Tkanina Hyperledger Vs Sawtooth Vs Composer

Želite li razumjeti razliku između Hyperledger Fabric i Sawtooth vs Composer? Provjerimo sada sličnosti i razlike u ovom opsežnom vodiču.

S novom blockchain revolucijom koja se dogodila širom svijeta, zacijelo ste čuli ime Hyperledger. Hyperledger je jedna od najvećih poslovnih blockchain platformi na tržištu. Linux Foundation stoji iza ideje stvaranja konzorcija tvrtki za poboljšanje blockchain tehnologije. Dakle, usporedba tkanine Hyperledger protiv Sawtooth-a i Composera sada je obavezna.

Trenutno imaju puno projekata pod svojim okriljem. Međutim, mnogi od vas zbunjeni su kako se ti projekti međusobno razlikuju.

Dakle, usporedit ćemo ova tri projekta i pomoći vam da ih razlikujete. Dakle, krenimo s objašnjenjem Hyperledger Fabric vs Sawtooth vs Composer!

Upišite se sada: Besplatni tečaj iz osnova blockchaina

Contents

Sadržaj

Poglavlje 1: Tkanina Hyperledger: Pionir Enterprise Blockchaina

Poglavlje 2: Pila Hyperledger: Još jedna Blockchain prekretnica

Poglavlje 3: Tkanina Hyperledger Vs Sawtooth

Poglavlje 4: Hyperledger Composer: Razvojni alat

Poglavlje 5: Tkanina Hyperledger Vs Sawtooth Vs Skladatelj: Sve usporedbe

Poglavlje 6: Zaključak

Poglavlje 1: Tkanina Hyperledger: Pionir Enterprise Blockchaina

Što je Hyperledger tkanina?

Prema službenoj dokumentaciji, Hyperledger Fabric jedan je od projekata otvorenog koda u okviru poduzeća blockchain konzorcija tvrtke Hyperledger. Kako je Hyperledger uvijek promovirao suradničko okruženje, svi projekti u okviru njega krajnji su rezultat suradnje.

U svakom slučaju, Hyperledger Fabric je poslovna blockchain platforma s glavnim knjigama, standardima, protokolima, kontaktima kao i sve druge platforme.

Međutim, ovdje ćete pronaći razlike s tipičnom blockchain platformom. U stvarnosti, ova platforma zapravo nije javna, već je ovlaštena.

Dakle, ovdje nitko neće moći dobiti ulaznicu. S druge strane, mreža bi nudila ulaz samo kada je korisnik za nju ispravno provjeren. Dakle, to može biti savršena platforma za interno umrežavanje za poduzeća.

Poduzetničke tvrtke mogu zadržati sve uljeze i pustiti sustav samo svojim zaposlenicima. U svakom slučaju, platforma nudi ogromne mogućnosti za tvrtke.

Štoviše, dolazi s MSP-ima, mogućnostima priključenja, više formata glavne knjige i protokolima konsenzusa. Stoga se događa da nudi veliku fleksibilnost. Ako pogledate dokumentaciju o tkanini Hyperledger, možete saznati više o tome.

Prijeđimo na sljedeći dio ovog Hyperledger Fabric vs Sawtooth vs Composer vodiča za usporedbu.

Želite li znati više o tkanini Hyperledger? Pogledajte naš krajnji vodič o tkanini Hyperledger odmah!

Osnovne prednosti tkanine Hyperledger

Prije nego što prijeđemo na usporedbu, provjerite neke od bitnih blagodati ove platforme.

 • Otvoreni izvor

Pa, prvo dođite do open-source značajke ove platforme. To znači da ga svatko može slobodno koristiti. Oni čak imaju sve kodove i datoteke učitane na GitHub da biste im mogli pristupiti. Dakle, to je ogroman plus za svakoga.

Još jedan važan čimbenik ove platforme je da ima bilo kakve zaključke dobavljača. Dakle, u slučaju da imate jak razvojni tim, možete jednostavno koristiti kôd i mijenjati ga prema svojim potrebama.

Štoviše, s obzirom na to da je riječ o otvorenom izvoru, bilo koja vrsta pogreške unutar sustava rješava se prilično brzo.

 • Pogodno za industriju širokog spektra

Trenutno u tutorijalu Hyperledger Fabric možete vidjeti da je idealan za bilo koju vrstu industrije. Dakle, to znači da je apsolutno fleksibilno ići s vašom tvrtkom bez obzira o kojoj se vrsti radi. U stvarnosti, već ga mnogi sektori koriste sa sve većom popularnošću.

