Uvod u odobreni blokchains

Niste svjesni uvjeta koji su dozvoljeni i bez dozvole u Blockchainu? Da bismo vam pomogli razumjeti, ovdje donosimo detaljan uvod u Permissioned blockchains. Zaronimo!

Decentralizirana tehnologija glavne knjige (DLT) otvorila je mnoštvo mogućnosti tvrtkama koje žele inovirati. Nije novost; Blockchain tehnologija jedna je od onih tehnologija koje su radikalno promijenile način rada industrije. Međutim, ne može postojati jedno rješenje za cijelu industriju.

Svaki startup, tvrtka, poduzeće ili industrija različiti su kada su u pitanju njihove potrebe i zahtjevi. Očito je da privatna tvrtka jednostavno ne može koristiti potpuno decentraliziranu blockchain mrežu. Tu dolaze različite vrste DLT-a.

U ovom ćemo članku istražiti odobreni blockchain. Također, da bismo dobili što bolju sliku, također ćemo proći kroz neke od najboljih odobrenih blockchaina, vrstu DLT-ova i druge vitalne teme povezane s dozvoljenim blockchainsima. Počnimo s definicijom Permissioned blockchain.

Upišite se sada: Besplatni tečaj Blockchaina

Što su Permissioned Blockchains?

Dopušteni blockchains su blockchain mreže kojima je potreban pristup da bi bili dio njih. U ovim vrstama blockchaina, na vrhu blockchaina radi kontrolni sloj koji upravlja radnjama koje izvode dopušteni sudionici. Kao što vidite, odobreni blockchains rade potpuno drugačije od onih privatnih i javnih blockchaina. Oni su stvoreni da iskoriste prednosti blockchaina bez žrtvovanja autoriteta aspekta centraliziranog sustava.

Dakle, u osnovi postoji jedna velika razlika između dozvoljenog i one bez dopuštenja, tj. Načina na koji će sudionici komunicirati s mrežom. Također je poznato da ovlašteni sustav ima ograničenja na suglasne sudionike, što čini ovlaštene mreže visoko konfiguriranim i kontroliranim od strane vlasnika. Međutim, nije loše, ali sve je u izgradnji prikladne blockchain mreže.

Postoji mnogo popularnih odobrenih blockchain okvira. Uključuje Hyperledger, Quorum, Corda i druge.

Pročitajte i: 6 ključnih značajki blockchaina o kojima morate znati!

Prednosti odobrenih blokchaina

Mnogo je blagodati odobrenih blockchain-ova što ih čini najpovoljnijim za upotrebu u usporedbi s blockchains-om bez dozvola. Razumijemo blagotvorne značajke odobrenih blockchaina s njihovim prednostima.

 • Učinkovite performanse: Kada smo uspoređivali odobrene blockchains s blockchains bez dopuštenja, oni nude bolje performanse. Osnovni razlog tome je ograničen broj čvorova na platformi. Ovo uklanja nepotrebne proračune potrebne za postizanje konsenzusa na mreži, poboljšavajući ukupne performanse. Povrh toga, ovlaštene mreže imaju vlastite unaprijed određene čvorove za provjeru valjanosti transakcije.
 • Pravilna struktura upravljanja: Dopuštene mreže imaju odgovarajuću strukturu upravljanja. To znači da su organizirani. Administratori također trebaju manje vremena za ažuriranje pravila putem mreže, što je znatno brže u usporedbi s javnim blockchainima. Javna blockchain mreža pati od problema konsenzusa jer ne rade svi čvorovi kako bi se novo ažuriranje implementiralo. Ti čvorovi mogu svoj vlastiti interes postaviti iznad potreba blockchaina, što zauzvrat znači sporije ažuriranje cijele mreže. Za usporedbu, odobreni blockchain nema problema jer čvorovi rade zajedno kako bi brže premještali ažuriranja.
 • Decentralizirana pohrana: Dopuštene mreže također pravilno koriste blockchain, uključujući upotrebu njegove decentralizirane prirode za pohranu podataka.
 • Isplativo: Nema sumnje da su odobreni blockchains isplativiji u usporedbi s blockchainima bez dozvola.

Blockchain kao usluga ili BAAS je još jedno tržište koje je velik dio blockchain ekonomije. Evo detaljnog vodiča za Blockchain kao uslugu.

