Kako integrirati verigo blokov v telekomunikacijsko industrijo

Ko se podjetja vedno bolj obračajo na blockchain aplikacije za izboljšanje obstoječih storitev, kako lahko telekomunikacijski sistemi izkoristijo najnovejše tehnologije razdeljene knjige?

Medtem ko je telekomunikacijska industrija uživala v prvih vrstah nekaterih najbolj vznemirljivih tehnoloških dosežkov v zgodovini, veriga blokov ostaja razmeroma nova in nehojena pot za današnja telekomunikacijska podjetja. Se pravi, nekaj strokovnjaki verjamejo, da naraščajoči vpliv blockchaina na telekomunikacijski sektor lahko povzroči, da se bo tržna vrednost leta 2063 povzpela s 46,6 milijona USD na neverjetnih 993,8 milijona USD do leta 2023.

Ne glede na to, ali ste tehnični direktor, ki išče praktičen nasvet, ali direktor, ki želi vlagati v najnovejše tehnologije, vam bo razumevanje vrednosti verige blokov pomagalo odpreti vrata v svet priložnosti.

Pridružite se nam, ko raziskujemo potencialne uporabe verige blokov v telekomunikacijah in kako lahko industrija premaga dolgotrajne ovire za spodbujanje inovacij in odklepanje novih priložnosti za rast.

Kaj je Blockchain?

Preden se potopimo v drobnost kako vaše podjetje bi lahko imelo koristi od verige blokov, je bistveno za razumevanje kaj blockchain je in zakaj podjetja se lahko odločijo za njegovo uporabo.

Izraz “blockchain” se je prvič zaslovel leta 2008, ko je opisal razdeljeno digitalno knjigo finančnih evidenc. V zgodnjih dneh se je blockchain uporabljal za varno sledenje transakcijam s kriptovalutami z zbiranjem in shranjevanjem sprotnega zapisa sprememb v knjigi.

Za razliko od tradicionalnih sistemov, ki delujejo prek centralizirane baze podatkov z eno samo točko avtoritete, tehnologije veriženja blokov uporabljajo porazdeljeno knjigo, ki raste s časom. Ko informacije vstopijo v verigo blokov, bodo tam ostale. Vsakdo, ki ima pooblastila za dostop do verige blokov, si lahko vsako spremembo ogleda prek nenehno posodabljane knjige – sinhronizirane prek namenskega omrežja peer-to-peer.

Vsi blockchains so sestavljeni iz tri osnovne komponente:

 • Blokiraj. Vsak podatek, ki vstopi v verigo blokov, se shrani kot posamezen blok. Različni bloki so povezani prek varne verige, da se v realnem času beleži, kako se nabor podatkov spreminja skozi čas.
 • Hashing. Vsak blok je zaščiten in označen s šifriranim digitalnim podpisom, imenovanim hash. Da bi se izognili podvojenim informacijam, verige blokov s postopkom, imenovanim dokazilo o delu, preverjajo, ali je posamezna zgoščevalna enota unikatna.
 • Blokiraj čas. Vsi blockchains generirajo nove bloke v rednih intervalih. Pogostost teh posodobitev opisujemo kot čas blokade. Čim krajši je interval, tem bližje je veriga blokov prikazu predstavitev dogodkov zunaj verige v realnem času.

Mnoga podjetja zanima, kako lahko uporabljajo razdeljene knjige za sestavljanje natančnih evidenc. Blockchain sistemi podjetjem pomagajo, da se izognejo človeškim napakam ali napačnim komunikacijam med slabo povezanimi IT sistemi. Kompleksne dogodke zunaj verige je mogoče poenostaviti in zabeležiti v vrsto kosov velikih ugrizov.

Zakaj telekomunikacijska podjetja potrebujejo blockchain?

Medtem ko imajo tehnologije veriženja blokov široko uporabo v sektorjih, kot so finance in upravljanje dobavne verige, večina telekomunikacijskih podjetij še ne čuti celotne moči te nove tehnologije.

Večina Tehnološki mediji in telekomunikacije (TMT) podjetja se zanašajo na zapletene odnose med tretjimi ponudniki, da svojim strankam nudijo kakovostne in celovite storitve. Blockchain pride na svoje, ko pomislimo na gradnjo učinkovitih in preglednih sistemov, ki jih uporabljajo ljudje zaupanje.

