Kaj je blockchain shading: Uvod v rešitev za skaliranje blockchain

Ste razvijalec blockchainov, ki poskušate najti rešitve za težave s skaliranjem in zmogljivostjo blockchain? Morda iščete informacije o blockchain osenčenju. V tem članku pojasnjujem, kaj je blockchain shading.

Decentralizirana veriga blokov in njena vrednost

Obetavna tehnologija veriženja blokov je zaradi dveh glavnih obljub:

  1. Decentralizacija;
  2. Nespremenljiv zapis.

Decentralizacija omogoča ustvarjanje povsem novih poslovnih modelov, na primer:

  1. Decentralizirano plačilno omrežje Bitcoin je popolnoma zunaj nadzora vlad in centralnih bank, ljudje pa lahko plačila Bitcoin pošiljajo prek omrežja „Peer-to-Peer“ (P2P).
  2. Številni blockchain in kripto projekti so svoje kripto žetone zgradili prek platforme Ethreum blockchain in nameravajo porušiti centralizirano gospodarstvo. Za npr. Storj je decentralizirano omrežje za shranjevanje v oblaku, ki bi nekoč lahko motilo velikane računalništva v oblaku, kot so Amazon, Google, Microsoft, IBM.

Nespremenljiv zapis v verigi blokov daje ljudem zagotovilo, da so njihovi zapisi o transakcijah zaščiteni pred nezakonitostjo, kar ustvarja zaupanje v sistem. Vendar se bom za namen tega članka osredotočil na vidik decentralizacije te tehnologije.

Kako se izvaja decentralizirana veriga blokov?

Glavni koncept decentralizirane verige blokov je omrežje P2P. ‘Vozlišča’, tj.računalniki v tem omrežju imajo celotne informacije, ki so prisotne v verigi blokov, zato je vsako vozlišče knjiga vseh transakcij. Zato verigo blokov imenujemo tudi “tehnologija porazdeljene knjige”.

Kot lahko vidite, v tem omrežju P2P ni osrednjega skrbnika, zato nihče ne more cenzurirati ali vmesnega dela. Tehnologija blockchain zato odpravlja posrednike. To omogoča medsebojne transakcije, ki so omogočile številne nove poslovne modele, potem ko je projekt Ethereum predstavil koncept „pametne pogodbe“.

Nadalje razmislite o prednosti, ki jo ima mreža pred hekerji. Hekerji uživajo prednost, ko lahko izkoristijo “eno točko neuspeha”. Centralni strežnik je najljubši cilj hekerjev. Vendar pa je v verigi blokov veliko vozlišč in vsa imajo celotno knjigo transakcij!

Tudi če hekerji prevzamejo eno vozlišče, so vedno druga vozlišča in hekerji ne morejo vseh ugrabiti! Tudi v tem porazdeljenem omrežju hekerji ne morejo izvesti ‘51% napada ’. Ti napadi vključujejo zajemanje večine računalniške moči v omrežju. Koliko računalnikov bodo hekerji premagali?

Zaradi decentralizacije je veriga blokov zelo varna. Kriptografske zgoščevalne funkcije, šifriranje podatkov javnega ključa zasebnega ključa in algoritem soglasja dodajajo varnost.

Noben kiber napadalec še nikoli ni vdrl v javno decentralizirano verigo blokov brez dovoljenj. Incidenti kriptovalut, ki jih slišite, so vsi primeri hekerjev, ki napadajo centralizirane strežnike kripto izmenjav.

Tudi kramp Ethereum DAO ni mogel ciljati na omrežje blockchain. Uporabil je le vrzel v kodi pametne pogodbe Ethereum DAO, ki se izvaja na vrhu verige Ethereum. Več o tem preberite v “Vodniku za začetnike: Kaj je Ethereum Classic?”.


Stroški decentraliziranega omrežja blockchain

Preden lahko razložim, kaj je blockchain shading, moram razložiti kontekst, v katerem se je ideja sploh pojavila v glavah razvijalcev blockchain. Videli ste prednosti decentraliziranega omrežja blockchain, vendar ima tudi svoje stroške.

Najbolj znana blockchain omrežja, za npr. Bitcoin in Ethereum, uporabite soglasni algoritem, imenovan „Proof of Work“ (POW). Zahteva, da vsa vozlišča sodelujejo v postopku preverjanja veljavnosti transakcij. Več o tem preberite v “PoW Vs. PoS: Primerjava med dvema algoritmoma soglasja za blockchain “.

To zahteva, da vsako vozlišče obdela vse zahteve za preverjanje veljavnosti transakcij, zato mora vsako vozlišče shraniti vse transakcije. Bitcoin, Ethereum in podobno priljubljena blockchain omrežja rastejo vsak dan, z več uporabniki in transakcijami. To pomeni, da bodo vozlišča morala shraniti stalno naraščajoče število transakcij.

Ko nov uporabnik zažene polno vozlišče Bitcoin, lahko traja nekaj dni »začetni prenos blokov« (IBD)! Preberite to nit razprave Bitcoin StackExchange da vidim, kako dolgotrajna je ta operacija.

