Koje su različite vrste blockchain tehnologije?

Želite li znati o različitim vrstama blockchaina? Ovaj će se vodič usredotočiti na svaku vrstu i pomoći će vam da shvatite koja je od njih najprikladnija za vaš blockchain projekt.

Nema sumnje da je blockchain puno evoluirao u posljednjem desetljeću. Počelo je s bitcoinima, koji su nudili javni blockchain – prvu vrstu blockchaina. Također možemo nazvati blockchain bitcoina kao prvu generaciju blockchain tehnologije.

Trenutno smo na mjestu u kojem postoje različite vrste blockchain tehnologije – svaka od njih služi svojoj svrsi i rješava određeni ili skup problema. Štoviše, mnoge ih tvrtke koriste u svojoj tvrtki kako bi iskoristile prednosti koliko mogu.

Upišite se sada:Besplatni tečaj blockchaina

Zašto su nam potrebne različite vrste blockchaina?

Prije nego što počnemo stvarnu raspravu o vrstama blockchaina, naučimo zašto su nam uopće potrebni.

Kada je blockchain tehnologija predstavljena u svijetu, to je bio javni blockchain tip s slučajem upotrebe kriptovaluta. Stvarno je teško razumjeti namjeru njegovog tvorca, ali općenito je pružio koncept decentralizirane glavne knjige (DLT).

Koncept DLT promijenio je način na koji rješavamo stvari oko sebe. Organizacijama je omogućio rad bez ovisnosti o centraliziranom entitetu.

Distribuirana tehnologija rješava nedostatke centralizacije, ali sama po sebi je donijela puno drugih problema za rješavanje kada je riječ o primjeni blockchain tehnologije na različite scenarije.

Na primjer, bitcoin je koristio neučinkovit algoritam konsenzusa, Proof-of-Work. Bilo je potrebno da čvorovi rješavaju matematičke proračune pomoću energije.

U početku to nije bio problem, ali čim se težina povećala, povećalo se i vrijeme i energija potrebna za rješavanje tih matematičkih jednadžbi. Ova neučinkovitost čini ga neprikladnim za bilo koji sustav koji treba ostati učinkovit bez obzira na sve.

Na primjer, banke se svakodnevno bave mnogim transakcijama. Dakle, ovaj tip blockchaina jednostavno nije pogodan za njega.

Bilo je i drugih problema povezanih s prvom generacijom blockchaina, uključujući skalabilnost, bez automatizacije i tako dalje. U svakom slučaju, članak možete koristiti kao vrstu blockchain tehnologije pdf kada je to potrebno.


Također pročitajte:Blockchain za početnike: Vodič za početak rada

Drugačije stajalište o tom pitanju

Sada, hajde da drugačije pogledamo na problem. Ne mogu svi, uključujući organizacije, koristiti javni blockchain. To je zato što ne mogu svaki aspekt svog poslovanja učiniti javnim. Imaju neke ključne podatke koji čine njihovo poslovanje uspješnim. Ako postane javno, tada će biti konkurenata koji ga koriste.

Da bi se riješili spomenuti slučajevi upotrebe, postojao je privatni ili federalni blockchain. Privatni blockchains nude potpuno privatno okruženje u kojem organizacija odlučuje tko u njemu sudjeluje. To im omogućuje da iskoriste blockchain značajke bez potrebe da sve čine javnim.

Da rezimiramo, imamo sljedeće –

 • Blok lanac prve generacije imao je više nedostataka, uključujući učinkovitost i skalabilnost.
 • Također, to je javni blockchain koji ne odgovara svačijem dnevnom redu ili potrebama.

Ova se dva razloga mogu smatrati temeljem napretka u različitim vrstama blockchain tehnologije.

Čitaj više: 6 ključnih značajki blockchaina o kojima morate znati

Različite vrste blockchain tehnologije

Sad kad smo uspostavili dobro razumijevanje potrebe za vrstama blockchain tehnologije. Vrijeme je da naučimo o njima.

Vrste Blockchain tehnologije

Na prvi pogled postoje četiri različite glavne vrste blockchain tehnologija. Uključuju sljedeće.

