Krajnji vodič za prednosti i nedostatke Blockchaina

U ovom ćemo vodiču otkriti prednosti i nedostatke blockchain tehnologije i kako možete prevladati sve nedostatke blockchaina.

Mnogi entuzijasti blockchaina na tržištu glorificiraju blockchain tehnologiju kao sljedeću najbolju digitalnu revoluciju. Da budem iskren, nisu svi u krivu. U stvarnosti, tehnologija mijenja naslijeđene sustave, rješava se posrednika i uvodi nam novi svijet. Međutim, mnogi ne uspiju pravilno izvagati prednosti i nedostatke blockchaina prije nego što uskoče.

Sa svakom tehnologijom uvijek će doći prednosti i nedostaci; blockchain je i na tom popisu. Dakle, kada poduzeća pokušaju shvatiti puni potencijal blockchaina, često zaborave na probleme.

Kao rezultat toga, mnogi teže griješiti, gube resurse i gube vrijeme. Dakle, kako bismo vam pomogli da izvagate prednosti i nedostatke blockchaina, obradit ćemo ih u ovom vodiču. Pa, da vidimo koji su blockchain prednosti i nedostaci! No prije nego što uskočimo u odjeljak za i protiv blockchain tehnologije, napravimo kratki sažetak onoga što tehnologija blockchain zapravo jest.

Upišite se sada: Tečaj o osnovama Enterprise Blockchaina

Što je Blockchain tehnologija?

Pa, krenimo s osnovama – Blockchain tehnologija je decentralizirani sustav glavne knjige koji promiče distribuiranu prirodu, integritet podataka i transparentnost.

Nije to bilo tako komplicirano, zar ne? Dopustite mi da to objasnim na jednostavniji način. U osnovi, to je sustav glavne knjige gdje postoje blokovi, a svaki pojedini blok povezan je u lančanu strukturu. Dakle, svi će blokovi biti povezani s novim blokom i blokom.

Nadalje, svaki pojedini blok sadržavat će informacije, a lančana struktura predstavljala bi postupak povezivanja. Svejedno, sve informacije unutar bloka kriptografski su osigurane. Osim ovih, imat će i hash ID, vremenske oznake i transakcijske podatke.

U stvarnosti ćete u ovoj vrsti arhitekture završiti s lancem blokova i odatle je uopće nastalo ime blockchain. Mnogi od vas to bi mogli zamijeniti s bazom podataka, ali blockchain i baza podataka u stvarnosti su vrlo različiti.

Najbolji profesionalci blockchaina su u tome što nudi peer-to-peer vezu, tako da neće biti centraliziranog poslužitelja koji nadgleda svaki vaš potez.

Koliko je popularna među poduzećima?

Trenutno su mnoga poduzeća vrlo zainteresirana za blockchain tehnologiju. Nakon analize prednosti i nedostataka blockchaina, mnogi su već započeli s njihovom implementacijom blockchaina. Prema nedavnom istraživanju, više od 36% poduzeća spremno je uložiti 5 ili više milijuna dolara u blockchain.

Istraživanje za 2020. godinu provedeno je na 1488 globalnih poduzeća, gdje su svaku tvrtku pitali koliko planiraju uložiti. U nastavku možete pogledati obrazac za postotak. Međutim, trebali biste znati da anketa ne uključuje svako poduzeće na svijetu koje radi na tehnologiji.

Stoga će “istinski” postotak uvijek varirati. Ako želite dobiti više informacija, možete provjeriti Deloitte pregled.

UdioProcent poduzeća koja planiraju ulagati
≥ 10 milijuna dolara 7%
5 milijuna dolara – 10 milijuna dolara 24%
Milijun dolara – pet milijuna dolara 30%
500 000 – 1 milijun dolara 24%
< 500 000 američkih dolara 12%
Nisam siguran 2%
Bez ulaganja 1%

Pa, vidite, i poduzeća su željna ulaganja u tehnologiju. U svakom slučaju, prijeđimo na sljedeći segment prednosti i nedostataka blockchain vodiča.