Nedostaci odobrenih blockchaina

Dozvoljeni blockchains nisu bez nedostataka ili nedostataka. Evo nekih nedostataka odobrenih blockchaina:

 • Ugrožena sigurnost – javni ili privatni blockchain ima bolju sigurnost jer čvorovi pravilno sudjeluju u metodi konsenzusa. Ali, u slučaju odobrenih blockchaina, ovo možda neće vrijediti. Sigurnost odobrene mreže jednako je dobra kao i integritet člana. To znači da mali dio odobrenog sustava može zajedno raditi na izmjeni podataka pohranjenih u mreži. Na taj se način može ugroziti integritet mreže. Da bi ga riješio, sustav bi trebao imati odgovarajuća dopuštenja, tako da se oni loši glumci ne mogu spojiti kako bi izazvali željeni učinak.
 • Kontrola, cenzura i regulacija – U idealnom svijetu ovi odobreni blockchains trebali bi raditi kao javni blockchain, ali s propisima. Međutim, propisi dovode cenzuru u mrežu, gdje tijelo može ograničiti transakciju ili kontrolirati da se dogodi. To su prijetnja bilo kojoj tvrtki ili organizaciji koja koristi dozvoljenu mrežu. Ovaj pristup također zaustavlja dozvoljenu mrežu da maksimalno iskoristi cijeli blockchain ekosustav.

Vrste tehnologija blockchain i distribuirane knjige

Blockchain tehnologija koja se koristi u bitcoinu bila je jednostavna. Bila je to javna peer-to-peer mreža koja je mogla obavljati transakcije bez ikakvog centraliziranog autoriteta, a svaki čvor ima svoju kopiju knjige. Međutim, to nije jedina moguća tehnologija blockchaina ili distribuirane knjige. Postoji mnogo vrsta DLT-ova. Nabrojimo ih ukratko da bismo dobili jasnu ideju.

Pročitajte i: Koja je razlika između Blockchaina i Distribuirane knjige?

 • Javni blockchains

Javni blockchains najčešći su tip blockchaina koji omogućava bilo kome da sudjeluje i obavlja transakcije ili čak sudjeluje u konsenzusnoj metodi. Postoje mnogi istaknuti javni blockchains.

Bitcoin i Ethereum su dva izvrsna primjera. Bitcoin je prva generacija kriptovaluta koja koristi najosnovniju ideju blockchaina. Ethereum donosi više na stol pružajući programerima mogućnost razvijanja distribuiranih aplikacija (dApps) pomoću pametnih ugovora.

Javni blockchains također koriste konsenzusni algoritam koji ne podržava ovlašteni pristup. Oni su otvorenog koda i svatko bez prethodnog dopuštenja može sudjelovati u mreži.

Pročitajte više o vrstama blockchaina.

 • Federalni / konzorcijski blockchains – odobreni blockchains

Što se tiče odobrenog blockchaina, Federated / Consortium blockchain spada u kategoriju. Ti blockchain ne dopušta vanjskim ljudima da sudjeluju u blockchainu. Mnogo je blagodati, uključujući veću skalabilnost i izvrstan je izbor za poduzeća. Puno je odobrenih blockchaina, uključujući R3, B3i, Hyperledger itd.

 • Privatni blockchain

Posljednja vrsta blockchaina o kojem ćemo razgovarati su privatni blockchains. Privatni blockchains “slični su” odobrenim blockchains, ali imaju neke razlike koje ih razdvajaju. Privatni blockchains uopće nisu otvoreni za “javnost”, dok odobreni blockchain može imati neke kriterije za pridruživanje javnosti. Oboje su restriktivne naravi, ali njihov se pristup malo razlikuje.

Razlika između odobrenog i neovlaštenog blockchaina

Mnogo je razlika između blockchain-a bez dozvola i odobrenja. Uspoređujemo ovo dvoje kako biste mogli dobiti jasnu sliku o tome kako se implementiraju odobreni blockchains. Sljedeća tablica daje vam brz uvid u odobreni blockchain u odnosu na blockchain bez dozvola

Pročitajte sada Blockchain vs Database i shvatite razliku između njih dvoje.

dopušteni blockchain vs blockchain bez dozvola

Dopušteno u odnosu na blockchain mrežu bez dozvole

dozvoljeni vs blockchains bez dozvole

Popis najbolje odobrenih blockchaina

Kao što možemo vidjeti da su mreže s dozvolom presudne za različite tamošnje industrije. Industrije poput financijske industrije, opskrbnog lanca itd. Mogu imati ogromnu korist putem odobrenih mreža.

Ključni odobreni blockchains uključuju Quorum, Corda i Hyperledger Fabric. To su vrhunska rješenja kada je riječ o odobrenim rješenjima. Pogledajmo ukratko svaki od odobrenih blockchaina u nastavku za koji mislimo da spada u kategoriju “najbolje dozvoljeni blockchain”.