 • Javnost
 • Privatna
 • Hibrid
 • Federativno

Javni Blockchain

Javni blockchain jedna je od različitih vrsta blockchain tehnologije. Javni blockchain je tehnologija distribucije glavne knjige bez dozvole gdje se svatko može pridružiti i obavljati transakcije. To je ne-restriktivna verzija u kojoj svaki kolega ima kopiju glavne knjige. To također znači da svatko može pristupiti javnom blockchainu ako ima internetsku vezu.

Jedan od prvih javnih blockchaina koji su pušteni u javnost bio je bitcoin javni blockchain. Omogućivao je svima povezanima s internetom obavljanje transakcija na decentraliziran način.

Provjera transakcija vrši se metodama konsenzusa kao što su Proof-of-Work (PoW), Proof-of-Stake (PoS) i tako dalje. Na jezgri, čvorovi koji sudjeluju trebaju izvršiti dizanje teškog tereta, uključujući provjeru valjanosti transakcija kako bi javni blockchain funkcionirao. Ako javni blockchain nema potrebne vršnjake koji sudjeluju u rješavanju transakcija, tada će postati nefunkcionalan. Također postoje različite vrste blockchain platformi koje koriste ove različite vrste blockchaina kao osnovu svog projekta. Međutim, svaka platforma uvodi više značajki u svoju platformu, osim uobičajenih.

Saznajte više o javnom blockchainu iz našeg sveobuhvatnog vodiča o javnom blockchainu sada!

Primjeri javnog blockchaina: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, NEO

Koje su prednosti?

Javni blockchains dobri su u onome što rade. Njegove prednosti uključuju sljedeće.

 • Svatko se može pridružiti javnom blockchainu.
 • Donosi povjerenje cijeloj zajednici korisnika
 • Svatko se osjeća poticajno raditi na poboljšanju javne mreže
 • Javni blockchain ne zahtijeva posrednike za rad.
 • Javni blockchains također su sigurni, ovisno o broju čvorova koji sudjeluju
 • Donosi transparentnost cijeloj mreži jer su dostupni podaci dostupni u svrhu provjere.

Koji su nedostaci?

Javni blockchain pati od nedostataka. Oni su sljedeći:

Oni pate od nedostatka brzine transakcije. Prije završetka transakcije može potrajati nekoliko minuta do sati. Na primjer, bitcoin može upravljati samo sedam transakcija u sekundi u usporedbi s 24.000 transakcija u sekundi koje vrši VISA. To je zato što je potrebno vrijeme da se riješe matematički problemi, a zatim dovrši transakcija.

Sljedeći problem javnog blockchaina je skalabilnost. Jednostavno se ne mogu skalirati zbog načina na koji rade. Što se više čvorova pridruži, mreža postaje nespretnija i sporija. Poduzimaju se koraci za rješavanje problema. Na primjer, Bitcoin radi na osvjetljavanju mreže, što transakcije uzima izvan lanca kako bi glavna bitcoin mreža bila brža i skalabilnija.

Posljednji nedostatak javnog blockchaina je izbor metode konsenzusa. Bitcoin, na primjer, koristi Proof-of-Work (PoW), koji troši puno energije. Međutim, to je djelomično riješeno korištenjem učinkovitijih algoritama kao što je Proof-of-Stake (PoS).

Koji su slučajevi upotrebe?

Postoji više slučajeva upotrebe javnog blockchaina. Da bismo dobili bolju ideju, navedimo neke od njih u nastavku.

 • Glasanje: Vlade mogu glasati putem javnog blockchaina koristeći transparentnost i povjerenje.
 • Prikupljanje sredstava: Tvrtke ili inicijative mogu koristiti javni blockchain za poboljšanje transparentnosti i povjerenja.

Također pročitajte: 10+ Morate znati slučajeve korištenja blockchaina u poduzeću

Privatni Blockchain

Privatni blockchain jedna je od različitih vrsta blockchain tehnologije. Privatni blockchain najbolje se može definirati kao blockchain koji radi u restriktivnom okruženju, tj. Zatvorenoj mreži. To je također ovlašteni blockchain koji je pod nadzorom entiteta.

