Hashgraph vs Blockchain: detaljna usporedba

U ovom ćemo članku proći detaljnu usporedbu Hashgraph-a i Blockchaina i shvatiti njihova sjemeništa i razlike.

Ako pripadate blockchain sektoru, znali biste da se on neprestano razvija brzim tempom. Postoje i druge slične tehnologije raspodijeljene knjige (DLT) koje zamjenjuju Blockchain pružanjem boljeg rješenja sa strane.

Jedan od takvih DLT-a je Hashgraph. Distribuiranu knjigu rješava drugačije i tvrdi da je sigurnija, brža i poštenija. Zbog toga ćemo uspoređivati ​​ove dvije tehnologije, Hashgraph i Blockchain – i vidjeti gdje stoje na trenutnom tržištu. Započnimo.

Upišite se sada: Tečaj o osnovama Enterprise Blockchaina

Hashgraph protiv Blockchaina

Prije nego što započnemo i istražimo, trebali bismo shvatiti pravo značenje tehnologije raspodijeljene knjige.

Tehnologija distribuirane knjige mreža je kolega koji međusobno komuniciraju kako bi postigli konsenzus. U DLT-u svaki čvor ima kopiju glavne knjige i nepromjenjive je prirode.

Postoji mnogo DLT-ova, uključujući dva o kojima ćemo danas razgovarati, tj. Blockchain i Hashgraph. Ključne značajke tehnologije raspodijeljene knjige su decentralizacija, sigurnost, transparentnost, integritet i brzina. Međutim, ne nude svi DLT-ove sve značajke.

Zapravo, DLT također može biti učinkovit u centraliziranom sustavu gdje sustav može imati koristi od integriteta, transparentnosti i brzine izvršavanja. U osnovi, tehnologija distribuirane knjige (DLT) osnažuje blockchain, a blockchain osnažuje bitcoin.

Pokušajmo sada razumjeti blockchain i Hashgraph.

Što je Blockchain?

Blockchain je jedan od najpopularnijih oblika tehnologije distribuirane knjige. To je temeljna tehnologija koju koristi svaka prva kripto valuta, tj. Bitcoin. U blockchainu, vršnjaci međusobno komuniciraju kako bi stvorili peer-to-peer mrežu.

Bitcoin koristi najosnovniji oblik blockchain tehnologije. Matematički zvuk, ali praktički nije toliko učinkovit. Zbog toga u posljednje vrijeme vidimo porast različitih vrsta blockchain tehnologije. Ethereum je najuspješniji, a podupire ga velika zajednica. Ethereum je blockchain druge generacije, što znači da također podržava dApps i pametne ugovore.

Tehnički gledano, blockchain je niz blokova ili zapisa. Podržava strukturu samo za dodavanje. Međutim, baza podataka je nepromjenjiva, što znači da podatke nakon pisanja nitko ne može izbrisati ili urediti. Podaci pohranjeni u prethodnim blokovima ne mogu se mijenjati ni na koji način.

To čini blockchain idealnim rješenjem za probleme trenutne generacije gdje je nepromjenjivost podataka ključna. Može se koristiti za glasovanje, upravljanje lancem opskrbe i financijsku industriju.

Ako ste znatiželjni o blockchain tehnologiji, ovdje je vodič za blockchain tehnologiju koji možete pogledati kako biste saznali više o tehnologiji.

Što je Hashgraph?

Hashgraph je, s druge strane, metoda konsenzusa koja nudi drugačiji pristup tehnologiji distribuirane knjige. Bijela knjiga definira se kao struktura podataka ili algoritam konsenzusa, a ne kao cjelovit sustav, a posebno kao tehnologija distribuirane knjige.

Patentirao ga je Swirlds i nitko drugi osim licence ne može ga koristiti. Međutim, imamo i Hedera Hashgraph, a to je javna Hashgraph mreža. Sadrži sve značajke konsenzusnog algoritma Hashgraph s malim promjenama u načinu na koji koristi format voditelja. Koristi ogovaranje ogovaranja i virtualno glasanje kao dvije tehnike za održavanje povezanosti i konsenzusa.

