Hyperledger Cactus: novi okvir Hyperledger-a

Nedavno je Hyperledger na svom blogu objavio nove informacije o svom novom nadolazećem projektu Hyperledger Cactus.

Odbor za tehničko upravljanje (TSC) konačno je odobrio projekt Hyperledger Cactus nakon što je ostao na poslu posljednjih šest mjeseci. U početku je dobio ime Blockchain Integration Framework, ali kasnije se promijenio u Hyperledger Cactus.

Kao što možda već znate, Hyperledger Cactus je projekt otvorenog koda. Najbolji pojmovi koji opisuju projekt je prethodni naziv projekta, tj. Blockchain Integration Framework. Projektu doprinose Fujitsu i Accenture. Uključivanjem u ekosustav Hyperledger, projektom će se sada upravljati prema Hyperledger standardima. Uključivanje je također natjeralo TSC da promijeni ime kako bi zadovoljio druge Hyperledger projekte i stoga ga je nazvao “Hyperledger Cactus”

Napomena: Ovo nije vodič za kaktus Hyperledger-a

Također, pročitajte o drugim okvirima u ekosustavu Hyperledger.

  • Hyperledger Fabric 2.0: Blockchain sljedeće generacije
  • Vodič za Hyperledger: Krajnji vodič

Što je Hyperledger kaktus i zašto nam je potreban?

Projekt Hyperledger donosi novi fokus na donošenje blockchain tehnologije svima. Trenutno postoji više projekata koji rade na poboljšanju blockchain tehnologije. Međutim, oni su fragmentirani i zapravo mogu usporiti masovno usvajanje blockchaina među tvrtkama i krajnjim korisnicima.

Hyperledger Cactus, također poznat kao Blockchain Integration Framework, protokol je kojem je cilj riješiti problem fragmentacije ili ga barem želi riješiti uz pomoć heterogene arhitekture sustava.

Povećava se brzina poduzeća u poduzećima i poduzeća koja ih usvajaju. To znači da postoji potreba za interoperabilnošću između različitih implementacija. Interakcija može biti između različitih industrija koje koriste tehnologiju poduzeća blockchain ili platformi optimiziranih za njihove potrebe.

Njihov je problem riješiti problem interoperabilnosti, a Hyperledger Cactus se može koristiti za rješavanje problema. Na taj se način podaci mogu dijeliti između različitih sustava bez potrebe za stvaranjem prilagođenih rješenja za svaku vrstu infrastrukture.

Jedan dobar primjer je lanac opskrbe. U lancu opskrbe postoji potreba da se roba kreće kroz različite blockchain mreže. To znači da podatke treba prenijeti s jedne mreže na drugu, održavajući podatke netaknutima. Sljedeći je slučaj prijenosa tokeniziranog digitalnog novca s jedne mreže na drugu.

Da bismo bolje razumjeli, prođimo dolje navedene primjere korištenja Hyperledger Cactus-a.

Slučajevi upotrebe kaktusa Hyperledger


Najbolji mogući način da se razumije Hyperledger Cactus je proći kroz njegove slučajeve upotrebe.

Prijenos sredstava od ethereuma do kvoruma

Jedan od najboljih slučajeva upotrebe Hyperledger Cactusa je pružanje prijenosa vrijednosti između dvije različite tehnologije blockchain knjige. Na primjer, korisnik može imati sredstva pohranjena u knjizi Ethereum. Ali sada je želi zamijeniti za imovinu u knjizi zbora. U općenitim okolnostima bez rješenja za izmjenjivanje, korisnik mora prodati svoju Ethereum imovinu, a zatim kupiti novac Quorum imovine koristeći novac. Ali, to nije moguće za sve vrste imovine.

Kako bi riješio taj problem, Hyperledger Cactus može ponuditi socijalnu interakciju Escrowed Asset Transfer. Ova je interakcija važna jer će korisniku pružiti fleksibilnost da odabere knjigu blockchaina po svom izboru.

U ovom slučaju korištenja Hyperledger Cactusa, korisnik nakon što prenese imovinu iz Ethereuma izgubit će je odatle. Međutim, imovina će sada biti dostupna u knjizi zbora. Također, da bi to funkcioniralo, treba osigurati glavne knjige i uspostaviti svoj identitet izmjenjivača prije održavanja zamjene.

Escrow prodaja podataka za kovanice

Hyperledger Cactus također može olakšati escrowed prodaju podataka za kovanice. To znači da može ponuditi peer-to-peer razmjenu između dva korisnika koristeći escrow između dva različita sustava razmjene ili glavne knjige.

Podaci koje korisnici dijele mogu biti bilo što, uključujući ad-tech bazu podataka, model strojnog učenja, digitaliziranu umjetnost ili tako dalje!  

Jedan korisnik koji ima podatke pokreće transakcije. I podaci i sredstva prolaze kroz transakciju Hyperledger Cactus koristeći escrow. Transakcija se obavlja putem atomske zamjene, osiguravajući da su interesi obje strane zaštićeni cijelo vrijeme. 