Dakle, korištenje u vašoj tvrtki neće biti ni problem. U svakom slučaju, trenutno je najpopularniji u upravljanju lancem opskrbe, Internetu stvari, bankarstvu, medijima, zdravstvu, osiguranju, vladi i mnogim drugima.

 • Kodeks kvalitete

Još jedan izvrstan faktor ove platforme je taj što su svi kodovi vrhunske kvalitete. Uz to, osiguravaju da svi kodovi pažljivo promatraju prije finaliziranja. U svakom slučaju, fokus uglavnom ide na kvalitetu, a ne na količinu.

Vidjet ćete da većini Hyperledger projekta treba strašno puno vremena da izađe na tržišta. U stvarnosti, ako vidite tutorial Hyperledger Fabric, vidjet ćete da je već među njima.

Dakle, možete pretpostaviti da ćete dobiti najkvalitetniji izlaz s ove platforme u usporedbi s tradicionalnim.

 • Veća učinkovitost

U usporedbi sa svim ostalim platformama na tržištu, Hyperledger Fabric nudi najučinkovitije rezultate. U stvarnosti, struktura platforme prilagođena je ovoj vrsti rezultata. Ali kako to uspijeva?

Pa, zapravo razdvaja transakciju od drugog postupka naručivanja ili obveza. Također, svi čvorovi u sustavu rade prema različitim zadacima. Ovaj postupak raspoređuje sva mrežna opterećenja među čvorovima.

Dakle, platforma promiče učinkovit izlaz jer ne treba puno vremena za dovršavanje svakog zadatka.

 • Modularni dizajn

Još jedna velika prednost ove platforme je modularna struktura. Pa, ova značajka nije neuobičajena za sve Hyperledger projekte. Međutim, ovaj zbraja puno funkcija u sustavu. Kako? Pa, s modularnim dizajnom možete jednostavno priključiti bilo koju značajku i koristiti je.

Štoviše, možete koristiti i različite konsenzusne algoritme. Zajedno s protokolima konsenzusa, upravljanje identifikacijama ovdje je i raznovrsnije. Dakle, pomoću ove platforme možete stvoriti mrežu prikladnu za vašu tvrtku.

Čitaj više: Hyperledger: Enterprise Blockchain

Arhitektonski model tkanine Hyperledger

Imovina

Unutar arhitekture sve može biti prednost. Na primjer, ako je bilo koji objekt opipljiv ili nematerijalno, smatrat će se imovinom. U stvarnosti, platforma nema vlastiti izvorni materijal kao druge platforme.

Ali ako vam treba, ovdje možete od bilo čega napraviti prednost. Ali u stvarnom svijetu bunar mora imati fizičku vrijednost.

 Lančani kod

Blockchain platforma bez poslovne logike izgleda nepotpuna, zar ne? Zbog toga Hyperledger Fabric nudi Chaincode kao poslovnu logiku platforme. Pomoću lančanog koda možete definirati sredstvo i druge njegove izmjene prije obavljanja transakcije.

Štoviše, za proširenje učinkovitosti, lančani kod radi odvojeno od naloga za transakciju. A ovaj postupak također povećava sigurnost.

 Knjiga

Pa, knjiga je očito prijeko potreban dio ove platforme. Svaka transakcija u mreži prijavljena je u knjigu. Štoviše, knjiga je nepromjenjiva i tako nitko ne može promijeniti vrijednost nakon što se prijavi.

Da bi vam pomogao dalje, dolazi s SQL upitom. U stvarnosti, SQL upit pomaže filtrirati kroz knjigu i dati vam željeni rezultat.

 Identitet

Kako je odobren, potrebna mu je solidna usluga upravljanja identitetom. A Hyperledger tkanina nudi uslugu upravljanja članstvom za razvrstavanje identiteta. Korištenjem ove usluge možete pohraniti sve identitete koji mogu ući na platformu.

Također možete ograničiti identitete na različite dijelove mreže prema njihovom naslovu.

Čitaj više: Slučajevi upotrebe tkanina Hyperledger i studije slučaja

 Povjerljivost i privatnost

Pa, uz pomoć ovlaštene mreže dobivate privatnost i povjerljivost. Ova su dva čimbenika zaista bitna u poduzećima. Dakle, možete pokrenuti privatnu transakciju sa željenom stranom. Također možete odabrati da svoju povjerljivu transakciju sakrijete od cijele mreže.

