Kako integrirati blockchain u telekom industriju

Kako se tvrtke sve više okreću blockchain aplikacijama kako bi poboljšale postojeće usluge, kako telekom sustavi mogu imati koristi od najnovijih tehnologija raspodijeljene knjige?

Iako je telekomunikacijska industrija uživala u prvim redovima nekih od najuzbudljivijih tehnoloških dostignuća u povijesti, blockchain ostaje relativno nov i neutaban put za današnje telekomunikacijske tvrtke. To je rekao, neki stručnjaci vjeruju da bi rastući utjecaj blockchaina na sektor telekomunikacija mogao pokrenuti tržišnu vrijednost da se skoči sa 46,6 milijuna USD u 2018. na nevjerojatnih 993,8 milijuna USD do 2023. godine.

Bez obzira jeste li tehnički direktor koji traži praktični savjet ili izvršni direktor koji želi ulagati u najnovije tehnologije, razumijevanje vrijednosti blockchaina pomoći će vam da otvorite vrata svijetu mogućnosti.

Pridružite nam se dok istražujemo potencijalne primjene blockchaina u telekomunikacijama i kako industrija može prevladati dugotrajne prepreke za poticanje inovacija i otključavanje novih prilika za rast.

Što je Blockchain?

Prije nego što zaronimo u glatku prhkost kako vaše bi poslovanje moglo imati koristi od blockchaina, bitno je razumjeti što blockchain je i zašto tvrtke bi se mogle odlučiti za upotrebu.

Pojam “blockchain” prvi se put proslavio 2008. godine opisujući distribuiranu digitalnu knjigu financijskih zapisa. U ranim danima blockchain se koristio za sigurno praćenje transakcija kriptovaluta prikupljanjem i pohranjivanjem evidencija promjena u knjizi u stvarnom vremenu na glavnu knjigu.

Za razliku od tradicionalnih sustava koji djeluju putem centralizirane baze podataka s jednom točkom vlasti, blockchain tehnologije koriste distribuiranu knjigu koja raste s vremenom. Jednom kada informacije uđu u blockchain, tu će i ostati. Svatko s ovlastima za pristup blockchainu može svaku promjenu pregledavati putem stalno ažurirane knjige – sinkronizirane kroz namjensku mrežu ravnopravnih računara.

Svi se blockchains sastoje od tri temeljne komponente:

 • Blok. Svaka informacija koja uđe u blockchain pohranjuje se kao pojedinačni blok. Različiti blokovi povezani su sigurnim lancem kako bi se u stvarnom vremenu evidentiralo kako se skup podataka mijenja tijekom vremena.
 • Raspršivanje. Svaki je blok zaštićen i označen šifriranim digitalnim potpisom koji se naziva hash. Kako bi izbjegli dvostruke informacije, blockchains koriste postupak koji se naziva provjera rada kako bi provjerili je li svaki hash jedinstven.
 • Blokiraj vrijeme. Svi blockchains generiraju nove blokove u redovitim intervalima. Učestalost ovih ažuriranja opisujemo kao vrijeme bloka. Što je interval kraći, blok lanac je bliži prikazivanju predstavljanja događaja izvan lanca u stvarnom vremenu.

Mnoge tvrtke zanima kako mogu koristiti raspodijeljene knjige za stvaranje točnih zapisa. Blockchain sustavi pomažu tvrtkama da izbjegnu ljudske pogreške ili pogrešnu komunikaciju između slabo povezanih IT sustava. Složeni događaji izvan lanca mogu se pojednostaviti i snimiti u niz komadića veličine zalogaja.

Zašto telekomunikacijske tvrtke trebaju blockchain?

Iako blockchain tehnologije imaju široku primjenu u sektorima poput financija i upravljanja lancem opskrbe, većina telekomunikacijskih poduzeća tek treba osjetiti punu snagu ove nove tehnologije.

Najviše Tehnološki mediji i telekomunikacije (TMT) tvrtke se oslanjaju na složene odnose između nezavisnih pružatelja usluga kako bi svojim kupcima pružile kvalitetne i sveobuhvatne usluge. Blockchain dolazi na svoje kada razmišljamo o izgradnji učinkovitih i transparentnih sustava koji ljudi povjerenje.