Da bi sve ovo uspjelo, obje strane trebaju dijeliti ključne informacije, uključujući adrese za dostavu, escrow pružatelje usluga kojima vjeruju i trenutnu vrstu.

Mjenjačnica

Hyperledger Cactus također je učinkovit kada je u pitanju vezivanje stabilnih kovanica u odnosu na druge kriptovalute. U ovom slučaju upotrebe, jedan korisnik zapravo može implementirati i koristiti Hyperledger Cactus za postavljanje okruženja i upotrijebiti potrebne dodatke kako bi knjiga radila na kovanju tokena, transakcijama i sagorijevanju. 

Ovaj se slučaj najbolje opisuje kao projekt implementacije softvera u kojem etablirani novčić može koristiti vezanje na stabilni novčić kao način da zadobije povjerenje korisnika. Uobičajeno je da korisnici ne vjeruju kovanicama bez sigurnosnih kopija. Implementacija može pomoći tim korisnicima da kupe novčić kada su vezani za Bitcoin ili USD.

Dijeljenje zdravstvenih podataka s kontrolom pristupa

Još jedan popularan slučaj upotrebe Hyperledger Cactusa je zdravstvena zaštita. Zdravstvena industrija bori se s razmjenom podataka. Korištenje blockchain tehnologije, međutim, omogućuje im međusobno dijeljenje podataka. Međutim, upotreba različite blockchain tehnologije znači potrebu za pravilnom razmjenom podataka i interoperabilnošću.

Hyperledger Cactus može pomoći u rješavanju problema uz pomoć društvene interakcije između ravnopravnih podataka. I pacijent ima koristi od ove interakcije. Oni mogu odlučiti žele li da zdravstveni radnik pohranjuje podatke o pacijentu, uključujući njihovu povijest bolesti. Pružatelj zdravstvene zaštite može zatražiti dopuštenje od pacijenta i nakon što se odobrenje odobri, podaci o pacijentu sada se pohranjuju na temelju značajki privatnosti / kontrole pristupa koje je postavio korisnik.

To također znači da korisnik kontrolira podatke koji se dijele između različitih pružatelja zdravstvenih usluga jer su sami postavili kontrolu pristupa. Uspjeh slučaja ovisi o tome kako funkcionira blockchain tehnologija. Kriptografski dokaz osigurat će da nijedan od zdravstvenih radnika ne učini kršenje kada je u pitanju pohranjivanje i dijeljenje podataka o pacijentu.

Integracija sljedivosti hrane

Blockchain tehnologija postigla je napredak što se tiče integracije hrane. IBM Food Trust jedan je od onih projekata koji žele transformirati prehrambeni ekosustav pružajući pametnije, sigurnije i održivo okruženje.

Hyperledger Cactus može nadopuniti IBM-ovo povjerenje za hranu pružanjem sredstava za projekt implementacije softvera. U ovom slučaju korištenja, najkorisniji krajnji korisnik je potrošač, jer on može procijeniti hranu u fizičkoj trgovini tražeći aplikaciju koja čuva tragove hrane. Nakon što se uvjeri u hranu i njezino porijeklo, kupnju može obaviti s punim mira.

Organizacije koje se bave hranom mogu međusobno bolje komunicirati osiguravajući da zasebne usluge / proizvodi još uvijek mogu sinkronizirati i provjeriti podrijetlo prehrambenih proizvoda koji se prodaju na maloprodajnim mjestima. To znači da proizvođač hrane može podatke dijeliti s drugim igračima u prehrambenom lancu, bez potrebe za tim da stvara posebno rješenje, jer ih Cactus može riješiti. Trgovac treba integrirati Cactus kao arhitektonsku komponentu i pružiti sučelje potrošaču za traženje hrane tijekom opskrbnog lanca.

Upravljanje identitetom: autorizacija i autentifikacija novčanika krajnjeg korisnika

Posljednji primjer upotrebe kaktusa Hyperledger-a o kojem ćemo razgovarati je autorizacija i provjera autentičnosti novčanika. 

U ovom konkretnom slučaju korištenja korisnicima se omogućava da upravljaju novčanicima i komuniciraju s njima na različitim knjigama bez dozvola i dozvola. Jednostavnim riječima, krajnji korisnik sada će se moći povezati s različitim mrežama bez dozvola ili dozvola putem jednog sučelja.

Hyperledger Cactus vs Fabric

Ako slijedite Hyperledger ekosustav, tada biste znali za Hyperledger Fabric. To je jedan od najpopularnijih Hyperledger okvira vani. Nema sumnje da je Cactus nov, ali nije tu da bi promijenio krajolik tehnologije blockchaina, već da bi ga bolje oblikovao za trenutno postojeća rješenja kao što je Fabric.

Hyperledger Fabric je punopravni okvir koji programerima daje mogućnost stvaranja rješenja ili aplikacija uz pomoć modularne arhitekture.

U osnovi je Hyperdeger Fabric okvir, a Cactus protokol koji omogućava različitim sustavima knjiga da se bolje povezuju i razmjenjuju informacije.

