Blockchain in IoT: Dynamic Duo

V svetu, kjer tehnologije dozorijo izjemno hitro, dve tehnologiji – Blockchain in IoT eksponentno pridobivata priljubljenost. Če sem odkrit, obe tehnologiji zares spreminjata način dela sveta zdaj.

Za primer vzemimo IoT; trenutno je praktično del našega vsakdanjega življenja. Po drugi strani pa tehnologija blockchain pridobiva popularnost med podjetji. Vendar pa počasi vstopa tudi v naše vsakdanje življenje skozi vse aplikacije dApps.

V resnici obe tehnologiji gresta z roko v roki in ustvarjata trden tehnološki duo. Zato bomo v tem priročniku zajeli vse, kar je povezano z verigo blokov in IoT.

Torej, začnimo!

Contents

1. poglavje: Kaj je internet stvari (IoT)?

No, začnimo z osnovami. Če ga iščete po spletu, boste verjetno videli veliko tehničnih odgovorov, ki vam resnično ne bodo v veliko pomoč. Tu je torej kratka, a zapletena definicija interneta stvari –

“Gre za sistem ali medsebojno povezavo vsakdanjih računalniških naprav in predmetov prek interneta, ki jim omogoča sprejemanje in pošiljanje podatkov.”

blockchain iot

Kaj? Še vedno ni jasno? Naj pojasnim bolj preprosto. No, zdaj vsi ljudje na svetu redno uporabljajo mobilne naprave, namizne računalnike, prenosnike ali tablice. Poleg tega lahko varno rečemo, da so te naprave povezane z internetom.

Veste, internet v resnici spreminja igro. Samo predstavljajte si vse prednosti, ki jih dobite samo na internetu. V starih časih ste lahko klicali in pošiljali sporočila samo s telefonom.

Zdaj pa lahko na internetu igrate igre, berete knjige, poslušate glasbo, gledate film itd.! Z uvedbo pametnih naprav vam je tako rekoč vse na dosegu roke.

Vendar se lahko s tehnološkim napredkom vse naprave, povezane v internet, med seboj povežejo, ne da bi potrebovali človeški medij. To pomeni, da lahko vaš mobilni telefon govori z namizjem ali napravami pametnega doma.


Poleg tega lahko mnoga podjetja zdaj samodejno dostopajo do svojih podatkov o panogah, ne da bi jih ročno zbirala. Poleg tega jih lahko celo nadzorujejo prek spleta.

Koncept internet stvari je nekoliko širok in veliko stvari spada pod to. Poleg tega so možnosti velike in nam olajšajo življenje kot kdaj koli prej.

Zakaj je IoT pomemben?

No, vprašanje je, zakaj je sploh pomemben internet stvari? Če je katera koli naprava povezana z internetom, lahko pošilja in prejema informacije iz interneta. Zaradi te sposobnosti v napravah je pametna.

Na primer, zdaj lahko pametne telefone uporabljate za igranje iger. Poleg tega, če želite, lahko z njim igrate kakršne koli mobilne igre na svoji napravi. To pa ne pomeni, da je bil vaš pametni telefon opremljen z vsemi igrami na svetu.

V resnici gre le za povezavo z internetom in omogočanje dostopa do njega. Vse igre, ki jih igrate, so shranjene nekje drugje. Če želite biti pametni, pametnemu telefonu ni treba imeti superračunalnika ali velikega pomnilnika.

Informacije lahko prejme le s povezave s katerim koli superračunalnikom, ki se nahaja nekje na svetu! Precej lepo, kaj?

Glede na naprave jih lahko razdelite v tri različne kategorije. To so –

 • IoT, ki lahko zbira kakršne koli informacije in jih pošilja drugim napravam.
 • IoT, ki lahko prejme kakršne koli informacije in lahko na podlagi njih analizira ali deluje.
 • Naprave, ki lahko naredijo obe stvari.

V resnici lahko vse tri vrste koristijo, če lahko medsebojno komunicirajo.

Zbiranje informacij in njihovo pošiljanje

Naprave IoT običajno tukaj lahko spremljajo ali zajemajo informacije iz svojega okolja, kot so gibi, temperatura, kakovost zraka, vlaga in celo svetloba! Po zbiranju informacij jih lahko neposredno pošlje v uporabo prek interneta, mi pa jih lahko dodatno analiziramo.

Kmet lahko na primer zbere podatke o tem, koliko vlage ima zemlja pred zalivanjem pridelkov. Glede na raven vlage lahko nato pridelke po potrebi poji. Če ne more dostopati do količine vlage v tleh, jo lahko zalije malo ali več.

Posledično bi lahko pridelki odmrli in na koncu izgubili vire. Toda s pomočjo naprav IoT ne bi bilo možnosti, da bi kdaj uničili pridelke.

Prejemanje informacij in nato delovanje na podlagi tega

To ni nova strategija. Številni stroji dnevno prejemajo informacije in delujejo na podlagi tega. Ko na primer v telefonu pokličete številko in pritisnete gumb za klic, začne postopek klica na podlagi vašega ukaza. Lahko pa tudi zaženete avto s ključem in vaš avto dobi ukaz in zažene motor.

Naprave IoT pa lahko informacije sprejemajo od daleč in nato delujejo na njih. Morda uporabljate telefon za dostop do virov nadzornih kamer svojih domov. Poleg tega lahko 3D-tiskalniku tudi sporočite, kaj želite natisniti, in nato začne tiskati.

Torej, vidite, te naprave nam tudi olajšajo življenje kot kdaj koli prej.

Vse delajo sami

Z revolucijo naprav IoT lahko zdaj naredi oboje zgoraj. Te naprave lahko zbirajo informacije, jih pošiljajo, nato analizirajo in na njih delujejo. Naj razložim z osnovnim primerom.

Recimo, da kmet uporablja to tehnologijo za spremljanje in upravljanje kmetovanja. Tu lahko naprave IoT najprej zberejo podatke iz tal in jih namesto, da jih pošljejo kmetu, pošljejo v namakalni sistem.

Poleg tega se lahko namakalni sistem samodejno vklopi, če je treba pridelke zaliti. In potem se ne bi vklopil. V resnici se lahko tudi zanesete.

Tu se naprave IoT lahko povežejo z internetom in spoznajo vremensko napoved. Če bo dež, potem pridelkov ne bo zalival, ker bo dež to storil. Če pa naprava IoT ne bi imela teh informacij, bi jo po potrebi zalivala in takoj po tem deževalo, bi pridelki umrli.

Torej, vidite s povezavo z internetom; naprava lahko kmetu resnično olajša.

In to je le en primer, samo pomislite, kaj lahko naredi v vsakdanjem življenju!

2. poglavje: Katere so komponente interneta stvari?

Vsak sistem IoT ima nekaj osnovnih komponent. Brez njih sistem ne bi deloval tako učinkovito. Vse komponente imajo različne vrste nalog in vse komponente med seboj komunicirajo in ustvarjajo delujoč ekosistem.

Torej, da boste lažje izvedeli več o tem. Poglejmo, kaj so, kajne?

1. Naprave ali senzorji

Začnimo z napravami ali senzorji, ki zbirajo informacije iz okolja. Poleg tega je to lahko le preprosto branje vremena ali celo video posnetek.

V vsakem primeru je v napravi lahko en sam senzor ali zbirka senzorjev. Vsi bi lahko pobrali različne informacije iz okolja, ki so mu izpostavljeni.

Kakorkoli že, v začetni plasti bo zbral potrebne podatke in jih nato poslal v naslednjo plast. Večinoma imajo različne aplikacije, kot so –

 • Zaznavanje jakosti svetlobe
 • Zaznavanje temperature
 • Nadzor ravni vlage ali vlažnosti
 • Zaznavanje bližine
 • Zaznavanje tlaka
 • Zaznavanje lokacije

Vlog je veliko več. Vendar sem jih omenil le zato, da bi lažje razumeli, kaj v resnici počnejo.

2. Povezljivost

V naslednjem segmentu dobimo povezljivost. To pomeni, da bi se podatki, ki so jih pravkar zbrani senzorji poslali v oblake. Kako pa bi prišel tja? V resnici ti senzorji ali naprave potrebujejo medij za povezavo z oblakom.

Običajno številne sodobne naprave dejansko uporabljajo omrežje z nizko porabo energije, Bluetooth, Wi-Fi ali satelit za povezavo z oblakom.

S pomočjo teh naprav lahko senzorji neposredno posredujejo informacije, ki so jih pravkar zbrali. Ni treba posebej poudarjati, da ima vsaka od teh metod svoje prednosti in slabosti. Na primer, vedno obstaja kompromis, kot je pasovna širina, domet ali poraba energije.

