ICO vs VC: Iskustvo je važno

Jeste li blockchain-kripto poduzetnik koji pokušava prikupiti sredstva za svoj blockchain projekt? Šanse su da procjenjujete početnu ponudu kovanica (ICO) i rizični kapital (VC) kao svoje mogućnosti. U ovom ću članku usporediti ICO i VC.

ICO vs VC: konceptualno se razlikuju

ICO-ovi su neregulirani crowdsale događaji koje blockchain-crypto start-up koriste za prikupljanje sredstava za svoj projekt. Više o ICO-u možete pročitati u ovom članku “Što je ICO: Uvod u početnu ponudu kovanica”.

Početnici kreiraju svoje web mjesto, a zatim objavljuju svoje tehničke knjige u kojima objašnjavaju svoj projekt i tehnologiju. Poduzimaju pravne pripreme i njihov tim za digitalni marketing agresivno plasira projekt na mrežu.

Paralelno s tim stvaraju svoj kripto token koristeći Ethereum blockchain platformu ili sličnu. Nakon toga pokreću crowdsale za svoje tokene, gdje svatko može ulagati. Kasnije koriste fond za razvoj svojih projekata.

VC su bogati investitori koji žele dodatno poboljšati svoje bogatstvo i za to ulažu u novoosnovana poduzeća koja im se čine perspektivnima. Oni dobro proučavaju projekt i intenzivno komuniciraju s projektnim timom prije nego što investiraju. Oni kupuju udio u tvrtki i dugoročno rade s početnim timom.

ICO ulagači mogu biti novi, dok VC ulagači imaju iskustva:

Kada pokrenete ICO, prodajete svoje kripto žetone investitorima koji bi mogli po prvi puta ulagati. Ne postoje ulazne prepreke za ulaganje u ICO, svatko može dobiti Bitcoin ili Ether i postati investitor.

ICO investitori redovito provjeravaju razne platforme društvenih medija kao što su Facebook ili Twitter kako bi saznali više o vašem projektu. Reddit im je uobičajeni izvor informacija o vašem projektu ili ih mogu potražiti na popularnim forumima o kriptovalutama, poput Bitcointalk.

Oni također proučavaju tehničku knjigu kako bi saznali više o projektu i pregledali mišljenje kripto zajednice o projektu. Ovaj članak možete pročitati u “Vodiču za početnike: Kako provjeriti ICO bijelu knjigu” da biste znali što ICO investitori traže u bijeloj knjizi. Također, pročitajte više o tome kako se pripremaju prije nego što investiraju u ICO, u ovom članku “Vodič za početnike: Kako sudjelovati u ICO-u?”

S druge strane, investitori u VC imaju veliko iskustvo. U mnogim su slučajevima prije bili poduzetnici. Čak i da nisu, angažirat će iskusne poduzetnike da procijene vaš poslovni plan. U mnogim su slučajevima investitori u VC bili rukovoditelji u tvrtkama sa sličnim ‘poslovnim linijama’ (LOB) koje su prodavale na istom tržištu.

VC investitori su iskusni

VC investitori jako dugo znaju posao, dinamiku pokretanja i ulaganja. Obično imaju visoku reputaciju na tržištu. Obično ćete otkriti da su ranije ulagali u poduzeća koja su započela malo i koja su postala vrlo uspješna.

Cilj pokretanja bitan je u usporedbi ICO-a i VC-a:

Želite li vi, blockchain poduzetnik, samo brzo prikupiti novac? Tada bi ICO mogao biti put naprijed za vas. ICO investitori više ne mogu ponuditi. Većina njih možda nema iskustva u poslu kojim se bavite i vjerojatno su na crowdsale došli samo očekujući brzu zaradu.

Međutim, ako također tražite financiranje, savjetovanje, poslovne smjernice, povezanost s utjecajima u industriji, držanje ruku i dokaze o konceptu (PoC), trebali biste razmotriti pristup VC-ovima. Oni su vrlo iskusni i budući da kupuju udio u vašoj tvrtki, ostaju uloženi u vaš uspjeh. Ne traže brzu zaradu.

ICO priprema za pokretanje uvelike se razlikuje od načina na koji se moraju pripremiti za financiranje VC-a:

Morate pripremiti web stranicu profesionalnog izgleda, sjajnu tehničku knjigu, izvrstan marketinški materijal za ICO. Tada morate angažirati nadležni pravni tim kako biste bili zakonski pokriveni za nadležnost iz koje poslujete. Vaš tim za digitalni marketing morat će provesti agresivnu mrežnu marketinšku kampanju.

Možda ćete trebati pokrenuti oglasnu kampanju s plaćanjem po kliku (PPC). Također, mogli biste razmotriti programe nagrađivanja i zračne kapljice tokena. Morat ćete prisustvovati Blockchain-crypto događajima i predstaviti svoj projekt.

