Kaj je SAFT: Uvod v metodo zbiranja sredstev za projekt Blockchain

Če ste kripto podjetnik, ki poskuša zbrati sredstva za svoj projekt, verjetno ocenjujete več možnosti. Zaradi vse večjega regulativnega nadzora nad „začetnimi ponudbami kovancev“ (ICO) ste morda pomislili, da bi izbrali pot „Enostavnega sporazuma za prihodnje žetone“ (SAFT). Tukaj razlagam, kaj je SAFT, da se lahko informirano odločite.

Koncept SAFT je rezultat regulativnih vprašanj ICO:

Da bi razumeli, kaj je SAFT, morate najprej razumeti ozadje. Mednarodne organizacije ICO so postale resnično priljubljene leta 2017 in so v tem letu zbrale 5,6 milijarde ameriških dolarjev za blockchain zagonska podjetja. Vendar niso regulirani in regulatorji po vsem svetu se zbujajo.

V ZDA je Komisija za vrednostne papirje in borze vrednostnih papirjev (SEC), torej regulativni organ, ki nadzoruje trg vrednostnih papirjev, poslala več kot 80 sodnih pozivov novoustanovljenim podjetjem. SEC meni, da je večina blockchain ICO prodala varnostne žetone, medtem ko je trdila, da prodaja uporabne žetone. Večina zagonskih podjetij takrat sploh nima izdelka, zato žetoni nimajo nobene pripomočke, ko jih prodajo.

Regulatorni organ na to gleda kot na resno kršitev zakona o vrednostnih papirjih, ki prepoveduje prodajo vrednostnih papirjev brez registracije in obveznih papirjev. SEC celo postavlja pod vprašaj novoustanovljena podjetja, ki prodajajo pristne uporabniške žetone, zaradi njihovega agresivnega trženja, ki obljublja prihodnji dobiček od žetonov.

Če vlagatelji kupujejo žetone s primarnim ciljem prihodnjega dobička, potem gre za varnostni žeton. Novoustanovljena podjetja, ki jih izdajajo, morajo izpolnjevati stroge zakonske zahteve, vendar jih niso. To mnoge ICO postavlja v regulativne težave. Več o tem preberite v poglavju »Varnostni žeton v primerjavi s pomožnim žetonom: primerjava«.

SAFT namerava to težavo rešiti s prodajo pogodb o naložbah v vrednostne papirje.

Kaj je SAFT: pregled bele knjige SAFT

Marco Santori iz odvetniške pisarne Cooley in ekipa iz Protokola Lab sta 2. oktobra 2017 izdala knjigo SAFT. Lahko si ga preberete v “Projekt SAFT: Proti skladnemu okviru prodaje žetonov“.

SAFT bo deloval na naslednji način:

 1. Start-upi sklepajo sporazume, v katerih navajajo, da zdaj zbirajo denar za žetone, ki jih bodo zagotovili v prihodnosti.
 2. Akreditirani vlagatelji kupujejo te pogodbe in plačujejo zdaj, medtem ko pričakujejo, da bodo v prihodnosti prejeli žetone.
 3. Sporazumi so pogodbe o naložbah v vrednostne papirje, zato jih zagonska podjetja registrirajo pri SEC.
 4. Start-upi razvijejo svoj izdelek in zaženejo svoje omrežje.
 5. Takrat zagonska podjetja prodajo svoje žetone, medtem ko vlagatelji, ki so kupili SAFT-e, samodejno prejmejo svoje žetone.
 6. Ko zagonska podjetja zaženejo svoje omrežje, bodo žetoni dejansko uporabljeni za dostop do omrežja, zato bodo to žetoni.
 7. SAFT so registrirani varnostni instrumenti in pozneje prodani žetoni so uporabni, zato zagonska podjetja izpolnjujejo regulativne zahteve.

Prednosti sporazuma SAFT:

Mnogi v kripto skupnostih verjamejo, da sporazum SAFT ponuja pomembne prednosti, kot sledi:

 1. Postopek v dveh korakih, tj. Pogodba o registriranih vrednostnih papirjih, ki ji sledijo uporabni žetoni, ustreza regulativnim zahtevam. Opomba: Temu bom nasprotoval kasneje v tem članku.
 2. Samo akreditirani vlagatelji bodo kupili SAFT, zato mali vlagatelji niso izpostavljeni tveganju izgube denarja, če start-up ne uspe.
 3. Ker lahko mali vlagatelji žetone kupijo pozneje, ko je platforma pripravljena, bodo sčasoma tudi prispevali k razvoju projekta.

