Končni glosar Blockchain za začetnike – 46 opredelitev Blockchain

Contents

ABCDEFGHjazJKLM

NOPVRSTUWXY.Z

Pri 101 Blockchains verjamemo v tehnologijo veriženja blokov in vemo, kako zmedeno je za vsakogar, ki je nov v celotni verigi blokov. V tej blok-verigi bomo na preprost način zajeli vse bistvene teme. Prav tako lahko sledite povezavam, če želite izvedeti več o kateri koli določeni definiciji verige blokov.

To je tudi prvi del serije “Blockchain Explained”, ki jo preživljamo. Zato spremljajte, če želite izvedeti več o blockchainu. V tem glosarju blockchain za začetnike smo zbrali najpomembnejše definicije blockchain, ki bi jih morali poznati, saj jih boste veliko slišali. V tem glosarju bomo v bližnji prihodnosti delili več člankov in definicij.

Ultimate Blockchain glosar za začetnike – Infographic

Blockchain Glossary Infographic

Seznam definicij blokov

Trenutno je v tem glosarju 46 definicij verig blokov, začnimo.

A

Kaj je naslov?

Naslov je pomemben izraz v kriptovaluti. To je edinstven identifikator, ki se uporablja za identifikacijo pošiljatelja in prejemnika. Uporablja se tudi za shranjevanje kriptovalut. V resnični analogiji se domači naslov uporablja za pošiljanje in prejemanje pisem ali paketov. Naslov se ustvari z zasebnim ključem. Zasebni ključ je tudi edinstven za naslov. Zasebni ključ se uporablja tudi za dostop do digitalnih sredstev, ki jih ima naslov. V kriptovaluti je naslov praviloma alfanumerični niz. Tudi če imajo naslovi za določen ekosistem podobnosti. Na primer, vsi naslovi, povezani z Ethereumom, se začnejo z 0x, medtem ko se Bitcoin naslovi začnejo s 3 ali 1. Naslov je eden najpomembnejših izrazov, ki se jih je treba naučiti med raziskovanjem glosarja blockchain.

Kaj je Airdrop?

Airdrops so namenjeni razdeljevanju brezplačnih žetonov ljudem kot nagradam. Povezan je z blockchain projekti, zlasti ICO. Airdrop bi lahko imel spodbudo ali pa tudi ne. Številni startupi ali blockchain projektirajo iz različnih razlogov, vključno s popravki napak, rastjo skupnosti ali spodbudami, ki pozitivno vplivajo na njihovo idejo. Vsakdo lahko sodeluje v airdropsu, dokler se ne ujema z njegovo zahtevo.

Preberite več o Airdrops in kako prejemati brezplačne žetone v tem članku

Opredelitev Altcoin

Vsaka kriptovaluta ali žeton, ki ni Bitcoin, je znana kot altcoin. Z besedo “altcoin” je povezan prefinjen pomen. Razdeli se lahko na “alt”, kar pomeni alternativo, in “coin”, kar pomeni kriptovaluto. Vsak kovanec, ki se sprosti po Bitcoinu, je znan kot altcoin. Nekateri primeri vključujejo Ethereum, NEO, EOS, LEND itd. Altcoins so tudi boljši glede funkcij in funkcionalnosti, vendar ne ponujajo shranjevalne vrednosti v primerjavi z Bitcoini.

Več o Altcoins preberite tukaj.

B

Kaj je Blockchain?

Blockchain je tehnologija porazdeljene knjige (DLT), ki ponuja decentralizacijo. Je zamisel psevdonima Satoshi Nakamoto. Izumil je tudi Bitcoin, ki uporablja tehnologijo veriženja blokov. Blockchain je sestavljen iz vozlišč, ki vsebujejo kopijo decentralizirane knjige. Tudi blockchain uporablja konsenzno metodo za dogovor o vrednosti v celotnem omrežju. Upamo, da ste izvedeli več o definiciji verige blokov.

Več o blockchainu preberite tukaj.

Opredelitev nagrade

Bounty je preprost program, ki ga vodijo zagonska podjetja ali podjetja za spodbujanje pozitivnega vedenja, kot so popravki napak, tržna pomoč, pisanje člankov itd. Nagrade so bile vedno priljubljene v tehnološki industriji. Vendar je ujel novo smer, ko so se začele dogajati mednarodne organizacije ICO. Tudi pri blagodati ne gre za pozitiven učinek. S tem so povezani nekateri negativni vidiki, vključno s tržno manipulacijo.

Več o Bountyju preberite tukaj

Kaj je Bitcoin?

