Top 7 poslovnih blokchain poslovnih modela

Sve je više poduzeća koje žele koristiti blockchain u svom poslu. Razgovarajmo o nekim od glavnih blockchain poslovnih modela za poduzeća.

Blockchain je privukao pažnju različitih industrijskih vertikala. Ne samo da mijenja način funkcioniranja poslovanja, već omogućuje i brzi razvoj inovacija.

Zbog toga ćete pronaći puno tvrtki koje usvajaju blockchain. Te iste tvrtke također se petljaju s blockchainom što ga čini izvedivijim za mainstream primjenu.

S inovacijama u prvom planu, svjedočimo i porastu upotrebe blockchain poslovnih modela. U današnjem ćemo članku istraživati ​​blockchain poslovne modele.

Decentralizacija je doista promijenila način na koji opažamo probleme oko sebe i jedinstveno ih rješavamo. I ne samo to, već i otvara puno prilika za tvrtke vani. Pa, kako im pristupaju? Rješenje je pronaći prave blockchain poslovne modele i pravilno ih primijeniti.

Upišite se sada:Besplatni tečaj blockchaina

Zašto su nam potrebni Blockchain poslovni modeli?

Sam Blockchain novi je poslovni model. S blockchainom, organizacije mogu pretvoriti svoje poslovanje u platformu za decentralizaciju, što može promijeniti način na koji njihovo poslovanje funkcionira. Mijenja entitete, tijek transakcija, dobit, a također osigurava održavanje rasta tijekom promjene.

Od pojave bitcoina 2009. godine bilo je mnogo slučajeva kada je blockchain propao ili su barem blockchain aplikacije propale. Djelomično zbog načina na koji se dogodila provedba, ali i zbog manjkavog poslovnog modela tvrtki.

Blockchain-based poslovni modeli poput poslovnog modela BitConnect nisu bili ništa drugo do Ponzijeva shema. Postoje i drugi modeli koji vani koriste lakovjerne ljude. Zanemarit ćemo sve ove vrste prijevara i usredotočiti se isključivo na zakonite modele poslovne strategije blockchaina.

Iz tehničke perspektive potreban nam je poslovni model zasnovan na blockchainu koji poboljšava način na koji tvrtke rade i donosi korist krajnjim korisnicima.

Poslovni model zasnovan na blockchainu također bi se trebao usredotočiti na poduzetnike, a ne samo na investitore. To će natjerati projekte da se usredotoče na korisnost, a ne na vrijednost na tržištu. SuchApp je jedan od projekata koji se usredotočuju na uslužne programe pružajući platformu za razmjenu poruka putem blok-lanca. To znači da bi blockchain poslovne ideje trebale raditi i na makro i na mikro razini, što bi koristilo zaposlenicima interne tvrtke kao i krajnjim korisnicima.

Čitaj više: 6 ključnih značajki blockchaina o kojima morate znati


Razumijevanje tradicionalnog poslovnog modela

Da bismo bolje razumjeli modele poslovne strategije blockchaina, prvo moramo naučiti više o tradicionalnom poslovnom modelu. Sva poduzeća koja ne koriste blockchain, tradicionalni poslovni model.

Oni u osnovi pružaju usluge ili robu i od toga zarađuju. Potrošači kupuju proizvod ili uslugu po propisanoj cijeni.

Stope su postavljene u skladu s tim i sastoje se od svih plaća ili drugih troškova koje poduzeće ima ili bi ih moglo imati tijekom postupka pružanja usluge ili proizvoda. Svaka tvrtka ima drugačiji način upravljanja poslovanjem. Međutim, oni koriste osnovni centralizirani model.

Model se sastoji od četiri glavne cjeline. Uključuje vlasnike ili dioničare, organizaciju, kupce i zaposlenike.

Nauči kako možeš implementirati blockchain da osnažite vaše poslovanje sada!

Blockchain poslovni model

Vrhunski poslovni modeli Blockchaina

Mnogo se stvari mijenja s blockchain poslovnim modelom. Prije svega, to je decentralizacija, što znači da nema potrebe za centraliziranim vlastima. Međutim, to nije uvijek slučaj kada je riječ o blockchain poslovnim modelima.

dApps, na primjer, pruža posao izravno zahvaljujući peer-to-peer transakcijama. Uklanja potrebu za središnjim vlastima i svim posrednicima. Sposobnost stvaranja pouzdane mreže revolucionarna je, da kažem posljednja.

Dakle, koji entiteti nisu prisutni u implementaciji dApps-a? Prvo, nema zaposlenih ili dioničara. Drugo, nije u ničijem vlasništvu, što poslovni model čini unosnu perspektivu za korisnike. Međutim, ako zađemo duboko, možemo reći da su korisnici sami zaposlenici ili vlasnici, ali njihove uloge i utjecaj drastično se mijenjaju u ovom blockchain modelu.

