Znajte o najboljim Blockchain projektima otvorenog koda

Blockchain je modna riječ godine već gotovo desetljeće, a čini se da to uskoro neće prestati. Iako je tehnologija stekla popularnost s bitcoinima, uobičajeno usvajanje bilo je sporo. Međutim, priroda blockchaina može potaknuti njegovo uobičajeno usvajanje. U ovom ćemo članku istraživati ​​blockchain open source i kako on može ubrzati njegovo glavno usvajanje.

Kratki pogled na Blockchain tehnologiju

Radi lakšeg razumijevanja, prvo shvatimo blockchain tehnologiju i ono što ona nudi.

Blockchain tehnologija inovativna je aplikacija distribuirane knjige za stvaranje mreže povezanih čvorova. Pretpostavimo da je blockchain platforma Googleova proračunska tablica. Ova proračunska tablica distribuira se među računalnim mrežama, a svaki korisnik unutar mreže ima kopiju.

Svaki put kad stvarna osoba izvrši transakciju, podaci se bilježe u proračunsku tablicu i svi sudionici na mreži mogu joj pristupiti. Značajna prednost je što nitko od korisnika ne može uređivati ​​informacije.

Blockchain tehnologija ima ključne značajke koje je čine privlačnijom.

Prvo, ne postoji središnje tijelo koje posreduje u transakcijama između kolega. Kao takav, smjer međusobne interakcije omogućuje brze i sigurne transakcije.

Drugo, knjiga se distribuira po ekosustavu i svaki čvor može pristupiti istim informacijama. Stoga loš glumac ne može uspješno petljati podatke na glavnu knjigu.

Pročitajte sada: Objašnjena tehnologija blockchaina: Decentralizirani ekosustav

Treće, blockchain mreža izgrađena je oko koncepta kriptografije. U osnovi, loši glumci ne mogu petljati u mrežu ako ne zaobiđu robusne kriptografske sustave koji su postavljeni.

Četvrto, nakon što podaci budu dodijeljeni u javnu knjigu, nijedan ih korisnik ne može promijeniti.

Napokon, korisnici se mogu konsenzusom dogovoriti za dodavanje podataka na platformu. Tu tehnologija dobiva svoj decentralizirani atribut i otuda naziv Distributed Ledger Technology (DLT).

Blockchain Open Source

Kad je blockchain tehnologija postala javna, uglavnom je ciljala financijski sektor. Konkretno, bitcoin bijeli papir iznio je sustav koji će korisnicima omogućiti prijenos gotovine s točke A na točku B, a da se ne moraju oslanjati na tradicionalne kanale. Novi će kanal biti peer-to-peer, kao što je gore objašnjeno.

Međutim, blockchain se sada proširio i izvan financija, a njegove su primjene očite u upravljanju podacima, e-trgovini, e-upravi, mrežnom glasovanju, energiji, igranju i drugim sektorima.

Nakon ovih novih aplikacija, osnivaju se razne komercijalne blockchain platforme.

U isto vrijeme formirana je blockchain zajednica otvorenog koda koja je pokrenula blockchain projekte otvorenog koda za unapređenje industrije.

Bilo komercijalna ili s otvorenim kodom, blockchain platforma prvenstveno je izgrađena da zadovolji sljedeće uvjete.

Prvo, blockchain platforma mora imati bazu podataka koja je transakcijska i funkcionalna. Kao takvi, korisnici bi trebali moći obavljati transakcije sa svojim vršnjacima bilo kada.

Drugo, blockchain platforma trebala bi imati oznake za identifikaciju korisnika koje olakšavaju transakcije među aktivnim korisnicima.

Treće, platforma mora osigurati mehanizme za provjeru transakcija prije nego što se odobre.

I na kraju, platforma mora imati uspostavljene sustave za zaustavljanje transakcija koje se ne mogu provjeriti.

Blokchain platforme otvorenog koda omogućavaju programerima stvaranje decentraliziranih aplikacija (dApps) koje nude rješenja za razne probleme. Potražnja za softverom otvorenog koda se zahuktava kako tvrtke i dalje sve više prihvaćaju tu tehnologiju. Enterprise blockchain je sljedeća velika stvar za tehnologiju koja je većini ljudi još uvijek nepoznata. Međutim, ovakva vrsta usvajanja poziv je za uobičajenu uporabu.

