Hyperledger Sawtooth vs. Tkanina: u čemu se razlikuju?

Hyperledger je jedan od popularnih blockchain projekata na tržištu trenutno. Štoviše, Hyperledger Fabric i Hyperledger Sawtooth dvije su platforme koje nude najbolje od najboljih rezultata za poduzeća. Zato se uvijek vodi popularna rasprava o Hyperledger Sawtooth vs Fabric.

Mnogi od vas također misle da su obje platforme više-manje iste. Ali to nije pravi slučaj. U stvarnosti postoje neke izrazite razlike među njima, a danas ću razgovarati i o njima.

Čini se da je Hyperledger Fabric nešto više na popularnoj strani, ali obje platforme imaju svoje posebne slučajeve upotrebe. U svakom slučaju, dovoljno s hit chatom, započnimo usporedbu Hyperledger Sawtooth-a i Fabric-a.

Što je pila Hyperledger?

Prije svega, započet ću s malim uvodom u obje platforme kako bih vam malo razjasnio stvari. Hyperledger Sawtooth jedan je od glavnih otvorenih izvora projekti konzorcija Hyperledger. U stvarnosti ima neke sličnosti s tkaninom Hyperledger.

Međutim, prikladniji je za razvoj decentraliziranih aplikacija ili platformi.

Štoviše, dizajn dolazi s pristupom prilagođenim korisniku i besprijekornim performansama samo radi korporativne upotrebe.

Također osiguravaju da imate najbolje neometano iskustvo u razvoju. Stoga su razvojni sloj držali potpuno odvojenim od glavne mreže.

Zbog toga, bez obzira na to što radite, temeljni sustav uvijek će ostati nepromijenjen. Štoviše, sve veća količina dijeljenja resursa ni na koji način neće utjecati na temeljni sustav. Stoga, čineći ovu platformu savršenim primjerom za razvoj aplikacija.

Još jedna stvar koju biste trebali imati na umu jest da platforma podržava širok spektar programskih jezika. To vam daje puno zanimljivih načina za razvoj aplikacije ili blockchain rješenja.

Možete saznati više o slučajevima upotrebe u vodiču Hyperledger Sawtooth. Zapravo, Hyperledger nudi vrlo obogaćujuće vodiče o Sawtoothu samo kako bi pomogao programerima da ga bolje razumiju. Dakle, ako ste zainteresirani da saznate više o tome, za to lako možete koristiti njihov vodič Hyperledger Sawtooth.

U svakom slučaju, pogledajmo značajke Sawtooth-a sljedeći put u ovom vodiču Hyperledger Fabric vs Sawtooth Lake.

 

Ključne značajke pile Hyperledger

 • Jednostavan razvoj aplikacija

Ako pogledate bilo koji primjer Hyperledger Sawtooth, vidjet ćete da je platformu prilično jednostavno koristiti za razvoj aplikacija. Kao što već znate, središnja jezgra nije povezana s aplikacijskim slojem. Zbog toga je zaista lako razviti blockchain rješenja bez utjecaja na samu jezgru.

Štoviše, postoji puno pametnih opcija za razvoj ugovora. Među njima možete odabrati preferirani programski jezik i poraditi na tome. U stvarnosti također možete osigurati da na platformi imate pametne ugovore.

Možete ga čak izraditi i samo za pametni ugovor.

 

 • Privatna i javna mreža

Još jedna sjajna značajka Sawtooth-a je ta što nudi 2 varijante blockchaina za bilo koju vrstu upotrebe. To znači da ćete putem ove platforme dobiti i odobreni pristup i pristup bez dozvole.

U stvarnosti to nije nešto što mnoge platforme mogu ponuditi. Štoviše, mogu ponuditi ili dozvolu ili dozvolu, ali nikada oboje.

Stoga vam ova značajka pruža više mogućnosti i fleksibilnosti jer vaša tvrtka može oblikovati vaša rješenja prema vašim potrebama.

Dakle, ako vam je u jednom rješenju potreban odobreni pristup, onda možete ići na to. S druge strane, također možete ići na pristup bez dozvole. Možete ga lako vidjeti na bilo kojem primjeru Hyperledger Sawtooth.

