Hyperledger Composer: zgradite svojo verigo podjetij

Dandanes večina poslovnih blokovskih platform več kot nestrpno uporablja blockchain za nadgradnjo svojega notranjega omrežnega sistema. In zakaj ne bi? Kot darilo je ena najboljših tehnologij. Za lažje uvajanje te tehnologije nam je Hyperledger prinesel Hyperledger Composer.

Ta projekt ne bo le zagotovil boljšega rezultata za dovoljene platforme, temveč tudi prihranil veliko časa. Toda mnogi ste zmedeni glede tega, za kaj projekt gre v resnici.

V pomoč vam bom govorila o različnih sestavnih delih skladatelja Hyperledger.

Začnimo!

 

 

Contents

1. poglavje: Kaj je Hyperledger Composer?

Hyperledger Composer je eden od odprtokodnih projektov v podjetju Hyperledger, podjetju blockchain. V resnici gre za orodje za izvajanje okvirov blockchain. Lahko bi si mislili na to kot na nabor orodij, ki vam lahko brez težav pomagajo pri integraciji sistema v obstoječega.

V resnici to pomeni, da lahko vaš obstoječi mrežni sistem s pomočjo te tehnologije zlahka sodeluje z novo decentralizirano platformo.

Če želite primere uporabe razviti veliko hitreje, si vsekakor oglejte Hyperledger Composer dokumenti. Po njihovih dokumentih ponujajo hitrejši rezultat, kjer boste rešitev dobili v nekaj tednih, namesto da bi čakali mesece.

Mislim, da že veste, da notranja struktura verige blokov ni tako preprosta. In v večini primerov večina od vas težko najde ustrezno razvojno skupino zanjo.

Tako ta tehnologija za lažjo težavo ponuja preprosta orodja, ki jih lahko razvijalci razumejo, ne da bi preveč zapletali postopek kodiranja.

Kakor koli že, trenutno ta platforma podpira samo infrastrukturo Hyperledger Fabric. Torej, če jo uporabljate, bi morali za osnovno komponento izbrati Fabric. A ker se zdi, da Fabric podpira veliko vtičnih možnosti, tudi Hyperledger Composer podpira.

V naborih orodij so na voljo tudi drugi postopki potrjevanja, ki so primerni za tkanino Hyperledger.

 

Modeliranje omrežja

To je odlična novica za podjetja, ki želijo na enostaven način izkoristiti moč blockchaina.

Poleg tega lahko končni uporabniki dobijo dostop do nadzorovanih in enostavnih dostopnih točk, ki so neposredno povezane s to verigo blokov za poslovna omrežja. Torej, to je scenarij za vse.

Glede na dokumentacijo Hyperledger Composer lahko vsako podjetje enostavno konfigurira svoje poslovno omrežje, skupaj z dodeljevanjem določenih sredstev in transakcij.

Očitno je, da boste, ko ga boste modelirali, odvisni od tega, kako želite, da sredstvo komunicira s prehodom. Še en kul del so udeleženci, ki bodo imeli svojo edinstveno identiteto. Torej, nadaljujmo z naslednjim delom našega vodnika, kajne?

 

Katere so značilnosti Hyperledger Composerja?

No, obstajajo tri glavne značilnosti Composerja. So –

Preprost jezik za modeliranje

Vem, da morate določiti strukturo modeliranja za uvedbo katerega koli poslovnega omrežja. In z dokumenti Hyperledger Composer dobite preprostega. Najboljše je, da ga lahko strukturirate z uporabo enega izmed priljubljenih preprostih programskih jezikov na svetu – JavaScript.

Torej, če bi našli razvojno skupino, primerno zanjo, bi bil preprost vetrič.

 

Hitri POC za večkratno uporabo

Za vsako vrsto uporabe na svojo platformo dodate, da boste morali za to na novo opredeliti modele Proof of Concept. Za pomoč pri tem vam platforma ponuja POC, pripravljene za proizvodnjo, ki vam bodo zagotovo prihranile ogromno časa.

Če dobro pomislim, so vsi za večkratno uporabo in zajemajo tudi spletne različice.

 

Integracija podatkov

Se spomnite, kako sem rekel, da je resnično enostavno povezati svoj obstoječi sistem z novim, ki ga boste ustvarili? V resnici iz dokumentov Hyperledger Composer uporablja funkcijo Loopback, da naredi točno to. Torej težave, s katerimi se lahko soočite v zvezi z zamenjavo obstoječega sistema ali njegovo medsebojno povezavo, zdaj ne bodo več problem.

Vsakemu razvijalcu bo preprosto všeč postopek integracije podatkov tega orodja.

 

Kako Hyperledger Composer dejansko deluje v resničnih scenarijih?

No, glede na dokumente skladatelja Hyperledger obstajajo določena pravila, ko gre za delo v praksi. Razjasnimo s primerom.

Predpostavimo, da nepremičninski posrednik oblikuje poslovno mrežo na podlagi svoje panoge. Torej, za to lahko opravlja določene naloge –

 • Udeleženci: Lastniki in kupci stanovanj
 • Sredstva: Seznami in hiše
 • Transakcije: Ustvarjanje in zapiranje seznamov, skupaj s prodajo ali nakupom hiš na platformi

Torej, vidite, da bi bil to popoln model za vsako podjetje za posredovanje nepremičnin na trgu. Očitno podjetju ni treba dodajati udeležencev z drugimi interesi.

Poleg tega lahko v skladu z dokumentacijo Hyperledger Composer udeležence omejite glede na njihovo vlogo. Kot prodajalec boste imeli na primer dostop do potencialnih kupcev, ne pa tudi do drugih prodajalcev. Po drugi strani lahko kupci vidijo, kaj prodajajo prodajalci, ne pa tudi, kaj kupujejo drugi kupci.

