Gdje se skladišti blockchain: objašnjene osnove

Svatko novi u blockchainu ima jedno jednostavno pitanje, “gdje se blockchain pohranjuje?” U stvari, mnogi ljudi koji koriste blockchain putem dApps-a ili digitalnih valuta još uvijek nisu načisto kako se blockchain podaci pohranjuju i pristupaju im.

Blockchain s vremenom dobiva sve veći zamah jer se razvija brzim tempom. Trenutno postoje tone digitalnih valuta koje možete kupiti, pohraniti i koristiti u stvarnom svijetu. Na primjer, Hyperledger je jedan od projekata otvorenog koda koji pokušava riješiti poslovne probleme pružanjem paketa alata, knjižnica i okvira koji su spremni za poduzeće.

Međutim, malo je pitanja na koja još treba odgovoriti, uključujući mjesto pohrane blockchaina.

U ovom ćemo članku naučiti kako blockchain pohranjuje i prenosi podatke među svojim vršnjacima. Pa, gdje su pohranjeni blockchain podaci?

Decentralizirano – ključ promjene

Prvo o čemu ćemo razgovarati uključuje decentralizaciju. To je temeljni koncept blockchaina. Pomoću njega nema potrebe za centraliziranim tijelom za upravljanje mrežom. Uporednici su više nego sposobni upravljati i potvrđivati ​​transakcije pomoću metode konsenzusa.

Ukratko, blockchain je mreža ravnopravnih računara gdje se metoda konsenzusa koristi za provjeru valjanosti transakcija među vršnjacima.

To nas vodi do još jednog zanimljivog pitanja.

Gdje blockchain pohranjuje podatke? Brinu li vršnjaci o tome? Ili njime jednako upravljaju svi u mreži. Činjenica da se na ovo ne može odgovoriti u samo jednom retku znači da postoji puno stvari koje ulaze u pohranu transakcijskih podataka u blockchain.

Pa, krenimo to učiti.

No, prije nego što krenemo u detalje, prvo naučimo kako Blockchain djeluje.


Kako Blockchain djeluje?

O blockchainu možete razmišljati kao o glavnom sustavu u kojem vršnjaci međusobno komuniciraju i surađuju radi pristupa i pohrane podataka.

Da bismo bolje razumjeli, uzmimo dvije zabave, Jima i Carry. Jim želi poslati nešto novca Carry. Da bi to učinio, započet će transakciju koristeći svoj privatni ključ i Carryinu javnu adresu. Tada se transakcija dodjeljuje bloku. Zatim se blok potvrđuje uz pomoć konsenzusnog algoritma koji koristi mreža. Mreža provjerava transakcije koristeći ih. Na

Nakon što je transakcija u potpunosti potvrđena, dodaje se u blockchain i Carry prima iznos. Ovi podaci nakon što su napisani nepromjenjivi su i stoga ih se ne mogu mijenjati.

Isti se postupak može provesti između dva entiteta. To može biti banka, tvrtka ili kupac koji želi obavljati transakcije na blockchain mreži.

Gdje se pohranjuje Blockchain?

gdje je pohranjen blockchain

Dakle, sada kada pravilno razumijemo blockchain, sada smo spremni naučiti gdje je blockchain pohranjen. Pitanje se također može nazvati “gdje se pohranjuju blockchain podaci?” Odgovori na oba pitanja su isti.

Započnimo.

Kada se transakcija izvrši u blockchainu, prenose se sljedeći podaci.

 • Datum i vrijeme transakcije
 • Iznos poslan od pošiljatelja primatelju
 • Adresa pošiljatelja
 • Adresa prijemnika

Transakcija može sadržavati druge vitalne podatke koji mogu biti potrebni da bi transakcija bila uspješna.

Pokušajmo to razumjeti s perspektive bitcoina. U bitcoin transakciji pohranjuju se i prenose sljedeće informacije.

 • Datum transakcije
 • Poslani iznos
 • Bitcoin adresa pošiljatelja
 • Bitcoin adresa primatelja

A bitcoin blok ima zaglavlje koje prikuplja transakcije. Ova su zaglavlja unatrag povezana s glavnim blockchain-om stvarajući lanac blokova i stoga je poznat kao “block-chain”.

Tehnički nam struktura transakcija može pomoći u objašnjavanju mnogih stvari.

klasa Transakcija {public: const int32_t Verzija; const uint32_t NumberOfInputs; const vector CollectionOfInputs; const uint32_t NumberOfOutputs; const vektor CollectionOfOutputs; const uint32_t LockTimestamp; };

Ovdje svako polje ima svoju svrhu, gdje je CollectionOfInputs vektor objekata i sadrži transakcije u kojima BTC treba iskoristiti. S druge strane, CollectionofOutputs odnosi se na BTC-ove koje treba potrošiti i također je vektor predmeta.

Uz sve ove dostupne informacije, blockchain može brzo saznati o stanju adrese bez potrebe za adresom. Ovo je doista korisno jer pomaže u neopterećenju mreže.

