Blockchain za digitalno identiteto: decentralizirana in samostojna identiteta (SSI)

Identiteta je bistveni dejavnik našega življenja. Živimo v družbi, kjer se vse, kar počnemo, vrti okoli identitete. Z enostavnim dostopom do njega lahko naši industrijski vidiki resnično zasijejo. V resnici naše identitete počasi zapuščajo stari sistem, ki temelji na papirju, in se premikajo k digitalni identiteti.

Toda edina digitalizacija ne bo rešila številnih vprašanj, ki so z njo povezana. Zdaj, ko blockchain obstaja že kar nekaj časa, je čas, da tehnologijo uporabimo tudi za digitalno identiteto.

Če sem odkrit, blockchain in digitalna identiteta sta res odličen par. Z novimi novostmi na številnih področjih identitetni sektorji še vedno nimajo digitalizacije. In tako lahko blockchain zagotovo pomaga pri reševanju vseh vprašanj in nam podari decentralizirano rešitev za identiteto.

Torej, v tem priročniku bom govoril o vseh izjemnih načinih, kako lahko blockchain uporabljamo za digitalno identiteto. Torej, začnimo!

Contents

Poglavje 1: Osnove identitete

Identiteta je zagotovo ena temeljnih pravic vsakega človeka. V resnici mora vsak človek imeti identiteto, da lahko deluje v našem družbenem okolju. Kakor koli že, temeljna identitetna struktura je sestavljena iz –

 • Ime in priimek.
 • Datum rojstva.
 • Državljanstvo.

Obstajajo tudi številne druge oblike identifikatorjev, kot so številka potnega lista, potapljaška dovoljenja ali številka socialne varnosti itd. V resnici se te oblike v državah razlikujejo.

Očitno nihče ne more navesti, kako pomembna je identiteta. Še več, brez ustrezne identifikacije ne morete zares imeti lastnine, uporabljati vladnih storitev, glasovati, imeti bančnega računa ali si celo priskrbeti službe.

Torej, vedno boste potrebovali način za nadzor nad svojo identiteto, sicer bi bilo težko celo dokazati, za koga pravite, da ste. Čeprav je prej sektor za upravljanje identitet uporabljal sisteme baz podatkov na papirju, so se zdaj stvari spremenile.

V resnici se številne države premikajo k shemi digitalne identitete, kjer nam omogoča enostavno upravljanje identitete.

Torej, poglejmo, kaj je digitalna identiteta v naslednjem poglavju.

Kaj je digitalna identiteta?

Čeprav se zdi, da je definicija preprost koncept, vseeno ni tako enostavno, kot se zdi.

Upoštevajmo dejstvo, da vsi vemo, kdo smo, toda ko gre za druge, bodo potrebovali neko obliko parametra, da nas prepoznajo. To je lahko naše ime ali naš obraz ali katera koli druga vrsta informacij. V resnici jim te informacije posredujejo drugi viri.

Torej, ko gre za digitalno identiteto, bi bila kakršna koli diskretna informacija, ki je pritrjena na vas, »atribut identitete«. Tako boste videli, da praktično ni vezano na to, koliko atributov vas lahko opredeli.

Na primer, obstaja veliko biometričnih atributov digitalne identitete, na primer, kako izgleda naš obraz, kakšen je spol, prstni odtisi ali vzorci glasu itd. Razen teh drugih atributov digitalne identitete, kot so naša imena, datum rojstva, zakonski stan, ali trenutni naslov nas lahko tudi družbeno opredeli.

Očitno so pomembni tudi drugi vladni atributi. Torej, na kratko, digitalna identiteta je vrsta oblike identitete, kjer je identiteta posameznika predstavljena z digitalnimi sredstvi.

Poleg tega je lahko atomska ali pa je lahko tudi kumulativna. Obstajajo različne ravni digitalne identitete in vsaka bi nam dala drugačno perspektivo.

Ko razmišljate o digitalni identiteti, to ne pomeni samo enega vira informacij, temveč kombinacijo vseh lastnosti.

In zato postane zahtevno ravnanje. Še več, pomen digitalne identitete je velik.

Trenutno digitalni sistemi za upravljanje identitete

Vsako podjetje je odvisno od razvijajočih se tehnologij, ki navadno izkoriščajo nove priložnosti. Vendar pa z vsako novo tehnologijo prihaja povsem drugačen nabor izzivov. V resnici mora imeti sistem za upravljanje identitete hitrost, da bo vsak uporabnik pravočasno rešil svojo poizvedbo.

Še več, imeti mora tudi višjo raven varnosti. Vendar pa se vodje IT težko trudijo, da bi oba hkrati ohranili. Poleg tega napadi in napačne aplikacije povečujejo tudi težave pri upravljanju digitalne identitete.

Tako je pomen digitalne identitete bolj kot kdaj koli prej. Kakor koli že, zaradi pomanjkanja ustreznih varnostnih težav scenarij trenutno ni najboljši.

Mnogi uporabniki se torej soočajo z identitetnimi težavami, ki povzročajo velike težave tudi v njihovem družbenem življenju. Da bi zagotovili ustrezen sistem upravljanja, je treba vse težave rešiti hitro.

Zakaj je digitalna identiteta nemočna?

Pomembnost digitalne identitete je iz nekaterih večjih razlogov vidna kot kdaj koli prej. To so –

 • Brez ustrezne osebne izkaznice je dostop do izobraževanja, bančništva ali zdravja za ljudi težko, kar vključuje tudi begunce.
 • Znebiti se papirnate sledi je bolj pomembno, saj ta sistem ljudem ne ponuja najboljših rezultatov zaradi pomanjkanja hitrosti in korupcije.
 • Globalnega sodelovanja z osebnimi dokumenti ni, zato lahko digitalna identiteta to omogoči, saj gre za digitalno identifikacijo.

Kot lahko vidite, je pomembnost digitalne identitete izjemno velika.

