Hyperledger Fabric 2.0: Blockchain sljedeće generacije

Hyperledger Fabric postoji za poduzeća već duže vrijeme. U stvarnosti nudi jednu od kreativnih platformi za slučajeve uporabe blockchaina. No tehnologija koja se s vremenom ne poboljšava vrlo brzo zastarjuje. Zato nam je Hyperledger donio novo izdanje Hyperledger Fabric 2.0.

U osnovi, prije toga, tvrtka je nudila Fabric verziju 1.4. Ali sada među sobom imamo blockchain sljedeće generacije. Ako ste više nego oduševljeni novim izdanjem poput nas, pogledajte ovaj vodič. Jer danas ćemo razgovarati o novom izdanju Hyperledger Fabric 2.0 i o svim značajkama koje je predstavilo.

No, prije nego što započnemo, dat ćemo povrat što je platforma Hyperledger Fabric i koje značajke je u početku nudila.

Pa, krenimo!

Tkanina Hyperledger 2.0

Što je Hyperledger tkanina?

Hyperledger Fabric distribuirana je platforma glavne knjige za rješenja poduzeća koja dolazi sa svestranošću, modularnošću i performansama. Dakle, kao što znate, postoje i platforme bez dozvole. Ali Fabric se razlikuje od toga.

Ne dopušta nikome da uđe na platformu. Umjesto toga, nudi ovlašteni pristup korisnicima koji imaju ovlasti u sustavu. Štoviše, nudi i privatnost podataka i pametne ugovore za skalabilne i sigurne performanse.

Zato bilo koja industrija može samo koristiti Hyperledger Fabric za bilo koju vrstu rješenja. Prilike su neograničene i tvrtke će uvijek dobiti najbolje rezultate s distribuirane glavne knjige.

Iako će korisnici unutar mrežnog sustava surađivati, ali poduzeća moraju održavati privatnost za određene interakcije. To je ono na čemu se temelji industrija. Na primjer, možda kupac prodaje proizvod različitim dobavljačima, ali u različitim rasponima cijena.

Ali kupac mora održavati privatnost u vezi s tim. I tu Hyperledger Fabric može pomoći.

U stvarnosti možete jednostavno stvoriti zasebne kanale u transakciji za zasebne prodavatelje. Također, možete koristiti opcije privatnih podataka da biste informacije zadržali na tihoj i tišoj razini.

Zašto tkanina Hyperledger?

U stvarnosti, Hyperledger Fabric evoluirao je s vremenom uz pomoć zajednice otvorenog koda, usredotočujući se uglavnom na slučajeve uporabe za poduzeće. Štoviše, sada nudi puno značajki koje poduzeće često zahtijeva. Pa, da vidimo što su to –

 • Modularna i ovlaštena arhitektura.
 • Vrlo fleksibilno rješenje podrške za konsenzus među svim transakcijskim organizacijama.
 • Fleksibilni i otvoreni pametni ugovori koji mogu podržati različite podatkovne modele i rješenja kao što su strukturirani podaci, model računa, nestrukturirani podaci, UTXO model itd..
 • Mogućnosti protokola konsenzusa koji se mogu priključiti za naručivanje transakcija i blokbutiranje.
 • Potpuna privatnost podataka za izolaciju transakcija ili dijeljenje samo informacija koje trebaju znati koristeći modele privatnih podataka.
 • Podrška pametnih ugovora za više programskih jezika kao što su JavaScript, Java, Go, itd.
 • Izrada verzija i upravljanje pametnim ugovorima.
 • Podrška za solidnost.
 • Podrška za Ethereum Virtual Machine.
 • Stalna ažuriranja, poslovne operacije, podrška za asimetričnu verziju.
 • Četvrtasti podaci poput upita za raspon, upita s ključem, JSON upita na lancu i mnogih drugih.

Hyperledger Fabric 2.0: novosti?

Prvo izdanje Hyperledger Fabric ikad se vratilo u verziji 1.0. A sada imamo drugo veliko izdanje Hyperledger Fabric 2.0. Ovaj put dolazi s puno novih i poboljšanih značajki i za korisnike i za operatore na platformi.

Izdanje Hyperledger Fabric 2.0 uključuje obrasce privatnosti i podržava nove programe, nove značajke za radne čvorove, poboljšane sustave upravljanja za pametne ugovore i mnoge druge.

Međutim, neće vas prisiliti da nadogradite na najnoviji Hyperledger Fabric 2.0 ako još niste spremni. Dakle, imate mogućnost nadogradnje kad budete spremni ili je vaša tvrtka spremna za prijelaz.

