Top Blockchain platforme i rješenja za poduzeća koja možete odabrati

Blockchain ekosustav brzo je rastao u posljednjih pet godina. Budući da sve više tvrtki pokazuje interes za blockchain, vrijeme je da blockchain platforme porastu.

U ovom ćemo članku prolaziti kroz blockchain platforme.

Platforme o kojima ćemo razgovarati podijelit će se u više kategorija, uključujući blockchain poslovne platforme, blockchain cloud platforme i tako dalje.

Blockchain je peer-to-peer tehnologija distribuirane knjige. Njegove glavne primjene mogu se naći u gotovo svakom sektoru vani. Možete implementirati ili koristiti blockchain u financijama, lancu opskrbe, hrani, glasovanju i tako dalje.

Prvi put je predstavljen putem bitcoin bijelog papira gdje je Satoshi Nakamoto.

Pa, što čekamo? Krenimo s najboljim blockchain platformama.

Što je blockchain platforma? Treba li nam?

Implementacija blockchaina jedan je od najvećih izazova u trenutnoj industriji.

Mnogo je izvješća koja nagovještavaju da je primjena blockchaina manja u uspjehu kada je riječ o složenoj implementaciji sustava.

Cjelokupna implementacija blockchaina postaje složenija ako poduzeće želi izgraditi svoju blockchain mrežu i okvir.

Jednostavnim riječima, nije moguće izraditi blockchain end-to-end rješenje od nule.

Tu dolazi blockchain platforma. Omogućuje startupovima, tvrtkama i poduzećima da iskoriste postojeću infrastrukturu, rješenje ili uslugu povezane s blockchainom.

Također nam je potreban rast blockchaina u jednadžbu. Jednostavno nije moguće da tvrtke redovito ažuriraju svoj sustav ako koriste svoje vlasničko rješenje blockchaina. Blockchain se razvija brzim tempom i uvijek je pametno zadatak nadogradnje prepustiti blockchain platformama.


Blockchain platforme dolaze s mnoštvom značajki.

blockchain platforme

Sad kad smo shvatili blockchain platformu i njihove potrebe. Nabrojimo prednosti blockchain platforme u nastavku:

Prednosti korištenja blockchain platforme

Zašto biste kao potrošač trebali koristiti blockchain platformu? Za početak, blockchain platforma daje mogućnost prevladavanja najvažnijih izazova.

Uzmimo u obzir druge pogodnosti koje možete dobiti korištenjem blockchain platforme.

 1. Dobivanje najnužnijih stvari

Zašto biste uopće koristili blockchain platformu?

Razlog je jednostavan. Bitne značajke dobivate iz gotovo svake blockchain platforme. Neki od njih nude cjelovito rješenje, dok drugi nude specifično rješenje.

To znači da za početak imate potrebne značajke.

Ukratko, Blockchain platforme rješenja su koja krajnjem korisniku pružaju mogućnost interakcije s blockchainom.

U osnovi je blockchain baza podataka koju distribuiraju i kojom upravljaju vršnjaci. Može pratiti sve transakcije na siguran i strukturiran način. To znači da blockchain platforme nude osnovne značajke blockchaina.

Svaka od transakcija pohranjena je u bloku – siguran i šifriran slijed transakcija. To znači da niti jedna osoba ne može manipulirati blokovima pružajući potrebnu sigurnost.

Još jedan bitan čimbenik koji blockchain platforme nude je implementacija blockchaina u skladu s njihovim zahtjevima. Blockchain je otvoreni izvor, što znači da se može izraditi u skladu s tim.

 1. Poboljšana učinkovitost

Blockchain platforma optimizirana je za učinkovito funkcioniranje. Kako je oblak sve češći među platformama, očito je da te platforme nude dodatnu učinkovitost.

Trenutni poslovni model koristi računala i njihovu neučinkovitost računske procesorske snage. To se može promijeniti s blockchainom jer nudi veću fleksibilnost i pristup u usporedbi s drugim gateway rješenjima. Rješenja pristupnika imaju svoja ograničenja koja mogu odrediti cijenu, vrijeme isporuke i druge čimbenike.

