Vodič za začetnike: Kaj je Tezos? Formaliziranje upravljanja blokov

Ali veste, da želi ena od nedavnih pametnih pogodbenih platform ustvariti samoupravno verigo blokov kot pravo digitalno skupnost? To je platforma Tezos.

 

Zasluge za slike: Tezos

V središču pozornosti je bilo iz dobrih in slabih razlogov. Tezos je na ICO zabeležil več kot 200 milijonov dolarjev. To je na dobri strani. Toda na drugi strani je Tezo šel skozi različne težave. Soočala se je z akcijskimi tožbami in spopadi članov oblasti.

 

Skupina želi pri vseh težavah razviti pametno pogodbeno platformo. V platformi lahko ljudje s skupnimi cilji in interesi sklepajo pogodbe – pravi namen skupne države.

Ekipa Tezos je nadaljevala z doseganjem nekaterih mejnikov, kot je uvedba Betaneta. Toda s tem trudom je Tezos zelo podroben?

Kaj je Tezos: nova platforma za decentralizirane aplikacije

Zgodovina Tezosa

O nastanku Tezosa ni veliko podatkov. Vendar nekatera poročila kažejo, da se geneza Tezos lahko nanaša na leto 2014. V tem obdobju je deloval le Bitcoin. Ethereum je bil še v začetni dobi. Tako je trditev, da če je bil Tezos kdajkoli zasnovan za konkurenta, potem je bila konkurenca Bitcoin.

Vendar pa je platforma zaradi svoje narave blizu Ethereuma videti kot glavni tekmec Ethereuma. Pametna pogodba Ethereum je razvita v Solidity. Toda pametna pogodba Tezos je ustvarjena v funkcionalnem jeziku OCaml.

OCaml jezik

OCaml je splošni programski jezik. Jezik je robusten. To pomeni, da je jezik enostavno odpraviti napake in ga vzdrževati. Tudi jezik je močan pri izražanju in varnosti.

Trdijo, da se jezik najbolje uporablja v sistemu, kjer ena sama napaka vodi do velikih izgub. Poleg tega se jezik ponaša s široko bazo razvojnih orodij in knjižnic.

Zato ni težko reči, zakaj se je Tezos odločil za jezik.

“Težave” Ethereuma, ki jih je rešil Tezos

 • Varnostna vprašanja v kriptografiji. Rešitev bo uporaba Michelsona v pametnih pogodbah.
 • Ethereumov sistem dokazov o delu. Tezos dokazuje, da je Ethereum dokaz dela zelo drag in centraliziran. Tezos to reši s prenosom mehanizma dokazovanja vložka.
 • Jezik transakcije Ethereuma. Jezik, ki ga uporablja Ethereum, nima veliko izraznosti. Tezos za transakcije uporablja jezik OCaml. Jezik je bolj izrazit kot drugi, kot je Solidity.
 • Težave pri usklajevanju, zaradi katerih Ethereum ni sposoben dinamično inovirati.

Z obravnavo teh pomislekov razvojna skupina Tezos verjame, da lahko pripravi boljšo blockchain platformo.

Zasluge za slike: Tezos

Pametne pogodbe Tezos.

V Tezosu so pametni stiki računi s stanjem, ki določajo izvršljivo kodo. Vsak račun oziroma pogodba ima upravitelja. Upravitelj bo nadzoroval račun. Upravitelj je lastnik računa. Pogodbe imajo dve vrsti ključev; javni in zasebni ključ.

Javni ključi bodo uporabljeni za podpisovanje blokov in rudarskih blokov.

Pametna pogodba bo sklenjena v programskem jeziku Michelson. Jezik bo razvijalcem omogočil ustvarjanje pametnih pogodb in aplikacij dApps, ki bodo odporne na vmešavanje ali cenzuro tretjih oseb.

Poglobimo se malo v ta pametni pogodbeni jezik Michelson. Ethereum uporablja Solidity kot jezik pametne pogodbe. Za razliko od Solidity, novi pametni pogodbeni jezik, ki ga izkorišča Tezos, ni sestavljen z ničemer. Kakšne so posledice tega?

