Krajnji vodič za poslovnu strategiju Blockchaina

Blockchain tehnologija relativno je nova. Međutim, to nije spriječilo tvrtke da ga iskoriste, sve u nastojanju da poveća operativnu učinkovitost. Priče o uspjehu u korištenju tehnologije opravdavaju potrebu za ranim upoznavanjem s tehnologijom. Sve je jasnija potreba za razumijevanjem različitih blockchain poslovnih strategija, radi većeg uspjeha u različitim poslovnim okruženjima.

Blockchain poslovne ideje polako se pojavljuju, pružajući tvrtkama jednostavan način iskorištavanja prednosti tehnologije glavne knjige. Međutim, prvo treba shvatiti o čemu se radi u knjigovodstvenoj knjizi.

Blockchain je mreža ravnopravnih računa koja se može pohvaliti decentraliziranom neiskvarivom knjigom. Svaki digitalni zapis poslan u lancu dolazi s jedinstvenom vremenskom oznakom u koju se nitko ne može miješati. Mreža je također autonomna i decentralizirana, što eliminira potrebu za centraliziranom upravom.

Blockchain Business Strategy Infographic

 

Atributi poslovne strategije blockchaina

Blockchain poslovna mreža zasniva se na decentralizaciji podataka. Mreža uklanja oslanjanje na jednu jedinicu za pohranu iskorištavanjem prednosti mrežnih čvorova. Blockchain poslovne strategije mogu se razlikovati. Međutim, svi dolaze s kritičnim svojstvima kao što su transparentnost, sigurnost, integritet i učinkovitost zbog kojih se ističu.

Bilo koja poslovna ideja Blockchaina uvijek bi trebala biti otvorena za nadzor kao način povećanja transparentnosti na mreži. Svatko tko koristi takvu mrežu trebao bi moći pratiti povijest transakcije kad god želi.

Blockchain poslovni proces uvijek bi se trebao pridržavati najviše razine integriteta. U ovom slučaju, transakcija bi trebala proći samo nakon konsenzusa na blockchain poslovnoj mreži. Korisnici u mreži također bi trebali djelovati neovisno.

Nepromjenjivost blockchain novog poslovnog modela umanjuje potrebu za ručnom provjerom ili provjerom treće strane. Hash aspekt osigurava da je tehnologija nezamjenjiva.

Što trebate znati prije primjene Blockchain poslovne strategije

Bilo koja poslovna ideja Blockchaina uvijek treba uzeti u obzir tri ključna čimbenika, koja uključuju:

  • Vrijednost Blockchain tehnologije
  • Kratkoročni povrat ulaganja na skali za rast
  • Plan krojenja za dugoročnu skalabilnost

Vrijednost Blockchain tehnologije

Vrijednost tehnologije digitalne knjige u poslovnoj mreži blockchain ona je koja nastavlja potvrđivati ​​svoju vjerodostojnost kao tehnologija 21. stoljeća. Blockchain je tehnologija druge generacije jer treba revolucionirati različite sektore gospodarstva.

Budući da je globalna distribuirana knjiga, blockchain omogućuje bavljenje vrijednim predmetima poput novca, glazbe i glasova, bez potrebe za posrednicima. Riješenje rezultata posrednika u smanjenju složenosti transakcija, kao i nepotrebnih troškova, neovisno o blockchain poslovnoj strategiji upotrebe.

Blockchain poslovni modeli također vode poboljšanju transparentnosti, kao i kontrolama prijevara, omogućujući tvrtkama da generiraju maksimalnu vrijednost iz svog poslovanja.

Kratkoročni povrat ulaganja korištenjem Blockchain tehnologije

Dok istražujete blockchain poslovnu strategiju, važno je smisliti skalabilni projekt. Da bi poduzeće moglo postići željeni rast, kratkoročno mora biti jasno, vjerojatni povrat ulaganja. Postavljanje kratkoročnih ciljeva je nužno kao način prikupljanja stvarnih blagodati tehnologije.

