Blockchain for desentralisert økonomi (DeFi)

  Hva er desentralisert økonomi (DeFi)?

  Desentralisert økonomi – ofte kalt DeFi – refererer til skiftet fra tradisjonelle, sentraliserte finansielle systemer til peer-to-peer-finansiering muliggjort av desentraliserte teknologier bygget på Ethereum blockchain. Fra utlåns- og låneplattformer til stablecoins og tokenized BTC har DeFi-økosystemet lansert et ekspansivt nettverk av integrerte protokoller og finansielle instrumenter. Nå med mer enn 13 milliarder dollar i verdi låst i Ethereum-smarte kontrakter, har desentralisert finansiering dukket opp som den mest aktive sektoren i blockchain-rommet, med et bredt spekter av brukssaker for enkeltpersoner, utviklere og institusjoner. 

  “Vi er et steinkast unna den globale finansnæringen som kjører på en felles programvareinfrastruktur.”

   

  –Lex Sokolin, Global Fintech Co-Head of ConsenSys

  Mens vårt tradisjonelle finansielle system kjører på sentralisert infrastruktur som administreres av sentrale myndigheter, institusjoner og mellommenn, drives desentralisert finansiering av kode som kjører på den desentraliserte infrastrukturen til Ethereum blockchain. Ved å distribuere uforanderlige smarte kontrakter på Ethereum, kan DeFi-utviklere lansere økonomiske protokoller og plattformer som kjører nøyaktig som programmert, og som er tilgjengelige for alle med internettforbindelse.. 

  Gjennombruddet til DeFi er at kryptoaktiva nå kan brukes på måter som ikke er mulig med fiat- eller “virkelige” eiendeler. Desentraliserte børser, syntetiske eiendeler og flash-lån er helt nye applikasjoner som bare kan eksistere på blokkjeder. Dette paradigmeskiftet i finansiell infrastruktur gir en rekke fordeler med hensyn til risiko, tillit og mulighet. 

  Hva er fordelene med desentralisert økonomi?

  Desentralisert finans utnytter hovedprinsippene i Ethereum-blockchain for å øke økonomisk sikkerhet og gjennomsiktighet, låse opp likviditets- og vekstmuligheter, og støtte et integrert og standardisert økonomisk system.  

  • Programmerbarhet. Svært programmerbare smarte kontrakter automatiserer kjøring og muliggjør oppretting av nye finansielle instrumenter og digitale eiendeler.
  • Uforanderlighet. Sabotasjesikker datakoordinering på tvers av en blokkjedes desentraliserte arkitektur øker sikkerheten og revisjonen.
  • Interoperabilitet. Ethereums komponerbare programvarestabel sørger for at DeFi-protokoller og applikasjoner er bygget for å integrere og utfylle hverandre. Med DeFi har utviklere og produktteam fleksibilitet til å bygge på eksisterende protokoller, tilpasse grensesnitt og integrere tredjepartsapplikasjoner. Av denne grunn kaller folk ofte DeFi-protokoller for “money legos.”
  • Åpenhet. På den offentlige Ethereum-blockchain sendes og bekreftes alle transaksjoner av andre brukere på nettverket (merk: Ethereum-adressene er krypterte nøkler som er pseudo-anonyme). Dette nivået av gjennomsiktighet rundt transaksjonsdata tillater ikke bare rik dataanalyse, men sikrer også at nettverksaktivitet er tilgjengelig for alle brukere. Ethereum og DeFi-protokollene som kjører på den, er også bygget med åpen kildekode som er tilgjengelig for alle å se, revidere og bygge videre på.
  • Tillatelsesfri. I motsetning til tradisjonell økonomi, er DeFi definert av sin åpne, tillatelsesløse tilgang: Alle med en kryptolommebok og en Internett-tilkobling, uavhengig av geografi og ofte uten minimumsbeløp, kan få tilgang til DeFi-applikasjoner bygget på Ethereum.
  • Selvforsvar. Ved å bruke Web3 lommebøker som MetaMask for å samhandle med tillatelsesløse økonomiske applikasjoner og protokoller, holder DeFi-markedsdeltakere alltid vare på eiendelene sine og kontroll over deres personlige data. 

