SAP Blockchain: Vodič za programe i usluge

Želite li saznati više o SAP blockchainu? Ako to učinite, onda ste došli na pravo mjesto.

SAP je jedan od divova u industriji. Oni nude jedno od najboljih rješenja za planiranje poslovnih resursa u industriji. Osnovana je 1972. godine i do sada je izuzetno narasla, a postala je i rješenje za poslovno upravljanje.

Trenutno je na prvom mjestu na ERP tržištu. Kao ERP lider, dužni su ući u Blockchain kao tržište usluga.

S druge strane, blockchain tehnologija viđena je kao alat promjene. Sam je promijenio način na koji organizacije rješavaju probleme.

Prije nego što zaronimo duboko u SAP Blockchain programe i usluge, pogledajmo Blockchain iz perspektive poduzeća.

Upišite se sada: Tečaj o osnovama Enterprise Blockchaina

Što je Blockchain kao usluga?

Prije nego što zaronimo duboko u SAP Blockchain kao uslugu, pokušajmo razumjeti sam BaaS.

Blockchain as a Service platforma je kao usluga u kojoj davatelj usluga brine o svemu, uključujući infrastrukturu i softver. Tako, na primjer, klijent može lako pristupiti blockchain tehnologiji na SAP infrastrukturi u oblaku. Ne moraju trošiti na infrastrukturu ili talent potreban za njezino upravljanje ili održavanje. Međutim, uz samu uslugu postoji naknada.

Mnogo je popularnih blockchain-as-a-service platformi kao što su IBM blockchain platforma, Amazon Blockchain Templates, DragonChain i, naravno, SAP Blockchain kao usluga.

Želite li dobiti pristup predlošcima poduzeća blockchain? Upišite se sada u naš tečaj za predloške za poslovne blokove!

SAP Blockchain programi i usluge

Ekosustav SAP Blockchain aplikacija i usluga sastoji se od dvije glavne komponente. Sadrže sljedeće:

 • SAP-Cloud-Platform-Blockchain
 • SAP-HANA-Blockchain-Service.

SAP Cloud Platform Blockchain Service (SCP)

sap blockchain

SAP je velik. Oni nude mnoštvo usluga u rasponu od Analyticsa, upravljanja podacima do mobilnih uređaja, korisničkog iskustva i tako dalje. Njihova Blockchain usluga debitirala je 17. svibnja 2017. Pokrenuli su je na godišnjem Sapphire događaju i održali su se u Orlandu, SAD..

SAP Blockchain kao usluga opisan je kao spreman za upotrebu. To znači da klijent ne mora posjedovati svoju infrastrukturu ili rješenje za hostiranje svog Blockchaina. Implementacija blockchaina skupa je i tu SAP blockchain dolazi u obzir.

Prema službenoj SAP blockchain arhitekturi, oni opisuju da je to najlakši način da svoj DLT prebacite u oblak. To je ujedno i pristupnik s najmanjim rizikom koji klijentima omogućuje eksperimentiranje na tehnologiji raspodijeljene knjige.

Prednosti su očite jer klijent ne mora sudjelovati u početnom postavljanju infrastrukture.

Usluga je poboljšana zahvaljujući integraciji sa SAP Leonardo. Blockchain usluge potpadaju pod SAP Leonardo. SAP tehnologija kombinira inteligentne tehnologije, stručnost u industriji i usluge. Jednostavnim riječima, SAP Leonardo omogućuje klijentima da praktično koriste tehnologiju. Omogućuje klijentima da prošire svoja rješenja za upotrebu digitalnih lanaca opskrbe i velikih IoT programa.

Početak rada sa SAP Cloud Platform Blockchain Service (SCP) i Cloud Foundry

Kako je SAP Cloud Platform Blockchain Service dio Cloud Foundry, moći ćete koristiti Hyperledger Fabric u svrhe implementacije.

Cloud Foundry je platforma aplikacija za otvoreni izvor u oblaku iza koje stoje vrhunske tehnološke tvrtke poput IBM-a, Googlea, SAP-a, Microsofta i drugih. Omogućuje svima da lako grade, testiraju, implementiraju i skaliraju blockchain aplikacije. Imate punu slobodu što se tiče odabira aplikacijskih usluga, okvira za programere i oblaka. Budući da je open source, možete ga pronaći i u nekim privatnim instancama i distribucijama u oblaku.

Poslovni proces koji koristi blockchain tehnologiju može se implementirati u Hyperledger Fabric. Također, plug-and-play priroda Fabric čini ga idealnim rješenjem za upotrebu sa SAP Cloudom. Tkanina Hyperledger također je vrlo skalabilna. Može se koristiti za stvaranje blockchain aplikacija s odgovarajućim dozvolama i skalabilnošću. Lako može doseći 1.000 transakcija u sekundi.

Započnite s Cloud Foundry i SAP sada!

SAP Cloud Platform: započnite

Koraci za početak rada s vodičem za SAP blockchain su kao u nastavku.

