2019 var DeFi-året (och varför 2020 kommer att bli för)

blogg 1NyheterUtvecklareFöretagBlockchain förklaradeHändelser och konferenserPressNyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

E-postadress

Vi respekterar din integritet

HemBloggNyheter

2019 var DeFi-året (och varför 2020 kommer att bli för)

Hur Ethereum kommer att skapa ett öppet finansiellt system med nya finansiella tillgångar och protokoll. av Mason Nystrom 5 december 2019 Upplagt 5 december 2019

2019 års DeFi

Hittills i historien om blockchain kan varje år destilleras till en övergripande trend. År 2009 var berättelsen Bitcoin. År 2015 Ethereum. 2017 gav världens första myntoffer. Svaret för 2019 är omisskännligt: ​​den decentraliserade finansrörelsen var den överlägset mest påverkande trenden inom krypto- och blockchain-ekosystemet. 

Google-sökningar efter “decentraliserad finansiering” ökade med 273% under 2019 jämfört med 2018, enligt vår seokonsult: Victoria Olsina.

För att förstå varför 2019 var DeFi-året, låt oss bryta ner vad som gör den öppna finansiella rörelsen så revolutionerande och undersöka de framsteg som fenomenet har gjort för att skapa ett öppet finansiellt system. 

Definiera DeFi

Öppen ekonomi – eller decentraliserad finansiering – hänvisar till paradigmskiftet från dagens stängda finansiella system mot en öppen finansiell ekonomi baserat på öppna protokoll som är interoperabla, programmerbara och komponerbara. 

Eftersom kryptoekosystemet ser ut att expandera, beskriver termen Open Finance mer exakt den avsedda destinationen, eftersom Ethereum skapar en ny kedjeekonomi som integreras med nuvarande finansiella system. Öppen ekonomi handlar inte om att skapa ett nytt system från grunden, det handlar om att demokratisera det befintliga systemet och göra det mer rättvist med öppna protokoll och transparent data. 

Egenskaperna för Open Finance

Interoperabelt

Det nuvarande finansiella systemet består av muromgärdade trädgårdar med begränsad överförbarhet eller tvåvägsåtkomst. Där interoperabilitet är möjlig kontrolleras den av mellanhänder och hyresökande. Öppen ekonomi definieras av plattformar som kan arbeta tillsammans med en viss transparens med funktioner som kompletterar varandra.

Programmerbar

Bitcoin revolutionerade pengar. Ethereum har möjliggjort nya typer av finansiella instrument och tillgångar som är mer anpassningsbara än befintliga produkter och tjänster. Digitala tillgångar och värdepapper kommer att inleda en ny era av finansiella mekanismer och tillväxt.   

Komponerbar

För många är en favoritbarndomsleksak som växer upp Legos, som det du kan bygga bara begränsas av din fantasi. Komposibilitet hänvisar till konceptet att något kan väljas och samlas i flera kombinationer (dvs. Legos). Ethereum har visat värdet av komposibilitet, har redan blivit ett protokoll för andra protokoll som Maker, UMA, Augur, Compound och många fler. 

Kriterier för en öppen finansekonomi 

Varje finansiellt system kräver många egenskaper för att bli en ekonomisk motor, men först måste vi definiera dessa kriterier. Det finns några allmänt accepterade egenskaper som innefattar något ekonomiskt system. 

Ett fungerande finansiellt system innehåller globala, effektiva marknader som möjliggör: 

  • Möjligheten för låntagare och långivare att överföra kapital
  • En process för utbyte och handel (dvs derivat) med nödvändig likviditet
  • Medel för individer / investerare att flytta, spara, formulera och fördela kapital
  • Förmågan att kompensera och hantera risker
  • Och ger reglerande skydd för investerare och individer

Så ett nytt finansiellt system som är öppet måste uppfylla dessa attribut samtidigt som man tar bort de typiska mellanhänder eller centraliserade kontrollpunkter. Låt oss undersöka ovanstående egenskaper och hur de jämför med Ethereums ekosystem. 

