Priročnik za začetnike: Kaj je soglasni algoritem?

Soglasni algoritem ima pomembno mesto v računalništvu. Računalniki ga uporabljajo za dosego dogovora glede ene točke podatkovne vrednosti. Uporablja se samo v porazdeljenih sistemih ali procesih.

Morda ste že slišali za algoritem soglasja prek verige blokov ali bitcoinov. Danes imamo priložnost podrobno preučiti temo in razumeti tudi njeno vlogo v porazdeljenih sistemih.

Torej, o čem bomo razpravljali? Naštejmo jih spodaj.

  1. Kako deluje algoritem soglasja?
  2. Uporaba soglasnega algoritma.
  3. Vrste soglasnih algoritmov

Začnimo.

Kako deluje algoritem soglasja?

Za porazdeljeno omrežje ni običajno, da so vsa sistemska vozlišča v zvezi vsakič, ko je potrebno soglasje. Obstajajo tudi možnosti, da se nekatere informacije med prenosom izgubijo.

Soglasni algoritem rešuje največjo težavo, skozi katero gre distribuirani ali večagentni sistem. Zagotavlja doseganje konsenza z minimalnimi sredstvi, ob ohranjanju integritete in preglednosti sprejetih odločitev.

Da bi zagotovili, da je celoten sistem odporen na napake, soglasni algoritem zahteva le odgovor 51% virov hkrati. Poskusimo ga razumeti na primeru soglasnega algoritma PoW. Oseba pošlje 0,2 BTC iz svoje denarnice v drugo denarnico. Za zagotovitev, da transakcija poteka, rudar minira blok, v katerem mora biti transakcija. Zdaj rudarji začnejo kopati blok. Čez nekaj časa bo potrjen, ko sistem naredi minimum, potreben za validacije. V primeru BTC je za dosego konsenza potrebnih le šest potrditev.

V času pisanja obstaja veliko vrst soglasnih algoritmov. To pomeni, da je interno delovanje odvisno od vrste uporabljenega soglasnega algoritma.

Uporaba soglasnega algoritma

Obstajajo različne aplikacije soglasnega algoritma. Čeprav se v glavnem uporablja za decentraliziran sistem, je enako koristen tudi v centraliziranem sistemu. Za boljše razumevanje naštejmo primere uporabe soglasnega algoritma.

  1. Najosnovnejša uporaba algoritma je odločitev, ali je treba transakcijo v porazdeljenem okolju izvesti ali ne. Večina blockchain omrežij ga uporablja.
  2. Soglasni algoritem je zelo koristen tudi pri dodelitvi vozlišča statusu vodje.
  3. Nenazadnje se uporabljajo tudi za sinhronizacijo podatkov po decentraliziranem omrežju in zagotavljanje doslednosti.

Vrste soglasnih algoritmov

Obstaja veliko vrst soglasnih algoritmov. V tem članku bomo obravnavali samo najbolj priljubljene. Torej, brez odlašanja začnimo.


(1) Dokazilo o delu (PoW)

Dokaz dela je najbolj priljubljen soglasni algoritem. Bitcoin, Litecoin in Ethereum ga uporabljajo. Prvič ga je zasnoval Satoshi Nakamoto, ko je uporabil svojo Bitcoin izvedbo. Vendar pa je to tudi najbolj neučinkovit način za doseganje soglasja v verigi blokov, saj zahteva precejšnjo količino računske moči. Deluje tako, da rudarje prosi za reševanje zapletenih matematičnih problemov. Ko je razpršena rešitev razrešena, je blok miniran in transakcija hkrati potrjena.

Z reševanjem ustvarjajo bloke, ki se kasneje dodajo v verigo blokov. Da bi to delovalo, mora biti 50% dela vedno poštenih.

(2) Dokazilo o deležu (PoS)

Naš naslednji najbolj priljubljeni soglasni algoritem je Proof of Stake. Uporabljajo ga Peercoin, Decreed in kmalu Ethereum. Deluje tako, da kovance vstavite v denarnico. Vozlišča, ki so vložila kovance, bodo povedala, kdaj je treba doseči konsenz. Dobra stvar pri PoS je, da ni potreben računalniške moči.

Vir porabe so v tem primeru žetoni sami. Če vozlišče za vložke ne glasuje za pravilno transakcijo, bo izgubilo svoj vložek. Če bo uspelo, bo imelo večje možnosti za vložke, ko bo izvedena naslednja transakcija.

Tako kot drug algoritem soglasja ima tudi PoS slabosti. To je “nič na kocki.” Deluje tako, da potrdi obe strani vilic. Pred kratkim smo pisali o razliki med PoW in PoS.

(3) Delegirani dokaz o deležu (DPoS)

Delegirani dokaz o vložku se morda sliši podobno kot PoS, vendar se v svojem pristopu razlikuje. Prva stvar, ki jih razlikuje, je, da DPoS ni povsem decentraliziran. V tem sistemu deležniki ne potrdijo blokov, ampak izberejo delegate.

Ti delegati nato potrdijo vsako transakcijo. Na splošno ima vsak decentraliziran sistem od 20 do 21 delegatov, ki preverjajo transakcije. Zaradi tega je DPoS izjemno učinkovit in ga uporabljajo EOS, Steemit in drugi.

(4) Soglasni algoritem za dokazovanje avtoritete (PoA)

Zadnji algoritem soglasja, o katerem bomo razpravljali, je Proof-of-Authority. Uporablja se za popolnoma centraliziran sistem. To pomeni, da odobreni računi (ki jih izberejo skrbniki sistema) izvajajo preverjanja v celotnem omrežju. Zaradi svoje centralizirane narave se uporablja predvsem v zasebnih omrežjih.

Zaključek

Do zdaj bi morali že pravilno razumeti algoritem soglasja. Če imate kakršna koli vprašanja, lahko vedno uporabite spodnji odsek za komentarje!

Oglejte si naš Ultimate vodič po tehnologiji Blockchain

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map