Prednosti i nedostaci blockchain tehnologije

Puno je prednosti i nedostataka blockchain tehnologije, ali među njima ćemo isprva razmotriti odjeljak za profesionalce. Pogledajte prednosti blockchaina odozdo.

Za i protiv Blockchaina

Blockchain profesionalci

Brojne su prednosti blockchain tehnologije. Pogledajmo što su neki od njih:

Disintermedijacija

Prije svega, s blockchainom dobivate distribuirani sustav. To znači da se rješava svih posrednika iz vašeg sustava. Ali kako je to prednost? U stvarnosti su posrednici obično izvor treće strane koji vas povezuje s vašim uslugama.

Međutim, u poslovnom svijetu, od svake usluge koju posrednici nude, dobivaju rez. U stvarnosti, mali iznos plaćanja možda se ne čini previše, ali zbraja se kad vaša usluga zahtijeva postupak od 10-15 koraka.

Osim toga, nikako se ne može znati hoće li posrednici biti iskreni prema svojim uslugama. U stvarnosti, korupcija je duboka i u mnogim slučajevima ti posrednici teže zlostavljanju poduzeća i potrošača radi njihove osobne koristi.

Tako se njihovim rješavanjem rješava cijelo pitanje povjerenja. Idemo vidjeti sljedeću prednost u ovom profilu blockchain vodiča.

Kvalitetni podaci

Blockchain tehnologija nudi vrhunsku razinu kvalitete podataka. U stvarnosti je to sustav raspodijeljene knjige u kojem pohranjuje podatke. Ali kako pruža visokokvalitetne podatke? Pa, morate znati da se nekvalitetni podaci u roku od noći neće pretvoriti u visokokvalitetne. To se ne događa tako.

U svakom slučaju, ova tehnologija raspodijeljene knjige nudi proces konsenzusa koji vam omogućuje filtriranje bilo kakvih loših podataka s korisnim podacima. To znači da nitko ne može samo dodati bilo kakve informacije na knjigu ili čak manipulirati postojećim.

Dakle, kada se provjeri svaki podatak prije dodavanja u knjigu, uklonit će se svi lažni podaci.

Štoviše, rješava se i problema koji proizlaze iz čovjekovih pogrešaka. Kako se provjerava svaki pojedini podatak, nema mogućnosti za ljudsku pogrešku.

Dakle, to značajno povećava kvalitetu podataka. U svakom slučaju, prijeđimo na sljedeću prednost u ovom vodiču za i protiv blockchaina.

Trajnost i sigurnost

Blockchain nudi trajnost u najboljem izdanju. Mogli biste to smatrati internetom gdje postoji ugrađena robusnost. U stvarnosti, cjelokupna struktura tehnologije čini je tako izdržljivom. Štoviše, budući da pohranjuje blokove informacija oko mreže, osigurava da ne postoji niti jedna točka kvara ili bilo koji entitet koji to kontrolira.

Ova kvaliteta čini sustav samim sobom izdržljivim. Štoviše, kako nitko ne može izmijeniti blokove, i dalje ostaje čvrsta osigurana platforma. Osim toga, prilično je učinkovit i u odbijanju od pokušaja hakiranja.

Dakle, malo je ili uopće nema mogućnosti nadjačavanja ove mreže. U svakom slučaju, pogledajmo sljedeću prednost u ovom vodiču za i protiv blockchaina.

Visoka razina integriteta

Još jedna velika prednost blockchaina je razina integriteta. U usporedbi s bilo kojim drugim mrežnim sustavima, blockchain nudi najvišu razinu integriteta do sada. Ali što to znači? U stvarnosti to znači da će svi vaši podaci uvijek biti ispravni i nitko ih ne može mijenjati kad se nađu u knjizi.

Štoviše, postupak pohrane informacija i proces konsenzusa također je robustan. Štoviše, bilo koji korisnik ne može samo izmijeniti provjeru kako želi. Stoga bi ponudio točne i pouzdane podatke svaki put kad obavite transakciju ili pohranite bilo koje druge podatke.