Međutim, ne zaboravite da će, bez obzira koliko su vaše transakcije privatne, ona i dalje biti na glavnoj knjizi.

Sigurnosni protokoli

Sigurnosni protokoli platforme su masivni. Kako bi bili sigurni da nitko ne može pristupiti vašim osjetljivim informacijama, nudi slojeve sigurnosti i sprečava svaki cyber napad.

Nadalje, mehanizmi šifriranja na mreži prilično su napredni i relativno ih je teško provaliti.

Dakle, ako se vaša tvrtka bavi problemima kibernetičkih napada, možete provjeriti ovu platformu kako biste je zaštitili.

 Konsenzus

Trenutno Hyperledger Fabric koristi Kafku kao glavni protokol konsenzusa na mreži. Nažalost, to je samo tolerancija kvara, a ne bizantska tolerancija kvara. Dakle, u slučaju bilo kakve neučinkovitosti u sustavu, algoritmi će ih prikazati kao pogreške u padu.

Osim ovih, platforma omogućuje BFT algoritme za uslugu naručivanja. Osim Kafke, Solo je također konsenzusni algoritam na kanalu. Ali koriste ga samo programeri i nije prikladan za skaliranje.

S druge strane, protokol konsenzusa Raft prilično je drugačiji protokol. Relativno je nov i slijedi strukturu tipa vođa-sljedbenik. Međutim, nije ni BFT, već CFT.

Provjerimo sljedeći dio ovog Hyperledger Fabric vs Sawtooth vs Composer vodiča za usporedbu.

Poglavlje 2: Pila Hyperledger: Još jedna Blockchain prekretnica

Što je pila Hyperledger?

Prema službenoj dokumentaciji, Hyperledger Sawtooth je još jedan projekt otvorenog koda u sklopu poduzeća blockchain konzorcija tvrtke Hyperledger. Prilično je slična tkanini Hyperledger. Međutim, više je usmjeren na razvoj decentraliziranih aplikacija.

Štoviše, čini se da je dizajn super besprijekoran kako bi ga učinio lakšim za korisnike za poduzeća.

Nadalje, kako bi se osiguralo da razvoj aplikacija teče nesmetano, razvojni sloj je odvojen od temeljnog.

Dakle, u slučaju bilo kakvih problema, osnovni sustav ostat će netaknut bez obzira na sve. Također, sve veće opterećenje sloja za razvoj aplikacija neće utjecati i na performanse jezgrenog sustava.

Još jedan veliki plus ove platforme je podrška više programskih jezika. Za razvoj aplikacija možete koristiti bilo koji programski jezik. Međutim, za to nećete morati imati eksplicitno znanje o temeljnom sustavu.

Zato je slučaj da je primjer Hyperledger Sawtooth prikladniji za razvoj blockchain aplikacija. Također možete pogledati dokumentaciju Hyperledger Sawtooth da biste saznali više o tome.

U svakom slučaju, prijeđimo na sljedeći dio u ovom vodiču Hyperledger Fabric vs Sawtooth vs Composer.

Čitaj više: Pila Hyperledger: Blockchain za posao

Značajke pile Hyperledger

Razvoj aplikacija ugodan

Kao što smo ranije rekli, domena aplikacije nije povezana s jezgrom sustava. Dakle, olakšava razvoj aplikacija odvajanjem domene aplikacije od jezgrenog sustava. Štoviše, primjer Hyperledger Sawtooth također nudi apstrakciju pametnih ugovora.

U ovom, programeri mogu odabrati željeni jezik za pisanje pametnog ugovora. Nadalje, aplikacija može biti VM pametnog ugovora ili poslovna logika.

U stvarnosti obojica mogu čak i zajedno postojati.

Značajke dozvole

U stvarnosti je platforma Sawtooth namijenjena rješavanju svih ograničenja koja dolaze s privatnom mrežom. Da bi riješio problem, nudi odvojene mogućnosti odobrenja za klastere čvorova u sustavu.

Štoviše, niti jedan centralizirani čvor ne može propustiti bilo koju vrstu povjerljivih podataka u vanjski svijet. Nadalje, uz pomoć odobrenja, svakom čvoru se daju različite vrste odobrenja. Dakle, čvorovi bez ikakvih odobrenja ne mogu ući niti vidjeti bilo koji dokument za koji ne bi trebali.