Blockchain platforma također omogućuje proizvođačima izravnu interakciju s potrošačima. Na primjer, proizvođač hrane može prodati svoj proizvod putem blockchain platforme – uklanjajući posrednike i njihove provizije.

I prodavatelj i kupac imaju koristi od upotrebe platformi temeljenih na blockchainu.

 1. Pametni ugovori

Blockchain platforme poput Ethereuma nude pametne ugovore. Pametni ugovori protokol je koji postavlja kada i pod kojim se uvjetima transakcija odvija. Jednostavnim riječima, transakcija je dopuštena samo ako je uvjet ispunjen.

To je važno za zaštitu platforme od prijevara. Protokole pametnih ugovora treba pažljivo planirati i prije njihove primjene treba provesti odgovarajuće testiranje.

 1. Sprečavanje prijevara

Blockchain platforme pružaju prevenciju prijevara. To je zbog načina na koji blockchain funkcionira. Nije moguće da se podaci modificiraju nakon što se upišu na blockchain.

Dakle, ako netko pošalje određenu količinu novca, njegovi podaci o transakciji pohranjuju se u blockchainu. Primatelj dobiva iznos i sve je sada spremljeno u bloku. Sada niti jedna stranka ne može poreći prijenos sredstava. Također nije moguće modificirati podatke o transakciji od bilo koje strane ili zlonamjernog čvora treće strane.

 1. Transparentnost

Blockchain platforme nude transparentnost. Banke trenutno koriste rješenja koja nisu u potpunosti transparentna. Banke zbog toga padaju – jer u bankarskom sustavu možemo primijetiti brojne prijevare.

Također, ako transakcija krene po zlu ili odgodi, kupci je nisu u mogućnosti pratiti. Samo banke mogu potvrditi status transakcije, što može potrajati 2-3 dana. Blockchain omogućuje korisnicima da se o svemu brinu sami. Kako ne postoje posrednici, korisnici sami djeluju kao banka i mogu sami ući u trag bilo kojoj transakciji.

Poduzeća koja koriste blockchain Enterprise platformu također mogu imati koristi od transparentnosti. Oni mogu uspostaviti transparentni ekosustav koji može unijeti više povjerenja u sustav.

 1. Pregled izvedbe

Blockchain platforme nude pregled izvedbe različitih elemenata poslovanja. Primjerice, ako opskrbni lanac usvoji blockchain, oni mogu otkriti slabe točke svog opskrbnog lanca i popraviti ih.

Blockchain je izvrstan alat za ne samo poboljšanje učinkovitosti već i bolje razumijevanje vlastitog posla. Također, odražava se na dijelovima koji imaju visoke performanse.

 1. Auditivnost

Revizija je bitan dio poslovanja. Donosi odgovornost svima koji su dio posla.

Blockchain donosi tu čujnost na stolu. Pomoću blockchain platforme lako je pohraniti sve informacije koje se mogu provjeriti radi odgovornosti. Na primjer, tvrtka opskrbnog lanca može svoje radnike držati odgovornima kad artikli stignu na odredište.

Kriteriji za odabir blockchain platformi

Postoje tone blockchain platformi.

Kako bismo osigurali da odaberemo najbolje iz njih, smislili smo određeni skup kriterija koji se podudaraju. Ovi kriteriji uključuju sljedeće.

Kriteriji se mogu razlikovati u skladu s vašim zahtjevima. Dakle, uvijek je dobra ideja istražiti prije postavljanja pravih postavljenih kriterija. Općenito, slijede generički kriteriji na koje biste trebali paziti.

 • Aktivnost i popularnost → Koliko je popularna ili aktivna blockchain platforma.
 • Arhitektura i podržani jezici → Koje programske jezike podržava blockchain platforma? Također, ono što arhitektura nudi blockchain platforma?
 • Vrsta mreže → Koji je tip mreže? Javna, privatna ili ovlaštena mreža
 • Github Repo → Imaju li Github repo? Ako je odgovor da, ažurira li se redovito?
 • Trošak provedbe i operacija→ Koji je trošak?

Popis najboljih Blockchain platformi

Sada, kad smo prošli kroz blagodati korištenja blockchain platforme, vrijeme je da nabrojimo najbolje blockchain platforme tamo.