Poleg tega zdaj digitalno identiteto uporabljamo povsod. Ne samo, da nam poenostavi življenje, ampak tudi poveča učinkovitost. Poleg tega imamo v vsaki aplikaciji, napravi ali storitvi ločeno identifikacijo. Torej, pomen digitalne identitete v teh storitvah je velik.

Po drugi strani pa je pomemben tudi pomen digitalne identitete v podjetniškem sektorju. V resnici morajo podjetja v podjetju natančno pojasniti vsakega zaposlenega. Nujno je zagotoviti učinkovitost v tem sektorju, zato se povečuje tudi uporaba tehnologij digitalne identitete.

Decentralizirana in samostojna identiteta (SSI)

Blockchain za digitalno identiteto

Poglavje 2: Izdaja tipičnega sistema za upravljanje identitete

 • Kombinacija slabih gesel

Začnimo z najvidnejšim vprašanjem postopka upravljanja identitete. Večina aplikacije ponuja sistem za preverjanje pristnosti za prijavo na osnovi gesla. Vendar se zapletenost tega procesa kmalu dohiti.

V resnici imajo vse aplikacije določen rok veljavnosti za gesla. Poleg tega se tudi zahteve za nova gesla sčasoma spreminjajo. Tako je težje slediti novim geslom in ponastaviti stara za uporabnike.

Kot rezultat, uporabniki preživijo “utrujenost z geslom” in uporabljajo isto geslo za več aplikacij. Velikokrat celo ponovijo že uporabljene, kar poveča varnostno tveganje za njihovo identiteto.

Da ne omenjam, tudi uporaba splošnih gesel daje hekerjem priložnost, da brez kakršnih koli težav ukradejo njihove podatke.

 • Neuspeh zaradi postopka ročnega zagotavljanja in odstranjevanja rezervacij

Ko se nov zaposleni pridruži podjetju, mu sektor IT v glavnem omogoči dostop do jedrnega strežnika, e-poštnih računov, datotečnih strežnikov in drugih notranjih omrežnih sistemov. V bistvu se ves postopek oblikovanja rezervacij izvaja na oddelčni ravni.

Tako v mnogih primerih skrbnik oddelka v glavnem omogoči dostop zaposlenemu. Ker pa gre za ročni postopek, je z njim povezanih več človeških napak.

Po drugi strani pa mora biti, ko pride do prenehanja zaposlenega, tudi za to omejena dostopnost. Toda postopek odstranjevanja rezervacij je tudi ročen in zato lahko nekateri zaposleni zdrsnejo z dostopom do osrednjega strežnika.

V resnici je to lahko glavna težava zaradi človeških napak. Lahka naloga bi bila vstopiti v strežnik in ukrasti dragocene podatke, ne da bi to kdo sploh opazil.

 • Ni predpisov za omejitev dostopa

Nujno je, da sistem za upravljanje digitalnih identitet ve, kdo ima dostop do katere vrste podatkov ali aplikacij. Poleg tega morajo določiti tudi, katere naprave uporabnik uporablja za dostop do teh podatkov.

Pri oblačnih storitvah je hujše. V resnici večina sistema za upravljanje digitalnih identitet nima ustreznih predpisov. Tako lahko mnogi uporabniki zlahka dobijo dostop do informacij, ki jih naj ne bi dobili.

Brez ustreznega nadzora s predpisi je zelo težko ponuditi popolno varnost. Zato mnogi uporabniki izgubijo svoje dragocene podatke in močno trpijo. Morali bi imeti popoln dostop do svojega sistema za upravljanje identitete pred drugimi strankami.

Poleg tega je to vprašanje bolj razširjeno v centraliziranih sistemih. Zaradi pomanjkanja predpisov ta sektor močno trpi.

 • Nizka varnost identitet v napravah in brskalniku

Zdaj vsi uporabljamo brskalnike in naprave v vseh delih našega življenja. V bistvu je zdaj, ko je vse v internetu, povsem normalno, da do svojih aplikacij dostopate z mobilnimi telefoni, osebnimi računalniki ali drugimi napravami. Vendar pa težava nastane, če imate preveč dostopnih točk do ene aplikacije.

V aplikacijo se lahko na primer prijavite iz telefona, zavihka ali računalnika. In večino časa lahko za to uporabite brskalnik. Zato za svoj račun nastavljate več točk tveganja.

V resnici lahko hekerji zlahka vdrejo v vaš brskalnik ali napravo, da dobijo nadzor nad gesli in vašimi osebnimi podatki.

Tako je nujno treba imeti dober varnostni sistem za vse naprave, ki jih uporabljate. Brez ustreznega sistema za upravljanje identitet nobena od vaših osebnih izkaznic ni popolnoma zaščitena.

 • Aplikacije niso posodobljene

Morda pomislite, kakšno povezavo ima posodobitev aplikacij z prepoznavanjem tveganj? No, v skoraj vseh aplikacijah razvijalci sprva pripravijo varnostni ukrep za zaščito informacij.

Vendar nobena aplikacija ni popolna, zato so očitne napake ali vrzeli, ko jo začne uporabljati več uporabnikov. Ko uporabnik zazna napako in jo prijavi, razvijalci zanjo uvedejo varnostni popravek. Vendar v mnogih primerih razvijalci aplikacije ne posodobijo dovolj kmalu.

Poleg tega uporabniki tudi svojih aplikacij ne posodobijo na najnovejšo različico, takoj ko so na voljo. Tako hekerji dobijo priložnost, da z napakami ali vrzelmi vstopijo v sistem in ukradejo podatke o identiteti.

V resnici enako velja tudi za podjetja. Podjetje mora posodobiti vse svoje programe z ustreznimi varnostnimi popravki. Ali pa je morda pozno.

 • Več skrbniških modelov za več aplikacij ustvarja nedoslednost

V resnici postajajo aplikacije v oblaku poceni in jih uporablja več podjetij. Tako pod svoje okrilje sprejmejo številne aplikacije SaaS. Kljub temu, da jih vzdržuje več operativnih skupin, ni nobene točke poročanja za vse vrste aplikacij.

