Soglasni algoritmi: Koren tehnologije veriženja blokov

Vsak dan vidimo nekaj novega v blockchain tehnologiji, ki se pojavi sredi. Ne glede na to, koliko se trudimo dojeti najnovejšo tehnologijo, nam vedno ponudijo nekaj novega. Ste se kdaj vprašali, v čem je koren vseh teh tehnologij veriženja blokov? No, soglasni algoritmi so glavni koren te revolucionarne tehnologije.

Soglasni algoritmi v blockchainu so tisto, zaradi česar se vsa soglasna zaporedja blockchain razlikujejo med seboj. Blockchain omrežje ponuja milijone in milijone ljudi v istem prostoru. Torej, kako to, da se nikoli ne vmešavata drug v drugega ali obstajata vzajemno?

Odgovor je v arhitekturi blockchain omrežja. Arhitektura je pametno zasnovana in soglasje algoritmov je jedro te arhitekture.

Če res želite vedeti, kako deluje zaporedje konsenzov blockchain, se morate potopiti veliko bolj poglobljeno, kot si mislite. V tem priročniku boste našli vse, kar morate vedeti o soglasnih algoritmih. Torej, nadaljujmo!

Contents

Kazalo

1. poglavje: Kaj so soglasni algoritmi?
Poglavje 2: Problem z bizantinsko toleranco napak
3. poglavje: Zakaj potrebujemo soglasne algoritme?
Poglavje 4: Blockchain: Okvir organiziranja podatkov decentraliziranega omrežja
5. poglavje: Algoritem soglasja: duša mreže
6. poglavje: Različne vrste soglasnega algoritma
7. poglavje: Druge vrste soglasnega algoritma
Poglavje 8: Sklepne opombe

 

1. poglavje: Kaj so soglasni algoritmi?

Tehnična opredelitev bi bila:

Soglasni algoritmi so postopek odločanja za skupino, pri katerem posamezniki skupine oblikujejo in podpirajo odločitev, ki najbolj ustreza ostalim. To je oblika sklepa, pri kateri morajo posamezniki podpreti večinsko odločitev, ne glede na to, ali jim je bila všeč ali ne.

Preprosto povedano, to je le metoda odločanja znotraj skupine. Naj pojasnim s primerom. Predstavljajte si skupino desetih ljudi, ki se želi odločiti o projektu, ki koristi vsem. Vsak od njih lahko predlaga idejo, vendar bo večina naklonjena tisti, ki mu najbolj pomaga. Drugi se morajo s to odločitvijo spoprijeti, če jim je bila všeč ali ne.

Zdaj pa si predstavljajte isto s tisoči ljudi. Ali to ne bi drastično otežilo?

Soglasni algoritmi se ne strinjajo zgolj z večino glasov, temveč tudi s tistim, ki koristi vsem. Torej, za omrežje je vedno zmaga.

Blockchain konsenzni modeli so metode za ustvarjanje enakosti in pravičnosti v spletnem svetu. Sistemi soglasja, ki se uporabljajo za ta sporazum, se imenujejo konsenzni izrek.

Ti konsenzni modeli Blockchain vsebujejo nekatere posebne cilje, kot so:

 • Dogovor o: Mehanizem zbere vse dogovore skupine, kolikor je le mogoče.
 • Sodelovanje: Vsaka od skupin si prizadeva za boljši dogovor, ki ima za posledico interese skupin kot celote.
 • Sodelovanje: Vsak posameznik bo delal kot ekipa in svoje interese pustil ob strani.
 • Enake pravice: Vsak udeleženec ima enako vrednost pri glasovanju. To pomeni, da je pomemben glas vsake osebe.
 • Sodelovanje: Vsi v mreži morajo sodelovati pri glasovanju. Nihče ne bo izpuščen ali lahko ostane brez glasovanja.
 • Dejavnost: vsak član skupine je enako aktiven. V skupini ni nikogar z večjo odgovornostjo.

Različne vrste soglasnih algoritmov Infografika

Poglavje 2: Problem z bizantinsko toleranco napak

Bizantinska toleranca napak je sistem z določenim primerom okvare. Imenuje se problem bizantinskih generalov. Situacijo lahko najbolje izkusite z razdeljenim računalniškim sistemom. Velikokrat lahko pride do okvare sistemov soglasja.

Te komponente so odgovorne za nadaljnje nasprotujoče si informacije. Sistemi soglasja lahko delujejo uspešno le, če vsi elementi delujejo usklajeno. Če pa celo katera komponenta v tem sistemu ne deluje, se lahko celoten sistem pokvari.

Nepravilno delujoče komponente vedno povzročajo nedoslednost v bizantinskem sistemu tolerance napak in zato ni idealno uporabljati teh sistemov soglasja za decentralizirano omrežje.

Strokovnjaki ga imenujejo “problem bizantinskih generalov.” Kljub temu zmeden?

Naj pojasnim s soglasnim primerom.

Predstavljajte si, da obstaja skupina generalov, kjer je vsak od njih lastnik bizantinske vojske. Napadli bodo mesto in prevzeli nadzor, toda za to se bodo morali odločiti, kako napasti.

Morda se vam zdi, da je to brez napora. Vendar obstajajo rahle težave. Generali lahko komunicirajo samo prek selnika, nekateri izdajniški generali pa bodo poskušali sabotirati celoten napad.

Prek selca lahko pošiljajo nezanesljive informacije ali pa lahko tu postane sovražnik.

Messenger bi lahko tudi namerno sabotiral z zagotavljanjem napačnih informacij.

Zato je treba problem obravnavati previdno. Prvič, nekako moramo narediti, da se vsak general medsebojno odloči, in drugič, poskrbeti, da niti najmanjše število izdajalcev ne more povzročiti neuspeha celotne misije.

Morda se vam zdi povsem preprosto; vendar ni. Glede na raziskave bodo za spopad z n izdajalci potrebni 3n + 1 generali. Štirje generali bodo potrebovali enega samega izdajalca, zaradi česar je nekoliko težavno.

 

3. poglavje: Zakaj potrebujemo soglasne algoritme?

Glavna težava Bizanca je doseči dogovor. Če pride celo do ene same napake, se vozlišča ne morejo dogovoriti ali imeti višjo vrednost težavnosti.

Po drugi strani pa se algoritmi soglasja v resnici ne soočajo s tovrstnimi težavami. Njihov glavni cilj je na kakršen koli način doseči določen cilj. Konsenzni modeli Blockchain so veliko bolj zanesljivi in ​​odporni na napake kot bizantinski.

Zato lahko v porazdeljenem sistemu pride do nasprotujočih si rezultatov; za boljši rezultat je najbolje uporabiti soglasne algoritme.

 

Poglavje 4: Blockchain: Okvir organiziranja podatkov decentraliziranega omrežja

Zdaj pa si oglejmo tehnologijo veriženja blokov, da dobimo boljši vpogled v celotno omrežje.

 • To je nov način organizacije baze podatkov.
 • Lahko shrani vse, kar se spreminja glede na omrežje.
 • Vsi podatki so razporejeni v blok, kot je snov.

Vendar v sami verigi blokov ne boste videli nobene decentralizacije. To pa zato, ker blockchain ne zagotavlja decentraliziranega okolja. Zato potrebujemo soglasne algoritme, da zagotovimo popolno decentralizacijo sistema.

Torej, tehnologija veriženja blokov vam omogoča samo, da ustvarite drugačno strukturirano bazo podatkov, vendar ne bo izvedla postopka decentralizacije. Zato blockchain velja za okostje celotne decentralizirane mreže.

 

5. poglavje: Algoritmi soglasja: duša mreže

Metoda je res preprosta. Ti konsenzni modeli Blockchain so le pot do dogovora. Vendar ne more obstajati noben decentraliziran sistem brez skupnih soglasnih algoritmov.