Bitcoin je kriptovaluta, ki jo je leta 2009 ustanovil Satoshi Nakamoto. To je digitalna valuta, ki za delovanje ali delovanje ne zahteva centraliziranega organa. Leta 2017 se je povzpel na nove višine, ko se je njegova vrednost dotaknila 19.000 USD na bitcoin. Bitcoin nima boljše praktične uporabe v primerjavi z drugimi kriptovalutami zaradi naraščajočega časa prenosa in provizij, povezanih s prenosom. Vendar se zdaj uporablja kot pomnilniška vrednost. Bitcoin lahko shranite v denarnico, ki je posebej narejena za njegovo shranjevanje. Bitcoin uporablja tehnologijo porazdeljene knjige (DLT).

Kaj je Blockchain Explorer?

Block Explorer je orodje, ki se uporablja za ogled transakcij v verigi blokov. Transakcije so lahko tekoče ali pretekle transakcije. Block Explorer vam omogoča tudi več informacij o verigi blokov. Na primer, lahko veste o rasti in hitrosti razpršitve omrežja. Block Explorer je več kot le orodje za raziskovanje transakcij. Ponujajo tudi veliko drugih stvari, ki jih je mogoče poznati z uporabo raziskovalec blokov. Poročajo tudi o nepotrjenih transakcijah in prikazujejo tudi rudarske težave z verigo blokov. Raziskovalec blokov za vrnitev informacij vzame naslove denarnice ali posebne ID-je transakcij. Napredni raziskovalci blokov lahko tudi ustvarjajo poročila na podlagi podatkov, do katerih imajo dostop. Z učenjem o raziskovalcu blokov boste izboljšali svoje znanje o definicijah blokov.

Članek s popolno razlago bo kmalu na voljo. Ostani na vezi.

Kaj je Block Reward?

Block Reward je nagrada, ki jo rudar dobi po uspešnem reševanju bloka. Za pridobitev nagrade rudar doda prvo transakcijo v blok. Celoten postopek se začne z rudarji, ki iščejo bloke, ki jih je treba preveriti. Ko so nagrade najdene, je treba preveriti, da bo nagrada obdelana. Nagrada se deli tudi med skupino rudarjev, odvisno od količine dela, ki so ga opravili. Dober primer vključuje Bitcoin, kjer en blok, izkopan, nagradi 12,5 BTC od leta 2018. Vrednost nagrade se spreminja glede na težavo in druge dejavnike.

C

Kaj je soglasje?

Konsenz je način dogovora o posamezni točki vrednosti podatkov v omrežju. V porazdeljenih sistemih se uporablja veliko soglasnih algoritmov. Nekateri priljubljeni soglasni algoritmi vključujejo Proof-of-Work (PoW), Proof-of-Stake (PoS) in Delegirani Proof of Stake (DPoS). Vsi delujejo drugače in imajo drugačen način soglasja v porazdeljeni mreži.

Preberite več o algoritmu konsenza tukaj.

Opredelitev kriptovalute

Kriptovaluta je virtualni / digitalni kovanec brez oprijemljivega obstoja. Lahko se distribuira po omrežju in deluje kot način trgovanja med vrstniki. Obstoj obdaja idejo o decentralizaciji, ne da bi pri tem delovala centralna oblast. Nekatere izmed najbolj priljubljenih kriptovalut vključujejo Bitcoin, Ethereum, NEO, Litecoin, EOS itd. Uporabnik lahko rudari ali kupi kriptovaluto. Obstajajo tudi drugi načini, kako se dokopati do kriptovalut, vključno z dobrotami, airdropom, rudarjenjem ali vložki.

Več o kriptovaluti preberite tukaj.

Kaj je kriptovalutna vilica?

Cryptocurrency Fork je tehnični izraz, ki pomeni ustvarjanje nove različice verige blokov iz njene že razpoložljive različice verige blokov. Ustvarja novo vejo z dodanimi ali novimi lastnostmi, značilnostmi ali funkcionalnostjo. Ena izmed priljubljenih vilic kriptovalut se je zgodila vilica ETH-ETC zaradi vdora DAO v verigo Ethereum. Obstajata tudi dve vrsti vilic: trde in mehke vilice. Bitcoin je imel tudi nekaj vilic, ki vključujejo Bitcoin Gold, Bitcoin Diamond in druge.

Preberite več o vilicah za kriptovalute tukaj.

D – Definicije blokovnih verig

Opredelitev DAO

DAO pomeni decentralizirana avtonomna organizacija. Po prvi uvedbi leta 2016 je prejela mešan odziv skupnosti. Z uporabo DAO lahko katera koli organizacija s pomočjo kode ustvari nabor pravil in upravlja v decentraliziranem okolju. DAO je postal priljubljen zaradi Ethereuma. Vendar ima DAO tudi svoje negativne točke. Je hakabilno in če nekdo najde ranljivost, je ni mogoče vrniti nazaj. Ustvarjen je s pametnimi pogodbami in se financira v začetni fazi, preden ga odpre uporabnikom.