S tem mislim, da ima podjetje lahko več aplikacij. Če pa se vse aplikacije izvajajo na različnih administrativnih modelih, je težje slediti uporabnikom. Še več, težje je voditi pravilno poročanje za vse to v drugačnem kontekstu.

Tako lahko težavo rešite tako, da se vse aplikacije izvajajo po istem administrativnem modelu. Toda zaradi pomanjkanja sistema za upravljanje identitet lahko zaposleni izkoristijo situacijo.

Prehod na distribucijske kanale lahko tukaj resnično reši težavo.

 • Neustrezna uporaba varnostnih ukrepov

Brez uporabe ustreznih varnostnih kanalov bi bilo težko slediti vsem uporabnikom. V vsaki izdaji mora obstajati sistem takojšnjega opozarjanja. Vendar se zdi, da današnjemu sistemu za upravljanje digitalnih identitet tega primanjkuje.

Po drugi strani pa njihov sistem tudi ne ponuja nobenih ustreznih ukrepov za poročanje ali preventivnih ukrepov. Poleg tega sistem za shranjevanje ni nespremenljiv. Če ima kdo dostop do tega, lahko zlahka zlorabi identiteto drugih.

In tako se zgodijo kraje identitete. Še več, povečana stopnja kibernetskih groženj se običajno zgodi tudi iz tega razloga. V večini primerov je s platformami tako enostavno upravljati, da noben uporabnik ni nikoli varen pred kiber kriminalci. Tako sistem za upravljanje identitete potrebuje ustrezne varnostne ukrepe.

 • Pomanjkanje upravljanja naprav z identiteto v BYOD

Druga resna težava sistema za upravljanje identitet je pomanjkanje upravljanja naprav v nekaterih BYOD. V resnici BYOD pomeni prinesite svojo napravo. Številna podjetja zdaj svojim zaposlenim dovolijo, da svojo napravo pripeljejo na delovno mesto in jo uporabljajo.

Vendar ponavadi pozabijo na grožnjo, ki jo tudi prinaša. Običajno ima podjetje požarne zidove ali druge varnostne storitve v vsaki napravi, ki jo nudi zaposlenim. Toda ko gre za osebne naprave, očitno nima varnostnih ukrepov, kot jih potrebuje.

Ko se zaposleni poveže z omrežjem podjetja, tvega, da bo hekerjem razkril svojo identiteto.

Če je vdrla samo ena naprava, je ogroženo tudi celotno omrežje. V resnici podjetja potrebujejo sistem, ki bi omogočil samo povezavo registriranih osebnih naprav s strežnikom.

 • Isti ponavljajoči se KYC ali postopek registracije

Ponavljajoči se postopki KYC so tudi drugo pomembno vprašanje za sistem za upravljanje identitet. Ker je več platform ločenih med seboj, se moramo za vsako storitev, ki jo opravimo, večkrat registrirati.

Na primer, ko odpremo bančni račun, se moramo registrirati. Po drugi strani pa enako počnemo pri zavarovanjih, odhodu v tujino, najemu posojil itd. Ta ponavljanja istih protokolov KYC odpirajo več dostopnih točk do naših informacij.

Tako so digitalne identitete ranljive zaradi povečanih kršitev zasebnosti. Po drugi strani pa je bolj problematično tudi za uporabnike. Vedno znova morajo opraviti isti postopek registracije, kar zapravlja čas.

 • Tveganje identitete na spletnih platformah

Mnogi od nas ponavadi podatke o nas delijo v spletu na različnih platformah, na primer pri spletnem nakupovanju ali registraciji storitve. Očitno brez registracije nikakor ne moremo dobiti dostopa do teh platform.

Toda težava se poveča, če te platforme nimajo ustreznih orodij za upravljanje z našimi informacijami.

Poleg tega mnogi od nas ne razumemo, kar ogroža našo identiteto skupaj s kršitvami podatkov. Poleg tega imajo številne družbene platforme ali e-poslovanje več nadzora nad našimi informacijami. Večina teh platform je centraliziranih in varnost ni na višini.

Poleg tega je brez ustreznega upravljanja očitno, da bi nekdo sčasoma zlorabil naše podatke.

 • Šibki protokoli za preverjanje pristnosti

Postopek preverjanja pristnosti je danes glavna skrb sistema za upravljanje digitalnih identitet. Toda samo z enim postopkom avtentikacije nihče ne more v celoti imeti popolne varnosti svoje identitete.

V resnici samo ponudba gesel ni več dovolj, ker nima dovolj plasti, da bi zaustavila hekerje. Zato številna podjetja zdaj uporabljajo dvofaktorske postopke preverjanja pristnosti. V resnici ponujajo predvsem e-poštne ali SMS-številke ali celo biometrične podatke.

Vendar pa tudi hekerji izvajajo novosti in jih veliko dvofaktorskih overitev ne ustavi več. Zdaj lahko kršijo tudi postopek dvofaktorske avtentikacije.

Da bi se prepričali, da hekerji ne morejo vstopiti v sistem, mora podjetje uporabiti močan postopek večfaktorske overitve. Razen tega očitno kiber kriminalci ne morejo preprečiti izkoriščanja naših informacij.

 • Samo centralizirani strežniki, ki izdajajo identitete

Po tradicionalni metodi lahko identiteto izdajo le centralizirani strežniki. Te identitete so v osnovi specifične za državo. Ker pa imajo ti centralizirani strežniki popoln nadzor nad tem, komu izdajajo identiteto, mnogi državljani ostanejo brez identitete.

No, po poročilu več kot 1,1 milijarde ljudi na svetu nima nobenih identifikacijskih lastnosti. Torej brez veljavne osebne izkaznice ne morejo imeti niti bančnega računa. Dolgoročno se bo število teh ljudi še povečevalo, če ne bomo zapustili tradicionalne poti.

Poleg tega se ti centralizirani inštituti niti ne trudijo, da bi vsem tem ljudem zagotovili ustrezne državljanske pravice.