Neke od glavnih prednosti blockchaina za TMT tvrtke uključuju:

 • Praćenje i obrada izravnih plaćanja između trećih strana. Blockchain može pomoći telekomunikacijskim tvrtkama da prate transakcije, izbjegavaju dvostruka plaćanja i arhiviraju povijesne podatke.
 • Upravljanje i ugovaranje licencnih ugovora, imovine i intelektualnog vlasništva. Decentralizirane digitalne knjige mogu pomoći telekomunikacijskim poduzećima da koordiniraju višestruke profesionalne odnose s pružateljima usluga i B2B kupcima.
 • Ubiranje blagodati R.&D porezno rasterećenje. Mnoge tvrtke koje su aktivno uključene u razvoj novih blockchain tehnologija mogu ispunjavati uvjete za R&D porezni krediti.
 • Samoizvršavajući se protokoli pomoću pametnih ugovora. Tvrtke mogu koristiti blockchain tehnologije za pokretanje automatiziranih računa, povrata novca, obnavljanja ugovora i još mnogo toga. Pametni ugovori ubrzavaju zastarjele procese, izbjegavaju pogreške i smanjuju oslanjanje na posrednike.

blockchain u telekomu

Slučajevi upotrebe blockchaina u telekom sektoru

Usvajanje blockchaina za poboljšanje učinkovitost, izgraditi povjerenje i poboljšati prozirnost može pomoći TMT tvrtkama pružiti brzu i pouzdanu uslugu koju kupci vole.

Bilo da se radi o rukovanju digitalnim pravima u sektoru zabave, obradi usluga sustava naziva domena (DNS) u računalnim znanostima ili nadzoru integracije lanca skrbništva u opskrbnom lancu, potencijalne primjene blockchaina u telekomima su beskrajne.

Blockchain također može revolucionirati način na koji telekomunikacijska poduzeća:

 • Pratite uređaje s poboljšanim mjerama privatnosti.
 • Nadgledajte troškove međunarodnog roaminga.
 • Podijelite podatke o autorskim honorarima za usluge streaminga multimedije.
 • Upravljanje inozemnim zakupom dijelova 5G mreže

Na primjer, mobilni operateri virtualne mreže (MVNO), poput Asda Mobile i Virgin Mobile, pomoćni su nositelji podataka koji svoje operacije prenose na veće mobilne mreže, poput EE.

Blockchain može pomoći većim tvrtkama u upravljanju tim podružnicama i povezati cijelu mrežu MVNO-ova koji međusobno razgovaraju u harmoniji. Dakle, sve strane razumiju što se događa na blockchainu i svi mogu pratiti tko kome duguje.

Je li vaša tvrtka spremna za integraciju blockchain sustava?

Iako su prednosti primjene blockchaina u vaše poslovanje jasne, primjena teorije u praksi nije uvijek tako jednostavna. U nastavku saznajte više o prednostima primjene blockchaina članak.

Ako ste novi u blockchainu i nemate internu stručnost za optimizaciju postojećih sustava, ulaganje u blockchain tehnologije može biti zastrašujuće.

Kao i kod svakog ulaganja, vrijeme igra presudnu ulogu u načinu na koji tvrtke odlučuju kada, ako ili kako trebaju pristupiti prilici za prihvaćanje novih tehnologija.

Uz skok na blockchain koji uključuje takav temeljni pomak u načinu na koji se stvari rade i koji zahtijeva značajan preokret IT infrastrukture vašeg poslovanja, često je dobra ideja uskladiti prijelaz zajedno s drugim digitalnim transformacijama. Ovo je najbolje vrijeme za uvođenje izvornog digitalnog sustava za brze operacije, praćenje napretka i rješavanje sporazuma.

Puno je lakše integrirati blockchain konzorcij iz temelja u izvorni sustav nego optimizirati postojeći softver. Potonji se mogu osjećati kao da zakucaju četvrtasti klin u okruglu rupu.

Provesti analizu troškova i koristi

Ako ste tehnički direktor ili voditelj tehnologije u telekomunikacijskom poslu, jedna od najvećih tjeskoba oko usvajanja blockchain tehnologije je trošak. Kao što je slučaj sa svim inovacijama, prvo je pravilo provesti jednostavnu analizu troškova i koristi kako bi se procijenilo hoće li integracija blockchaina pomoći ili ometati vaše poslovanje.

Zapitajte se koje biste točke boli htjeli riješiti i gdje blockchain može olakšati teret.

