Kako Blockchain može transformirati lanac opskrbe?

Blockchain je revolucionarizirao i transformirao opskrbni lanac glavnih industrija. Shvatimo koja je uloga Blockchaina u lancu opskrbe i kako može transformirati opskrbni lanac.

Upravljanje lancem opskrbe (ili opskrbnom mrežom ili logističkom mrežom) sustav je podataka koji sadrži informacije o stvarima, robi i ljudima koji su uključeni u cjelokupan proces obuke. Tvrtke puno ulažu u svoju digitalnu infrastrukturu, svoje računalno planiranje poslovnih resursa (ERP) i softver za upravljanje lancem opskrbe. Ipak, unatoč troškovima, u svakom trenutku imaju vrlo ograničen uvid i vidljivost mjesta svojih proizvoda.

Razlog za ovaj nedostatak transparentnosti, u većini slučajeva, je analogni jaz između svih sustava unutar tvrtke, kao i izvan granica tvrtke. Ovaj problem može se riješiti vrlo učinkovito uvođenjem blockchaina u opskrbni lanac.

Točnim praćenjem imovine, blockchain može smanjiti troškove infrastrukture opskrbnog lanca i učiniti upravljanje opskrbnim lancem mnogo učinkovitijim. Prijevodni sustav blockchaina u opskrbnom lancu može dati ukupne informacije o svim čimbenicima kao što su izvor sirovina, dobavljač, proizvođač, distributer, maloprodajna lokacija i na kraju, kupac.

Upišite se sada: Tečaj Enterprise Blockchains i lanca opskrbe

Izazovi u sustavu upravljanja lancem opskrbe

Lanci opskrbe tek trebaju poboljšati svoju učinkovitost, zvučno praćenje i zaustaviti eksploatacijsko ponašanje. Puno je izazova u opskrbnom lancu. Na primjer, polovina troškova prijevoza čini papire u industriji kontejnera. Ilustrativno istraživanje koje je provela Oceana, međunarodna organizacija za zagovaranje oceana, otkrilo je da su morski plodovi u 87 posto slučajeva pogrešno označeni. Štoviše, primarna roba široke potrošnje poput farmaceutskih proizvoda, elektroničkih proizvoda, proizvoda luksuznih marki itd. Podložnija je krivotvorenju i prijevarama.

Uvođenjem i primjenom hibridnog, javnog, kao i privatnog blockchaina u opskrbnom lancu, lako se mogu riješiti ovakva pitanja. Utjecaj blockchaina na upravljanje lancem opskrbe bit će ogroman jer mogu drastično poboljšati transparentnost, sljedivost, kao i odgovornost za kretanje roba i roba.

 • Na ime marke može se negativno utjecati ako nema dovoljno transparentnosti između kupca i proizvođača. Blockchain osigurava praćenje porijekla proizvoda čiji će podaci biti dostupni svim sudionicima u sustavu.
 • Organizacije se mogu suočiti s iznenadnim rizicima kako se lanac opskrbe nastavlja širiti. Ovaj se problem može riješiti blockchainom u opskrbnom lancu, koji će ponuditi skalabilnost i omogućiti pristup sveobuhvatnim sudionicima baze podataka.
 • Upravljanje lancem opskrbe većine je tvrtki izloženo kršenju kodeksa ponašanja, kao i prijevarama. Blockchain tehnologije poput pametnih ugovora omogućuju pokretanje radnji kojima se poništava svaka šansa za prijevaru.
 • Svojim moćnim karakteristikama praćenja, blockchain smanjuje troškove kada su u pitanju problemi poput dupliciranja proizvoda ili problema s kvalitetom pružanjem opsežnog izvješća o svakom proizvodu.

Pročitajte sada: Blockchain definicija: pravo značenje Blockchain tehnologije

blockchain u infografskom lancu opskrbe

Kako Blockchain revolucionira lanac opskrbe?

Lanci opskrbe transformirali su se s vremenom, ali tvrtke nisu uspjele nadograditi tehnologiju koja njima upravlja. Sustavi poput elektroničke razmjene podataka (EDI) i XML poruka prestali su biti relevantni sada. Sustavi razmjene poruka od točke do točke često imaju problema sa sinkronizacijom što rezultira inventarom koji izgleda kao da se radi o dva mjesta odjednom.

S povećanim troškovima u lancu opskrbe, sve je teže dobiti za profit. Menadžeri opskrbnog lanca moraju pratiti sve procese opskrbnog lanca kako bi se pozabavili svim višestrukim kanalima iz kojih potrošači kupuju proizvode. Pa kako ga možemo koristiti za rješavanje tih problema u zastarjelim sustavima upravljanja? Blockchain je odgovor.

Pročitajte i: Zašto će Blockchain promijeniti svijet?