Kao što vidite, stvari nisu tako jednostavne kao što vidite. Mnogo je stvari koje idu ispod haube kako bi se transakcije generirale, provjerile i potom pohranile u blok..

Dakle, gdje se sprema blockchain?

Odgovor nije jednostavan.

Blockchain je decentraliziran i stoga nema centralnog mjesta za njegovo pohranjivanje. Zbog toga se pohranjuje u računala ili sustave širom mreže. Ovi sustavi ili računala poznati su kao čvorovi. Svaki od čvorova ima po jednu kopiju blockchaina ili drugim riječima, transakcije koje se obavljaju na mreži.

Dakle, možete razmišljati o blockchain sustavu sličnom proračunskoj tablici gdje su vrijednosti pohranjene u svakom unosu vrijednost adrese. Također, proračunska tablica ažurira se kad god se dogodi promjena.

Također, sjećate li se primjera transakcije Jim and Carry? Ako to učinite, to je način na koji se transakcija provodi, podaci se generiraju, provjeravaju i pohranjuju u blockchain. Ovdje su i Jim i Carry nazvani čvorovima. Jim koristi svoj digitalni novčanik za slanje digitalne valute.

Također, digitalni novčanik može se povezati s mrežom i također ima popis drugih čvorova i korisnika. Dakle, nakon što Jim pošalje transakciju, ona je transparentna za cijelu mrežu.

Cijeloj se mreži emitira da je Jim poslao određenu količinu Carryju. Emitiranje se vrši dok svaki drugi čvor ne sazna za transakciju. Nekoliko čvorova poznatih kao rudari potvrđuju transakciju i nakon što se provjera izvrši, transakcija postaje nepromjenjiva i nepovratna.

Cijeli postupak može potrajati između nekoliko minuta i nekoliko sati, ovisno o zagušenosti mreže.

Zašto biste željeli pohranjivati ​​podatke na Blockchainu?

Sad kad smo saznali gdje se blockchain pohranjuje, sada je vrijeme da naučimo vremenske podatke koji se mogu pohraniti u blockchain? Pitanje je najbolje usmjereno na programere koji možda žele koristiti blockchain za pohranu podataka. Napokon, blockchain nudi opsežne značajke, uključujući bolju sigurnost, nepromjenjivost i transparentnost.

Međutim, blockchain je idealan za pohranu ogromnih količina podataka. Da, to ne može biti baza podataka ako želite izgraditi platformu za streaming video sličnu Twitchu za Youtube.

Međutim, idealan je za pohranu malih količina podataka, ali u velikom broju transakcija. Blockchain mreže vrlo su skalabilne, a postoje i mnoge varijante blockchaina koje su vrlo učinkovite i u pristupu.

Vrste blokchaina i kako pohranjuju podatke

Bitcoin je prva kriptovaluta koja je koristila blockchain tehnologiju. Bila je to prva generacija tehnologije i ostavila je puno stvari za poboljšanje.

Jasno je da su postojala druga blockchain rješenja i prva blockchain platforma koja je riješila većinu problema bitcoin blockchain tehnologije kao Ethereum. Razvio ga je Vitalk Buterin.

Pohrana podataka u Ethereumu funkcionira drugačije u odnosu na bitcoin. Koriste strukturu podataka o gumama kako bi osigurali bolju dostupnost, skalabilnost i upotrebljivost podataka.

Također razdvaja privremene podatke i podatke o miniranim transakcijama. Struktura podataka također je vrlo učinkovita kada je u pitanju upravljanje trajnim i privremenim podacima. Podaci se bilježe u transakcijsko izdanje tek kada je transakcija potvrđena.

Državno trie služi za pohranu privremenih podataka, uključujući adresu računa i tako dalje. To također omogućuje promjenu podataka u nekim slučajevima.

Ukratko, u Ethereum blockchainu postoje tri vrste trie:

 • State Trie
 • Pohrana Trie
 • Transakcija Trie

Još jedan primjer kroz koji želimo proći je blockchain Corda.

Cordaje blockchain platforma otvorenog koda stvorena za tvrtke. Detaljno smo pokrili Cordu gdje smo razgovarali o tome kako to radi. Riječ je o tehnologiji raspodijeljene knjige koja djeluje drugačije u odnosu na Ethereum ili Blockchain.

Razlika je uglavnom u načinu na koji pohranjuje i upravlja podacima. Prije svega, nema globalna emitiranja. Komunikacija između vršnjaka izvedena je na takav način da se može provjeriti bez potrebe za preuzimanjem cijelih podataka.

Sve su to moguće jer koristi grafikone i trajne redove. Svaki čvor je moguće otkriti putem usluge mrežne karte, baš kao i telefonski adresar.

Zaključak

To nas je dovelo do kraja našeg članka u kojem smo razgovarali o tome kako se podaci o blockchainu čuvaju i održavaju. Nema sumnje da postoje različiti načini korištenja različitih blockchain platformi ili rješenja. Također smo pokušali pogledati dva različita rješenja Corda i Ethereum i kako upravljaju podacima na svojoj mreži.

Pa, što mislite o blockchain pohrani? Komentirajte u nastavku i javite nam.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map