V resnici bi to lahko veljalo tudi za nepremičnine. Tako lahko nepremičnina ustvari preprosto aplikacijo za prodajalce in kupce, ki si lahko ogledajo sezname ali na njih ponudijo ponudbo.

Še več, lahko bi ga povezali tudi z inventarjem, kjer bi nove hiše postale prednost. Po drugi strani prodanih ne bo na seznamu nepremičnin. Če vaše podjetje potrebuje druge ustrezne stranke, jih lahko tudi prijavite kot udeležence.

V resnici je najboljše to, da lahko omrežje vzpostavite tako, kot želite. Torej, ne glede na to, kakšno je vaše podjetje, je s tehnologijo Composer razmeroma enostavno modelirati tehnologijo porazdeljene knjige.

 

Poglavje 2: Ključni koncepti v Hyperledger Composerju

Hyperledger Composer je edinstven program za modeliranje, ki vsebuje jezike za modeliranje in API-je za definiranje poslovnih omrežij. S pomočjo pametne pogodbe Hyperledger Composer je udeležencem enostavno ponuditi funkcije za izmenjavo sredstev.

Očitno lahko s pomočjo njihovega igrišča zlahka izkusite, za kaj gre v orodju. Še več, poenostavljena pametna pogodba skladatelja Hyperledger bo zagotovo manj zamudna za modeliranje.

No, najboljši del je ta, da lahko na njihovem gostišču Playground dobite pametno pogodbo Hyperledger Composer. V resnici za to ne boste potrebovali nobene namestitve. Če pa ga želite preizkusiti brez povezave, ga boste morali namestiti.

Pravzaprav je dobra možnost za testiranje ali urejanje vašega poslovnega modela namesto v spletu.

Kakor koli že, obstajajo orodja za razvijalce, ki so opremljena z vsemi odličnimi razvojnimi zmožnostmi. Torej, to je odlična rešitev za razvijalce, ki radi zaidejo v paradigmo verige blokov za podjetja.

Kakorkoli že, preden gremo naprej, si morate ogledati nekaj ključnih konceptov skladatelja Hyperledger. Poglejmo, kaj so!

 

Ključni koncepti v Hyperledger Composer

 • Sredstva

Premoženje je predvsem digitalna oblika vseh neopredmetenih ali opredmetenih dobrin, lastnosti ali storitev v omrežju. In vsi so shranjeni v registrih. V resnici ima lahko poslovna mreža tudi kakršno koli premoženje, kot ga potrebujejo.

Na primer zlato, stanovanja, zemljišča, dokumenti itd. Vendar morate zagotoviti, da imajo vsa sredstva unikatne identifikatorje, ki jim pomagajo slediti. Poleg tega jih lahko poljubno določite.

Ni treba posebej poudarjati, da so sredstva ključnega pomena za delovanje poslovne mreže. In s pomočjo skladatelja bi ga bilo zelo enostavno ustvariti.

 

 • Udeleženci

V poslovni mreži so udeleženci zgolj člani tega sistema. V resnici imajo svobodno lastništvo premoženja in sodelujejo tudi pri oddaji transakcij. Še več, udeležence lahko modelirate glede na potrebe vašega omrežja, podobno kot sredstva.

Torej bi potrebovali tudi identifikator in katero koli drugo zahtevano lastnost. Tako imajo udeleženci določene lastnosti, ko sodelujejo pri pametni pogodbi Hyperledger Composer.

Poleg tega lahko udeleženca preslikate na več identitet za več omrežij.

 

 • Identitete

No, na platformi so vse identitete kombinacija zasebnega ključa in digitalnega potrjevanja. V resnici so vse identitete potrebne za transakcije v omrežju in preslikavo sodelujočega vrstnika v sistemu.

Poleg tega je tudi pomemben del pametne pogodbe Hyperledger Composer. Kakor koli, na vizitki je v glavnem ena sama identiteta. Poleg tega, če se ta identiteta preslika na udeleženca, ki ga lahko udeleženci poslujejo v tem poslovnem omrežju kot uporabnik.

 

 • Transakcije

Transakcije so nujno potrebne za pametno pogodbo Hyperledger Composer. To je medij za interakcijo s sredstvom na platformi. S pomočjo transakcij lahko pošiljate ali prejemate plačila ali spremenite lastništvo katerega koli premoženja.

Poleg tega lahko daste ponudbo tudi za sredstvo na dražbi. Toda za to bi morali imeti pravilno overjanje Hyperledger Composer.

 

 • Poizvedbe

V resnici lahko s pomočjo poizvedb vrnete kakršne koli podatke znotraj države sveta. V resnici je poslovno omrežje odgovorno za določanje poizvedb, predvsem bi koristilo vaši organizaciji s poenostavitvijo številnih stvari.

Poleg tega za prilagoditev potrebuje le preprosto spremembo parametrov, zato je zelo enostavno. Poizvedbe lahko uporabite tudi za overjanje Hyperledger Composer. S pomočjo teh lahko hitro iščete po svoji bazi podatkov in dobite rezultat, kot ga potrebujete.

Ampak ne pozabite, da morate za pošiljanje poizvedb uporabljati API skladatelja.

 

 • Dogodki

V svojem sistemu overjanja Hyperledger Composer dogodek v svojih poslovnih omrežjih opredelijo enako kot za udeležence in sredstva.

Po opredelitvi dogodkov bodo funkcije procesorja transakcij v zunanji sistem oddale, da se je v omrežju zgodilo nekaj zelo pomembnega.