Navidezni stroj Tezos razlaga jezik. Primerjava z bajtno kodo EVM je le pri visokokakovostnih konstrukcijah. Ti konstrukti na visoki ravni vključujejo; zemljevidi, lambde, kompleti in posebna naročila. To torej pomeni, da jezik ljudem olajša življenje, saj je branje enostavno. Jezik je zaslužen za iskanje rešitev za izzive, ki izhajajo iz uporabe Solidity.

Tezosov dokaz o vložku

Platforma je enakovredna platforma. Vsak udeleženec ima vozlišče. Tezosov sistem dokazovanja je mehanizem, v katerem bodo različna vozlišča prišla do konsenza o stanju verige blokov. Številne druge tehnologije veriženja blokov imajo svoje sisteme PoS. Toda v nasprotju z drugimi mehanizmi PoS platforma Tezos vsakomur omogoča sodelovanje v PoS. Vsak, ki sodeluje v postopku, da doseže soglasje o državi Tezos, je nato nagrajen.

Poleg tega, da lahko sodeluje kdor koli, je mehanizem PoS v Tezosu cenejši. Tudi ovire za vstop so manjše. Tako je lahko dostopen.

Podpisni blok Tezos

Tezos uporablja koncept podpisovanja blokov za zajezitev sebičnega rudarjenja. Bloki podpisovanja pomenijo, da se mu pri kovanju bloka dodeli 16 pravic naključnega podpisa. Šestnajst zainteresiranih strani, ki jim bodo dodeljene pravice podpisa, bo spremljalo celoten postopek kovanja in oddalo podpise za potrditev blokov.

Zainteresirane strani za podpis se nato spodbudi. Celoten postopek podpisovanja blokov je znan kot Tezos Baking.

Ali je na Tezosu možno rudarjenje?

No ja! Platforma omogoča izkopavanje zvitkov. Rudarstvo je znano kot peka. Interesna skupina lahko izkopi blok po minuti, naslednji blok pa po dveh minutah in trend se nadaljuje.

V primerih, ko stranka vidi priložnost, da izkoplje visoko prioritetni blok, Tezos omogoča varščine. Varščina vam daje prednost pri pridobivanju prednostnega vložka. V primeru varščine in brez rudarjenja sistem vrne varščino v strankino denarnico.

Kaj je Tezos Roll?

Zvitki so skupina žetonov, katerih sled se vodi na knjigi Tezos. Žetoni se uporabljajo za izbiro delegatov, ki bodo izbrani za peko. Moč pooblaščenca za peko je neposredno sorazmerna z žetoni, ki so jim dodeljeni. Zvitek vsebuje 10000 žetonov.

Kaj je potrebno za peko?

Peka je precej enostavno delo. Vendar pa je za peko potrebno nekaj zahtev.

Najprej za peko potrebujete CPU, pomnilnik in pasovno širino. Blockchain naloži peku, ki je odgovoren za ustvarjanje blokov, ki jih pečejo. Po izdelavi blokov bodo morali bloke potrditi. To bo zavzelo precejšen pomnilniški prostor in pasovno širino. Poleg tega je za pekača potrebna stabilna in varna internetna povezava.

Nato potrebujejo varnost za bloke, ki jih pečejo. Platforma Tezos ponuja pekom spodbude za zavarovane bloke. Obstajajo trije glavni načini, s katerimi bodo peki zagotovili svoje poslovanje.

Prvič, preprečevanje in ublažitev vdorov, ki zagotavljajo, da nobena oddaljena lupina ne more dostopati do postopka pečenja. Drugič, odpornost DDOS, način, na katerega pametni peki vbrizgajo svoje bloke iz več kot enega naslova IP. Nazadnje mora pekač zaradi varnosti zaščititi zasebni ključ.

Tezos Tokens for the Baker

Da bi pek služil kot pooblaščenec za peko, mora imeti ves čas vsaj 8,25% prenesenih žetonov.

Država delegacije na Tezosu

Delegiranje je predvsem razdelitev pekovskih nagrad. Sistem lahko samodejno prenese prenos. Kakšno je stanje delegacije na Tezosu?

