Ultimate Guide: Vse, kar morate vedeti o Ethereumu

Z več kot 1300 kriptovalutami v kripto svetu je Ethereum ena izmed najboljših kriptovalut, ki ostaja na kupu z bitcoini.

Podobno kot Bitcoin gre za porazdeljeno omrežje verig blokov, s katerim se lahko trguje med uporabniki, vendar obstajajo velike razlike med obema.

Bitcoin uporablja blockchain in si prizadeva postati učinkovit sistem enakovrednih elektronskih gotovin. Medtem ko se Ethereum osredotoča le na izvajanje programske kode aplikacije. Poleg tega rudarji v blokovnem sistemu Ethereum delajo tako, da zaslužijo Eter, ki ga različni razvijalci aplikacij uporabljajo za plačilo storitev v omrežju Ethereum.

Druge prednosti Ethereuma kot decentralizirane platforme vključujejo – je nespremenljiv, saj tretja oseba ne more spreminjati podatkov. Brez osrednje točke okvare je tudi dobro zaščiten pred vdori in drugimi goljufivimi dejavnostmi. Poleg tega internetne regulativne organizacije ali vlade ne morejo odstraniti nobenih podatkov, saj so razpršeni po vsem omrežju.

Ethereum je torej blockchain aplikacija, vendar za povsem drugačen namen.

Kaj pa je Ethereum?

Zasluge za slike: Ethereum

Ethereum je javni, odprtokodni operacijski sistem in decentralizirana platforma, ki deluje pametna pogodbena funkcionalnost. Prav tako gre za mrežo računalnikov, ki delujejo na verigi Ethereum in ljudem omogočajo izmenjavo kovancev.

Najenostavneje je odprta programska platforma, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov, ki razvijalcem omogoča izdelavo in uvajanje decentraliziranih aplikacij (Dapps).

Kaj je pametna pogodba?

Platforma Ethereum je zgrajena tako, da omogoča ustvarjanje pametnih pogodb prek enakovrednega omrežja.

Pametna pogodba je stavek, ki opisuje računalniško kodo, ki jo razvijalci uporabljajo za programiranje lastnih funkcij. Znani so kot programski skripti na visoki ravni, ki jih lahko zapišemo v Serpent, LLL ali Solidity.

Pri delovanju na Blockchainu je pametna pogodba tako kot samoupravni računalnik, ki ima samodejno izvedbo, ko so izpolnjeni posebni pogoji.

ERC20– Ethereum zahteva za komentarje


Zasluga za sliko: Ethereum

ERC20 je standardni protokol, ki se uporablja za pametne pogodbe na verigi blokov Ethereum za izvajanje žetonov. Ustanovljen je bil 19. novembra 2015 in določa seznam pravil za žetone Ethereum, ki razvijalcem omogočajo napovedovanje interakcije med žetoni. Vključuje tudi, kako je treba žetone prenašati med naslovom in kako znotraj.

Prav tako je zelo priljubljen pri podjetjih za množično financiranje, ki delajo na ICO zaradi preprostega postopka uvajanja in velikega potenciala za interoperabilnost z drugimi žetoni ETH.

Od maja 2018 je več kot 83.400 žetonskih pogodb ERC20, med uspešnimi pa so Bancor, Bankex, Qash, ki zberejo po več kot 70 milijonov dolarjev.

Kaj je Eter?

Ether je kriptovaluta, katere verigo blokov ustvarja platforma Ethereum. Znano je kot sredstvo digitalnega prinosnika in ne zahteva, da tretja oseba obdela plačilo. Vendar ne deluje le kot kriptovaluta. Namesto tega deluje tudi za decentralizirane aplikacije znotraj omrežja.

Od januarja 2018 je bila celotna ponudba etra 98 milijonov in vsaj 150 trgovin ga je začelo sprejemati.

Kako deluje Ethereum?

Ethereum temelji na Bitcoinovem protokolu in njegovi zasnovi blokov. Blok verigo Ethereum lahko štejemo za državni stroj, ki temelji na transakcijah. Ko se izvrši transakcija, stroj preprosto preide v drugo stanje.

Zdaj je vsaka država Ethereum sestavljena iz milijonov transakcij. Te transakcije so združene v obliki blokov, ki so povezani skupaj z drugimi bloki. Toda preden je transakcija dodana v knjigo, jo je treba potrditi s postopkom, znanim kot rudarstvo. Veliko rudarjev tekmuje med seboj, da bi ustvarili blok. Ko rudar ustvari blok, se generirajo žetoni Ether in jih dajo rudarju. Če želite izvedeti več, preberite naš pregled, Ali Ethereum deluje?

EVM- navidezni stroj Ethereum

Preden je bil Ethereum ustvarjen, so bile blockchain aplikacije zasnovane za izvajanje omejenega sklopa operacij.