Ko se dogodki oddajajo, se lahko drugi vrstniki naročijo na te dogodke z uporabo API-ja odjemalca skladatelja.

 

 • Nadzor dostopa

No, da bi ohranili vsa poslovna omrežja, morajo obstajati posebna pravila nadzora dostopa. V resnici to pomaga ohranjati, kdo ima do česa dostop. Poleg tega bi pomagalo nadzorovati dostop do določenih sredstev in pogojev, v katerih jih vrstniki lahko uporabljajo.

Običajno je jezik za nadzor dostopa način za enostavno ustvarjanje kakršnih koli pogojev. Na primer, lahko bi rekli “samo lastnik hiše lahko prenese lastništvo hiše.”

Če želite nadzor dostopa eksternalizirati, lahko enostavno obdelujete logike in bi bilo enostavno vzdrževati, razvijati, odpravljati napake in pregledovati.

 

 • Blockchain State Storage

Vse transakcije sistema bodo obstajale v knjigi blockchain. Poleg tega se dogodek, v katerem je trenutno stanje udeležencev in sredstva, hrani v podatkovni bazi stanja verige blokov. V resnici je nujno, da so ti shranjeni, da se ohrani soglasje.

Tako bo veriga blokov razdelila knjigo med vozlišča skupaj z državno bazo podatkov. Zato bi posodobil tudi knjigo in druge državne zbirke podatkov v omrežju. Poleg tega bo vsak vrstnik, ki aktivno uporablja protokol soglasja, v glavnem zadolžen za njegovo posodabljanje.

 

 • Kartice za poslovno mrežo

Za preverjanje pristnosti Hyperledger Composerja so nujno potrebne poslovne kartice. Zakaj? No, ker so v bistvu to kombinacija metapodatkov, identitete in povezovalnega profila. V resnici se lahko s pomočjo teh vizitk enostavno povežete s poslovnimi omrežji.

Poleg tega lahko funkcijo identitete razširite tudi zunaj omrežja na določene denarnice identitet. Poleg tega se bo tu vsaka identiteta povezala z določenim povezovalnim profilom in poslovnim omrežjem.

 

 • Profili za povezavo

V overjanju Hyperledger Composer v glavnem uporablja profile povezav, da določi, s katerim sistemom se morajo povezati. V resnici je profil povezave pravzaprav dokument JSON in je del vizitke poslovne mreže.

Še več, vsi profili so od razvijalcev sistema, na katerega se povezujejo. Kakorkoli, le te bi morali uporabiti pri izdelavi vizitk in razložiti, kako z njimi komunicirati.

 

 • Zgodovinski register

Ste se kdaj vprašali, kje so shranjeni uspešni zapisi transakcij? No, s pomočjo registra zgodovinarjev se vsi zapisi o uspešni transakciji beležijo v knjigo. V resnici mislite na to kot na poseben sistem registrov.

Poleg tega bi imel tudi transakcije priložene identitete in udeležence, ki so ga predložili. Očitno nihče brez overjanja Hyperledger Composer ne more oddajati transakcij ali pustiti, da v njem sodeluje. Kakorkoli, sistem transakcije shrani kot premoženje HistorianRecord.

V resnici bo sistemski imenski prostor določil to obliko sredstva.

 

Poglavje 3: Arhitektura skladatelja Hyperledger

S pomočjo vzorčne aplikacije Hyperledger Composer lahko vsak razvijalec ali arhitekt enostavno ustvari popolnoma delujoče omrežje blockchain.

Na primer REST API za povezovanje mobilnih ali spletnih aplikacij s katero koli poslovno logiko blockchain, katero koli poslovno logiko, ki deluje na blockchainu, integracijo obstoječe baze podatkov podjetja z novo decentralizirano rešitvijo itd.

V arhitekturi Hyperledger Composer je skupno osem komponent na visoki ravni, o katerih morate vedeti. Poglejmo, kaj so –

 • Izvedbeni časi
 • POČITNI strežnik
 • Vmesnik ukazne vrstice
 • JavaScript SDK
 • Vtičniki VSCode in Atom
 • Generator kode Yeoman
 • Spletni uporabniški vmesnik igrišča
 • LoopBack priključek

 

Izvedbeni časi

V vzorčni aplikaciji Hyperledger Composer ponuja različno trajanje izvajanja. Poleg tega ima zdaj v glavnem tri izvedbe izvajalnega okolja –

Tkanina Hyperledger v1.2. Tu je državno pomnilnik na razdeljeni knjigi.

Implementacija vdelanega izvajalnega okolja. Tu se izvajalno okolje izvede znotraj procesa Node.js. Vendar je ta primeren predvsem za enotno testiranje poslovne logike. Poleg tega je država v shrambi ključ-vrednost v pomnilniku.

Izvajanje spletnega izvajanja. Tu se izvaja na spletni strani in deluje predvsem v igrišču Playground. Poleg tega je država v zgodovini lokalnega brskalnika.

 

Profili za povezavo

V resnici povezovalni profili v glavnem pomagajo določiti, kako se povezati z izvajanjem izvajanja. Poleg tega obstaja veliko konfiguracije za vsako vrsto izvedbe.

Če na primer uporabljate Hyperledger Fabric v primerjavi s časom izvajanja 1.2, bo imel vrata TCP / IP in naslove vrstnikov Fabric. Poleg tega bi imel tudi kriptografska potrdila in še veliko več.

Kot že veste, da so Povezovalni profili del vzorčne aplikacije Business Network Card in Hyperledger Composer.

 

JavaScript SDK

V vzorčni aplikaciji Hyperledger Composer je JavaScript SDK. V resnici je JavaScript SDK nabor različnih API-jev Node.js. Ti API-ji pomagajo razvijalcem pri ustvarjanju novih aplikacij, ki lahko komunicirajo in upravljajo ustvarjeno poslovno omrežje.

