Prednosti i nedostaci digitalne valute središnje banke

Sljedeća rasprava daje pregled različitih postojećih CBDC inicijativa koje bi mogle pružiti snažne temelje za razumijevanje prednosti i nedostataka digitalne valute središnje banke.

Tehnološki napredak i smanjenje upotrebe gotovine potaknuli su razne središnje banke da istraže mogućnosti uvođenja digitalnih alternativa gotovini. Digitalizacija kontinuirano transformira gospodarsku aktivnost, istovremeno donoseći mnoge poremećaje u društvu, uz revoluciju u mnogim aspektima svakodnevnog života pojedinca. Kao rezultat toga, poziva se na puno zabrinutosti zbog revizije konvencionalnih pristupa. Dakle, s smanjenom uporabom gotovine i sve većim preferencijama kupaca za digitalne sustave plaćanja, središnje banke sumnjaju u uvođenje CBDC-a.

Stoga je važno imati jasan dojam o prednostima i nedostacima digitalne valute središnje banke zbog donošenja razumnog zaključka. Mnoge središnje banke aktivno su uložile napore u istraživanje rezultata usvajanja CBDC-a. Međutim, mnoge središnje banke oklijevaju primijeniti konceptne dokumente CBDC-a u praksi.

Kao digitalna alternativa fizičkom novcu središnje banke, CBDC može ponuditi brojne prednosti. Međutim, nedostaci digitalne valute središnje banke predstavljaju implikacije na nestabilnost monetarne politike i industrije financijskih usluga općenito. Sljedeća rasprava daje pozadinu CBDC-a i bitne pretpostavke prije nego što se zaroni u njihove prednosti i neuspjehe.

Upišite se sada:Masterclass digitalne valute središnje banke

Uvod i pozadina CBDC-a

Utjecaj tehnologije rodio je ideje za nove pristupe platnim sustavima, što je rezultiralo izgledima za CBDC. Dolazak CBDC-a ukazao je na mogućnosti tehnoloških modifikacija koje djeluju u oba smjera u monetarnoj politici. Tvrtke koje koriste blockchain tehnologiju uspjele su razviti nove sustave plaćanja koji mogu zaobići ulogu središnjih banaka u nagodbi. Istodobno, središnje banke razmatraju mogućnosti nuđenja novih oblika maloprodajnih kanala plaćanja, sposobnih zaobići ulogu posrednika.

Što je CBDC?

Prije nego što krenete s prikazom prednosti i nedostataka digitalne valute središnje banke, važno je razumjeti razliku digitalne valute središnje banke od tradicionalnih rezervi. CBDC možete razlikovati od tradicionalnih rezervi odražavajući se na njegovu definiciju. Iako ne postoji jasna definicija CBDC-a, možete je smatrati elektroničkim oblikom novca središnje banke. Međutim, CBDC ima određene osobine koje utvrđuju njegovu jedinstvenost.

Prije svega, nudi bolje i šire funkcionalnosti pristupa u odnosu na rezerve. CBDC također predstavlja bolju, izuzetno bolju funkcionalnost u slučaju maloprodajnih transakcija u usporedbi s gotovinom. CBDC također uključuje različitu operativnu strukturu u usporedbi s drugim varijantama novca središnje banke, dopuštajući tako CBDC-u rješavanje određene temeljne svrhe.

Najvažnije od svega, CBDC bi trebao imati sposobnost podnošenja kamata, samo uz realne pretpostavke za plaćanje kamata, različitih od stope na rezerve. Digitalna valuta središnje banke također se smatra e-novcem središnje banke, kao i elektronička odgovornost središnje banke. Kao obveza središnje banke može biti u obliku tokena ili pohranjena na račun za izvršavanje transakcija, kao i za održavanje vrijednosti. Različiti aspekti povezani s CBDC-om u potpunosti su srozali mogućnosti centralnih banaka protiv digitalnih valuta. Međutim, nema razloga da ih u potpunosti negiramo.

Ostale digitalne valute prijete samom postojanju CBDC-a. Na primjer, Facebook već radi na digitalnoj valuti koja se zove Vaga. Novčanik je od sada primarni blockchain novčanik kompatibilan s njim. Međutim, to je velika briga za središnje banke jer ta valuta može predstavljati prijetnju monetarnom sustavu i fiat valutama.