Ne glede na to, za katero vrsto povezljivosti gre, bo naloga tako ali drugače opravljena. Ponavadi so naprave z nizko porabo energije v industriji IoT danes zelo priljubljene. Porabi manj energije in prihrani veliko življenjsko dobo baterije. Poleg tega so tudi precej učinkoviti.

3. Prehod

Ponavadi prehod večinoma upravlja podatkovni promet med protokoli in omrežji. Seveda je dvosmerna. V resnici zagotavlja tudi popolno interoperabilnost senzorjev in prevaja vse omrežne protokole za naprave.

Včasih je prehod lahko vnaprej obdelal informacije, zbrane z vseh senzorjev in naprav pred prenosom. Poleg tega je lahko obdelava teh informacij potrebna zaradi protokola TCP / IP.

Torej, če prehod ne sledi protokolom TCP / IP, prenosa preprosto ni mogoče vzpostaviti.

Drug odličen vidik te komponente na srednji ravni je, da lahko nudi varnost podatkov. Prehodi IoT imajo večinoma metode šifriranja, s katerimi prikrivajo podatke, da ne bi bili prirejeni.

Torej se brez dobrega prehoda vaš sistem IoT ne bo mogel povezati z oblakom.

4. Oblak

Nato pride oblak. To je zelo pomemben del IoT sistema. Oblak tukaj počne, da ponuja orodja za upravljanje vseh množičnih podatkov s senzorjev. Ko dobi vse informacije, jih boste morali razvrstiti, obdelati in shraniti.

To bi lahko trajalo mesece brez ustreznega orodja in lahko povzroči izgubo brez dobrega prostora za shranjevanje. In ravno to ponuja oblak. Vsako podjetje, ki ima pravico do vpogleda v podatke, lahko zlahka preide v oblak in ga vidi.

Tako pomaga do boljše odločitve zadevnih organov. IoT oblak ni nič drugega kot skupek visoko zmogljivih naprav, ki lahko obdelajo milijarde informacij in upravljajo promet, da ponudijo brezhibno povezavo.

Običajno je nanje lahko povezanih milijonov senzorjev, prehodov in skladišč. Tako lahko vsa podjetja s pomočjo vseh informacij naredijo trden poslovni načrt.

5. Obdelava podatkov

To je še ena komponenta sistema IoT, ki pomaga obdelati podatke, kot jih potrebujete. V resnici je to lahko enostavna naloga, na primer preverjanje vseh odčitkov vlage s senzorjev.

Vendar pa je lahko tudi identifikacijski objekt samo iz nadzornega vira. V tem primeru bi bilo obdelavo veliko bolj zapleteno in bi jo bilo treba obdelati, da bi jo poenostavili za naslednjo stopnjo.

Radi bi uporabniku dali oceno, koliko vlage je v tleh, ali opozorili, ko je na nadzornih posnetkih najden neznan predmet.

5. Analitika

Analitika je resnično pomembna pri sistemu IoT. V bistvu se tukaj obdelani podatki analizirajo in dobijo nove podatke. Ta komponenta običajno pomaga pri upravljanju in spremljanju sistema. Na primer, kmetje bi lahko s sistemom IoT in analitiko ugotovili, ali tla potrebujejo vodo ali ne.

Običajno vedno pride do želenih podatkov iz katere koli panoge. Če sistem IoT odkrije kakršne koli nepravilnosti, jih lahko hitro posreduje za hitre ukrepe.

V resnici te analitične funkcije podjetjem pomagajo, da ustavijo kakršno koli neželeno situacijo. In ker večina IoT-sistemov prihaja z analitiko v realnem času, postane upravljanje s katero koli industrijo veliko bolj učinkovito.

Včasih je analitika zelo učinkovita pri napovedovanju trga. Tako mnogim podjetjem pomaga vedeti, kako spremeniti svoj poslovni model in dobiti več prihodkov. Informacije so tukaj najpomembnejši dejavnik in brez ustrezne strojne analize bi lahko trajali dnevi, da bi ljudje napovedali nenavadne podatke.

6. Uporabniški vmesnik

Uporabniški vmesnik je tako rekoč najvišja plast IoT sistema. Po sestavljanju vsake posamezne informacije, pošiljanju, obdelavi in ​​analiziranju sistem omogoči uporabniku, da vidi, kakšen je rezultat.

Podjetje mora na primer v svojih skladiščnih prostorih vzdrževati 30 ° Celzija. Če pa postane nižja ali višja od te, je podjetje morda ne bo opazilo. Posledično se lahko izdelki uničijo.

V zvezi s tem lahko sistem IoT zbira podatke o temperaturi in po obdelavi lahko uporabnika obvesti o povečani in zmanjšani temperaturi.

Obstaja veliko načinov opozarjanja, na primer obveščanje, besedilo, e-pošta, sirene itd. Z uporabniškim vmesnikom lahko kadar koli preverite sistem.

V mnogih primerih sistem IoT omogoča uporabniku, da izvede druga dejanja iz uporabniškega vmesnika. Torej, če uporabnik vidi, da temperatura narašča, jo lahko prilagodi neposredno iz uporabniškega vmesnika.

V mnogih primerih lahko IoT izvaja enake naloge tudi brez človekove interakcije. V scenariju shranjevanja lahko IoT sistem samodejno prilagodi temperaturo, ko ugotovi, da ni optimalna.

Na ta način spodbuja veliko učinkovitosti.

3. poglavje: Kakšna so vprašanja interneta stvari?

V resnici je IoT čudovita tehnologija. A ker tehnologija še ni toliko dozorela. Izkazalo se je, da infrastruktura ni povsem varna. Veliko varnostnih izzivov je treba premagati in vse se začne s proizvodnim procesom sistema.

V današnjih časih je bilo veliko varnostnih tveganj interneta stvari. Leta 2016 proizvajalec IoT ni naredil infrastrukture robustne; posledično je bilo veliko uporabljenih gesel ranljivih.

Tako so hekerji z napadi na botnet porušili varnostni sistem in povzročili ogromne težave. Zasebne informacije so bile ukradene in mnogi so izgubili dostop do svojih podatkov.

Torej, vidite, čeprav se zdi, da lahko arhitektura interneta stvari gre sama od sebe. A v zameno preprosto ne more. Varnostne vrzeli in omejitve na vse načine poudarjajo grožnje.

Zdaj pa si oglejmo varnostna vprašanja IoT spodaj –

 • Pomanjkanje skladnosti v proizvodni fazi

Vsak dan na svet prihajajo nove naprave IoT. Vendar imajo mnogi med njimi velike varnostne težave. Zakaj pa to? No, to je predvsem zato, ker večina proizvodnih podjetij ne porabi dovolj časa za varnostni sloj.

Na primer, mnogi sledilci fitnesa ostanejo vidni tudi po povezavi z Bluetoothom. Lahko pa tudi enostavno dostopate do ključavnic s prstnimi odtisi, če imajo enak naslov MAC kot naprava IoT.

Vidite, da lahko te težave povzročijo večje težave. Namesto da bi te naprave popravili pred uvedbo, proizvajalci v resnici ne storijo ničesar.

Tako se varnostna vprašanja teh naprav vedno bolj kopičijo. Poleg tega se namesto na varnost osredotočajo predvsem na oblikovalsko estetiko.

Posledično se mnogi potrošniki soočajo z različnimi težavami s svojimi osebnimi podatki in lastnino.

 • Ni dovolj posodobitev ali preizkusov pred zagonom

Trenutno je na svetu 23 milijard naprav IoT. In do leta 2025 se bo povečal na 60 milijard. Čeprav je ogromno naprav IoT ogromno, še vedno ni dovolj preskusnih faz, preden jih uvedemo.

Da ne omenjam pomanjkanja posodobitev. V mnogih primerih lahko posodobitve programske opreme po zagonu odpravijo katero koli osnovno težavo. Vendar večina posodobitev traja preveč časa, da se popravijo varnostna vprašanja. Poleg tega v nekaterih primerih nekatere naprave sploh ne dobijo nobenih posodobitev.

Torej, kupec lahko kupi napravo IoT, ki misli, da je varna. Toda sčasoma bi sistem zastarel. Tako lahko hekerji zlahka vstopijo v sistem in povzročijo opustošenje.

To je vse posledica pomanjkanja ustreznega testiranja v zgodnjih fazah in kasneje premalo hitrega, da bi svojim potrošnikom zagotovili popolno varnostno varnost.

 • Majhna ali nič uporabniška ozaveščenost in znanje o napravah IoT

V bistvu gre za pomanjkanje znanja s strani uporabnikov. Z leti se je marsikdo naučil, kako opaziti lažno predstavljanje ali e-pošto. Poleg tega zdaj vedo, kako zaščititi svoja gesla in biti previdni pri slabih spletnih mestih.

