Meet Fluree – En omfattande lösning för företags datahantering och pålitlig datadelning

Vad är Fluree?

Fluree är en datahanteringsplattform byggd för att stödja moderna applikationskrav och underlätta externa och till och med decentraliserade datadelnings-, samarbets- och transaktionshanteringsfunktioner. Fluree är en mångsidig verktygslåda som kan användas för att driva företagsapplikationer, underlätta pålitlig datadelning och samarbete och bygga end-to-end blockchain-lösningar.

Även om det är vanligt att rita en tydlig gräns för differentiering mellan blockkedjor och databaser, har Fluree kombinerat de två respektive teknikerna för att tillhandahålla ett verktyg för att bygga ut datacentrerade applikationer som gör praktisk (och skalbar) användning av decentralisering, oföränderlighet och dataintegritet.

Lagstorlek – 8

Plats – Winston-Salem, North Carolina, USA

Hur ser Fluree’s Architecture ut?

De flesta moderna databaser kör transaktormotorn (“skriver”) och frågan peer (“läser”) på samma nod (server). För att tillhandahålla skalbarheten i en modern databas och de oföränderliga och decentraliserade fördelarna med en blockchain har Fluree separerat den traditionella databasen i två delar: FlureeDL och FlureeDB.

FlureeDL är en storbok som validerar, lagrar och säkrar alla transaktioner. FlureeDB använder FlureeDL med en semantisk graffrågemotor för att driva företagstillämpningar.

Båda systemen skalas oberoende och är konfigurerbara (regler, behörigheter etc.).

Vilka är några av Flurees kärnfunktioner?

 • Provable History – Bevisa inte bara integriteten hos varje datadel i ditt system – utan också ursprunget till varje transaktion.
 • Manipulationsbevis – Som en tilläggs-logg ger Fluree ett bevisbart och komplett granskningsspår som är motståndskraftigt mot manipulering.
 • Historisk datatillgång – Kör frågor mot en viss tidpunkt – vilket ger alla applikationer en omedelbar “spolning” -funktion.
 • Semantiska graffrågor – Fluree exponerar data i en rik semantisk grafdatabas som kan köra mycket analytiska aggregeringar.
 • Decentralisering – Valfritt kan du decentralisera din huvudbok med programmerbara regler och pluggbart samförstånd för smart styrning.
 • Direkt datadelning via API: er – Säkra åtkomstbehörigheter där de hör hemma – på datalagret snarare än att sy ihop en webb av API: er.

Vilket problem eller en uppsättning problem försöker projektet lösa?

Teamet på Fluree syftar till att lösa en hel del problem över datahanteringsspektrumet, men ur blockchain-perspektivet vill Fluree ge de enorma fördelarna som blockchain innebär direkt för datanivån för en typisk applikationsstack..

Blockchain har exploderat med hög efterfrågan på applikationer som levererar oföränderlighet, transparens och decentralisering, men en universell faktor har hindrat många projekt: Datahantering och lagring. Offentliga blockkedjor är optimerade och utformade för mycket enkel tillgångsöverföring – vilket kräver minimala datahanteringsbehov.

Men vad händer när vi försöker eftermontera samma blockchain-format till företaget – till exempel en ERP-applikation för leveranskedjan som hanterar inköpsorder, intressenter, RFID-information och mer? Att bygga ut en blockchain-lösning som naturligt hanterar data och metadata blir mer utmanande – både inom utveckling och informationssäkerhet.


Projektledare har upptäckt att eftersom de flesta blockkedjor ansluter via applikationsstackens “affärslogik” -nivå, måste de fortfarande skicka data och metadata relaterade till blockchain-transaktioner till ett centraliserat, statiskt databassystem. Bristen på komplett datalagring i kedjan leder till ett integrationslager som är onödigt (eller som vissa uttrycker det: “försöker tvinga blockchain till en stack som helt enkelt avvisar det”.)

Fluree löser detta dataintegrationsproblem som en grundläggande databasteknik, vilket gör det möjligt för utvecklare att bygga en enhetlig och oföränderlig datamängd för att driva och skala sina applikationer. Inga klibbiga integrationer eller extra lager – bara en, frågabar blockchain-datalager optimerad för företagsapplikationer.