1. Uklanja potrebu za posrednicima

Blockchain u opskrbnom lancu može pomoći partnerima u poslovima da se dogovore i podijele važne informacije bez uključivanja srednjeg čovjeka koji bi sve provjerio. Blockchains sinkronizira transakcije i podatke zajedno s cijelom mrežom, a svi sudionici provjeravaju izračune i radove ostalih. Ova ogromna količina unakrsne provjere u blockchainu razlog je zbog kojeg se Bitcoin, koji svakodnevno sinkronizira tisuće transakcija putem stotina mrežnih bilješki, i dalje smatra tako pouzdanim i sigurnim.

2. Točna sljedivost

Blockchain u lancu opskrbe više je od puke virtualne knjige transakcija. Ova tehnologija također može bilježiti status proizvoda u svakoj fazi životnog stila proizvoda. Prati proizvod od početne faze proizvodnje i proizvodnje sve dok ga kupac ne kupi.

Primjer popularnog blockchaina u lancu opskrbe je Walmart. Walmart koristi blockchain tehnologiju za praćenje i praćenje opskrbe svinjetinom iz Kine. Tehnologija precizno prati i bilježi svaki zasebni komad mesa, odakle je i došao, svaki korak na putu, do datuma prodaje kupcu. Kao rezultat toga, tvrtka ima potpun pristup svim podacima o njoj, odakle je došla tamo gdje je i otišla.

Pročitajte i: Je li blockchain pravi za vaše poslovne potrebe?

3. Pametni ugovori

Tvrtke mogu spriječiti prijevare, prijevare i druge prekide integriranjem pametnih ugovora u svoj sustav upravljanja lancem opskrbe. Pametni ugovor je softverski program koji koristi blockchain tehnologiju za provođenje sporazuma. Pametni ugovor ne može se mijenjati jer djeluje na temelju njegovog programiranja i automatski će pokrenuti određene događaje.

Na primjer, ako blockchain zabilježi da je proizvod isporučen, pametni ugovor automatski će pokrenuti plaćanje za njega. To je vrlo korisno za dobavljače koji se redovito suočavaju s problemima zbog kašnjenja plaćanja. Dobar primjer blockchaina u lancu opskrbe kao pametni ugovor je Transaktivna mreža. Ova je aplikacija kreirana u Ethereumu, a temelji se i na blockchainu. Aplikacija prati i redistribuira solarnu energiju iz solarnih panela unutar susjedstva. Također automatizira postupak kupnje i prodaje solarne energije.

4. Transakcije su transparentnije

Blockchain tehnologija zasniva se na povjerenju, transparentnosti i čujnosti. Za obradu tradicionalnih bankarskih transakcija ponekad su potrebni dani, a zatim imaju šanse da prođu. Uz pomoć blockchaina novac se može odmah prenijeti u roku od nekoliko minuta između kupca i prodavatelja.

Štoviše, blockchain bilježi svaki proces transakcije, u koji se sigurno ne može miješati. Blockchain svoje podatke pohranjuje u ‘blokove’ koji su dalje razbacani po cijeloj mreži. To osigurava da svi sudionici transakcije imaju iste podatke. Kao rezultat toga, ako bilo tko od sudionika pokuša počiniti prijevaru, automatski će biti nesinkroniziran i viđen kao prijetnja sustavu. Primjer blockchaina u lancu opskrbe je kako Tomcar, proizvođač vozila, koristi bitcoin za plaćanje dobavljačima.

5. Bolji uvjeti proizvoda

Potrošačka roba poput lijekova, hrane i drugih proizvoda ima specifične potrebe i uvjete koji moraju biti zadovoljeni tijekom isporuke. Uvjeti skladištenja proizvoda, poput vlage, temperature ili čak vibracija, senzori mogu zabilježiti prema njihovim potrebama, a informacije se mogu pohraniti u blockchain. Sudionici tog određenog blockchaina mogu se odmah upozoriti ako postoji bilo kakvo odstupanje ovih uvjeta od norme. Sada se ovdje koristi pametni ugovor. Mogu se programirati za rješavanje takvih problema pokretanjem radnji i izvođenjem potrebnih radnji.

Sad kad se odgovori na odgovor na to kako blockchain revolucionira upravljanje lancem opskrbe, očito je koliko ova tehnologija može imati presudan značaj u ovoj domeni. Nekoliko važnih industrija već je shvatilo sposobnost ove tehnologije i počelo ju je koristiti u svoju korist.

Kako možete implementirati blockchain u upravljanje lancem opskrbe?

Blockchain ima nebrojene koristi ako je integriran u upravljanje lancem opskrbe, ali kako implementirati blockchain u opskrbni lanac? Važno je pažljivo pristupiti provedbi Blockchaina kako biste dobili što više koristi. U tome vam mogu pomoći sljedeći koraci:

 • Pogledajte slučajeve upotrebe Blockchaina i utvrdite je li ova tehnologija prikladna za vaše poslovanje ili ne.
 • Potražite prave Blockchain partnere za suradnju
 • Prepoznajte područja koja trebaju primjenu blockchaina u vašem poslovanju
 • Pokušajte težiti interoperabilnosti podataka
 • Shvatite potencijale blockchaina kao i njegovu nestabilnost
 • Testirajte tehnologiju kroz pilot program.