Vendar je IoT precej drugačna tehnologija. Tako ga mnogi ljudje še ne razumejo v celoti. Čeprav večino varnostnih napak prihajajo iz proizvajalcev, vendar pomanjkanje ustreznega znanja ogroža vse.

V resnici je prevaranje ljudi najlažji način za dostop. Vsi spregledajo to največjo varnostno grožnjo, ko stranka manipulira z drugo stranko, da pridobi dostop do omrežja.

Brez ustrezne izobrazbe o tem, kako vzdrževati varnost, se bodo vprašanja o varnosti stvari vedno bolj povečevala. V tem trenutku so ne le lastniki stanovanj, temveč tudi podjetja v velikem tveganju.

 • Varnostne luknje v posodobitvah naprave

Druga pomembna IoT povzroča varnostne luknje, ki jih prinašajo posodobitve naprav. Kot že veste, programska oprema, ki jo ponuja proizvajalec, ni vedno popolna. Čeprav so še vedno uporabljali najnovejšo različico te programske opreme, se bodo sčasoma pojavile tudi druge ranljivosti.

V resnici, da bi sledila igri, ekipa programske opreme pošlje posodobitev, ne da bi vse naenkrat pravilno preverila. Da, hitro pridobivanje posodobitev je res super. Če pa posodobitev povzroči večjo težavo zaradi nestabilne posodobitve, hitri čas ne bo pomagal, kajne?

Po drugi strani pa tudi, če posodobitev ne vsebuje nobenih vrzeli, še vedno ni stoodstotno zavarovana. Ko posodabljate napravo, bo naprava vse podatke poslala v varnostno kopijo v oblak.

Če pot ni šifrirana skupaj z datotekami, lahko heker vdre v sistem in ukrade vse podatke.

 • Brez postopkov fizične varnosti

V redu, torej smo se pogovarjali o težavah s programsko opremo ali težavah z omrežno varnostjo. Kaj pa vprašanja fizične varnosti? Naprave IoT ni mogoče vdreti samo prek interneta, temveč tudi s fizičnim spreminjanjem.

V mnogih primerih naprave IoT lahko delujejo samostojno in v resnici ne potrebujejo nobenega uporabnika za pravilno delovanje. Vendar pa morajo imeti popolno fizično varnost pred zunanjimi grožnjami.

Nekateri so lahko dolgo časa na osamljenem kraju. In če jih lahko kdo posega od zunaj, ne bi bilo nobenih jamstev, katere informacije lahko dobi.

Namesto izdelave poceni naprav IoT, ki so občutljive, se morajo proizvajalci bolj osredotočiti na fizično robustnost. V resnici je to zelo zahtevna naloga, saj se vsi ponarejeni izdelki skrivajo naokoli.

 • Ranljiv za DDoS napade

Kdo ne ve za napade DDoS? Številna podjetja postanejo žrtev tega popolnoma nasilnega napada, ki v nekaj minutah odvzame celoten njihov omrežni prostor. V resnici hekerji ciljajo na določeno omrežje in v kratkem času začnejo omrežje pošiljati s prometom.

Zaradi povečanega povečanja prometa pasovna širina postane hitro zasedena in sistem zruši. Zdaj, ko je veliko ljudi dodalo varnostne ukrepe za reševanje teh težav, naprave IoT še vedno zaostajajo.

Naprave IoT so veliko bolj ranljive in pogosto nagnjene k napadom DDoS. Hekerji lahko zlahka odkrijejo ranljive naprave IoT v omrežju in jih napadejo, zaradi česar se celotno omrežje sesuje.

Tako sektor IoT resnično potrebuje rešitev za boj proti tovrstnim napadom.

Preberite o tem, kako lahko Blockchain zdaj spremeni varnostno industrijo!

 • Predvidljiva privzeta gesla

Druga velika težava so privzeta gesla, s katerimi prihajajo naprave IoT. Običajno mnogi proizvajalci IoT uvajajo naprave z istim privzetim geslom. Da ne omenjam, da tudi pri izbiri tega gesla niso preveč selektivni.

Posledično postane hekerjem zelo enostavno uganiti jih in vdreti v sistem uporabnikov.

V resnici mora podjetje sporočiti svojim potrošnikom, da geslo spremenijo takoj, ko ga dobijo. Vendar tega ne storijo in hekerji velikokrat to malomarnost izkoristijo. Poleg tega vsi še naprej uporabljajo istega “skrbnika” kot uporabniško ime za skoraj vse vrste naprav IoT.

Če ne bodo o tem selektivno izbirali kar v tovarni ali celo opozorili potrošnike, se bodo vdori še naprej dogajali.

 • Pomanjkanje odpornosti proti napadom na botnet

Naprave IoT so zelo ranljive za napade zlonamerne programske opreme. Običajno nimajo vseh varnostnih ukrepov, ki jih izvajajo računalniki. V resnici ena okužena naprava v resnici ne more narediti veliko. Če pa jih na stotine ovira, potem lahko naredijo veliko škodo.

V resnici bi heker okužil bote z zlonamerno programsko opremo in jih poslal na vse ranljive naprave. Po okužbi jih lahko brez težav nadzira, da sprožijo skupni napad na drug DNS.

To v glavnem vodi do napadov DDoS. Torej hekerju ne bo treba imeti dodatnih sil za začetek napada. Toda okužene naprave lahko uporablja le kot grobo.

Poleg tega ti skupni napadi na botne mreže resno ogrožajo električna omrežja, naprave za pripravo vode, prometni sistem in še veliko več.

 • Industrijsko prisluškovanje in vohunjenje

Hekerji ne uporabljajo le podatkov za odkupnino, temveč jih lahko uporabijo tudi za pridobivanje občutljivih informacij. V konkurenčnem svetu bi bile vse panoge pripravljene plačati veliko vsoto denarja za pridobivanje občutljivih informacij od drugih podjetij.

Ker so naprave IoT ranljive za to, bi bilo zelo enostavno dostopati do njih in vohuniti, ne da bi kdo sploh opazil. Poleg tega bi heker lahko vohunil za podjetjem in informacije posredoval drugim strankam.

To lahko resno ovira vrednost in podobo blagovne znamke, ki so jo podjetja ustvarila v preteklih letih. Včasih so te naprave IoT usmerjene po državah. Posledično so številne države prepovedale naprave IoT, da bi zagotovile popolno nacionalno varnost.

Nemčija je prepovedala lutko na osnovi interneta stvari, ki je omogočila dostop vsem v radiju 30 metrov.

 • Nagnjeno k dviganju naprave

Ransomware je trenutno ena najslabših zlonamernih programov. V resnici vaših podatkov ne ukrade, ampak jih šifrira in blokira dostop. Poleg tega bi morali po tem plačati nekaj denarja, da vrnete blokirano vsebino.

Ker pa se zlonamerna programska oprema razvija, cilja na slabo zavarovane naprave IoT. Trenutno so primeri teh vplivov na naprave IoT še vedno redki, vendar počasi postaja priljubljen. Lahko privede do številnih težav. Najpomembnejši so predvsem dviganje avtomobila ali domači sistem.

Domače invazije

To je najstrašnejši visok dvig, s katerim ste se kdaj srečali. Zdaj mnogi uporabljajo pametne domače naprave za nadzor vsake posamezne funkcije doma. V resnici lahko heker dostopa do vašega domačega sistema in vas v njem zaklene, razen če plačate denar.

Lahko pa vas celo zaklenejo, razen če plačate pristojbino v kratkem času.

Vozilo z visokim dvigom

Pametni avtomobili so zdaj strašno priljubljeni. Predvsem samovozeči avtomobili, ki ne bodo potrebovali nobenega voznika, da bi vas pripeljal tja, kamor želite iti. Vendar so ti odvisni izključno od naprav IoT. Če ima heker dostop do njega, lahko ustavi vaš avto.

Poleg tega vas lahko ugrabi tudi, ko ste v avtu, saj bo on izključno pod nadzorom vašega avtomobila. To je le nekaj primerov smrtonosnih zločinov, ki jih hekerji lahko storijo.

 • Manjka celovitost podatkov

Kot že veste, naprave IoT vedno prenašajo podatke. Naprave vedno delajo, zbirajo informacije, jih obdelujejo, pošiljajo naprej in nazaj. Včasih lahko nekatere naprave IoT pošljejo informacije v oblak, ne da bi jih kdaj šifrirale.

Posledično lahko heker enostavno dostopa do njega in ga uporabi v lastno korist. Da ne omenjam, on / ona lahko posega v podatke v oblaku in uporabniku pošlje lažne podatke.

V resnici bi bil običajni scenarij zdravstvena industrija. Če dobi dostop do zdravstvenih podatkov, jih lahko poseže in ustvari napačne podatke, ki lahko stanejo življenja.