Pod pretpostavkom da ste stvorili kripto žeton koristeći platformu poput Ethereuma, ovo sažima vašu pripremu za pokretanje vašeg ICO-a. Više o tome možete pročitati u ovom članku “Vodič za početnike: Kako stvoriti izvrsnu ICO marketinšku strategiju”.

Potpuno je drugačije za VC-ove. Morate im pokazati stvarni proizvod ili barem demo. Potreban vam je zdrav poslovni plan, detaljan plan i temeljite financijske projekcije. VC-ovi su stvarni poslovni ljudi i mogu lako razlikovati istinski poslovni plan i samo marketinški i tehnološki žargon.

Ponzijeve sheme ušle su u ICO. To je nemoguće s VC-ima zbog njihovog intenzivnog nadzora poslovnog plana.

VC-ovi zahtijevaju mnogo sastanaka s novoosnovanim poduzećima, stoga preferiraju tvrtke koje se nalaze na istoj geografiji. Stoga je financiranje VC-a geografski koncentrirano, većina VC-ova posluje u velikim poslovnim i financijskim središtima. ICO investitori ne rade tako intenzivnu skrbnu analizu, pa stoga mogu ulagati s bilo kojeg mjesta na svijetu.

ICO zahtjevi su minimalni u usporedbi sa zakonskim zahtjevima VC financiranja:

Poduzetnik Blockchain odlučuje o distribuciji tokena i kada će ulagači dobiti tokene. Nema zakonskih zahtjeva.

Većina ICO-a u 2017. investitorima nisu prodali ni udio u svojoj tvrtki. Mnogi su svoje sigurnosne tokene prerušili u uslužne i zaobišli sve propise. Više o tome možete pročitati u ovom članku “ICO vs IPO: Koja je stvarna razlika?”.

Međutim, da biste osigurali financiranje VC-a, morate prodati 20% -30% udjela u svojoj tvrtki VC fondu. To je pravni ugovor. Pripremite se za intenzivne pregovore oko tržišne procjene vaše tvrtke!

Pravni i drugi pripremni radovi su značajni, a ugovor o financiranju VC-a može potrajati godinu dana. Usporedite to s ICO-ima, gdje cijeli postupak možete dovršiti za mjesec ili dva!

ICO PR je ograničen, dok su VC ponude prestižne:

U 2017. godini bilo je 902 ICO-a, a samo 48% bilo je uspješno. U mnogim zemljama ICO-ovi su poprimili negativnu konotaciju. Vrijednost ICO odnosa s javnošću (PR) ograničena je.

Suprotstavite to značajnoj pozitivnoj medijskoj pokrivenosti koju posao s financiranjem VC-a donosi start-upu. VC investitori su na glasu i VC-ovi rade puno skrbnosti prije nego što investiraju. VC također imaju vrijednu mrežu u industriji. Svi se ti čimbenici kombiniraju i daju vrlo pozitivnu medijsku pokrivenost novoosnovanim poduzećima koja osiguravaju financiranje VC-a.

ICO financiranje ne može se podudarati s pozitivnom medijskom pokrivenošću VC poslova, čak i ako je financiranje puno veće od VC dogovora.

S druge strane, kripto zajednice i web stranice kripto medija često pružaju negativnu pokrivenost neuspjelih blockchain projekata. Neuspjeli blockchain poduzetnik jako je teško vratiti se kasnije čak i s boljom idejom.

Kako je s VC-ima? Neuspjeli start-upi koji su osigurali financiranje VC-a ne dobivaju primjetno izvještavanje u poslovnim medijima. VC fond često može investirati u sljedeći pothvat istog poduzetnika. To je zato što VC-i ostaju pri pokretanju dugoročno i preuzimaju odgovornosti za kvar.

ICO vs VC: porota još uvijek nema!

Izvješća Crunchbasea u njihov članak „ICO-i su dostavljali najmanje 3,5 puta više kapitala blockchain startupovima od VC-a od 2017.“ da su se ICO-ovi pokazali perspektivnijim od VC-a za blockchain-kripto poduzetnike.

Međutim, regulatorni organi širom svijeta bude se zbog neuređene prirode ICO-a i rizika koji predstavljaju za male ulagače. U SAD-u je Komisija za vrijednosne papire (SEC) već poslala 80 poziva za pokretanje blockchaina, nakon što je utvrdila kršenje propisa o vrijednosnim papirima. To sam ranije izvijestio u članku “ICO vs IPO: Koja je stvarna razlika?”.

Nemojte još otpisivati ​​VC-ove. Oni nude značajnu vrijednost za vaš dugoročni rast poslovanja. ICO-ovi su demokratizirali ulaganja i također mogu donijeti značajnu vrijednost stolu. Međutim, prvo moraju biti na pravoj strani propisa.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map