Blockchain för icke-statliga organisationer: Project Unblocked Cash Fall Study

Revolutionerar humanitära kontantöverföringar i Vanuatu

När katastrofen inträffar är det snabbt att få hjälp till dem som behöver det. Under de senaste åren har Cash and Voucher Assistance (CVA) i allt högre grad blivit den valda metoden för leverans av bistånd inom den humanitära sektorn. Ett CVA-program föreskriver överföring av kontanter eller kuponger direkt till individer eller hushåll inom ett samhälle att spendera efter eget gottfinnande, snarare än att ge pengarna till regeringar eller andra statliga aktörer. Bara under 2016 beräknas det 2,8 miljarder dollar i humanitärt bistånd betalades ut genom kontanter och kuponger (Global humanitär biståndsrapport 2018; p6). CVA-modellen kan dock vara dyr, ineffektiv och ogenomskinlig; ofta en lång process som kräver många volontärers administrativa arbete under en tidskritisk period. 

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ssa-ku22w0k]

 

Utmaningen

Liksom många öar i Stillahavsområdet är Vanuatu utsatt för stora volymer av extrema väderhändelser. Placerad inom den jordbävningsbenägna ”eldens ring” och i mitten av Stillahavets cyklonbälte, upplever ön en hög frekvens av vulkanutbrott, cykloner, jordbävningar, tsunamier och jordskred. Hur kan icke-statliga organisationer utveckla program för kontant- och kupongassistans som kopplar kontanter med utsatta personer direkt, ser till att dessa medel inte blir uttömda av stora transaktionskostnader och extraherar insikt i realtid för att få programoptimering?

 

Ethereum-lösningen

Oxfam engagerad Sempo och ConsenSys Solutions för att bedöma tid, kostnad och kvalitet för digitala kontantbaserade överföringsprogram. I maj 2019 lanserade de Project Unblocked Cash: en pilot- och kupongassistansprogrampilot byggd på Ethereum blockchain mainnet. Det kopplade katastrofoffer med “kontant” hjälp snabbare samtidigt som det gavs realtidssyn i flöden av medel. Piloten, testad i Vanuatu i byarna Pango och Melemaat, syftade till att ge Oxfam en global ram för att implementera en snabbare, effektivare och mer transparent CVA-mekanism för framtida katastrofhjälpsprogram..

Sempo, en plattformsbaserad kontantöverföringsplattform för icke-statliga organisationer, tillhandahöll den tekniska lösningen. Oxfam Vanuatu hanterade genomförandet av piloten. ConsenSys hjälpte till vid den första designen av piloten, tillhandahöll blockchain-rådgivning och kommunikationsstöd och utvärderade piloten för att ge rekommendationer för framtida utnyttjande och skalningspotential..

Programmet distribuerades först i Pango. I detta samhälle var nitton butiksägare ombord på systemet och två hundra mottagare fick NFC-kort som innehöll balansen i sin digitala plånbok. ConsenSys var på plats i Vanuatu tillsammans med Oxfam och Sempo för piloten i maj 2019 för att bevittna både ombordstigning av mottagare på systemet, liksom användningen av systemet i samhället. 

Lösningen distribuerade kapital i form av NFC-kort som innehöll en balans av medel. Deltagarna använde sedan NFC-korten i deltagande butiker i hela deras samhällen. Lösningen bestod av tre huvudkomponenter:

  • Förfinansierade kupongkort som ges till var och en av mottagarna
  • Telefoner utfärdade till butiksinnehavarna med Sempo-mobilappen installerad
  • En Ethereum blockchain-backend för att kontrollera flödet av digitala kontanter

”Genom att använda kuponger bakom stablecoins skapar vi något som växer organiskt. Det är ett system som gör det möjligt för oss att skapa ett blomstrande ekosystem av leverantörer och en gemenskap – [ett system som] verkligen kan få ett eget liv. ” 

– Nick Williams, grundare av SEMPO


Systemet i aktion

 

Oxfam flödesschema

Hjälpmottagare fick ett finansierat NFC-kort för att göra inköp i lokala deltagande butiker. NFC-korten hade en balans i form av en krypterad sekvens av insättningar och uttag.

De lokala butiksinnehavarna försågs med en mobiltelefon som var förinstallerad med Sempo-mobilappen. Den hade en lokal databascache av NFC-korten och deras saldon, så att den kunde fungera offline. Leverantörer behövde bara ansluta till internet en gång i veckan för att synkronisera sina enheter med en online-server, vilket gör det till en rationell lösning för en låg anslutningsmiljö. Saldorna som visas i mobilappens användargränssnitt och i Sempo-backend var alla i Vanuatus nationella valuta i Vatu (VT). Konverteringen gjordes i programvaran mot en fast växelkurs för VT till USD. 