Kaj pa, če heker dobi dostop do srčnega spodbujevalnika ali drugega stroja, ki bolnikom pomaga živeti? Hekerji lahko nato pacientovo življenje postavijo na kocko, da dobijo denar.

 • Naprave Rogue IoT

Kaj pomeni prevarana naprava IoT? No, zaradi povečanja števila ponarejenih izdelkov obstaja tudi ogromno število ponarejenih naprav IoT. V resnici te naprave nadomeščajo prvotne in se namestijo v častnike ali domove.

Ko dobijo dostop do omrežja, lahko zlahka poškodujejo vsako posamezno napravo, ki je priključena na to omrežje. Zakaj se povečujejo?

No, predvsem zato, ker ni pravega kanala za izvor. Tako ponarejena podjetja to priložnost izkoristijo za dostop do sistema in njegovo dokončno zrušijo.

Ali še huje highjack za denar. Niti predstavljati si ne morete, kakšno škodo lahko povzroči katera koli panoga, če v sistem vstopi ena ponarejena naprava.

 • Kripto-rudarstvo z roboti IoT

Da, zdaj hekerji ciljajo na naprave IoT za pridobivanje kriptovalut. Naprave IoT so opremljene z GPU in CPU viri, njihovo vdor pa bi pomenil, da bi dobili vso računalniško moč.

Posledično naprave IoT ne bodo delovale pravilno in počasi se bodo pokvarile. V resnici kripto rudarjenje zahteva veliko cestnin na kateri koli napravi.

Torej, če se vaša naprava nekako okuži s kripto boti, bo začela prevzemati računalniško moč in jo počasi razgrajevati. Čeprav ti roboti ne bodo ukradli podatkov iz vaše naprave, bodo pa zagotovili, da vaša naprava ni uporabna.

 • Vprašanja glede zasebnosti podatkov

Naprave IoT dnevno obravnavajo veliko naših informacij. Na koncu so to ogromen vir informacij vsakega uporabnika. V resnici številna podjetja kupujejo informacije o uporabnikih in se izogibajo naši zasebnosti, da bi napovedala vedenje.

Prodaja teh informacij drugim podjetjem je neposreden udarec za naše pravice do zasebnosti. Da ne omenjam, da so podjetja, ki izkoriščajo naše podatke, da bi pridobila več posla, resnično grozljiva.

Ker pa številne naprave IoT ne upoštevajo naših pomislekov glede zasebnosti, te informacije izhajajo vsak dan.

 • Manjših vdorov ni mogoče zaznati

Vsak posamezen vdor podatkov se ne začne z opaznimi spremembami. V resnici večina hekerjev v ozadju vdre v manjše stvari, kar je neopazno. Običajno ti vdori še niso toliko škodljivi in ​​jih je mogoče ustaviti, če jih opazimo v zgodnji fazi.

Vendar pa večina mikro kršitev v sistemu stvari stvari ostane neopažena. Poleg tega sistem preprosto ni sposoben zaznati teh majhnih sprememb ali zlonamerne programske opreme.

Posledično se počasi gradi in končno sproži množičen napad.

 • Tvegan postopek avtomatizacije

No, postopki avtomatizacije so res odlični. Olajšajo nam življenje. Vendar pa uporaba avtomatizacije vključuje pravičen delež tveganj. Toda uporaba samo enega avtonomnega sistema za upravljanje tisoč podatkov ni odlična možnost.

Ena sprememba kode bi lahko uničila celotno panogo. Če pa heker vstopi v sistem in spremeni samo eno preprosto številko, lahko to vpliva na tisoče podatkov, ki jih sistem vzdržuje.

Torej se morda zdi odlična možnost, vendar ni.

 • Nezaupljiv komunikacijski prehod

Komunikacijski prehod je ena ključnih komponent vsakega sistema interneta stvari. V mnogih primerih pa ta prehod ostane odprt in mnogi hekerji dobijo dostop do njega. Če prehod nima nobenega šifrirnega protokola, lahko zlahka razkrije informacije drugim.

Brez zasebnega komunikacijskega kanala omrežje interneta stvari ne bi bilo 100-odstotno zavarovano.

Kako Blockchain lahko pomaga IoT

No, centralizirani strežniki za zdaj poganjajo industrijo IoT. Toda ko gre za dolgoročno rešitev, centralizirani sistemi ne bodo dovolj. Pravzaprav kakršni koli centralizirani strežniki niso dovolj dobri za prihodnje naprave IoT glede na vse varnostne ranljivosti.

Torej, če želijo naprave IoT doseči svoj polni potencial, bi se morali enkrat za vselej odmakniti od centraliziranih strežnikov.

Blockchain v IoT bo brez težav pomagal vzpostaviti nezaupljivo in povezanost, ki si jo vsi želijo. Ker bodo vsa vozlišča v verigi blokov in internetu stvari delovala brez centraliziranih strežnikov, je tako učinkovitejša.

S pomočjo verige blokov v IoT lahko številni proizvajalci končno dobijo varno in cenovno ugodno naložbo. Toda preden bomo videli, kako lahko veriga blokov za podjetja spremeni IoT sektorje, poglejmo, katere funkcije lahko uporablja v procesu.

 • Brez zaupanja

Z verigo blokov v IoT lahko katera koli stranka dobi pravo obliko nezaupljive povezljivosti. Običajno bodo naprave z verigo blokov v IoT neposredno uporabljale omrežje za preverjanje vseh podatkov. Poleg tega lahko s pametnimi pogodbami avtomatizira vse procese znotraj platforme blockchain in internet of things.

Vendar, kot veste, v sistemu verige stvari ne bi bilo nobenega centraliziranega strežnika ali katerega koli drugega ponudnika, ki bi nadziral vaše podatke v verigi blokov..

 • Avtonomija

Blockchain v IoT pametnim napravam dejansko pomaga, da se same spremljajo in delujejo neodvisno. Poleg tega lahko s pomočjo samoizvajajoče se logike blockchaina izvajajo kakršne koli naloge v sistemu blockchain in internet of things.

Vendar mora proizvajalec določiti logiko, preden izdelek uvede za katero koli posebno nalogo. Medtem lahko uporabnikom ponudijo tudi uporabniški vmesnik, ki na enostaven način spremeni parametre logike.

V resnici lahko to enostavno poenostavi veliko dela in se bo neposredno rešilo posrednika brez kakršnih koli težav z verigo blokov v IoT.

 • Stroški prijazni

No, še ena odlična lastnost blockchaina v IoT bo stroškovno prijazno okolje, ki ga predstavlja. Običajno je zaradi varnosti, izmerjene za IoT, ta tehnologija dražja od drugih naprav. Toda z verigo blokov v IoT ne bi bilo potrebe po dodatni varnostni mreži.

Blockchain in internet stvari lahko brez težav upravljata z vsem. V resnici imajo ponudniki storitev monopol v industriji IoT, skupaj s podpornimi napravami.

Toda z verigo blokov v IoT bi bila tehnologija bolj dostopna rednim potrošnikom. Prav tako v sistemu verige blokov in interneta stvari ne bo prišlo do nobenih stroškov.

Tako na koncu prihranite veliko denarja.

Preberite o tem, kako lahko Blockchain zdaj spremeni trgovinske finance!

Poglavje 4: Blockchain in IoT: možni primeri uporabe

blockchain in iot

 • Visoka varnost podatkov

Po nedavni raziskavi več kot 81% podjetij in vladnih družb verjame, da jih bo v prihodnjih dveh letih prizadela nesreča IoT. Vendar le 28% od njih s tem karkoli počne. Tu mislim na previdnostne ukrepe, ki bi jih podjetja morala sprejeti, da bi ublažila tveganja interneta stvari.

A kot lahko rečete, niti ena tretjina podjetij ne išče nobenih storitev za zmanjšanje tveganja interneta stvari. Rezultat?

No, ni dokončno, vendar se sčasoma ne bomo mogli zaščititi pred zunanjimi grožnjami.

Tako nam lahko primeri uporabe blockchain in IoT resnično pridejo prav. Z primeri uporabe IoT blockchain bo podjetje dobilo popolnoma dokazano zavarovano omrežje, ki lahko ponudi storitve, ki jih ne more ponuditi noben tretji ponudnik. Primeri uporabe IoT blockchain lahko ponujajo postopek preverjanja, ki temelji na soglasnih algoritmih, da bo vnos podatkov pravičnejši.

Drugo veliko dejstvo bi bila nespremenljivost blockchain in IoT sistema. Ko posameznik poskuša manipulirati z blockchain IoT omrežjem, bo težavo takoj zaznal.

Tako sta blockchain in IoT lahko odlična rešitev za vse varnostne težave.