Privatni blockchains nevjerojatni su za upotrebu u privatnoj tvrtki ili organizaciji koja ih želi koristiti za interne slučajeve. Na taj način možete učinkovito koristiti blockchain i omogućiti pristup samo blockchain mreži samo odabranim sudionicima. Organizacija također može mreži postaviti različite parametre, uključujući dostupnost, autorizaciju i tako dalje!

Pa, kako se razlikuje od javnog blockchaina? Različit je u načinu pristupa. Inače, nudi isti skup značajki kao i onaj javnog blockchaina, pružajući transparentnost, povjerenje i sigurnost odabranim sudionicima.

Druga velika razlika je u tome što je nekako centralizirana jer samo jedno tijelo gleda preko mreže. Dakle, nema decentraliziranu teorijsku prirodu. Postoje i razne vrste blockchain platformi koje koriste privatni blockchain kao osnovu svoje platforme. Štoviše, svaki od njih nastoji biti jedinstven i nudi različite značajke.

U mnogim se slučajevima privatni blockchain smatra odobrenim blockchainom. Ali koncept dozvoljenog blockchaina puno je širi jer može uključivati ​​i javni blockchain.

Saznajte više o privatnom blockchainu iz našeg sveobuhvatnog vodiča o privatnom blockchainu sada!

Primjeri privatnog blockchaina: Višelančana, Hyperledger tkanina, Hyperledger pilasta, Corda

Koje su prednosti?

Privatni blockchains su brzi. To je zato što je malo sudionika u usporedbi s javnim blockchainom. Ukratko, potrebno je manje vremena da mreža postigne konsenzus što rezultira bržim transakcijama.

Privatni blockchains su skalabilniji. Skalabilnost je moguća jer je u privatnom blockchainu samo nekoliko čvorova ovlašteno za provjeru valjanosti transakcija. To znači da nije važno raste li mreža; privatni blockchain će raditi na svojoj prethodnoj brzini i učinkovitosti. Ključ je ovdje aspekt centralizacije donošenja odluka.

Koji su nedostaci?

Privatni blockchains nisu uistinu decentralizirani. Ovo je jedan od najvećih nedostataka privatnog blockchaina i protivi se osnovnoj filozofiji tehnologije distribuirane knjige ili blockchaina općenito.

Postizanje povjerenja unutar privatnog blockchaina teško je jer centralizirani čvorovi upućuju zadnji poziv.

I na kraju, kako ovdje ima samo nekoliko čvorova, sigurnost nije baš toliko dobra. Važno je shvatiti da je moguće izgubiti sigurnost ako određeni broj čvorova propadne i ugrozi metodu konsenzusa koju koristi privatna mreža.

Koji su slučajevi upotrebe?

Postoji više slučajeva upotrebe privatnih blockchaina. Neki od njih navedeni su u nastavku.

 • Upravljanje lancem opskrbe: Organizacije mogu primijeniti privatni blockchain za upravljanje svojim opskrbnim lancem.
 • Vlasništvo nad imovinom: Sredstva se mogu pratiti i provjeriti pomoću privatnog blockchaina.
 • Interno glasovanje: Privatni blockchain također je učinkovit u internom glasovanju.

U svakom slučaju, članak možete koristiti kao vrste blockchain tehnologije pdf kada je to potrebno.

Želite li znati više o tehnologiji raspodijeljene knjige? Pogledajte naš vodič o tome što je DLT trenutno!

Blokchain konzorcija

Konzorcijski blockchain jedna je od različitih vrsta blockchain tehnologije. Konzorcijski blockchain (poznat i kao Federated blockchains) kreativan je pristup rješavanju potreba organizacija gdje postoje potrebe i za javnim i za privatnim značajkama blockchaina. U blokovnom lancu konzorcija neki se aspekti organizacija objavljuju javno, dok drugi ostaju privatni.

