Končni seznam standardov ERC, ki jih morate poznati

Članek zajema osnovne osnove standardov ERC in ponuja poglobljeno analizo vsakega tipa standarda ERC žetona.

Ste razvijalec verig blokov Ethereum ali podjetnik, ki nameravate izdati žetone na osnovi Ethereuma? Morda se boste ozrli naokoli, da bi ugotovili, kaj pomenijo standardi ERC in kako pomembni so za vas.

Tu je zadnji seznam standardov ERC!

Vpišite se zdaj: Tečaj osnove podjetniških blokov

Kaj so standardi ERC?

„Zahteva za komentarje Ethereum“ (ERC) je dokument, ki ga pišejo programerji pametnih pogodb, ki uporabljajo platformo Ethereum blockchain. V teh dokumentih opisujejo pravila, ki jih morajo upoštevati žetoni na osnovi Ethereuma.

Če niste seznanjeni z osnovami Ethereuma, najprej preverite najboljši vodnik Ethereum.

Skupnost Ethereum za pregled teh dokumentov uporablja postopek, imenovan „Predlog za izboljšanje Ethereuma“. Komentirajo ga in posledično ga lahko razvijalec, ki je ustvaril dokument, popravi.

Skupnost Ethereum sprejme nekatere od teh dokumentov po zaključku postopka EIP, ga dokonča in nato razvijalci implementirajo. Tako dokument postane ERC. Z drugimi besedami, ERC izvirajo kot EIP in bi lahko obravnavali različna področja, na primer žetone, registracijsko ime itd..

ERC STANDARDI – PREPROSTO POJASNILA INFOGRAFSKO

Čeprav obstaja več standardov Ethereum. Ti standardi ERC Ethereum so najbolj znani in priljubljeni –

 1. ERC-20
 2. ERC-165
 3. ERC-721
 4. ERC-223
 5. ERC-621
 6. ERC-777
 7. ERC-827
 8. ERC-884
 9. ERC-865
 10. ERC-1155

Standard ERC 20 – najbolj priljubljen žetonski standard

ERC-20 je najbolj priljubljen žetonski standard in večina ICO-jev, ki so svoje žetone izdali na platformi Ethereum, ga uporablja. Več o tem, kaj je ICO, preberite tukaj!


Če ste razvijalec Ethereuma, lahko svoje pametne pogodbe kodirate z zavedanjem, da lahko zlahka komunicira z žetoni ERC-20.

Tako kot razvijalci Ethereuma o tem žetonu ne želijo vedeti nič več, lahko tudi razvijalci denarnic dihajo! Za zagotovitev, da žeton deluje z aplikacijo za denarnico, jim ni treba narediti nobenih korakov za razvoj ali integracijo po meri.

To je zamenljiv standard žetona. To pomeni, da imata dva kovanca katerega koli žetona, zgrajenega na njem, v določenem trenutku enako vrednost. Vzemimo za primer LockChain, decentralizirano tržnico potovanj z 0-odstotno provizijo. Njihov žeton LOC sledi ERC 20 in 1 žeton LOC ima v določenem trenutku popolnoma enako vrednost kot drug žeton LOC.

Upoštevati je treba standardni protokol, zato je izdajanje novih žetonov s standardom ERC 20 enostavno. Preberite ta priročnik za začetnike, če želite izvedeti več o tem, kaj je ERC20?

ERC 165 – podporni steber ERC 721

To je res standard za metodo, namesto žetonov. Vendar je pomemben za drug žetonski standard, ERC721, ki ga brez njega ni mogoče implementirati.

Več o ERC721 kasneje!

Pametna pogodba mora sodelovati s kripto žetoni. Medtem ko lahko vse pogodbe sodelujejo z žetoni ERC 20, se to razlikuje od drugih standardov ERC za žetone, na primer ERC 721. Pametne pogodbe morajo za interakcijo z žetoni v skladu z drugimi standardi izvajati posebne vmesnike.

Zdaj mora razvojna skupnost Ethereum vedeti, kateri vmesniki izvaja pametna pogodba, in te informacije je treba objaviti. To je zato, ker morajo vedeti, na katere načine lahko sodelujejo s to pogodbo.