 Privatna mreža

Još jedan sjajan aspekt ove platforme je ograničenje neovlaštenih korisnika. Ne samo da ograničenje podrazumijeva unutar mreže, već tijekom prijave, čvorovi moraju imati odgovarajuću identifikaciju. To znači da bilo tko bez ikakvog odgovarajućeg identiteta na mreži ne može ući u mrežu.

Štoviše, ovo pomaže ojačati i sigurnosni sustav platforme. Bilo koja neovlaštena aktivnost je također lako otkriti.

 Izvršenje paralelne transakcije

Hyperledger Sawtooth promiče paralelne transakcije umjesto serijske transakcije. Paralelno izvršavanje transakcija štedi puno vremena. U stvarnosti, serijske transakcije povećavaju opterećenje mreže i zauzimaju puno energije.

Ali s Sawtoothom je ovu situaciju lako izbjeći.

 Modularna struktura

Modularna struktura je također još jedna sjajna karakteristika ove platforme. Pomoći će vam da dodate bilo koju značajku koju želite u mrežu. Dakle, relativno osigurava da ćete dobiti prilagođeniji osjećaj za svoje potrebe poduzeća.

Sad ćemo pogledati elemente ove platforme u ovom vodiču Hyperledger Fabric vs Sawtooth vs Composer.

Također pročitajte: Enterprise Blockchain: industrijska transformacija

Elementi arhitekture pile Hyperledger

Sustav događaja

Sustav za odzračivanje apsolutno je potreban za mrežu. Nadalje, podržava stvaranje događaja i njihovo emitiranje na čvorove. Dakle, s tim se aplikacije mogu pretplatiti na događaje koji se događaju u blockchainu. Također, prenesite podatke i na druge čvorove.

 Projekt integracije Sawtooth-Ethereum (Seth)

Uz pomoć ovog elementa možete stvoriti interoperabilnost platforme Ethereum i platforme Sawtooth. Nadalje, EVM možete koristiti i uz pomoć Setha.

 Uključivi algoritmi konsenzusa

Konsenzus u Hyperledger Sawtoothu puno je fleksibilniji od ostalih platformi. U stvari, nudi priključive konsenzusne protokole koji pomažu povećati razinu sigurnosti i razinu učinkovitosti sustava.

Još jedan izvrstan faktor ove platforme je taj što omogućuje više konsenzusa u jednoj blockchain platformi. U stvarnosti to znači da za različite zadatke možete koristiti različite protokole konsenzusa. Na primjer, možete koristiti algoritam “A” za transakcije i algoritam “B” za pametne ugovore.

U konačnici će ovisiti o tome koja vam kombinacija najbolje odgovara. U svakom slučaju, Proof of Elapsed Time je uglavnom popularan na ovoj platformi kao BFT. Ostali konsenzusni algoritmi uključuju –

 • Devmode
 • PBFT
 • POET CFT
 • Splav

 Modeli transakcijskih obitelji

Mreža pruža neke modele obitelji transakcija –

Obitelji transakcija velik su dio ove platforme. Bez obitelji transakcija mreža uopće neće funkcionirati. Nadalje, slobodni ste implementirati prilagođenu obitelj transakcija kako biste jasnije definirali zahtjeve.

Međutim, vodič Hyperledger Sawtooth nudi neke modele podataka za obitelji transakcija koje možete koristiti. Ovi su –

 • Obitelj transakcija BlockInfo: Ovu možete koristiti za pohranu podataka o povijesnim blokovima.
 • Obitelj transakcija identiteta: Ovaj obrađuje sve podatke o odobrenjima za validatore i transaktore, zajedno s njihovim javnim ključevima.
 • Obitelj transakcija IntegerKey: Možete ga koristiti za testiranje bilo koje postavljene knjige.
 • Obitelj transakcija registra registra valjanosti: U stvarnosti, ova obitelj omogućuje način za dodavanje validatora u mrežu.
 • Postavke Obitelj transakcija: Ovim ćete dobiti referentni model implementacije za zadržavanje postavki konfiguracije na lancu.
 • Obitelj transakcija male banke: U stvarnosti, ovaj možete koristiti za analizu performansi i referentno testiranje sustava.
 • Obitelj XO transakcija: Pa, ovaj će vam omogućiti da igrate igru ​​tik-tak s drugim korisnikom.