Låna & Utlåning

För att ett finansiellt system ska tillhandahålla lämplig marknadslikviditet för låntagare behöver det långivare – och för att få långivare kräver ett system låntagare. Kyckling, träffa ägget. Detta problem löses initialt via spekulation. Crypto, som är en spekulativ tillgångsklass, har lyckats skapa några intressanta utlånings- och låneprotokoll. 

MakerDAO var det första protokollet som skapade ett medel genom vilket individer kunde fortsätta spekulera genom säkerhet. Medan MakerDAO-valv (tidigare kallade CDP) har gjort det möjligt för användare att låna dai med eter som säkerhet, dominerade nya utlånings- och låneprotokoll mycket av 2019-kryptoberättelsen. Compound och Fulcrum skapar båda kapitalpooler som gör det möjligt för användare att låna ut eller låna kryptotillgångar inklusive dai, USDC (Coinbase’s stablecoin), eter och mer.   

Dharma tävlade ursprungligen med Compound använder nu Compounds protokoll för att ge sina kunder bästa möjliga ränta. Dharma uppnår detta genom sin ”smarta plånbok” som automatiskt sätter in kundernas medel i Compound-protokollet. 

Senast slutfördes MakerDAO: s efterlängtade uppgradering från single collateral dai (Sai) till multi-collateral dai (MCD). Maker-protokolluppgraderingen kom också med en ny dai-sparingsgrad (DSR), som ger intresse för individer som behåller sin dai i Maker-protokollet. På kort sikt är DSR ett smart kontrakt som kan integreras i alla andra börser och kan bli basräntan för krypto DeFi-utrymmet. 

Långsiktigt och under de mest hausseartade omständigheterna har DSR potential att bli en förtroendefri sparränta som liknar hur statsskuldväxlar fungerar som den riskfria räntan. Skillnaden mellan förtroendefri och riskfri är subtil men ändå tydlig. Medan Makers protokoll kommer med riskelement som smart kontraktsrisk, kräver det inte förtroende från en enda enhet (protokollet styrs av innehavare av MKR-token). Att eliminera beroende av stora organisationer, inklusive regeringen, är ett kraftfullt verktyg för att minska systemrisken. 

Dessa olika protokoll visar kraften i komposibilitet: 1) Dharma tillhandahåller en öppen plattform genom 2) att utnyttja Compounds öppna protokoll, 3) som huvudsakligen lånar ut och lånar dai stablecoin skapad av MakerDAOs protokoll, 4) allt ovanpå Ethereum. Bom. 

Utbyte och handel

Finansiella system fungerar genom öppna marknader och kräver robusta mekanismer för handel och överföring av värde. Handelslandskapet för 2019 var främst domineras av några stora spelare, övervägande Coinbase, Kraken, Gemini, Bitstamp, Bitfinex och Binance. 

Det senaste året visade utställda kryptobörser för att bli användargränssnitt för investeringar, handel och andra aktiviteter. De flesta större börser erbjöd dussintals nya handelspar och utvecklade nya produkter eller tjänster som mobilplånböcker, utbildningsverktyg och tokenprodukter. På samma sätt som Apple-produktens klibbighet kommer kryptokunder förmodligen att vara lojala mot ett eller två kryptobörser på grund av den långa ombordstigningsprocessen och människors önskan att förvara tillgångar på en enda plats. 

I synnerhet bestämde några börser att fokusera på att fånga institutionella kunder, bygga ut vårdlösningar eller förvärva nödvändig infrastruktur. Medan centraliserad handel har varit mycket populär (och lönsam) är det inte riktigt den nya finansiella ekonomin som de flesta kryptoentusiaster och entreprenörer hoppas kunna uppnå. 

Uniswap i år framträdde som gå till decentraliserat utbyte (DEX) för att handla kryptovalutor på ett distinkt sätt. Uniswap rapporterad handelsvolym över 8 miljoner dollar under en tjugofyra period i november 2019. Uniswap för närvarande omfattar 33% av alla DEX-volymer som överstiger IDEX och Kyber. Ytterligare ett decentraliserat utbyte dYdX utvecklat en plattform som kombinerar handel, upplåning och utlåning. DYdX DEX aggregerar spotpriser och utlåningslikviditet över flera börser för sina användare. Särskilt erbjuder Binance även kunderna att låna ut på sin centraliserade börs. 