API-ji so običajno razdeljeni na dva npm modula –

 • Skladatelj-skrbnik: Tu upravlja poslovno omrežje, kot je nadgradnja, zagon ali namestitev.
 • Skladatelj-stranka: Ta v glavnem izvaja branje, brisanje, ustvarjanje in posodabljanje udeležencev in sredstev. Poleg tega oddaja tudi transakcije v poslovnem omrežju.

 

Oglejmo si podrobnosti teh komponent vzorčne aplikacije Hyperledger Composer.

Skladatelj-odjemalec

V resnici je ta modul v osnovi nameščen na lokalni odvisnosti katere koli aplikacije. Z njegovo pomočjo se lahko povežete z udeleženci, sredstvi ali oddate transakcijo poslovnega omrežja. Torej, ta modul je izredno potreben.

Ko bo vaše omrežje v produkciji, boste potrebovali ta modul, da dodate neposredno odvisnost te aplikacije.

 

Skladatelj-admin

Kakorkoli že, skrbniški modul bi sledil istim stopinjam kot odjemalski, vendar bi bil tukaj nameščen v skrbniški aplikaciji. Z uporabo tega modula lahko vsak ustvari ali uvede poslovna omrežja ali spremeni njihovo definicijo.

 

Vmesnik ukazne vrstice

Orodje ukazne vrstice bo skrbnikom ali razvijalcem pomagalo pri upravljanju ali uvajanju definicij poslovnega omrežja. Tako je tudi pomemben del vzorčne aplikacije Hyperledger Composer.

 

POČITNI strežnik

No, strežnik REST v bistvu ustvari Open API ali Swagger REST API za poslovno omrežje. Celoten postopek ustvarjanja se zgodi samodejno. Poleg tega bi strežnik REST pretvoril model skladatelja za poslovno omrežje z uporabo definicije odprtega API-ja.

Kakor koli, izvajalno okolje v glavnem bere, briše, posodablja in ustvarja udeležence in sredstva, kar omogoča obdelavo ali oddajo transakcij.

 

LoopBack priključek

V bistvu strežnik REST uporablja priključek LoopBack. Vendar pa ga lahko veliko samostojnih orodij za integracijo uporablja samostojno in podpira LoopBack. Poleg tega ga orodja LoopBack lahko uporabljajo tudi za naprednejšo raven prilagajanja API-jev REST.

 

Spletni uporabniški vmesnik igrišča

Ta je v arhitekturi razmeroma pomemben. V resnici gre za spletni uporabniški vmesnik za testiranje in definiranje poslovnih omrežij. Poleg tega zagotavlja, da bi poslovni analitik izdelal prototip ali vzorčil poslovno logiko, ki deluje v času izvajanja ali spleta Fabric.

 

Generatorji kode Yeoman

Generator Yeoman Code je odprtokodni okvir, ki ustvarja okostje katerega koli projekta, kot je –

 • js
 • Kotna spletna aplikacija
 • Skeletna poslovna mreža

 

Razširitve VSCode in Atom Editor

Uredniške razširitve VSCode in Atom so pravzaprav prispevek velike skupnosti Composer. Kakor koli že, VSCode je izjemno zmogljiva razširitev, ki lahko potrdi datoteke ACL ali modele Composer. Ponuja lahko tudi poudarjanje sintakse, podporo za delčke in odkrivanje napak.

Po drugi strani pa je vtičnik Atom bolj osnovna raven in lahko poudari samo sintakso.

 

Poglavje 4: Namestitev procesa Hyperledger Composer

No, za zagon orodja boste morali imeti v omrežju nameščen Composer. Kakorkoli, Hyperledger Namestitev skladatelja je v glavnem razdeljen na dva dela. To so –

 • Predpogoji
 • Razvojno okolje

Za pravilno delovanje morate najprej namestiti predpogoje in nato še razvojno okolje. Kakorkoli že, poglejmo, kako se to naredi!

 

Namestitev predpogojev

No, za namestitev Hyperledger Composerja boste v računalniku morali imeti macOS ali Ubuntu. Torej, preden se premaknete naprej, se prepričajte, da imate katerega od teh dveh operacijskih sistemov. Povedal vam bom, kako namestiti vsakega od njih.

 

Ubuntu

V resnici bi morali imeti vsaj 4 GB RAM-a za zagon Fabric in Composerja v računalniku.

To so naslednje komponente, ki jih potrebujete za razvojna orodja –

 • Operacijski sistemi: Ubuntu 16.04 LTS ali Linux 14.04. Tu morata biti oba 64-bitna. Poleg tega lahko uporabite Mac OS 10.12.
 • Docker-Compose: različica 1.8 ali novejša
 • Docker-Engine: različica 17.03 ali novejša
 • npm: v5.x
 • Python: 2.7.x
 • Vozlišče: 8,9 ali več (različica opombe 9 in novejše ni podprta)
 • git: 2.9.x ali novejši

 

Uporabite lahko kateri koli urejevalnik kode po vaši izbiri, vendar razvijalci priporočajo VSCode.

Če jih želite namestiti z Linuxom, sledite tem –

 • Ne uporabljajte root, raje se prijavite kot običajen uporabnik.
 • Ne uporabljajte npm s sudo.
 • Ko nameščate predpogoje, najprej uporabite curl in nato razpakirajte s sudo.
 • Ko zaženete prereqs-ubuntu.sh, ga zaženite kot običajni uporabnik. Vendar pa bo morda zahteval root geslo, ker morajo nekateri postopki namestitve uporabljati root.
 • Ne su korenin.
 • Ne nameščajte vozlišč globalno kot root.