Sjajno, sad kad znate sve o ove dvije platforme, pogledajmo kako će se usporediti u ovom vodiču Hyperledger Fabric vs Sawtooth vs Composer.

Saznajte više o poslovnom Ethereumu iz našeg ekskluzivnog vodiča da biste saznali više o Ethereum virtualnom stroju.

Poglavlje 3: Tkanina Hyperledger Vs Sawtooth

Pa, tkanina Hyperledger vs Sawtooth Lake trenutno je jedna od diskutabilnih tema na Internetu. Obje ove platforme izvrsne su za poduzeća, ali koja je značajna razlika između ove dvije platforme?

Za to ću opisati točke jednu po jednu. Pa, provjerimo što je to u ovom vodiču Hyperledger Fabric vs Sawtooth vs Composer.

 • Razina dozvole

Pa, svi znamo da je Hyperledger tkanina dozvoljena platforma. U stvarnosti to znači da neke čvorove možete dopustiti, a neke čvorove ograničiti prema potrebi sustava. Očito je da u poduzetničkom scenariju ne želite da konkurencija uđe u interni mrežni sustav.

S druge strane, Hyperledger Sawtooth je također ovlaštena mreža. Međutim, također podržava scenarije bez dozvole.

Nadalje, ako želite, možete jednostavno konfigurirati platformu da radi kao javna platforma. To je nešto što je u tkanini nemoguće. I to je primarna razlika između tkanine Hyperledger i jezera Sawtooth.

 • Konsenzusni algoritam

Sljedeća značajna razlika između Hyperledger Fabric i Sawtooth Lake je algoritam konsenzusa. Trenutno Hyperledger tkanina koristi samo Kafku i druge algoritme temeljene na CFT-u. U stvarnosti, tolerancija na padove nije tako robusna kao BFT. Uz Kafku, tu su i Solo i Raft.

S druge strane, Sawtooth Proof of Elapsed Time, drugačiji format konsenzusnog algoritma. Ovaj je u svakom pogledu daleko superiorniji od Kafke. Štoviše, također podržava Devmode, PBFT, PoET CFT i Raft.

 • Podpora toleranciji bizantske greške

Pa, ovo je jedna od glavnih razlika Hyperledger tkanine u odnosu na Sawtooth Lake. Svi algoritmi konsenzusa aktivni u Fabric-u nisu u stanju pružiti podršku za bizantsku grešku. U stvari, svi algoritmi nude samo toleranciju na pad sustava. Trenutno još uvijek nema BFT podrške za Fabric.

S druge strane, Hyperledger Sawtooth dolazi s podrškom za bizantijsku toleranciju na greške. Njihov glavni algoritam PoET je BFT. S druge strane, PBFT je također još jedan algoritam koji radi u Sawtoothu. Dakle, u ovom je slučaju Sawtooth puno superiorniji od Fabric-a.

 • Tehnologija pametnih ugovora

Prelaskom na sljedeću Hyperledger Sawtooth vs točku usporedbe tkanina, dobit ćemo pametne ugovore. Pa, pametni ugovori su oblik poslovne logike. Da bi ga zadržao u mreži, Fabric nudi sličnu poslovnu logiku nazvanu Chaincode.

U stvarnosti, Chaincode upravlja svim upravljanjem imovinom i logičkim izvršavanjima na mreži. Međutim, pomislili biste da Sawtooth nudi sličnu značajku.

Pa, tehnologija pametnih ugovora nudi obitelji transakcija koje se mogu brinuti o poslovnoj logici i ostalim aspektima mreže. Štoviše, uz pomoć ovih porodica transakcija postaje mnogo lakše rukovati poslovnom logikom.

Želite znati razliku između tkanine i pile? Saznajte više o njihovim razlikama iz našeg vodiča o Hyperledger Sawtooth vs. Tkanina sada!

 • Vrsta pametnog ugovora

Pa, za tip pametnog ugovora u Hyperledger Fabric dobivate njegovu instaliranu verziju. Dakle, odabir vlastitog jezika pametnog ugovora ovdje je malo ograničen. Štoviše, ograničeni ste na prilagodbu za samo nekoliko jezika, a ne previše.

