EVM utförs smarta kontrakt genom en rad operationer. Sagt på ett annat sätt kan en transaktion på Ethereum blockchain initiera ett smart kontrakt, som består av en serie sekventiella operationer – som alla sker inom EVM.

På Ethereum blockchain kräver varje operation (varav många kan kombineras för att skapa ett enda unikt smart kontrakt eller en transaktion) en viss mängd datorenergi eller arbete för att utföra. Eftersom gruvarbetare måste använda energi för att slutföra dessa operationer skapades en måttenhet för att övervaka och kompensera gruvarbetare för det arbete de spenderar med att köra transaktioner och smarta kontrakt. Denna måttenhet kallas gas. Gas är en måttenhet som är unik för Ethereum blockchain som mäter det beräkningsarbete som krävs för att köra transaktioner eller smarta kontrakt inom EVM. Ju mer energi som krävs för att köra en operation (dvs. en mer komplex kod), desto mer gas krävs.

Själva gasen existerar inte. Med andra ord kan det inte ägas; man kan inte ha en “gas-token”. Snarare uttrycks värdet på varje gasenhet i ETH. Till exempel kan en operation kosta 3 gaser, vilket kan motsvara 0,00004 ETH. Så om gas mäts i ETH, varför inte bara bli av med gas och uttrycka kostnaden för varje operation direkt i ETH? Prisets volatilitet är ingen hemlighet (under samma tidsperiod den 1–3 januari ökade priset med 25%). Beräkningsenergin som behövs för att utföra en specifik transaktion förblir dock konstant. Gaskostnaden för att köra en “tillsats” -operation på Ethereum var till exempel densamma den 1 januari som den var den 3 januari, oavsett värdet av eter.

Begreppet gas finns därför för att separera beräkningskostnaden för att driva en verksamhet från marknadsvärdet för eter. Gaskostnaden (dvs. den energi som behövs) för en operation förblir konstant oavsett prisvolatilitet. Den gaskostnaden ändras inte lätt. hur mycket eter varje gasenhet representerar ändras emellertid lätt. Om eterpriset skjuter i höjden kan nätverket därför minska hur mycket eter varje gas representerar för att hålla kostnaden konstant för den person som betalar för gas.

Komponenter av gas


I stort sett kan gas delas upp i tre begrepp: gaskostnad, gaspris och gasgräns:

Gaskostnad representerar de enheter av gas som krävs för att köra varje operation. Gaskostnaden för varje operation på Ethereum blockchain var förutbestämd i gult papper. Till exempel är gaskostnaden för att utföra en “tilläggsoperation” 3 gaser och kommer att förbli 3 gas oavsett eterens USD-värde. Detta förtydligande ger ytterligare inblick i varför vi använder gas istället för att direkt koppla eter till kostnaden för att driva en operation. Medan mängden gas som behövs för att köra en enda operation inte enkelt kan ändras av nätverket, kan gaspriset i eter lätt svara på eterns volatilitet eller på nätverkstrafik..

Gaspris är värdet av en enhet gas i eter. Gaspriset mäts i “Gwei.” En Gwei är 1 miljard Wei och en Wei är den minsta enheten av eter. Webbplatser som ethgasstation.info lägga upp det genomsnittliga bensinpriset i nätverket, men användare kan vara villiga att ställa in ett högre bensinpris på sin transaktion som ska prioriteras av gruvarbetare. Gruvarbetare behåller gasen (eller mer exakt, den eter man betalar som representerar gas) som en användare fäster vid en transaktion. De kommer därför att prioritera en transaktion som har ett högre gaspris associerat med det framför andra transaktioner med ett lägre gaspris.

Gasgräns är den maximala mängden gas man är villig att spendera på en viss transaktion. Gasgränsen kan vara och är vanligtvis större än den faktiska mängden gas som transaktionen kräver. Om en användare specificerar en gasgräns som är för låg (dvs. operationerna inom transaktionen kollektivt kräver mer gas än användaren kopplar till transaktionen), kommer en gruvarbetare att slutföra transaktionen tills gasen är förbrukad. Vid den tidpunkten skulle gruvarbetaren behålla avgifterna (eftersom de spenderade tid och energi på att utföra så många av operationerna som de kunde), skulle transaktionen misslyckas och blockchain skulle registrera transaktionen som “misslyckad”. Gasgränser finns för att skydda användare och gruvarbetare både från att förlora pengar (för användare) och energi (för gruvarbetare) från felaktiga koder eller skadliga attacker.