Nekatere ključne prednosti blockchaina za podjetja TMT vključujejo:

 • Sledenje in obdelava neposrednih plačil med tretjimi osebami. Blockchain lahko pomaga telekomunikacijskim podjetjem, da spremljajo transakcije, se izogibajo podvojenim plačilom in arhivirajo zgodovinske podatke.
 • Upravljanje in posredovanje licenčnih pogodb, premoženja in intelektualne lastnine. Decentralizirane digitalne knjige lahko telekomunikacijskim podjetjem pomagajo pri usklajevanju številnih poklicnih odnosov s ponudniki storitev in B2B kupci.
 • Izkoriščanje prednosti R&D davčna olajšava. Številna podjetja, ki se aktivno ukvarjajo z razvojem novih tehnologij veriženja blokov, so lahko upravičena do R&D davčne olajšave.
 • Samoizvajajoči se protokoli z uporabo pametnih pogodb. Podjetja lahko uporabljajo tehnologije veriženja blokov, da sprožijo avtomatizirane račune, vračila kupnine, podaljšanje pogodbe in še veliko več. Pametne pogodbe pospešujejo zastarele procese, se izogibajo napakam in zmanjšujejo odvisnost od posrednikov.

blockchain v telekomu

Primeri uporabe blockchainov v telekomunikacijskem sektorju

Sprejetje verige blokov za izboljšanje učinkovitost, graditi zaupanje in izboljšati preglednost lahko podjetjem TMT pomagajo zagotoviti hitro in zanesljivo storitev, ki jo imajo stranke radi.

Ne glede na to, ali gre za obdelavo digitalnih pravic v zabaviščnem sektorju, obdelavo storitev sistema domenskih imen (DNS) v računalništvu ali za nadzor integracije verige skrbništva v dobavni verigi, potencialnih aplikacij verige blokov v telekomunikacijah je neskončno..

Blockchain lahko tudi revolucionira način, kako telekomunikacijska podjetja:

 • Sledite napravam z izboljšanimi ukrepi za varovanje zasebnosti.
 • Spremljajte stroške mednarodnega gostovanja.
 • Porazdelite podatke o licenčninah za storitve pretakanja večpredstavnostnih vsebin.
 • Upravljanje čezmorskih rezin omrežja 5G

Na primer, mobilni operaterji navideznega omrežja (MVNO), kot sta Asda Mobile in Virgin Mobile, so hčerinski nosilci podatkov, ki svoje dejavnosti oddajajo v večja mobilna omrežja, kot je EE.

Blockchain lahko pomaga večjim podjetjem pri upravljanju teh hčerinskih partnerstev in poveže celotno mrežo MVNO-jev, ki se med seboj usklajeno pogovarjajo. Tako vse stranke razumejo, kaj se dogaja na verigi blokov, in vsi lahko spremljajo, kdo je komu dolžan.

Ali je vaše podjetje pripravljeno na integracijo sistemov Blockchain?

Čeprav so koristi uvedbe verige blokov v vaše podjetje jasne, uresničevanje teorije v praksi ni vedno tako preprosto. V nadaljevanju preberite več o prednostih uvedbe verige blokov Članek.

Če ste nov v blockchainu in nimate lastnega strokovnega znanja za optimizacijo obstoječih sistemov, je lahko vlaganje v blockchain tehnologije zastrašujoče.

Kot pri vsaki naložbi ima časovni okvir ključno vlogo pri tem, kako se podjetja odločajo, kdaj, če in kako naj pristopijo k priložnosti za izkoriščanje novih tehnologij..

Zaradi preskoka na verigo blokov, ki vključuje tako temeljni premik v načinu izvajanja stvari in zahteva pomemben popravek IT-infrastrukture vašega podjetja, je pogosto dobro uskladiti prehod skupaj z drugimi digitalnimi preobrazbami. To je najboljši čas za uvedbo digitalnega matičnega sistema za hitrejše delovanje, sledenje napredku in urejanje dogovorov.

Veliko lažje je integrirati konzorcij blockchain od začetka v domači sistem kot pa optimizirati obstoječo programsko opremo. Slednji se lahko počutijo kot, da bi kvadratni klin zabili v okroglo luknjo.

Izvedite analizo stroškov in koristi

Če ste tehnični direktor ali vodja tehnologije v telekomunikacijskem podjetju, je ena največjih skrbi glede sprejetja tehnologije veriženja blokov stroškov. Tako kot pri vseh novostih je tudi prvo pravilo izvedba preproste analize stroškov in koristi, da se oceni, ali bo integracija verige blokov pomagala ali ovirala vaše podjetje.

Vprašajte se, katere bolečinske točke bi radi rešili in kje veriga blokov lahko olajša breme.