Preberite o DAO tukaj.

Kaj je dApp?

dApp pomeni decentralizirano aplikacijo, ki je razvita na blockchain platformah, kot so Ethereum, NEO ali EOS. Upošteva določeno pravilo in s pomočjo pametnih pogodb določene ali vse funkcije avtomatizira. dApps morajo biti vedno odprtokodni in morajo delovati brez nadzorovane stranke. dApps lahko organizacije ustvarijo za avtomatizacijo določenih nalog ali zgolj tako, da imajo uporabniki vmesnik s posebno funkcionalnostjo. Tudi dApps potrebujejo žetone za delovanje. Če na primer dApp opravi nalogo, mora porabiti gorivo za transakcije, da nalogo registrira na verigi blokov.

O dApp preberite tukaj

Bonus glosarja Blockchain, kakšna je razlika med blockchainom in bazo podatkov?

Med bazo podatkov in verigo blokov obstaja ena pomembna razlika, tj. Decentralizacija. Blockchain je tudi vrsta baze podatkov, vendar ponuja decentralizacijo. Tradicionalna baza podatkov pomaga tudi pri shranjevanju in pridobivanju podatkov, vendar je centralizirane narave. Blockchain zagotavlja tudi celovitost podatkov, kar pomeni, da podatkov, ko so enkrat napisani, nihče ne more spreminjati ali spreminjati. To pomeni, da veriga blokov ne ponuja možnosti manipulacije s podatki. Preverjanja so zaradi verižnosti podatkov tudi na blockchainu bolj natančna v primerjavi z bazo podatkov.

Tukaj preberite o razliki med verigo blokov in bazo podatkov.

Kaj je DLT?

DLT pomeni Distributed Ledger Technology. DLT omogoča verigo blokov in ji daje možnost decentralizacije. Uporablja se lahko v omrežjih brez geografskih ovir. V DLT ni osrednjega organa in vsako vozlišče ima praviloma kopijo porazdeljene knjige. Vsako vozlišče sodeluje v postopku soglasja. Je hiter, zanesljiv in pregleden. Ponuja tudi 100% integriteto podatkov.

Preberite več o DLT tukaj

Kaj pomeni DYOR?

DYOR pomeni „Naredite svoje raziskave“. Namenjen je vlagateljem ali novincem, ki jim naročijo, naj sami raziskujejo in se pri finančnih ali naložbenih odločitvah ne zanašajo na nikogar drugega. To je slengovska beseda, ki se v skupnosti kriptovalut pogosto uporablja, zlasti kadar nekdo deli njihovo mnenje. Kriptovaluta je nestanovitna platforma in zato zahteva potrebo po DYOR-ju vsakič, ko se vlagatelj odloči za naložbo. Naložba v kriptovalute je zelo tvegana, DYOR!.

Opredelitev DAICO

Obstaja veliko ICO projektov, ki ne izpolnjujejo pogojev za preživetje na trgu. Prav tako lahko trenutno vlaganje v ICO obravnavamo kot igre na srečo. DIACO je decentraliziran model zbiranja sredstev. Zgrajen je na vrhu blockchain omrežja, kot je Ethereum. Deluje demokratično in zagotavlja, da je prodaja žetonov opravljena v najboljšem interesu vlagatelja. Uporablja mehanizem “Tap”. Ta mehanizem vlagateljem omogoča nadzor nad skladi. To pomeni, da lahko vlagatelj vlaga v korakih in pod določenimi pogoji. Če se pogoji ne ujemajo, potem se naložba ustavi. Po drugi strani pa se bo, če se bo pogoj ujemal, izvedla druga naložba. Celotna ideja DAICO je povečati odgovornost ICO pri zbiranju denarja in podpreti njihov napredek z mejniki. DAICO ima od DAO tudi nekatere funkcije, kot so avtomatizacija, decentralizacija in možnost vračila kupnine.

Če želite izvedeti več, preberite razliko med ICO in DIACO.

E

Kaj je ERC20?

ERC20 je standardni protokol, ki se v omrežju Ethereum uporablja za izdajo žetonov. ERC20 pomeni „Zahteva za komentarje Ethereuma“. V omrežju Ethereum ga ICO uporabljajo za sprostitev svojih žetonov in vzdrževanje standardov trgovanja in upravljanja sredstev. dApps te žetone uporablja tudi za povečanje ekonomičnosti.

Preberite več o ERC20 tukaj.

Kaj je Eter?