Popularne blokchain platforme

Hiperledger

Hyperledger je poznat kao jedna od najboljih blockchain platformi vani.

Platforma Hyperledger jedinstveni je pristup rješavanju blockchain problema. Riječ je o suradnji otvorenog koda ostvarenoj u više industrija. Trenutno je domaćin The Linux Foundation. Velike tvrtke iz bankarstva, financija, lanca opskrbe i druge sudjelovale su u Hyperledgeru.

Hyperledger platforme široki raspon okvira / projekata usmjerenih na različite slučajeve upotrebe. Oni koje smatramo vrijednima spomena uključuju:

 • Tkanina Hyperledger – Implementacija blockchain okvira ima za cilj pružiti temelje tvrtkama za izgradnju njihovih rješenja ili aplikacija pomoću modularne arhitekture. Nudi širok raspon značajki, uključujući usluge članstva i konsenzusa. Štoviše, pametne ugovore možete ugostiti i pomoću “lančanog čvora”. IBM i Digital Asses početni su doprinos projektu.
 • Hyperledger Sawtooth jezero: Pilio je svoju modularnu platformu. Cilj mu je pružiti usluge korisnicima za postavljanje i pokretanje DLT-ova.
 • Hyplerleder Iroha: Hyperleder Iroha je još jedna implementacija blockchain platforme koja je napisana pomoću C ++. Koristi algoritam konsenzusa Bizantinske greške tolerancije. Njegova jedinstvena značajka je upotreba PostgreSQL-a.

Postoje i drugi Hyperledger projekti, uključujući Hyperledger Composer, Hyperledger Cello, Hyperledger Aries i tako dalje. Nisu svi projekti trenutno neaktivni. Nekoliko projekata, uključujući Hyperledger Burrow i Hyperladder Grid, još je u fazi inkubacije.

Želite li saznati više o Hyperledgeru? Zatim pogledajte Hyperledger: Enterprise Blockchain.

R3 Corda

Corda je također poznata kao jedna od najboljih poslovnih blockchain platformi.

R3 Corda je blockchain platforma otvorenog koda. To je tehnologija distribuirane knjige s promjenom.

Njegov se pristup prilično razlikuje od tradicionalnog blockchaina, gdje jednu transakciju mora potvrditi puno čvorova. Njegov pristup je smanjiti broj provjera valjanosti i poboljšati učinkovitost, a istovremeno zadržati čitav niz značajki blockchaina netaknutim.

Tri ključne značajke R3 Corda su otvoreni kod, otvoreni dizajn i otvoreni razvoj. To znači da svatko može koristiti R3 Corda i koristiti open-source blockchain platformu prema svojim potrebama i zahtjevima.

Ako ste znatiželjni, možete pogledati naš krajnji vodič za R3 Corda. Naučit će vas više o R3 Cordi, uključujući načela poslovanja, arhitekturu, globalnu mrežu Corda, dobavljača Corda Bass i još mnogo toga!

Ethereum

Ethereum je također poznat kao jedna od najboljih blockchain platformi vani.

Ethereum je korak više u odnosu na Bitcoinov blockchain. Predstavila je nove koncepte, uključujući dApps i pametne ugovore.

Ako ste tvrtka koja želi iskoristiti prednost globalno prihvaćene blockchain platforme otvorenog koda, tada je Ethereum izvrstan izbor. Može se koristiti za stvaranje visoko sofisticiranih decentraliziranih aplikacija (dApps).

Ethereum blockchain razvio je Vitalik Buterin, koji je poznat po svojoj stručnosti u blockchainu.

Za programere imaju vodiče za početak rada, uključujući programiranje pametnih ugovora i pronalaženje najnovijih alata za programere. Ethereum također koristi Solidity, koji je popularan među zajednicom programera.

Ako ste zainteresirani za učenje onoga što Ethereum nudi, tada možete provjeritiStranica Ethereum 2.0.

Enterprise Ethereum

Enterprise Ethereum poznat je i kao jedna od najboljih poslovnih blockchain platformi.

Ethereum je javni blockchain otvorenog koda. Pogodan je za neka poduzeća vani, ali ne i za poduzeća.