Čeprav se vnaprejšnja naložba zdi draga, so dolgoročni prihranki lahko znatni. Ne glede na to, ali gre za uporabo pametnih pogodb za izključitev posrednika ali za avtomatizacijo procesov za zmanjšanje stroškov dela, so lahko počasi finančni prihranki blockchaina ogromni.

Blockchain prinaša vrednost telekomunikacijski vrednostni verigi tako, da podjetjem pomaga napredovati v svoji tehnični infrastrukturi in se odmakniti od zastarelih tehnologij. Ker stranke zahtevajo izboljšane izkušnje, konkurenti pa za spodbujanje inovacij uporabljajo najsodobnejše sisteme, se morajo telekomunikacijska podjetja prilagoditi, da bodo sledila povpraševanju na trgu.

Varne in pregledne tehnologije, ki temeljijo na knjigi, zagotavljajo telekomunikacijskim podjetjem namensko mrežno infrastrukturo za čezmorske podatkovne storitve prek enega samega vira resnice.

Če del vašega poslovnega modela vključuje licenciranje ali prodajo programske opreme kot storitve (SaaS), se blockchain lahko spopade s stroški, povezanimi z goljufijami, upravljanjem odnosov s strankami (CRM) in celo plačili naročnine.

Dobro voden sistem veriženja blokov bo postal možgani vašega podjetja. Zapisi v verigi pomagajo racionalizirati zastarele procese, se izogniti napakam in zaobiti delovno intenzivne postopke.

Štirje koraki za uspešno izvedbo verige blokov

Ko ugotovite, ali je veriga blokov primerna za vas, je naslednji korak razmisliti kako in kje lahko ga vključite v svoje podjetje.

Tu je vodnik v štirih korakih, ki vam pomaga določiti, kateri procesi podjetja bi imeli koristi od operacijskega sistema blockchain od konca do konca in kako zagotoviti nemoteno digitalno preobrazbo:

1. Ugotovite, katera področja vašega podjetja zahtevajo verigo blokov

Čeprav so aplikacije verig blokov v telekomunikacijski industriji daljnosežne, je vsako podjetje edinstveno. Tehnični direktorji bi morali analizirati svoje poslovanje in skrbno pretehtati, katera področja njihovega podjetja so najprimernejša za integracije verig blokov.

Zastavite si naslednja vprašanja, da določite, kam usmeriti svoje vire:

 • Ali obdelujete podatke, ki temeljijo na pravilih? Blockchain tehnologije pridejo po svoje pri obravnavi standardiziranih podatkovnih nizov in vnaprej določenih procesov, ki jih je mogoče zabeležiti v berljive bloke. Blockchain bi bil na primer veliko bolj uporaben za sledenje porabi podatkov 5G kot obdelava pritožb strank.
 • Ali lahko svoje podatke razlagate na več načinov? Glavna prednost blockchaina je sposobnost snemanja in shranjevanja enega samega vira resnico. Če delate z dvoumnimi nabori podatkov, ne boste izkoristili prednosti sinhronizacije posameznih resnic v omrežju enakovrednih računalnikov.
 • Ali imate kakšne procese, ki zahtevajo sodelovanje več zainteresiranih strani?? Izboljšana preglednost in dostopnost peer-to-peer omrežij omogočata več zainteresiranim stranem, da sodelujejo v harmoniji. Decentralizirane digitalne knjige zagotavljajo, da vse stranke pojejo z istega hvalospeva.

2. Preglejte vse pravne okvire & Vprašanja glede skladnosti

Pri izvajanju tehnologij blockchain mora biti vsem v ospredju skladnost. Medtem ko bo večina operativnih sistemov blockchain, ki so na voljo, zagotovila vgrajene ukrepe za skladnost, mora vsako podjetje sprejeti potrebne ukrepe za zagotovitev, da noben kamen ni ostal brez sprememb.

Glede na storitve, ki jih ponujate, boste morda morali upoštevati naslednje:

 • Zakoni proti pranju denarja
 • Davčne obveznosti, povezane z domačimi in mednarodnimi transakcijami na verigi blokov
 • Pravna podlaga in verodostojnost pametnih pogodb
 • GDPR in industrijski zakoni o varstvu podatkov

3. Razmislite o potencialnih tveganjih

Kot pri vsaki naložbi ali tehnološki inovaciji morajo tudi telekomunikacijska podjetja upoštevati tveganja, povezana s sprejetjem verige blokov.