Ni bilo standardne metode za zaznavanje vmesnikov, ki jih uporablja pametna pogodba, in njihovo objavo. ERC 165 poleg tega standardizira identifikacijo vmesnikov in za to standardizira metodo.

Več o tem preberite v Predlog dokumenta EIP 165.

ERC 721 – Standard za nezamenljive žetone

Ali želite razviti igro Ethereum DApp, kot je CryptoKitties? Podjetje Axiom Zen, ki ima sedež v Vancouvru v Britanski Kolumbiji v Kanadi, ga je lansiralo v zadnjem tednu novembra 2017, do prvega tedna decembra pa je postalo virusno! Igralci so v enem tednu zanj porabili Eter v vrednosti milijonov dolarjev.

V tej igri lahko igralci kupujejo, prodajajo in redijo prikupne digitalne mucke. S preglednostjo, ki jo ponuja platforma Ethereum blockchain, lahko vsi vidijo pravila igre, zato je konkurenca poštena. Če lahko vzredite redko pasmo digitalnih mladičkov, lahko zanje dobite višjo ceno.

Vsak ukaže drugačno ceno; zato za mladiče ne morete uporabljati standarda ERC 20. Potrebujete nezamenljiv standard žetona in to je tisto, kar je ERC 721.

Obstajajo tudi drugi primeri uporabe za nezamenljive žetone, na primer sektor za distribucijo električne energije jih lahko uporablja.

Pametna pogodba, ki bo sodelovala z žetoni ERC 721, mora imeti ločen vmesnik, zato mora slediti standardu ERC 165. Preberite več o ERC 721 v Predlog dokumenta EIP 721.

ERC 223 – rešuje vprašanja ERC20 o „izgubi žetonov“

Če pošljete žetone ERC 20 pametnim pogodbam, ki ne morejo obdelovati žetonov, to dejanje žari žig in jih ne morete obnoviti. ERC 223 predlaga, da se to prepreči.

Razvijalci lahko sprejmejo ali zavrnejo žetone, ki prispejo na njihove naslove pametnih pogodb. Določa funkcije, ki jih pogodba lahko kodira, tako da prenos ne bo uspel, če ne bo sprejel žetonov.

To ne zažge nobenega žetona!

Medtem ko namerava ERC 223 prihraniti naključno izgubljeno bogastvo, še ni uveden. Noben žeton ga ne uporablja in kripto izmenjave morda niso pripravljene za ta standard.

Oglejte si podrobno primerjavo med ERC20 in ERC 223 v primerjavi z ERC777.

Tudi zaradi Ethereumove uvedbe storitve Ethereum Name Service (ENS) bodo takšne transakcije zelo redke. Zato moramo preveriti, ali bo skupnost Ethereum izvedla ta predlog. Preberite več o tem standardu v Dokumentacija ERC 223 GitHub.

ERC 621 – lahko spremeni skupno ponudbo žetonov

Ta standard je razširitev ERC 20 za povečanje ali zmanjšanje skupne ponudbe žetonov z uporabo dveh funkcij, tj. „Povečanje ponudbe“ in „zmanjšanje dobave“ Predlog priporoča, da jih uporablja samo lastnik pogodbe ali zaupanja vredni uporabniki.

Kriptovalute so matematični denar, za razliko od fiatnih valut, kjer lahko centralne banke povečajo ali zmanjšajo ponudbo. Skupna ponudba žetonov je eden izmed mnogih dejavnikov, ki določajo apreciacijo žetonov in vplivajo na ekonomičnost žetona.

Ta predlog je osnutek in preveriti moramo, ali ga bo skupnost Ethereum izvedla glede na obsežen učinek. Več o predlogu preberite v EIP 621 GitHub dokumentacija.

ERC 777 – zmanjšuje trenje pri kripto transakcijah

Medtem ko se sklicuje na pametno pogodbo, po prvi transakciji standard ERC 20 zahteva še eno transakcijo, da preveri, ali so merila izpolnjena. Na pametno pogodbo se sklicuje šele po tem. To poveča število transakcij in dejansko povzroči trenje.