I to je ogroman plus za Hyperledger Fabric 2.0.

Provjerimo neke od vrhunaca novog izdanja –

Pametni ugovori decentralizirano upravljanje

Hyperledger Fabric 2.0 sada dolazi s decentraliziranim upravljanjem, posebno za pametne ugovore. Također nudi novi postupak u kojem možete instalirati lančani kod na vršnjake i pokrenuti ga na kanalu. Dakle, novo upravljanje životnim ciklusom lančanog koda sada omogućava više organizacija da postignu dogovor na temelju parametara lančanog koda.

Dakle, u osnovi ćete upotrebljavati pravila odobrenja lančanog koda za interakciju s glavnom knjigom. Pogledajmo koja još poboljšanja nudi tijekom prethodnog procesa životnog ciklusa lančanog koda –

Pristajanje na parametre lančanog koda

U osnovi, u prethodnom izdanju, samo je jedna organizacija u lančanom kodu mogla postaviti parametre čak i za ostale članove kanala. Ali ostali su članovi mogli odbiti dobiti lančani kôd i ne sudjelovati u procesu transakcije. Stoga, pozivajući se na to.

Međutim, nova Hyperledger Fabric 2.0 nudi fleksibilniju rutu za lančani kod. Sada podržava centralizirane modele lančanih kodova i decentralizirane modele lančanih kodova. U decentraliziranoj verziji, tvrtke moraju postići dogovor o lančanom kodu kako bi postale aktivne na kanalu.

Oprezne nadogradnje lančanog koda

Prije toga, samo je jedna organizacija mogla nadograditi transakciju. Međutim, to bi ostale članove kanala ugrozilo ako nemaju instaliran lančani kod. Dakle, nova verzija Hyperledger Fabric 2.0 omogućuje nadogradnju lančanog koda samo nakon što se dovoljno članova složi oko nadogradnje bez ikakvih problema.

Ažuriranje pravila o privatnom prikupljanju podataka i jednostavnom odobrenju

Nova verzija Hyperledger Fabric 2.0 nudi nova pravila o odobrenju gdje možete nadograditi privatno prikupljanje podataka ili konfiguraciju pravila bez ponovne instalacije lančanog koda. Štoviše, korisnici mogu iskoristiti politiku odobravanja jer zahtijeva dogovor velikog broja korisnika na kanalu.

U stvarnosti, pravila će se ažurirati svaki put kad član uđe u knjigu ili napusti knjigu.

Paketi s verižnim kodom koji se mogu pregledati

Sada Hyperledger Fabric verzija 2.0 dolazi s lako čitljivom tar datotekom za lančani kod. Pomoći će vam da lako pregledate datoteke s lančanim kodovima i utvrdite instalacije u drugim organizacijama.

Višestruki chainkodovi na kanalu

U prethodnoj verziji, životni ciklus korišten za definiranje svakog lančanog koda koristeći verziju i ime specificirane tijekom instalacije paketa. Ali sada možete koristiti samo jedan paket lančanog koda i rasporediti ga više puta s više imena svaki put na mreži. Također, to možete učiniti na različitim kanalima ili na istom kanalu.

Paketi s lančanim kodom preko članova kanala

U Hyperledger Fabric verziji 2.0, korisnici mogu proširiti lančani kod za svoje potrebe. Na primjer, organizacija može proširiti lančani kod za provjere valjanosti unutar vlastite tvrtke. Ali postoji minimalan broj zahtjeva organizacija. Dakle, kada je moguće dovoljno odobrenja, transakcije će se potvrditi i dobiti mjesto na glavnoj knjizi.

Stoga će vašoj tvrtki pomoći da automatski riješi probleme u svoje vrijeme bez ugrožavanja cijele mreže.

Korištenje novog životnog ciklusa lanca

Hyperledger Fabric verzija 2.0 sada nudi potpuno novi životni ciklus lančanog koda. Međutim, ako niste spremni za nove promjene, jednostavno možete nastaviti koristiti prethodni životni ciklus s Hyperledger Fabric verzijom 2.0.

U stvarnosti će novi životni ciklus postati aktivan tek kada ažurirate mogućnosti na v2.0.

Novi obrasci primjene lančanog koda

U osnovi, putokaz Hyperledger Fabric 2.0 omogućuje vam korištenje iste decentralizirane metode konsenzusa i za vaše vlastite aplikacije s kodnim kodovima. Osigurati će da organizacije imaju pristanak za transakcije podataka prije predaje na glavnu knjigu.