 • Močnejši postopek preverjanja veljavnosti podatkov

Priljubljenost in povpraševanje po velikih podatkih na trgih izjemno naraščata. V resnici je povsem očitno, da bo do leta 2023 postala industrija vredna 100 milijard dolarjev. Zakaj pa to? No, podatki postajajo velik del našega življenja in so najbolj zaželen izdelek vseh časov.

Poleg tega dobimo toliko podatkov iz vseh naprav IoT, računalnikov itd. Vendar nimamo dobre tehnologije, ki bi resnično preverila, ali so podatki veljavni ali ne.

To ustvarja veliko dilemo v rastoči industriji. Vendar bi bilo z naraščanjem blockchain in IoT sistema to končno mogoče. Tako ste lahko odvisni od verige blokov, IoT pa s primeri pomaga preveriti vse podatke, preden jih dodate v knjigo.

Kot že veste, je preverjanje podatkov del blockchain IoT. In vsa vozlišča uporabljajo različne metode za preverjanje veljavnosti vseh informacij, da izključijo kakršne koli napačne podatke, ki dobijo mesto v knjigi.

S tem lahko primeri uporabe IoT blockchain preprosto odpravijo vprašanja preverjanja podatkov in pomagajo razviti tudi industrijo velikih podatkov.

 • Anonimnost podatkov za dodatno zasebnost

Internet stvari ni namenjen le poslovnim uporabnikom, ampak tudi našemu vsakdanjemu življenju. V resnici je skoraj vse pametno domovanje opremljeno s to tehnologijo. Vendar pa smo s tako zelo intimno izpostavljenostjo tem napravam zelo ogroženi.

V mnogih primerih lahko te naprave posredujejo naše zasebne podatke zunanjemu svetu. Tako nimamo več popolnega nadzora nad lastnimi občutljivimi informacijami. Lahko povzroči katastrofalno težavo in uporabniki bodo kmalu izgubili vero v katere koli velike blagovne znamke.

Vendar pa lahko primeri uporabe blockchain in IoT pomagajo tudi tukaj. Kot že veste, je tehnologija porazdeljene knjige popolnoma sposobna obvladati to nered. Poleg tega blockchain IoT ponuja popolno anonimnost.

Uporabnikom bi pomagal vzeti nazaj le tisto, kar je njihovo, in ne bi dovolil niti enega radovednega pogleda v svoje življenje. Poleg tega lahko podjetja izkoristijo tudi primere uporabe IoT blockchain. Z blockchainom in IoT lahko dosežejo večjo priljubljenost in izpostavljenost.

 • Požarni zid proti napadom DDoS

Se spomnite, kako lahko napad DDoS uniči omrežje podjetja? Številna podjetja postanejo žrtev tega popolnoma nasilnega napada, ki v nekaj minutah odvzame celoten njihov omrežni prostor.

Naprave IoT so veliko bolj ranljive in pogosto nagnjene k napadom DDoS. Hekerji zlahka odkrijejo ranljive naprave IoT v omrežju in jih napadejo, zaradi česar se celotno omrežje sesuje.

Toda s pomočjo primerov uporabe blockchain in IoT je mogoče rešiti vse DDoS napade. V resnici blockchain IoT deluje kot požarni zid za vse vrste napadov zlonamerne programske opreme. Toda z DDoS-om bi to moralo zajeti veliko več.

Vsak blockchain in IoT sistem lahko zazna neželeni promet, ko se vse začne. Ker pa se pasovna širina zmanjšuje, mora lastnik dobiti več pasovne širine, da nadomesti izgubo. Tu lahko primeri uporabe IoT blockchain posodijo pasovno širino iz porazdeljenih vozlišč v omrežju, da preprečijo napad.

 • Vidnost od konca do konca

Popolnoma pregledno omrežje je zaupanja vredno omrežje. V resnici je težava naših tipičnih centraliziranih strežnikov pomanjkanje popolne preglednosti. Mnogi so torej dvomljivi, ali lahko sistemu zaupajo ali ne. Poleg tega je pogostejša tudi v podjetjih.

Vendar se s pomočjo primerov uporabe blockchain in IoT zdaj nihče ne bi soočil s to dilemo. IoT blockchain je sposoben nuditi polno preglednost od konca do konca.

Ker večinoma podjetja potrebujejo tudi zasebni kanal, lahko primeri uporabe IoT blockchain ponujajo zasebne kanale med samo dvema strankama.

Poleg tega lahko naprave IoT uporabljajo ta kanal za komunikacijo med seboj brez kakršnih koli težav. Tako blockchain in IoT sistem s to metodo spreminja tveganja za vdore v podatke.

 • Sledenje v realnem času

Glavna sestavina IoT so senzorji in RFID oznake. S tem lahko vsakdo izsledi predmete, da zagotovi njihovo popolno pristnost. V resnici se številni proizvajalci zaradi pomanjkanja ustreznega sistema sledenja srečujejo s težavami v trgovini.

Ne samo trgovina, temveč tudi dobavna veriga močno potrebuje sledenje v realnem času. V resnici so naprave IoT sposobne obvladovati vsa sledenja, vendar potrebujejo tudi obvladovanje tveganj.

Tako lahko s pomočjo primerov uporabe IoT blockchain zdaj vsako podjetje brez težav spremlja njihovo blago. Še več, to lahko storijo v realnem času! Blockchain IoT platforme lahko ponudijo pravilno lokacijo katerega koli blaga brez vmešavanja.

Naprave blockchain in IoT tako ostajajo varne in ni primerov ponarejenih izdelkov. Kot lahko vidite, je vse zaradi primerov uporabe blockchain in IoT.

 • Identiteta za naprave IoT

No, v industriji IoT je še eno glavno vprašanje, in sicer pomanjkanje identitete naprav IoT. Običajno ni mogoče preveriti pristnosti naprave. Poleg tega preprost status podjetja ali kdaj je bil ustvarjen sploh ni na voljo za preverjanje.

Poleg tega bi morali uporabniki vedeti, če naprava IoT posodablja programsko opremo ali ima podpis izdajatelja ali ne..

Toda s pomočjo primerov uporabe blockchain in IoT zdaj lahko zagotovo vedo. V resnici bosta blockchain in IoT sistem kriptografsko shranila podatke o identiteti za vsako napravo IoT. Da ne omenjam, da bo varnostna plast ponujala popolno zaščito v sistemu IoT blockchain. Zdaj bi bile naprave bolj verodostojne, saj goljufom ne bi bilo prostora.

Tako lahko primeri uporabe IoT blockchain zagotovo spremenijo tipične načine za dobro.

 • Več nadzora dostopa

Vse povezane naprave lahko močno izkoristijo sistem veriženja blokov in IoT. Poleg tega lahko primeri uporabe IoT blockchain v celoti ponujajo nadzor dostopa tako za navidezne kot za fizične vire. Poleg tega sistem lahko shranjuje tudi zapis o tem, kdo ima ves čas dostop do kakšnih virov.

Na primer, pametna ključavnica z omogočeno verigo blokov in IoT lahko shranjuje podatke o tem, kdo je takrat vstopil v stavbo. Shranila bo tudi kakršne koli poskuse vstopa. Če se ključ ne ujema, bo ustavil vse poskuse dostopa do njega.

Enako velja za skupno rabo datotek tudi med napravami IoT. Običajno drugim napravam ne dovoli dostopa do podatkov, če za to nimajo dovoljenja. S pomočjo primerov uporabe verige blokov in interneta stvari lahko celo določite posameznike in njihovo stopnjo dostopa.

 • Boljše skladnosti

V resnici obstaja toliko scenarijev, ki vključujejo procese, pri katerih morate vedeti, ali so pravilno izpolnjeni. Poleg tega to velja predvsem za procese, ki vključujejo več strani.

Kakor koli že, lahko dobite boljšo izkušnjo skladnosti s pomočjo pametnih pogodb v sistemu verige blokov in IoT.

Recimo; bolnik mora svojo zdravstveno anamnezo deliti z ustreznimi zdravniki, da bi bolje preučil težavo. Vendar pacient želi tudi ohraniti zasebnost in izbranega časa ne dovoli dodatnih informacij.

Z primeri uporabe IoT blockchain je to povsem mogoče. Poleg tega primeri uporabe verige blokov in interneta stvari lahko predvidijo, ali se določena skladnost izpolnjuje ali ne. Poleg tega lahko sistem verig blokov in IoT ustavi tudi nadaljnje skladnosti, če prejšnje skladnosti niso pravilno izpolnjene.

Preberite o tem, kako lahko Blockchain zdaj spremeni zdravstveno varstvo!

 • Boljši nadzor kakovosti v proizvodnji IoT

Faza izdelave je za naprave IoT ključnega pomena. V resnici ni nadzora kakovosti ali česar koli drugega. Vidite, da lahko te težave povzročijo večje težave. Vendar proizvajalci, namesto da bi te naprave popravili pred njihovo uvedbo, v resnici ne storijo ničesar.