 

Lahko si ogledate njihove datoteke doc da dobite več informacij o tem, kako prenesti predpogoje za namestitev Hyperledger Composerja.

 

Mac OS

Za namestitev macOS Hyperledger Composer boste morali namestiti nekaj teh orodij, preden se odločite za Composer. To so –

 • Apple Xcode in nvm.
 • različica macOS 10.12.

No, najprej boste morali namestiti nvm, ker bi vam omogočil namestitev, preklapljanje in posodabljanje v različnih različicah Node.js.

Poleg tega boste morali namestiti Node, Docker in VSCode. Kakorkoli, lahko si ogledate njihove doc za popolno razumevanje kod za zagon programa Hyperledger Composer.

 

Namestitev razvojnega okolja

Za navodila za namestitev razvojnih orodij v programu Hyperledger Composer boste morali slediti nekaterim navodilom. Torej, poglejmo, kaj so.

 

Komponente, ki jih morate namestiti

Najprej začnite z orodji CLI. V bistvu obstaja nekaj orodij CLI, ki so uporabna, toda composer-cli bi bila najboljša pot. Nato dobite Yeoman, composer-rest-server in generator-hyperledger-composer. Čeprav ti trije niso osrednji del sistema, so vseeno v pomoč.

Po tem boste morali namestiti igrišče. Za to boste morali prenesti aplikacijo brskalnika in jo namestiti za preskušanje in urejanje na vašem lokalnem računalniku.

Poleg tega boste morali nastaviti svoj IDE. Čeprav imate igrišče za delo na programiranju vašega poslovnega omrežja, bi mnogi radi delali v IDE.

Nazadnje boste morali namestiti Hyperledger Fabric, kar bi vam dalo osnovo vašega poslovnega omrežja. Če potrebujete več informacij o tem, jih vsekakor preverite dokumenti.

 

5. poglavje: Kako uporabljati igrišče

Igrišče Hyperledger Composer je robusten uporabniški vmesnik, kjer lahko postavite, konfigurirate ali celo preizkusite svoje poslovno omrežje. Poleg tega lahko s pomočjo naprednih funkcij enostavno povabite druge udeležence v svoje omrežje.

Še več, lahko boste spremenili raven varnosti svojega omrežja in se povezali z drugimi poslovnimi omrežji.

Če ste na Hyperledger Composer Playground relativno novi, vam priporočam, da si ogledate vadnice Playground. To je zato, ker vam bo vadnica zagotovo pomagala izvedeti, kako uvesti, konfigurirati ali celo preizkusiti svoje poslovno omrežje. In to morate vedeti, preden začnete komunicirati s poslovnimi omrežnimi karticami.

Stranska opomba: Če vi in ​​drug uporabnik uporabljate igrišče Hyperledger Composer Playground za povezavo z istim primerkom tkanine, po urejanju osvežite brskalnik. Če tega ne storite, obstaja možnost, da vaše urejanje ni prihranilo. Ko osvežite brskalnik, bo sprejel spremembe, ki ste jih naredili v omrežju. Če v resnici spremenite poslovno omrežje, ne da bi sprejeli druge spremembe uporabnika, bi bile spremembe za vedno izgubljene.

 

Kako krmariti po igrišču Hyperledger Composer

Stran poslovnega omrežja

Ko zaženete igrišče, boste sprva očitno videli to stran. To je privzeta ciljna stran tega orodja. Poleg tega na obrazcu tukaj lahko vidite, katere poslovne mrežne kartice imate za uporabo. V resnici bi vam vsaka poslovna mrežna kartica vse informacije, ki jih potrebujete za povezavo z veljavnim omrežjem.

Ko izberete poslovno omrežje, odprete stran Določi.

Skratka, na tej strani boste naredili veliko stvari. To so –

 • Povezava z obstoječim poslovnim omrežjem:

Mogoče ste že namestili poslovno mrežo in imate kartico zanjo. Torej, lahko samo kliknete kartico in se povežete s tem poslovnim omrežjem.

 • Uvajanje novega poslovnega omrežja:

Morda ste prvič na igrišču Hyperledger Composer Playground in želite postaviti povsem novo poslovno mrežo. V resnici obstaja nekaj vzorčnih poslovnih mrež, ki vam lahko pomagajo pri modeliranju vašega lastnega sistema, ali pa ga preprosto naredite iz nič.

 • Interakcija s poslovnimi omrežnimi karticami:

No, že veste, da so vizitke medij za povezavo s poslovnim omrežjem. Običajno gre za kombinacijo identitete in profila. Navadno vam kartica omogoča, da jo izbrišete ali izvozite, da se celo povežete z drugim poslovnim sistemom na igrišču Hyperledger Composer.

 • Uvažanje BNC:

Mogoče je vizitko izvozil iz igrišča in jo zdaj želite uvoziti na drugo. Torej, vse, kar potrebujete, je datoteka.card iz prejšnjega računalnika in nato z možnostjo »dodaj poslovno mrežno kartico« jo uvozite.

 • Povezava z uporabo skrivnosti uporabnika in ID uporabnika:

V resnici ta deluje, ko že imate skrbnika omrežja uporabniško skrivnost ali ID uporabnika. Za to preprosto uporabite možnost »Poveži se s poverilnicami«, da vstopite v zavihek in ustvarite potrebno kartico, kot jo potrebujete.

 • Oglejte si vadnico o igrišču:

Če ste nov na platformi, si oglejte vadnice, da boste lažje razumeli. Poleg tega vas bo vadnica zagotovo seznanila, kako lahko poslovno mrežo ustvarite iz nič in kako lahko izvajate druge osnovne operacije.