Automatske provjere

Organizacija može dodati automatizirane provjere u lančani kod kako bi provjerila više podataka prije nego što odobri transakciju na knjizi.

Decentralizirani sporazum

Najbolji dio je što putokaz Hyperledger Fabric 2.0 omogućuje modeliranje ljudskih odluka na lančanom kodu koje obuhvaćaju više od jedne transakcije. Međutim, za interakciju s uvjetima i odredbama sporazuma potrebni su vam drugi korisnici organizacija.

Zatim, konačno, prijedlog lančanog koda može potvrditi da su ispunjeni svi uvjeti korisnika i na temelju toga podmiriti transakciju.

Mogućnosti

Postoje određene mogućnosti u mapi puta Hyperledger Fabric 2.0. Da vidimo što su to –

Aplikacija V2_0: Pokreće novi životni ciklus lančanog koda za operatere, kao što je spomenuto u Chaincodeu.

Kanal V2_0: U osnovi, nema promjena, ali možete ga koristiti za održavanje usklađenosti s naručenom razinom sposobnosti i aplikacijama.

Naručitelj V2_0: Ovaj kontrolira UseChannelCreationPolicyAsAdmins i mijenja način na koji se obično provjerava transakcija kanala. Ako ga kombinirate s opcijom -baseProfile, tada možete promijeniti prethodno naslijeđene vrijednosti u sustavu naručitelja.

Ali kada ažurirate svoje razine sposobnosti, uvijek zapamtite i ažuriranje binarnih datoteka. Također ažurirajte binarne datoteke naručitelja prije nego što ažurirate mogućnosti naručitelja i kanala.

Poboljšanja privatnih podataka

Putokaz Hyperledger Fabric 2.0 također dolazi s novim obrascem za dijeljenje svih vaših privatnih podataka bez prikupljanja svih odjednom i na temelju toga kombinira članove kanala. Točnije, bez dijeljenja privatnih podataka s kolekcijom korisnika, možete ih jednostavno podijeliti s jednom organizacijom.

No prije nego što malo dublje uđemo u dokumentaciju Hyperledger Fabric 2.0, pogledajmo na što se privatni podaci zapravo odnose u Hyperledgeru.

Što su privatni podaci?

U mnogim slučajevima, poduzeće će možda trebati držati određene podatke privatnima na kanalu drugih tvrtki. Stoga moraju stvoriti novi kanal samo s organizacijama koje mogu zasebno vidjeti informacije. Ali to znači da će mu trebati i dodatne administracije, politike, pristupi članstvu i još mnogo toga.

Štoviše, također ne dopušta sudioniku kanala da koristi sustav u bilo kojim slučajevima korištenja kada sve strane mogu vidjeti neki dio informacija, dok drugi ostaju skriveni.

Međutim, sada će vam putokaz Hyperledger Fabric 2.0 pomoći da stvorite privatnu zbirku podataka. Ovdje možete definirati podskup tvrtki koji mogu vidjeti privatne podatke bez stvaranja novog kanala za svaki slučaj.

Što je privatno prikupljanje podataka?

U osnovi, kolekcija je kombinacija dva različita elementa –

Stvarne informacije koje se među vršnjacima emitiraju koristeći trač protokol. Ali ovdje to može vidjeti samo poduzeće ovlašteno da to vidi. U osnovi, ti se podaci nalaze u privatnoj državnoj bazi podataka unutar knjiga vršnjaka te organizacije.

Štoviše, ovdje nema usluga naručivanja i oni ne mogu vidjeti privatne podatke. U svakom slučaju, kako protokoli ogovaranja emitiraju informacije s jednog na drugog, morate postaviti kanale sidra na kanalu.

Sadrži i hash tih privatnih podataka koji su poredani, odobreni i zapisani na knjizi svih vršnjaka u kanalu. U osnovi, služi kao dokaz za potvrđivanje transakcije na kanalu. Možete ga koristiti i u svrhe revizije.

Korištenje zbirke

Unutar Kanala

Morate koristiti kanale ako želite zadržati cijelu transakciju u tajnosti od grupe organizacija unutar kanala.

Odvojeni kanal

Prema dokumentaciji Hyperledger Fabric 2.0, zbirke možete koristiti kada trebate držati u tajnosti samo dio glavne knjige od niza poduzeća.

U stvarnosti će neke organizacije imati puni pristup knjizi, a druge mogu vidjeti samo ono što im je dopušteno. Ako podatke o transakcijama također želite skrivati ​​od usluga naručivanja, možete koristiti privatne zbirke podataka radi povjerljivosti.