 1. Prijavite se na SAP Cloud Platform.
 2. Sada idite na gumb Cloud Foundry Trial
 3. Sletjet ćete na početni zaslon kokpita. Tamo morate kliknuti na probnu vezu.
 4. Nakon završetka bit ćete preusmjereni na nadzornu ploču Cloud Foundry.
 5. Sada morate stvoriti memoriju i dodati novi prostor.
 6. Kada završite, idite na tržište usluga i odaberite Blockchain.
 7. Od tamo stvorite nove primjerke Blockchaina. Budući da je ovo probno razdoblje, automatski će se odabrati plan usluge.
 8. Nakon što finalizirate plan, moći ćete izvršiti četiri radnje: pregledati nadzornu ploču, povezati aplikaciju, stvoriti servisni ključ ili uništiti instancu.

Ova je instanca osnovna postavka i sada se kao klijent možete lako povezati s bilo kojom platformom ili uslugom. Sve što sada radite je da napišete kôd u skladu s vašim poslovnim zahtjevima.

Sljedeći važan dio SAP-Cloud-Platform-Blockchain-Service je SAP HANA Blockchain. Omogućuje klijentima da povežu poslovne blockchain platforme sa SAP-ovim okruženjem baze podataka HANA.

SAP HANA Blockchain usluga

Sad kad smo shvatili SAP Cloud Blockchain Services, vrijeme je da pogledamo SAP HANA blockchain. Proći ćemo kroz osnovni uvod, tehnički pregled i način postavljanja. Započnimo.

Do sada smo obrađivali SCP i kako on omogućava klijentima rad s Blockchainom izgradnjom blockchain aplikacija na oblačnoj infrastrukturi. SAP Leonardo također dolazi u obzir jer SCP-u omogućuje rad s popularnim tehnologijama poput Interneta stvari, AI i tako dalje.

Posljednji dio SAP blockchain arhitekture je SAP HANA Blockchain. Omogućuje povezivanje popularnih poslovnih blockchain platformi s popularnom bazom podataka SAP HANA. Ova sposobnost povezivanja sa SAP Hana otvara nove mogućnosti i mogućnosti koje nisu prisutne u drugim sličnim ekosustavima.

SAP nije o stvaranju vlastite platforme. Željeli su stvoriti ekosustav koji okružuje SAP, pomažući integraciji postojećih SAP tehnologija i drugog poslovnog blockchaina. Hyperledger Fabric jedna je od popularnih poslovnih blockchain platformi s kojom možete raditi ovdje.

Također podržava MultiChain i Quorum.

Kako radi

Jednostavnim riječima, SCP blockchain prvo se povezuje s blockchain mrežom. Da bi se pridružio, koristi uslugu u oblaku pomoću SAP platforme u oblaku. Sada na scenu stupa SAP HANA Blockchain gdje povezuje bazu podataka SAP HANA s uslugom u oblaku.

SAP HANA zahtijeva dvije komponente da bi se sve to dogodilo. Potrebna je SAP HANA Blockchain usluga i SAP HANA Blockchain adapter.

 • SAP HANA Blockchain usluga – implementira ga SAP Leonardo blockchain.
 • SAP HANA Blockchain Adapter – implementira ga instanca SAP HANA pomoću lansirne ploče SAP ONE Support.

Pretplata radi od SAP HANA Blockchain adaptera do HANA Blockchain usluge. Usluga HANA Blockchain sada komunicira sa uslugom SAP Blockchain – stvarajući vezu. Jednom kada se transakcija dogodi, SAP HANA je replicira. Replikacija djeluje u oba smjera, osiguravajući da druge aplikacije povezane na SAP HANA mogu pohranjivati ​​podatke u Blockchain.

Navedena funkcionalnost također pomaže blockchain aplikacijama da lako kombiniraju podatke kako izvan tako i izvan lanca.

Želite znati o blockchain aplikacijama? Evo vodiča za blockchain aplikacije koje možete provjeriti kako biste razumjeli više o njima.

Zašto koristiti SAP za Blockchain?

SAP Blockchain kao usluga djeluje drugačije u usporedbi s drugim blockchain platformama. Nije mu cilj postati platforma koja pokušava implementirati Blockchain, ali klijentima pruža izvrsno okruženje za korištenje već uspostavljenih okvira blockchaina. Tri razloga zbog kojih nam je potreban SAP za Blockchain su sljedeća.

 • Usredotočen na poslovni proces: Sve blockchain usluge koje pruža SAP orijentirane su na poslovanje, što znači da se održavaju kritične vrijednosti poduzeća, uključujući utjecaj procesa, slučajeve korištenja, integritet i kvalitetu podataka.
 • Iskustvo s mrežama: SAP osigurava da mreže rade kako je predviđeno kako bi osigurale uspjeh blockchaina. Oni su stručnjaci u mreži i osiguravaju da okoliš ostane siguran i neometan.
 • BaaS sloj apstrakcije: Kako bi se osiguralo da se može integrirati s drugim sustavima, pruža BaaS apstraktni sloj. Sloj podržava otvorene standarde i osigurava pravilnu integraciju s nezavisnim aplikacijama i programima SAP.