Ne glede na to, ali se soočajo z izpadi v obdobju prehoda med dvema sistemoma, se trudijo poplačati vnaprejšnje stroške izvedbe ali škodujejo vašemu ugledu zaradi okvar sistema, morajo podjetja opraviti celovito oceno tveganja, preden pokažejo zeleno luč.

Medtem ko implementacija verige blokov zahteva tehnično strokovno znanje, mora vsak pogovor o sprejemanju novih tehnologij vključevati osebje z vseh področij vašega podjetja.

Vsi od svetovalcev za kibernetsko varnost, revizijskih odborov, finančnih skupin, tehničnih direktorjev in celo skupin za izdelke morajo sodelovati v postopku odločanja, da se zagotovi pravično upravljanje in preprečijo nepredvidene težave.

Seveda se bodo nekatera tveganja uresničila šele, ko boste prešli na blockchain. V tem primeru je pomembno, da poiščemo hitre rešitve in se prilagodimo, preden tveganja postanejo resničnost.

4. Kdo je odgovoren za upravljanje verige blokov?

Čeprav so decentralizirane knjige namenjene razpuščanju avtoritativnega nadzora, ki ga ima starejša skupina posameznikov, mora vse blokovne sisteme upravljati in nadzirati pooblaščeno osebje.

Ne glede na to, ali gre za nabavo tehnične podpore v primeru izpadov sistema ali postopke prilagajanja, da bi upoštevali najnovejše zakonske zahteve, vsi verižni bloki zahtevajo vzdrževanje.

Premislite, kako boste financirali tehnično infrastrukturo, kdo bo ponujal tehnične nasvete in katere protokole morate prilagoditi različnim scenarijem.

Zunanje izvajanje vaših operacij: Blockchain Cloud Services v celoti

Najhitrejši in najlažji način za uvedbo tehnologij veriženja blokov je sodelovanje s tretjim operacijskim sistemom blockchain.

Opolnomočite svoje telekomunikacijsko podjetje z infrastrukturo blockchain z več oblaki in konzorcijem blockchain za upravljanje integracije v verigi. Namesto da bi sisteme blockchain zgradili od začetka, celovite storitve v oblaku ponujajo gotove storitve, ki jih lahko prilagodite svojim potrebam.

Uživajte v fleksibilnosti zamenjave protokolov na različnih področjih vašega podjetja in pridobite globoke vpoglede v stroške, zmogljivost in aplikacije iz namensko izdelanih programov za analizo podatkov.

Ostanite povezani s konzorcijami Blockchain

Medtem ko podjetja še niso opraskala površine, kako bi lahko uporabila blockchain tehnologije v telekomunikacijskem sektorju, je zdaj čas, da inovatorji, ki razmišljajo naprej, ugriznejo in uvedejo pot v tehnologiji porazdeljene digitalne knjige..

Močna odvisnost panoge od upravljanja informacij, varnosti podatkov in transakcij obdelave postavlja telekomunikacije kot popolno okolje za uvajanje najnovejših tehnologij veriženja blokov..

Konzorciji v verigi povezujejo skupino organizacij, ki si delijo skupne cilje in lahko združijo moči za spodbujanje rasti v svoji industriji. Blockchain platforme za gostovanje sodelujejo z vsakim članom konzorcija, da ustvarijo obojestransko koristno strukturo, ki spodbuja rast.

Če si vaše podjetje želi racionalizirati zastarele procese, zmanjšati stroške in izboljšati izkušnje strank, celoviti konzorciji blockchain v oblaku ponujajo popoln začetni blok za preskok vašega telekomunikacijskega podjetja v moderno dobo.

Pozdravljeni iz Ocyana

Potrebujete pomoč pri uvajanju verige blokov v vaše telekomunikacijsko podjetje?

Ocyan sodeluje z organizacijami Tier-1 do Tier-3 znotraj FinTech, Logistics, Energy, O&G in telekomunikacijska industrija. Podjetjem pomagamo pri razširjanju, uvajanju in upravljanju blockchain aplikacij znotraj poslovnega okolja.

Naš namenski operacijski sistem v oblaku ponuja varne konzorcije blockchain, optimizirano podporo za zaledne pisarne, stare integracije in prefinjene cevovode podatkov, da se zagotovi nemoten prehod na verigo blokov.

Ta objava je del pobude 101 Blockchains for Startups Initiative in avtor: Evangelos Pappas,

Evangelos Pappas je izvršni direktor podjetja Ocyan in tehnolog z izkušnjami pri vodenju strateških podjetniških podvigov na področju programske opreme Enterprise, digitalne preobrazbe, porazdeljenega računalništva in tehnologije Blockchain..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map