Sploh ne bo pomembno, ali si vozlišča zaupajo ali ne. Upoštevati bodo morali določena načela in doseči kolektivno pogodbo. Če želite to narediti, morate preveriti vse algoritme soglasja.

Do zdaj nismo našli nobenega posebnega algoritma Blockchain, ki bi ustrezal vsaki tehnologiji blockchain. Oglejmo si različne algoritme konsenza, da si bomo bolje ogledali celotno sliko.

 

6. poglavje: Različne vrste soglasnih algoritmov

Seznam vseh soglasnih algoritmov

 • Dokaz o delu
 • Proof-of-Stake
 • Delegirani dokaz o vložku
 • Zakupljeni dokaz o vlogi
 • Dokazilo o pretečenem času
 • Praktična bizantinska toleranca napak
 • Poenostavljena bizantinska toleranca napak
 • Delegirana bizantinska toleranca napak
 • Usmerjeni aciklični grafi
 • Dokaz o dejavnosti
 • Dokaz o pomembnosti
 • Dokaz o zmogljivosti
 • Proof-of-Burn
 • Dokaz teže

Dokazilo o delu

Dokaz dela je prvi algoritem Blockchain, uveden v blockchain omrežju. Številne blockchain tehnologije uporabljajo ta model soglasja Blockchain za potrditev vseh svojih transakcij in izdelavo ustreznih blokov v omrežni verigi.

Sistem knjige decentralizacije zbira vse informacije, povezane z bloki. Vendar moramo biti posebej pozorni na vse bloke transakcij.

Ta odgovornost pade na vsa posamezna vozlišča, imenovana rudarji, postopek, ki ga uporabljajo za njegovo vzdrževanje, pa rudarstvo. Osrednje načelo te tehnologije je reševanje zapletenih matematičnih problemov in enostavno podajanje rešitev.

Morda razmišljate, kaj je matematični problem?

Za začetek ti matematični problemi zahtevajo veliko računske moči. Na primer funkcijo razpršitve ali vedeti, kako ugotoviti izhod brez vhoda. Druga je ta celoštevilčna faktorizacija, ki zajema tudi uganke za ogled.

To se zgodi, ko se strežnik počuti, kot da ima napad DDoS, in da bi ugotovili, da soglasni sistemi zahtevajo veliko izračunov. Tam rudarji pridejo prav. Odgovor na celoten problem z matematično enačbo imenujemo razpršenost.

Vendar ima dokaz o delu določene omejitve. Zdi se, da omrežje zelo raste in s tem potrebuje veliko računske moči. Ta postopek povečuje splošno občutljivost sistema.

Zakaj je sistem postal tako občutljiv?

Konsenzno zaporedje blockchain temelji predvsem na natančnih podatkih in informacijah. Vendar pa hitrosti sistema izjemno primanjkuje. Če postane težava preveč zapletena, traja veliko časa, da ustvarite blok.

Transakcija zamuja in celotni potek dela se ustavi. Če težave z generiranjem blokov ni mogoče rešiti v določenem času, bo ustvarjanje blokov postalo čudež.

Če pa bo težava postala preveč enostavna za sistem, bo nagnjen k napadom DDoS. Prav tako je treba natančno preveriti rešitev, ker vsa vozlišča ne morejo preveriti morebitnih napak.

Če bi lahko, potem omrežju manjka najpomembnejša značilnost – preglednost.

Kako se dokazilo o delu izvaja na omrežju Blockchain?

Najprej bodo rudarji rešili vse uganke, po tem pa se bodo ustvarili novi bloki in po tem potrdili transakcije. Nemogoče je reči, kako zapletena je lahko uganka.

To je zelo odvisno od največjega števila uporabnikov, najmanjše trenutne moči in celotne obremenitve omrežja.

Novi bloki imajo funkcijo razpršitve in vsak od njih vsebuje zgoščevalno funkcijo prejšnjega bloka. Na ta način mreža dodaja dodatno plast zaščite in preprečuje kakršne koli kršitve. Ko rudar reši uganko, se ustvari nov blok in transakcija je potrjena.

Kje točno je dokaz, da je uporabljen algoritem soglasja za soglasje pri delu?

Najbolj priljubljen je bitcoin. Bitcoin je to vrsto blokovne verige soglasnih algoritmov predstavil pred drugimi kriptovalutami. Konsenzni modeli Blockchain so dovoljevali kakršne koli spremembe v zapletenosti sestavljanke, ki temeljijo na celotni moči omrežja.

Ustvarjanje novega bloka traja približno 10 minut. Tudi drugi primeri soglasja o kriptovalutah, kot je Litecoin, ponujajo enak sistem.

Drugi uporabnik blockchain algoritmov, Ethereum, je dokaz o delu uporabil v skoraj 3-4 velikih projektih na platformi. Vendar je Ethereum prešel na Proof of share.

Zakaj tehnologija Blockchain najprej uporablja dokaz o delu?

Gotovo se sprašujete, zakaj različne tehnologije veriženja blokov za začetek uporabljajo dokaz o delu.

To je zato, ker PoW ponuja zaščito pred DDoS in zmanjšuje celotno rudarstvo. Ti blockchain algoritmi ponujajo hekerjem precej težav. Sistem zahteva veliko računske moči in truda.

To je razlog, zakaj lahko hekerji vdrejo v konsenzne modele Blockchain, vendar bi trajalo veliko časa in zapletenosti, zaradi česar bi bili stroški previsoki.

Po drugi strani pa noben rudar ne more odločati o celotni mreži, ker odločanje ni odvisno od količine denarja. Odvisno od tega, koliko računske moči imate za oblikovanje novih blokov.

Katere so glavne težave pri algoritmu soglasja za dokaze o delu?

Vsi algoritmi konsenza niso popolni; Tudi dokaz o delu ni tako drugačen. Ima veliko ugodnosti, ima pa tudi veliko napak. Poglejmo, katere so glavne pomanjkljivosti sistema.

 • Večja poraba energije

Blockchain omrežje vsebuje milijone in milijone oblikovanih mikročipov, ki se neprestano razpršijo. Ta postopek zahteva veliko soka.

Bitcoin trenutno ponuja 20 milijard zgoščenk na sekundo. Rudarji v omrežju uporabljajo nekaj posebej zasnovanega mikročipa za razpršitev. Ta postopek omogoča omrežju, da doda plast zaščite pred botnet napadi.

Raven varnosti omrežja blockchain, ki temelji na dokazilih o delu, zahteva veliko energije in je intenzivna. Večja poraba postaja problem v svetu, kjer nam zmanjkuje energije – rudarji v sistemu se morajo zaradi porabe električne energije soočiti z veliko vsoto stroškov.

Najboljša rešitev za ta problem bi bil poceni vir energije.

 • Centralizacija rudarjev

Z energetskim problemom se bo dokaz o delu premaknil k cenejšim rešitvam električne energije. Vendar bi bila glavna težava, če se dvigne proizvajalec bitcoin rudarjev. V določenem času lahko proizvajalec postane bolj željen moči in poskuša ustvariti nova pravila v rudarskem sistemu.

Ta položaj bo privedel do centralizacije znotraj decentraliziranega omrežja. Zato je še en velik problem, s katerim se srečujejo ti Blockchain algoritmi.

Kaj pa 51-odstotni napad?

Naj pojasnim, kaj 51-odstotni napad v resnici pomeni. Ta napad bi pomenil možen nadzor nad večino uporabnikov in prevzem večine rudarske moči. V tem primeru bodo napadalci dobili dovolj moči za nadzor vsega v omrežju.

Drugim ljudem lahko preprečijo ustvarjanje novih blokov. Napadalci lahko prejmejo tudi nagrade na podlagi svoje taktike.

Naj pojasnim s soglasnim primerom.

