Izvajanje Bitcoin SegWit: ključne lekcije za razvijalce verig blokov

Ste razvijalec Bitcoinov ali blockchainov? Verjetno iščete razširljivost, zakasnitev omrežja, provizije za transakcije in podobna vprašanja, da bi poskušali izboljšati javne verige blokov. Izvajanje Bitcoin SegWit ima pomembna spoznanja in ta projekt bom razložil v tem članku. Najprej pa bom razložil, kaj je ločena priča (SegWit).

Sprejetje bitcoinov in izzivi, s katerimi se srečujejo uporabniki

Bitcoin je dal ljudem moč z njihovim razpršenim in varnim omrežjem in uživa veliko priljubljenost. Vendar še vedno z njo ne kupujete jutranje skodelice, kajne?

Kljub priljubljenosti vsakodnevne transakcije še vedno niso v bitcoinih zaradi naslednjih izzivov:

  1. Vsako vozlišče v Bitcoin omrežju mora shraniti vse bloke in transakcije ter sodelovati pri preverjanju veljavnosti transakcij. Bitcoin omrežje je lahko samo tako hitro kot najpočasnejše vozlišče. Bitcoin uporablja soglasni algoritem „Dokaz o delu“ (POW), ki nalaga sodelovanje vseh vozlišč. Več o algoritmu POW preberite v poglavju “PoW Vs. PoS: Primerjava med dvema algoritmoma soglasja za blockchain “.
  2. Algoritem POW zahteva, da rudarji Bitcoin rešujejo vse bolj zapleteno kriptografsko uganko, zato uporabljajo težko računalniško moč. To povečuje omrežno obremenitev, poleg tega pa je zelo energetsko zahtevno. Učinek je zakasnitev omrežja.
  3. Uporabniki Bitcoinov želijo, da njihove transakcije potekajo hitro. Vendar jih zakasnitev omrežja in pomanjkanje razširljivosti upočasnjujeta. Bitcoin bloki lahko obravnavajo le omejeno število transakcij, uporabniki pa plačajo visoke provizije za rudarje, da dajo prednost svojim transakcijam. Te pristojbine so se še naprej povečevale.

Bitcoin SegWit je v veliki meri rešil vprašanje provizij za transakcije, vendar je nastalo zaradi drugega vprašanja, ki ga bom zdaj razložil.

Izvor Bitcoin SegWit: Bitcoin gibljivost

Bitcoin je imel tudi še eno potencialno resno težavo. Bitcoin uporablja šifriranje podatkov, ki navadno besedilo najprej pretvori v kodirano “šifrirano besedilo”. Samo oseba z zasebnim ključem lahko šifrirano besedilo z zasebnim ključem dešifrira nazaj v izvirno odprto besedilo.

Zložljivost je napaka v tehnologiji šifriranja, ki kibernetskim napadalcem omogoča pretvorbo šifriranega besedila v drugo šifrirano besedilo. Hekerji lahko nato spremenjeno šifrirano besedilo dešifrirajo v popolnoma drugačno, vendar povezano, odprto besedilo. Na primer, v plačilni transakciji lahko spremenijo naslov prejemnika in znesek plačila! Šifriranje Bitcoin je imelo to napako po volji.

“Segregated Witness (Consensus Layer)”, tj..

Kako je izvajanje Bitcoin SegWit rešilo težavo gibljivosti

Razvijalec bitcoinov Peter Wiulle je predlog za SegWit pripravil decembra 2015. Rešitev je delovala na naslednji način:

  1. Ustvaril je drugačno strukturo, imenovano “Priča”. Ta vsebuje podatke za preverjanje pristnosti transakcije, vendar nima podrobnosti o transakciji.
  2. Nova struktura Pričevanja je zavezana bloku Bitcoin ločeno od ostalih podatkov o transakcijah, od tod tudi ime “Segregated Witness”.
  3. Recimo, da hekerji dobijo podatke o transakcijah in poskušajo izkoristiti hroščev gibljivosti. S SegWitom ne morejo več dostopati do dela z digitalnim podpisom.
  4. Tudi če jim uspe šifrirano besedilo spremeniti v nekaj drugega, njihov trud brez digitalnega podpisa ni koristen.