Tako se varnostna vprašanja teh naprav vedno bolj kopičijo. Še več, namesto da bi se osredotočili na varnost, se osredotočajo predvsem na oblikovalsko estetiko.

Toda s pomočjo primerov uporabe blockchain in IoT se bo scenarij popolnoma spremenil. S sistemom blockchain in IoT lahko podjetja upravljajo kakovost vsake posamezne naprave, ki jo proizvajajo. Ne samo zaradi fizične varnosti, ampak tudi glede varnosti programske opreme.

V resnici lahko ogromna količina naprav postane izjemno popolna. Toda s pomočjo blockchain-a in IoT-sistemov jo lahko enostavno izvlečejo.

 • Močnejše upravljanje z oblaki

Oblak je velik del arhitekture IoT. Naprave vedno delajo, zbirajo informacije, jih obdelujejo, pošiljajo naprej in nazaj. Včasih nekatere naprave IoT lahko podatke pošljejo v oblak, ne da bi jih kdaj šifrirale.

Posledično lahko heker enostavno dostopa do njega in ga uporabi v lastno korist. V resnici niti oblak ni popolnoma sposoben obvladati vseh varnostnih težav. Ker je v istem oblaku veliko omrežij, včasih pride do uhajanja podatkov.

Toda z blockchain in IoT rešitvijo lahko oblak enostavno zaščitite učinkoviteje. Še pomembneje pa je, da preden katera koli naprava IoT pošlje podatke v oblak, bodo vse kriptografsko šifrirane v verigi blokov in IoT..

Tako bi bil z verigo blokov v IoT oblak varnejši kot kdaj koli prej. Ne bi prišlo do puščanja in nihče ne bi mogel vdreti v omrežje.

Torej je na koncu odlična rešitev s pomočjo verige blokov in interneta stvari.

 • Varni komunikacijski prehod

V mnogih primerih ostane prehod odprt in mnogi hekerji dobijo dostop do njega. Če prehod nima nobenega šifrirnega protokola, lahko zlahka razkrije informacije drugim. Tako je izjemno pomembno tudi za varen prehod za naprave IoT.

Recimo na primer, da vaš termostat v oblak nalaga natančno temperaturo vaše hiše. Če heker dobi dostop do njega, lahko brez težav spremeni temperaturo vaše hiše.

Kako pa je mogoče zavarovati prehod? No, sistem blockchain in IoT je v celoti sposoben ponuditi zasebni prehod za komunikacijski kanal za industrijo. Poleg tega sta blockchain in internet of things channel popolnoma v rokah kakršnih koli motenj.

Posledično nihče ne more prestreči sredi komunikacijskega kanala v verigi blokov in IoT.

 • Boljši postopek avtomatizacije

Uporaba avtomatizacije vključuje pravičen delež tveganj. Toda uporaba samo enega avtonomnega sistema za upravljanje tisoč podatkov ni odlična možnost.

Ena sprememba kode bi lahko uničila celotno panogo. Če pa heker vstopi v sistem in spremeni samo eno preprosto številko, lahko to vpliva na tisoče podatkov, ki jih sistem vzdržuje.

Torej, za upravljanje procesa avtomatizacije bi potrebovali blockchain in IoT, tako da nihče ne more dostopati do njega. V resnici je postopek običajno povezan z verigo drugih del, ki se med seboj napajajo. Poleg tega je za avtomatizacijske procese potrebna popolna analiza in ustrezno ukrepanje.

Če pa bi kdo visoko ocenil rezultate, bi se postopek zrušil. Ker sta blockchain in platforma internet stvari nespremenljiva, bi nikomur preprečili spreminjanja rezultatov.

Tako bo blockchain in IoT za vedno preprečil kakršne koli tvegane procese avtomatizacije.

 • Šifriranje za večfaktorsko avtorizacijo

Ali veste, kako naša gesla niso več dovolj za popolno varnost? Z izbiro privzetega gesla proizvajalca je vsak heker postal razmeroma enostaven samo, da ga ugane in dobi dostop.

V resnici mnogi ne uporabljajo večfaktorskih gesel ali načinov avtorizacije. Tako postane bolj nagnjen k vdoru. Vendar pa boste z blockchain in IoT omrežjem dobili večfaktorska pooblastila, ki lahko vključujejo tudi biometrične identitete.

A vseeno ni dovolj. Zato bi bili tudi vsi večfaktorski avtorizacijski ključi šifrirani in shranjeni v sistemu verige blokov in interneta stvari.

Natanko tako deluje sistem veriženja blokov in IoT, ki ponuja popolno varnost.

 • Sodelujoče okolje za deljeno gospodarstvo

Ekonomija delitve je trenutno ena od rastočih industrij. Poleg tega gre za gospodarstvo, v katerem se zgodi medsebojna izmenjava storitev, blaga ali kakršnih koli drugih vrst virov. Ni treba posebej poudarjati, da je skoraj vsa panoga skupnega gospodarstva močno odvisna od verodostojnosti naprav IoT.

V tem primeru je blockchain in IoT sistem popoln ulov. Povezava obeh sistemov bi napravam IoT omogočila potreben zagon. S pomočjo blockchaina in interneta stvari lahko celo ustvarite tudi okolje za sodelovanje.

Samo predstavljajte si scenarij, v katerem lahko z ene platforme dobite dostop do vseh industrij skupne rabe. Ne samo, da bi bil zelo zavarovan, ampak bi tudi povečal prihodke.

Torej, moram reči, da sta blockchain in IoT popoln par tudi za to panogo.

5. poglavje: Primerna poslovna veriga blokov za IoT

Te tri najboljše poslovne blockchain platforme so najbolj primerne za vse vrste blockchain IoT podjetij.

 • Ethereum Enterprise

Ethereum Enterprise bi bila najbolj zrela poslovna blockchain platforma. Običajno gre za javno platformo, za podjetja pa platforma vključuje posebne zasebne kanale.

V resnici lahko Ethereum uporabljate v skoraj vseh panogah, vključno z IoT. Torej, za IoT in blockchain platformo bi bil Ethereum Enterprise popoln kandidat.

Enterprise Ethereum je pravzaprav odprta platforma in ne izdelek za blockchain IoT podjetja. Vsa podjetja, ki uporabljajo blockchain IoT, bi si želela pravilno preverjanje pristnosti in bolj nadzorovan dostop. In podjetje Ethereum ponuja prav to.

Običajno bi se v tipičnih blockchain IoT podjetjih morali ukvarjati z vladnimi vprašanji, vendar je EE v celoti sposoben podpreti na ta način. Poleg tega so nenehne posodobitve kot nalašč za IoT in blockchain rešitve.

Vendar morate vedeti, da je Enterprise Ethereum, čeprav je zelo priljubljen, nekoliko nizek. Toda ogromna podpora in dApps bi morali nadomestiti nizke stopnje transakcij.

 • Hiperledger

Hyperledger je pravzaprav ena največjih podjetniških blockchain platform na trgu trenutno. Ker je platforma primerna za široko paleto panog, je kot nalašč tudi za IoT in blockchain. Trenutno Hiperledger prihaja z desetimi različnimi projekti, pri čemer je vsak primeren za različne namene.

Vsako podjetje blockchain IoT lahko uporablja svojo tehnologijo, saj je odprtokodno in spodbuja sodelovanje v okolju. Poleg tega lahko podjetja za IoT blockchain ponujajo dovoljeni sistem veriženja blokov, ki omogoča samo pooblaščene osebe in nihče drug.

Da ne omenjam, da je velika razširljivost popolna za vsa podjetja na trgu, ki vsebujejo verige stvari interneta. Najpomembneje pa je, da bo potreba po poznavanju razpoložljivosti podatkov močno spodbudila IoT in platformo blockchain.

Da bi pomagali podjetjem IoT v blockchainu, ponujajo tudi bogate poizvedbene jezike, ki pomagajo bolje razumeti knjigo. Kakor koli že, modularna struktura je najboljša možnost za IoT in blockchain, ker ponuja storitve plug and play.

Razen vseh teh je platforma super zavarovana.

Oglejte si naš Hyperledger Vs Ethereum Guide zdaj!

 • Sklepčnost

Quorum je še en odličen podjetniški blockchain, ki je najbolj primeren za blockchain in IoT podjetja. Z veseljem boste vedeli, da je bila platforma razvita za visoke hitrosti transakcij in visoko zmogljivost. Torej, če želijo podjetja za veriženje blokov in IoT dobiti hitrejšo platformo, bi si morali ogledati Quorum.