Nato je prišel Ethereumov inovacijski EVM!

Ethereum Virtual Machine je celotna programska oprema podjetja Turing, ki deluje kot izvajalno okolje za pametne pogodbe.

Omogoča vsakomur, da zažene program, ne glede na pomnilnik in čas, ki ga določa določen programski jezik. Namesto da bi zgradili novo omrežje verig blokov za aplikacije, vam ETH omogoča razvoj tisoč različnih aplikacij na eni platformi. In ker vsako vozlišče Ethereum deluje na tem navideznem računalniku, lahko aplikacije preprosto delujejo decentralizirano, ne da bi morali sami ustvariti verigo blokov.

Poleg tega je bil Ethereum Virtual Machine implementiran tudi za Java, Go, Python, Ruby, JavaScript, C ++, WebAssembly in Rust.

Programi Ethereum Blockchain – DApps (decentralizirane aplikacije)

No, decentralizirane aplikacije imajo podoben namen kot aplikacije, toda ker so decentralizirane – delujejo v mreži vozlišč in ne na eni osrednji točki. DApps so avtonomni, varni, enostavnejši za uporabo, odprtokodni in imajo 100% čas delovanja. Od januarja 2018 je več kot 250 DAp-jev v živo z več kot sto v razvoju.

Priročnik za začetnike: Kaj je decentralizirana aplikacija (DApp)?

Kako prilagoditi Ethereum dApps

Tu je nekaj najbolj obetavnih aplikacij Ethereum, ki bi jih radi pogledali:

  • Golem: Golem je odprtokodni, globalni in decentralizirani superračunalnik, do katerega lahko dostopa vsak. Uporablja sistem transakcij na osnovi Ethereuma, ki poravna plačila med ponudniki, prosilci in razvijalci. Vsako računanje poteka v okolju s peskovnikom in je ločeno od gostiteljskih sistemov.
  • OmiseGO: OmiseGO je decentralizirana aplikacija, katere cilj je reševanje težav različnih finančnih institucij. To omrežje je prilagodljiva rešitev za financiranje Ethereuma in omogoča enakovrednemu sodelovanju in transakcijam v realnem času. Z omrežjem OMG lahko preprosto dostopate do svojih digitalnih sredstev, ki so v verigi, in jih upravljate.
  • Augur: Augur je preprosto prihodnost napovedovanja. Je decentralizirana, odprtokodna in enakovredna platforma za predvidevanje, ki je zgrajena na Blockchainu. Čeprav se zdi, da je na površju decentralizirana platforma, ima Augur obetaven potencial za napovedovanje podatkov tako rekoč za katero koli industrijo.
  • Civic: Cilj civilne družbe je posameznikom in podjetjem zagotoviti orodja za učinkovit nadzor in zaščito njihove identitete. S svojo decentralizirano arhitekturo omogoča večfaktorsko overjanje brez poverilnic ali kakršnega koli drugega avtentifikatorja.

Ethereum se lahko uporablja tudi za izgradnjo „decentraliziranih avtonomnih organizacij.“ DAO je avtonomna in decentralizirana organizacija, ki deluje s kodo, napisano na blokovni verigi Ethereum.

Ljudje, ki kupujejo žetone, imajo v lasti DAO. Toda namesto da bi nastopili kot znak, delujejo kot prispevki, ki ljudem dajejo volilne pravice.

Zgodovina Ethereuma

Da bi razumeli zgodovino ethereuma, moramo začeti že od samega začetka.

2013 – Bela knjiga Ethereum

Leta 2013 je bila postavljena infrastruktura za nov kovanec. Vitalik Buterin, ki je takrat delal kot programer za Bitcoin, je opisal koncept ethereuma. Vitalik je napisal prvo bel papir opisujejo. Kasneje istega leta je predlagal prototip s splošnim programskim jezikom.

2014 – Objava Ethereuma

Januarja 2014 je g. Vitalik med severnoameriško konferenco o bitkoinih napovedal koncept. Imenoval je tudi sorazvijalce ethereuma, tj. Jeffreyja Wilckla in dr Gavin Wood.

Aprila istega leta je v rumenem papirju objavil formalne specifikacije ethereuma. Vitalik je kodiral tudi prvi popolnoma funkcionalni programski jezik. Ta je bil kasneje uporabljen kot prototip za ethereum.

Do julija 2014 je bila prvič prodana Eter je bilo opravljeno. Zbrani kapital je bil uporabljen za obračun pravnih sredstev. Avgusta istega leta so s prodajo Eterja zbrali 14 milijonov dolarjev.

Septembra 2014 so bili kupci ethereum ICO nagrajeni s 60 milijoni eterjev. Preostali ETH je bil poslan eterjevi neprofitni fundaciji v Švici.