 

Možnosti poslovnega omrežja

Po vzpostavitvi povezave z omrežjem boste dobili dve možnosti – Definiraj zavihek in zavihek Test.

V teh dveh lahko izvedete več operacij. Če imena poslovnega omrežja ne spremenite, bo omrežje osnovnega vzorca.

Poglejmo, kaj imata ta dva zavihka za vas.

 

Zavihek Določi

S pomočjo zavihka za definiranje lahko nadgradite, uredite ali celo ustvarite svoje poslovno omrežje. V resnici boste na strani v levem kotu videli seznam datotek, ki so definirale vaše poslovno omrežje.

Če si želite ogledati vsebino teh datotek, jih kliknite, nato pa se odpre pogled urejevalnika, ki ga lahko urejate in vidite. Poleg tega, če želite dodati več datotek, lahko samo kliknete gumb dodaj datoteko. V resnici lahko v svoje omrežje dodate datoteke s skripti, datoteke z modeli, datoteke s poizvedbami in datoteke za nadzor dostopa.

Po spreminjanju in dodajanju datotek lahko spremembe uvedete s pomočjo gumba za uvajanje sprememb na igrišču Hyperledger Composer.

Po uvedbi sprememb jih lahko preizkusite z zavihkom Test. Poleg tega lahko svoje poslovno omrežje izvozite tudi kot datoteko .bna.

Ne pozabite pa, kaj sem rekel prej, ne pozabite se osvežiti, da shranite spremembe.

 

Zavihek Test

No, s pomočjo zavihka Test lahko enostavno preizkusite uvedeno omrežje, na primer, kako udeleženec tipka, kako delujejo sredstva ali celo transakcijski procesi. Na levi strani zavihka boste videli, da so vsa sredstva in udeleženci na seznamu.

Poleg tega, ko izberete katerega koli od njih, se odpre register, iz katerega si lahko ogledate vse aktivne primerke. Če na platformi še nimate udeležencev ali sredstev, bodo registri prazni.

Po drugi strani pa lahko iz registra ustvarite tudi ustrezne transakcije, sredstva ali udeležence.

Prav tako lahko iz registra vseh transakcij preverite vse transakcije, ki so se zgodile v omrežju. Poleg tega boste videli celo transakcije, ki so se zgodile v času ustvarjanja novih sredstev ali udeležencev.

Če želite preveriti, ali deluje pravilno ali ne, lahko preprosto oddate transakcijo in iz zapisov vidite, kaj se je zgodilo. To je odličen pristop za ugotavljanje morebitnih napačnih transakcij ali napak kode.

 

6. poglavje: Razvijanje poslovnega omrežja Blockchain

Opredelitev poslovne mreže

Definicija poslovnega omrežja je eden glavnih konceptov programske sheme za več organizacij Hyperledger Composer. V resnici jih boste poznali iz razreda BusinessNetworkDefinition. Poleg tega so običajno opredeljeni v modulu composer-common-modul, tako skrbnik kot odjemalec pa ga lahko izvozita.

V bistvu ima tri vrste datotek –

 • Datoteke modelov
 • Datoteke JavaScript
 • Datoteke za nadzor dostopa

V resnici vam bodo datoteke datotek omogočile določitev domene za omrežje. Po drugi strani pa datoteke JavaScript vsebujejo predvsem procesorske funkcije za transakcije. Še več, funkcije procesorja transakcij se izvajajo na tkanini in bi imele dostop do registrov sredstev.

Kakršen koli analitik Hyperledger Composer za več organizacij lahko ustvari modelne datoteke, ker bi opredelil strukturo njihovega podjetja.

Po drugi strani pa bi bile datoteke JavaScript glavna prednostna naloga razvijalcev, ker bi te upoštevale zahteve poslovnih analitikov.

Po drugi strani bi datoteke nadzora dostopa nadzorovale udeleženčev pravilen dostop do različnih datotek in funkcionalnosti omrežja.

 

Razvoj poslovnih mrež

Razvoj poslovne mreže je postopek v več korakih. Preverite, kaj so od spodaj.

 • Model

Razvijalci več organizacij Hyperledger Composer bi s poslovnimi analitiki sodelovali pri oblikovanju svoje domene. Poleg tega bi imel jezik za oblikovanje skladateljev in bi zagotavljal osnovno strukturo sredstev in drugih virov.

 

 • Nadzor dostopa

Vzporedno z modelom, tehničnimi analitiki ali razvijalcem Hyperledger Composerja, bi več organizacij delalo na pravilih za nadzor dostopa. V resnici bi bilo za vozlišča več pogojev in vstopnih točk formata na več nivojih.

 

 • Razporeditev

Po skriptiranju, pakiranju in nadzoru dostopa razvijalci lahko uvedejo omrežje in za testiranje uporabijo orodja ukazne vrstice.

 

 • Preizkus

No, za testiranje mora obstajati idealen model. Torej, razvijalci lahko za primerjavo uporabljajo ogrodja Chai ali Mocha. Tudi iz tega razloga lahko uporabljajo tkanino.

 

 • Vključite

Po vseh testiranjih začne igrati front-end aplikacija. Tako lahko s strežnikom REST ustvarite REST API za čelno aplikacijo.

 

Razvoj aplikacij

Več organizacij Hyperledger Composer bi moralo dobiti dostop do mobilnih naprav, spleta ali Node.js razvoj aplikacij. In zato orodje podpira njihovo ustvarjanje na ogrodju.

 

 • Napišite aplikacijo Node.js

Najprej morate razviti aplikacije Node.js za delo s platformo Hyperledger Composer za več organizacij. Poleg tega bi vam omogočil povezavo z omrežjem, njegovo posodobitev, brisanje sredstev, branje registrov in še veliko več.