V resnici pomanjkanje kakršnega koli težkega algoritma soglasja v omrežju zagotavlja hiter izhod te platforme. Poleg tega za blockchain IoT podjetja, Sklepčnost ponuja organ za upravljanje vozlišča.

Pristojnemu organu bo pomagal odobriti vozlišča in zagotoviti, da bo omrežje ostalo zasebno. Poleg tega je ena najboljših lastnosti Quoruma, ki bi jo blokchain IoT podjetjem všeč, zasebna transakcija.

Tu lahko svoje zbirke podatkov vidijo samo osebe, ki poslujejo, in nihče drug. No, vsa podjetja IoT v blockchainu bi potrebovala vrhunsko zmogljivost, kajne? Torej, za to Quorum prinaša vrhunsko tehnologijo, ki spreminja igre, ki premaga vse ostale na trgu.

6. poglavje: primeri Blockchain IoT pri delu

 • Ministrstvo za domovinsko varnost ZDA

Začnimo z lepim primerom ministrstva za domovinsko varnost. Uporabljajo blockchain in IoT, da bi dokazali, da so informacije iz širših nadzorov zakonite. V resnici DHS meni, da tipične naprave IoT v mejah niso dovolj, da bi lahko v celoti razkrile, kaj se zgodi.

Številni nasprotniki bi zlahka posegali v podatke in tega ne bi mogli vedeti. Poleg tega je stvar nacionalne varnosti zagotoviti, da je vse, kar ujamejo naprave IoT, stoodstotno zakonito.

Zato za provenienco uporabljajo IoT blockchain projekte. Poleg tega sodelujejo s Factomom in so za razvoj projekta že vložili 199.000 USD.

Factom v tem primeru verige stvari IoT ustvarja identifikacijo naprave za vsak IoT za preprečevanje ponarejanja. In zaradi narave tehnologije veriženja blokov je to čudovito rešitev veriženja blokov in IoT precej enostavno doseči.

 • Maersk

Maersk skupaj z IBM-om spreminja načine delovanja globalne dobavne verige. Za to uporabljajo blockchain in IoT, povezane skupaj, da imajo večjo preglednost v industriji. V resnici bo ta rešitev spodbujala varno in učinkovito trgovanje v industriji dobavne verige.

Poleg tega bo prinesla tudi večjo podporo preglednosti in izmenjavi informacij med trgovinskimi stranmi.

Kako pa bodo to storili? No, najprej bo platforma temeljila na verigi blokov in z napravami IoT bodo nanjo povezali vsak posamezen postopek. V resnici lahko to storite samo z napravami IoT, vendar bi bile omejitve in varnostna tveganja ogromne.

Tako bo platforma uporabila verigo blokov za poenostavitev in se znebila omejitev tipičnih procesov dobavne verige. Poleg tega je to zdaj eden izmed dobrih blokovskih projektov IoT v dobavni verigi.

To je res odličen primer IoT blockchain, saj izkorišča prednosti tako blockchain kot IoT naprav.

 • Pfizer, McKesson in AmerisourceBergen

Drug odličen primer IoT blockchain je rešitev MediLedger za zdravstveno varstvo. V projektih IoT blockchain veliko farmacevtskih podjetij, pa tudi trgovcev na debelo, veliko sodeluje.

Med njimi prednjačijo Pfizer, McKesson in AmerisourceBergen. V resnici je v igri več vrhunskih igralcev. V prvotni objavi pa so bila navedena samo imena teh podjetij.

Rešitev bo uporabila blockchain in IoT platformo za sledenje in zaščito vseh posameznih proizvedenih zdravil. V svetu ponaredkov je zdaj treba preveriti, ali zdravila resnično prihajajo iz verodostojnih virov ali ne.

Druga uporaba tega projekta je rešitev povračila stroškov za popuste. Običajno imajo farmacevtska podjetja različna cenovna mesta pri organizacijah za skupinske nabave (GPO) in veletrgovcih.

Včasih zaradi velikega povpraševanja lahko farmacevtski izdelki ponujajo popuste za GPO. Ker pa trgovec na debelo skrbi za distribucijo, morajo vedeti za popuste.

Tako jih lahko zaračunajo od farmacevtskih izdelkov, da dobijo prihodke. S pomočjo te rešitve blockchain in IoT lahko to enostavno storijo s popolno preglednostjo.

 • Commonwealth Bank

Drug odličen primer IoT blockchain je rešitev blockchain IoT Commonwealth bank. V resnici Commonwealth banka uporablja IoT blockchain projekte za reševanje dveh glavnih vprašanj – delitve premoženja in svetovne trgovine.

1. Skupna raba sredstev

Z rešitvijo blockchain in IoT Commonwealth banka stranki omogoča, da si deli sredstva in jim sledi v omrežju. Še več, pred kratkim so ga preizkusili na kmetijskem testu, kjer so si trije kmetje delili eno samo škropilnico in s pomočjo sistema se lahko odločijo, kako naj deluje.

Ker je bilo vse v nespremenljivem omrežju, nihče ne more dobiti informacij skupnega premoženja in jih spremeniti. Tako je lahko čudovita rešitev za rastoče industrije skupnega gospodarstva.

2. Trgovina

Commonwealth Bank sodeluje tudi s petimi različnimi avstralskimi podjetji v dobavni verigi za spodbujanje preglednih in varnih trgovskih zmogljivosti. Za to skupaj uporabljajo blockchain in IoT, da spremljajo ves postopek pošiljanja.

Poleg tega lahko pred trgovanjem spremlja tudi proizvodno blago in v kakšnih pogojih je.

Ni treba posebej poudarjati, da rešitev blockchain in IoT olajša globalno trgovino. Kakor koli že, od Viktorije do Avstralije so zamenjali 17 ton mandljev. V resnici je test izjemno uspešen, sodelovanje med ladjarskimi podjetji pa se bo nadaljevalo.

 • Van Dorp

Drug odličen primer verige IoT bi bilo sodelovanje Van Dorp in Timeseries. Tu uporabljajo IoT blockchain projekte za vzdrževanje pametnih domačih naprav. V resnici je Van Dorp tehnični ponudnik FM, ki upravlja več kot 17.000 stavb.

V vsakem od teh domov je na tisoče sredstev, kot so AC sistemi, svetlobni sistemi ali ogrevalni sistemi. Vsak od teh sistemov potrebuje ustrezno vzdrževanje in brez preglednega omrežja je težavi nemogoče slediti.

Poleg tega traja ogromno časa in posledično bivališča povzročajo neprijetnosti.

S pomočjo rešitve blockchain in IoT pa lahko zdaj spremljajo vse sestavne dele stavbe, ki jo vzdržujejo. Ne samo, da poveča njihovo učinkovitost, ampak tudi pomaga rezidencam.

Poleg tega z dodano avtomatizacijo v omrežju natančno vedo, v čem je težava in kateri strokovnjaki jo lahko odpravijo.

 • Sladkovodni sklad

Freshwater Trust sodeluje z IBM-om pri reševanju vprašanja suše v Kaliforniji. Poleg tega je članica projekta tudi Univerza v Coloradu Boulder. V resnici želijo upravljati vodonosnike, saj so v velikem tveganju.

Vodonosnik je pravzaprav plast podzemnih vodonosnih kamnin. Poleg tega lahko iz teh kamnin črpate podzemno vodo in jo uporabljate kot čisti vir vode.

Vendar pa so zaradi slabega upravljanja resno ogroženi. Toda s pomočjo IoT blockchain projektov lahko zlahka spremljajo vremenske korelacije in padavine. In natančno bi vedeli, kdaj in od kod lahko črpajo podtalnico.

Ne samo to, senzorji IoT bi shranili vse podatke v verigi blokov in IoT, običajni uporabniki pa lahko spremljajo, koliko so uporabili. Poleg tega lahko tudi kupujejo podtalnico in jo trgujejo kot delež.

Tako je odličen primer IoT blockchain pri delu.

 • Telstra

Telstra je telekomunikacijsko podjetje, ki uporablja IoT blockchain projekte za zaščito vseh svojih naprav za pametni dom IoT. V resnici preizkušajo blockchain in IoT rešitev, da bi ugotovili, ali lahko resnično zazna kakršne koli posege ali varnostne vlome.

Za to so ustvarili hakersko okolje in poskušali vdreti v omrežja, povezana z napravami IoT. To je bil izjemen uspeh, saj je omrežje lahko v sekundi zaznalo kakršne koli težave. V resnici za okolje uporabljajo zasebna omrežja, saj spodbujajo najhitrejše rezultate.

Tako lahko s pomočjo tega primera IoT blockchain ponudijo več varnosti za pametne domače naprave. Vendar so še vedno v fazi preizkušanja in še niso uvedli nobene javne rešitve. Tako jih bodo po temeljitejšem eksperimentiranju z napravami IoT predstavili svojim strankam.