 • Podjetja lahko z lahkoto ravnajo z osebnimi podatki

Samo oglejte se okoli sebe. Živimo v digitalnem svetu, kjer bi vsako podjetje izkoristilo vaše podatke iz svojih sebičnih razlogov. Še več, zdaj vsako podjetje potrebuje registracijo, da lahko omogočite dostop.

Toda kaj vam ne povedo, je to, kako zlorabljajo vaše podatke in manipulirajo z vami v vsakdanjem življenju.

Na primer, vzemimo primer Facebook. Aplikacija »To je vaše digitalno življenje« je anketirala več ljudi in jih prevarala, češ da je povsem akademska. Več kot 300.000 uporabnikov je aplikacijo preneslo in uporabljalo.

Kar pa niso vedeli, da bo aplikacija zbirala podatke tudi od drugih ljudi v njihovih stikih. Čeprav je aplikacija to postavila glede na storitve, se še vedno kdo trudi, da jih prebere, kajne?

Kakorkoli že, več kot 87 milijonov ljudi je izgubilo svoje osebne podatke v aplikaciji.

Zato morajo obstajati strogi protokoli in varnostni ukrepi, ki drugim podjetjem preprečujejo izkoriščanje identitetnih informacij.

 • Vztrajno krajo identitete ali krajo

Nenazadnje pa vztrajne težave z vdorom v identiteto že dolgo preganjajo prostor digitalne identitete. V resnici je več razlogov, da se to zgodi. Leta 1997 je ženska z imenom Bari Nessel prevarala ljudi, češ da jih najema za službo.

Zbirala bi tudi njihove osebne podatke skupaj z informacijami o njihovih bančnih računih. S tem bi lahko zlorabila veliko kreditnih kartic.

Toda skoraj nedavno v letu 2017 je bila družba za poročanje o kreditnih karticah vdrla in ukradla podatke o kreditni kartici uporabnika, številke socialne varnosti in še veliko več.

Torej, kako so se ti napadi zgodili? No, večina ljudi zaupa številnim tretjim osebam, da ravnajo z njihovimi informacijami, to pa še bolj povzroči hakiranje podatkov.

Poglavje 3: Blockchain in decentralizirana identiteta

Kaj je decentralizirana identiteta?

No, kratek odgovor na to vprašanje bi bil, da ne bi bilo nobenega centraliziranega inštituta, ki bi izdajal kakršno koli identiteto ali zahteval kakršno koli identiteto. Vaša identiteta bi bila izključno vaša. Poleg tega bi vas dodatna raven varnosti, ki jo dobimo z decentraliziranimi, resnično presenetila.

Kakor koli že, nobena tretja oseba ali kateri koli drug inštitut ne more več zlorabiti vaše digitalne identitete. Torej bi ga morali vzdrževati.

Blockchain Digital Identity: kako lahko Blockchain pomaga?

Blockchain je lahko odlična rešitev za decentralizirano identiteto. V resnici lahko blockchain za podjetja zlahka poganja okvir decentralizirane identitete. Ne samo, da ponuja že izdelano infrastrukturo, temveč tudi varnost zanjo.

Torej, če ga bo podjetje začelo uporabljati, bo zagotovo rešilo težavo, ki jo povzročajo podjetja, ki zlorabljajo informacije.

Poglejmo torej, kako lahko blockchain resnično pomaga v tem sektorju?

 • Ustvarjanje DID-jev

Mislim, da že veste, da so naslovi blockchain izjemno unikatni. Te naslove lahko uporabite za izdelavo DID-jev. Poleg tega so vsi kriptografsko zavarovani, lastnik pa jih ustvari sam.

 • Register za vse DID

Še ena odlična uporabnost platforme za digitalno identiteto bi bila uporaba tega kot registra DID. V bistvu lahko vse podatke o ID-jih shranite v nespremenljivo shrambo knjige. Tako nihče ne more kadar koli dostopati do vaše osebne izkaznice in celo ukrasti podatke.

 • Overitev poverilnic

Podobno je, če si na osebno izkaznico namestite plombe. Tu lahko platforma ponudi, da na te platforme digitalne identitete postavi zgoščeni naslov. Vendar to ne pomeni, da bo poverilnice shranilo le na knjigo.

To bi pomenilo, da bi deloval kot časovni žig in poleg tega ponudil elektronski pečat. Recimo recimo, da bi univerza zagotovila zgoščenost za diplomo na platformi po diplomiranju študentov. Študentu bo pomagalo vedeti, kdaj je bila diploma izdana, skupaj z dokazili o njegovih potrdilih.

Ko torej potrdilo uporabi za delo ali drug namen, lahko pokaže, da je to potrdilo, ki je imelo zgoščevalno funkcijo univerze.

V resnici je to lahko odličen način, kako spremeniti način ravnanja s certifikatom katere koli spoštovane univerze. Poleg tega se znebi težav s ponarejanjem potrdil, s katerimi se soočajo številna podjetja pri zaposlovanju novega zaposlenega.

 • Pravice do soglasja in dostopa

Prav tako lahko uporabite platformo blockchain digitalne identitete za nadzor, kdo lahko dostopa do vaših poverilnic in kdo ne. Na primer, morda boste želeli deliti svoje podatke na različnih platformah, vendar morda za določen čas.

Prav tako lahko omogočite dostop podjetjem, s katerimi želite sodelovati, da preverijo, ali imate overjene poverilnice ali ne. Kakorkoli, to lahko storite v obliki transakcije z datumom poteka veljavnosti. Torej, ko poteče, bi se vrnil v prejšnje stanje.

Po drugi strani pa bi moralo podjetje, ki mu odobrite dostop, podatke izbrisati in na platformi dokazati, da je to storilo.

 • Uporaba funkcij pametne pogodbe

Obstaja veliko uporabe pametnih pogodb. Poleg tega boste vsakič potrebovali svojo identiteto za kakršne koli uradne pogodbe. Na primer pri zavarovanju, zdravstvu ali kateri koli obliki storitev. Torej lahko svojo identiteto uporabite kot dokaz pri pametnih pogodbah, ki sprožijo plačilni sistem.

Kako deluje decentralizirana identiteta?