Konsenzusnim postupcima u blockchainu konzorcija upravljaju unaprijed postavljeni čvorovi. Štoviše, iako nije otvoren za masovne ljude, još uvijek ima decentraliziranu prirodu. Kako? Pa, blok-lancem konzorcija upravlja više od jedne organizacije. Dakle, ovdje ne postoji niti jedna sila centraliziranog ishoda.

Kako bi osigurao ispravnu funkcionalnost, konzorcij ima čvor za provjeru valjanosti koji može obavljati dvije funkcije, potvrđivati ​​transakcije i također inicirati ili primati transakcije. Za usporedbu, čvor član može primati ili inicirati transakcije.

Ukratko, nudi sve značajke privatnog blockchaina, uključujući transparentnost, privatnost i učinkovitost, bez da jedna strana ima konsolidirajuću moć.

Primjeri konzorcijskog bloka: Marco Polo, Energy Web Foundation, IBM Food Trust.

Koje su prednosti?

 • Nudi bolju prilagodljivost i kontrolu nad resursima.
 • Blok lanci konzorcija sigurniji su i imaju bolju skalabilnost.
 • Također je učinkovitiji u usporedbi s javnim blockchain mrežama.
 • Surađuje s dobro definiranim upravljačkim strukturama.
 • Nudi kontrolu pristupa.

Koji su nedostaci?

 • Iako je sigurna, cijela mreža može biti ugrožena zbog integriteta člana.
 • Manje je proziran.
 • Propisi i cenzura mogu imati ogroman utjecaj na funkcionalnost mreže.
 • Također je manje anoniman u usporedbi s drugim vrstama blockchaina.

Saznajte više o blockchainu konzorcija iz našeg opsežnog vodiča o blockchainu konzorcija sada!

Koji su slučajevi upotrebe?

Postoji više slučajeva upotrebe konzorcijskog blockchaina. Neki od njih uključuju sljedeće

 • Bankarstvo i plaćanja: Skupina banaka može surađivati ​​i stvoriti konzorcij. Oni mogu odlučiti čvorove koji će provjeravati transakcije.
 • Istraživanje: Konzorcijski blockchain može se koristiti za razmjenu podataka i rezultata istraživanja.
 • Praćenje hrane: Izvrstan je i za praćenje hrane.

Čitaj više:Upotreba Blockchaina: Popis 20+ slučajeva upotrebe Blockchain tehnologije

Hibridni blockchain

Hibridni blockchain jedna je od različitih vrsta blockchain tehnologije. Štoviše, hibridni blockchain posljednja je vrsta blockchaina o kojem ćemo ovdje razgovarati. Štoviše, hibridni blockchain možda zvuči kao konzorcijski blockchain, ali nije. Međutim, mogu postojati neke sličnosti među njima.

Hibridni blockchain najbolje je definirati kao kombinaciju privatnog i javnog blockchaina. Ima slučajeve upotrebe u organizaciji koja niti želi implementirati privatni blockchain niti javni blockchain i jednostavno želi implementirati najbolje oba svijeta.

Primjer hibridnog blok lanca: Dragonchain, XinFin-ov hibridni blockchain

Koje su prednosti?

 • Djeluje u zatvorenom ekosustavu bez potrebe da se sve javno objavi.
 • Pravila se mogu mijenjati prema potrebama.
 • Hibridne mreže također su imune na 51% napada.
 • Nudi privatnost dok je još uvijek povezan s javnom mrežom.
 • Nudi dobru skalabilnost u usporedbi s javnom mrežom.

Koji su nedostaci?

 • Nije potpuno prozirna.
 • Nadogradnja na hibridni blockchain može biti izazov.
 • Ne postoji poticaj za sudjelovanje i doprinos mreži.

Saznajte više o javnom blockchainu iz našeg sveobuhvatnog vodiča o hibridnom blockchainu sada!

Koji su slučajevi upotrebe?