Inledande utbyteserbjudanden (IEO) var oerhört populära under första halvåret 2019, där ett centraliserat utbyte fungerade som plattform för token-försäljning. I grund och botten fungerar ett utbyte som portvakt för dessa tokenförsäljningar och endast verifierade kunder får delta. Tokenförsäljningen genomfördes vanligtvis med hjälp av en börs-token som Binance Coin (BNB) som erbjuder reducerade handelsavgifter och lager som återköp där de bränner tokens för att effektivt höja priset för innehavare. A Rapportera av Token Insights halvvägs fram till 2019 avslöjade IEO: s första hype under de första månaderna av 2019 innan de sakta bleknade i popularitet. Medan IEO: er, ICO: er och STO: er (säkerhetstokenerbjudanden) har haft en skälig andel av bedrägerier och missbruk, är möjligheten att skaffa kapital ett nödvändigt verktyg för alla finansiella system.. 

Investering och allokering av kapital

I definitionen i början fanns också förmågan att formulera kapital och flytta pengar. Ethereum har mestadels löst dessa två frågor genom först inbyggt genom förmågan att överföra eter och för det andra genom säkerhets- eller tokenerbjudanden som nämnts ovan. 

Investeringar i kryptoassets har verkligen utvecklats under hela 2019 och kommer att fortsätta att expandera under de kommande åren. Spekulation är fortfarande det mest framträdande användningsfallet för kryptovalutor, men många individer uppfattar denna egenskap som helt negativ. Verktyg och mekanismer för spekulation är en viktig komponent för alla nya tillgångsslag, särskilt en tillgång som syftar till att vara grunden för ett öppet finansiellt system. En av de viktigaste och därefter svåraste aspekterna för att skapa ett nytt finansiellt system är att generera nödvändig likviditet som krävs för effektiv investering.. 

Likviditet är kapaciteten för en investerare att snabbt konvertera alla tillgångar till kontanter. Termen avser också en individs förmåga att köpa eller sälja ett finansiellt instrument utan att det påverkar tillgångens pris. Detta är uppenbarligen oerhört svårt när värdet av hela kryptoekonomin är mindre än 200 miljarder dollar vid tidpunkten för denna uppsats. Mycket likvida tillgångar består av biljoner dollar i totalt värde vilket gör det enkelt att köpa eller sälja en viss tillgång. Världens sex största företag har ett marknadsvärde tre gånger större än börsvärdet för alla kryptovalutor. 

Vad sägs om andra tillgångar:

  • Guld: 7 biljoner. 
  • Aktiemarknader: 70 biljoner. 
  • Global skuld: Över 200 biljoner. 

Och den heliga gralen, derivat: över 550 biljoner. Futures, optioner, swappar och andra kontrakt mellan individer baserat på resultatet för en tillgång, index eller enhet. 

Så, hur lockar en ny tillgångsklass likviditet? Genom att låta någon skapa och handla tillgångar som inte handlar någon annanstans. Det bästa är att Ethereum bokstavligen gör det möjligt för enheter eller individer att bygga nya finansiella instrument och produkter som kommer att bli en av de största ekonomiska explosionerna under vår livstid. 

En kritisk aspekt är att dessa protokoll är öppna. UMA skapar en derivatplattform som tillhandahåller standardiserade kontrakt för finansiella produkter. Syntetik är ett protokoll som möjliggör skapande och utfärdande av syntetiska tillgångar som kryptovalutor, fiatvalutor och råvaror. Syntetiska tillgångar och derivat som tillhandahålls av protokoll med öppen källkod kommer att generera värde för investerare som försöker säkra sig mot risk, diversifiera kapitalallokering och hitta mekanismer för att öka avkastningen på investeringarna. Typerna av derivat är oändliga för traditionella och kryptoassets. Det finns redan över ett dussin variationer av Dai i existens som har skapats av andra DeFi-protokoll. 