No, veste, kako lahko z uporabo verige blokov uporabite decentralizirano identiteto, kako pa sistem v resnici deluje? V resnici je veliko obljub, ki jih je treba izpolniti in zagotoviti, da uporabnik dobi oglaševano.

Toda ali lahko platforma to resnično stori? Običajno bi imel sistem več plasti, kjer bi vsaka igrala svojo vlogo pri vzdrževanju DID. Poglejmo, kaj so to.

 • W3C decentralizirani identifikatorji

S tem lahko uporabniki ustvarijo lastne decentralizirane identitete in jih nadzirajo brez kakršnih koli centralnih ali tujih omejitev. Tu bi bili ti DID-ji povezani z njihovimi metapodatki o decentralizirani infrastrukturi javnega ključa.

Dokumenti JSON z informacijami za preverjanje pristnosti, gradivi z javnimi ključi in končnimi točkami storitev tvorijo metapodatke.

 • Decentralizirani sistemi

V resnici bi bila vsaka decentralizirana identiteta zakoreninjena v platformi blockchain digitalne identitete. Poleg tega bi platforma ponujala mehanizem in funkcije, potrebne za DPKI. V mnogih primerih lahko določen DID podpira več vrst platform.

Uporabnikom bo omogočil nekoliko večjo prilagodljivost, če bodo želeli preiti na drugo obliko sistema glavne knjige.

 • Uporabniški agenti

V glavnem gre za aplikacije, ki bi vam pomagale pri uporabi identitete. Uporabniški agenti bi poskrbeli, da lahko ustvarite in upravljate nadzor na uporabniku prijazen način. Poleg tega bi vam tudi pomagal potrditi ali podpisati kakršne koli zahtevke, povezane z DID.

V resnici lahko ta aplikacija ponuja tudi funkcijo denarnice, ki bi vam pomagala plačevati na platformah z digitalnimi identitetami.

 • Universal Resolver

Gre predvsem za strežnik, ki bi z naborom gonilnikov DID ponudil funkcijo ločljivosti in iskanja v sistemih blokovnih verig digitalne identitete. Poleg tega bi vrnil predmet dokumenta DID, ki je neposredno povezan z DPKI.

 • Identitetna središča

To je le ugibanje, vendar bi moralo ponujati tudi vozlišča za identiteto, izdelana iz robnih primerkov in shrambe v oblaku. V bistvu bi ti delovali kot shramba za pametne naprave, kot so osebni računalniki, mobilni telefoni in pametni zvočniki.

Vzorčni scenarij

Oglejmo si vzorčni primer, ki bi vam pomagal ugotoviti, kako lahko ta nova oblika identitete deluje v resničnem življenju. Predstavljajte si, da ste pred kratkim diplomirali na kateri koli fakulteti. S pomočjo decentralizirane identitete lahko od univerze zaprosite za digitalno kopijo potrdila.

V resnici bi univerza izdala to digitalno kopijo zoper vaš DID. Zdaj ga lahko predstavite vsakomur, na primer delodajalcu. Nato lahko delodajalec preveri, ali je digitalna kopija resnična ali ne, ob uporabi časa izdaje in njenega statusa.

V bistvu obstaja nekaj korakov, da bo to delovalo.

Korak 1: Univerza podpiše digitalno kopijo potrdila in z uporabniškim agentom poveže identiteto študenta.

2. korak: Uporabniški agent bo nato podatke shranil v študentski trezor osebnih podatkov. Poleg tega lahko študent dostopa do informacij, zvezdišč identitet in univerzalnega razreševalnika tudi s pomočjo agenta.

3. korak: V primeru, da bi študent moral predložiti potrdilo, ga lahko posreduje drugim strankam prek agenta.

4. korak: Druge stranke lahko verodostojnost potrdila preverijo na sami platformi.

4. poglavje: Kaj je samostojna identiteta (SSI)?

No, razlaga je nekoliko zapleteno. V resnici bi to pomenilo, da bi bil posameznik izključno lastnik svoje digitalne in analogne različice identitet. Po drugi strani pa imajo organizacije lahko tudi tolikšen privilegij.

Torej, če ima uporabnik samostojno identiteto, lahko nadzoruje, kdo lahko dostopa do njegovih podatkov, sam ohranja svojo identiteto, jih uporablja za preverjanje identitete v spletu in še veliko več.

Zaradi narave te identitete bi bila najboljša tehnologija zanjo blockchain. V resnici je veriga blokov decentralizirana, kar pomeni, da v mešanici ni nobene tretje osebe.

Da pa bo ta sistem popolnoma funkcionalen in uspešen, mora imeti nekaj načel. Tako lahko z uporabo načel blockchain-self-suverenih identitet platforme delujejo vzporedno z zakonom GDPR.

Kateri so vodilni principi samostojne identitete?

Ko gre za samostojno identiteto, obstaja nekaj edinstvenih vodilnih načel. V bistvu obstaja deset načel SSI, ki jih mora vsaka platforma ponuditi ne glede na vse. Poglejmo, kaj so –

Obstoj

Vsi uporabniki morajo imeti neodvisen obstoj v platformi. V bistvu je to izhajalo iz koncepta “jaz”. Tu pomeni, da morajo imeti vsi uporabniki platforme neodvisen obstoj tudi v digitalni obliki.

Nadzor

Tu bi uporabniki potrebovali popoln nadzor nad svojo identiteto. Vendar pa je tudi to drugačen pomen. V resnici je veliko scenarijev, ko popolno lastništvo Samo-suverene identitete sploh ni mogoče. Toda v teh primerih lahko uporabnik omeji, kako bodo druge stranke ravnale s svojo identiteto.

Dostop

Samo-suverena identiteta mora uporabniku ponuditi popoln dostop. Vsak uporabnik bi torej moral dostopati do svojih podatkov in kakršnih koli drugih zahtevkov, ne da bi se zanašal na posrednike. Toda na noben način ne morejo spremeniti vseh podatkov, saj bi ti že podpisali preverjanje, ki ga ni mogoče spremeniti.