Eter poganja platformo Ethereum. To je žeton, ki omogoča transakcije, dejanja ali druge dejavnosti na verigi blokov Ethereum. dApps zahtevajo tudi eter za delovanje v omrežju. Eter so sprva prodali vlagateljem v množični prodaji. Lahko ga pridobivajo tudi rudarji, ki zagotavljajo računsko moč transakcij in jim pomagajo pri preverjanju veljavnosti. Prav tako je bilo 12% ustvarjenega etra dano fundacijam Ethereum za izgradnjo ekosistema in njegovo rast v pravi smeri. Trenutno obstaja omejena dobava etra in za preverjanje transakcij uporablja metodo Dokaz o delu (PoW).

Preberite več o Eterju tukaj.

Kaj je Ethereum?

Ethereum je uspeh Bitcoina in je odprtokodna platforma, ki uporablja tehnologijo veriženja blokov. Edinstvena prodajna točka Ethereuma je sposobnost ustvarjanja pametnih pogodb in razvoja, uvajanja in vzdrževanja decentraliziranih aplikacij (dApps). Eter se uporablja kot izvorni žeton za oskrbo platforme. To pomeni, da se uporablja predvsem za nagrade rudarjev in provizije za transakcije. Uporablja se lahko tudi za druge storitve, ki jih ponuja dApps.

Preberite več o Ethereumu tukaj.

Kaj je Ethereum Classic?

Ethereum Classic (ETC) je kriptovaluta, ki je nastala po trdih vilicah Ethereum blockchain. To se je zgodilo po velikem kramu Ethereum Decentralized Autonomous Organization (DAO). Bila je trda vilica, kar pomeni, da je imela lastnosti prvotne verige Ethereum. To se naredi za zaščito interesov skupnosti. Po krampu sta bili dve sili: ena proti vilicam in druga za vilice.

Preberite več o Ethereum Classic tukaj.

Kaj je Ethereum Gas?

Ethereum Gas se uporablja kot osnovna računska enota za izvajanje transakcij na blokovni platformi Ethereum. Če pride do transakcije, je z njo povezana nekatera transakcijska provizija. Znesek provizij za transakcije se izračuna glede na vrednost GAS v času transakcije. Z njo sta povezani omejitev in cena plina. Omejitev plina obstaja za zaščito nenamernih izdatkov. Prav tako ščiti omrežje pred preobremenjenostjo. Omejitev plina, ko se pomnoži s ceno plina, izračuna provizijo za transakcijo (TX).

Preberite več o Ethereum Gas tukaj.

F

Kaj je Federated Blockchain?

Zvezni blockchain (znan tudi kot blockchain Consortium) je delno zaseben blockchain. V mnogih pogledih je popolnoma enako zasebnemu omrežju. Prav tako črpa funkcije iz javnega blockchain omrežja in ponuja najboljše iz obeh del. Moč ne ostane pri eni entiteti. Deluje pod skupino voditeljev, ki upravljajo verigo blokov. Zares je koristno za podjetja, ki sodelujejo pri projektu ali skupino subjektov, ki upravljajo konzorcijski blok-verigi. To tudi pomeni, da nihče ne more sodelovati v mreži in zahteva dovoljenje za dostop do nje. Osnovni primer uporabe je organizacija in sodelovanje. Nekaj ​​primerov vključuje EWF, r3 itd.

Obiščite našo domačo stran, če želite izvedeti več o definicijah verig blokov.

Definicija Fiata

Fiat je zakoniti denar, ki ga izda vlada. Znano je tudi kot „zakonito plačilno sredstvo“. Po zakonitem plačilnem sredstvu to pomeni, da je Fiat edina valuta, s katero lahko kupujemo, prodajamo ali trgujemo z blagom. Druge vrste valut niso veljavne. V nekaterih državah in državah so kriptovalute razglašene tudi za „zakonito plačilno sredstvo“. Vendar v drugih državah ni enako. Številne države so kriptovalute tudi prepovedale. Vlada in tržni pogoji nadzirajo vrednost fiat-a. Primeri fiatov vključujejo jen, ameriški dolar, evro, funt itd.

O Fiatu preberite tukaj.

Kaj pomeni FOMO?

FOMO pomeni Strah pred pogrešanjem. To je priljubljena beseda, ki se uporablja v skupnosti kriptovalut. Pri posamezniku se zgodi, ko se odloči na podlagi strahu. Strah je v bistvu izpuščanje priložnosti za ustvarjanje dobička, ko kripto kovanec naraste. Lahko se zgodi tudi zaradi govoric ali novic, ki se širijo prek računov v družabnih omrežjih. Eden najboljših primerov bi bil Bitcoin. V letu 2017 se je zvišala s samo 1000 na 19.000 dolarjev. Novi vlagatelji, ki ne razumejo čustev FOMO, so vlagali, ko je bilo približno vselej. Zdaj se jih večina zatakne pri svojih naložbah. FOMO je povsod prisoten med trgovci z začetniki in niti veterani niso osvobojeni tega čustva.