Varför finns gas?

Komponenterna av gas, dess användbarhet och potentiella fallgropar för en oerfaren användare är en god idé för frågan – varför finns det gas i första hand? På det breda talet finns gas på Ethereum-blockkedjan för att ta itu med tre skäl: ekonomisk, teoretisk och beräkningsmässig.

De finansiell Syftet med gas är att stimulera gruvarbetare att använda sin tid och energi på att genomföra transaktioner och smarta kontrakt. Mer komplexa operationer kräver mer beräkning och därför mer gas. Om en användare vill prioritera sin transaktion kan han / hon diktera ett högre bensinpris, vilket sannolikt kommer att övertyga gruvarbetare att bearbeta den transaktionen tidigare. Gas som kompensation för energi kommer att bli mer avgörande efter genomförandet av bevis på insatsen. Eftersom gruvarbetare inte längre kommer att få eter som belöning för att bryta ett block i existens kommer ekonomisk belöning för att använda energi på blockkedjan från bearbetning av transaktioner.

De teoretisk syftet är att anpassa deltagarnas incitament till nätverket. Mycket av blockchain-teorin diskuterar hur man kan mildra skadliga eller skadliga aktörer i en tillförlitlig miljö. Gas hanterar delvis denna fråga genom att anpassa ekonomiska incitament mellan användarna. Gruvarbetare uppmuntras att arbeta i nätverket och användare uppmuntras att agera dåligt eller skriva skadlig kod eftersom de riskerar sin egen eter (i form av gas).

De beräkningar anledningen bakom gas går tillbaka till en gammal, grundläggande aspekt av datorteori – Halting Problem. Halting Problemet är frågan om huruvida ett godtyckligt program kommer att sluta köras eller om det kommer att köras för evigt bara från att titta på beskrivningen och inmatningsvärdena. År 1936 bestämde Alan Turing att det är omöjligt för någon maskin att lösa stoppproblemet. I EVM betyder detta att en gruvarbetare aldrig kan börja bearbeta en transaktion och vet 100% att transaktionen inte kommer att pågå för alltid. Med gas – specifikt gasgräns – är en begränsad mängd gas alltid kopplad till en transaktion. Även om en gruvarbetare började bearbeta en transaktion som var kodad för att fortsätta på obestämd tid – antingen från ett fel eller en attack på nätverket – skulle gasen så småningom ta slut, transaktionen skulle sluta och gruvarbetaren skulle fortfarande kompenseras.

Ser på vägen

För användare som börjar interagera med Ethereum blockchain kan gas vara ett skrämmande och skrämmande koncept att ta itu med. Ställ in ett bensinpris för lågt så att din transaktion inte behandlas – för högt och du kan betala för mycket. Ange en gaskostnad för låg och din transaktion misslyckas innan du slutför (men du betalar fortfarande för den). Att lägga bördan av kunskap, implementering och framgång hos användaren 100% av tiden är sannolikt inte en skalbar modell. När fler dApps kommer in på marknaden måste de fokusera på kundupplevelse och förhoppningsvis kommer de att erkänna hanteringen av gas som låghängande frukt. I slutet av dagen kan dock en deltagare i nätverket alltid återvända till den råa blockkedjan och hantera gas-, gas- och gasgränserna för sina transaktioner personligen och utan någon plattform, tjänst eller företag däremellan. Det är på sätt och vis skönheten i blockchain.

***
Vill ta din blockchain-utbildning till nästa nivå?

Utforska våra blockchain utbildningskurser →

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de senaste Ethereum-nyheterna, företagslösningar, utvecklarresurser med mera. E-postadress Exklusivt innehållEthereum Q3 2020 DeFi-rapportRapportera

Ethereum Q3 2020 DeFi-rapport

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapportRapportera

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapport

Komplett guide till blockchain-affärsnätverkGuide

Komplett guide till blockchain-affärsnätverk

Hur man bygger en framgångsrik Blockchain-produktWebinar

Hur man bygger en framgångsrik Blockchain-produkt

Introduktion till tokeniseringWebinar

Introduktion till tokenisering

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map