Slučajevi upotrebe hiperledžera i studije slučaja

Tražite li najbolje primjere korištenja Hyperledgera? Ako to učinite, onda ste došli na pravo mjesto. U ovom ćemo članku istražiti Hyperledger pregledavajući njegove slučajeve upotrebe. 

Hyperledgerom upravlja Linux Foundation. Cilj im je poboljšati usvajanje poslovnih blockchaina suradnjom otvorenog koda iz cijelog svijeta.

Hyperledger je krovni projekt. To znači da se sastoji od više projekata, uključujući knjižnice, alate i okvire za implementaciju blockchaina na razini poduzeća.

Neki od najpopularnijih projekata unutar kišobrana Hyperledger uključuju sljedeće.

 • Hyperledger-Tkanina
 • Hiperledger-Indy
 • Hyperledger-Caliper

I tako dalje.

To također znači da ćemo navesti slučajeve upotrebe Hyperledger Fabric, Hyperledger Iroha slučajeve upotrebe, Hyperledger Indy slučajeve upotrebe i tako dalje!

Očito je da je Hypereledger pogodan za poslovnu upotrebu što uključuje stvaranje i upravljanje odobrenim mrežama. Dopuštena mreža nudi bolju skalabilnost, razinu povjerenja i performanse.

Povrh toga, dozvoljena mreža može se učinkovito koristiti za stvaranje digitalnog identiteta koji će osigurati da se za sve koji se pridruže mreži izvrši odgovarajući KYC. 

Također pročitajte,

 • Hyperledger Cactus: novi okvir Hyperledger-a
 • Povijest hiperledžera: sve što trebate znati

U svakom slučaju korištenja spomenut ćemo projekt za koji je primjenjiv. Započnimo.

Slučajevi upotrebe hiperleđera

Lanac opskrbe za farmaceutske proizvode

Jedan od najočitijih i najistaknutijih slučajeva upotrebe Hyperledgera je opskrbni lanac. Na primjer, farmaceutski proizvodi mogu koristiti Hyperledger za stvaranje blockchain mreže koja može preuzeti potpunu kontrolu nad opskrbnim lancem.


Svaki lijek koji napusti proizvođača registriran je u opskrbnom lancu prema postavljenim standardima, a informacije se dijele među dionicima i krajnjim korisnicima kako bi mogli pratiti svaki njegov korak. To naravno uklanja lažne lijekove iz lanca.

IBM je jedna od prvih tehnoloških tvrtki koja gradi nekoliko novih blockchain poslovnih sustava. U tu svrhu koriste tkaninu Hyperledger.

Za sada su udruženi s kineskim konglomeratom Sichuan Hejia za izgradnju platformi lanca opskrbe temeljenih na blockchainu. Čineći to, trgovci različitih veličina u Kini moći će dobiti pristup ispravnom kreditnom sustavu, a ne oslanjati se na manje uspostavljeni sustav kreditne procjene pun rizika..

Korištenjem DLT mreže moći će brže primati plaće bez potrebe da čekaju dva ili tri mjeseca da bi dobili plaću.

Blok lanac Hyperledger moći će šifrirati zapise o trgovanju i također pratiti lijekove. Također će pružiti transparentnost koja je potrebna kako bi se osiguralo povjerenje među korisnicima. 

Trgovinske financije

Trgovinsko financiranje je još jedan sektor na koji će istinski utjecati ekosustav Hyperledger. Očito je da mnoge koristi od upotrebe DLT-a u financiranju trgovine. Jedna od najvećih prednosti je skraćeno vrijeme obrade.

IBM je također predvodnik korištenja Hyperledgera za stvaranje platforme temeljene na blockchainu.

IBM se udružio s Mizuho bankom i japanskom financijskom grupom Mizuho. Usredotočeni su na stvaranje platforme koja će osnažiti različite financijske subjekte i ukloniti posrednike kad god je to potrebno. Krajnji rezultat značio bi poboljšanu transparentnost, manje vremena obrade dogovora i digitalizaciju dokumenata.

Planiraju koristiti tkaninu Hyperledger kako bi se na njoj mogle obavljati sve trgovinske transakcije. IBM-ovo službeno priopćenje također potvrđuje da će uporaba DLT-a poboljšati vrijeme transakcija i smanjiti operativne troškove.