Pokušajte sada: Besplatni tečaj iz osnova blockchaina

Najbolji Blockchain projekti otvorenog koda

Rastuća potražnja za blockchainom u poduzeću potaknula je industriju na stvaranje više projekata otvorenog koda gdje svaki ima jedinstveni blockchain open source okvir.

Konkretno, svaki od projekata želi postići određeni cilj u industriji. Rješenja obuhvaćaju sve sektore s financijskom industrijom, najistraženijim.

Pročitajte sada: Zašto će Blockchain promijeniti svijet?

Sektor opskrbnog lanca do sada je također predstavio nekoliko projekata s prilagođenim rješenjima. U svjetlu toga, neki od najboljih blockchain projekata otvorenog koda uključuju:

1. Hiperledger

Shvativši potencijal blockchain tehnologije, Linux Foundation okupio je skupinu međuindustrijskih rukovoditelja kako bi osnovali Hyperledger Project. Ovo je blockchain besplatna platforma otvorenog koda koja nudi široke alate i okvire za programere za stvaranje rješenja usmjerenih na poduzeće.

Pod kišobranom Hyperledger, poduzeće može eksperimentirati s blockchain platformama usmjerenim na stvaranje rješenja u svim industrijama.

Postoji Tehnički upravni odbor (TSC) čija je temeljna odgovornost pregledati i odobriti tehničke doprinose svih članova zajednice Hyperledger kako bi se u zajednici održavalo životno okruženje otvorenog koda..

TSC se sastoji od vodećih stručnjaka iz različitih industrija i zalaže se za „otvorenu i transparentnu raspravu, donošenje odluka i procese“.

Neke od kritičnih odgovornosti koje TSC preuzima uključuju nadzor nad radnim skupinama i tehničkim usmjerenjima zajednice.

Također, komisija će procijeniti doprinose koje su predložili članovi. Potreba za TSC-om je osigurati jedinstvenu bazu kodova za sve projekte u nadležnosti Hyperledgera. Iznad TSC-a, postoji Upravni odbor, koji donosi ključne odluke upravljanja.

Pročitajte i: Hyperledger: Enterprise Blockchain

Blockchain Open Source projekti pod Hyperledgerom
 • Tkanina Hyperledger

Gradeći na prirodi Hyperledgera otvorenog koda, razni su članovi razvili projekte s naglaskom na više industrija.

Jedan od najpopularnijih i široko prihvaćenih projekata je Hyperledger Fabric. Robusnost ove platforme dovela ju je do statusa de-facto standarda za projekte usmjerene na poduzetnički blockchain. Važno je da programeri imaju pristup jedinstvenom konsenzusnom pristupu koji olakšava izvedbu na velikoj razini. Istodobno, platforme su vrlo interoperabilne u mrežnom okruženju bez ugrožavanja privatnosti.

Hyperledger Fabric jedan je od najboljih blockchain okvira otvorenog koda zbog svoje inovativnosti. Kroz otvoreno upravljanje i otvoreni izvor, programeri i poduzeća mogu stvoriti pouzdane aplikacije koje podržavaju odgovornost i transparentnost.

Trenutno se putem Hyperledger Fabric mogu stvarati mreže s dozvolama i bez dozvola.

Okvir omogućuje povjerljive transakcije i dolazi s priključnom arhitekturom. Kao takvo, sasvim je prirodno da bilo tko započne s razvojem aplikacije za svoja rješenja. Značajno je da je robusnost Hyperledger tkanine podcrtana velikim brojem inženjera koji rade s okvirom. Konkretno, 28 organizacija i 159 inženjera trenutno koriste okvir.

 • Pila Hyperledger

Hyperledger Sawtooth druga je najpopularnija platforma otvorenog koda pod Hyperledger kišobranom. Poput Hyperledger tkanine, Hyperledger Sawtooth pruža okvir za poduzeće koji programeri mogu koristiti za stvaranje dApps-a.

Programeri i poduzeća mogu stvarati, implementirati i izvršavati dApps bez potrebe da se oslanjaju na središnje tijelo.

Hyperledger Sawtooth zajednički je napor između Digital Asset i IBM-a. Za razliku od drugih blockchain platformi, Sawtooth koristi dokaz o proteklom vremenu (PoET) kao mehanizam konsenzusa. Mehanizam stvara pouzdana okruženja za izvršavanje koja se glatko integriraju s hardverskim sigurnosnim rješenjima.