 

 • Ustvarite spletne aplikacije

Prepričati se morate, da lahko spletna aplikacija, ki jo želite povezati z omrežjem, izvede klic REST API. V resnici je najboljši način, da uporabite strežnik REST za generiranje API-ja za aplikacije.

 

 • Naročite se na dogodke

Prepričajte se, da se lahko aplikacije Node.js naročijo na dogodke v sistemu. Kot že veste, boste dogodke definirali prej in jih bodo oddali, ko se na platformi zgodijo določene transakcije.

 

Vključevanje obstoječih sistemov

Lahko vključite katero koli obstoječih sistemov z uporabo Loopback API-ja iz primerov Hyperledger Composer. Poglejmo, kako se to naredi za primere Hyperledger Composer.

 • Ustvari REST API s pomočjo strežnika REST.
 • Objavite dogodke s strežnika REST.
 • Dodajte postopek preverjanja pristnosti za strežnik REST.
 • Omogoči strežnik REST za več uporabniški način.
 • HTTPS in TLS bi zagotovila varnost vašega strežnika REST. Torej, ne pozabite jih dodati ali pravilno konfigurirati.
 • Strežnik REST lahko namestite tudi tako, da lahko v nov sistem vključite katero koli obstoječo omrežno rešitev.
 • Strežnik RST lahko prilagodite iz poslovnega omrežja za izvajanje API-ja REST za vaše aplikacije.
 • Node-RED vam omogoča pošiljanje, branje transakcij, posodabljanje ali brisanje sredstev in naročanje na dogodke.
 • Procesorje transakcij lahko uporabite za klicanje zunanjih storitev HTTP ali REST za odstranjevanje zapletenih izračunov iz verige blokov.

 

Poglavje 7: Obvladovanje in diagnosticiranje vprašanj

Upravljanje rešitve

Primeri upravljanja Hyperledger Composerja se v glavnem nanašajo na upravljanje identitet in udeležencev. Še več, ta dva elementa sta osrednji koncept katerega koli sistema blockchain v podjetju.

 

 • Seštevanje udeležencev

Udeležence boste morali dodati v omrežje, preden bodo lahko izvedli kakršne koli transakcije na primerih Hyperledger Composer. Tako bodo udeleženci ustvarili sredstva in jih celo izmenjali z drugimi udeleženci v sistemu.

 

 • Uvoz, izvoz in ustvarjanje BNC

S pomočjo orodij Hyperledger Composer je ustvarjanje poslovne mrežne kartice preprosto. Za to boste potrebovali kombinacijo identitet, potrdil in profilov povezave. Poleg tega orodja pomagajo tudi pri izvozu in uvozu drugih BNC-jev.

 

 • Izdajte identiteto za udeleženca

Identiteto udeleženca lahko izdate s pomočjo ukazne vrstice ali API-ja iz orodij Hyperledger Composer. Ko boste izdali novo identiteto, bo imel udeleženec dovoljenje za interakcijo s sistemom.

 

 • Vezava udeleženca na obstoječo identiteto

Morda ste identiteto že ustvarili s pomočjo orodij Hyperledger Composer. Zdaj morate z njim povezati samo udeleženca. No, za to lahko uporabite ukazno vrstico ali API, enaka navodila za izdelavo identitete.

 

 • Seznam vseh identitet

Če želite vzdrževati ustrezen sistem za upravljanje identitet, boste morali vse udeležence preslikati skupaj z identitetami. Poiščite seznam in jih preverite glede na identitete, da se prepričate, da se to zgodi.

 

 • Preklic udeleženca iz identitete

V primeru kršitve pravil lahko udeležencu prekličete identiteto. Zato udeleženec ne more več vstopiti v poslovno omrežje ali celo komunicirati z njim.

 

Diagnosticiranje težav

Orodja Hyperledger Composer uporabljajo modul za beleženje Winston, poleg tega pa bi modul Config tožili tudi za preverjanje informacij o konfiguraciji. Če v resnici ne najde ničesar, bo uporabil privzete nastavitve.

Vendar morate vedeti, da če ne najde konfiguracijske datoteke, bo izdalo opozorilno sporočilo. V bistvu bo rekel, da v imeniku ni mogel najti nobene konfiguracije. Po drugi strani pa, če ste zadovoljni s privzetimi nastavitvami, lahko sporočilo potlačite s spremenljivkami okolja.

 

Diagnosticiranje težave

S pomočjo orodij Hyperledger Composer lahko enostavno diagnosticirate morebitne napake v sistemu. Če je z aplikacijo kaj narobe, lahko dobite diagnostiko zanjo. Vendar se morate zavedati, da za diagnostiko potrebujete dnevniški okvir.

 

V bistvu obstajata dve vrsti posod za sečnjo –

 • Vsebnik, v katerem se izvaja aplikacija
 • Vsebnik verižne kode, v katerem se izvajajo transakcije

 

Privzeta konfiguracija

V okviru boste videli zabeležene podatke na vseh naslednjih ravneh –

 • Opozorilo
 • Napaka
 • Podroben
 • Informacije
 • Odpravljanje napak

Kakor koli že, dnevniki izhodov ali vstopov se v glavnem ustvarijo na koncu ali na začetku funkcije. Torej jih boste dobili na ravni odpravljanja napak.

 

Kako nadzirati, kaj se proizvaja?

Če želite nadzirati lokacijo ali vrsto informacij, ki nastanejo po diagnozi z orodji Hyperledger Composer, lahko uporabite preprosto konfiguracijo JSON. Tako lahko s pomočjo modula Config enostavno strukturirate datoteko JSON.