  “Grunnlaget for nye økonomier starter med lån og utlån. I 2019 aktiverte blockchain-industrien disse nødvendige primitivene i det som har blitt DeFi. ”

   

  –Collin Myers, Global DeFi Product Strategy Lead, Codefi

  Hva er brukssakene for desentralisert økonomi?

  Fra DAO til syntetiske eiendeler har desentraliserte finansprotokoller låst opp en verden med ny økonomisk aktivitet og muligheter for brukere over hele verden. Den omfattende listen over brukssaker nedenfor er et bevis på at DeFi er mye mer enn et økende økosystem av prosjekter. Snarere er det en engros og integrert innsats for å bygge et parallelt finansielt system på Ethereum som konkurrerer med sentraliserte tjenester fordi det er dypt mer tilgjengelig, motstandsdyktig og gjennomsiktig. 

  Kapitalforvaltning

  Med DeFi-protokoller er du forvalter av dine egne kryptofond. Krypto lommebøker som MetaMask, Gnosis Safe, og Argent hjelpe deg med å enkelt og sikkert samhandle med desentraliserte applikasjoner for å gjøre alt fra å kjøpe, selge og overføre krypto til å tjene renter på dine digitale eiendeler. I DeFi-rommet eier du dataene dine: MetaMask lagrer for eksempel frøfrasen din, passordene og private nøklene i et kryptert format lokalt på enheten din, slik at bare du har tilgang til kontoene og dataene dine.. 

  Overholdelse og KYT 

  I tradisjonell økonomi er etterlevelse rundt anti-hvitvasking (AML) og mot-finansiering av terrorisme (CFT) avhengig av retningslinjer for kunden din (KYC). I DeFi-rommet muliggjør Ethereums desentraliserte infrastruktur neste generasjons samsvarsanalyse rundt oppførselen til deltakende adresser i stedet for deltakeridentitet. Disse kunnskapsmekanismene dine (KYT) hjelper deg med å vurdere risikoen i sanntid og beskytter mot svindel og økonomiske forbrytelser. 

  DAO-er

  En DAO er en desentralisert autonom organisasjon som samarbeider i henhold til gjennomsiktige regler kodet på Ethereum blockchain, og eliminerer behovet for en sentralisert, administrativ enhet. Flere populære protokoller i DeFi-rommet, for eksempel Maker og Forbindelse, har lansert DAOer for å skaffe penger, administrere finansiell drift og desentralisere styring til samfunnet. 

  Data og analyse

  På grunn av deres enestående gjennomsiktighet rundt transaksjonsdata og nettverksaktivitet, gir DeFi-protokoller unike fordeler for dataoppdagelse, analyse og beslutningstaking rundt økonomiske muligheter og risikostyring. Den eksplosive veksten av nye DeFi-applikasjoner har ansporet utviklingen av mange verktøy og dashbord, for eksempel DeFi Pulse og Codefi Data, som hjelper brukere å spore verdien låst i DeFi-protokoller, vurdere plattformrisiko og sammenligne avkastning og likviditet.

  Codefi-dataCodefi Data sammenligner avkastning, likviditet og andre faktorer på tvers av DeFi-protokoller.

  Derivater

  Ethereum-baserte smarte kontrakter muliggjør opprettelse av tokeniserte derivater hvis verdi er avledet av ytelsen til en underliggende eiendel og der motpartsavtaler er hardt koblet i kode. DeFi-derivater kan representere virkelige eiendeler som fiat-valutaer, obligasjoner og råvarer, samt kryptovalutaer. 