Slabosti sporazuma SAFT:


Preden se odločite za to pot, upoštevajte naslednje slabosti sporazuma SAFT:

 1. V ZDA SEC ni potrdil, da dvostopenjski postopek v sporazumu SAFT izpolnjuje regulativne zahteve. Zato prva prednost SAFT, za katero nekateri člani kripto skupnosti trdijo, da še nima pravne podpore!
 2. Ko akreditirani vlagatelji kupijo sporazume SAFT, ne prejmejo nobenega žetona. Ko pa start-upi sprostijo svojo platformo in svoje žetone odprejo širši javnosti za nakup, SAFT vlagatelji samodejno prejmejo svoje žetone. SAFT vlagateljem takrat ni treba storiti ničesar, da bi prejeli svoje žetone, zaradi česar je videti kot zasebna prodaja, ki je pred ICO. SEC bo takšno zasebno prodajo naložbenih vrednostnih papirjev obravnaval kot očitno kršitev predpisov o vrednostnih papirjih!
 3. Ko start-up podjetja prodajajo sporazume SAFT, jih registrirajo kot pogodbe o vrednostnih papirjih, vendar svojih žetonov ne registrirajo kot vrednostne papirje. Predpisi o vrednostnih papirjih bodo sporazume SAFT obravnavali kot „zamenljive vrednostne papirje“, žetone pa kot „osnovne vrednostne papirje“. Samo start-upi lahko pozneje ustvarijo žetone, zato samo oni nadzorujejo, kdaj bodo osnovni vrednostni papirji na voljo. Vlagatelji SAFT kupujejo zamenljive vrednostne papirje, hkrati pa sprejemajo tveganja, da osnovnih vrednostnih papirjev takrat ni na trgu. V takih primerih SEC zahteva registracijo osnovnih vrednostnih papirjev skupaj s konvertibilnimi vrednostnimi papirji.

Anthony Zeoli je pravni strokovnjak, ki dobro pozna kripto trg, vrednostne papirje in kako SEC razlaga predpise. O teh slabostih je pisal po raziskovanju SAFT-jev in sestanku z uradniki SEC. Preberite njegovo analizo v »Začetne ponudbe kovancev: Zakaj je SAFT MRTV …“.

Informacije, ki so na voljo v času pisanja tega, kažejo na to StartEngine, blockchain start-up, se je po preučevanju slabosti odločil proti uporabi SAFT.

Druge slabosti pogodbe SAFT:

Upoštevati morate še nekaj pomanjkljivosti pogodbe SAFT, kot sledi:

 1. Predpisi o vrednostnih papirjih se med državami razlikujejo, medtem ko zasnova pogodbe SAFT ustreza samo ameriškim predpisom. Ne veste, kako bodo druge države ravnale s pogodbami SAFT.
 2. Pogodbe SAFT širši javnosti preprečujejo vlaganje v projekt v zgodnji razvojni fazi.

Blockchain podjetniki morajo razmišljati o tem, kako trajnostno zbrati sredstva za zagonska podjetja:

Zdaj, ko veste, kaj je SAFT, morate dobro razmisliti, kako zbrati sredstva za zagon blockchaina. Tu so moji predlogi:

 1. Razmislite o zvišanju tveganega kapitala (VC): Dvig VC ni enostaven, ker VC temeljito preučijo vaš poslovni načrt. Imajo pa tudi visoko strokovno znanje in vas držijo za roke v letih oblikovanja. Prav tako dobite zelo pozitivno medijsko pokritost in dostop do njihovih ogromnih omrežij. Več o tem preberite v “ICO vs VC: The Experience Matters”.
 2. Razmislite o uvedbi ICO, ki bo v celoti skladen z zakonskimi zahtevami. Vsekakor je mogoče. To počne več zagonskih podjetij in čeprav so kratkoročni stroški visoki, dolgoročne koristi to več kot nadomestijo! Preberite o tem v “Kako uspešno zagnati ICO: Vodnik po zagonu ICO Blockchain-Crypto”,
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map