Var ser du mest dragkraft?

Vi ser vanligtvis intresse för Fluree i två kategorier: först, SaaS-leverantörer eller SaaS-konsultföretag som vill utöka sin blockchain-“verktygslåda”. För det andra har vi en otrolig grupp startups som använder Fluree som sin infrastruktur för att bygga ut sina erbjudanden.

När det gäller branschvertikaler är Fluree en industri-agnostisk datalösning. Vi ser emellertid stort intresse för försörjningskedjan, försäkring, sjukvård och offentliga register.

Hur skiljer sig Fluree från andra blockchain-lösningar?

Fluree är ett privat blockchain-företag som fokuserar på datahantering och transaktionsintegritet mellan parter som använder Fluree SmartFunctions ™. Fluree arbetar på en mer generisk nivå än de flesta blockkedjor som vanligtvis är specialbyggda för att underlätta tillgångstransaktioner (dvs. pengar, värdepapper, digitala tillgångar). Genom att arbeta på en mer konfigurerbar nivå, förutom att fungera som ett bättre datalager, tillåter Fluree att delar (eller hela) av datalagret kan decentraliseras och användas som en samarbetslösning.

När en blockchain önskas för att underlätta pålitliga och transparenta tillgångstransaktioner längs en befintlig applikation (där blockchain fungerar som en tjänst) eller för en applikation som är helt pengarorienterad och därmed kräver liten eller ingen ytterligare applikationslogik eller användargränssnitt, befintliga blockkedjor kommer sannolikt att erbjuda en snabbare väg än Fluree eftersom deras dokumentation och konfigurerbara regler är inriktade på det specifika problemet. Fluree har förmågan att underlätta sådana lösningar och mer, men måste konfigureras för vart och ett av dessa ändamål.

För ändamål där blockchain är önskvärt för att underlätta utbyte av information, eller information utöver tillgångstransaktioner, erbjuder Fluree en enda heltäckande lösning och levererar enormt nytta för var och en av deltagarna kring de data som hanteras och delas. Traditionella blockkedjor saknar förmågan att hantera data i den utsträckning som företagsapplikationen behöver – Vissa kan lagra bitar av information, men erbjuder ingen rik frågefunktion över den informationen. Där information är en del av blockchain-lösningen tvingas utvecklare att bygga all datahantering i en traditionell (centraliserad) databas, som saknar samma integritet som blockchain och sedan bygga anpassade API: er för att dela data med andra parter. Det resulterar i en dyr, sammanfogad uppsättning tekniker som kommer från olika teknikvärldar (centraliserad vs decentraliserad).

Fluree blockchain startteam

Fotokredit: Innovation Quarter

Hur är tekniken tillgänglig att använda idag?

Att komma igång med Fluree är gratis – både molnhostat och som ett nedladdningsbart Java-körbart program. Fluree kommer också snart att lanseras som ett open source-projekt för att stödja vidare samhällsutveckling.

Dragning

Fluree lanserade sitt betaprogram i slutet av 2017 och lockade över 750+ organisationer som för närvarande är registrerade på sin kostnadsfria community-utgåva. När vi flyttade till produktion i november 2018 har Fluree tecknat företagskontrakt, inklusive ett brett spektrum av branschanvändningsfall:

 • Tyg, en marknadsplats för konsumentdata
 • SSBI, ett gemensamt försök med den indiska regeringen att bygga ut landtitelrekord
 • Benekiva, ett insurtech-företag fokuserat på digitalisering av livförsäkringsprocessen
 • Idéblock, en start som vill störa den digitala patentmarknaden
 • Docsmore, ett molnbaserat dokumenthanteringsföretag

Utmärkelser

 • De 10 coolaste Big Data-produkterna från 2017CRN Magazine
 • 10 Data Analytics-leverantörer att titta på 2018Kanalföretaget
 • Topp 20 coolaste molnförsäljareCRN Magazine
 • Start för att titta påDatabastrender och applikationer
 • Topp 10 start i North CarolinaNC Tech Association
 • Global Top 50 startGoogles Startup Grind

Det här inlägget är en del av 101 Blockchains for Startups Initiative och skrivet av Kevin Doubleday, Kommunikationsledare vid Fluree.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map