Tako je predlog Bitcoin SegWit načrtoval odpravo napake v gibljivosti. Vendar je predlog vključeval več sprememb, ki so prispevale k učinkovitemu povečanju velikosti Bitcoinov. Preberite, če želite izvedeti, kako.

Bitcoin SegWit učinkovito poveča velikost bloka Bitcoin


Velikost bloka Bitcoin je 1 megabajt (MB). Podatki o podpisu so prav tako predstavljali dober del podatkov o transakciji, zato lahko blok vključuje le nekaj transakcij.

Predlog SegWit je ustvaril drugačen parameter, imenovan »enota teže« (WU). Vsak bajt dela bloka s podatki o transakciji ustreza 4 WU-jem. Vendar je vsak bajt strukture “Priča” enak 1 WU.

Predlog je opredelil tudi največjo težo bloka Bitcoin kot 4 milijone WU. Naredite svojo preprosto matematiko in videli boste, kako imajo novi bloki s SegWitom več kot 1 MB velikosti! To je rudarjem omogočilo, da v blok vključijo več transakcij.

Ker ima zdaj vsak blok učinkovitejši prostor, se ostra konkurenca za vključitev transakcije v blok zmanjšuje. To pa zmanjša provizije za transakcije!

Če bi se Bitcoinova skupnost odločila izrecno razveljaviti omejitev velikosti bloka 1 MB, bi morali uporabiti trdo vilico. Vendar kripto skupnosti pogosto ne marajo trdih vilic zaradi nestabilnosti, ki jo povzročajo v celotnem omrežju in ekosistemu.

V primeru izvajanja Bitcoin SegWit je ostalo pravilo omejitve velikosti bloka 1 MB, vendar ga je novi parameter WU zaobšel. Za izvedbo SegWita torej ni bilo trdega vilice.

Bitcoin SegWit prednosti in slabosti ter sprejemanje

Pravkar ste videli, kako je SegWit odpravil napako pri gibljivosti in znižal provizije za Bitcoin transakcije. Vendar pa obstajajo dodatne koristi. Razmislite o primeru omrežja Lightning.

Lightning Network je zunajverižna rešitev, ki omogoča majhne, ​​pogoste plačilne transakcije. Ta deluje na vrhu verige Bitcoin in tam ne beleži vsake transakcije. Ta rešitev beleži le periodični povzetek transakcij v verigi Bitcoin.

Ker sistem ne zaveže vseh vmesnih transakcij v verigi Bitcoin, so uporabniki potrebovali zaupanje, da so bile njihove vmesne transakcije varne. Napaka voljnosti ne bi dopuščala te samozavesti. Izvajanje Bitcoin SegWit je pomagalo tudi razvoju Lightning Network.

Kljub številnim prednostim SegWita ga ne bi smeli obravnavati kot napredno rešitev za skaliranje Bitcoinov. To ni avtomatizirano merilo razširljivosti, ampak je bilo enkratno zaobidje omejitve velikosti Bitcoin bloka. Poleg tega lahko zaradi učinkovitega povečanja velikosti blokov v prihodnosti počasnejša vozlišča nalagajo dlje časa.

Bitcoin SegWit je bil uveden avgusta 2017, po številnih razpravah v skupnosti Bitcoin o njegovih prednostih in slabostih. Sprejetje pa še zdaleč ni končano in statistiko si lahko ogledate tukaj.

Kot razvijalec Bitcoina ali blockchaina lahko najdete pomembne lekcije iz izvajanja Bitcoin SegWit. Ko razvijate predloge za izboljšave, upoštevajte vidike dolgoročne razširljivosti, varnosti in decentralizacije.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map