Hyperledger Project: 15 projekata o kojima biste trebali znati

Trenutno ima toliko popularnih poslovnih blockchain projekata u blockchain niši, a čini se da je Hyperledger jedan od njih. Međutim, Hyperledger nije jedan okvir već krovni projekt u kojem postoje i drugi Hyperledger projekti.

U stvarnosti, Hyperledger može biti izvrstan izbor ako želite implementirati rješenje temeljeno na blockchainu.

Zbog toga ću danas razgovarati o projektima Hyperledger kako bih vam pomogao da odlučite koji je prikladan za vaše rješenje. Međutim, isprva ćemo na brzinu pogledati osnove Hyperledgera prije nego što zaronimo dublje.

Pa, provjerimo ih!

 

Contents

Što je Hyperledger?

Hyperledger je zapravo projekt otvorenog koda iza kojeg stoji Linux Foundation. Štoviše, dolazi sa širokim izborom okvira, knjižnica, alata i mnogih drugih. U osnovi, možete ga nazvati staklenikom blockchaina.

Članovi projekta Hyperledger pomoći poduzećima da dođu do jedinstvenih blockchain rješenja, zajedno s asistencijom u prilagodbi rješenjima.

Hyperledger je započeo još 2015. godine radi unapređenja blockchaina za poduzeća. Međutim, da bi to učinila, tvrtka je formirala konzorcij mnogih vrhunskih poduzeća.

 

Zašto je to Open Source?

Možda razmišljate zašto je projekt Hyperledger otvoreni izvor. U osnovi, tipični softver licenciran od proizvođača dolazi s puno ograničenja. Pa, prije svega, dolazi s zaključanjima dobavljača, i još više, neće vam dopustiti da promijenite bilo koji od temeljnih kodova.

Međutim, u otvorenom kodu dobivate veću slobodu promjene, preuzimanja koda.

Platforme otvorenog koda također eksponencijalno rastu, što ima smisla za poslovno okruženje.

I na kraju, budući da projekt Hyperledger stvarno želi pomoći u unapređenju implementacije blockchaina u poduzeću, najbolje je da bude otvoren za upotrebu svima.

Koje su prednosti projekta Hyperledger?

 • Pratite razvoj

Prilično je izazovno pratiti razvoj platformi otvorenog koda. Zbog toga bi se mnoge tvrtke mogle poželjeti odreći toga. Ali s članovima projekta Hyperledger dobit ćete okruženje za suradnju.

Tako ćete na kraju dobiti punu podršku u donošenju rješenja od članova Hyperledger projekta.

 

 • Povećana produktivnost

Prema wiki projektu Hyperledger, tijekom rada s članovima projekta primijetit ćete da ne dopuštaju svim ljudima da rade kako žele. Štoviše, oni obično slijede specijalizaciju kada zarobljavaju rad. U ovom, članovi Hyperledger projekta uzimaju samo ono u čemu su najbolji i rade na tome.

Kao rezultat, dobit ćete učinkovitu, produktivnu liniju tijekom rada na projektu.

 

 • Pristup suradnje

To je jedna od najboljih prednosti Hyperledger projekata. U stvarnosti, svi članovi Hyperledger projekta rade u suradničkom okruženju. Obično, kada se pojavi nova tehnologija, tvrtke teže međusobno duplicirati razvoj.

Ali ne u Hyperledgeru. Ovdje će svi zajedno raditi na iznalaženju jedinstvenog rješenja i usmjeravanju cjelokupnog razvoja.

 

 • Kôd visoke kvalitete

Hyperledger projekti dolaze s visokokvalitetnim kodom na svim svojim platformama. U osnovi, prema wiki projektu Hyperledger, članovi projekta pažljivo promatraju svaku pojedinačnu bazu koda prije nego što ih puste na tržište.

Također, tehnička zajednica ove tvrtke visoko je profesionalna jer pregledava svaku pojedinu liniju i energično ih testira prije pokretanja..