Prav tako so vse operacije preverjanja veljavnosti transakcij v teh omrežjih verig blokov zaporedne, tj. Preverjanje veljavnosti transakcij za več blokov ne more potekati hkrati. Ker mora vsako vozlišče sodelovati pri preverjanju veljavnosti, bo omrežje blockchain samo tako hitro kot najpočasnejše vozlišče!

Čeprav ta zahteva vsakega vozlišča, ki hrani vse transakcije, varuje javna omrežja verig blokov, je ta omrežja tudi naredila manj razširljiva. Razvijalci blockchain so zaradi te težave začeli razmišljati o drugih možnostih.

Ostrenje baz podatkov je povzročilo koncept osenčenja blockchain

Koncept ostrenja je nastal v tehnologiji za upravljanje baz podatkov, beseda „Shard“ pa pomeni „majhen del celote“. Gre za razdelitev velike baze podatkov na manjše dele, ki jih lahko shranimo v različne primerke strežnika.

Obstajajo mehanizmi indeksiranja za drobce, sistem pa odvisno od poizvedbe baze podatkov pridobi podatke iz ustreznega “drobca”. Zaradi tega so baze podatkov bolj zmogljive in razširljive. Preberite več o osenčenju baze podatkov v ta definicija ostrenja TechTarget.

Torej, kaj je blockchain shading? Baza podatkov o blokanju verig je natančno upoštevana koncept osipanja baze podatkov razdeljena na vodoravne particije. Skupina vozlišč vzdržuje eno takšno particijo, medtem ko druga skupina vozlišč vzdržuje še en del.

To odpravlja potrebo, da vsa vozlišča shranjujejo celotno zbirko podatkov blockchain. S to ureditvijo lahko zdaj tudi počasnejša vozlišča delujejo hitreje, saj jim ni treba naložiti celotne knjige. To bo izboljšalo razširljivost omrežij.

Sharding zahteva drugačen mehanizem soglasja blockchain

Do zdaj lahko vidite, da če izvedete ostrenje verig blokov, vozlišča ne morejo več videti celotne baze podatkov verig blokov. Kako bo potem deloval algoritem konsenza POW? Zahteva, da vsa vozlišča sodelujejo pri preverjanju veljavnosti transakcij, zdaj pa vozlišča ne morejo videti niti celotne knjige verig blokov!

Osenčenje blokov verig zahteva drugačen algoritem soglasja za verigo blokov, imenovan „Dokaz stave“ (PoS). V tem algoritmu nekatera vozlišča vložijo svoje kripto žetone in prevzamejo odgovornost za preverjanje transakcij.

Več kot žetonov vloži vozlišče in dlje ko je trajanje vložka, večja je verjetnost, da bo to vozlišče prevzelo odgovornost za preverjanje transakcije. Imenujemo jih “Stakerji”.

Ker izvedba ostrenja izključuje algoritem POW za preverjanje veljavnosti transakcij, mora omrežje za vsak delček, ki bo preverjal transakcije, določiti „Stakers“. Zato mora mreža blockchain za izvajanje ostrenja uporabljati algoritem PoS.

Slabosti blockchain osenčenja

Razprava o tem, kaj je blockchain shading, bo nepopolna, ne da bi razpravljali o njegovih slabostih. Upoštevajte, da koncept ostrenja baze podatkov ni ravno enostaven!

V svoji projektni skupini morate imeti zelo dobre strokovnjake za baze podatkov, ki lahko načrtujejo zelo dobro strategijo indeksiranja za vaše drobce baze podatkov. Čeprav na drugačen način, morate zelo dobro načrtovati osenčenje svoje knjige blokov.

Občasno lahko tudi slišite, da lahko ostrenje izboljša razširljivost omrežja blockchain, vendar za ceno varnosti. Upoštevati pa morate, kaj je blockchain shading – gre le za tehniko razdelitve. Razdelitev baze podatkov sama po sebi ne more zmanjšati njene varnosti.

Pravzaprav gre za algoritem PoS, ki zagotavlja manj decentralizirano varnost in ne ostrenje. Če heker kupi veliko kriptožetonov in jih vloži, je verjetno, da bo zelo zaželen staker. Nato lahko manipulira s transakcijami.

Vendar pa naravna gospodarska dinamika zagotavlja zavarovanje pred njo. Vsakdo, ki kupi preveč kriptožetonov, bo pritegnil veliko pozornosti in zvišal ceno. Poleg žarometov bo moral heker vse bolj porabiti več denarja, da bo sčasoma manipuliral s transakcijami.

Poleg tega predlagani protokol „Casper“ za Ethereum načrtuje prehod na algoritem PoS in načrtuje dodelitev stavnikov na naključen način. To bo zmanjšalo verjetnost, da zlonamerni staker manipulira s transakcijami. Casperjev protokol predlaga tudi zaklepanje vloženega zneska in njegovo zaplembo za zlonamerne igralce, ki v prihodnosti ne bodo nikoli imeli priložnosti za vložke..

Blokiranje verig blokov je razmeroma nov koncept. The SHARD Kovanec uporablja. Videti moramo, kako se tehnologija razvija in ali dodaja trajnostno vrednost razširljivosti in zmogljivosti verige blokov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map