Hašgraf protiv blockchaina

Hedera također dolazi sa vlastitom kriptovalutom koja se zove HBAR. Kriptovaluta Hedera koristi se za izgradnju peer-to-peer sustava plaćanja, decentraliziranih aplikacija za napajanje, razvoja rješenja za mikroplaćanje i zaštite mreže.

Hashgraph je dizajniran da nudi sigurnu, poštenu i brzu mrežu. Provodi se pomoću programskog jezika Java i Lisp. To također znači da podržava i Solidity. Jedna od najznačajnijih prednosti mreže Hashgraph je brzina. Sad kad znate što je Hashgraph, prijeđimo na sve značajne aspekte usporedbe u nastavku. Započnimo.

Hedera Hashgraph vs Blockchain: Kako se razlikuju?

Pristup

Najznačajnija razlika između Hashgraph-a i blockchaina je njihov pristup. Blockchain podatke pohranjuje u blokove – na linearni način. Pristup dodavanja izvrsno funkcionira, ali nije uvijek put za blockchain rješenja. Hashgraph, s druge strane, koristi usmjereni aciklički graf za pohranu i pristup informacijama. U oba DLT-a svaki čvor ima kopiju glavne knjige, što ga čini uistinu decentraliziranim.

Sigurnost

Što se tiče sigurnosti, i blockchain i Hashgraph stoje snažno. Blockchain ima drugačiji pristup gdje koriste kriptografske metode kako bi osigurali sigurnost podataka pohranjenih i prenesenih na mreži.

Digitalni blokovi su zaštićeni od zlouporabe i zlonamjerni akteri ni na koji način ne mogu promijeniti cjelovitost podataka. Na primjer, ako netko petlja podatke, potpis postaje nevaljan, što alarmira čvorove mogućeg kršenja ili zlonamjerne aktivnosti.

Hashgraph koristi asinkronu bizantsku toleranciju na greške (aBFT) kako bi mrežu zaštitio od loših aktera. Svaki od događaja ispravno je zabilježen, a pristup osigurava da se podaci ne mogu miješati čak i kada mreža ima neke zlonamjerne aktere.

Baš kao i blockchain, transakcija, nakon što se izvrši, ne može se mijenjati ili uređivati ​​na bilo koji mogući način. To također znači da je siguran od napada od 51%. S druge strane, Hedera Hashgraph napravio je malu promjenu u načinu na koji koriste aBFT. Konsenzusni algoritam ne koristi format voditelja kako bi osigurao da DDoS napadi ne ometaju mrežu. U našem Hedera Hashgraph-u protiv Blockchaina mislimo da ih obje nude

Konsenzusni algoritam

Blockchain nema jedinstveni pristup konsenzusu. Ovisi o kriptovaluti ili platformi. U blockchainu se koriste mnogi popularni konsenzusni algoritmi. Malo ih uključuje Proof-of-Work, Proof-of-Stake, Proof-of-Elapsed Time, i tako dalje. NEO, još jedno popularno blockchain rješenje, koristi delegiranu bizantsku toleranciju na greške. To je poboljšani algoritam konsenzusa koji uči iz PoF-a i PoS-a.

Hashgraph, ili Hedera Hashgraph, s druge strane, koristi virtualno glasanje kao oblik postizanja mrežnog konsenzusa. Hashgraph je sam po sebi konsenzusni algoritam, ali ima puno toga za ponuditi ako vidimo preciznije detalje.

Ubrzati

Brzina blokchaina razlikuje se ovisno o rješenju (kriptovaluta, platforma itd.). Međutim, relativno je sporiji kod Hashgraph-a. Teoretski, Hashgraph može postići brzinu od 5,00 000 transakcija u sekundi. Praktično se to može promijeniti ovisno o drugim čimbenicima. Blockchain rješenja kao što su Bitcoin, Ethereum itd., Znatno su spora i mogu ponuditi brzinu od samo 100 do 10 000 transakcija u sekundi.