Sempo-backend-instrumentpanelen gav ett användarvänligt gränssnitt för att se Ethereum blockchain och för att underlätta bulktransaktioner, vilket ger Oxfam möjlighet att fatta beslut snabbare och optimera utbetalningen.

Blockchain som användes för att utföra finansiella transaktioner i denna lösning var Ethereums offentliga blockchain. 

 

Varför den offentliga kedjan Ethereum?

Spårbarhet

En lösning för offentlig kedja i Ethereum gjorde det möjligt för givare att se sina medel gå direkt in i projektet och Oxfam förmågan att se realtidsfördelningen av medel, visualiseras genom Sempo-instrumentpanelen. 

Etablerat monetärt värde av Ethereum ‘DAI’ -token

Den viktigaste fördelen med att använda den offentliga kedjan är att det monetära värdet redan har fastställts. Sempos lösning innehöll vanligtvis saldon i en token som heter DAI: en Ethereum-token eller stablecoin med ett etablerat värde på $ 1USD. Token som användes inom Oxfam Vanuatu-programmet var en “Crypto Collateralized Voucher” (CCV) som “lindade” DAI-token. Detta säkerställde att tokens endast kunde användas av deltagare inom Sempo-systemet. Poletterna kunde bara “packas upp” i sin ursprungliga DAI-form av de på vitlistan. CCV-mekanismen introducerades som en AML-mekanism, vilket ytterligare stärker säkerhets- och regleringshänsynen till Sempos lösning. 

Genom att utnyttja Ethereums etablerade monetära värde avvärjde Oxfam ansvaret för att fastställa värdet på varje symbol som de utfärdade i en privat kedja och sedan övertyga världen att de kunde hedra värdet av dessa tokens. 

“En icke-statlig organisation som Oxfam har nu ett verktyg till förfogande för att snabbt nå människor och hjälpa människor efter en kris, det är lättare och billigare än befintliga processer,” 

– Nick Williams, grundare av SEMPO

Resultat

Oxfam i Vanuatu har implementerat olika metoder för kontant- och kupongprogram. Enligt deras erfarenhet; Sempos lösning visade sig vara mer effektiv än kontanter, checkar eller kuponger på följande sätt:

Snabbare ombordstigning

En av de mest betydande effektivitetsvinsterna var i mottagarens första ombordstigning. I den traditionella modellen måste utbetalningsdatum anges för varje mottagare. Mottagarna behövde sedan komma tillbaka, identifieras på nytt och få en check, kupong eller annan form av kontanträtt, såsom kontanter i kuvert eller betalkort. Först vid den tidpunkten kunde mottagaren använda medlen för att köpa det de behöver.

Tillhandahålla transparens till behöriga användare

Pango- och Melemaat-piloter visade en annan stor fördel med en blockchain-baserad lösning: den enkla övervakningen av flöden av medel; förmågan att se hur hjälppengar utnyttjades i realtid.  

Minskade mellanhänder

Sempo-lösningen visade att direkta donationer (utan mellanhänder eller administration) är möjliga med hjälp av distribuerad storboksteknik. Om Oxfam publicerade programoperatörens Ethereum-adress, kan varje person eller organisation som kan skicka DAI-kryptovalutan donera direkt till programmet

Kostnadseffektivitet

Denna överföringsmetod var också betydligt billigare för små donationer. Till exempel kostar banköverföringar till Vanuatu från Australien cirka 20 AUD. En Ethereum-transaktion är däremot i genomsnitt mindre än 10 cent i AUD. 

Ett mänskligt gränssnitt

Tekniken var enkel att använda för mottagarna, leverantörerna och för Oxfam och feedback från deltagarna avslöjade att den är den föredragna lösningen för framtida katastrofkontexter. Gemenskapens engagemang i programmet var högt och feedbacken var positiv. ConsenSys ger nu viktiga rekommendationer till Oxfam för att förfina och utöka programmet.

Ladda ner projektet Oblockerad fallstudie

En 30-sidig rapport som beskriver de problem som tas upp, Enterprise Ethereum-lösningar och mål som uppnåtts av Sempo, Oxfam och ConsenSys Solutions.

Ladda ner fallstudieLadda ner projektet Oblockerad fallstudie

Teknologipartners

partners sempoAmazon webbtjänsterAmazon webbtjänsterkaleido logo nyalethioalethioox v grön

Läs mer om Project Unblocked

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map