Vodič za Sap Blockchain: Slučajevi upotrebe SAP Blockchaina

Integriranje Blockchaina u SAP aplikacije osigurava da se usvajanje odvija brže nego obično. SAP naporno radi na iznošenju novih blockchain alata koji mogu pomoći u integraciji različitih SAP aplikacija. Trenutno možete integrirati Blockchain u SAP aplikacije poput praćenja i praćenja robe u tranzitu, upravljanja transportom i logistikom, praćenja i praćenja farmaceutskih proizvoda i tako dalje.

Pogledajmo neke primjere iz stvarnog svijeta u kojima SAP može igrati važnu ulogu. Neki od projekata koje ćemo navesti ili su završeni ili su u tijeku.

CAMELOT ITLab

CAMELOT ITLab koristi Blockchain za zaštitu mobilnih uređaja od prijetnji. Živimo u svijetu u kojem su mobilni telefoni sastavni dio radne snage. Čak i tvrtke ulažu u svoje mobilne uređaje – dodjeljuju, štite i održavaju te uređaje. S Blockchainom mogu svaki uređaj registrirati na mrežu i u skladu s tim provjeriti valjanost uređaja. Također možete stvoriti međunarodni identitet mobilne opreme (IMEI) koristeći SAP Leonardo Blockchain. Projekt je objavljen.

Dokaz o konceptu oceanske plovidbe temeljenom na blockchainu

Međunarodne trgovine veliki su dio globalne ekonomije. Za tvrtke je neophodno osigurati da njihovi modeli lanca opskrbe rade prema potrebi. Trenutni model nije idealan i ne pruža odgovarajuću transparentnost niti štiti opskrbni lanac od prijevara. Korištenje Blockchaina može digitalizirati trgovinski proces i osigurati sigurnost i transparentnost za sve strane. SAP prijevoz omogućuje ga korištenjem lanca blokova, odgovarajuće sigurnosti i integriteta.

Sigurnosna mreža bežičnog uređaja

Zaštita mreže od neovlaštenog pristupa je važna i tu ulazi sigurnosna mreža bežičnog uređaja. To se postiže crnom listom IEMI-a kojom se upravlja na Blockchainu. Uređaji se zatim dijele sa svim MNO-ima kako bi se osiguralo da zaraženi ili blokirani uređaji ne mogu pristupiti zaštićenim mrežama. Različiti dobavljači mogu ga primijeniti na crnu listu uređaja. Projekt je trenutno u Proof-of-Concept.

Autonomna pokrajina Južni Tirol

Bolzano, Italija, koristi Blockchain za implementaciju mreže koja djeluje učinkovito i pruža poboljšanja u tehnologiji digitalne knjige.

SAP Blockchain konzorcij

SAP pokušava transformirati svijet i tu dolazi do blockchain konzorcija. Dovodi istomišljenike i industrijske čelnike koji su spremni prihvatiti najistaknutije poslovne izazove vani. Pokušavaju koristiti Blockchain i pružiti najbolje moguće rješenje problema.

Tvrtke koje su dio SAP High Tech Blockchain Industry Consortium uključuju Lenovo, T-Mobile, PPG i druge. Članovi osnivači High Tech Blockchain Industry Consortiuma uključuju Flex, A3 by Airbus, HP Enterprise, Intel i UPS. Oni također imaju osnivače za Life Science i Pharmaceutical Industries.

Zaintrigirani blockchain tehnologijom? Prije nego započnete putovanje putem SAP-a, usavršite svoje vještine koristeći naš tečaj certificiranog poslovnog blockchain profesionalca (CEBP)!

Zaključne misli: Je li SAP Cloud Platform spreman za upotrebu?

SAP blockchain ekosustav izgleda obećavajuće. Sposobnost upotrebe blockchain rješenja bez potrebe za postavljanjem infrastrukture je revolucionarna. Također, kvaliteta SAP rješenja govori sama za sebe.

Ali to nije ono što svi misle. Kritičari ističu kako je cijela ideja još uvijek neprovjerena kada se radi o širokoj provedbi, posebno na tržištu poduzeća / poduzeća. Nedostatak opipljivih dokaza o tome kako će se tehnologija distribuirane knjige uklopiti u veliko poduzeće u kojem se koriste sustavi s više krajolika jedna je od najvećih briga.

Također, primjena cjelovitog blockchain rješenja ne bi bila laka, a razumijevanje koje su tvrtke spremne učiniti ključno je za njegovo usvajanje.

Da bi ubrzao usvajanje, SAP HANA može igrati presudnu ulogu. Može djelovati kao apstrakcija, osiguravajući laku provedbu. To je također zasebno rješenje koje osigurava da može raditi zajedno s SAP-om.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map