  Utvikler og infrastrukturverktøy

  Et av hoveddesignprinsippene til DeFi-protokoller er komposerbarhet, noe som betyr at forskjellige komponenter i et system enkelt kan koble til og samarbeide. Som det ses av det brede utvalget av integrerte DeFi-applikasjoner, har komponerbar kode skapt en kraftig nettverkseffekt der samfunnet fortsetter å bygge på det andre har bygget. Mange sammenligner prosessen med DeFi-utvikling med å bygge med legos – derav det stadig mer populære kallenavnet “money legos”. Fra Truffles smarte kontraktsbiblioteker til Infuras API-pakke til Diligences sikkerhetsverktøy, kan Ethereum-utviklere og produktteam nå bygge og lansere DeFi-protokoller med full stack-verktøy og sikkerhetsintegrasjoner som de trenger.

  Superbrukere av DeFi-plattformerEn visualisering av DeFi superbrukeraktivitet.

  DEXer 

  Desentraliserte børser (DEXer) er kryptokursutvekslinger som opererer uten sentral myndighet, slik at brukerne kan foreta peer-to-peer og opprettholde kontrollen over midlene sine. DEX reduserer risikoen for prismanipulering, samt hacking og tyveri, fordi kryptoaktiva aldri er i varetekt for selve børsen. 

  DEX-er gir også token-prosjekter tilgang til likviditet som ofte konkurrerer med sentraliserte børser og uten noteringsgebyrer. For bare noen få år siden ville prosjekter betalt millioner av dollar for å få et token oppført på en sentralbørs. 

  Noen sentraler implementerer grader av desentralisering, der sentraliserte servere kan være vert for ordrebøker og andre funksjoner, men ikke har brukernes private nøkler. Populære DEX-er i DeFi-rommet inkluderer for øyeblikket AirSwap, Likviditet, Mesa, Oasis, og Uniswap.

  Spill

  Komposibiliteten til DeFi har ulåste muligheter for produktutviklere å bygge DeFi-protokoller direkte inn i plattformer på tvers av en rekke vertikaler. Ethereum-baserte spill har blitt et populært bruksområde for desentralisert finansiering på grunn av deres innebygde økonomi og innovative incentivmodeller. PoolTogether, er for eksempel et uten tap revidert sparelotteri som gjør det mulig for brukere å kjøpe digitale billetter ved å sette inn DAI stablecoin, som deretter samles sammen og lånes ut til den sammensatte pengemarkedsprotokollen for å tjene renter.

  PoolTogetherPoolTogether er et ikke-tap, revidert besparelsesspill drevet av Ethereum.

  Identitet

  Desentraliserte økonomiprotokoller parret med blockchain-baserte identitetssystemer er en mulighet til å hjelpe tidligere utelukkede brukere med å få tilgang til et virkelig globalt økonomisk system. DeFi-løsninger kan redusere kravene til sikkerhet for personer som ikke har ekstra midler og bidra til å vurdere brukernes kredittverdighet via attributter rundt omdømme og økonomisk aktivitet, i stedet for tradisjonelle datapunkter som huseiere og inntekter. DeFi-rommet premierer personvern om personlig identifiserende informasjon, samt åpen tilgang. Alle med internettforbindelse kan få tilgang til DeFi-applikasjoner mens de beholder kontrollen over dataene og eiendelene sine. 

  Forsikring

  DeFi er fortsatt et voksende rom med tilhørende risiko rundt smarte kontraktfeil og brudd. En rekke innovative forsikringsalternativer har kommet på markedet for å hjelpe brukere med å kjøpe dekning og beskytte eierandelen. Løsninger som Nexus gjensidig, for eksempel gi et Smart Contract Cover som beskytter mot utilsiktet bruk av smart contract code.