Sawtooth prednjači u pokretanju ambicija otvorenog koda Linux Foundation. Softverska rješenja su izgrađena oko Hyperledger koda, što olakšava nadogradnju bez napuštanja mreže. Kao i mnoge druge poslovne blockchain platforme, Sawtooth je ovlašteni blockchain i ima plug-in okvir.

Pročitajte i: Hyperledger Composer: Izgradite svoj Enterprise Blockchain

2. Enterprise Ethereum

Osim što je platforma koja je popularizirala pametne ugovore, Ethereum je od velike važnosti za poduzeća. Zgodno nazvana Enterprise Ethereum, ova platforma omogućuje programerima stvaranje blokchain rješenja usmjerenih na servisiranje poslovnih korisnika. Za razliku od tradicionalne mreže Ethereum, koja je javna, Enterprise Ethereum je odobren iz istih razloga kao i HydraChain, Corda i Hyperledger.

U osnovi, ova platforma je implementacija Ethereum baze podataka. Pomoću ove mreže organizacije mogu stvarati decentralizirane aplikacije (dApps). DApps se mogu testirati i primijeniti u ekosustavu bez zastoja. Zbog svojstvenih karakteristika blockchain tehnologije, ovdje stvoreni dApps ne mogu se cenzurirati, ometati ih treće strane ili ih koristiti za lažne napore.

Enterprise Ethereumom upravlja Ethereum Alliance. Organizacije koje žele iskoristiti platformu prve su članice saveza. Trenutno su organizacije članice međusobno povezane. Neki od njih su Accenture, Microsoft, Advanced Micro Devices (AMD), Banco Santander SA, BBVA, Deloitte, između ostalih.

Pročitajte sada: Krajnji vodič: Sve što trebate znati o Ethereumu

Glavne prodajne točke za Enterprise Ethereum
 • Vrlo prilagodljivo

Za razliku od tradicionalne platforme Ethereum, Enterprise Ethereum omogućuje programeru da promijeni veličinu mreže za najbolju razinu. Također, programeri mogu podesiti veličinu bloka kao i ograničenje plina kako bi osigurali najbolje funkcioniranje mreže. Konkretno, glavna uporaba poslovne blockchain platforme je omogućiti korisnicima stvaranje aplikacija koje će poduzećima omogućiti bolji rad.

 • Smanjen trošak povjerenja

Kao i ranije spomenuto, Enterprise Ethereum je implementacija baze Ethereum koda. To znači da organizacije (koje su sada kolege na poslovnoj platformi Ethereum) mogu izravno i sigurno komunicirati bez posrednika. Također, takva blizina korisnika povećava šanse za suradnju u revolucionarnim pothvatima. Osim toga, nepromjenjiva priroda podataka na platformi olakšava korisnicima na radikalan način pristup podacima i upravljanje njima.

 • Bolja učinkovitost

Ostavinsko poslovanje temelji se na papirima, pa je glomazno i ​​neučinkovito. Naprotiv, blockchain mreža eliminira potrebu za papirima u peer-to-peer transakcijama, što povećava učinkovitost. Stranke s dovoljnim ovlaštenjem mogu razmjenjivati ​​zapise i podatke o transakcijama pomoću pametnih ugovora. Proces automatizira i usmjerava transakcije poput provjere osobnih podataka, upravljanja lancem opskrbe i tako dalje na radikalan način.

3. Corda

Corda je još jedna popularna blockchain platforma, pogotovo jer strogo naglašava privatnost podataka koji se tiču ​​transakcija među vršnjacima.

Corda blockchain je poslovno orijentiran. Naglašava se sposobnošću programera da stvaraju blockchain mreže koje su interoperabilne, ali uz strogu politiku privatnosti. Tvrtke koje koriste rješenja izgrađena na Cordi mogu izravno obavljati transakcije.

Ključne značajke Corde uključuju pametne ugovore koji se mogu pisati na JVM jezicima, kao i na Javi. Također, platforma je izgrađena oko okvira protoka gdje se pregovorima i komunikacijom između korisnika može glatko upravljati.

Također, čvorovi unutar mreže međusobno djeluju na ravnopravnoj osnovi. Uz to, platforma podržava javnobilježničku infrastrukturu koja olakšava redoslijed transakcija, kao i provjeru njihove jedinstvenosti bez globalnog emitiranja.

Točnije, Corda je stvorena za sve entuzijaste koji bi željeli stvoriti robusne programe za međuindustrijska rješenja. Istaknuto je da platforma ima Apache 2.0 kao svoju blockchain licencu otvorenog koda koju je stekla 2016. godine.