Pročitajte sada: Blockchain za lanac opskrbe je izmjenjivač igara

Slučajevi upotrebe blockchaina u lancu opskrbe

Blockchain pomaže brojnim industrijama da donesu digitalnu transformaciju. Pogledajmo neke od važnih, stvarnih slučajeva upotrebe lanca opskrbe blockchain-om:

 • Pojednostavite lanac opskrbe uljem

Nacionalna naftna kompanija Abu Dhabi (ADNOC) surađivala je s IT tvrtkom IBM kako bi pokrenula pilot program u lancu opskrbnog lanca blockchain. Sustav prati ulje iz naftne bušotine do kupca. Također automatizira transakcijske procese.

 • Sigurnost hrane

Inicijativa Walmarta, JD.com, IBM-a i Sveučilišta Tsinghua poboljšala je zaštitu i transparentnost hrane pokretanjem blockchaina u programu lanca opskrbe. Nekoliko puta se dogodilo da su trgovci prisiljeni riješiti se čitavih zaliha proizvoda nakon izbijanja E. coli jer lociranje podrijetla izbijanja treba vremena. Ovaj program pomoći će pratiti odakle je svaki komad proizvoda i time smanjiti rasipanje.

 • Modni sektor s Martine Jarlgaard

Provenance je surađivao s dizajnericom Martine Jarlgaard kako bi poboljšao transparentnost u industriji odjeće. Kupci će imati informacije o kvaliteti proizvoda i ako dolazi iz tvornica koje pružaju prihvatljive radne uvjete.

 • TagItSmartSafeguards Opskrba vinom

Origintrail je u suradnji s TagItSmartom uspješno pratio i nadzirao 15 000 boca vina. Cilj ovog programa bio je minimizirati nelegitimnu prodaju vinskih boca u Kini. Procjenjuje se da se u Kini svakog sata ilegalno prodaje preko 30 000 boca vina.

 • Tvrtka Louis Dreyfus

Louis Dreyfus Co., u suradnji s nizozemskim i francuskim bankama, uspješno je izvršio blockchain trgovinu tereta američke soje s maloprodajom u Kini. Bilo je to isplativije i smanjilo je vrijeme obrade i transakcija, pa se stoga smatralo uspješnim.

 • Dijamantno praćenje

De Beer, najveći svjetski proizvođač dijamanata, pokrenuo je inicijativu da zaustavi proizvodnju krvavih dijamanata objavivši svoj plan za program opskrbe blockchainom. Pratilo je čak 100 dijamanata ravno od rudnika, do glodala i brusilice, a zatim konačno do zlatara. Informacije, kao i fotografije boje, kvalitete i mjesta dijamanata, ažurirane su u sustavu pri svakom postupku, osiguravajući kupcu potpunu transparentnost.

 • Kahawa 1893. i Bext 360

Kahawa 1893, tvrtka za izravnu trgovinu kavom, u suradnji s Bextom 360, poduzela je inicijativu za osiguravanje ekonomske jednakosti žena u Keniji u svom proizvodnom lancu. Blockchain u lancu opskrbe tvrtke Bext 360 omogućio je bolje praćenje proizvodnje i olakšao plaćanja svim ženama proizvođačima kave.

 • Izvorni trag

Origintrail, Source Certain International, Hoan Vu koristili su blockchain za opsežno praćenje lanca opskrbe hranom. Dva su laboratorija na proizvodima provela 800 kemijskih i forenzičkih ispitivanja, a rezultati su preneseni na blockchain Origintraila. Ako se ovaj gambit primijeni na sve industrije, on neće samo pratiti i osigurati sigurnost prehrambenih proizvoda već i kvalitetu proizvoda.

Završne riječi

Blockchain tehnologija tek je počela pronalaziti svoj put utječući na učinkovitost opskrbnih lanaca glavnih industrija. Očekuje se da će blockchain domena drastično rasti kako tvrtke shvaćaju učinkovitost i produktivnost ove tehnologije. To će rezultirati naglim porastom potražnje na tržištu za stručnjacima za ovu određenu tehnologiju. Ovo bi bilo dobro vrijeme za programere da preuzmu blockchain u tečaju lanca opskrbe i pomognu industrijama da donesu promjenu. To će im pružiti prednost u postizanju dobre pozicije na ovoj blockchain domeni.

Ako ste tek novak i želite saznati više o blockchainu i započeti karijeru, upišite se na tečaj Free Enterprise Blockchain Fundamentals i postavite temelje za svijetlu karijeru.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map