Predstavljajte si scenarij, ko Alice pošilja Bobu nekaj kriptovalut prek omrežja blockchain. Vendar je v napad vpletena Alice, Bob pa ne. Transakcija se zgodi, vendar napadalci ne dovolijo, da bi se z vklopom vilic v verigi nakazal noben znesek denarja.

V drugih primerih se bodo rudarji pridružili v eni od podružnic. Na teh blokih bodo imeli največ računske moči. Zato so drugi bloki s krajšo življenjsko dobo zavrnjeni. Kot rezultat, Bob ne bo prejel denarja.

Vendar to ni donosna rešitev. Zavzel bo veliko rudarske moči in po izpostavljanju incidentu bodo uporabniki začeli zapuščati omrežje in sčasoma se bodo stroški trgovanja znižali.

Dokaz o vložku

Kaj je dokaz o vložku?

Dokaz o vlogi je veriga soglasnih algoritmov, ki obravnava glavne pomanjkljivosti algoritma za dokazovanje dela. V tem se vsak blok preveri, preden omrežje doda še en blok v knjigo blokov. V tem je malo Twista. Rudarji se lahko pridružijo rudarskemu procesu z uporabo svojih kovancev.

Dokaz vložka je nova vrsta koncepta, pri katerem lahko vsak posameznik mine ali celo validira nove bloke samo na podlagi posesti kovancev. Torej, v tem scenariju več kovancev imate, boljše so vaše možnosti.

Kako deluje?

V tem algoritmu soglasja mladoletniki postanejo predhodno izbrani.

Čeprav je postopek povsem naključen, še vedno ne more vsak mladoletnik sodelovati pri določanju stave. Vsi rudarji v mreži so naključno izbrani. Če imate v denarnici prej shranjeno določeno količino kovancev, boste usposobljeni za vozlišče v omrežju.

Če želite biti usposobljeni za rudarjenje, boste morali položiti določeno količino kovanca, nato pa bo sistem glasovanja za izbiro potrjevalcev. Ko končate, bodo rudarji vložili najmanjši znesek, potreben za vložitev denarnice.

Postopek je res preprost. Novi bloki se bodo ustvarili sorazmerno s številom kovancev glede na denarnico. Če imate na primer 10% vseh kovancev, potem dobite 10% novih blokov.

Obstaja veliko tehnologij veriženja blokov, ki uporabljajo različne algoritme dokazovanja soglasja. Vsi algoritmi pa pri rudarjenju novih blokov delujejo enako, vsak rudar bo prejel nagrado za blok in delež transakcijskih provizij.

Kaj se zgodi v dokazu združevanja vložkov?

Obstajajo tudi drugi načini sodelovanja pri zlaganju. Če je znesek vložka previsok, se lahko pridružite združenju in s tem zaslužite dobiček. To lahko storite na dva načina.

Najprej lahko svoj kovanec izposodite drugemu uporabniku, ki bo sodeloval v združenju, nato pa dobiček delite z vami. Vendar boste morali najti zanesljivo osebo, s katero boste lahko stavili.

Druga metoda bi bila vključitev v bazen. Tako si bodo vsi, ki sodelujejo v določenem združenju, razdelili dobiček glede na znesek vložka.

Dokaz vložka: Kakšne so prednosti?

Prvič, ta vrsta soglasnih algoritmov ne zahteva nobene težke varnostne kopije strojne opreme. Potrebujete le funkcionalen računalniški sistem in stabilno internetno povezavo. Vsaka oseba, ki ima v omrežju dovolj kovancev, bo lahko tudi potrdila transakcije.

Če oseba vlaga v omrežje, se sčasoma ne bo amortizirala kot druge naložbe. Edino, kar bo vplivalo na dobiček, so nihanja cen. Dokaz konsenznega algoritma deležev v verigi verig je veliko bolj energetsko učinkovit kot dokaz dela. Ne potrebuje niti prevelike porabe energije.

Zmanjšuje tudi nevarnost 51-odstotnega napada.

Čeprav se dokazi o vložku zdijo donosni kot dokazila o delu, obstaja še ena pomembna pomanjkljivost. Glavna pomanjkljivost sistema je, da popolna decentralizacija ni nikoli mogoča.

To je preprosto zato, ker le nekaj vozlišč lahko sodeluje pri določanju vloge v omrežju. Posamezniki z največ kovanci bodo sčasoma nadzirali večino sistema.

Priljubljene kriptovalute, ki uporabljajo dokaz o vložku kot osnovo tehnologije Blockchain

PIVX

To je še en kovanec za zasebnost, ki ima skoraj nič provizij za transakcije. PIVX je bil prej razcepljen od Dash. Vendar se je premaknilo k dokazom o vložku iz dokazila o delu. Zagotavljajo tudi boljše vstavljanje z uporabo glavnega vozlišča za distribucijo blokov.

Če želite začeti jemati PIVX, morate prenesti uradno denarnico in jo sinhronizirati z verigo blokov. Po tem morate nekaj denarja prenesti v denarnico in jo nato pustiti tako povezano.

NavCoin

Številne kriptovalute so razcepile prvotno soglasno zaporedje blokov verig Bitcoinov; NavCoin je eden izmed njih. Projekt je popolnoma odprtokoden. Prav tako se preselijo na dokaz o vložku prej kot večina kriptovalut.

Če želite kar najbolje izkoristiti svoj računalnik, mora biti računalnik dlje časa povezan z omrežjem. Ker je dokaz o vložku izjemno lahek, ga lahko brez skrbi pustite delovati dlje časa.

Stratis

To je še eno soglasno zaporedje blockchain, ki temelji na dokazu vložka. Storitve so namenjene predvsem podjetjem. Korporacije ga lahko uporabljajo za izdelavo lastnih dApps brez lastnega omrežja blockchain.

Platforma ponuja razvoj aplikacij v stranskih verigah, ki preprečujejo kakršno koli zaostajanje v omrežju. Začeli so kot dokaz delovnega projekta. Vendar so sčasoma prešli na dokaz o vložku.

 

Blockchain algoritmi: delegirano soglasje o dokazovanju vloge

Delegirani dokaz o vložku je različica tipičnega dokaza o vložku. Sistem je precej robusten in celotni enačbi doda drugačno obliko prilagodljivosti.

Če želite hitre, učinkovite, decentralizirane soglasne algoritme, bi bil najboljši način delegirani dokaz o vložku. Vprašanje deležnikov se tukaj v celoti reši na demokratičen način. Vsaka komponenta v omrežju lahko postane delegat.

Tu se vozlišča namesto rudarjev ali validatorjev imenujejo delegati. Z določitvijo proizvodnje blokov lahko ta sistem izvede transakcijo v samo eni sekundi! Poleg tega je bil ta sistem zasnovan tako, da zagotavlja vso raven zaščite pred regulativnimi težavami.

Priče, ki potrjujejo vse podpise

Priče običajno nimajo predpisov in drugih nevtralnih besed. Standardna priča v tradicionalnih pogodbah ima posebno mesto za potrditev prič. Samo poskrbijo, da naj bi posamezniki stopili v stik ob določenem času.

V DPOS lahko priče generirajo bloke informacij. Obstaja tudi koncept glasovanja za izvolitev najvišjih prič. Glasovanje poteka le, če sistem meni, da je popolnoma decentraliziran.

Vse priče so plačane takoj po izdelavi bloka. Stopnja je predhodno izbrana s pomočjo sistema glasovanja.

Sprememba posebnih parametrov pri izvoljenih delegatih

Tako kot priče se izberejo tudi delegati. Delegati se uporabljajo za spreminjanje celotnih omrežnih parametrov. Z delegati boste dobili dostop do provizij za transakcije, intervalov blokov, velikosti blokov in plačila prič.

Če želite spremeniti parameter v omrežju, mora večina delegatov glasovati za isto stvar. Vendar delegati ne bodo plačani kot priče.