Ostvarivanje dobiti

Ali, kako gornji poslovni model zasnovan na blockchainu donosi profit? Jedan od načina je korištenje žetona za ostvarivanje dobiti. Svatko tko pomogne blockchainu postići konsenzus nagrađen je tokenom koji ima vrijednost. Vrijednost, međutim, ovisi o stanju na tržištu. Bitcoin, na primjer, rudarima nudi priliku da zarade doprinoseći mreži.

Sve izgleda sjajno, ali što je s organizacijom ili tvrtkom koja je pokrenula posao da bi zaradila novac? To čine držeći za sebe određenu količinu žetona.

U početku se vrijednost tokena postavlja na unaprijed zadanu vrijednost i prodaje se zainteresiranim ulagačima putem ICO-a. Međutim, vrijednost tokena nakon puštanja na tržište ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući stanje na tržištu, procjenu poslovanja i način poslovanja u trenutnom tržišnom scenariju.

Postupak crowdfundinga daje početnicima priliku da investiraju u posao, pružajući im veće šanse za zaradu. Tijekom početnog ICO postupka, cijena kripto imovine ili tokena je niska. Na taj način programeri ili organizacija dobivaju potrebna sredstva kako bi svoj projekt ostvarili.

Također možete preuzeti i spremiti ovaj vodič kao pdf verziju poslovnog modela blockchaina.

Upišite se sada: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Različite vrste poslovnih modela Blockchain

Sad kad smo uspostavili osnovno razumijevanje tradicionalnih blockchain modela i kako posao zarađuje od njih, razgovarajmo o najboljim blockchain poslovnim modelima ili idejama.

P2P Blockchain poslovni model

Poslovni model P2P nudi peer-to-peer poslovanje. Blockchain tehnologija uvijek je bila ravnopravna. P2P blockchain omogućuje krajnjim korisnicima izravnu interakciju. To ga čini dijelom gotovo svih ostalih blockchain modela o kojima smo ranije raspravljali. Poslovni model P2P može se unovčiti na mnogo načina, uključujući tokene, BaaS ili naknade za transakcije.

IPFS, međuplanetarni datotečni sustav, iskorištava blockchain poslovni model. Također, postoji rudarski softver koji će korisnicima omogućiti da dijele svoj neiskorišteni prostor za pohranu. Također možete preuzeti i spremiti ovaj vodič kao pdf verziju poslovnog modela blockchaina.

Blockchain kao uslužni poslovni model (Baas)

Blockchain kao usluga jedan je od najpopularnijih blockchain poslovnih modela ili ideja. Riječ je o pružanju ekosustava drugim poduzećima za upravljanje njihovim blockchain sustavom. U ovom ekosustavu tvrtke mogu eksperimentirati, testirati i istraživati. Trenutno Microsoft (Azure), Amazon (AWS), IBM (BlueMix) itd. Nude blockchain kao uslugu (BaaS) i savršen su primjer decentraliziranog poslovnog primjera.

Krajnji korisnici (u ovom slučaju tvrtke, startupi ili organizacije) ne moraju se brinuti o tome kako funkcionira blockchain i ne trebaju ga postavljati prije nego što počnu raditi na njemu. BaaS također iskorjenjuje potrebu za hardverom, što zauzvrat omogućuje startupovima, tvrtkama ili organizacijama da se usredotoče na svoj razvojni ciklus.

Većina trenutnih blockchain rješenja, uključujući Bitcoin i Ethereum, mogu se poslužiti kao usluga. Jedan takav primjer uključuje EBaas, Ethereum Blockchain as a Service (EBaaS). Uslugom upravlja i pruža je Microsoft u suradnji s ConsenSys.

Želite li saznati više o Blockchain tehnologiji? Pogledajte naš vodič za definiciju blockchaina da biste saznali više o njemu.

Token ekonomija – poslovni model tokena komunalnih usluga

Poslovni model uslužnog tokena prevladava u industriji. Također smo raspravljali ranije u postu gdje pokušavamo razumjeti blockchain poslovni model očima poslovnog modela korisničkog tokena. Trenutno postoji mnoštvo startupa, tvrtki ili web mjesta za e-trgovinu koji koriste blockchain model zasnovan na uslužnim programima. Ripple je također uslužni žeton jer pokreće mrežu i olakšava mrežne aktivnosti na ovaj ili onaj način.

Tvrtke drže neke tokene uslužnih programa, a ostatak puštaju u funkciju mreže. Oni ostvaruju dobit kada se vrijednost komunalnog tokena promijeni. Ideja rada s tokenima može se sažeti riječju “Tokenomics”.

Uslužni program token trebao bi imati tri vrijedne varijable. Na primjer, trebao bi imati odgovarajuću ulogu, značajke i svrhu.

