Vodič za obuku za blockchain za rukovoditelje

Trenutačno tržište izuzetno je konkurentno i zato biste kao izvršni direktor uvijek trebali ići u korak s novom tehnologijom. Zato ćemo u ovom vodiču za trening istražiti blockchain za rukovoditelje.

Postoji puno tečajeva koji vas podučavaju o blockchainu. Ovaj članak ima za cilj educirati vas o blockchainu kako biste mogli donijeti bolje odluke i pouzdano se nositi s blockchain projektima.

Vodič za blockchain za rukovoditelje namijenjen je svima zainteresiranima za učenje blockchaina. Najviše rukovodstvo ili viši menadžeri također mogu iskoristiti vodič za obuku.

Blockchainje decentralizirana mreža koja se oslanja na peer-to-peer transakcije, kriptografiju i konsenzus algoritme.

U cijelu mrežu donosi ključne značajke poput transparentnosti, nepromjenjivosti i skalabilnosti. Do sada nikada nismo imali rješenje koje može raditi bez središnjeg tijela. Blockchain omogućuje pokretanje cijele mreže s decentralizacijom – omogućujući startupovima, poduzećima i poduzećima rješavanje problema na puno bolji način.

Kome je namijenjen ovaj trening?

Svatko koga zanima blockchain može sudjelovati u vodiču za obuku, uključujući sljedeće:

 • C-Level menadžeri
 • Menadžer inovacija
 • Menadžerski radnici
 • Rukovoditelji

Zašto nam je potreban blockchain u trenutnoj ekonomiji?

Trenutačno gospodarstvo zahtijeva brze inovacije i rast. Blockchain će promijeniti naš život, ali što je najvažnije, promijenit će kako budućnost naše ekonomije.

Učinak broj jedan vidjet će se iz upotrebe digitalnih valuta. Iako se vladi ne sviđa ideja digitalnih valuta, one se slažu s digitalnim valutama koje one nude. Na primjer, Indija planira objaviti svoju digitalnu valutu koju će koristiti milijarde Indijaca, ali istodobno su neprijateljski raspoloženi prema tradicionalnim kriptovalutama, uključujući Bitcoin, Ethereum i tako dalje!

Velike tvrtke također su vrlo zainteresirane za ideju blockchaina. Tvrtke poput Amazona, Ubera i Facebooka forsiraju svoje blockchain projekte. Facebook je posebno na putu da objavi vlastitu kriptovalutuVaga.

Gospodarstvo se u velikoj mjeri oslanja na opskrbni lanac, proizvodnju, automatizaciju, hranu, lijekove i druge industrije. Blockchain već utječe na ove industrije. Detaljno ćemo ih proći u drugom dijelu blockchaina za menadžment i rukovoditelje.

To je ono što ovaj blockchain za rukovoditelje koji čine trening mora učiniti za vas!

Zašto biste trebali uzeti vodič za trening blockchaina?

Mnogo je razloga zbog kojih biste trebali proći trening. Krenimo kroz njih u nastavku.

 • Upravljanje promjenama i transformacija: Kao izvršni direktor, morate se upoznati s najnovijim tehnologijama, uključujući blockchain. Održavajući trening, opremit ćete se prijeko potrebnim vještinama koje pomažu u upravljanju promjenama i transformaciji.
 • Steknite stratešku prednost: Upoznajte što će vašu tvrtku ili tvrtku natjerati da saznate više o blockchainu.
 • Saznajte dublje: Dubinsko naučite blockchain tako da možete implementirati digitalne tokene ili čak pokrenuti crowdfunding dovršavanjem blockchaina za obuku rukovoditelja.

Krenimo s našim vodičem za obuku za blockchain za upravljanje i rukovoditelje.

Obuka za blockchain za rukovoditelje

Modul 1: Osnove blockchaina

U prvom modulu blockchaina za obuku rukovoditelja, ukratko ćemo proći kroz osnove blockchaina. Modul će vam pomoći što čini blockchain rad i druge važne koncepte potrebne za razumijevanje blockchaina.