Kao primjer blockchain otvorenog koda, Corda se diferencirao kao platforma na kojoj transakcije nisu javne. Obično tradicionalne blockchain platforme poput Bitcoina i Ethereuma osiguravaju da su svi podaci o transakcijama javni kako bi se poboljšala provjerljivost. Međutim, ovo je bio glavni kamen spoticanja za blockchain poduzeća, s obzirom na to da većina poduzeća želi držati svoje podatke o transakcijama privatnima radi strategije. Nijedna tvrtka ne bi željela izložiti svoj mekani trbuh konkurentima!

Budući da je Corda dozvoljena, svi čvorovi automatski vjeruju jedni drugima jer nitko ne bi mogao obavljati transakcije bez da je prethodno prošao stroge KYC postupke prije nego što je pristupio mreži. Tehnički gledano, Corda je bez povjerenja. To znači da izvršavanje transakcija na platformi ne zahtijeva konsenzus na cijeloj mreži. Točnije, samo čvorovi koji su stranka u transakcijama trebat će provjeriti transakcije.

Ovaj nepovjerljivi mehanizam implicira da je brzina transakcije skromna u usporedbi s tradicionalnim platformama. Za početak, transakcija u sekundi (TPS) ključni je prag koji će odrediti brzinu uobičajenog usvajanja blockchaina. Stoga će onaj tko uspije TPS ubrzati do razine kartičnih kuća kao što su MasterCard i VISA osvojiti mnoge poslovne klijente..

 4. Kvorum

Za početak, blockchain ekosustav prvo se razvio kao proizvod financijskog sektora koji je omogućio ljudima da razmjenjuju vrijednost na decentraliziran način. Prvo sredstvo razmjene preko blockchain platforme bio je Bitcoin. Rastom blockchaina počeo se udaljavati od financijskog sektora i granati se u svaku postojeću industriju. Međutim, pojava poduzetničkog blockchaina narušila je razvoj Enterprise blockchain platforme isključivo razvijene za financijski sektor. To je ono što Quorum nastoji ispuniti.

Kvorum je razvio JP Morgan. Platforma je račvanje Ethereuma i ima za cilj pružiti financijskom sektoru sve blagodati blockchaina. Važno je istaknuti da je uključivanje JP Morgan u blockchain ekosustav glavni korak prema uobičajenom usvajanju tehnologije. Primarni cilj mreže je pružiti odobrenu blockchain mrežu koja se temelji na Ethereum kodnoj bazi, koja omogućuje privatne transakcije.

Pročitajte sada: Blockchain iz financiranja trgovine: redizajn svijeta obrta i poduzeća

Ključne značajke kvoruma
 • Povjerenje

Ne postoji industrija u kojoj je povjerenje vrjednije nego u financijski sektor. Quorum ovo podiže na sljedeću razinu pružajući platformu čije je digitalno povjerenje svojstveno sustavu. To znači da se može dokazati i provjeriti valjanost podataka bez pomoći vanjskih, pouzdanih organizacija. Također, korisnici mogu provjeriti potpise drugih vršnjaka, značajke koja nije dostupna u Ethereumu, gdje ljudi mogu obavljati anonimne transakcije.

 • Suradnja

S obzirom na činjenicu da je Quorum otvoren izvor, postoji živa zajednica organizacija koja bi htjela isprobati platformu. Kao takve, postoje različite perspektive koje potiču suradnju među vršnjacima.

 • Zrelost

Quorum koristi Ethereum kodnu bazu. Kao takva, platforma će pratiti razvoj Ethereuma, koji je među pionirskim blockchain platformama. Stoga će, kako Ethereum sazrijeva, Quorum rasti zajedno s njim, a to će u velikoj mjeri imati koristi za korisnike.

Više Blockchain Open Source okvira

Osim Hyperledgera i Corde, postoji nekoliko blockchain open source okvira koji pružaju zdravu alternativu za programere. Neki od njih uključuju:

  5. OpenChain

Ovo je samostalna blockchain platforma koja se odvaja od tradicionalnog dizajna i arhitekture DLT mreže. Značajno, OpenChain napušta koncept gdje se podaci o transakcijama pohranjuju u blokove koji su poredani u lanac. Kao takva, to mrežu čini vrlo skalabilnom i robusnom. Nadalje, to implicira da korisnici mogu lako postići TPS, koji je još zabilježen na tradicionalnim blockchain platformama poduzeća.