Novembra 2014 je bilo v Berlinu organizirano srečanje DEVCON-0. Ta dogodek je združil razvijalce ethereuma z vseh koncev sveta. Na srečanju so razpravljali o različnih vidikih tehnologije ethereum. Od dogodka so različne predstavitve ethereum naredile bolj razširljive, varne in zanesljive.

2015 – Razvijalci podpirajo Ethereum

Aprila 2015 se je začel program DEVgrant. Program naj bi nagrajeval razvijalce in podpornike ethereuma. Program je pomagal financirati projekte in platformo ethereum.

Konec julija 2015 je bil izdan prvi mejnik ethereuma. Pametna pogodba Frontier je močno izboljšala ekosistem ethereuma.

Novembra istega leta je v Londonu potekal dogodek DEVCON-1. Dogodek je trajal pet dni. Dogodka se je udeležilo več kot 400 udeležencev in opravljenih več kot 100 predstavitev. Dogodek je bil uspešnejši kot leta 2014, ker so se ga udeležila uveljavljena podjetja, kot so Microsoft, IBM in USB.

Na srečanju DEVCON-1 je bila v središču pozornosti tehnologija veriženja blokov. Ethereum je bil v ospredju s tehnologijo in je bil velik zagon.

2016 – Javna prodaja Ethereum & Delitve

Marca 2016 so bile izboljšane mreže ethereum. Nadgradnjo je opravila družina Homestead, ki je protokol za izboljšanje.

Maja istega leta je Ethereum dobil velik zagon zaradi medijske pokritosti. Zaradi večje pokritosti je bilo v javni prodaji zbranih 150 milijonov dolarjev.

Junija 2016 je bil ethereum vdrl prvič. Hekerji so trdili, da so ukradli več kot 50 milijonov dolarjev etra. To je v istem mesecu privedlo do številnih sporov.

Julija istega leta je bila mreža ethereuma zaradi junijskih sporov razdeljena na dva oddelka. Dve oddelki sta bili: Ethereum (ETH) & Ethereum Classic (ETC).

Ethereum se je zatekel k decentraliziranemu odločanju, dodatnim protokolom in strategijam reševanja konfliktov. Ethereum classic pa se je zatekel k zakonu kodeksa, nespremenljivosti blockchain-a in bistvenem uporu.

Razcep je nadalje privedel do ločitve razvijalcev, ustanoviteljev ethereuma, poslovnih partnerjev, uporabnikov in rudarjev od ethereum classic.

2017 – Enterprise Ethereum Alliance

Februarja 2017 je EGP (podjetniško zavezništvo ethereum). V tej zvezi je Microsoft v sodelovanju z uveljavljenimi bankami in tehnološkimi giki napredoval pri sprejemanju ethereum blockchain tehnologije.

Maja istega leta sta bili ustanovljeni še dve EEA. Z naraščanjem števila zavezništev je bilo dodanih vedno več odmevnih organizacij in podjetij.

To zavezništvo je povzročilo prepričanje, da bo Bitcoin letos – 2018 verjetno nadomestil ethereum.

DAO kramp

Kot že rečeno, je DAO decentralizirana avtonomna organizacija! Deluje na odprtokodni kodi in ni vezan na nobeno upravo, vlado ali skupnost, ki upravlja.

Leta 2016 je ta sklop pametnih pogodb za množično prodajo zbral 150 milijonov dolarjev za financiranje projekta. Toda nekako je bilo izkoriščeno junija, ko je anonimna oseba zahtevala 50 milijonov ameriških dolarjev v Eteru.

Toda zakaj se je v resnici zgodil kramp?

Zgodilo se je zaradi razdeljene funkcije DAO. 17. junija 2016 je neznana oseba izkoristila prekinitev funkcije split. Hekerjem je dovolil, da ponovijo svojo zahtevo za umik žetonov, preden ga sistem registrira kot 50 milijonov dolarjev.

Po tem kramljanju je skupnost trajala 28 dni, da je našla rešitev, ki je na koncu postala “vilica”.

Ta kramp je preprosto prinesel razkol v skupnosti Etherum in se razdelil na dva ločena verižna bloka – Ethereum (ETH), original pa se je nadaljeval kot Ethereum Classic (ETC).

Oglejte si naše primerjave:

  • Bitcoin vs Ethereum? Kaj je razlika?
  • Ethereum vs Litecoin: Zakaj je LTC za transakcije in ETH za pametne pogodbe?
  • EOS vs Ethereum: Potencial Ethereum Killer!
  • Ardor vs Ethereum: kakšne so prednosti in slabosti?
  • NEO proti Ethereumu: kar je boljše?
  • Ethereum vs Ripple: Primerjava po globini

Končne misli

No, kljub kramp DAO, Ethereum gre naprej in kaže tudi obetavno prihodnost. V celoti uporablja tehnologijo veriženja blokov in zagotavlja tudi decentralizacijo svetovnega gospodarstva.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map