Što je DLT (tehnologija raspodijeljene knjige)?

Što je DLT?

Za početak, DLT je kratica od Distributed Ledger Technology. Poznata je i kao “dijeljena knjiga” ili jednostavno raspodijeljena knjiga.

To je digitalni sustav koji omogućava korisnicima i sustavima evidentiranje transakcija povezanih s imovinom. Tehnologija distribuirane knjige pohranjuje informacije na više mjesta u bilo kojem trenutku.

DLT, za razliku od tradicionalnih baza podataka, nema centralno mjesto za pohranu podataka. To je ono što je razlikuje od tradicionalne baze podataka. Značajka decentralizacije također pruža bolju sigurnost, transparentnost i povjerenje stranama koje je koriste.

Dakle, odakle DLT potječe?

U osnovi, DLT potječe iz peer-to-peer (P2P) mreže. U bilo kojoj P2P mreži, vršnjaci međusobno komuniciraju bez potrebe za centraliziranim entitetom. Tehnički je tehnologija raspodijeljene knjige moguća putem peer-to-peer mreže. Konsenzusni algoritam koristi se kako bi decentralizacija funkcionirala.

Trenutno su tehnologije distribuirane knjige vrlo popularne. Napokon, oni mijenjaju zemljišni prostor različitih industrija vani. Jedna od tehnologija koja je pod kišobranom DLT-a je blockchain.

Uskoro ćemo razgovarati o tome.

što je DLT

No, prije nego što krenemo u raspravu o različitim aspektima DLT-a, prvo naučimo o podrijetlu glavnih knjiga.

Porijeklo glavnih knjiga

Najbolji način za definiranje knjiga je opisati ih kao način za pohranu podataka ili transakcija.

U tisućljećima su glavne knjige postojale u papirnatom obliku.


Novom tehnologijom i pristupom glavne knjige su digitalizirane tamo gdje se imovina sada digitalizira kroz detaljan postupak i zatim pohranjuje u mrežu.

Ove su računalne knjige sada srž inovacije jer pružaju industrijama način za rješavanje problema koje nije bilo moguće riješiti tradicionalnim centraliziranim rješenjima.

Trenutno postoji više slučajeva upotrebe tehnologija distribuirane knjige o kojima smo detaljno razgovarali na našoj web stranici 101Blockchains.com.

Također, ako provjerite trenutni scenarij, gotovo svaka usluga vani koristi centralizaciju kao način provjere autentičnosti transakcija u glavnim knjigama. Na primjer, banke su glavni primjeri toga. Međutim, banke sada usvajaju DLT rade na svijetloj budućnosti.

S promjenama u kriptografiji i njenom uvođenju u knjigu knjiga, sada je lako reći da su tehnologije distribuirane knjige spremne za masovno usvajanje od strane potrošača i poduzeća.

Ključne značajke DLT-a

Tehnologija distribuirane knjige ima neke ključne značajke koje je čine jedinstvenom u usporedbi s centraliziranim rješenjima glavne knjige.

Jednostavno rečeno, DLT se najbolje definira kao replicirana, sinkronizirana i replicirana knjiga koja radi na distribuirani način.

Ključne karakteristike uključuju:

 • Nepromjenjiv: Distribuirana knjiga koristila je kriptografiju za stvaranje nepromjenjive i sigurne pohrane. To osigurava da se podaci nakon pohrane ne mogu mijenjati ili mijenjati.
 • Samo dodati: Distribuirane glavne knjige dodaju se samo jer pružaju potpunu povijest transakcija. To se potpuno razlikuje u usporedbi s tradicionalnom bazom podataka u kojoj se podaci mogu mijenjati radi funkcionalnosti. Međutim, to može dovesti do promjena podataka i manipulacija, kako interno tako i vanjski čimbenici.
 • Distribuirano: Sljedeća ključna karakteristika glavne knjige je njena raspodijeljena priroda. Da, ne postoji jedno mjesto na kojem se podaci pohranjuju. Svaki vršnjak ima kopiju knjige u većini DLT-ova vani. Neki DLT-ovi poput Corde pohranili su podatke na druge načine.
 • Podijeljeno: Knjiga nije povezana s jednim jedinim entitetom. Dijeli se između čvorova. Neki čvorovi odgovorni su za cjelovitu kopiju glavne knjige, dok drugi čvorovi imaju samo potrebne informacije kako bi postali funkcionalni i učinkoviti.