Preglednost

Vsi sistemi ali algoritmi, ki obdelujejo identitete, morajo biti pregledni. Brez odprtega sistema uporabnik ne more spremljati, ali platforma Self-Suvereign Identity pravilno upravlja njihove identitete.

Vztrajnost

Za platformo samostojne identitete morajo biti vse identitete dolgotrajne. Pomeni, tudi če bi sistem šel skozi nadgradnjo sistema, bi lahko uporabnik obdržal vse svoje prejšnje podatke takšne, kakršni so bili.

Prenosljivost

Vsi uporabniki lahko identiteto prenesejo, ko jo potrebujejo. V resnici bi ta funkcija zagotovila, da lahko izvozijo svoje identitete in jih uporabljajo v določenih scenarijih.

Interoperabilnost

V resnici bi morala biti samo-suverena identiteta sprejemljiva kjer koli po svetu. Tako bi identitete brez ustrezne interoperabilnosti izgubile prožnost.

Soglasje

Če mora iz kakršnega koli razloga tretja oseba dostopati do identitete, mora imeti uporabnik popolno privolitev. Brez dovoljenja nobena stranka ne more dostopati do svoje identitete v nobeni zadevi.

Minimizacija

Ni treba pretirano izpostavljati identitete nikogar. Mogoče je kdo želel vedeti o starosti uporabnika. Torej, v tem primeru mora sistem razkriti le starost in ne natančnega datuma rojstva.

Zaščita

Ne glede na to, kaj se zgodi, mora imeti vsak uporabnik popolne pravice do svoje samostojne identitete. Torej, platforma jo mora vzdrževati ne glede na vse.

5. poglavje: Uporaba primerov decentraliziranih digitalnih identitet

Bančništvo

No, bančništvo je prvi primer decentralizirane uporabe digitalne identitete, ki ga lahko najdete. V resnici se bančni sektor ukvarja z veliko vprašanji, ki temeljijo na identiteti, kot so lažne identifikacije, kraje identitete, ponavljajoči se protokoli KYC in še veliko več.

Po drugi strani pa, če začnejo uporabljati decentralizirano digitalno identiteto, potem skoraj vsi njihovi problemi dobijo enostavno rešitev. Ko želite odpreti račun, vam torej ne bo treba reševati veliko težav. Namesto tega lahko banki samo odobrite dostop do vaše identitete in iz nje lahko preverijo vse vaše poverilnice.

Elektronsko poslovanje

Pri e-poslovanju bi morali imeti ustrezno identifikacijo, da preprečite prevare. V resnici se oddelek za e-trgovino ukvarja z veliko težavami pri prodaji izdelkov z goljufijami. Mnogi uporabniki plačujejo denar za nakup verodostojnih izdelkov. Namesto tega dobijo lažnega ali popolnoma drugačnega od oglaševanega.

To se zgodi zaradi pomanjkanja ustreznih protokolov ob prijavi v to e-poslovanje. Tako lahko decentralizirana ustanova za identifikacijo zagotovi ustrezno preverjanje, potrebno za zaščito tega sektorja.

Igre

Igralniška industrija je ogromna. Ampak mislim, da bi to morda že vedel. Kakor koli že, ta industrija se ukvarja z veliko identitetami igralcev. Vendar v mnogih primerih industrija igralcem ne ponudi varnosti.

Poleg tega imajo številne aplikacije funkcije za nakup v aplikaciji, ki potrebujejo varnost, ker zahtevajo številke kreditnih kartic. Tako jo lahko decentralizirana digitalna identiteta oblikuje z uporabo predpisov iz decentralizirane identitetne fundacije.

Vlada

Vlada je velik sektor za podjetja z decentralizirano identiteto. V resnici vlada državljanom izda veliko uradnih identifikacijskih dokumentov. Vendar je treba za postopek ravnanja z njim veliko dohiteti.

Postopek izdaje je počasen in poln napak. Poleg tega imajo državljani zelo malo lastniškega dostopa do lastne identitete. Tako lahko vladne službe izkoristijo decentralizirano digitalno identiteto, da zmanjšajo papirologijo, korupcijo in nudijo varnost.

Skrb za zdravje

Zdravstvena industrija bo imela koristi od decentralizirane digitalne identitete. V resnici skoraj vse zdravstvene ustanove nimajo varnosti za informacije o pacientih. Posledično jih mnogi uporabljajo za zasebne raziskave ali dostop do občutljivih informacij brez soglasja.

Po drugi strani pa lahko decentralizirana ustanova za identiteto pomaga zdravstvenemu varstvu pri varovanju vseh zdravstvenih podatkov. Poleg tega bi pacienti dobili tudi popoln nadzor in zasebnost, ki si jo zaslužijo.

Zavarovanje

Preveč papirjev in lažnih zavarovalnih zahtevkov je tisto, s čimer se mora zavarovalnica boriti. V resnici je postopek vložitve zavarovalne police veliko dela tako za zavarovalnico kot zavarovanca.

Poleg tega se v mnogih primerih ljudje poskušajo ponarejati z zavarovalnimi zahtevki. Tudi postopek preverjanja vseh poverilnic je dolgotrajen. Toda s pomočjo decentralizirane identitetne osnove bi bil rešen vsak problem.

Posojilo

Za posojilo pri katerem koli podjetju morate imeti ustrezno identifikacijo in ustrezne dokumente. Če ne boste izpolnili zahtev, posojila preprosto ne boste dobili. Vendar pa mnogi dobijo posojilo, da pokažejo lažne podatke. In zaradi tega podjetje izgubi denar, saj ne more uporabnika plačati dolga.

Vendar pa jih lahko s pomočjo decentralizirane identitetne osnove preprečijo in celo ponudijo takojšnja posojila pravemu kandidatu.

Mediji

Mediji danes dišijo po lažnih vsebinah. V mnogih primerih vidite veliko lažnih računov, ki zameglijo medijski prostor. Vendar pa bodo z decentralizirano digitalno identiteto upravičeni umetniki dobili plačilo, ki si ga zaslužijo.