Aktivnih žetonov Tezos je približno 33,33%. Od tega števila blockchain dodeli ogromen del do 90% od 33,33% aktivnih žetonov. S temi številkami lahko upravičeno trdimo, da je sistem pooblaščanja prenasičen in preveč naročen. Preveliko naročnino lahko pripišemo;

 • Optimizem glede dobička delegacije
 • Javni mehanizem za peko Tezos je lahko dostopen in ima relativno nizko oviro za vstop
 • Nizka izmenjava žetonov, kot so se imetniki žetonov odločili za shranjevanje.

 Potencialni razvoj na Tezosu

Ker si razvojna skupina nenehno prizadeva, da bi bila platforma vedno večja in večja. Tu je nekaj možnih dogodkov, ki se kuhajo. In skupnost Tezos bi morala pričakovati.

 1. Neinteraktivni dokazi o znanju z ničelnim znanjem. To bo odlična lastnost pri ohranjanju neizsledljivosti transakcij. Vendar bodo ovire, ki jih je treba preskočiti za uresničitev tega NIZKPoK, osnova za modele CRS. Pomanjkanje dovolj raziskav in dokazov o uspehu sistema v svetu verig blokov. Model CRS bo pomenil samo, da se mora sistem vrniti v sistem zaupanja vrednih strank. Kot zaupanja vredna stranka bo zagotovila model CRS. Možnost za vdor tretjih oseb.
 1. Zvonjenje. No, CyptoNote je razvil prstanske podpise za zasebnost. Zato lahko stranka porabi svoje kovance Tezos, ne da bi razkrila naslov stranke.

Tezosovo upravljanje

Tako kot pri večini funkcij na platformi ima tudi Tezos upravljavsko strukturo, pri kateri je ključnega pomena sodelovanje vseh zainteresiranih strani. Platforma ima volilni cikel in besedo pri spremembah protokola. To je korak, da se stranke počutijo vpletene v napredek kriptovalute, ko se ta želi razvijati. Ta poteza omogoča tudi spremljanje zlonamernih poskusov spremembe protokola.

Razložen je koncept Tezosovega samo-spreminjanja

No, ko razvijalci izvedejo nadgradnjo na blockchain platformi, se platforma razdeli. Postopek razcepa imenujemo „razdeljevanje“. V večini primerov skupnost združuje razdeljevanje z motnjami v omrežju, delitvijo skupnosti in spremembo spodbudnih načrtov strank..

Za Tezos so razvijalci sistem nadgrajevali brez delitve. Zato odpravijo težave, povezane z vilicami. Poleg tega bodo stroški izvedbe nadgradenj v primerjavi z drugimi blockchain platformami zelo dostopni.

Tezos Betanet

Testno omrežje Alphanet se je izkazalo za uspešno več kot eno leto. V tej luči je fundacija Tezos menila, da je primerno preizkusiti resnično kripto izkušnjo. Uvedli so Betanet s predlaganim blokom geneze. Blok geneze vsebuje podrobnosti o dodelitvah, ki bodo dodeljene fundaciji.

Betanet daje pravi občutek transakcij znotraj verige blokov. Člani skupnosti, ki se bodo pripravljeni vključiti v izkušnjo, so dovoljeni. Vendar je pomembno opozoriti, da je izziv, ki ga prinaša Betanet, vzdrževanje, prilagajanje in nenačrtovani izpad v navedenem obdobju..

Tezos ICO

Tezos ICO je verjetno najbolj zanimiv v novejši zgodovini verige blokov. Ne samo za ceno kovanca, ampak tudi za dogodke, ki so sledili ICO.

ICO se je zgodil julija 2017. ICO je zbral 232 milijonov dolarjev, kar je bilo takrat največje. Kar je sledilo, je bilo uničujoče. Ustanovitelja Tezosa, Kathleen in Arthur Breitman, ki sta mož in žena, se nista strinjala z vodjo švicarske fundacije Johannom Geversom glede njegovega položaja v upravnem odboru. Breitmanovi so želeli, da odstopi. Da bi to ovrgel, je vodja švicarske fundacije Johann Gevers dejal, da vloga Breitmanovih ni jasna in so bili vzrok za izstrelitev Tezosa. To je postalo predmet več kot 7-mesečnega sodnega postopka. Prepiri so posledično povzročili zamudo pri lansiranju izdelka.

