Začetniški vodnik: Kaj je zaplet? IOTA’s Killing Weapon

Ljudje včasih zamenjajo verige blokov s kriptovalutami. Tudi nekateri menijo, da kripto brez verige blokov ni mogoče. Toda v resnici so na voljo kripto omrežja brez blokov. Med njimi je IOTA na prvem mestu. IOTA ima edinstven omrežni sistem, imenovan Tangle. Danes bom podrobno razpravljal – kaj je Tangle?

Ko je blockchain prvič prišel na sceno, je revolucioniral samo idejo gospodarstva in financ. Toda ljudje in tehnološki strokovnjaki so vedno predvidevali, da bo slej ko prej blockchain zastarel. Ne zaradi sveta tega ne bo sprejel ali kaj podobnega. Namesto tega bo scenarij prevzela novejša tehnologija.

IOTA je imela popolnoma isto idejo. Tako so se odločili za izgradnjo nove vrste omrežja, ki bi ublažilo vse težave, ki jih je imela tehnologija veriženja blokov. Izumili so Tangle.

Opredelitev: Kaj je zaplet?

Kaj je Tangle?

Zasluge za slike: IOTA

Tangle je precej kompleksen koncept. Da bi dobili boljšo sliko, si morate zamisliti internet stvari (IoT). Vsaka naprava, ki se lahko poveže z internetom, je lahko povezana v omrežje IoT. Thant pomeni, da ne samo vaš pametni telefon ali prenosnik, IoT lahko tvori avtomobil GPS, hladilnik, radio, televizor. Vsi pralni stroji se lahko štejejo za upravičene, če se lahko povežejo z internetom.

Tangle bo zagotovil, da se bodo te naprave lahko pridružile omrežju. Lepota te tehnologije je v tem, da vam ni treba plačevati nobenih stroškov, ko opravljate kakršno koli transakcijo. To je ena ključnih glavnih razlik s tehnologijo veriženja blokov.

Globlji pogled v tehnologijo

Kaj je Tangle Blockchain?

Zasluge za slike: IOTA

Tangle sprejme tehnologijo, imenovano Usmerjeni aciklični graf. Graf je struktura podatkov glede na računalništvo. Entitete v omrežju so vozlišča. Vozlišča tvorijo spletu podobno telo, imenovano omrežje. Vsako vozlišče lahko kaže na dve drugi vozlišči in tudi dve vozlišči lahko kažeta na eno vozlišče.

Tudi vsa vozlišča imajo dodeljeno vrednost. Torej ima vsako vozlišče kumulativno vrednost, ki določa robustnost vozlišča. Vozlišča na robu nimajo usmerjevalnih vozlišč. Ta vozlišča se imenujejo nasveti. Za določitev vrednosti nasvetov je izbran algoritem PoW. Če si želite bolje predstavljati, kaj je Tangle, si oglejte njihov bel papir.

Kaj so zapletene ključne prednosti?

Da bi vedeli odgovor, kaj je Tangle, raje spoznajmo prednosti Tangle. Tangle v bistvu poskuša zmanjšati napake starejše tehnologije veriženja blokov.

1. Hitrost je prednostna naloga

Prednosti Tangle Blockchain

Zasluge za slike: IOTA

Tangle je veliko hitrejši od blockchaina. Tipični blockchain, kot je Bitcoinov blockchain, lahko obravnava le 5-7 transakcij na sekundo. Dolg in dolgotrajen soglasni algoritem, kot je PoW, povzroča takšne zamude. Tudi najnovejši soglasni algoritmi, kot je PoS, ne morejo pospešiti tehnologije. Ko lahko starejši plačilni sistemi, kot je Visa, obdelajo 10.000 transakcij na sekundo, blockchain prevzame močan udarec. Tangle lahko obdela približno 800 transakcij na sekundo, ki so še vedno razmeroma nizke, vendar boljše od blockchaina.

2. Brez rudarjev in brez dodatnih stroškov

Tangle uporablja DAG za preverjanje transakcij. Lahko bi rekli, da bodo ljudje, ki poslujejo, potrdili tudi transakcije (drugih). Ta koncept odpravlja potrebo po rudarjih. Ker obstajajo rudarji, vam ni treba nikomur plačati za potrditev vaše transakcije. Celoten postopek je neločljiv.

3. Boljša varnost

Tangle ponuja veliko boljšo varnost pred kibernetskimi napadi, kot je DDoS. Medtem ko hekerji po svetu vsak dan bijejo, Tangle zagotavlja vrhunsko zaščito pred takimi napadi. Tako boste zaslužili več denarja. Tudi Tangle je boljši borec proti hekerjem in kibernetskim napadom.

4. Pravičen sistem

Rudarji lahko izberejo, katero transakcijo bo potrdil in katere ne. Rudarji vedno iščejo večje transakcije, saj je nagrada za preverjanje veliko večja z večjimi zneski. Uporabnike, ki porabijo malo, večje ribe zasenčijo. Ker obstaja rudar, Tangle nima tako nepravičnega sistema. Transakcije so nepristranske in popolnoma poštene.

Zadnje misli

Torej, vse je šlo za kandidata, ki izziva tehnologijo veriženja blokov. Nihče ne more biti prepričan, ali bo Tangle premogel mogočni blockchain ali pa ga bo blockchain zatrl. Ko pa ste v svetu decentralizacije, bi morali imeti idejo o tem, kaj je Tangle.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map