Ogovaranje metode hashgrafa razlog je njegove brzine. Uz to, manje informacija treba širiti mrežom kako se događa više događaja.

Poštenje

Blockchain je manje fer kada su u pitanju rudari ili korisnici. Rudar ima više snage kada je u pitanju odabir naloga koje želi obraditi, njihove narudžbe, pa čak i zaustavljanje transakcija. To nije fer prema svima koji su izravno ili neizravno povezani s mrežom.

Hashgraph različito postupa s poštenošću, gdje čvorove raspoređuje slučajnim odabirom. Također koristi vremensko označavanje konsenzusa, što znači da nijedna osoba nije pogođena zbog redoslijeda transakcija. Međutim, koncept pravednosti i dalje je nejasan i nije adekvatno objašnjen u tehničkim dokumentima Hashgraph-a. To je jedan od važnih aspekata usporedbe Hashgraph vs Blockchain.

Učinkovitost

Hashgraph je svojim pristupom 100% učinkovit. Blockchainov blok pristup rudarima otežava rad na bloku. Postoje slučajevi kada se istodobno miniraju dva bloka. To znači da zajednica rudara sada treba odlučiti za jedan blok, što znači da se drugi blok odbacuje. Na kraju se trud rudara troši, što rezultira manje učinkovitom mrežom. Kako se Hashgraph ne mora oslanjati na stvaranje blokova, već samo na događaje, ne pati od problema.

Faza usvajanja i razvoja

Što se tiče faze usvajanja i razvoja, blockchain lako pobjeđuje Hashgraph. Blockchain je star gotovo desetljeće i donosi plodove od prvog do izlaska na tržište. Vidio je mnogo pokušaja savršenstva – poput izdanja Ethereuma koji podržava dApps i pametne ugovore. Specifična rješenja za blockchain kao što su NEO, VeChain itd., Također su počela isplivati ​​na površinu.

Hashgraph, s druge strane, nije blizu stope usvajanja blockchaina. Prvo, to je patentirana tehnologija. Javna varijanta, Hedera Hashgraph, još je uvijek u aktivnom razvoju. U vrijeme pisanja ovog članka koristi ga više od 300 tvrtki, što se možda čini puno, ali manje u usporedbi s tvrtkama koje koriste blockchain tehnologije.

CategoryHashgraphBlockchain
Programski jezik Java i Lisp Različiti jezici
Pristupačnost Privatno, javno ako Hedera Hashgraph Ovisi, može biti javno, privatno ili hibridno
Konsenzus Virtualno glasanje Dokaz uloga, dokaz rada, dokaz proteklog vremena i još mnogo toga!
Sigurnosni mehanizam Asinhrona bizantska tolerancija na rasjed Kriptografsko raspršivanje
Ubrzati Vrlo brzo do 500 000 transakcija u sekundi Spore do srednje brzine, od 100 do 10.000 transakcija u sekundi
Pravedan Poštenije Manje pošteno
Učinkovitost 100% <100%
ABFT 100% usklađen Nije u potpunosti u skladu

DAG: Još jedan pogled na raspodijeljene glavne knjige

Hashgraph nije jedini napor da se isprave ograničenja blockchaina. Programeri se usredotočuju na strukturu podataka mreža distribuiranih glavnih knjiga koje utječu na njihovu učinkovitost. Slično tome, usmjereni aciklički grafovi (DAG) koriste drugačiju strukturu podataka koja donosi više konsenzusa.

DAG je posebno vrsta tehnologije distribuirane knjige koja se oslanja na konsenzusne algoritme. Konsenzusni algoritmi djeluju na način da prevladavajuće transakcije jednostavno zahtijevaju većinsku podršku unutar mreže. U takvoj mreži postoji puno više suradnje, timskog rada i čvorovi imaju jednaka prava.