Staking

Staking blir alltmer en metod för kapitalutbyggnad. Begreppet staking har dykt upp tillsammans med tillväxten av kryptonetverk, särskilt bevis på blockblock. Staking är en bred term, men hänvisar ofta till en mekanism genom vilken individer är skyldiga att stödja sin övertygelse om en handling med kapital. Numerais lagerförutsägelsesturnering kräver att dataforskare sätter sina förutsägelser i sitt kapital (NMR-tokens). Datavetenskaparna belönas sedan baserat på deras förutsägelsers noggrannhet och på hur mycket kapital de satsade. Ju mer övertygelse, desto mer är individen villig att spela. 

Andra stakingmodeller för blockchain-nätverk som Ethereum kräver 32 ETH för att delta i blockvalidering. Om en individ handlar i ond tro kommer deras insatta kapital att beslagtagas av protokollet. Olika bevis på blockkedjor som Cosmos och Tezos har andra spelmodeller med unika egenskaper inklusive styrning (t.ex. röstning) och belöningar. 

Med den ökande populariteten för utlånings- och stakingprotokoll vill företag hjälpa individer att hantera sina kapital- och stakingverksamheter. Coinbase sätter Tezos på uppdrag av kunder och sätter in belöningarna direkt på kundkonton. Många börser har börjat erbjuda liknande produkter eller kommer inom en snar framtid.

Ett annat tillvägagångssätt för att placera investeringar har varit genom förvaringsinstitut som t.ex. Insatt och Atlas som tillhandahåller staking som en tjänst för enskilda. Medan centraliserade börser har möjlighet att erbjuda den här funktionen för sina befintliga användare, kan specialtjänster kanske fånga en procentandel av marknadsandelen om individer är mer intresserade av en aktiv styrning av ett visst kryptonätverk jämfört med att de bara tjänar belöningar. Det är möjligt att utlånings- och låneprotokoll som Compound så småningom kommer att erbjuda satsningar som en tjänst. Fler utbyten och applikationer kommer att erbjuda insättningstjänster 2020 på grund av Ethereums övergång mot bevis på spel samt lanseringen av flera PoS-blockkedjor. 

Riskhantering och regleringsskydd

Riskhantering och regleringsskydd är visserligen mindre robusta än de tidigare kategorierna inom Ethereum och crypto som helhet. I allmänhet mildrar Ethereum naturligt några av riskfaktorerna i det nuvarande finansiella systemet som kommer från ogenomskinlig information, mellanhänder, egna system och mindre effektiv social samordning (t.ex. förtroende). Emellertid kommer Ethereum för närvarande med en egen uppsättning avvägningar som härrör från snabbutvecklad teknik, till exempel smarta kontrakt som kan utformas med fel eller manipuleras om de inte skapas korrekt. Dessutom gör försäkringsrisker, likviditetsrisker och mer nyanserade funktioner i kryptonätverk öppen finansiering komplex ur ett riskhanteringsperspektiv. 

ConsenSys Codefis DeFi-poäng har beskrivit många av dessa riskfaktorer djupare. DeFi är ett snabbt växande utrymme i Ethereum och det senaste året förde många av dessa frågor till rampljuset eftersom företag, individer och utvecklare nu försöker minimera dessa riskfaktorer. Naturligtvis hjälper lösningar och nya affärsmodeller att eliminera eller åtminstone minska några av dessa problem, även om det kan ta lite tid. 

Från den regulatoriska sidan blir det bättre, men det är oftast en väntan och se vad SEC, CFTC och andra globala tillsynsorgan säger om kryptoassets. Under 2019 har den tydliga tydligheten för kryptoassets när det gäller handel, emission och användning förbättrats och blivit mer definierad. Det finns dock fortfarande hundratals nyanserade frågor som behöver svar, och därefter dussintals lagar som kommer att krävas innan ett brett antagande är möjligt. De flyktiga priserna på krypto och entré hos stora multinationella företag som Facebook ger konsekvent kryptoassetreglering. 

