Hibridni blokchain: najboljše iz obeh svetov

Hibridna veriga blokov je revolucionarna vrsta tehnologije veriženja blokov. V tem priročniku se bomo poglobili v ključne elemente hibridne verige blokov in izvedeli, kako deluje.

Blockchain edinstveno spreminja svet. Podjetjem, vladam in drugim organizacijam omogoča boljše upravljanje njihovega poteka dela in izboljšanje njihovih sistemov z boljšimi rešitvami. Zdaj spreminja način shranjevanja podatkov, dostopa do njih in njihove uporabe za izboljšanje neskončnega kroga tehnološke rasti. Vpliva tudi na druge vidike naše tehnologije, vključno s tem, kako vlivamo zaupanje v omrežje.

Blockchain se lahko uporablja na tri različne načine: zasebni, javni, konzorcijski in hibridni. Če ste v preteklosti že brali o verigi blokov, boste morda imeli idejo o tem, kako deluje zasebna in javna veriga blokov. Za tiste, ki ne vedo, jih bomo podrobneje obravnavali spodaj.

Vendar pa lahko tretji način, tj. Hibrid, vpliva na različne panoge. Hibridna veriga blokov je mešanica obeh svetov, tako zasebnega kot javnega. To daje organizacijam boljši nadzor nad tem, kaj želijo doseči, namesto da spremenijo svoje načrte glede omejitve tehnologije.

Uporaba tehnologije veriženja blokov je lahko finančna in nefinančna. Z blockchainom postane nemogoče posegati v podatke ali vdreti v sistem. Odprtost javne verige verig združuje ljudi po vsem svetu, zasebna veriga blokov pa zagotavlja, da lahko zaprt ekosistem uspeva tudi z zmožnostmi veriženja blokov.

V tem članku bomo preučili hibridno verigo blokov in kaj ponuja. Prav tako bomo razpravljali o definiciji hibridnega blockchaina in jo razumeli od znotraj navzven. Najprej pa si oglejmo tako zasebni kot javni blockchain.

Vpišite se zdaj: Tečaj osnove podjetniških blokov

Kaj je javni blokchain?

Kot že ime pove, je javni blockchain javne narave. Ko je prišla bela knjiga Bitcoin, je v svoji javni obliki omenjala tudi verigo blokov. Pomeni tudi, da je javni blockchain odprt za vse in v njem lahko sodeluje vsak.

Vendar pa je vprašanje, zakaj bi se kdo pridružil javnemu blockchainu? Tu prihaja spodbuda, ki jo ponuja javni blockchain. To pa v zameno izboljša število uporabnikov, izboljša zdravje in rast verige blokov. Bitcoin to počne izjemno dobro.

Na primer, rudarji lahko sodelujejo in zagotavljajo računsko moč za reševanje zapletenih algoritmov. S tem se izkoplje transakcija ali blok. Po drugi strani pa rudarje spodbujajo, saj so za svoje delo prejeli bitcoin. V javnem okolju blockchain bodo vedno prisotni uporabniki in delavci, ki bodo nemoteno delovali. Tekočnost je pomembna in zato spodbujanje nadaljuje.

Drug primer javne verige blokov vključuje NEO, Ethereum itd.

Vsak brez kakršnih koli omejitev lahko ustvari tudi javno verigo blokov.

Kaj je zasebni blokchain?

Zdaj, ko imamo jasno sliko o tem, kaj lahko ponuja javni blockchain. Pojdimo na zasebni blockchain. Kot ste že uganili iz imena, so zasebne verige blokov zasebne.

V zasebnem blockchainu stranke omejijo dostop do blockchaina svojim uporabnikom. Uporabniki morajo dobiti dostop do omrežja, preden ga lahko uporabijo. Prav tako lahko dostop dobi samo organ, ki upravlja zasebni blockchain.

Ker gre za zasebni blockchain, se lahko stvari spremenijo, kot se jim zahoče. Skrbnik lahko na primer omeji transakcije glede na njihovo naravo, hitrost ali namen. Nadzor tukaj daje zasebnemu blockchainu odličen primer za podjetja ali organizacije, ki želijo koristiti blockchainu, vendar v zaprtem okolju.

Še ena stvar, ki jo morate tukaj opaziti, je, da zasebni blockchain ni popolnoma zaprt od javnega dostopa. Do njih je mogoče dostopati glede na to, za kaj je skrbnik določil stvari.

Quorum je na primer zasebni blockchain, ki ga poganja omrežje Ethereum. Uporablja nov mehanizem soglasja in ima tudi strogo zasebnost transakcij / pogodb. JP Morgan je ustvarjalec Quoruma. Med drugimi primeri, ki jih je treba omeniti, sta Hyperledger in Corda.