Za razliku od tradicionalnih blockchain tehnologija, gdje je dokaz rada ključan, DAG osigurava postojanje poštenosti. Ovakva pravednost daje dojam da se mreža drži prvotnog cilja tehnologije raspodijeljene knjige. Osobito je glavna namjera DLT-a bila demokratizacija internetske ekonomije.

Tangle je jedan od istaknutih primjera DAG-a na poslu. Dakle, ako usporedimo Blockchain vs Hashgraph vs Tangle, praktički uspoređujemo DAG s blockchainom i Hashgraphom.

Hašgraf protiv Daga protiv Blockchaina

Mnoge ljude zanima kako će ispasti suosjećanje Hashgraph-a protiv Daga i Blockchaina. Dakle, da bismo se riješili zbunjenosti, provjerimo donju tablicu.

Kategorije Blockchain Hashgraph DAG
Rudarstvo Sudionici imaju mogućnost kovanja novih tokena putem različitih mehanizama konsenzusa Čvorovi stvaraju konsenzus putem virtualnog glasovanja Prethodna transakcija potvrđuje uspjeh postizanja konsenzusa
Transakcije u sekundi Jako ograničeno u pogledu skalabilnosti i TPS-a Jedinstveni mehanizmi konsenzusa smanjuju računski teret, a time i veliku skalabilnost i visoki TPS Jedinstvena struktura podataka putem usmjerenih acikličkih grafova osigurava visoku skalabilnost i TPS
Struktura podataka Podaci strukturirani u blokove redoslijedom transakcija koje rudari u ekosustavu potvrđuju Virtualno glasovanje i tračevi o tračevima osiguravaju da transakcije potvrđuje većina Struktura podataka slijedi usmjereni mehanizam acikličkog grafa gdje je svaka transakcija neovisna
Provjera valjanosti transakcija Rudari imaju moć odgoditi transakciju ili je u potpunosti otkazati Validacija transakcija je prema konsenzusu Uspjeh sadašnje transakcije temelji se na njenoj sposobnosti provjere valjanosti dviju prethodnih transakcija
Mreže koje rade na platformi Bitcoin i Ethereum najpopularnije su mreže izgrađene na blockchainu Swirlds i NOIA su jedine mreže na Hashgraphu NXT, Tangle i ByteBall najpopularnije su mreže koje koriste DAG temelj

Također možete pogledati detaljan vodič za usporedbu na Blockchain vs Hashgraph vs Dag vs Holochain da biste razumjeli kako funkcionira svaka od distribuiranih knjiga.

Hoće li Hashgraph zamijeniti Blockchain?

Trenutno ne vjerujemo da će Hashgraph zamijeniti blockchain. Međutim, Hashgraph nudi puno prednosti nad korištenjem blockchain tehnologije. Ipak, usvajanje blockchaina u ovom trenutku samo se povećava, a uz upotrebu privatnih blockchaina sada su i poduzeća spremna početi koristiti blockchain.

Već postoji mnogo tvrtki koje koriste blockchain tehnologiju i vjerujemo da je to tek početak nove ere. S druge strane, Hedera Hashgraph može sam prevladati i steći popularnost bez zamjene bilo koje druge tehnologije.

Iako blockchain ima mnogo problema, to nije dovoljno za smanjenje popularnosti ove tehnologije.

Zaključak

Hashgraph je nesumnjivo naprednija tehnologija u usporedbi s blockchainom. Ali to ne znači da će zamijeniti blockchain. Još uvijek postoje projekti koji blockchain mogu koristiti bolje od Hashgraph-a. S obzirom da je Hashgraph u privatnom vlasništvu, usvajanje je usporeno. Imamo Hedera Hashgraph, javnu mrežu Hashgraph-a koja može pomoći ubrzati njegov rast.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map