Nya kategorier för den nya finansiella ekonomin 

Innovativ teknik skapar nya eller förändrar befintliga affärsmodeller för vinstgenerering och investeringar. Internet möjliggjorde effektivare crowdfunding genom webbplatser som GoFundMe, Kickstarter och Indiegogo. StockX skapade en robust marknadsplats för sneakerheads som ökar likviditeten och värdet för samlare. 

Nya marknader 

Även om det inte är ett nödvändigt krav för ett finansiellt system, öppnar nya marknader möjligheten att ytterligare hantera och säkra mot typer av risker. Förutsägelsemarknader och informationsmarknader är ett exempel där tusentals individer kan utnyttja sin kunskap kollektivt eller oberoende. Till exempel används Augurs förutsägelsemarknad för att satsa på valresultat som kan visa sig oerhört värdefulla över tid eftersom organisationer runt om i världen försöker förstå sannolikheten för politiska resultat. 

Numerai Radering protokollet ger en datamarknad där individer kan använda sin specifika kunskap för att sälja förutsägelser eller information om världen som är transparent och avtalsenligt verkställbar. 

En annan aspekt av vadslagningen är lotteriet, som vi alla vet inte är värt att spela. PoolTogether har dock skapat ett nytt “lotteri utan förlust” som utnyttjar andra öppna finansprotokoll. Till exempel tillåter PoolTogether vem som helst att köpa en lotteri i dai och sedan hålls intäkterna i Compound (generera ränta) under en viss tidsperiod (vecka, månad, år). Vinnaren av lotteriet får den sammanlagda räntan som har tillkommit från alla sammanslagna medel och alla andra (förlorarna) får tillbaka sina ursprungliga pengar. Intressanta nya spelmekanismer som detta kan minska de negativa resultaten som individer får från det traditionella lotteriet. Ännu viktigare, detta är återigen ett perfekt exempel på hur öppna protokoll och applikationer kan utnyttjas för att skapa något nytt.  

Stablecoins 

Stablecoins är kryptotillgångar som upprätthåller ett stabilt värde mot ett målpris (t.ex. den amerikanska dollarn). Det finns flera kategorier av stablecoins som har dykt upp under de senaste två åren. MakerDAO har skapat Dai. Facebook gör sig redo för Vågen. Walmart förbereder sig för Walmart Coin. Coinbase utfärdade USDC, som finns i över 80 länder. Binance meddelade nyligen Venus. JP Morgan skapade en digital tillgång för att reglera transaktioner mellan institutionella kunder. Internationella valutafonden har sagt att “Stablecoins är ett hot mot bank och kontanter.” 

Var och en av dessa organisationer tar en specifik väg till adoption av stablecoin. MakerDAO vill omforma det finansiella systemet och skapa en mer stabil kryptovaluta. Facebook strävar efter att bli ett betalningsföretag som använder sina sociala medier. JP Morgan och andra banker försöker öka operativ effektivitet. USDC har använts som ett handelspar för kryptotillgångar och på senare tid i utlånings- och låneprotokoll. Walmart kommer sannolikt att använda sin stablecoin som en uppgradering till lojalitetspoäng. Var och en av dessa vägar i riktning mot vanligt bruk skiljer sig något och det kommer att vara intressant att se vilken metod som visar sig vara mest effektiv. 

På kort sikt kommer fiat-collateralized stablecoins att dominera eftersom de löser olika problem med vårt nuvarande system: kostnad, räckvidd, hastighet och öppenhet. Stablecoins som digitala valutor erbjuder nästan omedelbara överföringar till lägre kostnader var som helst i världen. Digitala valutor kan programmeras, spåras och inbäddas i digitala applikationer. Fiat-collateralized stablecoins kan bli infödda i sociala medier och ha potential att nå miljoner människor som aldrig har haft tillgång till traditionella finansiella tjänster. Denna rörelse har redan katalyserats av Venmo, WeChat, Apple och andra företag runt om i världen. 