S druge strane, svaki hash ID svakog blockchaina igra veliku ulogu u održavanju ovog svojstva. Provjerimo sljedeću prednost u ovom vodiču za i protiv blockchaina.

Nepromjenjivost i transparentnost

Za sljedeću prednost u ovom vodiču za i protiv blockchaina razradit ćemo transparentnost i nepromjenjivost. Blockchain dolazi s nepromjenjivim sustavom za pohranu u kojem ne možete promijeniti niti jedan oblik podataka, a kamoli ih u potpunosti izbrisati.

U stvarnosti kriptografsko raspršivanje igra veliku ulogu u održavanju nepromjenjive strukture. Kako će svaki pojedini blok imati Hash ID, sve promjene podataka tog bloka drastično će promijeniti ID. I nemoguće je ponovno stvoriti isti Hash ID.

Stoga, ako netko pokuša promijeniti podatke, svi bi ga drugi korisnici primijetili odmah. U svakom slučaju, većina sustava glavne knjige ove tehnologije također je otvorena svima. Čak i u privatnim blockchainima postoje uobičajene informacije o knjizi koje svatko može vidjeti bilo kada.

Dugovječnost i pouzdanost

Još jedna velika prednost u ovom plusu i minusu blockchain vodiča je pouzdanost podataka i dugovječnost. Kao što već znate, blockchain je nepromjenjiv, transparentan i nudi integritet. Sve ove karakteristike rezultiraju pouzdanošću i dugovječnošću tehnologije.

Nadalje, kako nitko ne može samo mijenjati pravila blockchaina kako želi, on ostaje netaknut. Štoviše, budući da dugoročno može ponuditi održiva rješenja za različita poslovna pitanja, postaje pouzdana tehnologija.

Mnoga poduzeća već razmatraju dugoročnu izmjenu svojih naslijeđenih mreža s blockchainom.

Pojednostavljeni ekosustav

Mnogi od vas možda smatraju blockchain složenim ekosustavom; međutim, povjerenje je zapravo pojednostavljeni ekosustav. U stvarnosti, svako poduzeće mora proći različite faze kako bi obradilo ili ponudilo svojim potrošačima rješenje.

Ono što blockchain ovdje radi jest smanjiti različite faze obrade u nekoliko koraka. Štoviše, budući da tehnologija može ponuditi gotovo sve na mreži, mnogo je jednostavnije za održavanje.

Na tržištu već postoji mnogo rješenja temeljenih na blockchainu gdje nude korisnička sučelja.

Ovlašteni korisnici

To je još jedan od prednosti u ovom vodiču za prednosti i nedostatke blockchaina. U tradicionalnom centraliziranom sustavu korisnici zapravo nemaju toliko kontrole nad vlastitim informacijama. Kao rezultat toga, višestruko korumpirano osoblje pokušava zloupotrijebiti podatke radi svoje osobne koristi.

Međutim, budući da blockchain osigurava peer-to-peer mrežu i vraća korisnicima kontrolu, osigurava da ih nitko ne može zloupotrijebiti na bilo koji način. Razina sigurnosti i transparentnosti osigurava da svaki pojedinac ima potpunu kontrolu nad svojim informacijama.

Ovo je definitivno nešto što smo željeli jako dugo.

Brže transakcije

Također nudi brže transakcije u usporedbi s tradicionalnim sredstvima. Obično centraliziranim bankama treba puno vremena čak i za obradu transakcije. Postalo je istaknutije kad netko pokušava novac poslati u inozemstvo.

U stvarnosti bi moglo potrajati i šest dana da bi se čak i obradila ta transakcija. Dakle, u hitnim se slučajevima mnogi potrošači ne mogu osloniti na usporeni sustav tradicionalnih banaka. Međutim, s blockchainom transakciju možete dovršiti u roku od nekoliko sekundi!

To je užasno brže od bilo kojeg tradicionalnog sredstva do sada.