Definicija blokchaina

Blockchain je najbolje definirati kao mrežu vršnjaka, povezanih zajedno bez ikakvog središnjeg tijela. U javnoj mreži vršnjaci mogu slobodno slati transakcije ili informacije bez ikakvih ograničenja. Jednom kad se transakcija pošalje, ona se dodjeljuje bloku koji je dio velikog lanca blokova.

Međutim, postoji potreba za postizanjem konsenzusa, a to se može postići pomoću algoritma konsenzusa. Također, kako ne postoji središnje tijelo, svaki kolega nosi kopiju glavne knjige.

Značajke blockchaina

Blockchain ima šest glavnih vitalnih značajki. Oni su sljedeći:-

 • Nepotkupljivo: Podaci koji se jednom pohrane ne mogu se oštetiti. Podaci su nepromjenjivi.
 • Decentralizirana tehnologija: Ne zahtijeva upotrebu središnjeg tijela
 • Poboljšana sigurnost: Snažna upotreba kriptografije osigurava bolju sigurnost.
 • Raspodijeljene knjige: Knjige se distribuiraju među vršnjacima, što znači da se nijedan podatak ne može mijenjati ili mijenjati
 • Konsenzus: Do konsenzusa se dolazi pomoću algoritma konsenzusa.
 • Brža naselja: nudi brža naselja.

Ovdje možete saznati više o značajkama blockchaina: https: //101blockchains.com/introduction-to-blockchain-features/

Ključne značajke blockchaina

Prednosti blockchaina

Pa, koje su prednosti blockchaina? Navedimo ih u nastavku:

 • Nudi bolju transparentnost zbog upotrebe raspodijeljenih knjiga
 • Sljedivost je također poboljšana jer se relevantne informacije mogu pohraniti i dohvatiti u bilo kojem trenutku.
 • Veća brzina i učinkovitost osigurane uklanjanjem centraliziranog autoriteta.
 • Trošak se također smanjuje zbog nedostatka posrednika i transakcija bez papira.

Što je tehnologija raspodijeljene knjige (DLT)?

Tehnologija distribuirane knjige (DLT) krovni je pojam za tehnologije koje se oslanjaju na decentralizaciju. Blockchain je jedan od popularnih DLT-a vani.

Ostali ključni DLT-ovi vani uključuju DAG, Holochain i drugi.

Vrste Blockchaina

Postoje i različite vrste blockchaina. Tri vrste blockchaina uključuju sljedeće:

 • Javno → Javna provedba ne znači ograničenje tko se može pridružiti i koristiti mrežu.
 • Privatno → Privatna implementacija znači ograničeni pristup. Općenito se koristi u zatvorenom ekosustavu gdje su jedini sudionici članovi.
 • Federirani / hibridni → Federalni blockchains koriste poduzeća koja žele iskoristiti i javni i privatni blockchains. Udruženi blockchains idealni su za poduzeća jer moraju osigurati neke aspekte svog poslovanja, a istovremeno ostati otvoreni za druge važne subjekte koji to nisu u okviru poslovnog procesa. Može uključivati ​​kupce, investitore i upravljanje lancem opskrbe itd.

Koji je konsenzus?

Kako je blockchain decentraliziran, ne postoji središnje tijelo za postizanje konsenzusa. Zbog toga blockchain koristi različite vrste konsenzusnih algoritama za postizanje konsenzusa. Postoje mnoge vrste konsenzusnih metoda, uključujući Proof-of-Work (PoW), Proof-of-Stake (PoS) i Delegirani Proof-of-Stake (DPoS). Postoje i druge popularne vrste konsenzusa.

Razlika između ovih metoda konsenzusa je u tome kako djeluju. Neki od njih su energetski učinkoviti, dok drugi nude brži način postizanja konsenzusa unutar mreže.