Opredelitev FUD

FUD pomeni strah, negotovost in dvom. FUD v kripto pomeni strah, negotovost in dvom glede kriptokovanca ali skupnosti kot celote. Veliki trgi se zgodijo zaradi FUD, saj se ljudje prodajajo v skupinah in poslušajo slabe nasvete, ki se širijo po družbenih omrežjih. Eden največjih FUD, ki ga še vedno slišimo, je, da je Bitcoin mehurček. Uporablja se večkrat v medijih in vseeno ljudje na to padejo. Skratka, negativne novice lahko povzročijo FUD in so sposobne sesuti trg.

G

Kaj je Genesis Block?

Blockchain je sestavljen iz blokov. Prvi blok omenjene verige blokov je znan kot blok geneze. Oštevilčena je 0. Prav tako je trdo kodirana, tako da po izdaji ni več mogoče spreminjati. Ideja o Genesis Blocku se je pojavila v beli knjigi Bitcoin. Prvi Genesis Block Bitcoin je vseboval 50 bitcoinov.

H

Kaj je HashGraph?

HashGraph je usmerjeni aciklični graf, ki ima lastnosti tehnologije porazdeljene knjige. Se razlikuje od blockchaina. Prav tako rešuje številne težave, ki jih ima blockchain. Tako je na primer bolj varna, hitrejša in poštena do svojih uporabnikov. Z lahkoto ga lahko označimo kot “verigo blokov nove generacije.”

Spoznajte HashGraph tukaj.

Kaj je HyperLedger?

HyperLedger je projekt veriženja blokov, ki ga upravlja Linux Foundation. Je odprtokodna in si prizadeva za sodelovanje vseh glavnih igralcev blockchaina na trgu za izboljšanje tehnologije blockchain. Izvršni direktor projekta Brian Behlendorf je še dodal, da HyperLedger ne bi imel nobenih žetonov, saj bodo izgubili osredotočenost na izboljšanje ekosistema blockchain, ki ga olajša medsektorski doseg..

O HyperLedger preberite tukaj.

Opredelitev HODL

HODL pomeni “HOLD” v kriptovaluti. To je izredno priljubljen izraz v skupnosti kriptovalut. Izraz je nastal, ko je uporabnik v Forum Bitcointalk, napisal HOLD kot HODL leta 2013. Fant se je imenoval GameKyuubi in takrat je Bitcoin močno padal. Kljub slabemu padcu se je oglasil in rekel, da bo držal, in drugim predlagal, naj se držijo tudi svojih kovancev. Napaka GameKyuubija je bila, vendar je kmalu postala priljubljena med člani skupnosti in jo uporabljajo za posredovanje ideje o posedovanju. Zdaj ima šaljiv zaimek, ki se glasi: “Drži se dragega življenja.”

I – Definicije blokov

Kaj je ICO?

ICO pomeni Začetna ponudba kovancev. Uporabljajo ga zagonska podjetja ali podjetja za zbiranje sredstev s prodajo svojega žetona vlagateljem. ICO morda zvenijo podobno kot prva javna ponudba (IPO), vendar delujejo drugače. ICO na splošno niso urejeni in z njimi povezujejo več tveganj. Za uspešen ICO morajo startupi imeti delujoč izdelek ali idejo.

Preberite o ICO tukaj.

J

K

L

Definicija Lambo

Lambo je kripto sleng, ki se uporablja za trgovce s kriptovalutami in vlagatelje. To pomeni “Lamborghini.” Je eden najhitrejših avtomobilov, ki so bili na voljo v času pisanja tega prispevka.

M

Kaj je Mainnet?

Tehnično lahko Mainnet definiramo kot verigo blokov, ki uporabnikom omogoča pošiljanje in prejemanje digitalne valute. Uporabnikom prinaša funkcionalnost transakcije. Poleg tega se razlikuje od testne mreže. Testnet samo simulira želeno funkcionalnost. Z drugimi besedami, lahko rečemo, da je Mainnet dejanski končni izdelek, pripravljen za uporabo v resničnem svetu.

Več o Mainnetu preberite tukaj.

N

Kaj je NEO?

NEO (sprva znan kot AntShares) je decentralizirana blockchain platforma, ki je znana tudi kot “kitajski Ethereum”. Je odprtokodna in razvijalcem pomaga ustvariti zmogljive aplikacije dApps, ki izkoriščajo pametne pogodbe 2.0. Poleg tega se razvijalcem ni treba naučiti posebnega jezika za razvoj aplikacij dApps na platformi. Soglasni algoritem, uporabljen na verigi blokov NEO, uporablja DBFT, znan tudi kot Delegirana bizantinska toleranca napak. Je neverjetno učinkovit in z lahkoto podpira 10.000 transakcij na sekundo. Učinkovit je tudi pri porabi energije. GAS je tudi bistveni del NEO ekosistema.