 

 • Rukovanje intelektualnim vlasništvom

Hyperledger osigurava brigu o intelektualnom vlasništvu unutar njihovog sustava. Prema zadanim postavkama, sav sadržaj na njihovom sustavu dolazi s licenciranim svojstvima. Kao rezultat toga, bilo koja vrsta intelektualnog vlasništva sigurna je u sustavu.

 

Hiperledger projekti: 15 projekata za provjeru

Hyperledger trenutno ima 15 projekata pod svojim okriljem. Svi su ti projekti posebno dizajnirani da udovolje zahtjevima poduzeća. U svakom slučaju, provjerimo ih jednu po jednu i vidimo što svaki od njih nudi.

 

Raspodijeljene glavne knjige

Hiperledger Burrow

Status: Inkubacija

Hyperledger Burrow je okvir koji je uglavnom pogodan za programere. U stvarnosti je uglavnom optimiziran za javni odobreni blockchain; međutim, možete ga koristiti i kao privatni ili konzorcijski blockchains.

Štoviše, podržava EVM i pametne ugovore.

 

Značajne komponente jazbine Hiperledgera

Motor za konsenzus

Prema wiki projektu Hyperledger, Burrow dolazi s bizantskim protokolom mekane tolerantne na greške. U stvarnosti je to nova vrsta protokola koja nudi veću stopu transakcija. Međutim, ne možete račvati ovaj okvir.

Binarno sučelje aplikacije (ABI)

Dolazi s mnogim izvrsnim alatima koji će vam omogućiti da implementirate, kompajlirate, pa čak i povežete druge pametne ugovore utemeljene na čvrstoći u mreži..

Virtualni stroj Ethereum (dozvoljeno)

Prema wiki projektu Hyperledger, koristi ovlašteni EVM za promatranje ima li mreža pravu razinu dozvole. Dakle, nekako razlikuje različite slojeve dopuštenja.

Aplikacije pametnog ugovora

U Hyperledger Burrowu možete nazvati pametni ugovor dok ste u procesu transakcije. U osnovi, virtualni će stroj izvršavati pametne ugovore pozvane unutar transakcije.

Sučelje aplikacijskog bloka (ABCI)

ABCI je odgovoran za povezivanje konsenzusnog mehanizma s slojem primjene pametnih ugovora. Dakle, osigurava da je mehanizam za postizanje konsenzusa agnostičan u smislu aplikacija pametnih ugovora.

 

Tkanina Hyperledger

Status: aktivan

Projekt Hyperledger Fabric jedan je od najpopularnijih modularnih projekata pod Hyperledgerom. U stvarnosti je platforma u potpunosti optimizirana. Stoga ga možete koristiti za bilo koji slučaj upotrebe. Nadalje, s projektom Hyperledger Fabric dobit ćete povjerljivost, fleksibilnost, elastičnost, skalabilnost i još mnogo toga.

U svakom slučaju, projekt Hyperledger Fabric radi na programskom jeziku opće namjene. Kao rezultat, za to ne postoji nijedan izvorni token.

 

Značajke projekta Hyperledger Fabric

Modularnost

Dolazi s modularnim dizajnom. Dakle, možete jednostavno priključiti bilo koju značajku i početi je koristiti. Postoje neki moduli koji su već dostupni za upotrebu, poput usluga naručivanja, pružatelja članstva, usluga ogovaranja, pametnih ugovora itd.

Pametni ugovori

U projektu Hyperledger Fabric pametni ugovori nazivaju se lančani kod. U stvarnosti je malo drugačiji od tipičnih pametnih ugovora jer može dobiti sve funkcije koje su mu potrebne iz blockchain mreže. Štoviše, slijede tri koraka – izvršenje, naručivanje i provjera valjanosti.

Priključljivi protokoli konsenzusa od tkanine Hyperledger

Ovo su daleko najbolje značajke Fabric. Sav mehanizam konsenzusa u sustavu može se u potpunosti priključiti. Dakle, možete koristiti širok broj konsenzusa kad god želite. U tome nema ograničenja.