Obrazovanje i osposobljavanje

Daleko je jedan od fascinantnih slučajeva korištenja Hyperledgera obrazovanje i obuka. Posljednjih nekoliko desetljeća obrazovanje se nije puno promijenilo. Njegova integracija s tehnologijom djelovala je kao katalizator gdje su obrazovni zavodi sada željniji napraviti promjene u svom sustavu.

Također, s pandemijom koja se širi širom svijeta, sada je vrijeme kada studenti sada moraju pohađati nastavu na mreži.

Osim poboljšanja različitih aspekata obrazovnog sustava, poput pružanja digitaliziranih certifikata koji su globalno dostupni i provjerljivi, postoje i drugi slučajevi upotrebe Hyperledgera.

2018. provedba je provedena kako bi se olakšalo obrazovanje učenika. IBM je ovdje bio suočen s izazovom, kao i partner sa Nacionalnim sveučilištem u Singapuru. Oboje rade na stvaranju modula financijske tehnologije koji će izravno pomoći studentima u obrazovnom sektoru. 

Studenti će sada moći naučiti više o najnovijim tehnologijama, uključujući tehnologije distribuirane knjige i osnove blockchaina. NUS-ova ustanova bit će odgovorna za izradu kurikuluma.

Sljedeći aspekt u kojem se Hyperledger može koristiti je stvaranje platforme za pružanje treninga. Tvrtke i organizacije mogu koristiti platformu za digitalnu distribuciju videozapisa s obukom i certifikata.

Pojednostavljeni lanac opskrbe

Lanac opskrbe srž je globalne industrije. Bez odgovarajućeg lanca opskrbe, tvrtke će se boriti da udovolje zahtjevima i time pretrpjeti gubitak prihoda.

E-trgovina također brzo raste, što zauzvrat zahtijeva poboljšanu učinkovitost od samog opskrbnog lanca. Industrija e-trgovine raste brzim tempom gdje se prodaja širom svijeta bilježi rast od 246,15%.

Da bi se poboljšala ukupna izvedba opskrbnog lanca, važno je osigurati praćenje i transparentnost opskrbnog lanca u stvarnom vremenu.

IBM i Walmart udružili se kako bi pronašli hranu. Tragom hrane žele smanjiti broj bolesti koje se prenose hranom, a tvrtkama i poljoprivrednicima također daju informacije kako bi mogli brzo djelovati u slučaju nužde ili spora. 

IBM je koristio Hyperledger Fabric za stvaranje platforme koja je zauzvrat namijenjena raznim dobavljačima hrane širom svijeta. Trenutno su u fazi testiranja gdje su uspjeli pratiti 5 prehrambenih proizvoda od njihovog porijekla do 25 dobavljača širom svijeta.

Početni uspjeh znači da sve više trgovaca na njemu želi surađivati, uključujući ljude poput Krogera, McLane Company, Dole itd..

Pametno upravljanje energijom

Energija pokreće sve u našem životu. Bez toga nikada nećemo napredovati kao sada. Međutim, trenutno tržište energije je na više načina ograničeno. Kad god ciklona udari u neko područje, sigurno će izgubiti struju zbog iščupanog drveća. Odgovornost za rješavanje ovog problema ima dobavljač električne energije iz tog područja.

Iako su riješili problem, ali uzimaju si vremena da to riješe. Centralizirani pristup usporava cijeli postupak obnove i srušava postupak popravka.

Da ne spominjem, energija je uvijek centralizirana, što znači da ne može svatko proizvesti vlastitu energiju ili imati vlastitu mrežu. Pa čak i kad to čine, nemaju odgovarajući pristup rješenjima za spajanje na središnju mrežu kako bi svoju energiju podijelili s drugima. 

Rješenje za sve to je pametno upravljanje energijom. IBM je u svibnju 2017. shvatio problem i odlučio stvoriti projekt pametnog upravljanja energijom s blokovskom blokom Hyperledger.

IBM surađuje s Vandebronom, Sonnenom i TenneT-om na stvaranju distribuirane baze podataka koja će pomoći u upravljanju strujom u Njemačkoj i Nizozemskoj.