S druge strane, Sawtooth nudi i instalirane i mrežne transakcije pametnih ugovora. U stvarnosti to znači da možete stvoriti vlastiti osobni pametni ugovor s bilo kojim jezikom koji želite. Nakon toga možete ga pripremiti za pametni ugovor.

 • Podržani jezik pametnog ugovora

Još jedna velika razlika Hyperledger Sawtooth vs Fabric je podrška za pametne ugovorene jezike. Trenutno Fabric podržava samo dva programska jezika JavaScript i Golang. Ako želite koristiti bilo koji drugi programski jezik za pametne ugovore, ne možete.

S druge strane, Sawtooth podržava puno programskih jezika kao što su Rust, JavaScript, Go ili Python. Štoviše, uz pomoć Setha, čak možete koristiti i Solidity. Osim ovih, u toku je podrška za više programskih jezika. Dakle, dobit ćete veću fleksibilnost u Sawtoothu.

 • Obrada transakcija

Za sljedeću usporedbu Hyperledger Sawtooth vs Fabric prijeći ću na obradu transakcija. U Fabric ćete vidjeti da se sva obrada transakcije vrši pomoću podržavajućih kolega i usluga naručivanja. U stvarnosti su ove dvije vrste čvorova zadužene za obradu svih transakcija.

Ali u vodiču Hyperledger Sawtooth, problem se drastično mijenja. Ovdje ne postoji usluga naručivanja ili podržavanja vršnjaka, već valjani validati koji brinu o procesu.

Štoviše, zadaci oba ova čvora posve su različiti.

Također pročitajte: Hyperledger Fabric 2.0: Blockchain sljedeće generacije

 • Državna pohrana

U svakom blockchainu mora postojati ažurirana opcija državne memorije. Bez toga mreža ne može znati kakvo je trenutačno stanje mreže za potpuno pokretanje konsenzusnih protokola. Dakle, za to imaju skladišni prostor koji koriste. U Fabric-u su sva ažuriranja blockchain mreže pohranjena u bazama podataka CouchDB ili leveldb.

Ali u Sawtoothu je državna pohrana središnja baza podataka lmdb. I ovo je još jedna razlika između Hyperledger Sawtooth i Fabric.

 • EVM podrška

To je jedna od glavnih razlika između ove dvije platforme. U stvarnosti, upotreba Setha omogućuje Sawtoothu da iskoristi Ethereum značajke na svojoj platformi. Dakle, uz pomoć Setha možete dobiti EVM podršku, što je velika stvar za programere.

S druge strane, Fabric zapravo nema nijednu Seth značajku. Dakle, nije u mogućnosti podržati EVM.

 Tabela usporedbe pila Hyperledger i tkanine

 TKANINEAWTOOTH
RAZINA DOZVOLE Dopušteno Dopušteno i bez dozvole
ALGORITAM KONSENZUSA Uglavnom koristi Kafku, podržava i druge algoritme Uglavnom koristi Proof of Elapsed Time, podržava i druge algoritme
BFT POTPORA Ne, podržava samo toleranciju greške pri padu Da, podržava bizantsku toleranciju na greške
TEHNOLOGIJA PAMETNOG UGOVORA Lančani kod Transakcijske obitelji
PAMETNI TIP UGOVORA Instalirano Na lancu i instaliran
PODRŽAN PAMETNI JEZIK UGOVORA Golang ili JavaScript Rust, JavaScript, Go ili Python; Podržava Solidity koristeći Seth
OBRADA TRANSAKCIJE Odobravanje vršnjaka i usluge naručivanja Provjerivači
DRŽAVNA SKLADIŠTA CouchDB ili leveldb Središnja baza podataka lmdb
EVM PODRŠKA Ne Da (putem Setha)

Pogledajmo što je Hyperledger Composer u ovom vodiču Hyperledger Fabric vs Sawtooth vs Composer.

Želite implementirati platforme temeljene na blockchainu? Pogledajte naš krajnji vodič o tome kako odmah implementirati blockchain!

Poglavlje 4: Hyperledger Composer: Razvojni alat

Što je Hyperledger skladatelj?

Prema službenoj dokumentaciji, Hyperledger Composer je blockchain projekt u sastavu Hyperledger Company. Također, nije poput bilo kojeg drugog projekta o kojem smo do sada razgovarali. To je prilično jedinstven pristup evoluciji blockchaina. U stvarnosti uglavnom nudi skup alata i razvojni okvir za implementaciju blockchain aplikacija.