 

Hiperledger Indy

Status: aktivan

Hyperledger Indy projekt je još jedan popularni Hyperledger projekt. U osnovi, to je okvir koji je izričito napravljen za decentralizirane identitete. Štoviše, dolazi s hrpom komponenata, skupova alata i knjižnica koje možete koristiti.

Najbolje je to što korisnicima daje snagu jer će korisnici dobiti isključivo vlasništvo nad vlastitim identitetima.

 

Glavne značajke Hyperledger Indy projekta

Samosuverenitet

U projektu Hyperledger Indy na mrežu možete pohraniti svu dokumentaciju koja se temelji na identitetu.

U osnovi, sav će sadržaj imati kriptografske šifre, dokaz o postojanju, privatni ključ i javni ključ i još mnogo toga. Samo vi možete mijenjati ili mijenjati te dokumente.

Privatnost

Pa, projekt Hyperledger Indy dolazi s osiguranim slojem povjerljivosti za zaštitu svih vaših vrijednih dokumenata. Sve će ostati samo u knjizi, a nitko ne može pronaći vaš identitet ni s druge poveznice ili knjige.

Tvrdnje koje se mogu provjeriti

U mnogim ćete slučajevima možda morati pokazati neki oblik osobne dokumentacije, poput rodnog lista ili vozačke dozvole da biste to dokazali. Ali u mnogim slučajevima ljudi mogu zloupotrijebiti i te dokumente. Stoga možete odabrati samo otkrivanje odabranih dijelova vašeg dokumenta kako biste dokazali svoj identitet.

 

Hiperledger Iroha

Status: aktivan

Hyperledger Iroha je još jedan čvrst blockchain okvir. Pomoću ovog okvira vrlo je jednostavno integrirati se u bilo koju postojeću poslovnu mrežu. Projekt je uslijedio nakon Fabric and Sawtooth. U svakom slučaju, ovu platformu možete koristiti za zdravstvo, obrazovanje, prekogranična plaćanja, financijske usluge, DID-ove i još mnogo toga.

 

Ključne značajke Hyperledger Irohe

 • Razmještanje platforme je vrlo jednostavno i jednostavno. Ne postoje složene opcije ili bilo koji zbunjujući atribut. Također, možete obaviti interno održavanje uz malo treninga.
 • Također ćete dobiti pristup tonama knjižnica, a one su u osnovi pogodne za programere.
 • Kontrola pristupa na ovoj platformi temelji se na ulogama.
 • Štoviše, dizajnerska struktura Hyperledgera Iroha modularna je poput ostalih Hyperledger projekata.
 • Također dolazi s naredbenim upitima.
 • Nadalje, dobit ćete i upravljanje imovinom i identitetom.

 

U svakom slučaju, oni također imaju kontrolni model gdje pažljivo rade na sljedećim modelima –

 • Izvođenje: Ovdje Hyperledger Iroha radi na njihovom vremenu i iskorištavanju resursa pružajući vam najbrži rezultat.
 • Pouzdanost: U stvarnosti nude i toleranciju grešaka i oporavak u slučaju bilo kakve nesretne situacije.
 • Upotrebljivost: Ovdje Hyperledger Iroha može odvratiti korisničke pogreške i naučiti iz toga kako se platforma razvija, poboljšavajući se kako bi bila bolja.

 

Pila Hyperledger

Status: aktivan

Hyperledger Sawtooth zapravo je blockchain odijelo za postavljanje, pokretanje i izgradnju distribuiranih knjiga. Mnoga poduzeća teško rade sa složenom prirodom blockchain tehnologije. Zato Sawtooth nudi savršeno rješenje jer implementaciju blockchain rješenja čini jednostavnim zadatkom.

 

Značajke pile Hyperledger

Dinamički konsenzus

Ovdje svatko može promijeniti konsenzus u mreži blockchain uživo. Štoviše, to možete čak i učiniti u procesu transakcije. Ali za to morate odabrati dostupne dodatke za konsenzus.

Dokaz o proteklom vremenu (PoET)

To je nova vrsta konsenzusnog algoritma. Uglavnom je uključen prema zadanim postavkama, ali možete ga promijeniti ako vam zatreba. U stvarnosti je radni proces prilično jedinstven i troši vrlo manje energije.