Več o NEO tukaj.

Kaj je NEP5?

NEP5 upravlja standard žetonov NEO. Okrajšava je protokol za izboljšanje NEO s številko 5 označuje revizijo, o kateri so se vsi strinjali. To je protokol, ki ureja, kako se NEO žeton razvija, deli in obnaša v omrežju NEO. Če želi razvijalec razširjati svoj lastni žeton, mora izpolnjevati standard NEP-5. Podobno je protokolu HTTP, kjer HTTP skrbi za sistematično komunikacijo med obema stranema. Nekaj ​​funkcij NEP5 vključuje odobritev žetona, preverjanje ravnotežja, prenos itd.

Tukaj preberite končni vodnik o NEP5 in razširite svoje znanje, ki presega pogoje glosarja blockchain.

Kaj je NFT?

NFT pomeni Non-Fungible Token. Tako kot že samo ime ni zamenljivo. To pomeni, da žetona ni mogoče zamenjati in je zato koristen za unikatne scenarije. NFT se razlikujejo in niso zamenljivi z drugimi žetoni. Na primer, lahko se uporablja za izdajo igralne ali baseball kartice, ki je unikatna in je ni mogoče ponoviti.

Še en dober primer je izdaja vozovnic. Na ta način je še vedno vreden, vendar ga ni mogoče zamenjati z drugimi oblikami žetonov. Je popolnoma preverljiv in zagotavlja lastništvo prek verige blokov in kriptovalut.

Če želite izvedeti več o NFT, preberite tukaj

O

P

Kaj so kriptovalute Penny?

Kriptovalute Penny so tisti kovanci, ki so vredni manj kot dolar. Da, prav ste prebrali. Ta kategorija je postala pomembna zaradi zalog penija. Veliko vrednosti imajo tudi na trenutnem trgu kriptovalut, saj imajo največ možnosti, da postanejo veliki. Nakup penija kriptovalut je lahko dobra strateška poteza le, če kovanec ustreza standardom dobre valute.

Več o kriptovalutah Penny tukaj.

Kaj je PoS?

Proof-of-Stake (PoS) je še en soglasni algoritem. Vozlišča v kovancih blockchain vloženih v PoS. Več kovancev vloži, večje so možnosti, da bo vozlišče izbrano za soglasno odločitev. To zahteva malo ali nič energije za napajanje. Zato se zdi, da je PoS nov način obravnavanja konsenza med novimi blockchain platformami. NEO, EOS in Ethereum (kmalu) uporabljajo Proof-of-Stake.

Več o PoS tukaj.

Kaj je POW?

Proof-of-Work (PoW) je priljubljen soglasni algoritem, ki se uporablja v blockchain omrežju. Na primer, Bitcoin ga uporablja. PoW deluje tako, da rudarjem dodeli blok in nato čaka, da jih računalniška uganka reši. Za to potrebuje računsko moč. Če je rudar uspel, je nagrajen v vrednosti žetona ali kovanca blockchaina. PoW ni učinkovit in zahteva veliko porabe energije. Zaradi tega tudi ni prijazen do narave.

O PoW preberite tukaj.

Kaj je zasebni blockchain?

Zasebna veriga blokov je ustvarjena za uporabo določenih oseb, ki pripadajo organizaciji ali skupini. Vzdržuje in razvija ga zasebna organizacija in imajo popolna pooblastila za uporabo algoritma soglasja in kako kovanje deluje. Prav tako o dostopu do verige blokov odloča organizacija. Tu je edina razlika nadzor centralne oblasti nad verigo blokov. Ripple je odličen primer zasebnega blockchaina.

Več o zasebni verigi blokov najdete tukaj.

Kaj je zasebni ključ?

Koncept zasebnega in javnega ključa se uporablja za zagotovitev varnosti transakcij, opravljenih v verigi blokov. Zasebni ključ se uporablja za šifriranje in dešifriranje sporočil, poslanih od enega uporabnika drugemu. Zasebni ključi v kriptovaluti se uporabljajo tudi za dostop do denarnice in sprožitev transakcije v verigi blokov. Kot uporabnik nikoli ne smete nikomur povedati svojega zasebnega ključa in ga vedno hraniti na varnem.

Tukaj preberite o zasebnem ključu.

Kaj je zasebna prodaja?