Vas zanima več razlike med zasebnimi in javnimi verigami blokov? Tukaj je vodnik za javno in zasebno verigo blokov, ki si ga lahko ogledate.

Opredelitev hibridne blokovne verige

Hibridni blockchain je najbolje opredeliti kot blockchain, ki poskuša uporabiti najboljši del tako zasebnih kot javnih blockchain rešitev. V idealnem svetu bo hibridna veriga blokov hkrati pomenila nadzorovan dostop in svobodo.

Hibridna blockchain arhitektura se razlikuje od dejstva, da niso odprti za vse, vendar kljub temu ponuja funkcije blockchain, kot so integriteta, preglednost in varnost.

Kot običajno je hibridna blokovna arhitektura popolnoma prilagodljiva. Člani hibridnega blockchaina se lahko odločijo, kdo lahko sodeluje v blockchainu ali katere transakcije so javne. To prinaša najboljše iz obeh svetov in zagotavlja, da lahko podjetje na najboljši možen način sodeluje s svojimi deležniki.

Upamo, da ste dobili jasen pogled na definicijo hibridne verige blokov. Da bi dobili veliko boljšo sliko, vam priporočamo, da si ogledate nekaj hibridnih blockchain projektov. XDC je eden tistih projektov, ki izkoriščajo tako javni kot zasebni blockchain. Ustvari in upravlja ga XinFin, singapursko podjetje.

Hibridni blokchain

Preverljive transakcije

Čeprav transakcije niso javne, vendar jih je po potrebi še vedno mogoče preveriti. Vsaka transakcija, ki se zgodi na hibridni blokchain platformi, je lahko zasebna in po potrebi vedno odprta za preverljivost. Ker se uporablja veriga blokov, tukaj deluje njen najpomembnejši vidik. Nespremenljivost. Zagotavlja, da je vsaka transakcija napisana enkrat in je ni mogoče pravočasno spremeniti.

Torej, ali bo varno v primerjavi z javnim ali zasebnim blockchainom? Odgovor je pritrdilen. Čeprav ga nadzoruje več posameznikov, ne morejo spremeniti nespremenljivosti in varnosti transakcij. Nadzorujejo lahko le, katere transakcije so javne in katere ne.

Kako delujejo uporabniki v hibridni verigi blokov?

Ko uporabnik prejme nepovratna sredstva za dostop do hibridne blockchain platforme, lahko v celoti sodeluje pri dejavnostih blockchaina. Ima enake pravice za opravljanje transakcij, ogledovanje ali celo dodajanje ali spreminjanje transakcij. Vendar je ena stvar, ki je skrivnost, identiteta uporabnikov drugih udeležencev. To se naredi za zaščito zasebnosti uporabnika.

Ko uporabnik posluje z drugim uporabnikom, stranka, s katero ima opravka, razkrije le njegovo identiteto. Da bi zagotovili, da je zgornji postopek identifikacije pravilno izveden, podjetja in organizacije izvajajo KYC (Spoznajte svojo stranko), da deluje. Finančne ustanove morajo še posebej pravilno ravnati z njimi, saj ne morejo dovoliti, da transakcijo izvede uporabnik, ki verigi blokov ni povsem znan..

Anonimnost javne države

Tudi če ima hibridna veriga blokov anonimnost za uporabnike, ki sodelujejo v omrežju, se javna anonimnost še vedno ohranja. Tako nihče zunaj omrežja ne more vedeti za uporabnike. To nas pripelje do razburljivega stičišča javnega in zasebnega sistema.

Hibridno omrežje ponuja vse ključne značilnosti javne verige blokov, na primer varno, pregledno, nespremenljivo in decentralizirano, vendar tudi omejuje možnost dostopa do transakcij, ogled ali spreminjanje transakcij na kakršen koli način. Prav tako ne morejo vsi uporabljati omrežja, kar zagotavlja, da zaupne informacije ne gredo iz omrežja. Tako hibridna veriga blokov spodbuja večjo varnost, saj uporablja obe funkciji.

Preverimo prednosti hibridne verige blokov.

Prednosti hibridnega bloka

Zdaj vemo, kaj je hibridna veriga blokov. Jasno razumemo tudi druge vrste verig blokov: tj. Zasebne in javne. Zdaj je čas, da naštejemo prednosti hibridne verige blokov in njihovo ponudbo.