Transakcijske obitelji

Pametne ugovore možete pisati na bilo kojem jeziku, u tome neće biti ograničenja.

Kompatibilnost Ethereum ugovora

Još jedna najbolja značajka Hyperledger Sawtooth-a je ta što je 100% kompatibilan s pametnim ugovorima Ethereum. Dakle, ako to želite koristiti, to možete učiniti priključivanjem EVM-a.

Izvršenje paralelne transakcije

Također dolazi s paralelnim izvršavanjem transakcija što vam štedi puno vremena.

Privatne transakcije

Možete stvoriti pojedinačne lance u kojima možete lako čuvati sve svoje povjerljive transakcije.

 

Hiperledger Besu

Status: Inkubacija

Hyperledger Besu je zapravo open source Ethereum klijent. U stvarnosti, projekt je napisan na Javi i koristi licencu Apache 2.0. Možete ga pokrenuti na bilo kojoj privatnoj dozvoljenoj platformi ili na javnoj mreži Ethereum.

 

Značajke Besu

Virtualni stroj Ethereum (EVM)

Korištenje EVM-a u sustavu omogućuje mu izvršavanje pametnih ugovora temeljenih na Ethereumu i mnogih drugih značajki.

Konsenzusni algoritmi

Hyperledger Besu dolazi s širokim rasponom konsenzusnih algoritama za provjeru valjanosti blokova. Ovi su –

 • Dokaz o ovlasti prikladan je kada se vršnjaci u sustavu poznaju i vjeruju jedni drugima. To je izvrstan protokol koji koristi vrlo malu snagu.
 • U IBFT 2.0, validatori odobravaju blokove i transakcije. To je konsenzusni protokol otporan na greške.
 • Clique je jedinstveni konsenzusni algoritam jer je dvostruko otporan na greške od IBF 2.0.
 • Dokaz o radu nije primarni konsenzus, već se koristi samo u matičnoj mreži Ethereuma.

Otkriće

Dobit ćete protokol zasnovan na UDP-u za pronalaženje bilo kojeg vršnjaka u mreži.

API-ji okrenuti prema korisnicima

S Besu ćete dobiti EEA JSON-RPC API-je umjesto HTTP-a, mainnet Ethereum-a, GraphQL API-ja i WebSocket protokola.

Praćenje

Okvir nadzire performanse mreže i čvora. Također osigurava privatnost i dozvoljeni pristup.

 

Alati

Hyperledger Caliper

Status: Inkubacija

Hyperledger Caliper jedinstvena je vrsta projekta. U stvarnosti je to benchmarking alat za druge platforme temeljene na blockchainu. Zapravo, dok razvijaju rješenja, poduzeća zapravo nemaju idealan model za usporedbu. Kao rezultat toga, većina tvrtki ne zna je li rješenje dovoljno ili ne.

Zato u Caliperu možete unaprijed definirati slučajeve korištenja, a Caliper vam može reći je li spreman za to ili ne.

Štoviše, najbolji dio je što ne dolazi s bilo kojim unaprijed definiranim standardom. Zašto? Pa, to je zato što su sve implementacije blockchaina različite. Dakle, ocjenjivanje po istim kriterijima neće dati pravi rezultat.

Zbog toga tvrtke mogu istaknuti potrebne rezultate i na temelju toga testirati svoje rješenje. U osnovi, to je prekrasan alat za programere i poduzeća.

 

Hiperledžer violončelo

Status: Inkubacija

Hiperledger violončelo još je jedan sjajan alat za Blockchain kao uslugu. Ovim možete lako stvoriti, ukinuti ili čak upravljati svim svojim blockchain uslugama. U osnovi, primarni je cilj stvoriti inovativan pristup blockchain ekosustavu. Također, čini se da su poduzeća željnija BAAS-a jer im štedi vrijeme i novac.