Tvrtka koja se bavi poslovima opskrbnog lanca u početku bi mogla strukturirati svoju poslovnu strategiju blockchaina, usredotočujući se na smanjenje troškova poslovanja. Tehnologija zauzvrat može pomoći u uklanjanju neslaganja u procesu opskrbnog lanca, kao i gubitka proizvoda, što ubrzava vrijeme otpreme.

Smanjenje troškova jedan je od najuspješnijih kratkoročnih ciljeva kao način postizanja povrata ulaganja na iskorištavanju blockchain tehnologije.

Prilagođavanje poslovne ideje Blockchain za skalabilnost

Integracija kratkoročnih i dugoročnih blockchain poslovnih strategija u početnu strategiju je ključna. Pronalaženje načina integracije njih dvoje siguran je način uživanja u svim blagodatima glavne knjige tehnologije. Na primjer, farmaceutska tvrtka može kratkoročno koristiti tehnologiju kako bi smanjila gubitak proizvoda, kao i vrijeme otpreme, stoga povećala stopu uspješnosti.

Da bi se smanjila u budućnosti, farmaceutska tvrtka mogla bi konfigurirati svoj poslovni model blockchaina za partnerstvo s pacijentima s ciljem komercijalizacije njihovih podataka za istraživanje lijekova. Iako se kratkoročna rješenja neće mijenjati u industriji, dugoročna strategija omogućila bi farmaceutskoj tvrtki da se širi, čime bi uspostavila industrijsku dominaciju.

Kako implementirati Blockchain poslovnu strategiju

Blockchain tehnologija još je uvijek u godinama razvoja. Međutim, još uvijek postoji niz načina na koje se tehnologija može jako iskoristiti. Što se tiče implementacije blockchain poslovne strategije, postoje koraci koje bi poduzeće trebalo slijediti za veći uspjeh.

Usredotočite se na određeno pitanje

Za veliki uspjeh, bilo bi važno iskoristiti tehnologiju na određenom pitanju. Umjesto da pokušava tehnologiju iskoristiti za cjelokupno poslovanje, poduzeće bi trebalo konfigurirati blockchain poslovnu strategiju da se usredotoči na jedno pitanje.

Ograničavanjem područja fokusa, poduzeće će moći uživati ​​u većoj učinkovitosti i u tom procesu optimizirati blockchain mogućnosti. Iz tog bi razloga poslovni menadžer trebao uzeti vremena da mozga sa svojim timom da vidi gdje bi tehnologija bila od velike koristi. To bi moglo biti u logistici i upravljanju opskrbom, vođenju evidencije ili iskorištavanju tehnologije za poboljšanje transakcija.

U ovom bi se slučaju blockchain poslovna strategija trebala usredotočiti na operaciju koja bi ubuduće zahtijevala dodatna podešavanja. Tehnologija glavne knjige još uvijek se razvija, a nove mogućnosti, kao i značajke, spremne su za napredak.

Krenite malim koracima

Nosno ronjenje s punim gasom u iskorištavanju blockchain tehnologije moglo bi se dugoročno pokazati samoubojstvom. Blockchain poslovna ideja trebala bi se stoga usredotočiti na primjenu tehnologije postupno.

Činjenica da bi blockchain tehnologija zahtijevala puno promjena na tom putu također zahtjeva puno opreza. Iz tog razloga bilo bi važno usredotočiti se na mala rješenja koja koriste tehnologiju koja bi imala velik utjecaj.

Oslanjati se previše na tehnologiju kao dio poslovne strategije blockchaina nije idealno. Umjesto toga, budite stabilni, usredotočujući se na korištenje tehnologije za određenu uporabu i izbjegavajući iskušenje puzanja opsega.

Smislite POC i povežite sva očekivanja

Dolazak s Dokazom o konceptu bitan je aspekt implementacije blockchain poslovne strategije. Dokaz o konceptu je ključan jer omogućuje tvrtki da planira sve svoje ciljeve i ishode. Planiranje je ključno jer omogućuje i poslovanju da ostane fokusirano na korištenje blockchain tehnologije o određenom pitanju.