Vrste distribuiranih knjiga

Postoje prije svega tri vrste tehnologija raspodijeljene knjige.

 • Dopušteno
 • Dozvoljeno
 • Hibrid

Razgovarajmo ukratko o svakom od njih u nastavku.

Dopušteno

Dopuštene mreže su privatne mreže. Dizajnirani su za rad u zatvorenom ekosustavu gdje korisnik mora dobiti pristup odobren putem KYC postupka.

Korisnici nakon provjere mogu pristupiti značajkama dopuštene mreže ili dopuštenih distribuiranih knjiga. U odobrenoj mreži čvorovi za provjeru valjanosti podižu teške ruke jer su odgovorni za provjeru valjanosti transakcija unutar mreže.

Mreža također može biti dizajnirana da ograniči nekoliko korisnika da imaju ograničen pristup mrežnim funkcionalnostima. Ova je značajka vrlo korisna za tvrtke koje žele iskoristiti blockchain, ali ne žele svoje podatke objaviti svima. Napokon, za tvrtku je važno zaštititi njihove važne poslovne podatke. To je ono što ih čini jedinstvenima i čuvaju tržišnu poziciju od konkurencije.

Dozvoljeno

Sustavi ili mreže distribuirane glavne knjige bez dozvole su javne mreže. Po definiciji, korisnici ne trebaju dozvolu za sudjelovanje u mreži bez dozvola. Distribuirani sustav glavne knjige otvoren je za svakoga za obavljanje transakcija, provjeru valjanosti blokova i ostvarivanje drugih oblika interakcije s mrežom.

Ključ je ovdje sloboda. Najbolji primjer mreže bez dozvole je sam bitcoin. Bila je to prva kriptovaluta koja je koristila blockchain tehnologiju – implementaciju DLT-a. Svatko može poslati bitcoin ili ga primiti. Nema ograničenja na to tko ga može koristiti neovisno o mjestu, zakonima i drugim čimbenicima koji upravljaju načinom na koji se transakcije provode.

Hibrid

Posljednja vrsta DLT-a o kojoj ćemo razgovarati je hibridni sustav raspodijeljene knjige. Kombinira mreže bez dozvola i dozvole i nudi mrežu koja koristi obje.

Hibridni DLT-ovi izvrstan su izbor za tvrtke jer mogu odlučiti koje aspekte sustava žele objaviti, a koje žele zadržati privatnim.

Ako želite pročitati više, pogledajte 4 različite vrste Blockchain tehnologije & Mreže

Uloga konsenzusnog mehanizma

U osnovi bilo koje tehnologije raspodijeljene knjige postoje mehanizmi konsenzusa. Ti su mehanizmi postupci i pravila kojima se uređuje kako čvorovi u distribuiranoj mreži knjiga provjeravaju transakcije.

Još jedna stvar koju DLT tehnologija treba odlučiti koji su čvorovi izabrani u svrhu provjere valjanosti. Dakle, kada se generira novi blok, on bira čvorove i dodjeljuje im zadatak za provjeru valjanosti bloka. Sve se njima upravlja konsenzusnim mehanizmom koji je odabrala distribuirana mreža.

Također, ako mreža nema dozvolu, tada se čvorovi međusobno natječu za provjeru valjanosti bloka.

Neki od popularnih konsenzusnih algoritama uključuju Dokaz o radu, Dokaz o udjelu, Delegirani dokaz o udjelu, bizantska otpornost na greške i tako dalje.

Dokaz o radu (PoW)

Dokaz o radu je najpopularnija. Koristi energetski intenzivna izračunavanja koja rješavaju zagonetku postavljenu mrežom. Vremenom slagalica postaje računski složenija i čvorovima otežava validaciju.

To je problem kroz koji bitcoin trenutno prolazi. Također, ne postoji nijedan čvor koji može izvršiti izračunavanje, pa se stoga računalna snaga kombinira za rješavanje zagonetke.

Zbog toga se nagrada za rješavanje bloka dijeli među različitim igračima, dajući svima poticaj za sudjelovanje u procesu.