Želite li znati više o njima? Zatim pogledajte Vodič za Hyperledger: Krajnji vodič. Uskoro ćemo pokriti tutorial o Hyperledger Cactusu.

Principi kaktusa Hiperledgera

U ovom smo odjeljku temeljna načela Hyperledger Cactusa. Ova načela upravljaju projektom Hyperledger Cactus.

Široka podrška

Projekt želi međusobno povezati različite ekosustave bez obzira na ograničenja koja tehnologija posjeduje.

Arhitektura dodataka

Cactus pruža besprijekornu integraciju sa uslugama oko sebe. Na taj način želi osigurati da stvarno pruža interoperabilnost i minimalizira integraciju s namjerom. Štoviše, oni će također raditi s PR-ovima i povratnim informacijama kako bi osigurali da se Hyperledger Cactus kôd ukloni u dodatke. Na kraju, također žele osigurati da dodavanje budućih protokola i slučajeva upotrebe bude što je moguće jednostavnije.

Nema dvostruke potrošnje

Sljedeće je načelo Hyperledger Cactusa spriječiti dvostruko trošenje u različitim ekosustavima u bilo kojem trenutku.

Uključenost DLT značajke

Distribuirane glavne knjige imaju vlastitu arhitekturu. To znači da svaki DLT ima značajke koje djelomično ili u potpunosti nisu dostupne od drugih DLT-ova. 

Hyperledger Cactus želi osigurati dizajn koji omogućava da te jedinstvene značajke budu dostupne kad Cactus pristupi DLT-u.

Niski udarac

Hyperledger Cactus ne želi redefinirati ekosustav, ali želi biti siguran da među njima postoji interoperabilnost. Ova niska prevalencija osigurat će održavanje modela povjerenja, upravljanja i tijekova rada u odgovarajućem ekosustavu. Rukovanje protokolom koje se događa između ekosustava mora osigurati da se unaprijed podijele nespojivosti kako bi korisnik mogao znati za to. Korisnik tada može odlučiti želi li nastaviti s transakcijama.

Transparentnost

Bit će potpuna transparentnost kada su u pitanju globalne i lokalne implikacije prijenosa. Također, Hyperledger Cactus pobrinut će se da se sve pogreške pravovremeno priopće sudionicima i to također na vrijeme. Komunikacija se također treba obaviti s dokazima koji se mogu upotrijebiti ili za otklanjanje problema ili za obavještavanje korisnika.

Automatizirani tijekovi rada

Tokovi rada između ekosustava mogu se automatski dizajnirati za rad. Osigurati će brzo izvršenje.

Najveća sigurnost

Hyperledger Cactus pružit će širok spektar sigurnih opcija koje će se samo strogo prijaviti bez mogućnosti odjave.

Pregovori o protokolu transakcija

Za sudionike će postojati mehanizam rukovanja. Mehanizam rukovanja trebao bi imati protokole koji osiguravaju pravilno izvršavanje transakcije.

Zahtjev za značajku kaktusa Hyperledger

Osim principa, Hyperledger Cactus nudi i neke ključne značajke o kojima ćemo razgovarati u nastavku.

Nova integracija protokola: Cactus će osigurati da uvijek postoji način za dodavanje novih protokola u arhitekturu dodatka. To će osnažiti komunikaciju i omogućiti im da predlažu, testiraju i razvijaju implementacije bez ikakvih ograničenja ili ograničenja.

Kompatibilnost NAT / vatrozida / proxyja: Omogućit će protokolima rad preko NAT-a, vatrozida i proxyja.

Dvosmjerni sloj komunikacije: Podrška za dvosmjerni komunikacijski kanal s ili bez upotrebe vatrozida, proxyja i NAT-a.

Uprava konzorcija: Cactus će doći s podrškom za upravljanje konzorcijem. To znači da subjekti koji surađuju mogu stvoriti konzorcije i pomoći radu klastera Cactus doprinoseći mrežnim resursima ili hardveru. Klaster Cactus sastoji se od API poslužitelja, čvorova za provjeru valjanosti itd.

Konzorcij je usredotočen na to kako upravljati klasterom i osigurati da na njemu nema nikakvih bugova.

Arhitektura kaktusa Hyperledger

Arhitektura Hyperledger Cactus sastoji se od ključnih komponenata kao što je prikazano u nastavku:

  • Obrasci međusobnog povezivanja
  • Međusobna arhitektura
  • Tehnička arhitektura
  • Specifikacija protokola transakcije
  • Arhitektura dodatka

Sve su to izvan dosega članka pa ćemo ih pokriti u arhitekturi Hyperledger Cactus koju ćemo uskoro pokriti! Sve ćemo te stvari pokriti u vodiču za Hyperledger Cactus u našim budućim člancima.

Zaključak

To nas vodi do kraja članka o Hyperledger Cactusu. Ovdje smo pokušali vidjeti što nudi novi Hyperledger okvir. Slučajevi upotrebe dobar su način da shvatite gdje se Cactus može uklopiti. 

Pa, što mislite o Hyperledger Cactusu? Komentirajte u nastavku i javite nam. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map