Spreminjanje tipičnega pravila

Za nemoten zagon sistema je treba občasno dodati različne funkcije. Vendar postopka dodajanja te funkcije ni mogoče izvesti brez potencialne zainteresirane strani. Priče se lahko združijo in spremenijo pravilnike, vendar za to niso programirani.

Ostati morajo nevtralni in samo zaposleni v interesnih skupinah. Torej, sprva je vse odvisno od deležnikov.

Tveganje napada dvojne porabe

Pri DPOS se tveganje za dvojno porabo močno zmanjša. To se lahko zgodi, ko omrežje blockchain v bazo podatkov ne vključi predhodno porabljene transakcije.

Omrežje lahko preveri svoje zdravje brez nikogaršnje pomoči in lahko zazna kakršno koli izgubo. Na ta način zagotavlja 100-odstotno preglednost baze podatkov.

Transakcije so sklenjene kot dokaz o vložku

Čeprav je sistem različica dokazila o vložku, ključni sistem transakcij še vedno v celoti temelji na algoritmu dokazovanja vložka. Postopek transakcije Proof of Stake zagotavlja dodatno plast zaščite pred okvarjenimi sistemi soglasja.

Kdo uporablja delegirani dokaz o deležu?

Lisk je zdaj eno izmed priljubljenih imen na trgu. Platforma blockchain ponuja platformo, s katero lahko razvijalci brez težav začnejo izdelovati decentralizirane aplikacije, ki temeljijo na JavaScript.

Ima veliko skupnih elementov za Ethereum. Vendar sistem uporablja delegirano dokazilo o vložku namesto dokazila o vložku.

Stav s tem deluje drugače.

Zakupljeni dokaz o vložku (LPoS)

Še en preobrat k klasičnemu Proof of Stake je najeti dokaz o vložku. Novi verižni blok verige algoritmov nam je predstavila platforma Waves. Tako kot katera koli druga tehnološka platforma blockchain, tudi Waves zagotavlja boljši ulov z omejeno količino porabe energije.

Prvotni dokaz o vložku je imel nekatere omejitve pri vložku. Posamezniki z omejeno količino kovancev morda nikoli ne bodo dejansko sodelovali pri vložku. Za uspešno vzdrževanje omrežja je za seboj ostala le peščica posameznika z več kovanci.

Ta postopek sistemu omogoča, da ustvari centralizirano skupnost znotraj decentralizirane platforme, ki očitno ni zaželena.

Z zakupljenim dokazilom o vložku lahko mali lastniki končno dobijo priložnost za vložke. Svoje kovance lahko oddajo v mrežo in od tam izkoristijo koristi.

Po uvedbi novega zakupljenega dokaza o vložku se je situacija popolnoma spremenila. Omejitve prejšnjega sistema je zdaj mogoče rešiti brez težav. Glavni namen platforme Waves je bil pomagati majhnim vlagateljem.

Ljudje z majhnim številom kovancev v denarnici nikoli ne bi dobili priložnosti, kot so velike ribe. Na ta način popolnoma vzpostavi glavno temo soglasnih algoritmov – preglednost.

Dokaz o pretečenem času (PoET)

PoET je eden najboljših soglasnih algoritmov. Ta algoritem se uporablja predvsem v pooblaščenem blockchain omrežju, kjer boste morali dobiti dovoljenje za dostop do omrežja. Te mreže dovoljenj se morajo odločiti o rudarskih pravicah ali volilnih načelih.

Da bi zagotovili, da vse deluje nemoteno, algoritmi PoET uporabljajo posebno taktiko za pokrivanje preglednosti celotnega omrežja. Algoritmi Consensus zagotavljajo tudi varno prijavo v sistem, saj omrežje zahteva identifikacijo, preden se pridruži rudarjem.

Ni treba posebej poudarjati, da ta algoritem soglasja omogoča izbiro zmagovalcev samo s poštenimi sredstvi.

Poglejmo, kaj je glavna strategija tega izjemnega soglasnega zaporedja.

 • Vsak posameznik v omrežju mora čakati nekaj časa; vendar je časovna omejitev povsem naključna.
 • Udeleženec, ki je končal svoj pravičen del čakalne dobe, bo prišel v knjigo in ustvaril nov blok.

Za utemeljitev teh scenarijev mora algoritem upoštevati dve dejstvi.

 • Ali je zmagovalec sploh izbral naključno število? On ali Ona sta lahko izbrala naključen kratek čas in najprej dobila zmago.
 • Ali je posameznik res počakal določen čas, ki mu je bil dodeljen?

PoET je odvisen od posebne zahteve CPU. Imenuje se Intel Software Guard Extension. Ta razširitev Software Guard pomaga izvajati edinstvene kode v omrežju. PoET uporablja ta sistem in skrbi, da je zmaga povsem poštena.

Sistem Intel SGX

Kot soglasni algoritmi uporabljajo Sistem SGX da preverimo pravičnost izbire, poglobimo v sistem.

Najprej poseben sistem strojne opreme ustvari potrdilo za uporabo določene zaupanja vredne kode. Koda je nastavljena v varnem okolju. Katera koli zunanja stranka lahko s tem potrdilom preveri, ali je brez poseganja ali ne.

Drugič, koda deluje na izoliranem območju v omrežju, kjer nihče ne more komunicirati z njo.

Prvi korak je nujen, da dokažete, da resnično uporabljate zaupanja vredno kodo v omrežju in ne kakšnega drugega naključnega trika. Glavno omrežje nikoli ne more ugotoviti, ali prvi korak sploh ne deluje pravilno.

Drugi korak preprečuje uporabnikom, da bi manipulirali s sistemom in mislili, da izvaja kodo. Drugi korak zagotavlja varnost algoritma.

Zaupanja vredna koda

Naj poenostavim obrise kode.

Pridružitev mreži Blockchain                        

 • Nov uporabnik bo najprej prenesel zaupanja vredno kodo v verigo blokov.
 • Ko začne postopek, dobijo poseben par ključev.
 • S pomočjo tega para ključev lahko uporabnik omrežju pošlje potrdilo SGX in zahteva dostop.

Sodelovanje v sistemih loterije

Posamezniki bodo podpisani časovnik dobili od zaupanja vrednega vira kode.

Po tem bo moral ta posameznik počakati, da se čas, ki mu je dan, popolnoma izteče.

Nazadnje bo posameznik dobil potrdilo o izpolnjevanju zahtevane naloge.

Protokol zagotavlja tudi drugačno raven zaščite, ki temelji na SGX. Ta sistem šteje, kolikokrat uporabnik zmaga na loteriji. S tem bi vedeli, ali je SGX posameznega uporabnika ogrožen ali ne.

 

Blockchain algoritmi: Praktična bizantinska toleranca napak (PBFT)

PBFT se osredotoča predvsem na državni stroj. Sistem ponovi, vendar se znebi glavnega bizantinskega splošnega problema. Zdaj, kako to naredi?

No, algoritem že od samega začetka predpostavlja, da bi lahko prišlo do možnih napak v omrežju in da bi lahko nekatera neodvisna vozlišča v določenih trenutkih ne delala pravilno..

Algoritem je zasnovan za asinhrone sisteme soglasja in dodatno optimiziran na učinkovit način za reševanje vseh težav.

Poleg tega se vsa vozlišča v sistemu uredijo v določenem vrstnem redu. Eno vozlišče je izbrano kot primarno, druga pa kot načrt za varnostno kopiranje. Vendar vsa vozlišča v sistemu delujejo usklajeno in komunicirajo med seboj.

Raven komunikacije je precej visoka, ker želijo preveriti vse informacije, najdene v omrežju. S tem se znebimo nezanesljive težave z informacijami.

S tem novim postopkom pa lahko ugotovijo, ali je celo eno vozlišče ogroženo. Vsa vozlišča dosežejo dogovor z večinskim glasovanjem.