Što je Blockchain-kao-usluga (BaaS)

Blockchain-as-a-Service (BaaS) nudi kupcima, posebno tvrtkama, korištenje blockchain rješenja hostiranih u oblaku. Korištenjem BaaS-a krajnji korisnici ne moraju brinuti o stvaranju blockchaina od nule. Oni mogu započeti s tim uslugama i početi graditi svoj cjeloviti blockchain, dApps ili pametne ugovore. Davatelj usluga upravlja potrebnim zadacima, uključujući upravljanje, održavanje i razvoj mreže.

Primjeri popularnih pružatelja usluga BaaS uključuju IBM, Azure, Oracle i SAP.

Što su pametni ugovori?

Pametni ugovori su kodovi napisani kako bi se osigurala automatizacija i zakonitost u blockchain okruženju. Slično je pravnim papirima u stvarnom svijetu – pametnom ugovoru kada je zadovoljen određeni uvjet.

To se izuzetno koristi u više scenarija, uključujući pokretanje kupnje robe kada je ponuda mala ili prijenos vlasništva nad imovinom nakon izvršenja plaćanja. Pametni ugovori idealni su alati za uvođenje automatizacije u sustav.

Što su decentralizirane aplikacije (dApps)?

dApps su aplikacije koje se izvode na blockchainu. Izgrađene su s decentralizacijom u osnovi. Ethereum je jedan od blockchaina koji pruža potrebna sredstva za stvaranje dApps-a. Ostala blockchain rješenja također nude programerima mogućnost razvoja dApps-a.

To nas dovodi do kraja našeg blockchaina za rukovoditelje modula 1.

Modul 2: Slučajevi upotrebe blockchaina

S razjašnjenim osnovama oko blockchaina, vrijeme je da prođemo kroz neke od važnih slučajeva upotrebe blockchaina. Ovi slučajevi upotrebe pomoći će vam da shvatite stvarni utjecaj blockchaina u različitim sektorima.

Krenimo s modulom blockchain za rukovoditelje 2.

Lanac opskrbe

Lanac opskrbe važan je aspekt svakog poslovanja vani. Bez efikasnog lanca opskrbe, tvrtke bi se borile za zaradu. Trenutno lanci opskrbe nisu transparentni i učinkoviti te pate od širokog spektra problema. Jedan od tih problema uključuje krivotvorenu robu.

S blockchainom će se sve promijeniti što se tiče lanca opskrbe. Može donijeti decentralizaciju, što znači više automatizacije. Također će donijeti transparentnost cijeloj mreži, rješavajući problem krivotvorenja. Svako se dobro može označiti u mreži, što omogućava blockchain mreži da pohranjuje različite parametre o dobru. Tako, na primjer, ako prehrambeni proizvod u lancu opskrbe hranom pređe svoj rok trajanja, automatski će se odbaciti ili će se podaci dostaviti dotičnom tijelu.

Trgovinske financije

Financije trgovine također se mogu preoblikovati blockchainom. Njime se bave kreditne olakšice financijskih institucija. To je velika industrija s tržištem veličine preko 10 bilijuna USD. No, s blockchainom može postati učinkovitiji u rukovanju postupkom.

Trenutni problemi kroz koje financiranje trgovine mora proći uključuju fakturiranje računa, ručno stvaranje ugovora, odgođena plaćanja, duplicirane račune za utovar, verziju s više istina, ručni AML poslužitelj i tako dalje.

S blockchainom se gotovo svaki problem može riješiti ili poboljšati na bolji korak. Značajke blockchaina, uključujući mogućnost pregleda u stvarnom vremenu, transparentnost, dokaz o vlasništvu i druge, mogu financiranje trgovine učiniti usmjerenijim na rast.

HealthCare

Zdravstvo je jedan od najkritičnijih sektora, a također mu je potrebna reforma kako bi postalo održivije. Trenutno zdravstvo pati od centraliziranog pristupa koji se može poboljšati pomoću blockchaina.