 

 • Značajke dozvole

U stvarnosti je ova platforma više nego opremljena da vam pomogne riješiti sva pitanja privatnog blockchaina. Dakle, za to nudi odvojenu mogućnost odobrenja za svaku klaster čvorova / uređaja u mreži.

Najbolje je to što niti jedan čvor ne smije propuštati bilo kakve osjetljive podatke na platformi u vanjski svijet. Nadalje, možete upotrijebiti zasebnu opciju dopuštanja da biste dodijelili različitu razinu odobrenja za svaki čvor.

Dakle, ako čvor nije obrisan da bi vidio određene informacije o vašoj tvrtki, oni mu nikada neće moći pristupiti.

U stvarnosti, vodič Hyperledger Sawtooth pokriva i ovaj dio. Dakle, tamo možete dobiti više informacija o tome.

 

 • Modularna struktura

Ovo je pomalo slično Fabricu jer obje nude modularnu strukturu za vaše potrebe poduzeća. To je također jedan od najvećih dodataka Sawtooth arhitekture. U stvarnosti, ako proučite bilo koji primjer Hyperledger Sawtooth, vidjet ćete da je izuzetno lako prilagoditi ovu platformu.

Definitivno je na sasvim drugoj razini.

Hyperledger ne želi ograničiti vašu inovaciju. Stoga osigurava da uključite što je više moguće značajki da biste ih mogli provjeriti.

U stvarnosti, ako želite dodati potpuno stranu značajku, jednostavno je možete jednostavno priključiti i koristiti.

Da, to je tako jednostavno učiniti.

 

 • Izvršenje paralelne transakcije

Još jedna sjajna značajka Sawtooth-a je što dolazi s paralelnom provjerom transakcija. Znate li što to znači? Jednostavno rečeno, može provjeravati više transakcija paralelno jedna drugoj. Dakle, trebat će vam isto vrijeme da zajedno izvršimo stotine transakcija.

U stvarnosti se rješava masovnog radnog pritiska s mreže i štedi puno vremena u procesu. Stoga ćete mnogo prije vidjeti obradu transakcija u usporedbi s drugim platformama.

U svakom slučaju, ovo ćemo pogledati mnogo bliže kasnije u usporednom odjeljku Hyperledger Fabric vs Sawtooth Lake.

 

Elementi arhitekture pile Hyperledger

 • Sustav događaja

Prvo dolazi sustav događaja. To je jedna od glavnih potreba mreže. U stvarnosti, sustav događaja zapravo podržava razvoj događaja i osigurava njihovo emitiranje na čvorove.

Stoga se, koristeći ovo, mnogi programi zapravo mogu pretplatiti na određene događaje kako bi pomogli da blockchain radi bolje. Štoviše, ovaj sustav može prenositi informacije i na druge čvorove na mreži.

 

 • Projekt integracije Sawtooth-Ethereum (Seth)

To je zapravo vrlo važno jer vam omogućuje da bez ikakvih problema koristite EVM u Hyperledger Sawtoothu. Znate li da ovom značajkom zapravo možete razviti oblik interoperabilnosti između Ethereuma i Sawtooth-a?

Da, njime zapravo možete postići oblik interoperabilnosti. Kako je to cool, zar ne? U svakom slučaju, možete saznati više o njegovom korištenju više od njihovog vodiča za Hyperledger Sawtooth.

 

 • Uključivi algoritmi konsenzusa

U svakom primjeru Hyperledger Sawtooth algoritmi konsenzusa vrlo su važne stvari koje biste trebali primijetiti. Zašto? Pa, Sawtooth nudi mnogo veću fleksibilnost što se tiče konsenzusnih algoritama.

Štoviše, zapravo dolazi s mogućnošću priključenja protokola koja vam pomaže odabrati bilo koji omiljeni algoritam konsenzusa.

Znate li što ovo znači? To znači da nećete zapeti kod rada s jednim postupkom konsenzusa. Stoga, ako mislite da će određeni konsenzus ići bolje s opterećenjem vašeg blockchain rješenja, onda možete ići na njega.