Dokaz o udjelu (PoS)

Dokaz uloga kreće drugim putem za rješavanje problema konsenzusa. U PoS-u čvorovi s postojećim ulogom mogu sudjelovati u konsenzusnoj metodi. Ova alternativna metoda energetski je učinkovita i time rješava mnoge probleme s PoW-om.

Dakle, ako korisnik odluči želi li sudjelovati u konsenzusnoj metodi DLT-a koji koristi PoS, tada mora uložiti kako bi sudjelovao.

Postoje i drugi popularni algoritmi konsenzusa. Za više detalja, predlažemo da ovdje pročitate naš detaljni članak na temu: Konsenzusni algoritmi: korijen tehnologije Blockchain.

DLT ekosustav

Da bismo bolje razumjeli tehnologije distribuirane knjige, također moramo naučiti o njezinom ekosustavu. Dakle, postoje četiri različita dijela / aspekta ekosustava tehnologije raspodijeljene knjige. Sadrži sljedeće:

 • Hardver
 • Softver
 • Poslovanje
 • Protokol

Hardver

Što se tiče hardvera, DLT ekosustav treba čvorove koji mogu djelovati kao uređaji za pohranu, poslužitelji ili računala.

Također, čvorovi mogu imati tri modaliteta:

 • Blok koji proizvodi validacijske čvorove → Ovdje blok stvara pune validacijske čvorove. Ti čvorovi tada sudjeluju u metodi konsenzusa i imaju kopiju cijele raspodijeljene knjige, uključujući sve transakcije.
 • Djelomični / svjetlosni čvorovi → Djelomični / lagani čvorovi imaju ograničen popis transakcija što ih čini funkcionalnima i sudjeluje u mreži.
 • Neblokovski proizvode pune validacijske čvorove → U slučaju neblokiranja, oni proizvode pune validacijske čvorove koji ne sudjeluju u procesu konsenzusa. Sadrže i cijelu distribuiranu knjigu sa svim mogućim transakcijama.

Softver

Što se tiče softvera, DLT koristi različite vrste softverskih aplikacija. U softverskom ekosustavu DLT-a možete pronaći programe za pisanje pomoću različitih programskih jezika, uključujući Java, C ++, Rust, Go, JavaScript, Python i tako dalje. Kao što vidite, DLT-ovi nisu specifični za jezik i mogu raditi s bilo kojim programskim jezikom ili alatima na temelju zahtjeva.

Izbor programskog jezika ovisi o slabosti i snazi ​​jezika.

Kada je riječ o aplikacijama pokrenutim na DLT-u, to se može kategorizirati kao dolje:

 • Financijski → Ovdje upravlja i koristi novac
 • Polufinancijski → U ovoj vrsti poslovni proces uključuje novac, ali glavni je fokus na izvršavanju zadataka.
 • Nefinancijski → U ovoj vrsti nema novca, a glavni fokus poslovnog procesa je izvršavanje zadataka.

Poslovni razvoj

Što se tiče aspekta poslovnog razvoja, DLT se mora brinuti o investitorima, korisnicima, korporacijama, programerima i proizvođačima blokova.

Svi dionici moraju koristiti DLT orijentirane aplikacije, usluge i rješenja da bi izvršili svoje zadatke. Na primjer, investitori ulažu u organizaciju osiguravajući potrebna sredstva za stvaranje i upravljanje DLT ekosustavom. Njihov je fokus osigurati dobit od ulaganja i uspjeti u smislu misije ili vizije poslovanja.

Programeri se bave razvojem proizvoda, aplikacija i usluga. To rade pomoću mrežnih i DLT protokola. Oni su također odgovorni za pružanje tehničke podrške.

Proizvođači blokova aktivno sudjeluju u DLT-ovoj konsenzus metodi. Oni su puni čvorovi za provjeru valjanosti i imaju punu kopiju distribuirane knjige.

Na kraju, korporacije koriste DLT za obavljanje svojih poslovnih aktivnosti i pružanje vrijednosti svojim krajnjim korisnicima.

Razvoj protokola

Posljednji aspekt DLT-a o kojem ćemo razgovarati je razvoj protokola. Tu se razvija i njime upravlja protokol DLT-a. Na tome rade akademska zajednica i programeri. Ovaj se sloj brine o načinu interakcije kriptografskih ključeva s mrežom.