Prednosti soglasnega algoritma PBFT

Praktični bizantinski algoritmi tolerance napak z nami delijo nekaj zanimivih dejstev. Model je bil zasnovan predvsem za primere praktične uporabe in so izjemno enostavni za uporabo. Tako ima PBFT določeno prednost pred vsemi drugimi soglasnimi algoritmi.

 • Ni potrebe po potrditvi:

Transakcije v tem omrežju delujejo nekoliko drugače. Transakcijo lahko dokonča brez kakršne koli potrditve, kot vidimo v sistemu PoW.

Če se vozlišča dogovorijo za določen blok, se ta dokonča. To je posledica dejstva, da vsa verodostojna vozlišča komunicirajo med seboj hkrati in prihajajo do razumevanja določenega bloka.

 • Zmanjšanje energije:

Novi model ponuja znatno zmanjšanje porabe energije kot PoW. V PoW je vsak blok potreboval posamezen PoW krog. Vendar v tem modelu vsak rudar ne rešuje tipičnega algoritma zgoščevanja.

Zato sistem ne potrebuje toliko računske moči.

Pomanjkljivosti sistema

Čeprav je imel PBFT veliko prednosti in obetavnih dejstev, ima vseeno precej pomanjkljivosti. Poglejmo, kaj so.

 • Komunikacijska vrzel:

Najpomembnejši dejavnik tega algoritma je komunikacija med vozlišči. Vsako vozlišče v omrežju mora zagotoviti, da so zbrane informacije trdne. Vendar se zgodi, da algoritmi Consensus učinkovito delujejo le za manjšo skupino vozlišč.

Če se skupina vozlišč v veliki meri poveča, bo sistem težko sledil vsem vozliščem in ne bo mogel komunicirati z vsakim od njih.

Prispevek podpira ta model držav, da z MAC-ji in drugim digitalnim podpisom dokažejo pristnost informacij. Kot rečeno, MAC-ji niso sposobni ravnati z omrežnim sistemom tipa blockchain, zato bi bila njegova uporaba na koncu velika izguba.

Digitalni podpis je lahko dobra točka, toda ohranjanje varnosti z vsemi temi komunikacijskimi vozlišči bi postajalo vse težje, saj bi se število vozlišč povečevalo.

 • Sybil Attack:

PBFT je zelo občutljiv na napade Sybil. V teh napadih lahko skupaj manipulirajo s skupino vozlišč in s tem ogrozijo celotno omrežje. To se poslabša tudi z večjimi omrežji in razširljivost sistema se zmanjša.

Če lahko uporabimo ta model z drugimi soglasnimi algoritmi, bodo verjetno dobili trdno zavarovano kombinacijo.

Poenostavljena bizantinska toleranca napak (SBFT)

V SBFT sistem deluje nekoliko drugače.

Najprej bo generator blokov zbral vse transakcije hkrati in jih potrdil, potem ko jih bo združil v novo vrsto bloka.

Preprosto povedano, blok bo zbral vse transakcije, jih ustrezno združil v drug blok in nato dokončno potrdil vse skupaj.

Generator uporablja določena pravila, ki jih upoštevajo vsa vozlišča za potrditev vseh transakcij. Po tem jih bo podpisnik bloka potrdil in dodal svoj lasten podpis. Zato, če kateri od blokov zgreši celo eno od tipk, bo zavrnjen.

Različne stopnje poenostavljene tolerance bizantinske napake

 • Faza se začne s fazo ustvarjanja, kjer bo uporabnik sredstva ustvaril večje število enoličnih ID-jev sredstva.
 • Po tem v fazi oddaje uporabnik predloži vse ID-je na platformi.
 • Nato se začne faza preverjanja veljavnosti, kjer ID-ji dobijo določene primere uporabe.
 • Ko se vsi prijavijo, se shranijo in prenesejo na različne račune. Transakcije bi se lahko zgodile s pomočjo pametnih pogodb.
 • Nenazadnje transakcije postanejo aktivne.

Še ena odlična lastnost tega izjemnega sistema je upravitelj računov, ki pomaga v mnogih fazah. Primarni cilj je varno shranjevanje vseh sredstev. Upravitelj računa shrani tudi vse podatke o transakcijah. Upravitelj lahko vsebuje različne vrste kombiniranih sredstev za različne vrste uporabnikov.

Te lahko predstavljate kot digitalne denarnice. Z uporabo teh digitalnih denarnic boste lahko iz denarnice prenesli svoja sredstva in celo nekaj prejeli v zameno. Za ustvarjanje pametnih stikov lahko uporabite tudi upravitelja računa, ki ko izpolni določeno zahtevo, sprosti sredstva.

Kako pa teče lastništvo premoženja?

No, dejansko uporabljajo push model, ki vsebuje naslove in ID sredstva, da jim pošljejo svoje zasluženo sredstvo.

Varnost in zasebnost

SBFT je za zasebno omrežje, kjer je zaupnost prednost omrežja. Platforma je bila zasnovana tako, da je razkrila občutljive informacije, vendar z določenimi omejitvami. Zato sistem uporablja tri vrste tehnik, kot so dokazi o ničelnem znanju, naslovi za enkratno uporabo in šifrirani metapodatki.

 • Enkratni naslovi:

Vsakič, ko želi uporabnik prejeti nekaj sredstev v svojo denarnico, mu bodo dodeljeni naslovi za enkratno uporabo. Vsak naslov se med seboj razlikuje in tako preprečuje, da bi kateri koli drug uporabnik prestregel transakcijo.

 • Dokaz o ničelnem znanju:

Dokaz o ničelnem znanju se uporablja za prikrivanje vseh sestavnih delov transakcije. Vendar bi celotno omrežje še vedno lahko potrdilo celovitost. To se naredi s pomočjo dokazov o ničelnem znanju, kjer bo ena stranka dokazala svojo pristnost drugi.

Na ta način bosta samo transakcija lahko videla samo prejemnik in pošiljatelj.

 • Šifriranje metapodatkov:

Za nadaljnjo varnost so šifrirani tudi metapodatki o prehodih. Omrežje bo omogočilo uporabo ključev za preverjanje pristnosti. Vendar se bodo za boljšo zaščito tipke spreminjale vsake 2-3 dni.

Prav tako so vsi ločeni in na različnih delih podatkovnega omrežja. Če torej enega od njih vdrejo, lahko z drugimi ključi ustvari bolj unikatne ključe. Upravljanje teh tipk in njihovo zasukanje vsakih nekaj dni je nujno za zagotovitev celovitosti teh soglasnih algoritmov.

Chain, platforma, ki temelji na verigi verig, uporablja SBFT za potrditev vseh njihovih transakcij v omrežju. Razen tega za varnost na industrijski ravni uporabljajo tudi HSM (Hardware Security Module). Z uporabo HSM-jev zagotavljajo dodatno varnost brez potrebe po odpovedi ene točke.

 

Delegirana bizantinska toleranca napak (dBFT)

Ni razprave o tem, da sta Proof-of-Work in Proof-of-Stake najbolj znana soglasna algoritma. Medtem ko se velik del ekosistema blockchain drži teh dveh pogostih algoritmov, nekateri poskušajo vsiliti novejše in naprednejše sisteme soglasja. Med temi pionirskimi znamkami blockchain bo ime NEO zagotovo prišlo.

Z cvetočo rastjo v zadnjih 12 mesecih je NEO zdaj najhitrejša peka v industriji. Kitajska znamka je pokazala precej potenciala. In zakaj ne bi? So izumitelji naprednega konsenznega izreka – Delegirana bizantinska toleranca napak (dBFT).

 

Priljubljena tehnologija veriženja blokov: NEO

To je ena izmed priljubljenih kriptovalut na trgu zdaj. Včasih ga imenujejo tudi kitajski Ethereum. Glavni poudarek omrežja je ustvariti pametno gospodarstvo, kjer lahko delite svoja digitalna sredstva po nizki ceni.