Različiti oblici CBDC-a

Nova taksonomija novca također ukazuje na mogućnosti za utvrđivanje razlika između dva potencijalna oblika CBDC-a. Najznačajnije osobine novca, prema novim definicijama, usredotočene su na izdavatelja, oblik, dostupnost i mehanizam prijenosa. Izdavatelj može biti središnja banka ili bilo koji drugi entitet.

Oblik u definiciji novca odnosi se na elektronički i fizički novac. U pogledu pristupačnosti, novac bi mogao dobiti dvije mogućnosti, poput ograničenog ili univerzalnog pristupa. Mehanizam prijenosa novca mogao bi biti centraliziran ili decentraliziran (peer-to-peer) u prirodi.

Kao rezultat toga, novi aspekti uključeni u definiciju novca pružaju pouzdanu osnovu za razlikovanje dva oblika elektroničkih CBDC-a, poput izdane od središnje banke i peer-to-peer varijanti. Maloprodajni CBDC dostupan je široj javnosti, a veleprodajna CBDC varijanta dostupna je samo financijskim institucijama. Sada je važno utvrditi posebne pretpostavke o CBDC-u za promišljanje o prednostima i nedostacima digitalne valute središnje banke.

Također pročitajte:Veleprodaja i maloprodaja Digitalna valuta središnje banke

Opće pretpostavke o CBDC-ima

Prva pretpostavka o CBDC-u jest da oni nisu kripto-imovina poput Bitcoina. CBDC mogu odabrati usvajanje DLT-a koji može poslužiti kao slična veza između CBDC-a i kriptovaluta. Međutim, CBDC se znatno razlikuju od kriptovaluta jer bi služile kao odgovornost središnje banke, ravnopravno s novčanicama.

U osnovi, jedan od istaknutih profesionalaca za digitalne valute središnje banke, tj. Povjerenje, odvaja CBDC od kriptovaluta ili stabilnokovanica. Drugi faktor ukazuje na konvencionalni pristup središnjih banaka koje izdaju digitalni novac u pričuvama. Suprotno tome, nacrti CBDC-a razmatrani u mnogim prijedlozima središnjih banaka impliciraju potrebu za CBDC-ima temeljenim na tokenima. Kao rezultat toga, CBDC se razlikuje od stanja na računima pričuve, a uobičajene varijante novca komercijalnih banaka u formatu su na računu.

Također je važno primijetiti da popularnost CBDC-a ne ovisi samo o novim tehnološkim poboljšanjima. Kao što je ranije spomenuto, upotreba kartica neprestano opada, zajedno s drastičnim smanjenjem upotrebe gotovine.

Bolja alternativa

Središnje banke žele stvoriti alternativni način plaćanja i čuvanja vrijednosti, umjesto da u potpunosti ukidaju gotovinu s CBDC-ima. Središnje banke žele se pripremiti za potencijalnu budućnost u kojoj fizička gotovina više ne bi mogla biti kvalificirana kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Postoje mnoga blockchain rješenja za digitalnu valutu središnje banke. Dakle, uvođenje CBDC-a moglo bi pomoći u pružanju pouzdanog i fleksibilnog načina plaćanja potrošačima u skladu s trendom digitalizacije. S druge strane, smanjenje upotrebe gotovine stvara značajne zabrinutosti glede stabilnosti financijskog sustava i stabilnosti gospodarstva u cjelini.

Sve ove pretpostavke jasno pokazuju da su nedostaci digitalne valute središnje banke vidljivi u tehnološkom, sustavnom, pravnom i ekonomskom aspektu. Uz to, etička pitanja zaokupljaju pažnju usredotočujući se na sljedivost u dizajnu CBDC-a ili jamstvo anonimnosti.