 • Smart Electric Power Alliance (SEPA)

Še en odličen primer verige IoT je rešitev, ki jo SEPA uporablja za zaščito električnih omrežij. SEPA je organizacija, ki se osredotoča na spodbujanje čiste energije z uporabo raziskav, izobraževanja, sodelovanja in standardov.

Ko pa se poveča potreba po proizvodnji električne energije, se povečujejo tudi zapleti. Toda za upravljanje teh zapletenih operacij se uporablja veliko senzorjev IoT, omrežij in tehnologij. V resnici so te naprave IoT zelo ranljive za kibernetske napade.

Zato SEPA uporablja verižne projekte IoT za zaščito ekosistema za življenje. Poleg tega rešitev blockchain in IoT zagotavlja, da so vsi podatki teh senzorjev veljavni. Tudi pri kibernetskih napadih deluje kot požarni zid.

Tako naredimo arhitekturo energetskega omrežja čim bolj trdno. Po SEPA doseganje te stopnje varnosti in učinkovitosti ni mogoče s tipičnimi centraliziranimi sistemi.

 • Brooklynska knjižnica

Običajno so na javnih polnilnih postajah vaše mobilne naprave precej ranljive. Mnogi nedovoljeni ljudje lahko zlahka vstopijo v mobilne naprave in ugrabijo svoje telefone. Da bi to ustavili, Brooklyn Public Library dela na odličnem primeru IoT blockchain.

V resnici ponujajo odlično pametno polnilnico za mobilne telefone, podprto z IoT blockchain projekti. Ta tehnologija bo uporabnikom ponudila popolno varnost in udobje, ne da bi vas skrbelo, ali bo vaša naprava vdrla.

Vendar pa bi imeli ti uporabniki neposredno povezavo s svojimi knjižničnimi izkaznicami in bi jo uporabili za prehod v knjižnico.

Ker pa je storitev popolnoma brezplačna, boste morda morali videti 15-30 sekundni videoposnetek ali celo izpolniti splošno raziskavo brooklynske knjižnice.

To bo knjižnici pomagalo ponuditi boljše storitve in preučiti stroške, ki bi jih želeli plačati.

 • Deviški diamant

No, še en odličen primer IoT blockchain bi bilo podjetje z imenom Virgin Diamond. Tu ponuja podjetje popolno poreklo diamantov, ki prihajajo neposredno iz rudnika. Tako boste v določenem smislu dobili kos popolnoma neuporabljenega diamantnega nakita.

Po navedbah podjetja v diamantni industriji kupec meni, da je vsak diamant, ki ga kupi, dejansko nov. Vendar v resnici ni tako. Številni diamanti se reciklirajo in nikakor ne moremo vedeti, ali je kdo v preteklosti nosil ta diamant ali ne.

Toda s pomočjo projektov IoT blockchain lahko svojim strankam ponudijo popolno razkritje njegove pristnosti in preteklih lastnikov.

V resnici je to lahko odlična novica za stranke, ki želijo obdariti ali dobiti v roke nove diamante.

 • Univerza v Nevadi, Reno

Univerza v Nevadi, Reno, sodeluje s Filamentom pri ustvarjanju blockchain in IoT tehnologije. V resnici je tehnologija zasnovana za ustvarjanje cestne infrastrukture in novih standardov za avtonomna vozila.

Od zdaj naprej hrup za avtonomna vozila eksponentno narašča. Priprava koncepta pa ni lahko delo. Poleg tega ne gre le za kartico, temveč za to, ali je mogoče sistemu, ki je v njej, zaupati.

No, mora biti popolnoma sposoben zaznati kakršne koli predmete na cesti in temu primerno ukrepati. Da ne omenjam, mora imeti ustrezne možnosti varnosti in zasebnosti. Vsekakor ne želite, da vam ugrabijo pametni avto.

Tako univerza sodeluje pri ustvarjanju trajnostnega okolja na blockchainu in IoT, da bi zagotovila popolno dokazovanje omrežja.

V resnici bo IoT zaznal in poslal podatke nazaj, veriga blokov pa jih bo shranila v nespremenljivo knjigo. Vendar bi za kombinacijo jasnih prilagoditvenih odločitev potrebovali tudi umetne inteligence.

 • Kouvola Inovacija

Kouvola Innovation uporablja blockchain in IoT rešitev za pogon logistične industrije. No, logistična industrija zelo potrebuje spremembe. Poleg tega zaradi pomanjkanja ustreznega upravljanja in sledenja številni logistični stroški plačujejo ceno s prihodki.

S pomočjo tehnologije veriženja blokov in interneta stvari pa lahko dobijo varno platformo za upravljanje operativnega podatkovnega prometa.

V resnici rešitev ni omejena samo na podjetje, ampak so vsi odprti za pridružitev in uživanje ugodnosti.

Zdi se, da trenutno v projektu sodeluje Kouvola Innovation in še pet strank. So –

 • Regija Örebro County, Švedska
 • Razvojna agencija okrožja Valga, Estonija
 • Talinska univerza za tehnologijo, Estonija
 • Sensei LCC, Estonija
 • Inštitut za promet in telekomunikacije, Latvija

Vsa ta podjetja imajo velika pričakovanja od blockchain in IoT inovacij in preizkušajo projekt, da bi ga še bolj izpopolnili.

 • Apical

Si kdaj predstavljate primer IoT blockchain za industrijo palmovega olja? No, industrija palmovega olja se veliko ukvarja z vprašanji trajnosti in sledljivosti. Tako je res težko dokazati, ali je palmovo olje verodostojno ali ne.

Z novim sodelovanjem Apical-a in drugih velikih imen v industriji palmovega olja pa se lahko težave končajo. Z novo ustanovljeno povezavo za zagotavljanje trajnosti in inovacijami se lahko panoga vsekakor spremeni.

Trenutno SAP prejemajo tehnološko podporo. Dejansko bi platforma, ki temelji na Blockchain in IoT, lahko spremljala proizvodnjo palmovega olja in nudila varnost shranjenih podatkov.

Posledično bi se ponarejeni izdelki na osnovi palmovih olj drastično zmanjšali. Še vedno ne poznamo nadaljnjih značilnosti te platforme, vendar je še vedno v zgodnji fazi.

Verjetno bo trajalo nekoliko več časa, da postanemo bolj zrela tehnologija.

 • Aquai

Aquai v sodelovanju z NetObjexom ponuja potrošnikom pametni vodni sistem. Trenutno delajo na projektih IoT blockchain, ki jim lahko pomagajo pri izdelavi, razvoju in celo distribuciji vodnih sistemov.

Poleg tega jim bo pomagal prepoznati kakršne koli katastrofalne škode in uhajanja vodnih virov. V hitro spreminjajočem se svetu, kjer številne industrije proizvajajo strupene odpadke, čiste vode počasi postaja zelo malo.

Dodatno preprečevanje teh težav bi bila odlična rešitev tako za poslovne kot stanovanjske nepremičnine.

Rešitev Blockchain in IoT bo s pomočjo senzorjev zaznala kakršno koli onesnaženje ali puščanje v sistemu za čiščenje. Toda s pomočjo verige blokov lahko te podatke zaščitijo in celo natančno določijo lokacijo kontaminacije.

Ali je lahko kaj boljšega od tega?

Gre za novost in upamo, da bomo videli še več takšnih rešitev za čisto vodo.

Preberite si, kako lahko Blockchain zdaj spremeni zavarovalno industrijo!

7. poglavje: EndNote – Kakšna je prihodnost interneta stvari in blokovne verige?

Blockchain in IoT spreminjata svet, ko govorimo. Ne prevladujejo le nad industrijsko krajino, temveč tudi nad našim vsakodnevnim življenjem, kakršno poznamo. V resnici sta IoT in blockchain odvisna izključno od povezljivosti sveta.

Dejansko imata IoT in blockchain veliko skupnega. Obe tehnologiji sta pretirano hype z zelo malo znanja o tem, kaj počneta.

Da ne omenjam ogromne količine podatkov, s katerimi se tehnologija lahko spopade. Zato je ključnega pomena, da podjetja nadaljujejo z raziskovanjem interneta stvari in verige blokov za izboljšanje prihodnosti.

Čeprav je IoT sicer imel nekaj večjih spodrsljajev, toda z IoT in blockchain omrežjem teh zastojev že dolgo ne bo več.

Skozi vodnik smo govorili o tem, kako je veriga blokov odlična za IoT. Toda resnica je, da je IoT tudi primeren za blockchain. Pridobiti ves informacijski blok verige in enostavno uporabljati naprave IoT.

Na koncu lahko iz blockchaina in IoT-ja domnevamo le najboljše. Vendar bi morali preveriti, ali lahko izpolnijo pričakovanja ali ne.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map