Stoga je ovaj alat prikladniji za dobavljače koji žele ponuditi BAAS za poduzeća. Omogućit će im stvaranje platformi prilično učinkovito. Na nadzornoj ploči ovog alata možete provjeriti status svoje mreže, vidjeti izvedbe lančanog koda, dobiti analitičke podatke i još mnogo toga.

Trenutno podržava samo Hyperledger Fabric. Ali uskoro će uključiti i više okvira. U svakom slučaju, arhitektura je također modularna, tako da možete uživati ​​i u priključivim opcijama.

 

Hyperledger Explorer

Status: Inkubacija

Hyperledger Explorer još je jedan prekrasan projekt pod Hyperledgerom. Uglavnom, nudi web-pogled na blockchain mrežu. U stvarnosti, s tim možete provjeriti čvorove, transakcije, statistiku, blokove, pametne ugovore i još mnogo toga.

Ali zašto to koristiti? Pa, prikladnije je da sve to možete provjeriti na jednom mjestu. Također, programeri moraju provjeriti kako sustav radi prije nego što ga uvedu na tržište. Stoga je Explorer savršena opcija za to.

Omogućit će vam i izmjene koda ako pronađete bilo kakve probleme. Također, ako imate interni tim za sigurnost mreže, tada ćete pomoću ovog alata to održavati prilično jednostavno.

U svakom slučaju, zapravo se nastoji učiniti blockchain rješenje puno lakšim i dostupnijim svima.

 

Hiperledger Avalon

Status: Inkubacija

Prije toga, Hyperledger Avalon bio je Trusted Compute Framework. No, imenovali su ga Avalonom tijekom faza suradnje. Proizvod je suradnje između EEA-e, Hyperledgera i davatelja usluga u oblaku. U osnovi, ovaj alat pomaže u osiguravanju blockchain pokreta iz glavnog lanca kako bi se sačuvali računalni resursi.

Štoviše, osigurava svim programerima da iskoriste sve prednosti računarskog povjerenja i ograniče sve nedostatke.

U svakom slučaju, održat će registar za pouzdane radnike. Također će ponuditi postupak da klijenti predaju naloge radnicima.

U stvarnosti, Avalon će također sačuvati zapisnik za rad obavljen u knjizi.

 

Knjižnice

Jorgan od hiperledžera

Status: Inkubacija

Uglavnom je to poslovni blockchain alat za raspodijeljene knjige. Ali s Quiltom dobivate interoperabilnost između glavnih knjiga. U stvarnosti je interoperabilnost samo nagađanje i niti jedna druga blockchain platforma to ne bi mogla izvesti. Ali u Quiltu to pokušavaju učiniti.

Dakle, pomoću ovog alata možete bez problema komunicirati s drugim sustavima glavne knjige. Najbolje je to što novac možete slati iz druge države, a da nemate istu platformu. U osnovi, ovdje se transakcija paketira i usmjerava na odredište.

U svakom slučaju, dobit ćete okvire za implementaciju ove strukture, a također i skup pravila o interoperabilnosti kojih se morate pridržavati.

Jorgan još uvijek nije aktivan, trenutno je u faza inkubacije i treba mu više vremena za završetak.

 

Hiperledger Ursa

Status: Inkubacija

Hiperledger Ursa se nedavno pridružio popisu projekata. To je zapravo zajednička kriptografska knjižnica. U ovom on prati sav kriptografski rad u okviru. Ali zašto to koristiti? Pa, definitivno ne želite duplicirati posao u knjizi, zar ne? S Ursom to lako možete izbjeći.

Kako će pratiti sve prethodne unose, spriječit će svako dupliciranje kasnije u budućnosti. Najbolje je to što je potpuno modularan i podržava sve ostale projekte temeljene na Hyperledgeru.

U stvarnosti, s Ursom dobivate visoku razinu sigurnosti. Također, to je otvoreni ekosustav, pa će stručnjaci komentirati kriptografiju, pomažući pridošlicama da bolje razviju svoje kriptografske modele.

Štoviše, nudi i interoperabilnost. U svakom slučaju, također je u fazi inkubacije i ne znamo točno kada će biti dostupan.