Međutim, korisnici bi najvjerojatnije mogli preferirati CBDC zbog plaćanja, povezane funkcionalnosti i ukupnih troškova za korisnike. Također je važno uzeti u obzir važnost tehnološke stručnosti, hrabrosti i vizije za provedbu CBDC-a. Profesionalci digitalnih valuta središnje banke postaju privlačni instrumenti za skretanje pozornosti središnjih banaka na CBDC-ove, posebno s ograničenjima u trenutnoj infrastrukturi plaćanja u smislu tehnoloških dodataka i dodataka. Kao rezultat toga, potražnja za novim modelima plaćanja u posljednje se vrijeme znatno povećava.

Evo vodiča koji će vam pomoći da razumijete razlike između Crypto i CBDC-a.

Trenutne CBDC inicijative

Budući da pretpostavke u vezi s CBDC postaju jasne, važno je razmisliti o postojećim CBDC inicijativama. Pregled postojećih CBDC inicijativa može pružiti kritičnu perspektivu protiv i prednosti digitalne valute središnje banke. Doznajmo više o postojećim CBDC inicijativama za povećanje jasnoće u usporedbi između prednosti i nedostataka digitalne valute središnje banke.

Središnje banke koriste različite pristupe dizajna, metode, tehnologije i sudjelovanje dionika za trenutne istraživačke projekte CBDC-a. Studija Banke za međunarodnu nagodbu (BIS) utvrdila je da je oko 70% središnjih banaka u studiji potvrdilo svoj angažman u određenom obliku CBDC rada.

Primjerice, SAD trenutno razvija novu vrstu digitalne imovine nazvane digitalni dolar. Ova će inicijativa definitivno utjecati na globalno gospodarstvo i pokrenuti drastične promjene. Trenutno planiraju raditi na digitalnom novčaniku u dolarima za pohranu svih digitalnih valuta. Iako je riječ o digitalnoj valuti, savezne banke bit će odgovorne za regulaciju i održavanje vrijednosti.

Sve središnje banke uključene u istraživanje pokazale su da su započele teorijska i konceptualna istraživanja koja se odnose na CBDC. Zanimljivo je da je gotovo polovica središnjih banaka anketiranih u studiji izjavila da su već prešle u fazu provjere koncepta i funkcionalnosti. Trenutno mnoge središnje banke rade na pilot projektima e-kovanica.

Čimbenici dizajna CBDC-a

Značajke dizajna CBDC-a poput skalabilnosti, sigurnosti, interoperabilnosti, fleksibilnosti i dostupnosti ključne su komponente povezane s dizajnom u predloženim CBDC dizajnom.

Jedno od istaknutih spominjanja među stvarnim provedbama CBDC-a odnosi se na inicijativu E-krona u Švedskoj. Radikalni pad upotrebe gotovine, uz tehnološki afinitet ljudi u Švedskoj, bio je presudan u izdavanju kriptovaluta koje je izdala središnja banka.

Stoga bi se u ovom stvarnom primjeru moglo izravno saznati jednog od značajnih profesionalaca digitalne valute središnje banke. Međutim, Švedska središnja banka ne razmatra tehnologiju raspodijeljene knjige kao osnovu za rješenje E-krone.

Švedska središnja banka želi osigurati širu dostupnost e-krone široj javnosti u bilo koje vrijeme, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. S druge strane, jedan od nedostataka digitalne valute središnje banke koji se primjećuje u ovom slučaju odnosi se na činjenicu da u prvim danima ne bi imao kamate. Nadalje, ne postoji dogovor o stavljanju E-krone na račun kod Riksbank ili o njihovom pohranjivanju kao jedinica temeljenih na vrijednosti u aplikaciji ili lokalno na kartici.

Ostale inicijative

Monetarno tijelo Singapura ili MAS i Banka Kanade također su označili projekte za dobivanje uvida u vezi s upotrebom digitalnih valuta. Trenutno, Kanadska banka radi na inicijativi ‘Project Jasper’, dovodeći javni i privatni sektor u suradnju radi razumijevanja načina na koje bi tehnologija distribuirane knjige mogla transformirati kompletan sustav plaćanja.