Po drugi strani pa kakršna koli lažna vsebina ali lažni računi nikoli več ne bodo zameglili medijske industrije. Poleg tega nihče ne more zaslužiti s kopiranimi vsebinami tudi drugih umetnikov. Tako bi bil sistem pravičnejši.

Plačila

Ukvarjanje z denarjem vedno prinaša tveganje neznanega. V primeru podjetij morajo preveriti, ali je druga stranka taka, za katero pravi, da je. Običajni postopek preverjanja pa sploh ni koristen.

Tako lahko ta podjetja dobijo pomoč pri decentralizirani ustanovi za identiteto. Z uporabo ustreznega postopka identifikacije in preverjanja je povsem enostavno sodelovati s pravo stranko. Tudi pošiljanje plačil pravim ljudem bi bilo veliko lažje.

Potovanje

Novi model identitete lahko pomaga tudi potovalni industriji. V bistvu bi to obravnavalo vprašanje ukradenih nagradnih točk skupaj z goljufivimi pridržki. Če začne potovalna industrija uporabljati to novo obliko identifikacije, lahko poenostavi tudi sistem za obdelavo potnikov.

Lahko nosite svojo identiteto in lahko jo preprosto ujemajo kar na kraju samem. To bi skrajšalo čas obdelave in povečalo učinkovitost.

Poglavje 6: Primerne poslovne platforme za decentralizirano identiteto

Na trgu obstaja nekaj podjetniških blockchain platform, ki so primerne za decentralizirano platformo za upravljanje identitet. V resnici te poslovne platforme ponujajo najboljše najboljše storitve za vsa vprašanja identitete. Torej, poglejmo, kaj so –

Corda R3

R3 ima dve različici Corde – eno za podjetja in drugo navadno. V bistvu bi bilo podjetje Corda bolj primerno za vaš decentraliziran sistem za upravljanje identitet. Čeprav je Corda Enterprise komercialna različica, vendar je še vedno popolnoma združljiva s Cordo.

V resnici Corda ponuja višjo raven kakovosti in robustno infrastrukturo za kakršno koli platformo. Ker gre tudi za dovoljeno platformo, bi bila odlična izbira za vaš decentraliziran sistem za upravljanje identitet.

Čeprav mnogi od vas morda mislite, da je Corda primerna le za finančni sektor, lahko ponuja zelo drugačen model verige blokov tudi za druge sektorje.

Poglejmo, kaj vam ponuja platforma Corda –

 • Cordov aplikacijski požarni zid blockchain bo zaščitil vse vaše občutljive podatke pred zunanjimi vplivi.
 • Na voljo so tudi funkcije za visoko razpoložljivost in upravljanje, ki vam bodo v pomoč.
 • Če se zgodi katera koli nesreča, boste prejeli poročila v realnem času in imeli možnosti, da jih tudi hitro odpravite.

Hiperledger

Hiperledger je projekt podjetniške verige blokov, ki ima pod svojim okriljem več projektov. Potovanje se je začelo že leta 2016 in je zdaj eno izmed priljubljenih imen v niši blockchain. V resnici Hyperledger ponuja nekaj projektov, ki so bolj primerni za decentralizirano upravljanje identitet.

Na primer njihov Hiperledger Indy je razdeljena knjiga, ki deluje izključno z digitalno identiteto. Poleg tega boste s tem dobili komponente, knjižnice in orodja za razvoj vašega decentraliziranega sistema za upravljanje identitet.

Razen tega lahko svojo identiteto uporabljate tudi na drugih platformah.

Pred kratkim je Hyperledger odkril še en projekt, imenovan Oven. Čeprav je v fazi inkubacije, bi vseeno deloval kot orodje. To je podobno razvoju lastne platforme z naborom funkcij na modulu.

V bistvu ponujajo –

 • Dovoljene platforme blockchain in odprtokodni kompleti orodij.
 • Visoka raven zmogljivosti z dodano razširljivostjo.
 • Razpoložljivost samo osnovnih podatkov.
 • Poizvedbeni jeziki za iskanje po knjigi.
 • Plug and play modularna struktura.
 • Višje varnostne meritve za občutljive informacije.

Ethereum

Ethereum obstaja že precej časa. Vitalik Buterin je ustanovil platformo za uporabo v podjetjih. Vendar podjetniški blockchain nima dovoljenja. In to bi lahko bilo vprašanje za decentraliziran sistem za upravljanje identitet, ker mora imeti vsak uporabnik zasebnost.

Po drugi strani pa Ethereum, da bi ponudil zasebnost za podjetja, ponuja zasebno različico svoje platforme Enterprise Ethereum Alliance. Tako lahko z uporabo te različice zagotovo razvijete popoln decentraliziran sistem za upravljanje identitet.

Zdaj pa poglejmo, katere funkcije boste dobili na tej platformi –

 • Ponujajo odprtokodno platformo.
 • Od EGP boste dobili verodostojno podporo za kakršen koli projekt, ki temelji na Ethereumu. Pomagal bo pri dokončnem oblikovanju smernic in standardov.
 • EEA zagotavlja vladno podporo projektom v okviru njih. Torej, če je druga organizacija razvila funkcije, ki jih potrebujete, vam bo EEA podprl tudi to.
 • Prav tako prihaja z nenehnimi posodobitvami iz javne različice.
 • Ponujajo tudi vrsto standardov, s katerimi boste lažje razvili kakršno koli platformo.

7. poglavje: Priljubljeni projekti, ki se ukvarjajo z digitalno identiteto

Zdaj deluje več resničnih rešitev digitalne identitete. Zdaj boste videli, katera podjetja za digitalno identiteto delajo na tej novi shemi identitetnega modela.

Sovrin

Sovrin je eden izmed priljubljenih projektov, ki uporabnikom ponuja samostojno identiteto. V resnici gre za neprofitno organizacijo, ki deluje izključno z decentraliziranimi rešitvami digitalne identitete. S tem lahko končno pridobite osebni nadzor, zaupanje in digitalne identitete, ki so enostavne za uporabo.