NEO uporablja delegirano bizantinsko toleranco napak za potrditev vseh transakcij. Če založite NEO, boste lahko ustvarili GAS. GAS je glavna obtočna valuta na platformah. Za vsako transakcijo boste morali plačati do določenega zneska PLAČINE. Zato več, ko boste NEO vložili, več PLINA boste dobili.

Vendar se ta vložek nekoliko razlikuje od PoS.

Številne borze ponujajo sistem združevanja. Vendar je najbolje, da namesto druge denarnice za shranjevanje uporabite uradno NEO denarnico.

Preden začnemo z analizo dBFT, vas moramo obvestiti o napakah očeta tega algoritma – Bizantinska toleranca do napak soglasni algoritem.

 

Napake bizantinskih generalov!

Glavna napaka sistema se zgodi, ko smo priča kakršnemu koli glasovanju in njegovemu izidu. Ampak kako? Za boljše razumevanje napake morate razumeti ta primer soglasja.

Že veste, da so vozlišča, ki sledijo soglasnim algoritmom dBFT, znana kot vojska. Vojska vozlišč ima enega samega generala in vedno sledi ukazu svojega generala.

Zdaj pa si predstavljajte, da bizantinska vojska načrtuje napad na Rim in ga prevzame. Upoštevajmo, da obstaja devet generalov bizantinske vojske in so generali obkolili mesto in se pripravili na napad! Rim lahko prevzamejo le, če nameravajo generali napasti ali se umakniti po enotni, enotni strategiji.

Tukaj je ulov! Generali imajo edinstveno naravo – sledili bodo odločitvi, ki ima 51% večino glasov. Tu je še en zasuk; generali ne sprejemajo odločitev za mizo. Namesto tega so nameščeni na različnih lokacijah in za prenos sporočil uporabljajo kurirje.

 

Štiri grožnje!

Štirje možni načini bi lahko pomagali Rimljanom, da obdržijo svoj prestol –

Najprej so Rimljani lahko poskusili podkupiti generale in si pridobili njihovo naklonjenost. General, ki bi prevzel podkupnino, bo veljal za “izdajočega generala”.

Drugič, vsak general bi lahko sprejel napačno odločitev, ki je v nasprotju s kolektivno voljo. Ti generali so bolj znani kot “Nepravilno delujoče splošno”.

Tretjič, sel ali kurir sta lahko Rimljanom jemala podkupnino in drugim generalom dostavljala zavajajoče odločitve.

In nazadnje, četrto, Rimljani bi lahko ubili kurirja ali selca, da bi sabotirali komunikacijsko omrežje generalov.

Torej ima bizantinska toleranca napak štiri pomembne napake, zaradi katerih soglasni algoritmi postanejo nepopolni.

 

Kako delegirana toleranca napak (dBFT) spremeni sceno?

Ne potite se; NEO nam je pokazal boljši način za odpravljanje napak bizantinskih generalov. Zdaj pa si oglejmo to delegirano bizantinsko toleranco napak, na katero je NEO tako ponosen! DBFT se osredotoča predvsem na reševanje obstoječega modela na dva načina – boljša razširljivost in izboljšana zmogljivost.

 

Govorniki in delegati!

Ponovno bomo uporabili drug primer za razjasnitev modela dBFT. Upoštevajmo, da ima bizantinska vojska namesto birokratskega generala izvoljenega vodjo. Ta izbrani vodja bo deloval kot delegat vojske.

Lahko bi pomislili, da bi generale ti izvoljeni delegati zamenjali demokratično. Tudi vojska se s temi delegati ne more strinjati in izbrati drugega delegata, ki bo nadomestil prejšnjega.

To omejuje birokratsko moč generalov in noben general ne bi mogel izdati celotne vojske. Torej Rimljani zdaj ne morejo samo podkupiti in kupiti generala, da bi delali zanje.

V dBFT morajo izvoljeni delegati spremljati odločitve posameznih vozlišč. Decentralizirana knjiga beleži vse odločitve vozlišč.

Vojska vozlišč tudi izvoli govornika, ki bo delegatu delil njihovo skupno in enotno misel. Za sprejetje novega zakona govorniki delijo idejo o vojski vozlišč delegatom in vsaj 66% delegatov se mora strinjati s predlogom. V nasprotnem primeru predlagani zakon ne bo sprejet.

Če predlog ne odobri 66% delegatov, se predlog zavrne in predlaga se nov predlog, dokler ne dosežejo soglasja. Ta postopek ščiti vso vojsko pred izdajo ali izdajo generalov.

 

Nepošteni govorci

Še vedno obstajata dva možna scenarija, ki bi lahko ovirala celovitost konsenznega protokola dBFT blockchain – nepošten govornik in nepošten delegat.

Rešitev teh scenarijev nam daje tudi protokol dBFT blockchain soglasja. Kot smo že povedali, knjiga vodi odločitve vozlišč na enem mestu. Delegati lahko preverijo, ali govornik res govori v vojsko. Če se govorčev predlog in knjiga ne združita, bo 66% delegatov zavrnilo govornikov predlog in govornika v celoti prepovedalo.

 

Nepošteni delegati

Drugi scenarij ima poštenega govornika in verjetno izda delegata. Tu bodo pošteni delegati in pošteni govornik poskušali doseči 66-odstotno večino in zmanjšati prizadevanja nepoštenega delegata..

Tako lahko vidite, kako delegirana bizantinska toleranca napak (dBFT) v celoti premaga pomanjkljivosti bizantinskih generalov in konsenza BFT. Zagotovo si NEO zasluži pohvalo po vsem svetu, ker si prizadeva ustvariti boljši algoritem soglasja.

 

Usmerjeni aciklični grafi (DAG)

Veliko kripto strokovnjakov priznava Bitcoin kot blockchain 1.0 in Ethereum kot blockchain 2.0. Dandanes pa na trgu vidimo novega igralca s še bolj sodobno tehnologijo.

Nekateri pravijo tudi, da gre za blockchain 3.0. Medtem ko se številni kandidati borijo za naslov blockchain 3.0, bo NXT pred igro z uporabo Directed Acyclic Graphs, znanega tudi kot DAG. Poleg NXT IOTA in IoT Chain v svoj sistem sprejemata tudi DAG.

 

Kako delujejo usmerjeni aciklični grafi (DAG)?

O DAG bi lahko razmišljali kot o soglasnem algoritmu. Toda DAG je v bistvu oblika podatkovne strukture. Medtem ko je večina verig blokov “veriga” “blokov”, ki vsebujejo podatke, je DAG brezhiben graf, kjer se podatki topološko shranjujejo. DAG je lahko priročen za reševanje specifičnih težav, kot so – obdelava podatkov, usmerjanje, stiskanje.

Ustvarjanje bloka z uporabo algoritma soglasja Proof-of-Work traja približno 10 minut. Da, PoW je počasen! Namesto da bi delal na eni sami verigi, DAG izvaja “stranske verige”. Stranska veriga omogoča različne transakcije, da se neodvisno izvajajo v več verigah.

To bo skrajšalo čas ustvarjanja in preverjanja bloka. No, pravzaprav popolnoma raztopi potrebo po blokih. Poleg tega se zdi, da je tudi rudarstvo izguba časa in energije!

Tu so vse transakcije usmerjene in vzdržujejo določeno zaporedje. Poleg tega je sistem acikličen, kar pomeni, da je možnost najti nadrejeno vozlišče enaka nič, saj je drevo vozlišč in ne zanka vozlišč. DAG svetu prikazuje možnost blokovnih verig brez blokov!

 

Osnovni koncepti usmerjenih acikličnih grafov DAG

 • Ni več dvojne porabe

Tradicionalna veriga blokov omogoča pridobivanje posameznih blokov hkrati. Obstaja možnost, da bo več rudarjev poskusilo potrditi blok. To ustvarja verjetnost dvojne porabe.