Inicijativa ‘Project Ubin’ u Singapuru također se fokusira na upotrebu DLT-a za obračun i poravnanje vrijednosnih papira i plaćanja. Projekt prikazuje profesionalce digitalne valute središnje banke jer može podržati MAS i industriju u razumijevanju potencijala CBDC-a. Uz ove zapažene napomene, mnogi drugi CBDC projekti trenutno su u tijeku u raznim regijama. Na primjer, Tajlandska banka pokrenula je projekt Inthanon, a Japanska banka i Europska središnja banka surađivale su u inicijativi Project Stella.

Kina pokreće CBDC projekt nazvan DCEP projekt. Ovo će zasigurno biti jedna od revolucionarnih promjena u našoj globalnoj ekonomskoj povijesti. Međutim, to podupire vlada i oni su odgovorni za to reguliranje.

Prednosti i nedostaci digitalnih valuta Središnje banke

Nakon pregleda osnova CBDC-a i osnovnih pretpostavki o njima uz trenutne provedbe CBDC-a, nastavimo prema minusima i minusima digitalne valute središnje banke. Središnje banke suočavaju se s problemima prilikom razmatranja usvajanja CBDC-a zbog nejasne prirode procjene mogućnosti digitalne fiat valute.

Nadalje, središnje banke također bi trebale primijetiti pozitivne i negativne implikacije digitalne fiat valute na financijsku stabilnost i monetarnu politiku. Stoga se u procjeni prednosti i nedostataka digitalne valute središnje banke pretpostavlja da su povezane s funkcijama središnje banke. Sada ćemo detaljno pogledati pozitivne i negativne strane povezane s digitalnom valutom središnje banke.

Profesionalci digitalne valute središnje banke

Digitalna valuta središnje banke ili CBDC pojavila se kao obećavajući izbor za središnje banke da se natječu s digitalnim novcem. Nedavno pokrenute inicijative tehnološkog giganta poput kripto imovine, poput Facebooka, CBDC-ove ocjenjuju kao povoljne mogućnosti. Međutim, važno je pogledati profesionalce središnje banke u digitalnoj valuti kako biste saznali vrijednost koju nude. Evo pogleda na neke značajne prednosti digitalnih valuta središnje banke koje biste trebali uzeti u obzir.

 1. Najistaknutiji pozitivan aspekt u digitalnoj valuti središnje banke odnosi se na niže transakcijske troškove. CBDC mogu pružiti potporu bržim institucionalnim i maloprodajnim plaćanjima uz smanjene transakcijske troškove.
 2. Profesionalci digitalnih valuta središnje banke također su posebno usmjereni na poticanje gospodarskog rasta uz digitalne inovacije. CBDC-ovi mogu ponuditi pouzdanu nadležnost za digitalne valute, uz stvaranje vrlo privlačnog kripto ekosustava. Kao rezultat, oni mogu dovesti do poboljšane gospodarske aktivnosti, uz poticanje učinaka prelijevanja u druge tehnološke sektore.
 3. CBDC mogu pružiti znatno isplativiju alternativu gotovini za pohranu vrijednosti. Faktor troškova niži je u CBDC-ovima jer ne nameće opterećenje za troškove proizvodnje, skladištenja, prijevoza i odlaganja. Istovremeno, CBDC također predstavljaju sigurne alternative za distribuciju i smanjenje zabrinutosti u vezi s prijevarama u platnom ekosustavu.
 4. Organizacije bi mogle steći reputaciju izvođača kroz kapitaliziranje mogućnosti s CBDC-om u početnim fazama. Izražavanjem aktivnog interesa za CBDC u ranim fazama, tvrtka može uvoditi definicije monetarne politike u vezi s CBDC-ima. Poslije toga, tvrtke koje rade na CBDC-u također bi mogle igrati presudnu ulogu u definiranju različitih primjenjivih standarda s CBDC-om.
 5. Likvidnost je istaknuti čimbenik među profesionalcima digitalne valute središnje banke pomažući središnjim bankama u pružanju kratkoročne potpore likvidnosti. Zanimljivo je da korisnici mogu iskoristiti pogodnosti likvidnosti uz CBDC i na blagdane. Stoga CBDC mogu biti korisni za učinkovito smanjenje rizika da pojedine institucije budu uključene u sistemsko pokretanje lančanih reakcija.
 6. Financijska uključenost odmah vam padne na pamet kad pomislite na CBDC. Digitalne valute središnje banke mogle bi pomoći u poboljšanju pristupa digitalnim plaćanjima za većinu nebankarskih kućanstava. CBDC mogu pomoći korisnicima u pristupu trenutnim alatima za digitalno plaćanje po znatno nižim ili nultim troškovima, bez bankovnog računa.
 7. Uvođenje CBDC-a također bi moglo povećati konkurenciju u okruženju platnih sustava. Uz to, oni također mogu potaknuti motivaciju među privatnim igračima za inovacije. Nadalje, profesionalci u digitalnoj valuti središnje banke također mogu povećati konkurenciju među bankama. Banke bi se natjecale za privlačenje bankovnih depozita povezanih s imovinom koja bi mogla migrirati u CBDC.
 8. Najvažnija korist koju možete pronaći kod CBDC-a odnosi se na nedostatak sudjelovanja posrednika. Kao rezultat toga, CBDC-ovi bi mogli igrati presudnu ulogu u povećanju brzine namire uz podršku za plaćanja u stvarnom vremenu. Kao što vidite, postoji puno sličnosti sa značajkama blockchain tehnologije.
 9. Konačno, CBDC bi također mogli djelovati kao izravno sredstvo monetarne politike uz uvjet da nose kamate. Stoga može podržati poboljšanu izravnu kontrolu nad novčanom masom.
 10. Profesionalci digitalne valute središnje banke također ističu prema boljoj razini privatnosti. Oni mogu osigurati bolju anonimnost u odnosu na trenutna plaćanja komercijalnim bankama.