Neki od najboljih slučajeva upotrebe hibridnog blockchaina su sljedeći:

 • Nekretnina: Hibridne mreže možete koristiti u svrhe nekretnina gdje ih kompanije za promet nekretninama mogu koristiti za pokretanje svojih sustava i korištenje javnosti za prikazivanje informacija javnosti.
 • Maloprodaja: Maloprodaja također može koristiti hibridnu mrežu za pojednostavljivanje svojih procesa.
 • Visoko regulirana tržišta: Hibridni blockchains također su idealni za visoko regulirana tržišta kao što su financijska tržišta.

Koji tip blockchaina biste trebali odabrati?

Svaki blockchain ima nešto jedinstveno za ponuditi. Zbog toga nema jednostavnog odgovora na to koju biste vrstu blockchaina trebali odabrati.

Međutim, kako bismo bili sigurni da ste pravilno odabrali, prođimo kroz svaku od njih i shvatimo što oni nude.

Javna mreža blokova

Kao što već znate, svatko se može pridružiti javnim blockchainima, a informacije su dostupne i svima. To ih čini idealnim za organizacije koje uspijevaju u povjerenju i transparentnosti. To znači da nevladine organizacije ili grupe za socijalnu potporu mogu maksimalno iskoristiti javni blockchain.

Njegova javna priroda također znači da se ne može koristiti za tvrtke u privatnom sektoru. Razlog tome je što svoje podatke trebaju držati privatnima. Također, javnim blockchainima može se skupo upravljati jer zahtijevaju da čvorovi djeluju kao rudar i pokreću Proof-of-Work (PoW) i Proof-of-Stack (PoS).

Dakle, ako ste osoba koja želi predstaviti novu globalnu kriptovalutu, onda je ovo možda za vas! Ako želite sve javno, Šale odvojeno, onda je pametno stvoriti javnu blockchain mrežu.

Želite znati o poslovnim blockchainima? Pogledajte trenutno najbolji blockchain okvir za poduzeća!

Privatna mreža blokova

Privatni blockchain suprotan je javnom blockchainu jer nudi privatnu mrežu. Najbolje je za tvrtke koje žele privatnu mrežu, ali žele iskoristiti prednosti blockchaina. Oni su također centralizirane prirode, što znači da poduzeće može kontrolirati mrežu, a da je ne održi otvorenom za javnost.

Oni nude sve ključne značajke blockchaina i daju članovima tvrtke način da grade povjerenje kroz nepromjenjivost i sigurnost.

U privatnim mrežama tvrtka također može postaviti pravila i upravljati mrežom u skladu sa svojim zahtjevima.

Konzorcijska mreža blokova

Dalje, imamo konzorcijsku blockchain mrežu kojom upravlja skup organizacija ili čvorova, a ne centralizirani čvor ili decentralizirana mreža. Blok-lanac konzorcija dobar je jer dolazi s unaprijed odabranim čvorovima.

Idealno je za rješenje koje zahtijeva zajedničku suradnju. Na primjer, lanac opskrbe, hrana, lijekovi – za sve to potrebna je suradnja između različitih robnih marki.

Hibridna mreža blokova

Napokon, imamo posljednje vrste blockchain tehnologije – hibridni blockchain. Ako želite dobiti sve prednosti privatnog i javnog blockchaina s minimalnim nedostatkom, trebali biste se odlučiti za ovaj blockchain.

U stvarnosti, hibridni blockchain ima nedostataka poput ostalih vrsta blockchain tehnologije. Međutim, oni su sasvim minimalni.

Čini se da su hibridni blockchains možda savršeni za mnoge nadolazeće poslovne modele. Dakle, dobro odaberite.

Upišite se sada: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Zaključak

To nas vodi do kraja naših različitih vrsta blockchain vodiča. Općenito, dobra je ideja koristiti privatni blockchain ako ste tvrtka i želite ga koristiti bez da sve objavite javno. Štoviše, ako želite veću transparentnost mreže, dobra opcija je odabir javne platforme. Ali oni nisu toliko pogodni za slučajeve korporativne upotrebe.

Ako ste tek novak i želite razumjeti kako funkcionira svaka od ovih vrsta blockchaina, tada preporučujemo naš besplatni tečaj blockchaina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map