  1. Deluje v zaprtem ekosistemu: Prednost hibridne verige verig številka ena je njena sposobnost dela v zaprtem ekosistemu. To pomeni, da podjetjem ali organizacijam ni treba skrbeti, da bodo njihove informacije pri izkoriščanju tehnologije veriženja blokov pricurljale.
  2. Po potrebi spremeni pravila: Podjetja uspevajo pri spremembah. Dobra novica o hibridni verigi blokov, saj morajo spremeniti pravila. Vendar je narava spremembe odvisna od tega, kaj poskuša narediti hibridna veriga blokov. Vendar ne pričakujte spreminjanja podatkov ali spreminjanja transakcij v hibridnem sistemu, ki za namene preverjanja obravnava pasovni register ali identiteto uporabnika.
  3. Zaščita pred 51% napadom: Hibridni blockchain je odporen na 51-odstotni napad, saj hekerji ne morejo imeti dostopa do omrežja za izvedbo napada.
  4. Zaščita zasebnosti med komunikacijo z zunanjim svetom: Čeprav je zasebni blockchain najboljši za vprašanja, povezana z zasebnostjo. Vendar pa so pri komunikaciji z zunanjim svetom omejeni. Mnoga podjetja bodo morda želela ohraniti zasebnost, vendar pa bodo morala svojo verigo blokov konfigurirati tako, da bodo lahko komunicirala z vsemi svojimi delničarji, vključno z javnostjo.
  5. Nizki stroški transakcije: Druga dodatna prednost uporabe hibridne verige blokov je nizka transakcijska cena. Transakcije bodo gotovo poceni, saj za njihovo preverjanje potrebuje nekaj vozlišč. Najmočnejša vozlišča v omrežju omogočajo enostavno preverjanje transakcije, kar lahko traja na tisoče vozlišč v javni verigi blokov. Provizije za transakcije se lahko znižajo na 0,01 USD na transakcijo.

Primeri uporabe hibridnih blokov

Poglejmo zdaj nekaj primerov uporabe hibridne verige blokov, da bomo bolje razumeli.

Hibridni IoT

Prvi primer uporabe, o katerem želimo razpravljati, je hibridni IoT. Internet stvari je lahko zapleteno za upravljanje s popolno javno rešitvijo blockchain, saj bo hekerjem omogočil brezplačne podatke za preslikavo vozlišč ali celo vdor v njih. S hibridno verigo blokov lahko naprave postavite v zasebno omrežje z dostopom do tistih, ki jih samo potrebujejo. Nekatere vidike omrežja je mogoče objaviti, odvisno od tega, katere podatke deliti. Hibridni pristop lahko reši številna varnostna vprašanja.

Globalne finance in trgovina

Tudi finance lahko izkoristijo hibridno verigo blokov. XinFin uporablja hibridno verigo blokov, ki uporablja Ethereum za javno komponento, Quorum pa za zasebno komponento njihove rešitve. Njihov cilj je zagotoviti globalno finančno in trgovinsko platformo z uporabo hibridne tehnologije. Uporabljajo DPOS (delegirani Proof-of-Stake).

Bančništvo

Hibridna veriga blokov je lahko idealna rešitev za bančništvo. Ker morajo banke težave reševati interno in hkrati zaščititi podatke o uporabnikih, lahko uporabijo ta pristop. Tudi Ripple, bolj osredotočena centralizirana kriptovaluta, se lahko premakne na hibridno omrežje verig blokov, če je potrebna sprememba.

Oskrbovalna veriga

Hibridne verige verig lahko zelo koristijo tudi oskrbovalnim verigam. Ker je dobavna veriga ogromna, je nujno, da gredo hibridno. Ne more iti niti zasebni niti javni blockchain. Številna logistična podjetja v dobavni verigi so jo že začela izvajati.

Velik primer, ki uporablja hibridno verigo verig v dobavni verigi, je IBM-ov živilski sklad. Njihov cilj je izboljšati učinkovitost v celotni verigi preskrbe s hrano. To je mreža, v kateri sodelujejo vsi, tudi kmetje, trgovci na debelo, distributerji in drugi. Walmart je tudi aktiven igralec tega projekta.

Vlade

Blockchain lahko spremeni način delovanja vlad. Tudi vlade to vedo in so začele postopek uporabe verige blokov pri svojem upravljanju. Vlada lahko na primer s pomočjo verige blokov izvede glasovanje, ustvari javno identifikacijsko bazo podatkov, beleži zapletene podatke, avtomatizira pridobivanje, zagotavlja socialno / humanitarno pomoč itd..

Da bi vse to omogočili, je treba uporabiti hibridne verige blokov. Vladi zagotavlja nadzor, ki ga potrebuje, in javnosti omogoča dostop do njega. Popolnoma zasebni ali javni blockchain ne bo deloval, saj ovirajo dostop uporabnika ali razkrivajo preveč podatkov. Pravi nadzor blockchaina lahko zagotovi, da vlada ostane pod nadzorom, medtem ko izkorišča blockchain.