Niži transakcijski troškovi

Osim što nudi brže transakcije, nudi i niže transakcijske troškove – očito, ništa besplatno. Kada svakodnevno koristite tradicionalne metode za transakcije, morate im dati neki oblik naknade u zamjenu za njihove usluge.

Iako je naknada možda mala, ali nakon više koraka može vam postati teža u džepu. S druge strane, blockchain nudi samo nižu naknadu za transakcije u zamjenu za brži proces transakcije.

Provjerimo sljedeću u ovom vodiču za prednosti i nedostatke blockchaina.

Novi poslovni model i lanac vrijednosti

Još jedna velika prednost blockchaina u ovom vodiču za prednosti i nedostatke blockchaina je novi poslovni model. Blockchain dolazi s novom perspektivom kako bismo trebali modelirati svoje poslovanje u novom svijetu.

Korištenjem ove tehnologije formiraju se nova tržišta i stvaraju nove mogućnosti. Nadalje, to je bolja infrastruktura koja se rješava mnogih problema s kojima se danas susrećemo. Također, dodaje veću vrijednost vašem poduzeću kada ga počnete koristiti povećavanjem prihoda i promicanjem povjerenja.

Poboljšana sljedivost

Ovo je zadnja prednost na popisu prednosti i nedostataka blockchaina do sada. Pa, to je više za poduzeća koja se bave složenom prirodom opskrbnog lanca ili bilo koje druge slične industrije. Ključno je pratiti što ili kako ste uspjeli izraditi predmet.

U svakoj fazi morate osigurati da nudi najvišu kvalitetu. Međutim, ako ne znate podrijetlo svoje robe, ne možete ponuditi kvalitetu. Međutim, blockchain osigurava da možete pratiti ove stavke od samog izvora do krajnje točke.

Ne samo da je dobro, već možete provjeriti i bilo koju imovinu na burzama imovine.

Blockchain Technology Cons

U ovim prednostima i nedostacima blockchain tehnološkog vodiča, sada ćemo razgovarati o različitim minusima blockchain tehnologije. Da vidimo što su to.

Suvišna izvedba

To je do sada prva prevara u prednostima i nedostacima blockchain popisa. U stvarnosti, računske potrebe ove tehnologije više se ponavljaju od centraliziranih poslužitelja. To je zato što svaki put kada se knjiga ažurira, svi čvorovi trebaju ažurirati i svoju verziju knjige.

To je zato što distribuirana priroda sustava knjige nalaže da svaki čvor treba imati kopiju sustava knjige. Dakle, mora prolaziti isti postupak uvijek iznova.

Složeni postupak provjere potpisa

Još jedan nedostatak u našim prednostima i nedostacima blockchain popisa je postupak provjere potpisa. U osnovi, za svaku transakciju u sustavu trebat će vam privatno-javna potvrda kriptografskog potpisa.

Zatim koristi ECDSA (algoritam digitalnog potpisa eliptičke krivulje) kako bi osigurao da se transakcija dogodi između ispravnih čvorova. Dakle, svaki čvor mora provjeriti autentičnost korisnika, što može biti lukav i složen postupak.

Privatni ključevi

Da biste obavljali transakcije na mreži, morat ćete posjedovati privatni ključ. Iako drugi korisnici mogu vidjeti vaš javni ključ, privatni je ključ puno važniji jer ostaje skriven. Nadalje, sve adrese blockchaina imat će privatni ključ.

Svoj privatni ključ morate osigurati na bilo koji način ako ne želite da drugi zloupotrebljavaju vašu imovinu. Međutim, ako izgubite svoj privatni ključ, izgubit ćete i pristup svojim sredstvima na mreži. Više ih nema načina oporaviti.

Provjerimo sljedeću prevaru u našem vodiču za i protiv blockchain tehnologije.

Nedostatak vlastitih mogućnosti

Kako je tehnologija relativno nov koncept, nema puno sposobnih programera koji mogu raditi na tome. Dakle, kada poduzeća pokušaju razviti svoje vlastito rješenje za blockchain poduzeća, pronalazak sposobnog tima koji će se nositi s projektom postaje teško.