ERC 777 je predlagani standard, ki vključuje funkcijo za prepoznavanje prejema žetonov in zagon pametne pogodbe takoj po prvi transakciji. Medtem ko zniža režijske stroške transakcije, uporabniku omogoča tudi zavrnitev dohodnih žetonov z naslova s ​​črne liste. Črni seznam naslovov je lahko iz različnih razlogov, na primer vdora ali nezakonitih dejavnosti. Možnost zavrnitve plačila s takšnega naslova izboljša varnostni položaj Ethereum DApp.

ERC 777 podpira vse prednosti ERC 20. OpenZeppelin je že uvedel ERC777 za izdelavo, avtomatizacijo in upravljanje decentraliziranih aplikacij.

Predlog lahko preberete v Dokument EIP 777 GitHub.

Ne pozabite si ogledati primerjave med ERC 20 in ERC 223 ERC 777!

ERC 827 – Omogoča prenos žetonov, ki ga lahko porabi tretja oseba

Gre za še eno razširitev ERC 20, ki pa namerava izboljšati težavo, ki jo poskuša rešiti ERC 223. Če je ta standard izveden, lahko imetnik žetona prenese žetone, hkrati pa odobri tretjo osebo, da ga porabi.

S tem standardom ERC lahko denarnice in borze znova uporabljajo žetone, ker se obe strani strinjata o posebnih merilih, s katerimi lahko tretja oseba porabi dinamičen znesek. Skupnost Ethereum ga še ni izvedla, več o tem predlogu pa lahko preberete v EIP 827 GitHub dokumentacija.

ERC 884 – Tokenizira zaloge

Nedavna zakonodaja v ameriški zvezni državi Delaware zdaj podjetjem omogoča uporabo blockchaina za vzdrževanje registrov delnic. Med predlaganimi standardi ERC jo namerava izkoristiti ERC 884. Vsak žeton bo označil kot delež družbe, ustanovljene v državi Delaware.

V skladu s predpisi ERC 884 vključuje tudi naslednje:

 • Preverjanje identitete in obvezen seznam imetnikov žetonov;
 • Družba lahko pripravi seznam delničarjev v skladu z zakonskimi zahtevami;
 • Snemanje pooblastil regulatorjev informacij;
 • Evidenčni prenos delnic v skladu z zakonskimi zahtevami;
 • Samo celotna vrednost žetonov, torej brez delne vrednosti;
 • Delničarji, ki so izgubili zasebne ključe ali žetone, jih morajo vrniti na nov naslov.

Izvajanje ERC 884 zahteva zbirko podatkov zunaj verige za različne zahteve „Spoznaj svojo stranko“ (KYC). Še vedno gre za osnutek predloga in ga lahko preberete v Dokument EIP 884 GitHub.

ERC 865 – pomaga začetnikom v kripto svetu

Kot uporabnik, ki je nov v kripto, ko poskušate prenesti žetone na osnovi Ethereuma, nenadoma ugotovite, da morate v Eteru plačati provizije za rudarje. Za vas poveča trenje.

Med razvijalci standardov ERC v skupnosti Ethereum predlaga, da ERC 865 olajša nove kripto uporabnike. Predlaga uporabo žetona za plačilo tudi provizij rudarjev. Gre za osnutek predloga, ki ga lahko preberete v Dokument EIP 865 GitHub.

ERC 1155 – najnaprednejši nefungibilni žeton

ERC 1155 rešuje vsa glavna vprašanja ERC 20 in ERC 721 – nekdanji najboljši standardi žetonov za nezamenljive žetone. Za ERC 1155 lahko uporabniki ustvarijo več žetonov v eni pogodbi. ERC-1155 lahko uporabite tudi za primere uporabe, ki niso zamenljivi ali ne. Vse te lastnosti omogočajo, da je ERC1155 boljši pri upravljanju skladiščenja, učinkovit in proračunsko prijazen.

Več o tem lahko preberete tukaj Dokumentacija EIP-1155.

Končne misli

Obstaja še več drugih standardov žetonov – poleg standardov ERC. Na primer, žeton NEP5 iz NEO je zelo podoben ERC20 in ERC223. Vsak od teh standardov žetonov ima različne namene in ima svoje prednosti in slabosti.

Če želite bolje razumeti osnove, razmislite o tem BREZPLAČNEM tečaju o osnovah Enterprise Blockchains.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map