Poleg tega lahko situacija povzroči mehke, tudi trde vilice. DAG potrdi določeno transakcijo na podlagi prejšnjega števila transakcij. Zaradi tega je blockchain sistem varnejši in robustnejši.

 • Manj širine

V drugih soglasnih algoritmih se vozlišča transakcij dodajo celotnemu omrežju. Zaradi tega je širina sistema večja. DAG nove transakcije poveže s starejšim grafom transakcij. Zaradi tega je celotno omrežje vitkejše in preprostejše za potrditev določene transakcije.

 • Hitrejši in pametnejši

Ker ima DAG brezblokovno naravo, lahko hitreje obravnava transakcije. Pravzaprav so PoW in PoS na dirki videti kot dedki.

 • Ugodno za manjše transakcije

Vsi ne sklepajo milijonov z enim poslom. Dejansko so pogosteje priča manjšim plačilom. Toda znatne provizije za plačilo Bitcoinov in Ethereuma se zdijo manj prijazne do manjših zneskov. Po drugi strani je DAG zaradi zanemarljivih provizij za transakcije popolnoma primeren za manjše.

 

Poglavje 7: Druge vrste soglasnih algoritmov

Dokaz o dejavnosti

Medtem ko so ljudje razpravljali o temi – Proof-of-Work vs. Proof-of-Stake, je ustvarjalec Litecoina in še trije avtorji mislili na nekaj briljantnega. Svetu so zastavili preprosto vprašanje – zakaj ne morejo kombinirati PoW in PoS, namesto da bi jih medsebojno borili?

Tako je na svet prišla ideja o fascinantnem hibridu – Proof-of-Activity. Združuje najboljši dve lastnosti – bolj zaščiten pred napadi in ne sistem, ki ne potrebuje moči.

 

Kako deluje dokazilo o dejavnosti?

V konsenznem protokolu blockchain Proof-of-Activity se postopek rudarjenja začne tako kot algoritem PoW. Rudarji rešijo kritično uganko, da dobijo nagrado. Kje je torej bistvena razlika s PoW? V PoW rudarji kopljejo bloke, ki imajo popolno transakcijo.

V Proof-of-Activity rudarji kopljejo samo predlogo blokov. Takšna predloga vsebuje dve stvari – informacije o glavi in ​​naslov nagrade rudarjem.

Ko rudarji enkrat izdelujejo te blokovne predloge; sistem se pretvori v Proof-of-Stakes. Informacije o glavi v bloku kažejo na naključno zainteresirano stran. Te zainteresirane strani nato potrdijo predhodno izdelane bloke.

Več kot ima validacijski sklad sklada, se poveča možnost, da odobri blok. Šele po potrditvi ta blok pride v verigo blokov.

Tako Proof-of-Activity uporablja najboljšega od dveh soglasnih algoritmov za potrditev in dodajanje bloka v verigo blokov. Poleg tega mreža rudarjem in potrjevalcem plačuje pravičen delež transakcijskih provizij. Tako sistem deluje proti “tragediji skupnega” in ustvarja boljšo rešitev za preverjanje blokov.

 

Vplivi dokaza o dejavnosti

Ena največjih groženj, s katero se srečuje blockchain, je 51-odstotni napad. Izrek o soglasju zmanjša verjetnost 51-odstotnega napada na nič. Zgodi se, saj niti rudarji niti preveritelji ne morejo biti večina, saj bi postopek zahteval enak prispevek ob dodajanju bloka v omrežje.

Nekateri kritiki sicer trdijo, da ima protokol soglasja o verigi dokazov o dejavnosti nekaj resnih napak. Prva bo velika poraba energije zaradi rudarske funkcije. Drugič, Proof-of-Activity nima nobene rešitve za zaustavitev dvojnega podpisa validacijskih programov. Zaradi teh dveh pomembnih pomanjkljivosti se izrek o soglasju nekoliko ustavi.

Dve priljubljeni verigi blokov sprejmeta Proof-of-Activity – Decred in Espers. Kljub temu imajo nekaj različic. V resnici se Decred šteje za bolj priljubljenega od Espersovega konsenznega izreka.

 

Dokaz o pomembnosti

Naslednji na našem seznamu je protokol o soglasju verige blokov verige dokazov o pomembnosti. Ta primer soglasja je nastal zaradi slavnega imena NEM. Koncept je razvoj Proof-of-Stake. Čeprav je NEM predstavil novo idejo – spravilo ali pridobivanje pridelkov.

Mehanizem spravila določa, ali je vozlišče primerno za dodajanje v verigo blokov ali ne. Več kot nabirate na vozlišču, več možnosti je, da ga dodate na verigo. V zameno za spravilo vozlišče prejme provizije za transakcije, ki jih potrjevalec pobere kot nagrado. Če želite biti upravičeni do žetve, morate imeti na računu vsaj 10.000 XEM.

Reši glavni problem Proof-of-Stake. V PoS bogatejši dobi več denarja v primerjavi s potrjevalci, ki imajo manj denarja. Če ste na primer lastnik 20% kriptovalute, lahko v rudniku verig blokov izkopate 20% vseh blokov. Zaradi tega so soglasni algoritmi ugodni za bogate.

 

Opazne značilnosti dokazov o pomembnosti

 • Podelitev pravic

Najbolj zanimiva značilnost izreka soglasja je odvzem ali obiranje. Kot smo že povedali, morate imeti vsaj 10.000 kovancev, da ste sploh upravičeni do spravila. Vaša ocena dokazila o pomembnosti je odvisna od nabrane količine. Čeprav algoritmi soglasja upoštevajo časovno obdobje, ko imate kovance v žepu.

 • Transakcijsko partnerstvo

Algoritem dokazila o pomembnosti vas bo nagradil, če opravljate transakcije z drugimi imetniki računov NEM. Mreža vas bo štela za partnerja. Čeprav vas bo sistem ujel, če nameravate sklepati psevdo partnerstvo.

 • Sistem točkovanja

Transakcije vplivajo na vašo oceno pomembnosti. Ocena temelji na transakcijah, ki ste jih opravili v tridesetih dneh. Pogostejša in pomembnejša vsota vam bo pomagala izboljšati rezultat v omrežju NEM.

 

Dokaz o zmogljivosti

Primer soglasja o dokazovanju zmogljivosti je nadgradnja znanega protokola o soglasju verige blokov verige Proof-of-Work. Bistvena značilnost tega je značilnost “načrtovanja”. Še preden začnete rudariti, boste morali nameniti svojo računsko moč in prostor za shranjevanje na trdem disku.

Zaradi te narave je sistem hitrejši od PoW. Proof-of-Capacity lahko ustvari blok v samo štirih minutah, medtem ko Proof-of-Work traja deset minut, da stori enako. Poleg tega se poskuša spoprijeti s problemom zgoščevanja sistema PoW. Več rešitev ali naklepov imate v računalniku, boljše so vaše možnosti za zmago v rudarski bitki.

 

Kako deluje dokaz o zmogljivosti?

Če želite razumeti naravo konsenznega izreka, morate razumeti dva koncepta – načrtovanje in rudarjenje.

Z načrtovanjem trdega diska računalnika v bistvu ustvarjate “nonce”. Nonces v algoritmu Proof-of-Capacity se nekoliko razlikuje od Bitcoina. Tu boste morali razpršiti osebno izkaznico in podatke, dokler ne rešite noncev.

Vsak od noncev ima skupaj 8.192 zgoščenih zgoščenk. Številka svežnja je spet znana kot “zajemalke”. Vsak ID lahko prejme največ 4095 zajemalk.

Naslednji koncept je “rudarjenje” na trdem disku. Kot smo že povedali, lahko naenkrat prejmete od 0 do 4095 zajemalk in jih shranite na trdi disk. Dobili boste minimalni rok za reševanje noncev. Ta rok označuje tudi čas za ustvarjanje bloka.