Mreža će moći riješiti nedostatke određenog područja i pomoći im pružiti prijeko potrebnu energiju. Oni će također pomoći u punjenju ostalih izvora energije, uključujući baterije, eklektične automobile, i poboljšati cjelokupni proces razvoja energije i potrošnje energije.

To spada u slučajeve upotrebe Hyperledger Blockchain-a.

Studije slučaja Hyperledger

Da bismo bolje razumjeli, proći ćemo kroz studije slučaja Hyperledger.

ChainYard i IBM smanjuju proces ugradnje

 • Korištena tehnologija: Tkanina Hyperledger
 • Industrija: Proizvodnja

IBM i ChainYard rade na stvaranju nove platforme gdje imaju za cilj pojednostaviti proces ugradnje B2B dobavljača, a istovremeno zadržati rizik na niskom nivou. Nova platforma smanjit će proces ugradnje s dva mjeseca na samo tri dana.

Honeywell Aerospace stvara mrežno tržište dijelova

 • Tehnologija koja se koristi: tkanina Hyperledger
 • Industrija: prerađivačka industrija

Još jedna zanimljiva studija slučaja je Honeywell Aerospace jer žele stvoriti platformu e-trgovine za dijelove zrakoplova. Platforma e-trgovine smanjit će vrijeme potrebno za nabavu novih dijelova, što se obično odvija mjesecima. Također uključuje međuprodukte koji znače trošenje više novca na zrakoplovne tvrtke. Bez sumnje, postoji mnogo drugih stvari koje se poboljšavaju, uključujući bolju transparentnost, dostupnost i isporuku.

Change Healthcare koristi tkaninu Hyperledger za poboljšanje postupka polaganja zahtjeva

 • Tehnologija koja se koristi: tkanina Hyperledger
 • Industrija: zdravstvo

Change Healthcare želi koristiti Hyperledger za poboljšanje postupka podnošenja zahtjeva i time poboljšati transparentnost u vezi s tim. Njihov pristup je stvoriti bolji zdravstveni sustav pružajući zdravstvenim mrežama način za poboljšanje zdravstvenih transakcija i zahtjeva.

Rezultati su također bili zapanjujući jer Hyperledger Fabric pokazuje velik kapacitet kada je riječ o rukovanju transakcijama. Uspio je obaviti 50 milijuna transakcija dnevno na testu 2018. godine, što znači 550 transakcija u sekundi.

BTP pojednostavljivanje usvajanja poslovnih blokova

 • Tehnologija koja se koristi: pila Hyperledger
 • Industrija: Cloud Computing, Blockchain, IT usluge i tehnologija

Ovdje tvrtka Blockchain Technology Partners (BTP) pokušava osigurati da se blockchain mreže mogu održavati dulje vrijeme, umjesto da odumiru nakon što se instaliraju ili postanu operativne. Zbog toga su za mrežu koristili Hyperledger Sawtooth, a za operativni sloj Kubernetes.

Projekt je pošteno izveden krajem 2018. godine i već je dostupan na AWS tržištu. Odnedavno podržava i DAML jezik pametnih ugovora kako bi korisnicima pružio vrijednost.

Britanska Kolumbija presijeca crvenu vrpcu uz upotrebu Hiperledgera Indy

 • Tehnologija koja se koristi: Hyperledger Indy
 • Industrija: tehnologija, blockchain, vlada, malo poduzeće

Kanada, Ontario i Britanska Kolumbija stvorili su Mrežu provjerljivih organizacija (VON) koja sponzorira projekt. Cilj projekta je poboljšati povjerenje malih i srednjih poduzeća u vladu pružanjem otvorenog softverskog snopa. Skup će pomoći poslovnim ljudima da stvore i upravljaju digitalnim odnosima i pomoći će vladi da smanji ili smanji birokraciju.

Projekt je našao dobru podršku i uspjeh jer je uspio uključiti 529000 tvrtki digitalnih ID-ova i poslužitelju pomoći 1,4 milijuna vjerodajnica.