V kriptovalutah se zasebna prodaja nanaša na ICO. Znan je tudi kot institucionalni krog, kjer zgodnji vlagatelji vlagajo v startup prek svojih ICO. Zagon najprej objavi zasebno prodajo. Za zagotovitev, da imajo možnost le vlagatelji dostojni vlagatelji, stroge zahteve glede udeležbe. Mednarodne organizacije ICO prav tako zagotavljajo pravo priložnost pravemu vlagatelju, tako da vedo, s čim imajo opravka. Na splošno imajo zasebne prodaje ogromen bonus, ki je odvisen od zneska prispevka, ki ga vlagalec prispeva.

Kaj je javni blokchain?

Public Blockchain je vrsta blockchain, ki je na voljo vsem. Centralizirana entiteta jih ne nadzoruje kot v zasebni verigi blokov. To pomeni, da lahko vsi sodelujejo, pridobivajo podatke, si ogledujejo vozlišča in opravljajo druge dejavnosti, povezane z verigo blokov. Resnično so “javni”. Nekateri ključni primeri javne verige blokov vključujejo Bitcoin, Ethereum, Litecoin in druge.

Poiščite več o javni verigi blokov tukaj.

Vprašanje

R

S

Kaj je Satoshi?

Satoshi je najmanjša enota Bitcoina, ki je zabeležena na verigi blokov. Trenutno je poimenovan po prvotnem ustvarjalcu Bitcoina Satoshiju Nakamotu. Ker je najmanjša enota, se z njo lahko prikaže vrednost katerega koli kovanca. Tako trgovci kot vlagatelji vrednost izračunavajo tudi s Satoshi. Tudi borze navajajo ceno drugih kovancev v Satoshi zaradi para kovanec / BTC.

Kdo je Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto je psevdonim za ustvarjalcem Bitcoina leta 2009. Pripravil je prvo belo knjigo Bitcoinov in svetu predstavil koncept verige blokov. Nihče ne ve, kdo je Satoshi Nakamoto. Mnogi domnevajo, da ne gre za eno osebo, temveč za entiteto ali organizacijo s posebnim motivom. Bil je genij in je tekoče govoril angleško. Resnična identiteta Satoshi Nakamoto ni znana in upamo, da se bo oglasil in svetu povedal o svoji identiteti.

Poiščite več o Satoshi Nakamoto tukaj.

Kaj je varnostni žeton?

Varnostni žeton je nov trend na trgu kriptovalut. Večina ICO-jev ponuja varnostni žeton in ne žeton Unity. Varnostni žetoni so žetoni, ki se vlagateljem ponudijo potem, ko vlagajo v ICO brez pravega delujočega izdelka ali pripomočka. So digitalna sredstva in delujejo kot finančno zavarovanje blokovne verige. Varnostni žetoni so tudi najpogostejši način zbiranja sredstev s strani startupov z uporabo ICO. Vsi varnostni žetoni niso dragoceni, vlagatelj pa mora pred vlaganjem ustrezno raziskati.

Več o varnostnem žetonu lahko izveste tukaj.

Več o pogojih glosarjev blockchain preberite tukaj.

Za boljše razumevanje preberite Security token vs Utility token.

Kaj je SHA-256?

SHA-256 je kriptografski algoritem, ki se uporablja v Bitcoinu in drugih priljubljenih kriptovalutah. Zasnovala ga je ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) in ponuja varnost različnim operacijam znotraj verige blokov. Je korak pred priljubljenim SHA-2 (Secure Hashing Algorithm 2). Poleg zavarovanja transakcij se uporablja tudi za ustvarjanje javnih naslovov in zasebnih ključev. SHA-256 je tudi kriptografski algoritem, ki ga morajo rudarji rešiti, da dobijo blokovno nagrado. Čeprav je SHA-256 nekoliko tehničen, se morate kot učenec v blockchainu naučiti o SHA-256, da izboljšate svoje znanje glosarja blockchain.

Kaj je pametna pogodba?

Pametna pogodba deluje kot zakonito plačilno sredstvo na verigi blokov, ki je popolnoma avtomatizirana s kodo. To pomeni, da sledi določenemu pravilu, ki ga je vnaprej določil njegov ustvarjalec in ga ni mogoče spremeniti ali spremeniti. Običajno se uporablja za avtomatizacijo nalog, kot so nakazila sredstev, preverjanja itd. Znana je tudi kot »pametna pravna pogodba« in »kripto pogodba« ali »koda pametne pogodbe«. Eden najbolj izvrstnih primerov so pametne pogodbe, ki so jih ICO razvile za avtomatizacijo postopka prodaje žetonov.

Več o pametni pogodbi najdete tukaj.

Kaj je trdnost?