 • Tkanina Hyperledger: Hyperledger Fabric Framework jedan je od popularnih Hyperledger projekata koji održavaju Linux zaklade. Modularna arhitektura omogućuje svima da razvijaju rješenja ili aplikacije za dodavanje i igranje različitih usluga. Koristi pametne ugovore poznate kao “lančani kod” koji sadrže logiku sustava. Želite li znati više o Hyperledgeru? Ovdje pogledajte našu detaljnu pokrivenost.
 • Kvorum: Quorum blockchain je Ethereum blockchain usmjeren na poduzeće koji je usmjeren na financijsku industriju. Stvorio ga je JP Morgan. Već smo ga detaljno obradili.
 • Corda: Corda omogućuje tvrtkama da grade interoperabilne blockchain mreže. Prirode je otvorenog koda i tvrtkama pruža izvrsnu vrijednost.

Više o Cordi provjerite ovdje.

Izazovi odobrenih rješenja

Dozvoljeni blockchains nisu oslobođeni izazova. Zapravo, primjena odobrenih blockchain rješenja može biti težak zadatak. Pa, što ga čini tako izazovnim? Mnogo je izazova koje mora proći. Rijetki od njih uključuju pohranu podataka, razmjenu poruka i integraciju, identitet, upravljanje pametnim ugovorima itd.

Kao posao, prije donošenja odobrene mreže treba donijeti mnoge odluke. Na primjer, tvrtka prvo treba odlučiti koju će blockchain platformu koristiti. Također trebaju odrediti vrijeme izvođenja blockchaina koje će koristiti. Napokon, odgovori na ova dva pitanja dat će im razvojni niz na kojem će se odvijati razvoj.

Pogledajmo izazove s kojima se čovjek može susresti tijekom razvoja odobrenih rješenja:

 • Integracija: Jedan od najvećih izazova s ​​kojima tvrtka ili organizacija mora proći kroz integracijske izazove, posebno kada koristi API-je za komunikaciju. Da biste to učinili jednostavnim, možete koristiti Rhombus, Chain Link i Oraclize. Izvrsni su alati koji će vam pomoći da se učinkovitije povežete i integrirate usluge.
 • Privatnost podataka: Privatnost je velika briga, posebno kada je riječ o uređenim industrijama. Da bi osigurali odgovarajuću privatnost, moraju ispunjavati posebne zahtjeve. Quorum i Aztec dobar su odabir kada je u pitanju razvoj odobrenih blockchaina koji nude veliku privatnost.
 • Pristup podacima: Pristup informacijama u odobrenom blockchainu može se uspoređivati. Pravo rješenje je uporaba Grafa koji može izložiti podatke API-jevima i pametnim ugovorima za lak pristup.
 • Pohrana podataka: Podaci se na više načina mogu pohraniti na blockchainu. Međutim, nisu svi oni optimalni, s obzirom na to da se ogromna količina podataka pohranjuje na blockchainu. Kako bi se osigurala pravilna pohrana, savjetuje se korištenje rješenja za pohranu podataka kao što su IPFS privatna mreža, DB velikog lanca i AWS Quantum Ledger.
 • Identitet: Posljednji izazov o kojem ćemo razgovarati je problem identiteta sudionika. Budući da je riječ o dopuštenoj mreži, identitet vršnjaka je već poznat, što može uzrokovati probleme tijekom konsenzusnih izračuna. Da biste pojednostavili problem, savjetuje se upotreba Azure BaaS ili uPort koji će vašem poslovanju pomoći da bolje iskoristi svoje protokole identiteta i rješenja za decentralizirane aplikacije.

Pročitajte i: Kako funkcionira Blockchain?

Poanta

Dopušteni Blockchains su tu da ostanu. Pružaju blockchain prednosti u zatvorenom ekosustavu, istovremeno osiguravajući da zadovoljava potrebe organizacije. Očigledne su koristi njegove upotrebe, uključujući isplativost, pravilno upravljanje i učinkovite performanse. Međutim, dolazi i sa svojim nedostacima i izazovima. Pa, što mislite o odobrenim blockchainima? Komentirajte u nastavku i javite nam, slušamo.

Ako ste početnik u Blockchain industriji, prvo morate naučiti osnovne pojmove blockchain tehnologije. Za početnike nudimo besplatni tečaj iz osnova blokchaina. Upišite se sada i naučite osnove Blockchain tehnologije kako biste produbili svoje korijene znanja i vještina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map