Softverski proizvodi zasnovani na blockchainu

Koncept blockchaina predstavljen je 2009. Međutim, sada je potreba za blockchainom više nego ikad. To znači da veliki stari igrači moraju prije usvojiti blockchain.

Najlakši način da suradnja to učini jest da kupi blockchain rješenje i integrira ga u svoj sustav. To dovodi do blockchain tvrtki koje kreiraju rješenje, a zatim ih prodaju većim tvrtkama. Dokazivanje blockchain tehnologije drugim organizacijama može biti izuzetno profitabilno jer ne samo da će unaprijed dobiti razumno plaćanje. Štoviše, oni će također morati pružiti podršku nakon provedbe.

Još jedan potencijalni razlog za stjecanje softverskog rješenja temeljenog na blockchainu je nedostatak talenta na tržištu. Tvrtke ne žele prolaziti kroz proces stjecanja talenta. Zato im je puno lakše kupiti blockchain rješenje koje odgovara njihovim zahtjevima.

Pogledajte 50 najboljih tvrtki koje koriste blockchain tehnologiju da biste saznali više o tome.

Razvojne platforme

Sveukupna ideja blockchaina još je uvijek u izvornoj fazi. Puno razvoja i istraživanja ide u blockchain jer startupi jedinstveno pokušavaju riješiti probleme. To nas vodi do našeg sljedećeg decentraliziranog poslovnog modela, poznatog kao razvojne platforme.

Tvrtke se danas usredotočuju na razvoj aplikacija koje mogu rezultirati blockchain infrastrukturom. Te se aplikacije mogu posluživati ​​pomoću blockchaina i oblaka do krajnjeg korisnika koji pruža brzi razvoj.

Hyperledger je jedan od primjera koji nudi alate, okvire i smjernice za razvoj blockchaina. Ključ je ovdje brzi razvoj i oni upravo to pokušavaju učiniti.

Naknada za mrežnu naknadu

Još jedan vrlo blockchain poslovni model je da mrežna naknada bude povezana sa samim blockchainom. Ova vrsta poslovnog modela blockchaina odnosi se na oba blockchain rješenja kao što su Ethereum ili dApps koja korisniku naplaćuju malu količinu za različite aktivnosti na mreži. Na primjer, mreža Ethereum naplaćuje programerima Ethereum jer su njihovi dApp postavili uživo. Isto vrijedi i za NEO koji ima naknadu za objavljivanje dApp-a.

Blockchain profesionalne usluge

Posljednji blockchain poslovni model o kojem ćemo razgovarati su profesionalne usluge Blockchain. Te usluge pružaju vodeće tvrtke za razvoj stručnjaka za pokretanje poduzeća ili druge tvrtke kako bi ih pripremili s blockchainom.

Na primjer, tvrtka bi željela da netko izradi njihov prilagođeni blockchain projekt. U tom slučaju mogu angažirati tvrtke poput Deloittea, IBM-a ili drugih da im dovrše projekt.

Ključno je ovdje ne ulagati u hardver, softver ili team building, već izravno koristiti usluge tvrtki koje su usavršile umjetnost blockchain razvoja. Na ovom tržištu možete pronaći i manje igrače.

Sve u svemu, to je izvrstan blockchain poslovni model za nadarene blockchain profesionalce koji žele koristiti svoje vještine za poslovanje.

Postoje i drugi oblici profesionalnih usluga blockchaina. Na primjer, mnoge tvrtke koje pokreću blockchain nude usluge povezane s blockchainom, poput savjetovanja, izrade pravnih dokumenata ili revizije poslovanja.

Čitaj više: Upotreba Blockchaina: Popis 20+ slučajeva upotrebe Blockchain tehnologije

Zaključne misli

Ukratko, blockchain tvrtka uglavnom zarađuje pomoću jedne od sljedećih metoda. Razgovarajmo o njima u nastavku jedan po jedan.

  1. Naknada za mrežu: Tvrtka ili organizacija zarađuje namećući mrežnu naknadu.
  2. Token ekonomija: Uslužni tokeni koriste se za obavljanje različitih aktivnosti na mreži. To je kripto sredstvo koje korisnici trebaju kupiti.
  3. Softverski proizvodi zasnovani na blockchainu: Blockchain tvrtke također mogu zaraditi novac pružajući svoje rješenje drugim tvrtkama.

Poslovni model također može biti kombinacija različitih ideja, a to u potpunosti ovisi o tome što poduzeće želi raditi. Ne postoji čvrsto i brzo pravilo o tome kako poslovni model treba funkcionirati. Tvrtke ili organizacije mogu slobodno eksperimentirati onako kako žele.

Ako želite saznati više o blockchain poslovnim procesima, preporučujemo da se upišete u naš besplatni tečaj blockchaina. Započnite svoje blockchain putovanje odmah sada!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map