Podjetniške storitve

Nenazadnje bomo zaradi hibridne verige blokov zabeležili tudi veliko spremembo v storitvah za podjetja. Ne more se uporabljati samo za izdelavo odprtokodne tehnologije, temveč tudi za rešitve podjetja. Podjetja lahko na primer s hibridno verigo blokov avtomatizirajo svoje storitve in izboljšajo svojo zanesljivost, zaupanje in preglednost tako za zaposlene kot za končne uporabnike – panoge, kot so letalstvo, dobavna veriga itd..

Zasebno vs javno vs hibridno

Preverimo, kako uspešne so različne vrste verig blokov, ko jih primerjamo med seboj.

PublicPrivateHybrid
Definicija Javni blockchain je odprt za vse, kjer lahko sodelujejo vsi. Zasebni blockchain nadzorujejo lastniki, dostop pa je omejen na določene uporabnike. Hibridni blockchain je kombinacija javnega in zasebnega blockchain. To pomeni, da nekateri postopki ostanejo zasebni, drugi pa javni.
Preglednost Javna veriga blokov je popolnoma pregledna. zasebni blockchain je pregleden samo za uporabnike, ki jim je odobren dostop. Preglednost hibridne verige blokov je odvisna od tega, kako lastniki določajo pravila.
Spodbuda Javni blockchain spodbuja udeležence k rasti mreže. Zasebni blockchain je omejen in zato nima podobnih spodbud kot javni blockchain. Hibridna veriga blokov lahko spodbudi uporabnike, če to želijo.
Primer uporabe Lahko se uporablja v skoraj vseh panogah. Dobro za javne projekte. Dobro je tudi za ustvarjanje kriptovalut za komercialno uporabo. Zasebni blockchain je odličen za organizacijo blockchain implementacije, saj zahteva popoln nadzor nad svojim potekom dela. Hibrid je najbolj primeren za projekte, ki ne morejo biti niti zasebni niti javni in nimajo zaupanja. Odličen primer je dobavna veriga. Učinkovit je tudi v bančništvu, financah, IoT in drugih.
Potreben KYC Ne Da Da
Transakcijski stroški Drago Ni tako drago Ni tako drago
Vsebuje osnovno lastnost verige blokov Da Da Da

Je hibrid in federacija (konzorcij) drugačen?

Na videz se morda slišijo enako, vendar to ni resničnost. Tako zvezni kot hibridni uporabljata drugačen pristop in imata svoje edinstvene značilnosti. S poznavanjem teh značilnosti se boste lahko opremili z znanjem, katerega izbrati za svoje podjetje ali organizacijo. Poglejmo, kako se hibridni blockchain v primerjavi s konzorcijskim blockchain razprostira.

Konzorcij Blockchain

Skupina upravlja konzorcijsko verigo blokov. Skupina se odloči, kako bo blockchain deloval. Prav tako je dostop omejen in skupina se odloči, kdo sploh dobi dostop. Prednosti strogega dostopa so očitne. Omejen dostop na primer pomeni hitrejše transakcije, visoko razširljivost in boljšo zasebnost transakcij.

Hibridni blokchain

Hibridna veriga blokov je kombinacija javnih in zasebnih entitet. Najboljši način za opis je uporaba javne verige blokov, kjer gosti zasebno omrežje. To pomeni, da obstaja omejena udeležba, ki jo nadzoruje sam zasebni blockchain.

Tehnično deluje tako, da generira zgoščene podatkovne bloke z uporabo zasebnega omrežja in jih nato shrani v javnost, ne da bi ogrozila zasebnost podatkov.

Za razliko od zveznega blockchaina hibridni blockchain zagotavlja prilagodljiv nadzor nad blockchain. To pomeni, da nadzor nad skupnimi podatki ni idealen in ni boljši od nadzora nad zveznim. Najboljši primer uporabe hibridne verige blokov je razširljivost in decentralizacija.

Oglejte si spodnjo tabelo, če želite izvedeti več o hibridni verigi blokov v primerjavi s konzorcijsko verigo blokov.

Hibridni blokchain konzorcij Blockchain
Dostop Nekateri primeri so javni, drugi pa omejeni Samo izbrani udeleženci dobijo popoln dostop
Hitrost transakcije Hitro Hitro
Oblast Delno decentralizirano Decentralizirano
Zasebnost Delno Delno

Sklepne misli: Ali je hibridni blok veriga prihodnost?

Javni ali zasebni blockchain ne more rešiti vseh težav. Za organizacije in podjetja, ki želijo izkoristiti blockchain, vendar svojih ključnih poslovnih podatkov in postopkov ne želijo izpostaviti celotnemu svetu!

Šli smo skozi zasebno, javno in sčasoma hibridno verigo blokov, da bi jo razumeli. Če ste še vedno zmedeni s temi različicami blockchaina in želite izvedeti več o njih, si oglejte naš brezplačni tečaj blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map