Začetniški vodič: Kaj je Ethereum Classic?

Kaj je Ethereum Classic?

Ko sta se skupnosti Ethereum in Ethereum Classic razšli, je bil to najbolj odmeven spor v zgodovini skupnosti kriptovalut. Odmevno vdor Ethereumove decentralizirane avtonomne organizacije (DAO) je spodbudil spor, ki je skupnost razdelil na dva ločena kripto projekta, tj. Ethereum (ETH) in Ethereum Classic (ETC). Ob tem se poraja vprašanje: kaj je Ethereum Classic?

Ethereum DAO: sklad tveganega kapitala znotraj skupnosti Ethereum

Omrežje verig blokov Ethereum je s svojim navideznim računalnikom Ethereum (EVM) in pametnimi pogodbami utrlo pot razvoju kriptovalutnih projektov in distribuiranih aplikacij (DApps). Skupnost se je odločila, da bo ustanovila sklad tveganega kapitala (VC), da bo zagotovila financiranje obetavnih DApps. Imenovali so ga Ethereum decentralizirana avtonomna organizacija (DAO).

Član skupnosti je moral kupiti žetone DAO, da postane član DAO in izbere svoje želje. Pravila DAO bodo financirala projekt DApp, če bi imel 20% glasov. delal je z uporabo zapletene pametne pogodbe, DAO pa je deloval kot plast na vrhu omrežja Ethereum.

Člani DAO so imeli tudi izhodno pot. Če se ne bi strinjali z izbiro DApp za financiranje, bi lahko vrnili svoje DAO žetone in dobili svoj Ether nazaj. Skupnost je to poimenovala “razdeljena funkcija”. Člani disidenti bi lahko ustvarili svoj “Child DAO” in lahko vključili celo druge člane disidente.

Ethereum DAO je hitro postal priljubljen in je v kratkem času zbral 150 milijonov ameriških dolarjev eterjev.

DAO kramp: Spor se začne

Pametna pogodba DAO je imela napako in 17. junija 2016 je heker izkoristil 50 milijonov dolarjev vreden Ether, ki jo je izkoristil. Funkcija razdeljevanja je delovala v dvostopenjskem postopku:

 1. Povračilo uporabniških eterjev po prejemu njihovih žetonov DAO, ko je uporabnik hotel zapustiti DAO;
 2. Transakcijo zapišite v verigo blokov.

Heker je v zahtevi ustvaril rekurzivno funkcijo, ki je delovala na naslednji način:

 1. Vrni eterje v zameno za žeton DAO, ko član zapusti DAO;
 2. Še preden bi lahko transakcijo zabeležili v knjigo, bi se koda vrnila in znova izvedla 1. korak!

Haker je ukradene etre shranil v “Child DAO”. Ker je pametna pogodba določala 28-dnevno obdobje po izstopu, ko član ni mogel porabiti povrnjenega etra, je sklad ostal tam. Pomembno je omeniti, da blokovna veriga Ethereum ni bila vdrta, temveč je bila na njej delovala plast DAO.

Skupnost Ethereum je morala ukrepati in ukrepati hitro! Novica o vdoru je povzročila veliko pomislekov v kripto skupnosti.

Konflikt Ethereum DAO: težke odločitve

Skupnost je imela tri možnosti:

 1. Ne ukrepajte: Nekateri v skupnosti so to možnost podprli, ker so bili puristi in so želeli kodeks obravnavati kot vrhovni zakon mreže.
 2. Mehke vilice za izolacijo in zaklepanje ukradenega etra ter nato za ločevanje in ignoriranje katerega koli bloka, ki vsebuje transakcijo, ki bi krampu pomagala premakniti ukradena sredstva. Mehke vilice so, ko je nadgrajena programska oprema združljiva z nazaj in tudi če vozlišče ne nadgradi, lahko govori z nadgrajenimi vozlišči. Večina skupnosti je to podprla, vendar je bilo kasneje ugotovljeno, da bi to ustvarilo možnosti napada “zavrnitve storitve” (DoS). Ethereum varuje pred napadi DoS, ker če heker da rudarju zelo velike zapletene izračune z namenom, da preplavi omrežje, mora heker tudi porabiti veliko količino etra in je stroškovno previsoko. Po predlaganih mehkih vilicah pa bi heker lahko prevaral rudarja. Heker lahko zahteva transakcije, ki bi vplivale na DAO, in naredi rudarja, da opravi neskončno velike izračune, ne da bi porabil skoraj nič Etra, in s tem preplavil omrežje!
 3. Edina izbira je ostala trda vilica, kar pomeni nadgradnjo, ki ni združljiva z nazaj. V tem primeru je pomenilo, da se bo skupnost razdelila in sprejela stanje omrežja tik pred napadom DAO in s tem zagnala ločeno verigo blokov. Nova veriga se je imenovala “Ethereum” (ETH). Člani skupnosti, ki so podprli hard fork, so ustvarili tudi pametno pogodbo za vračilo Etra, ukradenega članom med napadom DAO.

Rojstvo “Ethereum Classic”: glasovi proti hard forku

Odločitev hard forka je razdelila skupnost. Privrženci so verjeli, da je treba ukradene etre vrniti ljudem, ki so sklad izgubili zaradi napada DAO. Po drugi strani pa so ljudje proti hard forku verjeli, da je bila odločitev v nasprotju z načeli popolne decentralizacije verige blokov ter primatom in nespremenljivostjo pametnih pogodb. Del skupnosti Ethereum, ki se je odločil proti nadgradnji, ki jo zahteva hard fork, je nadaljeval s staro verigo in so svojo kriptovaluto poimenovali “Ethereum Classic” (Itd).

Glede na stanje Ethereum je cenjen veliko bolj kot Ethereum Classic, tako glede cene kot tržne omejitve. Obstaja več, kot sledi:

 1. Ethereum se šteje za skupnost, ki se je soočila s krizo, ki jo je sprožila vrzel v kodeksu, vendar se je odločila, da bo prizadetemu članu vrnila ukradeni denar, in jo nadaljevala. Za primerjavo, skupnost Ethereum Classic velja za tisto, ki je stala pri hekerju zgolj zaradi njihovega prepričanja o prevladi in nespremenljivosti kode. Kazalniki prostega trga Ethereumu bolj zaupajo kot Ethereum Classic.
 2. Skupnost Ethereum je ohranila podporo svojih najbolj ustvarjalnih in podjetnih članov in je prehajala od moči do moči. Načrtovani prehod na algoritem dokazov o deležu (PoS) je v fazi izdelave in pričakuje se, da bo Ethereum veliko bolj prilagodljiv (glej primerjavo med „dokazom o delu“ in „dokazom o deležu“ ‘). Povezani novi protokol “Casper” in načrtovana izvedba ostrenja bosta koristila tudi omrežju Ethereum. Ethereum Classic ne bo imel nobene od teh nadgradenj.
 3. Ethereum Enterprise Alliance„(EEA), konzorcij 200 korporacij, ki sodeluje s projektom Ethereum za razvoj podjetniške tehnologije veriženja blokov, je še en pokazatelj zaupanja trga v skupnost Ethereum. Za primerjavo ima skupnost Ethereum Classic zelo malo podpornikov.

Nauči se več,

 • Kaj je eter (ETH)?
 • Ali nedavni kramp Ethereuma z DAO pomeni, da veriga blokov ni tako varna, kot smo mislili?
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map