Primjer

Pogledajmo primjer iz dokumentacije Hyperledger Fabric 2.0 kako bismo bolje razumjeli situaciju.

Recimo, u trgovačkoj platformi postoji pet poduzeća na kanalu.

 • Poljoprivrednik koji prodaje robu
 • Distributer koji premješta tu robu
 • Pošiljatelj koji premješta robu između dviju strana
 • Veleprodaja koja kupuje robu od distributera
 • Trgovac na malo koji kupuje robu od veletrgovaca i otpremnika

U osnovi, distributer u svakom slučaju može naplatiti drugačije. Dakle, možda će htjeti držati transakcije s brodarima i farmerima privatnima jer možda ima druge poslove s trgovcem i veletrgovcem.

Također, distributer naplaćuje veletrgovcu manje nego maloprodaji. Stoga će možda htjeti tajnu zadržati od trgovca.

Veletrgovac, s druge strane, također može imati privatne odnose s brodarom i trgovcem. Ali ako želite stvoriti zasebni kanal za svaku privatnu informaciju, tada bi sustav postao puno kompliciraniji.

Umjesto da to učinite, možete imati različite privatne zbirke podataka ili PDC-ove za svakog člana.

Kao što su,

Privatno-prikupljanje podataka-1: Pošiljatelj, poljoprivrednik i distributer

Privatno-prikupljanje podataka-2: Dostavljač, trgovac i veletrgovac

Privatno-prikupljanje podataka-3: Veleprodaja i distributer

Prema dokumentaciji Hyperledger Fabric 2.0, svi distribucijski kolegi imat će privatne baze podataka koje sadrže privatne podatke za odnos pošiljatelja, poljoprivrednika i distributera te veletrgovaca i distributera.

Poboljšanja u uzorcima podataka

Prema dokumentaciji Hyperledger Fabric 2.0, postoje neka poboljšanja koja zapravo omogućuju rad novih obrazaca privatnih podataka. Ovi su –

Dijeljenje i provjera privatnih podataka

Primatelji mogu koristiti API GetPrivateDataHash () kako bi provjerili jesu li privatni podaci koji se dijele s njima autentični ili ne u dva scenarija –

 • Kada podijelite privatne podatke s korisnikom kanala koji nije član zbirke.
 • Kad ga podijelite s drugom zbirkom koja dolazi s jednim ili više članova.

Politike odobravanja na razini kolekcije

Sada možete definirati privatne zbirke podataka uz pomoć politike odobrenja koja može nadjačati druge politike na razini lančanog koda za ključeve u zbirci. U osnovi, možete ga koristiti da ograničite drugim poduzećima da pišu na kolekciji i što može omogućiti životni ciklus lanca i obrasce aplikacija.

Pa, na primjer, možda će vam trebati potvrda gdje, ako se većinska poduzeća slože, možete započeti transakciju, ali u slučajevima će vam možda trebati sporazum određene organizacije da bi to funkcioniralo.

Implicitne kolekcije po organizacijama

Prema dokumentaciji Hyperledger Fabric 2.0, u svakom slučaju, ako želite koristiti obrazac privatnih podataka po organizaciji, možete primijeniti lančani kod bez definiranja kolekcije u novoj verziji. To je jedna od glavnih značajki Hyperledger Fabric 2.0.

Vanjski pokretač lančanika

The vanjski pokretač lančanog koda jedna je od sjajnih značajki Hyperledger Fabric 2.0. Uglavnom, osnažit će operatore jer sada mogu odabrati lansiranje lančanog koda po svom izboru tehnologije. Štoviše, za to nećete morati koristiti vanjski pokretač ili graditelj, a pokrenut će lančani kod pomoću Docker API-ja.

U osnovi, vršnjaci sada neće morati pristupiti Docker demonu za pokretanje ili izgradnju lančanog koda. U proizvodnom okruženju to apsolutno nije poželjno i zato vršnjaci sada mogu eliminirati ovisnost o Docker demonu.

Sada ne morate pokretati lančani kod u Dockerovom spremniku, možete pokrenuti vlastiti odabir okruženja za pokretanje lančanog koda.

Uz to, operateri mogu ponuditi vanjske izvršne programe graditelja za nadjačavanje načina na koji korisnici pokreću ili grade lančani kod.

Prije su vršnjaci lansirali lančani kod, a zatim je on natrag povezan s njima. Ali sada ga možete pokrenuti kao vanjsku uslugu.