Tijekom faze planiranja, bilo bi važno voditi razgovore s raznim ljudima različitih mišljenja i vizija. Mozgalicama će se pojaviti ideje o tome kako bolje koristiti tehnologiju za rješavanje temeljnih problema. Mozgova oluja je također bitna jer omogućuje njegu cijele poslovne ideje blockchaina prije faze implementacije.

Provedite Blockchain poslovnu strategiju

Nakon brainstorminga i osmišljavanja svih blockchain poslovnih ideja, sljedeći je korak provedba. Provedba blockchain poslovne strategije u početku neće biti lak zadatak. To je zato što dokaz koncepta na početku može imati puno mana. Zato je važno implementirati u malim razmjerima dok radite na rješavanju problema jedan po jedan.

Povratak na konfiguriranje nedostataka trebao bi nastupiti kao način izvlačenja najboljeg iz blockchain poslovne strategije. Ovo bi bilo savršeno vrijeme za povratak članovima tima da još jednom razmisle o osnovnim nedostacima i kako ih bolje riješiti.

Testiranje milijun puta nakon svakog uspješnog popravka jedini je način na koji se može izvući najbolje iz blockchain tehnologije. Što je složenije blockchain rješenje, više popravljanja i testiranja moralo bi doći u obzir.

Partnerstvo s drugim tvrtkama također će možda morati nastupiti kao način finog podešavanja datog blockchain rješenja. Postoji dobar broj tvrtki, spremnih potrošiti puno na blockchain projekt s ogromnim izgledima.

Koraci implementacije poslovne strategije Blockchain

Koraci
Utvrdite temeljni problem & Postavi ciljeve -Pogledajte bliže tvrtku i identificirajte problem koji koristi blockchain mogućnosti

-Osmislite slučaj upotrebe koji bi tehnologiju učinio korisnom

– Dođite do ciljeva koje blockchain tehnologija mora postići nakon implementacije

Razviti dokaz koncepta -Mozgalice s timom koji će smisliti blockchain rješenje

– Skicirajte POC nakon brainstorminga

– Razviti raspored provedbe

 Probno rješenje blokchaina -Izradite prototip POC-a

-Isprobajte blockchain rješenje

-Procijenite sve pogreške i uspjeh i pokušajte ispolirati blockchain rješenje

 

Uvedite Blockchain rješenje -Razvaljajte blockchain rješenje nakon provođenja testova

-Provjerite ispunjava li sva mjerila

 

Gdje primijeniti poslovnu strategiju blockchaina

Blockchain poslovna strategija može raditi samo na iskorištavanju blockchain tehnologije na tri različita načina: privatni, javni i hibridni. Tri opcije blockchaina pružaju jednostavan način iskorištavanja sinergija blockchain tehnologije bilo u financijske ili nefinancijske svrhe.

Provedba poslovne strategije blockchaina u javnom blockchainu

Kada je riječ o implementaciji poslovne strategije blockchaina u javni blockchain, posao bi ljudima u osnovi omogućio pristup svim sadržajima mreže. U ovom slučaju, nema ograničenja u pogledu toga tko može ući ili kada netko može pristupiti za pristup mrežnom sadržaju.

Javni blockchain djeluje s poticajnim mehanizmom osmišljenim kako bi potaknuo više ljudi da se pridruže mreži. Bitcoin je savršen primjer idealnog javnog blockchaina s obzirom na to da je lanac otvoren za sve.

Jedan od najvećih nedostataka integriranja poslovne strategije blockchaina u javni blockchain povezan je s količinom računske snage potrebne za održavanje takve knjige. Posao bi zahtijevao znatnu količinu računske snage, što bi moglo dovesti do dodatnih troškova samo da bi poslovna mreža mogla raditi.

Uz to, poduzeće će morati biti svjesno činjenice da će za postizanje konsenzusa svaki čvor u mreži morati riješiti složeni kriptografski problem nazvan dokazom rada. Još jedan nedostatak javnog blockchaina u poslovnom okruženju povezan je s nedostatkom privatnosti kada je riječ o transakcijama. Tvrtka možda neće moći držati neke vitalne transakcije privatnima s obzirom na prirodu javnog blockchaina.