Solidity je priljubljen programski jezik za verigo blokov Ethereum. Uporablja se za pisanje pametnih pogodb. Programski jezik je najbolje opisati kot pogodbeni programski jezik. Razvili so ga Christian Reitwiessner, Liana Husikyan, Gavin Wood in drugi. Več o Solidity lahko preberete tukaj: http://github.com/ethereum/solidity

T – Definicije blokovnih verig

Kaj je Testnet?

Testnet je blockchain omrežje, ki so ga ustvarili zlasti razvijalci blockchainov, da bi preizkusili spremembe v njem. Na ta način razvijalcem ni treba zapravljati virov za izvajanje testov in tudi ni treba vplivati ​​na delovanje glavne verige blokov.

Kaj je žeton?

Token ali kripto žeton je le še en sinonim za kriptovalute ali altcoin. Vendar so vsi različni. Kripto žeton je podskupina kriptovalut (superset). Delujejo kot sredstvo ali pripomoček in prebivajo v lastni verigi blokov. Na primer, EOS, Ripple itd. So žetoni. Žetoni imajo tudi resnično uporabo. Spletno mesto za objavljanje videoposnetkov lahko na primer z žetoni gledalcem dodeli čas. Obstajata dve vrsti žetonov: žeton pripomočka in varnostni žeton.

U

Kaj je Utility Token?

Utility žeton je žeton, na katerega je pritrjen pripomoček. Uporabljajo se za dostop do izdelka ali storitve (trenutno ali v prihodnosti). Startupi sprostijo uporabne žetone za zbiranje sredstev prek ICO-jev. Eden od primerov pomožnega žetona vključuje osnovni žeton pozornosti (BAT). To je uporabni žeton, ki deluje v brskalniškem ekosistemu Brave. Pomožni žetoni niso namenjeni naložbam. Vendar v ICO-jih dobro delujejo, kjer jih vlagatelj kupi v upanju, da se bo njegova vrednost kmalu povečala.

Za boljše razumevanje preberite Security token vs Utility token.

V

W

Kaj je denarnica?

Denarnica s kriptovalutami je kraj, kjer lahko uporabnik shrani svoje zasebne ključe. Denarnica je lahko programska ali strojna. Uporabnik lahko denarnico uporablja za shranjevanje, pošiljanje ali prejemanje sredstev kriptovalut. Prav tako shranjuje transakcije, opravljene z uporabo denarnice, kjer si lahko uporabniki kadar koli ogledajo zgodovino transakcij. Denarnica je osrednji izraz, ki ga boste našli v katerem koli glosarju blockchain.

Definicija kita

Kiti so posamezniki, subjekti ali organizacije z izjemno visoko neto vrednostjo. Imajo pomemben del kriptovalute in lahko čez noč zlahka manipulirajo ali spremenijo trg. Na trgu obstajajo različne vrste kitov. Na primer Bitcoin kit, ki lahko manipulira s ceno Bitcoin.

Kaj je Whitepaper?

Belo knjigo v kriptovalutah je mogoče opredeliti kot dokument, ki ga je izdal projekt, ki vsebuje vse podrobne opise njihovega načrta in kaj poskušajo doseči. Namenjen je subjektom, ki so neposredno ali posredno povezani s projektom. V kriptovalutah se v glavnem uporablja za predstavitev vrednosti projekta vlagateljem in ima tudi vizijo, kaj želijo lastniki projektov doseči na dolgi rok.

Preberite »Kako preveriti ICO white paper«, če želite vedeti o izrazu.

X

Y.

Z

# 0-9

Kaj je 51% napad?

51-odstotni napad je pogosta ranljivost tehnologije blockchain. Za izvedbo napada mora 51% omrežja nadzorovati skupina rudarjev ali posameznik. To pomeni, da mora biti 51% računske moči, imenovane hitrost razpršitve rudarjenja, pod njihovim nadzorom. Ko končajo, lahko napadalci podvojijo, ustvarijo nove transakcije in tako ustvarijo novo kripto valuto. Prav tako lahko ustavijo transakcije in preprečijo tudi nove transakcije. XVG, priljubljena kriptovaluta, je v zadnjih nekaj mesecih že 51-krat napadla trikrat. To je bila zadnja definicija v našem glosarju blockchain. Nadaljujemo s posodobitvijo tega glosarja Blockchain, zato bodite z nami.

Definicije blokchainov – naslednji koraki

Trenutno smo v postopku dodajanja več izrazov na naš seznam definicij blockchain. Prav tako bi bilo super, če lahko svojim vrstnikom delite vodnik »Ultimate Blockchain Glossary«, da se bodo lahko učili s svojim tempom. Če v tem glosarju pogrešamo katero koli pomembno definicijo verige blokov, prosimo, komentirajte spodaj in bomo dodali.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map