Iako se unaprijed ulaganje može činiti skupim, dugoročna ušteda može biti značajna. Bilo da se pomoću pametnih ugovora isključuje posrednik ili automatiziraju procesi za smanjenje troškova radne snage, sporo izgarajuća financijska ušteda blockchaina može biti ogromna.

Blockchain donosi vrijednost telekomunikacijskom lancu vrijednosti pomažući tvrtkama da unaprede svoju tehničku infrastrukturu i odmaknu se od zastarjelih tehnologija. Kako kupci zahtijevaju poboljšana iskustva, a konkurenti usvajaju vrhunske sustave za poticanje inovacija, telekomunikacijske tvrtke moraju se prilagoditi kako bi išle u korak s potražnjom na tržištu.

Sigurne i transparentne tehnologije temeljene na knjigama pružaju telekomunikacijskim tvrtkama namjensku mrežnu infrastrukturu za prekomorske usluge vođene podacima putem jednog izvora istine.

Ako dio vašeg poslovnog modela uključuje licenciranje ili prodaju softvera kao usluge (SaaS), blockchain se može boriti protiv troškova povezanih s prijevarom, upravljanjem odnosima s kupcima (CRM), pa čak i plaćanjem pretplate.

Dobro upravljani blockchain sustav postat će mozak vašeg poslovanja. Evidencije na lancu pomažu usmjeriti zastarjele procese, izbjeći pogreške i zaobići radno intenzivne postupke.

Vodič u četiri koraka za uspješnu implementaciju blockchaina

Nakon što utvrdite je li blockchain pravi za vas, sljedeći je korak razmišljanje kako i gdje možete ga integrirati u svoj posao.

Evo vodiča u četiri koraka koji će vam pomoći da utvrdite koji će procesi tvrtke imati koristi od blockchain operativnog sustava s kraja na kraj i kako zajamčiti neprimjetnu digitalnu transformaciju:

1. Utvrdite koja područja vašeg poslovanja zahtijevaju blockchain

Iako su primjene blockchaina u telekom industriji dalekosežne, svako je poslovanje jedinstveno. Tehnički direktori trebali bi analizirati svoje poslovanje i pažljivo razmotriti koja su područja njihove tvrtke najprikladnija za integraciju blockchaina.

Postavite si sljedeća pitanja kako biste odredili gdje kanalizirati svoje resurse:

 • Obrađujete li podatke na temelju pravila? Blockchain tehnologije dolaze na svoje kada se bave standardiziranim skupovima podataka i unaprijed određenim procesima koji se mogu bilježiti u čitljive blokove. Na primjer, blockchain bi bio puno korisniji za praćenje upotrebe 5G podataka od obrade žalbi kupaca.
 • Možete li svoje podatke protumačiti na više načina? Glavna prednost blockchaina je sposobnost snimanja i pohrane jednog izvora istina. Ako radite s dvosmislenim skupovima podataka, nećete iskoristiti blagodati sinkronizacije pojedinih istina kroz peer-to-peer mrežu.
 • Imate li bilo kakve procese koji zahtijevaju sudjelovanje više dionika? Povećana transparentnost i dostupnost ravnopravnih mreža omogućavaju višestrukim dionicima usklađenu suradnju. Decentralizirane digitalne knjige osiguravaju da sve strane pjevaju iz istog hvalospjeva.

2. Pregledajte sve pravne okvire & Pitanja usklađenosti

Usklađenost mora svima biti na prvom mjestu pri primjeni blockchain tehnologija. Iako će većina gotovih blockchain operativnih sustava pružiti ugrađene mjere usklađenosti, svako poduzeće mora poduzeti potrebne korake kako bi osiguralo da ni kamen ne ostane na cjedilu.

Ovisno o uslugama koje nudite, možda ćete trebati uzeti u obzir sljedeće:

 • Zakoni protiv pranja novca
 • Porezne obveze povezane s domaćim i međunarodnim transakcijama na blockchainu
 • Pravna osnova i vjerodostojnost pametnih ugovora
 • GDPR i posebni zakoni o zaštiti podataka

3. Razmislite o potencijalnim rizicima

Kao i kod svakog ulaganja ili tehnološke inovacije, i telekomunikacijske tvrtke moraju uzeti u obzir rizike povezane s usvajanjem blockchaina.

Bilo da se suočava s prekidima rada tijekom razdoblja promjene između dva sustava, boreći se otplatiti početne troškove implementacije ili oštetivši vašu reputaciju kvarovima sustava, tvrtke moraju provesti sveobuhvatnu procjenu rizika prije nego što pokažu zeleno svjetlo.