Poduzeće zahtijeva blockchain platformu koja nudi dopušteni razvoj blockchaina, a istovremeno pruža blockchain značajke kao što su transparentnost, sigurnost i nepromjenjivost.

Tu dolazi Enterprise Ethereum.

Enterprise Ethereum nudi fleksibilan, siguran i skalabilan blockchain usmjeren na poslovanje. Nudi tri vrste implementacije, uključujući privatnu, hibridnu i konzorcij. To znači da bilo koja tvrtka može iskoristiti Ethereum prilagođavajući ga svojim zahtjevima. Pomoću ponuđenih alata možete graditi decentralizirane aplikacije. Štoviše, također možete testirati svoj dApp.

Enterprise Ethereum izuzetno je sposobno blockchain rješenje koje znači manje zastoja, bolju implementaciju i prilagodljivost. Također vam pomaže smanjiti troškove implementacije i povećati povjerenje u cijeli sustav.

Ključne prednosti korištenja Enterprise Ethereuma uključuju

 • Bolje povjerenje uz nisku cijenu
 • Poboljšana učinkovitost
 • Nudi potpunu prilagodljivost, uključujući prilagođenu dozvolu
 • Povećajte sigurnost
 • Bolji i novi poslovni modeli

Enterprise Ethereum Alliance stoji iza standarda i implementacije Enterprise Ethereum-a. Njihov je fokus razviti otvoreni standard koji može raditi širom svijeta. Njihova suradnja sastoji se od više od 250 tvrtki članova koje su raširene u više od 45 zemalja.

Pitate se što još nudi Enterprise Ethereum? Zatim pogledajte naš vodič za Enterprise Ethereum: Private Blockchain for Enterprise.

Kvorum

Kvorum je zamisao J.P.Morgana. Također je usmjereno na poduzeća i uglavnom je stvoreno za financijske institute.

Dakle, ako se bavite financijskom industrijom, kvorum bi se trebao smatrati blockchain poduzetničkom platformom.

Glavne značajke Quoruma uključuju brzu transakciju i izvedbu, što ga čini idealnim za financijski sektor. Štoviše, to je također jedan od najnaprednijih sigurnosnih protokola koji ga čine sigurnim.

Quorum se također temelji na Ethereumu, što znači da nudi značajke poput pametnih ugovora i mogućnost stvaranja decentraliziranih dApps-a.

Quorum nudi bolje značajke, uključujući

 • Bolja izvedba
 • Poboljšana privatnost ugovora
 • Ispravno upravljanje mrežom
 • Mehanizam konsenzusa zasnovan na glasovanju

Quorum koristi konsenzusni algoritam Istanbul BFT, koji nudi visoku sigurnost i poboljšane performanse. Također, Quorum je otvorenog koda, što znači da ga možete prilagoditi svojim potrebama. Pristup otvorenog koda također donosi povjerenje, zrelost i zajednicu.

Neki od značajnih projekata koji koriste Quorum uključuju VAKT, KIMLIĆ, IIN, FOGCHAIN ​​ETHHOTELS i druge.

Želite li saznati više o kvorumu? Zatim pogledajte Ultimate vodič na Quorum blockchain platformi.

Blockchain kao uslužne platforme (BaaS platforme)

Sad kad smo prošli neke od najboljih blockchain platformi, navedimo blockchain kao uslužnu platformu.

Ove platforme BaaS nude usluge poduzećima, tvrtkama i startup tvrtkama jer im omogućuje hostiranje njihovog blockchain rješenja.

IBM

Prema IBM-u, rani pokretači imaju svoju prednost. Nudiju pouzdanu stručnost, koja se sastoji od 1500 industrijskih stručnjaka. Također imaju veliku bazu klijenata od 500+ klijenata i svrstani su na prvo mjesto što se tiče istraživanja.

Njihov blockchain za poduzeća osigurava da možete graditi, upravljati, raditi i rasti pomoću njihovog jednostavnog blockchain rješenja. Ako koristite IBM blockchain, također dobivate pristup IBM cloud-u, koji osigurava brzo prilagođavanje vaše blockchain aplikacije.