Implementacija poslovne ideje o blockchainu na privatnom blockchainu

Tvrtka kojoj je potrebno sakriti neke podatke ili transakcije iz javne domene može pribjeći korištenju privatnog blockchaina kao dijela svoje poslovne strategije blockchaina. Provedba poslovne strategije u privatnom blockchainu pruža tvrtki jednostavan način ograničavanja korisničkog pristupa nekom sadržaju.

Neovlašteni korisnici u ovom će slučaju morati tražiti autorizaciju za pristup sadržaju privatnog blockchaina. Osoba koja upravlja privatnim blockchainom jedina je koja može odobriti pristup. Private Blockchains omogućuje tvrtkama da reguliraju transakcije onako kako im odgovara.

Propisi se mogu donijeti uzimajući u obzir prirodu transakcija, kao i njihovu brzinu i namjeru. Privatni Blockchains također omogućuju redove veličine veće od skalabilnosti kada je u pitanju transakcijski protok.

Private Blockchain idealna je platforma za implementaciju blockchain strategije za tvrtke koje žele dobro iskoristiti blockchain mogućnosti, ali u kontroliranom okruženju. Linux Foundation savršen je primjer privatnog blockchaina s obzirom da mu je potrebna pozivnica za pridruživanje mreži.

Međutim, uočljivo je da privatni blockchains nisu u potpunosti odskočni od javnosti. Ljudi će i dalje moći pristupiti sadržaju blockchaina, ali na temelju onoga što administrator želi da vide.

Provedba poslovne strategije blockchaina na hibridnom blockchainu

Kao što naziv glasi, hibridni blockchain kombinira sve pozitivne atribute javnog i privatnog blockchaina. Implementacija poslovne ideje o blockchainu na hibridnom blockchainu omogućila bi poduzeću da izvuče najbolje od dva blockchaina.

Hibrid je idealan blockchain za visoko regulirana poduzeća, kao i državne službe koje žele iskoristiti blockchain mogućnosti. Implementacija blockchain poslovne ideje u Hibridnom omogućuje poduzeću veću fleksibilnost i kontrolu nad podacima koji se dijele na javnoj knjizi i koji su privatni.

Iako hibridni blockchain nije otvoren za sve, on i dalje dolazi s nekim značajkama koje blockchain ističu poput integriteta, transparentnosti i sigurnosti. Hibridni blockchain omogućio bi tvrtki da prilagodi i kontrolira ljude koji mogu sudjelovati u blockchainu. Blockchain također omogućava tvrtki da regulira transakcije koje se mogu objaviti.

  Javni Blockchain Privatni Blockchain Hibridni blockchain
Definicija Javni Blockchain otvoren je svima za pregled sadržaja i sudjelovanje u donošenju odluka -Nije otvoreno za sve već za ljude s ovlaštenjem.

-Blockchain dolazi s administratorom koji ograničava pristup, kao i pristupačnost blockchain sadržaja

– Kombinira javne i privatne blockchain aspekte kako bi rezultirao hibridnim blockchainom.

-Hibridni blockchain omogućuje ljudima da neke procese i sadržaje drže privatnima, a druge javnima

Transparentnost  Visoka razina transparentnosti  Blockchain je transparentan samo za osobe s pristupom mreži Transparentnost se svodi na to kako vlasnici žele
Poticaj  Konfigurirano na takav način da se sudionici potiču na rast mreže Ograničeni pristup u osnovi znači nedostatak poticaja jer administratori reguliraju ljude koji se mogu pridružiti mreži . Hibridni vlasnici mogu odlučiti poticati korisnike kao način privlačenja većeg broja ljudi
Slučaj upotrebe Idealno za sve vrste industrija u kojima privatnost nije problem.

-Idealan blockchain za stvaranje komercijalne kriptovalute

-Idealan blockchain za organizacije koje zahtijevaju potpunu kontrolu svog tijeka posla i transakcija na blockchainu -Hibrid je idealna blockchain platforma za projekte koji u bilo kojem trenutku mogu postati javni ili privatni.