Walmart Poboljšanje transparentnosti u opskrbi hranom

 • Korištena tehnologija: tkanina Hyperledger
 • Industrija: poljoprivreda, maloprodaja, lanac opskrbe, hrana

Jedan od poznatih slučajeva upotrebe Hyperledgera je opskrba hranom. Walmart koristi Hyperledger Fabric za poboljšanje transparentnosti u lancu opskrbe hranom.

Njihov je izazov bio smanjiti bolesti koje se prenose hranom, a jedan od najboljih načina za to je ponuditi bolju sljedivost lancu opskrbe hranom. To će pomoći tvrtkama da mogu djelovati brže i zaštititi egzistenciju farmera jer će dobiti obavijest ako nešto pođe po zlu.

Pristup je korištenje Hyperleder Fabric, odobrene tehnologije raspodijeljene knjige. Walmart se tada udružio s IBM-om kako bi stvorio platformu koja će pratiti hranu preko kontinenata. Rezultati su također bili obećavajući jer su uspjeli pratiti 25 podrijetla proizvoda dok su prolazili kroz 5 različitih dobavljača – sve kroz sustav Hyperledger Fabric.

Circulor rješava sukobe u rudarskoj industriji pružajući sljedivost

 • Korištena tehnologija: tkanina Hyperledger
 • Industrija: Rudarstvo

Uvijek je bila jaka borba što se tiče rudarstva. U ovoj studiji slučaja naučit ćemo kako se Ruanda, najveći dobavljač tantala, trudi pokazati sljedivost.

Kako bi riješili problem traženja minerala, obradili su svaku vreću tantala pod uvjetima odobrenim od OECD-a. To je poboljšalo ukupnu cirkulaciju i poboljšalo povjerenje među potrošačima, kao i zaustavilo rad roba ili djece.

ScanTrust poboljšava transparentnost lanca opskrbe sa Sawtoothom

 • Tehnologija koja se koristi: pila Hyperledger
 • Industrija: komercijalna roba, lanac opskrbe

ScanTrust će poboljšati svoju transparentnost lanca opskrbe jer pružaju digitalni identitet pomoću tehnologije u oblaku.

Nacionalne udruge koje poboljšavaju usluge za članove tkaninom

 • Tehnologija koja se koristi: tkanina Hyperledger
 • Industrija: digitalni identitet i nekretnine

Nacionalna udruženja koriste Hyperledger Fabric kako bi pružila bolju uslugu članovima relatora. Trenutno predstavljaju 1,3 milijuna članova s ​​54 teritorijalne udruge i 1200 lokalnih udruga. 

Svoj etički kodeks žele poboljšati zajedničkim radom. Da bi to učinili, oni će izgraditi Blockchain udruga RETALOR gdje će dijeliti informacije o članovima i poboljšati angažman.

Sony Global Education Stvaranje platforme vjerodajnica sljedeće generacije pomoću tkanine

 • Tehnologija koja se koristi: tkanina Hyperledger
 • Industrija: Vlada, obrazovanje

Sony Global Education radi na stvaranju svoje nove generacije vjerodajnica s konzorcijem organizacija i državnih agencija.

Njihov pristup je stvoriti konzorcij suradnika, a zatim stvoriti prototip blockchain rješenja. Nakon završetka testirat će prototip s 250 000 sudionika. Ako sve bude super funkcioniralo, objavit će platformu s vjerodajnicama u svijetu.

 

Zaključak

To nas dovodi do kraja naših slučajeva korištenja Hyperledger-a. Prošli smo kroz nekoliko zanimljivih slučajeva korištenja Hyperledgera i studija slučaja.

Jedna stvar koju biste također trebali primijetiti jest koliko se često Hyperledger Fabric koristi za stvarnu implementaciju. Nema sumnje da je Fabric jedan od najvažnijih okvira koji Hyperledger može ponuditi.

Ali, to ne znači da je manje slučajeva korištenja ili provedbe drugih projekata. Razlog je taj što drugi Hyperledger projekti nude specifičnu uporabu što ih čini rjeđima.

Pa, što mislite o slučajevima upotrebe Hyperledgera o kojima se raspravlja u postu? Mislite li da bismo trebali dodati više slučajeva upotrebe na popis? Komentirajte u nastavku i javite nam.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map