Poboljšane performanse na CouchDB

Prije toga, kada biste koristili bazu podataka CouchDB, suočili biste se s kašnjenjem čitanja u provjeri valjanosti i odobrenju. Dakle, bilo je teško postići što glatku izvedbu. Ali sada, sa značajkama Hyperledger Fabric 2.0, dobivate novu predmemoriju ravnopravnih osoba koja će zamijeniti dugotrajno pretraživanje brzim izlazima. Štoviše, možete ih konfigurirati sa svojstvom core.yaml cacheSize.

Alpske slike Dockera

U novom Hyperledger Fabric 2.0 koristit će Alpine Linux za Dockerove slike. Alpine Linux sigurnija je i lagana Linux distribucija koja lako može povećati performanse mreže.

U stvarnosti to znači da će Dockerove slike biti manje veličine, pa bi trebalo manje vremena za preuzimanje ili za pokretanje. Štoviše, ni od sada neće zauzimati previše prostora.

Tvrtka je dizajnirala Alpine Linux od nule, imajući na umu sigurnost, a minimalistička značajka ove distribucije rješava se svih ranjivosti.

Uzorak test mreže

Sada ćete u spremištu uzoraka tkanina imati novu mrežu za testiranje uzoraka. To je jedna od super značajki Hyperledger Fabric 2.0. U stvarnosti je ova testna mreža modularna i jednostavna za upotrebu. Dakle, nećete imati problema s testiranjem pametnih ugovora ili aplikacija prije pokretanja rješenja.

Uz to, mrežu također možete implementirati s tijelima za izdavanje certifikata zajedno s kriptogenom.

Kako nadograditi na Fabric v2.0

Svaki put kada se dogodi glavno izdanje, ono donosi mnoštvo problema s razmatranjem nadogradnje. U mnogim ćete slučajevima možda morati instalirati novu verziju ispočetka, ali to može imati zastoje. Ali, jedna od značajki Hyperledger Fabric 2.0 jest da, ako ste već na verziji 1.4, možete izravno nadograditi na verziju 2.0 bez zastoja.

Također su preradili i proširili dokumente za nadogradnju kako biste ih provjerili, a u njima se nalazi i samostalni dom dokumentacije. Želite nadograditi? Zatim pogledajte njihove dokumentacija na tome.

U osnovi, nadogradnja na najnovije izdanje postupak je u četiri koraka –

 • Prvo morate napraviti sigurnosnu kopiju svojih knjiga i MSP-a.
 • Zatim započnite s nadogradnjom binarnih datoteka naručitelja na najnoviju verziju.
 • Nakon toga slijedite isti postupak ažuriranja i za binarne datoteke istog nivoa.
 • Na kraju, morate ažurirati aplikacijske kanale i kanal sustava naručitelja na njihove najnovije mogućnosti kada postanu dostupni. Štoviše, neće sva izdanja imati povećane mogućnosti, ponekad imaju velika poboljšanja kadkad neće.

Nadogradnja vodiča

Prije nego što nadogradite bilo koji postupak, razmislite o provjeri njihovih vodiča za to. Također možete provjeriti i naš vodič za Fabric. U svakom slučaju, ovdje dajemo kratku verziju toga –

 • Prije nadogradnje svojih mogućnosti prvo biste trebali nadograditi sve svoje komponente. Provjerite jesu li najnovija verzija.
 • Također, prije ažuriranja cijelog kanala osigurajte ažuriranje svih čvorova na najnoviju verziju.
 • Morate dodati politike odobrenja za određenu tvrtku za pokretanje novog životnog ciklusa lančanog koda u sustavu.

Tkanina sada standardno razmatra nadogradnju čvorova i povećanje mogućnosti.

Bilješka: Preporučuje se da svoj SDK nadogradite i na najnoviju verziju. Iako bi vaš SDK trebao biti sposoban za obradu ekvivalentnih izdanja Hyperledger Fabric i niže verzije, bilo bi najbolje da ga ažurirate jer tada možete učinkovito koristiti najnovije značajke Fabric.

Ako ste još uvijek zbunjeni oko postupka nadogradnje, pogledajte njihovu dokumentaciju o tome.

Zaključak

Najnovije izdanje verzije 2.0 prekretnica je u povijesti. U stvarnosti se Fabric 2.0 smatra blockchain tehnologijom sljedeće generacije. Štoviše, toliko je značajki Hyperledger Fabric 2.0 koje nude puno mogućnosti.

Od sada još uvijek ne znamo kako će se ova tehnologija izvoditi ili se nova verzija konačno može riješiti negativnih aspekata blockchaina. Unatoč tome, nova prekretnica za obitelj i zajednicu Hyperledger donijela je mnoštvo novih poboljšanja, a mi se možemo nadati najboljem.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map