V začetku leta 2018 pa je vodja švicarske fundacije odstopil. V tvitu po odstopu je navedel, da naj bi bil njegov odhod tlakoval pot do lansiranja. In to zaradi projekta.

Ali je bil odstop prostovoljen, ni jasno. Jasno pa je dejstvo, da je prišlo do preoblikovanja fundacije in odbora. In tečaj je zdaj v teku tudi z zadrževanjem.

Tezos pozna vaše stranke / preprečevanje pranja denarja (KYC / AML)

V zadnjih novicah je fundacija Tezos napovedala izvedbo KYC / AML. V potezi, ki zveni nepriljubljeno. Ljudje to potezo vidijo kot dodatno kompleksnost. Vendar je korak prepričal fundacijo, da razvijalci niso storili tega, da bi kupcem zapletli življenje. Tudi poteza ni spodkopavanje zasebnosti. Toda poteza za uskladitev s hitrim razvojem regulativne krajine.

Nesoglasje med člani skupnosti in fundacijo glede te zadeve je izziv. Skupnost predstavlja izziv kot način razdeljevanja hiš. Kaj to pomeni, obstaja izziv, če postavite vse na isto stran. Čeprav bi bilo z demokracijo v platformi vznemirljivo videti, kako to poteka.

Postopek dodeljevanja donacij Tezos

V želji, da bi spodbudil razvijalce na platformi, je fundacija Tezos objavila postopek dodeljevanja nepovratnih sredstev. Postopek se bo včasih začel avgusta letos. Nepovratna sredstva bodo namenjena trem področjem;

 • Študij in raziskave, katerih cilj je izboljšati platformo Tezos in s tem povezane tehnologije
 • Podpora za ustvarjanje novih orodij in aplikacij za ekosistem Tezos
 • Prizadevanja za krepitev in negovanje naraščajoče skupnosti Tezos

Vsak razvijalec s spretnostmi in znanjem ima priložnost to predstaviti fundaciji in pri tem zaslužiti. To je odličen način za vključevanje članov skupnosti ob izboljšanju platforme.

Tezos Coins: XTZ

Tezos kovanec XTZ, znan tudi kot tezzies, je uradni kovanec te valute. Skupna ponudba je 763.306.930 kovancev XTZ. Od skupaj 607.489.041 XTZ je v obtoku. To pomeni tržne omejitve v višini 1.401.829.561 USD.

Pri blokadi geneze je cena 0,37 dolarja, cena pa bo izrazila bikovski trend in bo v nekaj časa stokrat večja. Z velikostjo ICO je potem rast zelo dosegljiva.

Storitev na platformi Tezos

Na platformi Tezos obstajajo štiri storitve; vozlišče, pekač, stranka in zlobne storitve strank. Dovolite nam, da raziščemo vsako storitev.

Vozlišče Tezos je glavni program. Vozlišče se poveže z omrežjem, potrdi transakcije in se poveže z globalno javno knjigo.

Platforma Tezos za denarnico uporablja izraz odjemalec. Denarnica obravnava pogodbene naslove.

Peka nadzoruje omrežje in ustvarja bloke. Zlobni odjemalec je orodje za preizkušanje integracije. Orodje skuša vozlišče pretentati, da vozlišče prepozna lažne podatke ali velike količine podatkov.

Podrobno Tezosovo vozlišče

Kot je jasno poudarjeno zgoraj, je vozlišče glavni program. Vozlišče podrobno seciramo

Vozlišče ima medsebojno plast, kontekstno bazo podatkov in omrežno lupino.

Peer-peer plast

Peer-peer je najbolj površna komponenta vozlišča. Ta vrstniška plast šepeta vozlišču. Sloj enakovrednih naprav ima naslednje dodatne funkcije.