Primarna svrha Hyperledger Composera je ubrzati vrijeme kako bi se osiguralo da više blockchain projekata bude jedno tržište. Obično je za potpuno provođenje blockchain platforme potrebno relativno dugo vremena. To obeshrabruje mnoga poduzeća.

Zbog toga možete upotrijebiti tutorial Hyperledger Composer za brzu implementaciju blockchain rješenja. Štoviše, pomoći će u provedbi slučajeva korištenja u sažetom roku. Štoviše, možete pogledati službenu dokumentaciju da biste saznali više o skladatelju Hyperledger.

Bilješka: Nažalost, skladatelj je zastario. Dakle, nema više novih ažuriranja ovog projekta.

Raspravljamo samo o značajci ovog projekta prije nego što je zastario.

Čitaj više: Hyperledger Composer: Izgradite svoj Enterprise Blockchain

Značajke Hyperledger Composera

 • Jednostavan jezik za modeliranje

Pomoću razvojnog alata dobit ćete različite jezike za modeliranje. To će vam pomoći s lakoćom stvoriti bilo koju vrstu poslovne logike. Štoviše, definiranje poslovne mreže s njezinim namjenskim jezikom za modeliranje vrlo je jednostavno. Sve njihove skriptne transakcije su na JavaScript-u.

A JavaScript je trenutno jedan od najpopularnijih programskih jezika na svijetu. Dakle, s nalazom bi odgovarajući tim za razvoj ovog alata bio lak.

 • Brzi POC za višekratnu upotrebu

Dokaz koncepta jedno je od glavnih pitanja kada je riječ o blockchain projektima. Mnoga poduzeća traže druge pružatelje usluga da smisle blockchain dokaz koncepta za svoju tvrtku. Međutim, ovdje ćete s vodičem za Hyperledger Composer dobiti POC-ove koji se mogu vrlo lako ponovno koristiti i prilagoditi.

U stvari, umjesto tjedana, aplikaciju možete razviti za nekoliko sati. Sve aplikacije bile bi spremne za proizvodnju. Nije li to strašno?

 • Integracija podataka

Sljedeće je glavno pitanje integracija postojećeg sustava s novim. Očito je da onaj koji imate trenutno radi na naslijeđenoj mreži. Ali promjena cijele mreže zahtijeva puno vremena i resursa, a to bi potencijalno moglo štetiti i vrijednosti marke.

Ali Loopback možete koristiti za povezivanje postojećeg sustava s blockchainom na Hyperledger Composeru. Štoviše, super je jednostavno i traje jako manje vremena od tradicionalnih metoda.

Čitaj više: Blockchain dokaz koncepta: Vodič za POC za poduzeća

Poglavlje 5: Tkanina Hyperledger Vs Sawtooth Vs Skladatelj: Sve usporedbe

Tkanina Hyperledger Vs Composer

Pa, prije svega, Hyperledger tkanina vs Composer je potpuno drugačiji aspekt. U stvarnosti se oba ova projekta međusobno jako razlikuju. Jedna od značajnih razlika između tkanine Hyperledger i Composer je u tome što je Fabric okvir, a Hyperledger Composer alat.

Dakle, s Hyperledger Composer možete stvoriti novu platformu okvira sličnu Hyperledger Fabric. Ali s Fabricom to ne možete učiniti. Štoviše, trenutno Hyperledger Composer podržava samo Fabric i nijednu drugu blockchain platformu.

To znači da pomoću alata možete razviti platformu Hyperledger Fabric samo u skladu s vašim zahtjevima. Pa, možete prilagoditi i Fabric, ali s Composerom možete jednostavno izgraditi vlastitu platformu.

Druga razlika između Hyperledger tkanine i Composer-a je ta što koristi značajku Fabric za stvaranje nove platforme. Ali Fabric ne koristi Composer za bilo kakve prilagodbe.

Za Hyperledger skladatelj u odnosu na tkaninu, Fabric ima knjigu knjiga, strukturu čvora, lančani kod, proces transakcije i još mnogo toga. Ali u Hyperledger composer vs Fabric, Composer vam omogućuje da se upoznate s razvojnim alatima.

Ukratko, radi Hyperledger skladatelja vs Fabric-a, morat ću reći da su oboje potpuno različite stvari i nemaju zajedničko tlo za usporedbu.