-Također je savršena platforma za projekte koji se ne oslanjaju previše na povjerenje

Upoznajte svoje kupce Nije potrebno Da Da
Transakcijski trošak Sasvim skupo  Prilično povoljno za postavljanje i održavanje s obzirom na ograničeni broj ljudi koji pristupaju mrežnom sadržaju Povoljno

 

Federalni Blockchain

Više entiteta može se okupiti kako bi iskoristilo blagodati blockchain tehnologije na jednoj mreži. Iako se oslanjaju na jedinstvenu mrežu, entiteti bi i dalje mogli uspostaviti decentralizirani tip sustava. U tom bi slučaju federalni blockchain bio presudan za zadovoljavanje potreba svakog entiteta u mreži.

Udruženi blockchain u osnovi je središte u kojem organizacije mogu razmjenjivati ​​informacije na jednoj mreži. Subjekti uključeni u takvu mrežu povremeno se okupljaju i čine potrebne promjene koje zadržavaju i čine mrežu učinkovitijom.

Federated Blockchain dovodi do decentralizirane mreže kojom svaki entitet može pristupiti sadržaju mreže. Za razliku od Private Blockchains-a, gdje je zadužen jedan entitet ili pojedinac, u federalnom blockchain-u svaki je entitet zadužen za događaje u mreži.

Iskorištavanje federalnog bloka u poslovnoj strategiji

Javni blockchains decentralizirane su mreže koje imaju dobru razinu sigurnosti. Međutim, nedostaje im brzine i učinkovitosti. S druge strane, Private Blockchain obično je mnogo skalabilan i brži, ali nije u potpunosti decentraliziran.

Federated Blockchain nudi konačno rješenje za konzorcij koji želi iskoristiti sve blagodati glavne knjige u cjelini. Federalni blockchains imaju tendenciju da budu puno brži što se tiče obrade transakcija.

Činjenica da je broj čvorova potrebnih za provjeru valjanosti uvijek pod kontrolom smanjuje rizik od problema s skalabilnošću. Uz to, činjenica da su te transakcije mnogo brže i manje komplicirane dovodi do nižih transakcijskih troškova u federalnom blockchainu.

Udruženi blockchains namijenjeni su određenim skupinama ili entitetima. Činjenica da ne dopuštaju slučajne strance na mreži smanjuje rizik od 51% napada.

Blockchain kao usluga

Tehnički giganti sve više ulažu u Blockchain s obzirom na potencijal tehnologija u povećanju operativne učinkovitosti. Povećana ulaganja u osnovi su iznjedrila Blockchain kao uslugu.

Blockchain kao usluga u osnovi je ponuda koja omogućava ljudima da iskoriste rješenja bazirana na oblaku kako bi smislili blockchain aplikacije, kao i pametne ugovore. Amazon Microsoft i Oracle neki su od tehnoloških divova koji su uložili ogroman dio novca u poboljšanje blockchaina kao usluge.

Amazon je već predstavio blockchain predloške kao dio Baasa koji korisnicima Amazon Web Service-a koji rade na blockchain-u omogućuju mnogo brže postavljanje hiperledger mreža Fabric i Ethereum. Predlošci također olakšavaju ljudima da s lakoćom implementiraju blockchain mreže.

Microsoft se računa kao pionir BaaS industrije. Kroz Azure, softverski div je pojednostavio postupak osmišljavanja blockchain mreža zahvaljujući unaprijed konfiguriranim mrežama i infrastrukturi. Ugrađene veze omogućuju korisnicima provjeru valjanosti i ponavljanje različitih blockchain razvoja.

Oracle je sa svoje strane predstavio Enterprise-Grade Blockchain Cloud Service. Usluga nudi poslovnim kupcima potpuno upravljani pristup, kao i okvir za uključivanje u blockchain. Njegov blockchain kao usluga izgrađen je na projektu Hyperledger Fabric otvorenog koda.