Icke-fiat säkerheter med stabila mynt kommer sannolikt att ta längre tid för utbredd antagande eftersom det kräver en mental övergång till omföreställningsvärde. Nya former av pengar och deras antagande kommer i hög grad att bero på förmågan att användas som värdeförråd och som betalningsmedel / växlingsmedel. Ethereum har blivit defacto-säkerheten som stöder många av de befintliga öppna finansprotokollen. När fler protokoll utfärdar nya derivat och värdepapper kan de också försöka använda Ethereum som säkerhet för att ytterligare cementera Ethereum i centrum för öppen finansiering. 

Ser mot 2020 

Det är tydligt att Ethereum har etablerat sig som protokollet som kommer att bli grunden för den nya finansiella ekonomin. 2020 kommer nya och befintliga företag att utvecklas utöver lån- och utlåningsprotokoll som kommer att öka effektiviteten och bygga nya produkter. Några av dessa har redan skapats, till exempel På tomgång och Stakes robo-rådgivare för avkastningsgenerering. Mer kommer att utvecklas under nästa år.

Kryptoföretag ökar sina möjligheter för att underlätta bättre handel samt nya produkter och tjänster. Coinbase och Binance kommer att fortsätta sin snabba expansion genom förvärv och produktreleaser. Decentraliserade utbyten kommer förhoppningsvis att bli enklare för den genomsnittliga användaren och kanske mobilnaturen. 

Det kommer att bli en explosion av syntetiska tillgångar och nya derivat som kommer att skapa tiotals miljoner i värde 2020 och så småningom miljarder i värde. Vissa kommer att vara Skit (bokstavligen), medan andra kommer att vara nya och nya. Nya finansiella produkter och instrument utvecklas kontinuerligt som kommer att driva ytterligare likviditet och potentiella vinster för investerare. 

Spekulationen fortsätter att växa 2020 när kryptoassets utvecklas med tillägg av nyare investeringskategorier som staking, informationsmarknader och ännu inte tänkta idéer kommer ytterligare att skapa värde för individer, enheter och investerare. Riskhantering kommer att fortsätta att förbättras med en mer omfattande analys av tillhörande risk med öppen finansiering från den naturliga expansionen av säkerhetsfokuserade enheter som MythX och Quantstamp. Dessutom kommer regleringsvägledning att få större tydlighet som förhoppningsvis också kommer att vara gynnsam för fortsatt användning av kryptoassets och blockchain-nätverk. 

Den interoperabla, programmerbara och komponerbara karaktären hos den öppna finansiella stacken byggd på Ethereum utgör grunden för en ny finansiell ekonomi. Kom dock ihåg att denna rörelse inte bara kastar ut det gamla finansiella systemet utan snarare integreras med det nuvarande systemet där det är möjligt och skapar där det är nödvändigt. Det nya finansiella systemet måste tjäna alla, inte bara det redan kryptoinitierade. Slutligen kommer skapandet av ett nytt finansiellt system att ta tid. Medan 2019 såg betydande framsteg i utvecklingen av decentraliserad finansiering, ser 2020 ut som ett steg.

Vill du läsa mer om decentraliserad ekonomi och hur Ethereum bygger ett öppet finansiellt system?

Prenumerera på ConsenSys nyhetsbrev →

CodefiDeFiIndustry InsightNyhetsbrevPrenumerera på vårt nyhetsbrev för de senaste Ethereum-nyheterna, företagslösningar, utvecklarresurser och mer.E-postadressExklusivt innehållEthereum Q3 2020 DeFi-rapportRapportera

Ethereum Q3 2020 DeFi-rapport

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapportRapportera

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapport

Ethereum 2 0 Staking Ecosystem ReportRapportera

Ethereum 2.0 Staking Ecosystem Report

Komplett guide till blockchain-affärsnätverkGuide

Komplett guide till blockchain-affärsnätverk

Hur man bygger en framgångsrik Blockchain-produktWebinar

Hur man bygger en framgångsrik Blockchain-produkt

Centralbanker och pengarnas framtidVitt papper

Centralbanker och pengarnas framtid

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map