 • Vsaka enakovredna plast ima zasebni ključ. Enakovredni sloj opremi ključ z žigom dokazila o vložku. Posledica te funkcije je, da če vrstnik v skupnosti želi odpreti novo identiteto znotraj platforme, bo imel minimalne stroške.
 • Platforma Tezos redno izmenjuje znane dobre vrstnike. Ta izmenjava je strategija za doseganje najboljše povezljivosti znotraj platforme.
 • Vrstniška plast spremlja in ocenjuje vrstnike. Platforma uvršča neprimerne vrstnike na seznam siv ali na črni seznam. In lepo vzgojeni vrstniki si lahko prislužijo mesto na belem seznamu.
 • Peer-peer plast zagotavlja, da je vsa komunikacija med vozlišči verodostojna in šifrirana zaradi varnosti, zaščite in zanesljivosti.

Kontekstna baza podatkov

Ta komponenta vozlišča shranjuje podatke. Tu shranjeni podatki so povezani s stanjem knjige. Platforma Tezos uporablja Irmin kot zaledje. Irmin zagotavlja funkcionalen, pogled na shrambo in kodira stanje knjige. Oblika razpršenega drevesa pojasnjuje stanje knjige, ki strankam olajša enostavno preverjanje.

Tezos občasno izvaja preizkuse razširljivosti Irmina, da preveri njegovo uspešnost pri obsežnih transakcijah. V bazi podatkov so tudi bloki in operacije.

Omrežna lupina

Med omrežjem in protokolom leži vmesnik. Vmesnik je omrežna lupina. V platformi igra ključno vlogo. Omrežna lupina prevzame bloke, ki jih pošljejo enakovredni računalniki, in jih preveri glede na trenutni protokol. Omrežna lupina je verjetno najbolj občutljiv del vozlišča. Občutljiva narava ni v varnostnem smislu, ampak bolj v zmožnosti, da jo pravilno popravite. Vendar fundacija Tezos nenehno išče načine, kako to urediti.

Kaj je Tezos` RoadMap

Fundacija Tezos je bila kriva, ker ni postavila jasnega načrta. Vendar ni težko domnevati, da bo načrt močno vključeval gibanje od Betaneta do Mainneta..

Pomemben mejnik je bil prehod s testne abecede na Betanet. Toda Mainnet mora biti najboljši. Za zdaj morajo člani skupnosti paziti na kakršno koli presenečenje, kakršno je bilo ob zagonu.

Izzivi, s katerimi se sooča Tezos

Kripto svet ni lahko kramp. Biti morata močna in volja za nadaljevanje. Doslej je Tezos prizadel nekaj izzivov.

Prva mora biti zamuda med ICO julija in datumom uvedbe. V spopadih med člani Tezosove fundacije so se odrezali mejniki, ki bi bili. Od takrat pa obstaja rešitev v zvezi s temeljnimi razmerami in zdi se, da je vse spet na pravi poti.

Tožbe so drugi izziv. Tezos je imel proti njemu dve odmevni tožbi ameriške vlade. Vzeti si toliko časa na sodišču v boju s tožbami. Projektna skupina bi dragoceni čas izkoristila za razvoj projekta.

Tretji izziv za člane skupnosti so časovnice presenečenja. Razvijalci nimajo jasnih rokov za mejnike. Vsi doslej doseženi mejniki so bili doseženi brez jasnih rokov.

Končne misli

Obstajajo izzivi, s katerimi se srečuje blockchain. Vendar ekipa močno napreduje, da bi naslov dosegel kot zadnji kovanec, ki je poslanstvo projekta.

Fundacija Tezos priznava, da se soočajo s konkurenco bolj uveljavljenih valut, kot je Ethereum. Glede na to konkurenco se vedno trudijo, da bi kripto izstopali. Postopek dodeljevanja nepovratnih sredstev je le način, kako poudariti zavezanost tečaju in njegovemu razvoju.

Ekipa mora še toliko storiti, da bo kripto zasedla svoje mesto. Toda namerno si prizadevamo, da bi tehnologija rasla.

Poiščite več podrobnosti o njihovih Spletna stran.

* Omejitev odgovornosti: članka ne smemo jemati kot namen in ni namenjen zagotavljanju investicijskih nasvetov. Zahtevki v tem članku ne predstavljajo investicijskega nasveta in jih ne bi smeli jemati kot take. Naredite svoje raziskave!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map