Če vam nonce uspe rešiti prej kot drugi rudarji, boste za nagrado dobili blok. Znan primer bi lahko bil Burst, ki je sprejel algoritem Proof-of-Capacity.

 

Prednosti in slabosti Dokaz o zmogljivosti

Rudarstvo na trdem disku je energetsko učinkovitejše od običajnega Proof-of-Work. Ni vam treba zapravljati bogastva, da bi dobili drage rudarske ploščadi, ki smo jih videli v protokolu Bitcoin. Trdi disk domačega računalnika je ravno dovolj, da začnete rudariti po tem soglasnem algoritmu.

Če povem resnico, ima ta veriga soglasnih algoritmov tudi nekaj resnih pomanjkljivosti. Najprej postopek ustvari ogromno odvečnih prostora na disku. Sistem bo favoriziral rudarje z večjimi skladiščnimi enotami, ki ogrožajo decentraliziran koncept. Tudi hekerji bi lahko izkoristili sistem in v sistem vbrizgali rudarsko zlonamerno programsko opremo.

 

Proof-of-Burn

To soglasno zaporedje je precej impresivno. Za zaščito kriptovalute PoW bo del kovancev zgorel! Postopek se zgodi, ko rudarji pošljejo nekaj kovancev na naslov »Eater«. Naslovi Eater ne morejo porabiti teh kovancev za noben namen. Glavna knjiga vodi zapis o požganih kovancih, zaradi česar so resnično nepotrebni. Uporabnik, ki je zažgal kovance, bo dobil tudi nagrado.

Da, gorenje je izguba. Toda škoda je začasna, saj bo postopek dolgoročno zaščitil kovance pred hekerji in njihovimi kibernetskimi napadi. Poleg tega postopek gorenja poveča vloge alternativnih kovancev.

Tak scenarij poveča možnost, da uporabnik izkoristi naslednji blok, in poveča svoje nagrade v prihodnosti. Torej je gorenje mogoče uporabiti kot privilegij za rudarstvo. Nasprotna stranka je odličen soglasni primer kriptovalute, ki uporablja ta protokol konsenznega bloka.

 

Naslov jedca

Za kurjenje kovancev jih uporabniki pošljejo na naslove Eater. Naslov Eater nima zasebnega ključa. Torej noben uporabnik ne more nikoli dostopati do teh naslovov, da bi porabil kovance v sebi. Poleg tega se ti naslovi generirajo naključno.

Čeprav so ti kovanci nedostopni ali “izginili za vedno (!)”, Se štejejo za izračunano ponudbo in označeni kot požgani.

 

Prednosti in slabosti algoritma Proof-of-Burn

Glavni razlog za kurjenje kovancev je ustvariti večjo stabilnost. Vemo, da dolgoročni igralci dolgo časa držijo kovance za dobiček.

Sistem daje prednost tem dolgoročnim vlagateljem z zagotavljanjem stabilnejše valute in dolgoročne zaveze. Poleg tega to povečuje decentralizacijo in ustvarja bolje porazdeljeno omrežje.

Toda iz katerega koli kota pogledate scenarij, kurjenje kovancev pomeni, da ga zapravite! Tudi nekateri naslovi jedcev imajo v sebi Bitcoinov za več kot 100.000 USD. Denarja ni mogoče izterjati – opečejo se!

 

Dokaz teže

V redu, soglasni protokol verige verig Proof-of-Weight je na zadnjem mestu našega seznama soglasnih algoritmov. To je velika nadgradnja algoritma Proof-of-Stake. V Proof-of-Stake: več kot žetonov imate, boljše so vaše možnosti, da odkrijete več! Zaradi te ideje je sistem nekoliko pristranski.

No, Proof-of-Weight poskuša rešiti tako pristransko naravo PoS. Kriptovalute, kot so Algorand, Filecoin in Chia, izvajajo PoWeight. Proof-of-Weight upošteva nekatere druge dejavnike kot lastništvo več žetonov, kot je v PoS.

Ti dejavniki se opredelijo kot „uteženi dejavniki“. Filecoin na primer upošteva količino podatkov IPFS, ki jih imate, in tehta ta faktor. Nekateri drugi dejavniki, med drugim tudi Proof-Space-Time in Dokaz-of-Reputation.

Temeljne prednosti tega sistema vključujejo prilagoditev in razširljivost. Čeprav bi bilo spodbujanje lahko velik izziv za ta algoritem soglasja.

 

Primerjava med algoritmi soglasja

Soglasni algoritmi Blockchain platforma Začetek od Programski jeziki Pametne pogodbe Prednosti Slabosti
PoW Bitcoin 2009 C++ Ne Manj priložnosti za 51% napad

Boljša varnost

Večja poraba energije

Centralizacija rudarjev

PoS NXT 2013 Java Da Energijsko učinkovit

Bolj decentralizirano

Nič na kocki
DPoS Lisk 2016 JavaScript Ne Energijsko učinkovit

Prilagodljivo

Povečana varnost

Delno centralizirano

Napad dvojne porabe

LPoS Valovi 2016 Scala Da Poštena uporaba

Najem kovancev

Vprašanje decentralizacije
POET Hyperledger Sawtooth 2018 Python, JavaScript, Go, C ++, Java in Rust Da Poceni udeležba Potreba po specializirani strojni opremi

Ni dobro za javni blokchain

PBFT Tkanina Hyperledger 2015 JavaScript, Python, Java REST in Go Da Ni potrebe po potrditvi

Zmanjšanje energije

Komunikacijska vrzel

Sybil Attack

SBFT Veriga 2014 Java, Node in Ruby Ne Dobra varnost

Potrditev podpisa

Ni za javni blokchain
DBFT NEO 2016 Python, .NET, Java, C ++, C, Go, Kotlin, JavaScript Da Prilagodljivo

Hitro

Konflikti v verigi
DAG IOTA 2015 Javascript, Rust, Java Go in C++ V teku Nizkocenovna mreža

Razširljivost

Vrzeli pri izvajanju

Ni primerno za pametne pogodbe

POA Decred 2016 Pojdi Da Zmanjša verjetnost 51% napada

Enak prispevek

Večja poraba energije

Dvojno podpisovanje

Pol NEM 2015 Java, C ++ XEM Da Podelitev pravic

Transakcijsko partnerstvo

Vprašanje decentralizacije
PoC Burstcoin 2014 Java Da Poceni

Učinkovito

Porazdeljeno

Favoriziranje večjih rib

Vprašanje decentralizacije

PoB Slimcoin 2014 Python, C ++, lupina, JavaScript Ne Ohranjanje omrežja Ne za kratkoročne vlagatelje

Zapravljanje kovancev

PoWeight Filecoin 2017 SNARK / ŽIGA Da Prilagodljivo

Prilagodljivo

Težava s spodbudo

Poglavje 8: Sklepne opombe

Soglasni algoritmi naredijo naravo blokovnih mrež tako vsestransko uporabno. Da, ne obstaja niti en blok veriga soglasnih algoritmov, ki bi lahko trdil, da je popoln. Toda v tem je lepota tehnologije, ki jo predvidevamo – nenehna sprememba za izboljšanje.

Če teh soglasnih algoritmov ne bi bilo, bi bili še vedno odvisni od Proof-of-Work. Če vam je všeč ali ne, vrsta PoW ogroža decentralizacijo in porazdeljeno naravo verig blokov.

Celotna ideja tehnologije veriženja blokov je decentralizacija in boj proti monarhiji. Skrajni čas je, da navadni ljudje ustavijo pokvarjen in pokvarjen sistem.

Nestrpno čakamo na boljše in boljše soglasne algoritme, ki nam bodo spremenili življenje v boljši jutri!

Želite graditi kariero v Blockchainu in razumeti osnove tehnologije Blockchain? Priporočamo vam, da se prijavite na tečaj Osnove brezplačnega blokchaina in postavite temelje svetle kariere Blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map