U stvarnosti čak možete koristiti više konsenzusnih algoritama za pokretanje više značajki vašeg rješenja. Na primjer, možete koristiti algoritam “X” za pametne ugovore i algoritam “Y” za transakcije.

U svakom slučaju, neki od konsenzusnih algoritama platforme uključuju –

 • Splav
 • Devmode
 • POET CFT
 • PBFT

U svakom slučaju, ovo ćemo pogledati mnogo bliže kasnije u usporednom odjeljku Hyperledger Fabric vs Sawtooth Lake. U stvarnosti postoje neke zanimljive razlike u ovom dijelu dviju platformi.

 

 • Obiteljski modeli transakcija

Kada proučite primjer Hyperledger Sawtooth, vidjet ćete da arhitektura nudi neke obitelji transakcija. U stvarnosti mreža zapravo djeluje koristeći te obitelji. Dakle, morate ih naučiti koristiti iz njihovog vodiča za Hyperledger Sawtooth.

U svakom slučaju, Sawtooth nudi neke mogućnosti da započnete. Pa, provjerimo ih i vidimo što su sve.

 • Obitelj transakcija BlockInfo: U stvarnosti ih možete koristiti za pohranu podataka o blokovima.
 • Obitelj transakcija male banke: Smallbank možete koristiti za testiranje i analizu izvedbe vašeg rješenja.
 • Postavke Obitelj transakcija: Ovaj će vam ponuditi referentne modele za spremanje postavki konfiguracije na lancu.
 • Obitelj transakcija registra registra valjanosti: Štoviše, koristeći obitelj registra valjanika, možete dodati više validatora u mrežu.
 • Obitelj transakcija IntegerKey: Želite li testirati postavljene knjige? Za testiranje ih možete koristiti IntegerKey.
 • Obitelj XO transakcija: Ovo je zapravo malo zabavno. U stvarnosti ga možete koristiti za igranje krpelja-takta s drugim čvorom na mreži.
 • Obitelj transakcija identiteta: Sačuvat će sve podatke o odobrenju za validatore, pa čak i transakcijske čvorove s njihovim javnim ključem.

Trenutno su na platformi dvije druge obitelji transakcija –

Obitelj Seth Transaction: Ova je obitelj izuzetno potrebna jer nudi kompatibilnost Ethereum Virtual Machine za platformu. Dakle, koristeći ovo, možete pokretati pametne ugovore u Solidityju.

Obitelj sabljastih transakcija: To je također još jedna obitelj koja će vam pomoći da vodite pametne ugovore. Ali ovdje ga možete pokrenuti na virtualnom stroju WebAssembly (WASM). U stvarnosti, to će vam pomoći da ugovor ugovorite na mreži.

 

Što je Hyperledger tkanina?

Hyperledger Fabric je još jedan popularni sustav distribuirane knjige otvorenog koda pod Hyperledgerom – poduzećem blockchain konzorcija. U stvarnosti, Hyperledger uvijek želi suradničko okruženje za svoje projekte. Stoga su svi njihovi projekti rezultat suradnje različitih vrhunskih poduzeća.

Na primjer, arhitektura Hyperledger Fabric zapravo je suradnja Hyperledgera i IBM-a. U svakom slučaju, kao i sve druge platforme na tržištu, Fabric dolazi s vlastitim udjelom protokola, standarda, konsenzusa, API-ja, sustava glavne knjige, pametnih ugovora i tako dalje.

Ali vidjet ćete to ovu platformu je također malo drugačiji. Najistaknutija razlika je u tome što ova platforma nije javna, već je ovlaštena. Dakle, uglavnom je prilagođen potrebama poduzeća. Bilo koja javna domena ne može koristiti ovu platformu za svoja blockchain rješenja.

U svakom slučaju, ako ste programer ili profesionalac u industriji, možete koristiti naše blockchain tečajeve da biste dobili pristup vodiču za Hyperledger Fabric.