U ovom slučaju pružatelji usluga BAAS nude puno usluga. Te usluge nude vrhunske programere i marketinške timove koji će vam pomoći da svoje rješenje blockchaina izbacite na tržište.

Ako želite poboljšati svoju igru ​​i postati certificirani blockchain profesionalac, ovdje je kolekcija naših tečajeva za blockchain certificiranje koje možete isprobati.

Pitanja integracije

To je još jedan od glavnih nedostataka blockchain tehnologije. Uglavnom je za poduzeća koja vode naslijeđene mreže. U stvarnosti, blockchain bi zamijenio naslijeđene mreže. Međutim, proces integracije još uvijek nije u potpunosti funkcionalan. Štoviše, mnoge blockchain tehnologije nemaju sposobnost rada zajedno sa naslijeđenim mrežama.

To znači da bi se tvrtke, kako bi se pravilno koristile, morale zauvijek riješiti svojih naslijeđenih mreža. To je nešto oko čega su mnogi sumnjičavi.

Neizvjesni propisi

To je glavni nedostatak u našim prednostima i nedostacima blockchain liste. U stvarnosti ne dolaze sve blockchain tehnologije s odgovarajućim skupom propisa na mreži. Dakle, mnogi uopće ne vjeruju sustavu. S druge strane, nedostatak propisa dovodi u koncept ICO prevara.

I suvišno je reći da su mnogi postali žrtve ICO prijevara jer ne postoji regulativa vezana uz kriptovalute. Vladine se institucije također trude da ga usvoje, jer ovaj sektor u potpunosti djeluje na propise.

Velika potrošnja energije

Da bi svaka transakcija bila valjana, mora proći kroz proces konsenzusa. Očito je da proces konsenzusa zahtijeva ogroman napor da se formira svaki čvor. Da ne spominjem, svi čvorovi moraju komunicirati naprijed-natrag kako bi osigurali da je transakcija valjana.

S druge strane, konsenzusni algoritmi kao što je dokaz o radu zahtijevaju mnogo računske snage, što povećava ukupnu potrošnju energije. Međutim, bili biste sretni kada biste saznali da višestruki konsenzusni protokoli troše mnogo manje energije.

Provjerimo sljedeću prevaru u našem vodiču za i protiv blockchain tehnologije.

Nema kontrole za poduzeća

Pa, poduzećima je potreban određeni autoritativni postupak kako bi koristili blockchain tehnologiju. Nažalost, javni blockchains neće moći uskoro ponuditi ove aspekte upravljanja. Međutim, čini se da uspon privatnih i konzorcijskih blokova nudi i kontrolu tehnologije i distribuiranu prirodu. To se uglavnom nazivaju poduzetnički blockchain okviri i prikladni su samo za organizacije.

Dakle, trebali bismo biti u mogućnosti modernije pristupiti ovom pitanju mnogo prije nego što se očekivalo.

Provjerimo sljedeću prevaru u našem vodiču za i protiv blockchain tehnologije.

Zabrinutost zbog privatnosti

Još jedna glavna zabrinutost u našim prednostima i nedostacima blockchain popisa su pitanja privatnosti. Poduzećima je potrebna njihova privatnost da bi pod svaku cijenu zadržali vrijednost svoje marke. Očito je da ne mogu otkriti svoje osjetljive podatke masovnim ljudima ili konkurentima.

Dakle, mnoge organizacije nisu toliko željne koristiti blockchain u poslovne svrhe. Međutim, upotreba opcija privatnih transakcija i provjera autentičnosti korisnika rješava ovaj problem malo po malo.

Kulturno usvajanje / poremećaj

Ovo je više kulturološki nedostatak, a ne tehnički. Vanjski poslovni modeli već duže vrijeme rade na određenoj arhitekturi. No, izum blockchaina prijeti tom sustavu.

U stvarnosti, blockchain je već počeo mijenjati način rada sustava i poremetio je mnoge industrije. Kao rezultat toga, više je tržnica već zastarjelo.