Implementacije raspodijeljene knjige

Tehnologija distribuirane knjige vidjela je višestruke primjene tijekom godina. Međutim, postoji nekoliko implementacija koje imaju veći utjecaj od drugih.

Razmotrimo nekoliko od njih u nastavku.

Blockchain

Jedan od glavnih primjera implementacija distribuirane knjige je blockchain!

Blockchain je tehnologija raspodijeljene knjige koja je potresla svijet. 2008. godine Satoshi Nakamoto je svijetu predstavio bitcoin. U svijetu koristi blockchain tehnologiju koja omogućava vršnjacima slanje i primanje digitalne valute bez potrebe za centraliziranim entitetom.

Vršnjaci su upravljali blockchain mrežom.

Kada se transakcija dogodi, ona se dodjeljuje bloku. Da bi potvrdio transakciju, blok tada minira

Da, nepromjenjivost je jedna od ključnih značajki blockchaina.

Još jedna značajka koja blockchain čini tako nevjerojatnom je transparentnost. Transakcije koje se obavljaju putem blockchaina mogu se pratiti i provjeriti ako je potrebno. Vrsta upotrijebljenog blockchaina određuje razinu transparentnosti. Na primjer, privatni blockchain pružit će transparentnost samo korisnicima koji su registrirani na mreži. Svatko izvan mreže neće moći vidjeti transakciju zadržavajući transparentnost ograničenom.

Za javne mreže transparentnost može raditi drugačije.

Na našoj web stranici pokrili smo blockchain u velikim dubinama. Dakle, ako vas zanima više o tome, možete pogledati sljedeće članke.

 • Blockchain za početnike: Vodič za početak rada
 • 6 ključnih značajki blockchaina o kojima morate znati!

Corda

Corda je jedan od zanimljivih DLT projekata otvorenog koda usmjeren na poslovanje. To znači da tvrtkama nudi strogu privatnost pomoću pametnih ugovora, a također koristi DLT s isplativim pristupom.

Corda koristi drugačiji pristup kada su u pitanju transakcije unutar platforme.

Transakcije samo vršnjacima koji sudjeluju u transakciji.

Ovaj pristup štedi puno vremena, energije i troškova kada je u pitanju provjera valjanosti transakcija. I zato je Corda jedno od najboljih DLT rješenja za tvrtke.

Ako želite znati više o Cordi, pogledajte sljedeće članke.

 • Corda Blockchain: vladar financijskih poduzeća
 • Krajnji vodič za Cordu 2020

Ethereum

Ethereum je još jedan nevjerojatan primjer implementacije tehnologije raspodijeljene knjige. Bitcoin, prva kriptovaluta koja je implementirala blockchain tehnologiju. Međutim, nedostajalo mu je savršenstva.

Jedna od tih mana je upotreba konsenzusnog algoritma Proof of Work jer je za izračun i provjeru valjanosti transakcija bilo potrebno puno energije. Ukratko, Proof of Work nije ekološki prihvatljiv.

Ethereum je to popravio pružajući alternativnu metodu konsenzusa poznatu kao Proof of Stake.

Također je uveo pametne ugovore, način automatizacije zadataka unutar mreže. To je također dovelo do decentraliziranih aplikacija koje mogu automatizirati veliki aspekt zahtjeva.

Ako želite znati više o Ethereumu, pogledajte sljedeće članke.

 • Krajnji vodič za Ethereum Smart Contracts
 • 30+ pitanja i odgovora za intervju za Ethereum

Zašto je DLT važan

Tehnologije raspodijeljene knjige su važne. Njihove ključne značajke poput pristupačnosti, neprohodnosti i odgovornosti čine je tako poželjnom za tvrtke vani. To je način vođenja evidencije koji olakšava nepromjenjivost, povjerenje i transparentnost čvorovima koji sudjeluju u procesu. Više pročitajte ovdje.

Zaključak

Nema sumnje da su raspodijeljene knjige budućnost. Uostalom, nudi izvrstan skup značajki za tvrtke vani. Također ima sposobnost rješavanja temeljnih društvenih i ekonomskih problema od kojih svijet trenutno pati.

Pa, što mislite o tehnologijama distribuirane knjige? Mislite li da smo odgovorili na vaše pitanje “Što je DLT?” Komentirajte u nastavku i javite nam.

Slušamo.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map