Štoviše, možete koristiti i naš tečaj Certified Enterprise Blockchain Professional da biste dobili certifikat. Provjerimo osnovne prednosti tkanine Hyperledger u sljedećem segmentu ovog vodiča Hyperledger Fabric vs Sawtooth Lake.

 

Koje su prednosti tkanine Hyperledger?

Prije nego što pređem na usporedbu, doznajmo više o prednostima Hyperledger Fabric odozdo:

 

 • Otvoreni izvor

Prije svega, Fabric je potpuno otvoren izvor za upotrebu. Stoga za njegovo korištenje nećete morati platiti niti lipe. Štoviše, Hyperledger već ima datoteke i kodove učitane na GitHub. Dakle, prilično je lako pristupiti svim kodovima i iz toga.

Stoga, ako ste programer ili tvrtka s jakim razvojnim timom, to možete jednostavno koristiti za izradu vašeg blockchain rješenja.

Još jedan sjajan faktor ove platforme je što nudi sve značajke bez početnih zaključavanja. Dakle, upotrijebite kod, mijenjajte ga kako želite, sve ovisi o vama i vašoj tvrtki.

 

 • Pogodno za industriju širokog spektra

Da, tkanina je pogodna za širok spektar industrija. Zapravo, zato što je bio toliko popularan kad je prvi put objavljen da postoji mnoštvo primjera koje sada možete provjeriti. Mnoge vrhunske poslovne tvrtke koriste Fabric kao okosnicu svojih rješenja.

Dakle, imate dokaz iz stvarnog života da djeluje i može pružiti ono što zapravo obećava. Ali ako želite naučiti kako se njime služiti, trebali biste provjeriti Vodič za tkanine Hyperledger ili čak dobiti certifikat koji će to pokriti.

U svakom slučaju, najpopularniji je u bankarstvu, Internetu stvari, upravljanju lancem opskrbe, osiguranju, zdravstvu, medijima, vladi i tako dalje.

 

 • Kodeks kvalitete

Najbolji dio o tkanini Hyperledger je što dolazi s visokokvalitetnim kodovima. Štoviše, vrlo su oprezni oko novih ažuriranja. Dakle, kad dodaju nova ažuriranja, pregledavaju i testiraju svoje kodove mnogo puta kako bi vidjeli imaju li problema ili ne.

Tako se, što se tiče tkanine, možete odlučiti za veću kvalitetu u odnosu na količinu. Ako pravilno primijetite, vidjet ćete da svakom pojedinom Hyperledger projektu treba puno vremena da se pokrene na tržištima. A Fabric je definitivno među njima.

Stoga uvijek možete očekivati ​​najbolje kodove najbolje kvalitete s ove platforme.

 

 • Veća učinkovitost

Ako počnem uspoređivati ​​Fabric s drugim platformama na tržištima, iznenadit ćete se kad ćete pronaći rezultat. U stvarnosti, Fabric pobjeđuje svakog od njih s većom učinkovitošću. Štoviše, programeri ove platforme osiguravaju da ona može preuzeti puno radnih opterećenja.

Zbog toga nudi više od 2000 transakcija u sekundi. Ali kako to postići? Pa, arhitektura ove platforme odvaja procese transakcija od usluga naručivanja. Stoga čvorovi imaju određene ciljeve koje treba slijediti i sve se za to raspoređuje među čvorove.

Mislim da ćete više profitirati ako posjetite našu akademiju, gdje također obrađujemo tutorial iz Hyperledger Fabric.

 

 • Modularni dizajn

Još jedna velika prednost tvrtke Fabric je ta što nudi modularnu strukturu za vaše potrebe poduzeća. To je također jedan od najvećih dodataka Fabric arhitekture. U stvarnosti, sustavu dodaje puno funkcionalnosti i čini ga ludo prilagodljivim u usporedbi s bilo kojom drugom platformom na tržištu.

Definitivno je na sasvim drugoj razini.

Hyperledger ne želi ograničiti vašu inovaciju. Stoga osigurava da uključite što je više moguće značajki da biste ih mogli provjeriti. Zbog toga ćete vidjeti toliko slučajeva korištenja s jednom jedinom platformom u pozadini. Možete li to zamisliti?