Blockchain poslovni proces

Jedna od ključnih prednosti blockchain tehnologije je što pomaže u smanjenju trenja između strana uključenih u razmjenu informacija. Blockchain poslovni procesi sve više dobivaju na snazi, dijelom i zato što tehnologija pomaže usmjeravanju različitih operacija.

Tehnologija digitalne knjige podiže razinu blockchain poslovne mreže na dva načina. Prvo, omogućuje jednostavno bilježenje povijesti transakcija koje su se dogodile u cijeloj poslovnoj mreži. Transakcije u bilo kojem lancu su dokazive i nepromjenjive, što omogućava ljudima da imaju povjerenja u lanac podataka.

Tehnologija također osigurava poslovnu logiku u mreži uključivanjem svih uloga i odgovornosti ljudi koji su uključeni u transakciju. Primjena pametnih ugovora, na primjer, nalaže kako će stranke surađivati, takvi ugovori također osiguravaju da ljudi koji su uključeni u transakcije cijelo vrijeme igraju pravila.

Kako Blockchain revolucionira poslovne procese

Zapošljavanje, upravljanje kontaktima, kao i Fintech, neka su od ključnih područja u kojima blockchain poslovna strategija dobiva na snazi. Širenjem izvan kriptovaluta tehnologija je pronašla put u ključne poslovne operacije.

Ispod su neke od novih blockchain poslovnih strategija koje oblikuju različite industrije.

Blockchain poslovne ideje Sektor Primjena Prednosti
 

 

Sljedivost imovine

 

Lanac opskrbe i logistika

-Blockchain poboljšava praćenje robe kao i dijelova kroz opskrbne lance i tijekom cijelog njihovog životnog ciklusa.

-Tehnologija također pomaže u poboljšanju donošenja odluka o upravljanju zalihama i popravcima

-Eliminacija posrednika

-Niži troškovi upravljanja lancem opskrbe

-Vrhunska čvrsta sigurnost

 

 

Ubrzanje transakcijskih obračuna

 

 

 

Financije i maloprodaja

– Ubrzana vremena namire jedna je od blagodati poslovnih modela Blockchaina u maloprodaji i e-trgovini.

-Tehnologija pomaže ubrzati vrijeme nagodbe kada su u pitanju sporovi koji uključuju transakcije.

-Blockchain poslovne mreže također iskorištavaju besprijekorna prekogranična plaćanja

 

 

-brže transakcije

– Niži troškovi

-Bolje korisničko iskustvo

 

Porez i carina

 

Bilo koji sektor

-Pokazuje se da je tehnologija pouzdana u automatizaciji i racionalizaciji tereta usklađenosti koji uključuju porez i carine.

 

-Eliminacija posrednika

-Povećana transparentnost i sljedivost

 

Naknade za plaćanja i licenciranje

Financije

Blockchain tehnologija automatizira unaprijed određene uvjete ugovora omogućavajući brže plaćanje autorskih prava i prihod od pretplate.

-Povećana transparentnost

-Povećana sljedivost

-Isplate su automatizirane

Suzbijaju prijevare u plaćanju honorara

Upravljanje identitetom Bilo koji sektor Blockchain tehnologija pronašla je primjenu na autentifikaciji identiteta na blockchainu za vjerodajni identitet kao i za upravljanje programom vjernosti i nagrađivanja. -Dodana privatnost i sigurnost

-Jedinstveni potpisani ID-ovi

 

– Poboljšanje sigurnosti podataka

– Suzbijanje prijevare

 

Poanta

Iako tehnologija Blockchain postoji već duže vrijeme, ljudi je, kao i multinacionalne banke, tek sada zanimaju. Sve je jasnije da tehnologija može povećati transakcije u različitim sektorima, kao i niže transakcijske troškove. Uz to, tehnologija može poboljšati razmjenu osjetljivih podataka na sigurniji način.

To je reklo da bi tvrtke koje žele poboljšati svoju operativnu učinkovitost trebale i dalje ulagati u tu tehnologiju i ugrađivati ​​je kao dio svoje poslovne strategije.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map