Umjesto lanaca blokova, arhitektura OpenChain povezuje transakcije izravno u trenutku kada ih korisnici predaju. Ovo je prilično revolucionarno, čak i ako čitav blockchain ekosustav tek započinje dobivati ​​globalnu pozornost.

Kako OpenChain radi

Shvativši da OpenChain ne radi kao tradicionalne blockchain mreže, moramo se zapitati kako onda to funkcionira. Evo kako.

Prvo, OpenChainom se upravlja više centralno u usporedbi s tradicionalnim blockchain mrežama. To je zato što provjeru valjanosti transakcija vrši jedno tijelo.

Drugo, svaki čvor u OpenChain ekosustavu ima vlastitu knjigu koja ima ekskluzivni nadzor. To se protivi tradicionalnoj arhitekturi blockchain mreže gdje postoji jedna glavna knjiga koja se dijeli na svim čvorovima.

Nadalje, OpenChain ima modularnu arhitekturu. Oni su sljedeći:

Prvo, postoje mehanizmi za pohranu gdje se pohranjuju zapisi i lanci transakcija.

Primjeri komponenata u ovom modulu uključuju OpenChain.SQLServer, OpenChain.SQLite i OpenChain, MongoDB. Drugi modul su motori za provjeru valjanosti, dok je posljednji medij za sidrenje.

Robusnost mreže temelji se na brzini kojom programeri mogu stvarati aplikacije.

Valja istaknuti da nova instanca OpenChaina može postati aktivna u roku od nekoliko sekundi. Svaka instanca OpenChaina ima administratora koji je također zadužen za rad glavne knjige. Administrator postavlja standarde kojih se krajnji korisnici moraju pridržavati. Također, transakcije se provjeravaju digitalnim potpisima kako se to događa na Bitcoin mreži.

Pročitajte sada: Blockchain za digitalni identitet: decentralizirani i samo-suvereni identitet (SSI)

  6. Višelančana

Još jedan zanimljiv blockchain projekt otvorenog koda je MultiChain. To je poslovni blockchain. Prema službenim web stranicama, svaka organizacija koja koristi MultiChain može svoje vrijeme razvoja smanjiti za 80%.

U osnovi je njegova ideja pružiti alate i tehnike za brže postavljanje blockchain aplikacija.

Neke od njegovih ključnih značajki uključuju brzu implementaciju, tokove podataka, precizna dopuštenja i neograničenu imovinu. Prođimo kroz njegove ključne značajke u nastavku.

 • Brzo raspoređivanje

Multichain je vrlo učinkovit kada je u pitanju brza implementacija. Potrebna su vam samo dva koraka za stvaranje novog blockchaina. Također su vam potrebna tri koraka ako se želite povezati s postojećim blockchainom. Također nema ograničenja što se tiče postavljanja blockchaina.

 • Potoci podataka

 Omogućuje vam kreiranje tokova podataka uz pomoć ključa / vrijednosti. To znači da se možete istovremeno povezati s više baza podataka radi poboljšanog vremenskog označavanja, dijeljenja podataka i enkripcije na visokoj razini. Neograničena sredstva

Možete stvoriti i rasporediti neograničenu imovinu na blockchainu koristeći Multichain.

Pročitajte sada: Blockchain vs baza podataka: Razumijevanje razlike između njih dvoje

 • Otvoreni izvor

 Blockchain projekt u potpunosti je otvoren. To znači da možete pridonijeti srži. Također možete izmijeniti bazu koda ako se ukaže potreba.

 • Drobno dopuštene dozvole

 Također dobivate pristup ispravnom sustavu za izdavanje dozvola.

Ostale ključne značajke MultiChaina uključuju sljedeće.

 • Prilagodljiv
 • Fleksibilna sigurnost
 • Razvojni programer

Pročitajte sada: 5 razloga da postanete Blockchain programer

Završne riječi

To su različiti Blockchain projekti otvorenog koda o kojima biste trebali znati. Također ih možete isprobati ako želite izgraditi karijeru u blockchainu. Mi u 101Blockchains nudimo tečajeve i programe certificiranja za ljubitelje blockchaina kako bi naučili Blockchain, izgradili blockchain vještine i prepoznali te vještine.

Ako ste vi taj koji ima velik potencijal za sudjelovanje u blockchain utrci, pozivamo vas da isprobate naš besplatni tečaj blockchaina i napravite prvi korak da započnete svoje blockchain putovanje!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map