Trenutni zdravstveni sustav nije povezan, što znači da pacijenti moraju nositi svoje dokumente svaki put kad posjete liječnike. Osim toga, problem krivotvorenja lijekova je ogroman, što za tvrtke znači gubitak u milijardama dolara, a za pacijente loše zdravlje. Ova dva problema zahvaćaju zdravstvenu industriju, a jedini blockchain može poboljšati situaciju.

Uz blockchain, pacijenti sada mogu svoje medicinske podatke učitati u mrežu – koje pacijent može koristiti tijekom posjeta liječnicima. To također može pomoći istraživanju jer istraživači mogu prikupiti javne podatke kako bi pronašli lijek za različite vrste bolesti.

Transparentnost Blockchaina također se rješava u problemu krivotvorenja lijekova. Rješava ga osiguravajući da lijek nije krivotvoren. Svaki lijek dostavljen u bolnicu ili pacijent prolazi mrežom – koja o njemu prikuplja vitalne informacije. Ako se detalji promijene, moglo bi biti krivotvoreno.

Maloprodaja (praćenje)

Trgovina na malo obuhvaća više sektora, uključujući opskrbni lanac. Blockchain se na malo načina koristi u maloprodaji. Na primjer, može se koristiti za poboljšanje programa vjernosti, sigurnosti podataka o klijentima, upravljanja i dijeljenja.

Još jedan sjajan primjer blockchaina za maloprodaju je kripto plaćanje. Mnogi su trgovci zainteresirani za to jer sve više ljudi sada koristi kripto kao jedno od svojih plaćanja.

Trgovine također mogu pohraniti identitet kupca u blockchain, što im omogućuje neometaniju razmjenu podataka među trgovinama.

Nekretnina

Ako se odlučite za kupnju nekretnine, morate proći glomazan postupak dokumentacije, provjere i izvršenja. Do posjeda može potrajati između nekoliko tjedana ili mjeseci. Povrh toga, mogu postojati šanse da vas netko može prevariti i prodati imanje koje nije u njegovom vlasništvu.

Sve ove probleme blockchain može riješiti uklanjanjem ili smanjenjem agenata za promet nekretninama ili posrednika. Pametnim ugovorima može postati nekoliko minuta prije nego što možete kupiti svoju nekretninu.

Nekretnine također trebaju potrošiti puno novca na papire. S blockchainom to može dovesti do ekonomije bez papira, štedeći vrijeme i troškove potrebne da bi posao bio uspješan. Korištenje blockchaina može značiti i globalizaciju nekretnina.

Pročitajte više na Slučajevi stvarnog korištenja blockchaina – 46 Blockchain aplikacija.

To nas vodi do kraja našeg blockchain-a za rukovoditelje, modul 2.

Modul 3: Blockchain za posao

U našem trećem modulu vodiča za blockchain za rukovoditelje pokrivat ćemo više aspekata blockchaina kroz poslovno stajalište. Modul će vam pomoći da razumijete načine na koje možete koristiti blockchain ili ako vaše poslovanje uopće treba blockchain.

Utvrđivanje ključnih poslovnih prilika

Kao posao, vaš posao je napredovati i učiniti vaše poslovanje što profitabilnijim. To znači koristiti tehnologiju u svoju korist, uključujući blockchain.

Pa, kako to možeš učiniti

Najbolji način za pristup je prvo prepoznati bol vašeg poslovanja. Identificirajući stvari koje su potrebne za poboljšanje, možete shvatiti trebate li blockchain da biste ga riješili ili ne.

Postoji pet aplikacija koje možete koristiti blockchain u svom poslu. Sadrže sljedeće:

 • Pohrana u oblaku koja je decentralizirana
 • Pametni ugovori za automatizaciju dijela ili cijelih poslovnih procesa
 • Isplate za zapošljavanje
 • Poboljšanje lanca opskrbe
 • Brže provjere pozadine i bolje zapošljavanje
 • Računovodstvo
 • Poslovna inteligencija

I mnogo više!

Odnos tehnologije Blockchain s novim tehnologijama: IoT i AI

Tehnologije moraju surađivati, a ne same. Ako ste dio moderne tvrtke ili poduzeća, također biste trebali znati da ne možete napredovati samo s jednom tehnologijom.