Po navedbah ponujajo nov standard za digitalne identitete. V resnici lahko dobite celo digitalno kopijo vozniških dovoljenj ali osebnih dokumentov.

V bistvu gre za metasistem, ki organizacijam in ljudem omogoča svobodo uporabe katere koli aplikacije, ne da bi skrbeli za svojo identiteto. Poleg tega ima tudi Sovrin možnosti preverjanja veljavnosti.

Državljansko

V resnici je Civic postopek preverjanja osebne identitete, ki s tehnologijo veriženja blokov ponuja digitalne identitete. Kakor koli že, če uporabljate platformo, lahko ustvarite svojo lastno virtualno identiteto in shranite tudi dodatne informacije.

Vendar boste morali preveriti vse svoje poverilnice, preden boste lahko shranili rešitve za digitalno identiteto. Trenutno boste v teh podjetjih za digitalno identiteto dobili štiri vrste rešitev za rast vašega podjetja.

 • Secure ID Platform bi vašim uporabnikom omogočil dostop do vašega spletnega mesta prek zaščitene identitete.
 • KYC za večkratno uporabo zagotavlja zadovoljstvo pri kakršnih koli zahtevah KYC.
 • Avtomatizirana trgovina na drobno vam lahko omogočijo dostop do pametnih prodajnih avtomatov.
 • Vse vrste naložbenih, svetovalnih in poslovnih odnosov bi postale individualne ID kode.
 • Ponuja tudi Prijava brez gesla

uPort

Z uPort lahko doživite popolno svobodo nadzora nad svojo identiteto. Zasnovan je na Ethereumu in vsi uporabniki lahko na njem ustvarijo svoje lastne rešitve za digitalno identiteto. Poleg tega lahko zahtevajo in pošiljajo poverilnice, upravljajo lastne podatke in ključe, podpisujejo transakcije in še veliko več.

Kaj boste dobili –

 • Poverilnice: V bistvu gre za gradnjo ekosistema identitet. Z aplikacijo lahko zahtevate poverilnice drugih uporabnikov, vendar je odvisno od njih, ali jo bodo dali v skupno rabo ali ne.
 • Protokoli: S tovrstnimi podjetji za digitalno identiteto boste dobili dostop do številnih protokolov in možnosti sporočanja iz aplikacije.
 • Orodja: Z razvijalčevim orodjem imajo modularno strukturo, zato je zelo preprosta za uporabo.

Bloom

Bloom ponuja drugačen pristop k rešitvam digitalne identitete. V resnici je BloomID varna identiteta, ki jo potrebujete za svoje podjetje. V resnici boste dobili veliko funkcij, ki jih dobite z BloomID. To so –

 • Svoje osebne podatke lahko zaščitite z verigo verig in dokažete njihovo verodostojnost, ne da bi pri tem preveč izpostavili svoje podatke.
 • Poleg tega lahko izberete, kaj vključiti v svojo identiteto in kako jo boste uporabili.
 • Medtem ko gradite svojo decentralizirano identiteto s pomočjo teh podjetij za digitalno identiteto, si lahko prislužite zvezdice, ki bi povečale vaš ugled.
 • Z njihovo pomočjo lahko svojo identiteto preverite kjer koli po svetu.

Drugi projekti za ogled

KYC veriga

KYC Chain je eno od podjetij za digitalno identiteto, ki uporablja blockchain za napajanje svoje platforme. Njihov cilj je predvsem ponuditi preverljive dokumente, podatke ali zahtevke za identiteto, ki so potrebni za kakršno koli obdelavo KYC.

Po drugi strani pa za zasebnost podatkov uporabnikom ponujajo izključno lastništvo njihovih zasebnih ključev. Tako se lahko odločite, kdo lahko vidi vaše podatke in kdo ne.

SelfKey

SelfKey ponuja samostojne rešitve za digitalno identiteto, ki vam omogočajo ustvarjanje, lastništvo in nadzor dostopa do vaše identitete. Poleg tega bi platforma za delovanje potrebovala KLJUČ. To je uporabni žeton, ki ga boste potrebovali za dostop do sistema.

Najboljše pri tej platformi je, da vam lahko pomaga preveriti svojo identiteto in overiti kakršne koli osebne dokumente na spletu. Poleg tega lahko državljanstvo dobite tudi na podlagi svoje naložbe in drugih dejavnikov.

Nuggets

Nuggets je eno od podjetij za digitalno identiteto, ki ponuja biometrične identitete skupaj s plačili. Ko začnete uporabljati njihovo aplikacijo, lahko dostopate do preverjanj identitete, plačil in prijav z enim samim biometričnim virom.

Po njihovem mnenju nimajo niti dostopa do vaših osebnih podatkov. Torej, če želite, jo lahko delite s katerim koli spoštovanim uporabnikom. To platformo lahko mislite kot rešitve za digitalno identiteto, ki so namenjene predvsem plačilom.

Jolocom

Jolocom je drugo podjetje za digitalno identiteto, ki posameznikom in organizacijam ponuja samostojne identitete. Očitno so njihovi osebni dokumenti interoperabilni, kar pomeni, da lahko svojo identiteto uporabite tudi na kateri koli drugi platformi.

Kakor koli, izključno nadzorujete svoje šifrirane osebne podatke in kako jih boste uporabljali. Torej ni nobene možnosti za kakršno koli posredovanje tretje osebe.

8. poglavje: Sklepne misli: Pogled v prihodnost

Morda že vsak dan doživljate, da gre svet skozi ogromno digitalno preobrazbo. In zdaj se fizični in digitalni svet združuje v eno samo resničnost. Tako je očitno, da svet potrebuje nov način za ohranjanje vseh digitalnih identitet.

Natančneje, model bi moral imeti varnost in zasebnost v vseh pogledih. Zato je decentralizirana digitalna identiteta odlična rešitev za to. V resnici ne ponuja le popolnega nadzora nad vašimi pravicami do posamezne identitete, temveč tudi olajša upravljanje.

V prihodnosti je torej najbolje domnevati, da bomo videli več decentraliziranih identitet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map