S tem nadzorom lahko dobite –

 • Na kateri ravni bodo sporočila?
 • Kam bi šla sporočila?

 

Poglavje 8: Vadnice za Hyperledger Composer

Vadnica za igrišče

V pomoč vam ponujajo popolno vadnico za igrišče Hyperledger Composer. S pomočjo postopka lahko enostavno veste, kako lahko uporabljate platformo. Tukaj bom na kratko opisal.

 

 • Prvi korak: zaženite igrišče Composer Playground

No, najprej v vadnici Hyperledger Composer boste morali zagnati igrišče. V resnici lahko dobite dostop do zaslona poslovnega omrežja, ko se odpre.

 • Drugi korak: Ustvarite poslovno mrežo

Nato boste morali ustvariti poslovno mrežo. Torej, za to lahko izberete predlogo ali pa uvozite tudi svojo lastno predlogo.

 • Tretji korak: povežite se s poslovnim omrežjem

Po ustvarjanju bi videli poslovno mrežno kartico. Za povezavo z omrežjem morate klikniti komplet. Tu je tudi druga vadnica za Hyperledger Composer za informacije o možnostih povezovanja denarnice.

 • Četrti korak: dodajte datoteke datotek

Ko vstopite, pojdite na zavihek za definiranje in ustvarite datoteke modela ali jih celo uredite, kot želite. Obstaja tudi predloga, ki jo lahko preverite.

 • Peti korak: Dodajte skriptne datoteke procesorja transakcij

Po opredelitvi datotek modela lahko preidete na transakcijske logične datoteke za omrežje. V resnici uporablja predvsem funkcije JavaScript. Vse funkcije bi se izvajale, ko bi bila transakcija obdelana.

 • Šesti korak: Nadzirajte dostop

S pomočjo datotek za nadzor dostopa lahko določite pravila in omejite dostop do določenih delov omrežja.

 • Sedmi korak: Uvedite poslovno mrežo

Ko ste pripravljeni na vse datoteke za nadzor dostopa, datoteke modela in skript, lahko omrežje namestite tako, da ga preizkusite.

 • Osem korak: preizkusite definicijo omrežja

Najprej preizkusite definicijo omrežja z ustvarjanjem udeležencev, sredstev in trgovanjem z njimi v spletu.

 • Deveti korak: Ustvari udeležence

V resnici hitro dodajte dva udeleženca v omrežje, da boste lahko delili sredstva med njima in videli rezultate.

 • Deseti korak: ustvarite sredstva

Po tem ustvarite sredstva in enega od udeležencev določite za lastnika tega sredstva, tako da bo vozlišče lahko izvajalo sredstvo.

 • Enajsti korak: Prenos sredstev

Poleg tega nekaj sredstev prenesite na drugega udeleženca in preverite rezultat. Lahko ga ponovite tudi obratno.

Po tem bi končno vedeli, ali vaša platforma deluje najbolje ali ne.

 

Druge vaje, v katere je treba pogledati

Na voljo je tudi vadnica Hyperledger Composer za razvijalce, ki morajo vedeti o tehničnem vidiku rešitev. S pomočjo teh vaje, razvijalci ga lahko celo prilagodijo in izdelajo po svojih željah.

Razen tega obstaja tudi poizvedbe Vadnica za Hyperledger Composer. V tem boste izvedeli, kako uporabljati API REST ali Composer Query Language.

V resnici lahko jezik poizvedbe filtrira rezultat katerega koli merila in lahko celo prikliče določene prehode. Na primer, skliceval bi se na vse operacije odstranjevanja sredstva ali posodabljanja naborov rezultatov.

Datoteke s poizvedbami lahko najdete v nadrejenem imeniku, v poslovnem omrežju bi imele pripono datoteke .qry. Tako lahko za popolno upravljanje funkcij poizvedbe kot vodilo uporabite vadnico Hyperledger Composer.

 

Poglavje 9: Končna opomba

Zdi se, da smo dosegli končno točko našega vodnika za Hyperledger Composer. V resnici so primeri Hyperledger Composerja odlična izbira za vas, če želite hitro zagnati omrežje blockchain.

Kot lahko vidite, je zagon omrežja blockchain razmeroma enostaven s pomočjo njihovega igrišča. Torej, preizkušanje novih primerov Hyperledger Composer je tukaj odlična možnost. Ne samo, da lahko celotno stvar konfigurirate, ampak tudi podporo za vzdrževanje.

V pomoč sem vam že vse informacije, ki jih potrebujete za zadnji klic. Poleg tega bi bila s pomočjo njihovega vodiča Hyperledger Composer učenje uporabe lahka naloga.

Na žalost so pred kratkim napovedali, da bodo zastavili razvoj Composea. Ampak zakaj? No, Hyperledger Composer je močno orodje, toda če mu dodajamo več funkcij, je to bolj zapleteno.

Celotna ideja uporabe tega orodja je bila poenostavitev postopka uvajanja poslovnega omrežja. Toda če je dodajanje več funkcij v nasprotju z njo, ne bi bilo najboljše orodje, kajne?

Tako se boste prepričali, da ga lahko še vedno uporabljate za nadaljnje uvajanje omrežja, dodali bodo funkcije v Hyperledger Fabric. Ker skladatelj potrebuje tkanino, da deluje katero koli funkcijo, ki bi vam omogočila dostop do nje tudi s strani skladatelja. Vendar pa v samem orodju ne boste dobili nobenih motečih elementov.

Če pa želi kdo dodati funkcijo, lahko svojo razvito različico predloži svoji skupnosti.

Upajmo, da vam je vodnik kakor koli pomagal in zdaj veste, kako v resnici deluje.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map