Priročnik za začetnike: Kaj je vilica za kriptovalute?

Beseda “Fork” je sama po sebi preveč modna, kar dejansko pomeni posodobitev programske opreme ali kakršno koli posodobitev protokola. To ni le modno ime za nadgradnjo programske opreme, ampak se pogosto uporablja tudi v svetu kriptovalut v primeru, ko cena katere koli določene kriptovalute doseže vrh mize ali recimo podivja na trgu.

Če govorimo o teh vrhovih, je od vrednosti odvisno, ali so na poti pozitivne pridobitve neke vrednosti ali izgube neke vrednosti, oba primera imata enake verjetnosti. Do zdaj je bilo veliko fork dogodkov, povezanih z Bitcoinom, saj je njegova cena dosegla vrhunec. Tudi če pride do negativnega preobrata, lahko še vedno zaslužite, če sledite poti pametnosti. Krilovalne vilice imajo možnost, da hkrati zaženejo dve verigi blokov v drugem omrežju ustvarjanje nadomestna različica verige blokov.

Vilice so nekoliko zapletena stvar, tako kot usoda. Lahko se zadovoljite, če rečete, da so vilice usoda v projektu kriptovalut, za dobre in slabe je odvisno samo od njih. Načrtujejo jih ali jih lahko sproži razvojna skupina, kadar se zdi, da je v trenutnem projektu nezadovoljen. Vilice so ena najbolj zdravih komponent v prostoru kriptovalut, saj so v naravi odprtokodne. Fork omogoča, da skupnost oceni, da razpravlja o njihovih idejah in načinu njihovega izvajanja.

Ideja, da so vilice za kriptovalute odprtokodne, nobeni skupini ne omogoča, da bi uživala moč v kakršnem koli projektu.

Vrste vilic za kriptovalute

Če govorimo o kriptovalutah ali verigi blokov, obstajata dve glavni stvari vrste vilic to je neposredno odvisno od načina izvajanja posodobitev, tj. bodisi združljivo nazaj bodisi združljivo z nazaj.

Kliče se nazaj združljiva Mehke vilice medtem ko se imenuje združljiv, ki ni združljiv z nazaj Hard Fork. Tudi vilice, ki niso združljive z nazaj, so obvezne, ko gre za blockchain omrežje, medtem ko so vilice nazaj neobvezne.

Kaj je Hard Fork?

Kaj je Hard Forks?

Hard hard na splošno predstavlja uvod v novo programsko opremo z dodatkom v omrežje. Prikaže dve vozlišči blockchain, novo in staro, ki sta popolnoma različna, in sploh ne sodelujeta z drugimi vozlišči ali jih ne priznavata. To pomeni, da nova različica potem ne bo mogla biti združljiva s staro. Celotna omrežja je treba nadgraditi na najnovejšo različico, saj bo programska oprema v stari različici transakcijo naredila neveljavno. Lahko se zgodi tudi, da se nekateri rudarji še vedno držijo starih pravil ali prvotne različice; tudi takrat bo postalo nepomembno.

Kaj je Soft fork?

V nasprotju s trdimi vilicami naj bi bile mehke vilice združljive nazaj. V tej vrsti vilic med nadgradnjo stara vozlišča zlahka prepoznajo novo in vam zato ni treba imeti univerzalnega nabora posodobitev. Za razliko od tega, kar se zgodi pri napornem delu, bodo transakcije zdaj videti veljavne. Za uspeh mehkih vilic je treba v omrežnem sistemu imeti večino zgoščevalne moči. Loči se, če je podprta le z najmanjšo močjo razpršitve v krogu omrežja.

Nedavne vilice za kriptovalute

  • Bitcoin Cash Fork

Nadgradila se je 15. maja 2018 in se ukvarjala s povečanjem velikosti bloka na 32 MB. Prav tako je bilo manipuliranih z več operativnimi kodami.

  • Bitcoin Gold Fork

Nadgradila se je 25. oktobra 2017 in se ukvarjala z lansiranjem algoritma, ki je odporen na ASIC.

  • Bitcoin diamantne vilice

Ta trda vilica, ki je bila predstavljena 24. novembra, je bila vzgojena, da bi se spopadla s počasnimi potrditvami transakcij BTC in pomanjkanjem zasebnosti.

  • Super Bitcoin vilice

“Naredite Bitcoin spet odličen”, je geslo tega vilice, ki se je prvotno ukvarjalo z vprašanji, povezanimi z BTC. (Vir: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_bitcoin_forks)

  • Ethereum Metropolis

Ethereum je zaradi velike obremenitve svojega omrežja opazil tudi trdo vilico. Da bi sledili tempu in obsegu, ki jih zahtevajo uporabniki, se je fundacija odločila, da bo uvedla posodobljene, imenovane Metropolis. Nadgradnja se je kasneje razdelila na dva dela, imenovana Konstantinopel (16. oktober 2017) in Bizant (predvidoma leta 2018). Prvi se osredotoča na odpravljanje težav z razširljivostjo, drugi pa na izboljšanje hitrosti in globoka jedra.

  • Monerova trda vilica

V Monerovem hard forku je bil RingCT uveden kot sredstvo za privatizacijo transakcij.

Končne besede

Krilovalne vilice so nedvomno odličen način uporabe in eksperimentiranja znotraj prostora verige blokov. Tudi v prihodnosti se bo zgodilo veliko ljudi, saj je to odličen način za spopadanje z nadgradnjo stopnje programske opreme in protokola.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map