  Utlån og lån

  Peer-to-peer-utlån og låneprotokoller er noen av de mest brukte applikasjonene i DeFi-økosystemet. Forbindelse, er for eksempel en algoritmisk, autonom renteprotokoll som integreres med og ligger til grunn for en lang liste med DeFi-plattformer, inkludert PoolTogether, Argent og Dharma. Ved å tilby rentemarkeder på Ethereum, tillater Compound brukere å tjene renter på krypto som de har levert til utlånsbassenget. Den sammensatte smarte kontrakten samsvarer automatisk med låntakere og långivere og beregner renten basert på forholdet mellom lånte og leverte eiendeler. Compound er et overbevisende eksempel på den eksponensielle muligheten til DeFi-rommet: ettersom flere produkter integrerer Compound-protokollen, vil flere og flere kryptoaktiver kunne tjene interesse, selv når de er inaktive.

  ForbindelseCompound er en algoritmisk, autonom renteprotokoll.

  Marginhandel

  Mens marginhandlere i tradisjonell finans kan utnytte sine handler ved å låne midler fra en megler (som deretter danner sikkerhet for et lån), drives DeFi marginhandel av desentraliserte, ikke-depotutlånsprotokoller, som f.eks. Forbindelse og dYdX. Fordi smarte kontrakter automatiserer tradisjonell megleraktivitet, har noen begynt å referere til økningen av “autonome pengemarkeder” i DeFi-økosystemet.. 

  Markedsplasser

  DeFi-protokoller støtter en rekke online markedsplasser som tillater brukere å utveksle produkter og tjenester globalt og peer-to-peer – alt fra freelance kodingsspill til digitale samleobjekter til virkelige smykker og klær. 

  Betalinger

  Peer-to-peer-betaling er uten tvil den grunnleggende brukssaken til DeFi-rommet og blockchain-økosystemet generelt. Blockchain-teknologi er arkitektert slik at brukere kan utveksle kryptovaluta sikkert og direkte med hverandre uten mellommenn. DeFi-betalingsløsninger skaper et mer åpent økonomisk system for underbankede og ikke-bankerte befolkninger, og hjelper også store finansinstitusjoner med å effektivisere markedsinfrastrukturen og bedre betjene grossist- og detaljkunder.. 

  Forutsigelsesmarkeder

  Blockchain-baserte prediksjonsmarkeder utnytter mengdenes visdom og gjør det mulig for brukere å stemme og handle verdi på resultatet av hendelsene. Markedspriser blir da massevis av indikatorer for sannsynligheten for en hendelse. Augur, en populær DeFi-spillplattform, har prediksjonsmarkeder rundt valgresultater, sportsspill, økonomiske begivenheter og mer.  

  Besparelser

  Ved å koble til utlånsbassengprotokoller som Compound, tilbyr mange DeFi-apper rentebærende kontoer som kan tjene eksponentielt mer enn tradisjonelle sparekontoer, avhengig av en dynamisk rente knyttet til tilbud og etterspørsel. Populære besparelsesapper inkluderer Argent, Dharma, og PoolTogether, et sparspill uten tap der deltakerne får tilbake pengene sine, uansett om de vinner eller ikke.

  En DeFi-aktivitet som har eksplodert rundt disse innovative sparemekanismene er “avkastningsbruk”. Avkastning oppdretter refererer til brukere som flytter sine inaktive krypto eiendeler rundt i forskjellige likviditetsprotokoller for å maksimere avkastningen. Frenzy av spenning rundt DeFi gir jordbruk har inspirert ingen mangel på memer &# 127840;

  Stablecoins

  En stablecoin er hvilken som helst kryptovaluta som er knyttet til en stabil eiendel eller kurv med eiendeler, for eksempel fiat, gull eller andre kryptovalutaer. Stablecoins ble opprinnelig utviklet for å redusere de ustabile prisene på kryptovaluta og gjøre blockchains til en levedyktig betalingsløsning. De er nå implementert på tvers av DeFi-plassen for pengeoverføringer, utlåns- og låneplattformer, og til og med institusjonelle brukssaker som sentralbankens digitale valuta (CBDC).

  Staking

  Når Ethereum-nettverket overgår til en bevis på innsats-konsensusalgoritme med fase 0 av Ethereum 2.0, vil brukerne få muligheten til å satse på sin ETH og tjene belønninger, enten som validatorer eller gjennom innsatsleverandører. Å investere i Eth2 er analog med en rentebærende sparekonto: stakers mottar renter (belønninger) for å validere blokker på Ethereum-protokollen.. 