 

Hiperledger Ovan

Status: Inkubacija

Hyperledger Aries zapravo je infrastruktura za peer-to-peer blockchain-based transakcije. Međutim, to nije okvir ili aplikacija. U svakom slučaju, primarni cilj je ponuditi kod za upravljanje tajnama, peer-to-peer interakciju, sigurnu razmjenu poruka i provjerljivu razmjenu informacija za više decentraliziranih okruženja.

U stvarnosti će proširiti primjenjivost u Indyju u budućnosti jer će poticati podršku interoperabilnosti u svim postojećim standardima. Dakle, čineći ga učinkovitim i jedinstvenim poslovnim rješenjem.

Blokchain sučelja sloj ili razrješivač knjižnice potpisuje i stvara blockchain transakcije. Uz to, kriptografski novčanik osigurat će sve tajne dokumente i imovinu korisnika. Također nudi šifrirani sustav za razmjenu poruka kako bi vršnjaci mogli komunicirati bez brige o bilo kakvoj sigurnosti.

Kako dolazi s dokazom o nultom znanju, transakciju možete provjeriti bez otkrivanja sadržaja te transakcije. Nadalje, postoji mehanizam koji će vam pomoći u stvaranju API-ja i protokola za određene slučajeve upotrebe.

 

Hyperledger Transact

Status: Inkubacija

To je knjižnica za programere. S kodiranjem Hyperledger Transact, razvoj bilo kojeg softvera za distribuiranu knjigu bio bi jednostavan zadatak. U stvarnosti, knjižnica može rukovati svime što je povezano s pametnim ugovorima poput slanja transakcija, raspoređivanja, upravljanja državom i mnogih drugih.

Dakle, ako koristite bilo koji Hyperledger okvir ili imate prilagođene raspodijeljene knjige, tada možete dodati Transact-ovo upravljanje državom i napredno izvršavanje transakcija za pojednostavljivanje postupka izvršavanja kodova.

U svakom slučaju, s ovom knjižnicom možete izvršavati transakcije na više načina, možete dobiti serijsko i paralelno izvršavanje, dobiti podršku Merkle-Radix Tree, itd. Štoviše, također možete generirati događaje iz pametnih ugovora i koristiti jezike kao što je JavaScript , Python, Rust, Swift i mnogi drugi.

Također podržava EVM.

 

Specifično za domenu

Mreža hiperledžera

Status: Inkubacija

Grid je tu da riješi sve vaše probleme u opskrbnom lancu. To je zapravo projekt temeljen na WebAssembly. Stoga ćete dobiti pristup mnogim knjižnicama, podatkovnim modelima, SDK-ovima i mnogim drugim. Također, svi su pogodni za razvoj klijentskih sučelja i pametnih ugovora.

Ne navodi izravno nikakva ograničenja u korištenju drugih platformi; međutim, nudi sigurnost ako ga upotrebljavate u bilo kojoj drugoj niši, a ne u opskrbnom lancu. Također, knjižnice mogu raditi i na drugim platformama.

Možda se čini kao aplikacija, ali u stvarnosti nije. Dakle, to je više paket s pristupom mnogim okvirima i alatima.

Hyperledger Grid ne želi ograničavati inovacije kada je riječ o upravljanju međuindustrijskim lancem opskrbe. Dakle, ako ste u toj niši, možete probati.

 

Na kraju

Ovdje su Hyperledger projekti kako bi razvoj blockchaina bio lakši i jednostavniji. Svaki pojedini projekt Hyperledgera rezultat je suradnje. Ovdje je više tvrtki razvilo rješenje i stvorilo ga otvorenim izvorom za svakoga da ga isproba.

Iako trenutno imaju samo 4 aktivna projekta, ipak većina ostalih projekata izgleda dovoljno obećavajuće. Ako tražite poslovne blockchain-ove, tada vam Hyperledger projekti sigurno mogu pomoći u tome.

Također se možete pridružiti njihovom ekosustavu kako biste pomogli u doprinosu drugim cool rješenjima i eskalirali blockchain transformaciju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map