U stvarnosti, ako želite dodati potpuno stranu značajku, jednostavno je možete jednostavno priključiti i koristiti.

Da, to je tako jednostavno učiniti.

O ovoj ću temi razgovarati kasnije u odjeljku za usporedbu Hyperledger Fabric vs Sawtooth Lake.

U svakom slučaju, provjerimo konačno glavne razlike između ove dvije platforme u usporedbi Hyperledger Sawtooth i Hyperledger Fabric.

 

Hyperledger pila vs tkanina: usporedba

U stvarnosti, mnogi profesionalci raspravljaju na temu Hyperledger Fabric vs Sawtooth. Pa, vidim gdje može biti zabuna, jer se obje čine više-manje prilično slične.

Ali postoje neke razlike koje su presudne da biste ih razumjeli. Dakle, nakon što ih upoznate, ove dvije platforme možete koristiti tamo gdje su najrelevantnije.

Pa, pogledajmo sada konačnu usporedbu Hyperledger Fabric i Sawtooth-a!

 

 • Razina dozvole

Prije svega, razina dopuštenja u Hyperledger Sawtooth u odnosu na Hyperledger Fabric ima ogromnu razliku. U stvarnosti, Sawtooth podržava mrežni sustav s dozvolama i bez dozvola. Dakle, tamo nema ograničenja.

S druge strane, arhitektura Hyperledger Fabric nudi samo odobreni pristup. Dakle, to je isključivo samo za slučajeve korporativne upotrebe. Ali i druga javna poduzeća također mogu koristiti Sawtooth umjesto tkanine.

 

 • Konsenzusni algoritam

Još jedna glavna razlika u usporedbi tkanine Hyperledger Fabric i Sawtooth je upotreba konsenzusnih algoritama. Trenutno Sawtooth nudi širok spektar konsenzusnih algoritama za odabir. Na primjer, nudi dokaz o proteklom vremenu, praktičnu toleranciju bizantske greške, Devmode, Raft i PoET CFT.

S druge strane, arhitektura Hyperledger Fabric nudi samo Kafku, Solo i Raft.

 

 • Podpora toleranciji bizantske greške

To je jedna od glavnih razlika u Hyperledger Fabric i Sawtoothu. U stvarnosti, Sawtooth podržava bizantsku toleranciju na greške, što osigurava da je vaša mreža sigurna i zaštićena od bilo kakve korupcije.

Ali arhitektura tkanine Hyperledger nudi samo toleranciju na padove. Dakle, nećete dobiti najvišu razinu tolerancije kvarova u Fabric. Iako CFT od sada funkcionira apsolutno u redu. Ipak, Sawtooth je u ovom mandatu daleko ispred Fabric-a.

 

 • Tehnologija pametnih ugovora

U sljedećoj točki usporedbe Hyperledger Sawtooth i Hyperledger Fabric imamo tehnologiju pametnih ugovora. U stvarnosti su pametni ugovori samo oblik poslovne logike, pa to znači da možete automatizirati i digitalizirati svoje poslovne ugovore na mreži.

Stoga se u Sawtoothu obitelji transakcija brinu o ovoj značajci. Morat ćete se služiti tim obiteljima da biste olakšali svoju poslovnu logiku.

S druge strane, Fabric za to nudi Chaincode. Ova značajka rukuje svim vrstama izvršenja logike i upravljanja imovinom.

 

 • Vrsta pametnog ugovora

U Hyperledger Fabric dobivate instaliranu verziju Chaincode-a. Znate li što to znači? To znači da ovdje ne možete mijenjati ugovorni jezik. Pomalo je restriktivno.

Ali u Sawtoothu dobivate i ugovore instalirane i ugovore na lancu. Dakle, osigurava vam da možete prilagoditi svoje ugovore i za to koristiti svoj željeni programski jezik.

O tome možete saznati više iz vodiča za Hyperledger Fabric. U svakom slučaju, pogledajmo sljedeću točku u ovoj usporedbi tkanine Hyperledger vs Sawtooth.