Sve je povezano, a mi smo dio cijelog ekosustava.

Tu ulaze IoT, AI i Blockchain. S povezanim milijunima uređaja koji dijele podatke između sebe putem mreže – sve je u tome koliko sustavi moraju biti učinkoviti. Za mrežu možemo koristiti blockchain. Djeluje kao memorija i osigurava integritet, transparentnost i sigurnost podataka u IoT okruženjima.

Da bi smislili podatke, AI vam može pomoći. AI djeluje kao mozak koji razmišlja u cijeloj postavi, gdje se može osposobiti za razumijevanje strukturiranih i nestrukturiranih podataka.

Ukratko, sve ovo troje isprepleteno je. Ako želite izgraditi održivu budućnost, svaka od ovih tehnologija mora biti dio rasta.

Treba li vašem poslovanju blockchain?

Lako vas je potaknuti promjenom, a ne razumijevanjem istinske potrebe za njom. Blockchain je postao norma za mnoge tvrtke u kojima ga usvajaju ili ga planiraju usvojiti u budućnosti.

Ali treba li vam?

Otkrijmo tako što ćemo proći kroz pet pitanja koja će vam pomoći da odlučite je li blockchain dobar fit ili ne.

 1. Želite li nepromjenjivost podataka? Ako je odgovor da, tada vam treba blockchain jer centralizirana baza podataka nije sposobna za nepromjenjivost podataka.
 2. Jesu li podaci višestruki ili pojedinačni? Ako vaši podaci dolaze iz više izvora, a također želite nepromjenjivost podataka, tada vam treba blockchain. Ako ste interna organizacija bez vanjskog izvora podataka, onda je bolje koristiti centralizirani pristup jer u ekosustavu već postoji povjerenje.
 3. Trebate li posrednika? Ako to učinite, tada možete maksimizirati svoje potrebe putem centralizirane baze podataka. Ako to ne učinite, blockchain je ono što vam treba.
 4. Poznaju li se sudionici? Ako to učine, tada nema potrebe za decentraliziranim rješenjem jer među njima već postoji postavka povjerenja.

Odgovarajući na gornja pitanja, moći ćete razumjeti svoje zahtjeve. Čak i ako dođete do potrebe za blockchainom, također morate procijeniti stvarni utjecaj promjene. Ako prinosi nisu sjajni, bolje je držati se svog trenutnog sustava.

To nas dovodi do kraja našeg blockchain-a za modul 3 za obuku rukovoditelja.

Modul 4: Regulatorne / pravne implikacije blockchaina

U ovom četvrtom modulu blockchaina za obuku rukovoditelja, pokrivat ćemo regulatorne i pravne implikacije blockchaina. Blockchain je teško regulirati ili ima zakonske obveze. Napokon, to je decentralizirano rješenje koje donosi oštar izazov vlastima koje su na vlasti.

Propisi

Da bismo ga shvatili, proći ćemo kroz regulatorno okruženje u SAD-u. Trenutno savezna vlada nije zainteresirana za regulaciju blockchain tehnologije. To znači da svaka država mora uspostaviti svoje regulatorne agencije. Dobra vijest je da propisi idu u prilog ugovorima temeljenim na blockchainu ili drugim značajkama koje blockchain nudi.

Trenutno mnoge države nemaju propisa, dok druge imaju djelomične, a neke imaju cjelovita pravila. Dakle, ako ste izvršni direktor u SAD-u, morate provjeriti propise države u kojoj vaša tvrtka nudi uslugu ili prebivalište. To će vam pomoći da se pripremite. Budućnost izgleda sjajno jer se vlada zalaže za blockchain tehnologiju i također radi na tome da je ugradi u svoje sustave.

Europska unija također ima pozitivne izglede za blockchain.