Iako implementacija blockchaina zahtijeva tehničku stručnost, svaki razgovor o usvajanju novih tehnologija mora uključivati ​​osoblje iz svih područja vaše tvrtke.

Svi od savjetnika za kibernetsku sigurnost, revizijskih odbora, financijskih timova, tehničkih direktora, pa čak i timova za proizvode moraju igrati ulogu u procesu donošenja odluka kako bi se osiguralo pošteno upravljanje i izbjegli nepredviđeni problemi..

Prirodno, neki rizici mogu se ostvariti tek nakon što prijeđete na blockchain. Ako je to slučaj, važno je pronaći brza rješenja i prilagoditi se prije nego što rizici postanu stvarnost.

4. Tko je odgovoran za upravljanje blockchainom?

Iako su decentralizirane glavne knjige dizajnirane za ukidanje autoritativne kontrole koju drži viša skupina pojedinaca, svim blockchain sustavima mora upravljati i nadgledati ih određeno osoblje.

Bilo da se radi o izvoru tehničke podrške u slučaju zastoja sustava ili procesima dotjerivanja radi pridržavanja najnovijih zakonskih zahtjeva, svi blockchains zahtijevaju održavanje sortiranja.

Razmislite o tome kako ćete financirati tehničku infrastrukturu, tko će pružati tehničke savjete i koje protokole trebate prilagoditi različitim scenarijima.

Outsourcing vaših operacija: od kraja do kraja Blockchain Cloud Services

Najbrži i najjednostavniji način implementacije blockchain tehnologija je rad s nezavisnim blockchain operativnim sustavom.

Ojačajte svoje telekom poslovanje s blockchain infrastrukturom s više oblaka i blockchain konzorcijem za upravljanje vašom lančanom integracijom. Umjesto da svoje blockchain sustave gradite od temelja, end-to-end cloud usluge nude gotove usluge koje se mogu prilagoditi vašim individualnim potrebama.

Uživajte u fleksibilnosti zamjene protokola u različitim područjima vašeg poslovanja i steknite duboke uvide o troškovima, performansama i aplikacijama iz namjenski izrađenih programa za analitiku podataka.

Ostanite povezani s Blockchain konzorcijama

Iako tvrtke tek trebaju izgrebati površinu načina na koji mogu primijeniti blockchain tehnologije u telekomunikacijskom sektoru, sada je vrijeme da inovatori koji razmišljaju unaprijed zagrizu metak i prednjače u tehnologiji distribuirane digitalne knjige..

Neovisna ovisnost industrije o upravljanju informacijama, sigurnosti podataka i transakcijama obrade, postavlja telekomunikacije kao savršeno okruženje za uvođenje najnovijih blockchain tehnologija.

Konzorciji povezani s lancima povezuju skupinu organizacija koje dijele zajedničke ciljeve i mogu kombinirati snage kako bi potaknuli rast u svojoj industriji. Blockchain hosting platforme rade sa svakim članom konzorcija kako bi stvorili obostrano korisnu strukturu koja potiče rast.

Ako vaše poslovanje želi usmjeriti zastarjele procese, smanjiti troškove i poboljšati korisničko iskustvo, blockchain konzorciji temeljeni na oblaku nude savršeni početni blok za preskakanje vašeg telekomunikacijskog poslovanja u moderno doba.

Pozdrav iz Ocyana

Trebate pomoć u implementaciji blockchaina u vaše telekomunikacijsko poslovanje?

Ocyan radi s organizacijama Tier-1 do Tier-3 unutar FinTech, Logistics, Energy, O&G i Telecom industrije. Pomažemo tvrtkama da skaliraju, implementiraju i upravljaju blockchain aplikacijama unutar poslovnog okruženja.

Naš namjenski operativni sustav u oblaku pruža sigurne blockchain konzorcije, optimiziranu podršku za back-office, naslijeđene integracije i sofisticirane cjevovode podataka kako bi osigurao nesmetan prijelaz na blockchain.

Ovaj je post dio inicijative 101 Blockchains for Startups, a napisao ga je Evangelos Pappas,

Evangelos Pappas je izvršni direktor tvrtke Ocyan i tehnolog s iskustvom u vodećim strateškim korporativnim pothvatima oko Enterprise softvera, digitalne transformacije, distribuiranog računanja i Blockchain tehnologije.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map