 

 • Podržani jezik pametnog ugovora

Jezici pametnih ugovora zaista su važni kada su u pitanju blockchain platforme. U stvarnosti, u Sawtoothu za to dobivate širok spektar jezične podrške. Na primjer, nudi Rust, JavaScript, Go ili Python, pa čak i Solidity koristeći Seth!

Štoviše, rade i na uvođenju više jezika. Ali u Fabric-u dobivate samo Go, Java, Javascript i Solidity, što je pomalo ograničeno.

 

 • Obrada transakcija

Za ovu usporedbu Hyperledger Sawtooth vs Hyperledger Fabric istražujem metode obrade transakcija. U Hyperledger Sawtoothu dobit ćete validatore koji će paziti na proces transakcije.

S druge strane, u Fabricu taj postupak podržavaju podržavanje vršnjaka i naručivanje usluga. Ukratko, ovaj postupak Hyperledger projekte uopće čini tako učinkovitima.

 

 • Državna pohrana

U Sawtoothu se trenutno stanje mreže pohranjuje u središnju bazu podataka lmdb. Ali u Fabric-u je državna pohrana leveldb ili CouchDB baza podataka. Ukratko, ovo je jedan od važnih aspekata dviju platformi. A bez državne memorije mreža ne može ispravno funkcionirati. Dakle, ako ste programer, imajte ovo na umu.

 

 • EVM podrška

Hyperledger Sawtooth koristi Seth za podršku virtualnom stroju Ethereum. U stvarnosti je to velika stvar za programere jer Solidity sada mogu koristiti za pametne kontakte. S druge strane, Fabric je nedavno integrirao ovaj novi sustav koji mu omogućuje i upotrebu EVM-a. Dakle, u usporedbi Hyperledger Sawtooth i Hyperledger Fabric, obje podržavaju EVM.

 

 • Brzina transakcije

Što se tiče brzine transakcije, Fabric od sada više ne može pobijediti. U stvarnosti Hyperledger Fabric dolazi s drugačijom strategijom za povećanje brzine u mreži. Dakle, nudi više od 2000 transakcija u sekundi.

S druge strane, Sawtooth nudi samo nešto blizu 1000 transakcija u sekundi. Ovo je nešto manje od tkanine, ali prikladnije je za one industrije kojima nije potrebna visoka stopa transakcija.

 

Tabela usporedbe pila Hyperledger i tkanine

 

Hiperledger-pilasti

Hyperledger-Tkanina

Razina dozvole

Dopušteno i bez dozvole Dopušteno

BFT podrška

Da, podržava bizantsku toleranciju na greške Ne, podržava samo toleranciju greške pri padu

Obrada transakcija

Provjerivači

 

Odobravanje vršnjaka i usluge naručivanja

Konsenzusni algoritam

Dokaz proteklog vremena, praktična bizantijska tolerancija na greške, splav, devmode Kafka, Splav, Solo

Brzina transakcije

>1000 TPS >2000 TPS

EVM podrška

Da (putem Setha) Da

Tehnologija pametnih ugovora

Transakcijske obitelji Lančani kod

Državna pohrana

Središnja baza podataka lmdb CouchDB ili leveldb

Podržani jezik pametnog ugovora

Rust, JavaScript, Go ili Python; Podržava Solidity koristeći Seth Idi, Java, Javascript, Solidity

Vrsta pametnog ugovora

Na lancu i instaliran Instalirano

 

Koji vam je najdraži?

Sad kad znate sve o Hyperledger Sawtooth-u protiv Fabric-a, možete bez ikakvih problema uputiti posljednji poziv.

Kao što vidite, obje platforme imaju svoje sličnosti i razlike. Dakle, kada želite odabrati savršenu platformu za svoje rješenje, morate uzeti u obzir i njihove tehničke razlike. Uvijek imajte na umu da savršena platforma može obogatiti vašu tvrtku i drastično povećati prihode.

Ako vam je potrebna dodatna pomoć u izradi strategije o rješenju, trebali biste provjeriti našu široku kolekciju blockchain tečajeva. Uvjeren sam da vam naši tečajevi mogu pomoći da razvijete svoje najbolje stvaranje rješenja temeljenih na blockchainu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map