Provjerimo sljedeću prevaru u našem vodiču za i protiv blockchain tehnologije.

Visoka cijena

Da, blockchain je puno jeftiniji od druge infrastrukture. Međutim, to također može biti skupo rješenje. U osnovi, cijena ovisi o vrsti značajke koju želite dodati i vašim potrebama. Štoviše, razvoj otopine škroba zahtijeva pozamašan novac.

A da ne spominjemo da bi zamjena naslijeđenog sustava također koštala puno novca. Međutim, ovaj problem možete prevladati ako svoja rješenja držite na minimumu. Štoviše, pridruživanje konzorciju ili korištenje BAAS-a također vam mogu pomoći. Međutim, Blockchain kao usluga može vam pomoći u razvoju čvrste poslovne strategije blockchaina.

Prema nedavnom istraživanju 2020. godine na 1488 globalnih poduzeća, pitani su kakva može biti prepreka njihovom usvajanju. U nastavku možete pogledati obrazac za postotak. Međutim, trebali biste znati da anketa ne uključuje svako poduzeće na svijetu koje radi na tehnologiji. Stoga će “istinski” postotak uvijek varirati.

Pitanja usvajanja: postotak poduzeća koja osjećaju da je problem prepreka
Zamjena ili prilagodba postojećih naslijeđenih sustava 35%
Potencijalne sigurnosne prijetnje 34%
Zabrinutost zbog osjetljivosti konkurentskih informacija 34%
Nedostatak regulatorne jasnoće 32%
Nedostatak vlastitih mogućnosti 31%
Izazovi u formiranju konzorcija 31%
Opterećujuće regulatorno okruženje 30%
Neizvjestan povrat ulaganja 29%
Nedostatak primamljive aplikacije 29%
Ova tehnologija nije dokazana 27%
Neadekvatno financiranje 26%

Uz to, 22% poduzeća to ne smatra poslovnim prioritetom. Također, 3% uopće nije vidjelo nikakve prepreke, a 1% nije sigurno postoji li prepreka za usvajanje blockchaina ili ne.

Prevladavanje nedostataka Blockchaina

Sa svakom tehnologijom morat ćete se nositi s nedostacima ako želite iskoristiti prednosti. Međutim, nedostaci nikada ne bi trebali nadvladati prednosti. Stoga blockchain stvarno mora pojačati igru.

I to je ono što radi u ovom trenutku. Većina nedostataka blockchain aplikacija može postati profesionalac ako tvrtke prihvate privatne ili konzorcijske blockchaine. Privatni blockchains nude dodatnu kontrolu, privatnost, propise, brže transakcije, jeftine integracije i još mnogo toga.

Također, ako želite postići decentralizaciju blockchaina, uvijek možete koristiti konzorcijski blockchain za svoju tvrtku. Kako vrijeme prolazi, sve je više ljudi zainteresirano za blockchain tehnologiju i usavršavanje vještina potrebnih za izgradnju karijere na ovom polju.

Ovo uklanja pitanje nedostatka kvalificiranih stručnjaka i stvara novi opseg i za zaposlenika i za poslodavca. Da, postoji mogućnost da se unutar ekosustava aplikacije blockchain pojave novi minusi, ali ne zaboravite da će i tu biti prednosti protiv toga.

Završna bilješka

Blockchain je trenutno relativno nova tehnologija s dugim putovanjem. Dakle, prilično je eminentno da će imati i nedostataka i prednosti. U ovom smo vodiču istaknuli gotovo sve prednosti i nedostatke blockchaina.

Međutim, trebali biste imati na umu da je blockchain već riješio većinu problema i smislio noviji način da probleme što više umanjite.

Dakle, dajte još nekoliko godina i možda ćete vidjeti savršenu tehnologiju spremnu da poremeti industriju. Ovo je izvrsna prilika da počnete učiti više o blockchain tehnologiji. Preporučujemo naš besplatni temeljni tečaj za blockchain koji će vam pomoći da započnete svoje putovanje u blockchainu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map