Upišite se sada: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Hyperledger Sawtooth Vs Composer

Usporedba Hyperledger Sawtooth vs Composer bila bi prilično slična Hyperledger kompozitoru protiv Fabric. Zašto? Pa, zato što isto vrijedi i ovdje. Hyperledger Sawtooth zapravo je okvir, spreman za poslovnu upotrebu.

Uz Sawtooth možete postići učinkovitost i sigurnost. Štoviše, to je aktivna platforma na kojoj čvorovi mogu izvršavati transakcije i provjeriti valjanost. Dakle, nećete trebati razvijati vlastitu platformu Sawtooth da biste je koristili.

S druge strane, u Hyperledger Composer vs Sawtoothu vidjet ćete da je Composer samo alat za razvoj. Ne postoji okvir spreman za poduzeće za upotrebu niti bilo koji čvor koji je dostupan. Štoviše, nudi neke POC-ove da biste imali prednost, ali to je to.

Ukratko, u usporedbi Hyperledger Composer vs Sawtooth, Composer je samo skup alata koji vam mogu pomoći u razvoju blockchain mreže.

Međutim, morao bih reći da postoji velika razlika između Fabric vs Composer i Hyperledger Composer vs Sawtooth. A to jest, Composer trenutno ne podržava Sawtooth. Dakle, čak i ako koristite ovaj alat, ne možete sami razviti Sawtooth.

Da rezimiramo usporedbu Hyperledger Sawtooth i kompozitora, oba su ova projekta potpuno različita – okvir i alat.

Čitaj više: Popis više od 20 slučajeva upotrebe Blockchain tehnologije

Tkanina Hyperledger Vs Sawtooth Vs Composer

Usporedba tkanine Hyperledger Vs Sawtooth Vs Composer relativno je različita. Isprva imamo dva glavna okvira – Fabric i Sawtooth. S druge strane, imamo alat – Composer.

Za Fabric i Sawtooth oboje imaju puno sličnosti. Ali Sawtooth može biti i javni blockchain, nešto što Fabric nikada ne može biti.

Također, može podržavati Ethereum Virtual Machine koji Fabric ne podržava. U svakom slučaju, Fabric dolazi s robusnim sustavom za upravljanje članstvom, nečemu što Sawtoothu nedostaje. Ali kako bi se suprotstavio, Sawtooth može podržati BFT protokole konsenzusa.

U svakom slučaju, kada je riječ o Hyperledger Sawtooth vs Composer, tu je glavni problem. Iako je Composer samo alat, podržava Fabric, ali ne podržava Sawtooth.

U stvarnosti, ovo daje Hyperledger Fabric veliki poticaj jer joj treba manje vremena za razvoj. S druge strane, Sawtoothu treba još vremena za raspoređivanje. Dakle, ne možete ga brzo implementirati kao što biste mogli s Fabricom.

Dakle, s Hyperledger Composer vs Sawtooth možete vidjeti zašto se Fabric trenutno toliko koristi u svijetu.

Da rezimiram usporedbu Hyperledger Fabric Vs Sawtooth Vs Composer, morat ću reći da su svi Hyperledger projekti, ali dva od njih su malo različiti okviri. S druge strane, jedan od njih je alat koji možete koristiti za postavljanje blockchain mreža.

Poglavlje 6: Zaključak

Pa, došli ste do krajnje točke ovog vodiča Hyperledger Fabric vs Sawtooth vs Composer. Pokušali smo ponuditi svaki pojedini aspekt ove usporedbe. Dakle, trebali biste znati koje su primarne razlike između ova tri projekta pod Hyperledgerom do sada.

U stvarnosti su Fabric i Sawtooth izuzetno bitni za poboljšanje blockchain tehnologije. Štoviše, sva ova tri projekta nude nešto novo u tehnologiji. I tako, sudeći po razlikama, možete odabrati i ono što odgovara vašoj tvrtki.

Ali kao što znate, Composer je samo alat i trenutno je zastario. Međutim, može ponuditi i jednostavnu metodu za stvaranje Fabric platformi. Ali nećete dobiti nikakvu dodatnu podršku da biste je koristili. Dakle, imajte to na umu i započnite transformaciju.

Ako ste tek početnik i želite saznati više o blockchain tehnologiji, preporučujemo da provjerite naš besplatni tečaj blockchaina da biste odmah započeli putovanje!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me