Amazon Blockchain

Amazon također nudi svoje BaaS rješenje uz upotrebu Amazon Managed Blockchaina. Pomoću nje možete stvarati i upravljati blockchainom. Radi s popularnim blockchain mrežama kao što su Ethereum i Hyperledger Fabric.

Pomoću njega ostvarujete sljedeće pogodnosti

 • Potpuno uspio
 • Odaberite Ethereum ili Hyperledger Fabric
 • Sigurno i skalabilno
 • Pouzdan

Mnogi se slučajevi upotrebe mogu implementirati pomoću Amazonovog blockchaina. Na primjer, možete implementirati prijenos opskrbnog lanca, maloprodaje, imovine i trgovine.

Da bi pomogli poduzećima u izgradnji njihove blockchain aplikacije, oni nude širok raspon rješenja, uključujući Amazon QLDB (baza podataka s kvantnom knjigom), Amazon Managed Blockchain, AWS Blockchain Templates i AWS Blockchain Partners.

Imaju kupce kao što su Smatto, DTCC, healthdirect i drugi.

Oracle

Oracle također pruža svoje znanje o blockchainu putem svoje Oracle blockchain platforme. Nudi jednostavan način izrade blockchain aplikacije, što olakšava poduzeću da usvoji blockchain.

Oracle se definira kao blockchain platforma poslovnog nivoa. Pružaju usluge potrebne za transformiranje poslovne aplikacije i obradu u upotrebu blockchaina.

Njihove ključne značajke uključuju unaprijed sastavljene upravljane usluge, integraciju plug and play, automatizirane operacije, korporativne i otvorene. Oni već pružaju svoje rješenje lanca opskrbe vezano uz blockchain s CargoSmartom.

Ostale blokchain platforme koje vrijedi spomenuti

OpenChain

OpenChain je blockchain tehnologija za poduzeće. Otvoreni je izvor, baš kao i većina ostalih blockchain platformi.

OpenChain je uglavnom namijenjen organizacijama koje žele osigurati da se njihovom digitalnom imovinom upravlja i izdaje na siguran, robustan i skalabilan način.

Jednostavan je za upotrebu i svatko može stvoriti vlastiti OpenChain primjer za nekoliko minuta. Administratori je također mogu prilagoditi. On može postaviti pravila gdje krajnji korisnici mogu sudjelovati i razmjenjivati ​​vrijednost definiranu tim pravilima. Svaka transakcija digitalno je potpisana radi osiguranja sigurnosti.

OpenChain koristi podijeljeni konsenzus. Svaka Openchain instanca ima jedno ovlaštenje za valjanost transakcija, pri čemu blockchain koristi Openchain instance u svrhu decentralizacije. To znači da transakciju moraju potvrditi različiti slučajevi OpenChain-a.

Ostale ključne značajke OpenChaina uključuju veću učinkovitost zbog upotrebe arhitekture klijent-poslužitelj i nema rudara. To također znači da transakcije ne trebaju nikakve naknade i da su trenutne.

I na kraju, koristi modularni dizajn za bolju integraciju s drugim poslovnim procesima.

Primjeri upotrebe OpenChaina uključuju stvaranje vrijednosnih papira za stvarnu imovinu, vlasničko provođenje kreativnog rada, bodove vjernosti i darovne kartice.

Zvjezdani

Stellar je blockchain platforma koja pomaže povezivanju banaka, ljudi i platnih sustava. Sve se svodi na prekogranično prikupljanje novca pomoću njihove tehnologije.

Stellar sebe naziva budućnošću bankarstva. Nudi doznake, mobilne poslovnice, mikroplaćanja, mobilni novac i usluge za osobe s potpunim bankama.

Ako ste u sektoru plaćanja, tada možete upotrijebiti Stellar za prilagodbu infrastrukture plaćanja. Pomoću mreže možete se brzo razviti.

Ako ste zainteresirani, možete pogledati Zvjezdana dokumentacija.

Zaključak

To nas vodi do kraja našeg popisa najboljih blockchain platformi. Zajedno s blockchain platformama pokrili smo i BaaS platforme. Te platforme nude tvrtkama, poduzećima i startupovima da započnu s blockchainom i izgrade svoje punopravne blockchain aplikacije.

Pa, što mislite o blockchain platformama? Komentirajte u nastavku i javite nam.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map