Zakonitost

Aspekt zakonitosti daleko je rasprostranjeniji od propisa jer pokriva širok opseg. Na primjer, rješenje blockchaina može biti globalno, što znači da mora ispunjavati pravne obveze različitih zemalja. To može biti vrlo izazovno, posebno za države koje imaju potpuno drugačiji tip upravljanja.

To može dovesti do problema na razini usluge i izvedbi blockchain rješenja. Aspekt odgovornosti također je jedno od glavnih pravnih pitanja. Kako je većina blockchain mreža decentralizirana, tko je odgovoran ako nešto krene po zlu?

Privatnost podataka je još jedno pravno pitanje. Trenutni centralizirani sustavi sposobni su zaboraviti informacije. No, s blockchainom to neće biti moguće jer je nepromjenjivost podataka jedna od njegovih ključnih značajki. To može predstavljati ozbiljnu prijetnju privatnosti i svatko tko sudjeluje u mreži neće imati pravo “zaboraviti”.

To nas dovodi do kraja našeg blockchain-a za modul 4 za obuku rukovoditelja.

Modul 5: Blockchain izazovi

Blockchain je znatno nova tehnologija. To znači da je to teško provesti. Mnogo je izazova koje treba prevladati kako bi se pravilno koristila blockchain tehnologija, posebno kada je riječ o implementaciji.

Krenimo s našim modulom 5 blockchaina za obuku rukovoditelja.

Izazovi implementacije blockchaina

Da bismo dobili ideju, prođimo kroz ključne izazove implementacije blockchaina.

Trošak: Implementacija blockchaina može biti težak zadatak. Potrebno je potrošiti puno novca. Jedan od glavnih razloga uključuje način rada blockchaina i nedostatak vještih programera po razumnoj cijeni.

Skalabilnost: Skalabilnost blockchaina velika je briga što se tiče korporativne upotrebe. Međutim, s dolaskom novog blockchain rješenja, to je jedino vrijeme kada se problem skalabilnosti može riješiti. Trenutno se blockchain može skalirati uz pomoć računalstva u oblaku.

Privatnost podataka: Pitanje privatnosti podataka jedan je od najvećih izazova. Kako su blockchains distribuirane knjige, teško je zaštititi podatke od dijeljenja između čvorova. Kriptografija se koristi za šifriranje podataka, ali ne rješava osnovni problem. Također, nakon što se podaci napišu, ne mogu se izbrisati.

Nedovoljna pismenost blockchaina: Još jedan veliki izazov je neadekvatna blockchain pismenost. Iako ga pravilno primjenjujete, ljude morate educirati o tome kako ga učinkovito koristiti. To može biti ozbiljan izazov s obzirom na to da se ljudi ne žele mijenjati u načinu rada ili razmišljanja.

Top 10 izazova za implementaciju blockchaina u poduzeću možete pronaći ovdje:

Top 10 izazova za implementaciju Enterprise Blockchaina

Glavni izazovi za usvajanje blockchaina

U našem blockchainu za vodič za obuku rukovoditelja, također ćemo pokriti razloge zbog kojih je usvajanje blockchaina otežano.

Navedimo ih u nastavku:-

 1. Nedostatak vještih programera
 2. Energetski neučinkoviti mehanizmi konsenzusa
 3. Loši propisi nad blockchainom
 4. Upitna sigurnost
 5. Skalabilnost
 6. Pitanje standardizacije
 7. Integracija

To nas dovodi do kraja blockchaina za rukovoditelje modula 6.

Zaključak

To nas dovodi do kraja našeg blockchaina za vodiče menadžera. Pokrili smo važne teme, uključujući osnove, propise, izazove i još mnogo toga u našem blockchainu za obuku rukovoditelja.

Završivši cjelovitu obuku, također možete zauzeti izazovne položaje poput menadžera blockchain inovacija ili zaposlenika na razini blockchaina C. Ovaj vam trening otvara blockchain svijet i o vama ovisi što želite raditi s tim znanjem.

Pa, što mislite o vodiču za obuku rukovoditelja? Komentirajte u nastavku i javite nam.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map