Pogledajte sada virtualnu konferenciju na zahtjev o digitalnoj imovini i digitalnim valutama središnje banke (CBDC)!

Protiv digitalne valute središnje banke

Nakon razmišljanja o prednostima digitalne valute središnje banke, osvrnimo se na nedostatke digitalne valute središnje banke. Oni mogu pružiti bolji dojam o potencijalu CBDC-a. Evo značajnih zastoja koje možete pronaći kod CBDC-a.

 1. CBDC imaju istaknuta zemljopisna ograničenja jer su prihvaćena samo u zemlji koja ih izdaje.
 2. Središnje banke mogle bi se pretvoriti u izravne konkurente pružatelja usluga platnog prometa, prisiljavajući banke na gubitak prihoda. Nadalje, nove mogućnosti ulaganja s CBDC-om mogle bi smanjiti potražnju za potrošačkim depozitima. Nakon toga, CBDC mogu smanjiti bankarske zajmove općem gospodarstvu i gospodarskom rastu.
 3. CBDC-ovi zasnovani na kriptografiji nemaju nikakve veze s konvencionalnom valutom i mogli bi pokazati veću volatilnost cijena.
 4. Protivnici digitalne valute središnje banke također ističu povećanu konkurenciju za komercijalne banke. Priroda CBDC-a kao zamjene za bankovne depozite može motivirati banke da povećaju svoje depozitne stope. Tada to može rezultirati prijelazom na veleprodajno financiranje iz depozitnih sredstava.
 5. Digitalne valute središnje banke također mogu povećati rizike od upravljanja bankama u cijelom sustavu. Takve vrste bankarskih poslova mogle bi se brže povećavati u vrijeme financijske krize, bez ikakve ovisnosti o vremenu i blizini.

Zaključak

Kao što jasno možete primijetiti, digitalne valute središnje banke predstavljaju različite prijedloge za one koji rano usvoje. Iako profesionalci u digitalnoj valuti središnje banke predstavljaju jasne pozive za hitno izdavanje CBDC-a, minusi daju potpuno kontrastnu sliku. Međutim, središnji bankari protiv digitalnih valuta pružaju idealne uvide za zabranjene prakse u primjeni CBDC-a.

Ako želite saznati više o digitalnim valutama središnje banke, tada morate odabrati 101 Blockchains. Nedavno smo na našoj platformi predstavili CBDC Masterclass za sve nadobudne učenike. Pomoću našeg masterclassa možete pristupiti podršci industrijskih stručnjaka u učenju o CBDC-ima. Registrirajte se sada i zaronite u svijet digitalnih valuta središnje banke!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map