  Syntetiske eiendeler

  I tilknytning til stablecoins er syntetiske eiendeler kryptoaktiver som gir eksponering mot andre eiendeler som gull, fiat-valutaer og kryptovalutaer. De er sikret av tokens som er låst i Ethereum-baserte smarte kontrakter, med innebygde avtaler og insentivmekanismer. Synthetix-protokollen implementerer for eksempel et sikkerhetsforhold på 750%, som hjelper nettverket å absorbere prisstøt. 

  Tokenisering

  Tokenization er en av hjørnesteinene i desentralisert finansiering og en naturlig funksjonalitet i Ethereum blockchain. Tokens driver ikke bare nettverket, men låser også opp en rekke økonomiske muligheter. Enkelt sagt er et token et digitalt aktivum som opprettes, utstedes og administreres på en blockchain. Tokens er designet for å være sikre og umiddelbart overførbare, og de kan programmeres med en rekke innebygde funksjoner. Fra eiendoms sikkerhetstokener som representerer fraksjonerte eiendommer til plattformsspesifikke tokens som stimulerer bruken av et bestemt program, har Ethereum-baserte tokens dukket opp som et sikkert og digitalt alternativ for brukere over hele verden for tilgang, handel og butikkverdi.

  Handel

  Handel med DeFi-rommet omfatter en rekke aktiviteter, fra derivathandel til marginhandel til token swaps, og skjer over et stadig voksende og integrert nettverk av børser, likviditetsbassenger og markedsplasser. Kryptohandlere på desentraliserte børser drar nytte av lavere valutakostnader, raskere avregning av transaksjoner og full forvaring av eiendelene sine. I juli 2020 nådde handelsvolumet på desentraliserte børser over 4 milliarder dollar.

  Ressurser

  Rapporter
  • Ethereum DeFi-rapport – 3. kvartal 2020: Fremveksten av automatiserte markedsprodusenter, styreformer, avkastning, gafler, derivater og rare DeFi.
  • Ethereum DeFi-rapport – 2. kvartal 2020: Innpakket bitcoin, avkastningsbruk og ytelsen til populære DeFi-protokoller som Compound, Uniswap og MakerDAO.

  • Ethereum DeFi-rapport – 1. kvartal 2020: Hvordan DeFi-økosystemet reagerer på COVID-19 og globale markedssjokk, pluss utsikter for resten av 2020.

  • DeFi-brukerforskningsrapport: Brukervaner, motivasjoner og smertepunkter, og en analyse av hvordan DeFi integrerer blockchain for mennesker over hele verden. 

  Webinarer
  • Introduksjon til tokenisering: Forstå kjernekonseptene bak blockchain-basert tokenisering og utforsk applikasjoner fra den virkelige verden med våre tokenprotokolleksperter. 

  • Fremtidens økonomi: digitale eiendeler og deFi: Oppdag makroøkonomiske og teknologiske trender som utløser eksponentiell vekst av desentralisert finansiering.

  • Slik setter du opp og kjører en Ethereum-node: Lær hvordan du kan spinne opp din egen node med våre infrastruktureksperter på Infura.

  Artikler
  • De 100+ prosjektene som er banebrytende for desentralisert økonomi

  • 2019 var året for DeFi (og hvorfor 2020 blir for)

  • State of Stablecoins 2019

  • Desentraliserte børser vs. sentraliserte børser

   

  MetaMaskMetaMaskMetaMask

  En kryptolommebok og gateway til blockchain-apper.

  Last ned nåInfuraInfuraInfura

  Øyeblikkelig, skalerbar API-tilgang til Ethereum og IPFS-nettverk. 

  Kom i gangCodefiCodefiCodefi

  Blockchain-applikasjonssuiten som driver handel og økonomi. 

  Utforske

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  map